Η Ελλάδα, μόλις και μετά βίας έχει καταβάλλει το 54% της ενιαίας ενίσχυσης, παλεύοντας να «ξεπληρώσει» πριν το Πάσχα τα οφειλόμενα, πάνω από 1 δις.
Γερμανοί, Ιρλανδοί, Γάλλοι και πολλοί άλλοι έχουν καταβάλει από τα Χριστούγεννα το 95% των ενισχύσεων και απομένει μόνο η πλήρης και οριστική εκκαθάριση.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο κ. Καρασμάνης, η χώρα μας είναι από τους τελευταίους και «καταϊδρωμένους» πανευρωπαϊκά στο θέμα των πληρωμών ενιαίας ενίσχυσης. Συγκεκριμένα, εννέα κράτη-μέλη έχουν αποπληρώσει ήδη πάνω από 90% της ενιαίας ενίσχυσης, πέντε άνω του 80% και δυο πάνω από 70%. Την ίδια ώρα η Ελλάδα, μόλις και μετά βίας έχει καταβάλλει το 54% της ενιαίας ενίσχυσης, παλεύοντας να «ξεπληρώσει» πριν το Πάσχα τα οφειλόμενα, που ξεπερνούν τα 1 δις ευρώ.
Πέραν του «καυτού» θέματος των πληρωμών, για το οποίο κατηγορεί το Βαγγέλη Αποστόλου ο βουλευτής Πέλλας κριτικάρει την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου για μια σειρά από άλλα θέματα:
Για αποζημιώσεις λόγω εμπάργκο στο ροδάκινο:
«Επειδή φαίνεται ούτε οι σύμβουλοι του κ. Αποστόλου τον ενημερώνουν, ας ψάξει στο ΦΕΚ 131/22-01-2015. Θα βρει τη διαδικασία και τον τρόπο, που με διαφάνεια, ακρίβεια και σαφήνεια καταβλήθηκαν οι ενισχύσεις στους δικαιούχους. Ας ρωτήσει δε τις υπηρεσίες του υπουργείου συγκεκριμένα για τις αποφάσεις που εκδόθηκαν από την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και τη Διεύθυνση Προγραμματισμού & Εφαρμογών της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Αγροτικής Ανάπτυξης», σημειώνει επ’ αυτού ο κ. Καρασμάνης.
Για τα βοσκοτόπια και τις αιτιάσεις Αποστόλου, ότι παρέλαβε χάος:
«Ούτε καλά τη δουλειά του έκανε, ούτε έβαλε τίποτα σε σειρά. Απλά εκμεταλλεύτηκε την τεράστια προσπάθεια που έγινε επί των ημερών μας για τη διευθέτηση του θέματος των βοσκοτόπων. Από περίπου 11 εκατ. επιλέξιμα στρέμματα βοσκοτόπων που βρήκαμε, καταφέραμε και παραδώσαμε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιανουάριο του 2015, σχεδόν 14,5 εκατ. επιλέξιμα βοσκοτόπια. Με αυτά πλήρωσε το Δεκέμβριο τις ενισχύσεις ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Ολοκληρώσαμε το σχέδιο δράσης (axiom plan) για τους βοσκοτόπους, που μας εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει ο πρώην υπουργός.
Για τις τρεις περιφέρειες βάσει νέας ΚΑΠ:
«Η απόφαση για την κατάρτιση των τριών περιφερειών ήταν πολιτική. Ελήφθησαν μάλιστα υπόψη και οι παρατηρήσεις όλων των κομμάτων όταν τον Ιούλιο του 2014 παρουσιάστηκε στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν εξέφρασε τότε αντιρρήσεις, αλλά αφενός, πείσθηκε από τα επιχειρήματα που κατατέθηκαν γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί το μοντέλο της μίας περιφέρειας και, αφετέρου, ζήτησε και την αύξηση του αριθμού των συνδεδεμένων ενισχύσεων», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο βουλευτής Πέλλας.
Για τη δυνατότητα αύξησης δικαιωμάτων σε νέους γεωργούς:
«Ας μη… «δεσμεύεται» ο κ, Αποστόλου. Δεν είναι ανάγκη. Δεν χρειάζεται καμία απόφαση. Στον Εθνικό Φάκελο για την καινούργια ΚΑΠ που κατατέθηκε επί υπουργίας μου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποφασίσαμε να κάνουμε χρήση της δυνατότητας αύξησης κατά 25% των δικαιωμάτων για τους νέους αγρότες. Επιπλέον, ενεργοποιήσαμε την προαιρετική δυνατότητα των κοινοτικών διατάξεων για τους νέους αγρότες, ηλικίας μέχρι 40 ετών, για αύξηση της αξίας των ατομικών τους δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης μέχρι το ανώτατο ύψος του δικαιώματος κάθε περιφέρειας», είναι το σχόλιο Καρασμάνη.