ΧΑΜΕΝΟΙ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΧΑΜΕΝΟΙ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

ΧΑΜΕΝΟΙ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Share This
Από τους μεγάλους χαμένους της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είτε πρόκειται για εμπόρους είτε για αυτοκινητιστές, τους ασφαλισμένους δηλαδή
στον ΟΑΕΕ, είτε για επιστήμονες, δηλαδή δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ. Η επιβάρυνση θα προκύψει από την απευθείας σύνδεση του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος του καθενός με τις εισφορές που θα κληθεί να καταβάλει στο σύστημα κοινωνικής Ασφάλισης, γεγονός που οδηγεί άμεσα σε αύξηση των ποσών επιβάρυνσης για τον καθένα που σε περιπτώσεις θα φτάσει ακόμη και το 400%. Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις που θα κληθούν να καταβάλουν χαμηλότερες εισφορές πλην όμως αυτές είναι ελάχιστες και δεν αφορούν το μεγάλο όγκο των ελεύθερων επαγγελματιών, και ιδίως στους επιστήμονες αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό.

Επαγγελματίες ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ (έμποροι, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές)

Για τους εν λόγω ασφαλισμένους εμπόρους και αυτοκινητιστές σήμερα για τον Κλάδο της Κύριας Σύνταξης προβλέπεται η ένταξή τους σε δέκα (10) υποχρεωτικές ασφαλιστικές κατηγορίες και τέσσερις (4) προαιρετικές, οι οποίες είχαν υπολογιστεί με βάση τεκμαρτά εισοδήματα και συντελεστές. Όσοι ασφαλιστούν για πρώτη φορά στον ΟΑΕΕ κατατάσσονται στην 1η ασφαλιστική κατηγορία και μετατάσσονται στις επόμενες υποχρεωτικές μετά τη συμπλήρωση τριών ετών μέχρι και τη 10η. Έτσι οι εισφορές του ασφαλισμένου υπολογίζονται με βάση τα έτη τα οποία δραστηριοποιείται και όχι το εισόδημά του. Αυτό πολλές φορές επιβαρύνει ασφαλισμένους με χαμηλούς τζίρους και εισοδήματα και κυρίως εκείνους που δεν μπορούν να διακόψουν τη δραστηριότητά τους για φορολογικούς λόγους και συνεχίζουν να φορτώνονται εισφορές ετών. Αντίστοιχα όμως η ανταπόδοση στη σύνταξη είναι ικανοποιητική καθώς ο ΟΑΕΕ και δη το ΤΕΒΕ χορηγούσε από τις υψηλότερες συντάξεις στα μέλη του δίνοντας και ένα ποσό επιπλέον 220€ ως βασική σύνταξη. Επιπρόσθετα οι εν λόγω ασφαλισμένοι κατέβαλαν ένα ποσό προκαθορισμένο στα 92,79 € για την κάλυψή τους για υγειονομική περίθαλψη.
Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ο εν λόγω τρόπος καθορισμού των εισφορών ανατρέπεται πλήρως. Οι εισφορές για τον Κλάδο της Κύριας Σύνταξης πλέον θα υπολογίζονται στο 20% επί του μηνιαίου εισοδήματός των ασφαλισμένων όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την ασκούμενη δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης. Έτσι, η υπολογισμένη σε τεκμαρτές κατηγορίες εισφορά καταργείται και τη θέση της παίρνει η εισφορά που είναι άμεσα συνδεδεμένη με το εισόδημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages