Pages

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

ΟΠΛΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ 1821 ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Όπλα φορτισμένα με τους αγώνες των προγόνων μας για την Ελευθερία, έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά οι Καλαματιανοί και οι επισκέπτες στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, μέχρι την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016.
Την έκθεση όπλων της Επανάστασης του 1821 διοργανώνουν ο Δήμος Καλαμάτας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, με ελεύθερη είσοδο.
ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΜΟΝΙΜΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Μάλιστα, στα εγκαίνια της εκθέσεως, το βράδυ της Δευτέρας 21 Μαρτίου 2016, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας ανέφερε ότι σκοπός του Δήμου είναι να εκτίθενται τα όπλα σε διαρκή έκθεση στην Καλαμάτα, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Προσέθεσε, δε, ότι ο Δήμος έχει χώρους και μπορεί να τους διαμορφώσει κατάλληλα ώστε να εκτίθενται τα όπλα του Αγώνα. Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση – Κεχαγιά ανέφερε ότι τα όπλα προέρχονται από τη συλλογή του παλιού Μπενακείου Μουσείου και επεσήμανε ότι το σύνολο των όπλων και κειμηλίων πρέπει να ενταχθεί σε μόνιμη έκθεση στην πόλη της Καλαμάτας.
ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ
ΠΙΝΑΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Σημειώνεται ότι την έκθεση όπλων πλαισιώνει έκθεση αντιγράφων πινάκων, που είχε παρουσιασθεί το 2015 από τον Ελληνογαλλικό Σύλλογο Μεσσηνίας, με τίτλο: «Γάλλοι ζωγράφοι και Ελληνική Επανάσταση του 1821», σε επιμέλεια Δημήτρη Ηλιόπουλου.
ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΠΛΩΝ
Όπως είπε η κα Μηλίτση – Κεχαγιά, αυτά τα εκθέματα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό το Μάιο του 2014, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας. Εκείνη η έκθεση διήρκεσε λίγο και δεν πρόλαβε να δει τα όπλα πολύς κόσμος. Η πρόταση του Δημάρχου να εκτεθούν τα όπλα του Αγώνα και πάλι υπήρξε η ιδανική αφορμή, για να επανεκτεθούν αυτά τα μοναδικά αντικείμενα, προσέθεσε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.
Η έκθεση περιλαμβάνει όπλα, τα οποία είναι δυνατόν να κατηγοριοποιηθούν σε δύο γενικές ομάδες: αφενός τα πυροβόλα όπλα, δηλαδή καριοφίλια, τρομπόνια και πιστόλες και αφετέρου τα αγχέμαχα όπλα, εκείνα δηλαδή που χρησιμοποιούνταν για μάχες σώμα με σώμα, όπως τα γιαταγάνια, οι πελέκεις και τα μαχαίρια.
Αν και την εποχή εκείνη ο πόλεμος ήταν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας, όπως σημείωσε η Προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ορισμένα όπλα είναι σίγουρο ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στη μάχη, αλλά αποτελούσαν στοιχείο της φορεσιάς και μέσο κοινωνικής καταξίωσης και προβολής. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η περίφημη περικεφαλαία, η οποία κατά την παράδοση αποδίδεται στον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.
Πρόκειται για όπλα που δόξασαν οι πρόγονοί μας, αυτοί που τους έλεγαν «τρελούς», οι οποίοι αντιτάχθηκαν σε όσα κέλευε η Ιερά Συμμαχία, όπως τόνισε ο Δήμαρχος, που κάλεσε το κοινό και ιδίως τα παιδιά να επισκεφθούν την έκθεση. Ο Π. Νίκας προσέθεσε πως θα είναι ο ευτυχέστερος των ανθρώπων εάν το 2021 η Καλαμάτα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα, 200 χρόνια μετά την έναρξη της Επανάστασης, καθώς «αυτή θα είναι η μεγαλύτερη έκφραση ευγνωμοσύνης και τιμής σ' αυτούς που ξεκίνησαν την Επανάσταση από εδώ».
Διάρκεια έκθεσης: 21-31 Μαρτίου 2016
Ώρες λειτουργίας: 09.00-14.00, 17.00-21.00, καθημερινά πλην Κυριακής, Σάββατο 10.00-14.00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου