Η κατανάλωση περισσότερου ελαιόλαδου θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της ελκώδους κολίτιδας, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν ιατροί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας.
Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε συνέδριο στη Νέα Ορλεάνη και δείχνουν ότι τα άτομα με μια διατροφή πλούσια σε ελαϊκό οξύ - το οποίο υπάρχει στο ελαιόλαδο -έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ελκώδη κολίτιδα. Το ελαϊκό οξύ είναι ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ που περιέχεται στο ελαιόλαδο, στο φυστικέλαιο και στο σταφυλέλαιο, καθώς και στο βούτυρο και σε ορισμένες μαργαρίνες.
Στο πλαίσιο της μελέτης πάνω από 25.000 άτομα ηλικίας 40-65, εκ των οποίων κανείς δεν είχε αυτή τη νόσο, τηρούσαν λεπτομερή ημερολόγια τροφίμων που κατανάλωναν, τα οποία στη συνέχεια μελέτησαν ειδικοί διατροφολόγοι στο Κέιμπριτζ.
Από τους συμμετέχοντες, 22 άτομα εμφάνισαν τη νόσο μετά από καιρό και οι ερευνητές συνέκριναν τη διατροφή τους με εκείνους που δεν την εμφάνισαν και διαπίστωσαν ότι εκείνοι με την υψηλότερη πρόσληψη ελαϊκού οξέος είχαν 90% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου