Υπερψήφισαν οι Ευρωβουλευτές την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016 το ευρωπαϊκό σχέδιο έκτακτων μέτρων που προβλέπει την εισαγωγή 70.000 τόνων αφορολόγητου ελαιόλαδου από την Τυνησία την περίοδο 2016-2017, έχοντας προσθέσει στη νομοθεσία τις απαραίτητες διασφαλίσεις για τους ευρωπαίους παραγωγούς. Αυτές περιλαμβάνουν μια ενδιάμεση αξιολόγηση των επιπτώσεων των μέτρων, την αλλαγή τους εάν αποδειχθούν επιβλαβή, και την παρακολούθηση των εισαγωγών από την αρχή μέχρι το τέλος της διαδικασίας. Τα έκτακτα μέτρα εγκρίθηκαν με 500 ψήφους υπέρ, 107 κατά και 42 αποχές.
«Η αύξηση των εισαγωγών αφορολόγητου ελαιολάδου χωρίς την αύξηση της συνολικής ποσότητας που εισάγεται στην ΕΕ δεν θα αποσταθεροποιήσει την ευρωπαϊκή αγορά. Αυτό που κρίνεται τώρα είναι η δημοκρατική μετάβαση της Τυνησίας η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα αλλά και για την ΕΕ», δήλωσε η εισηγήτρια Marielle de Sarnez (Φιλελεύθεροι, Γαλλία) μετά την ψηφοφορία.
Η χθεσινή ψηφοφορία έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας του Συμβουλίου να αποδεχθεί τα αιτήματα του Κοινοβουλίου για την προσθήκη επιπλέον εγγυήσεων για τους ευρωπαίους παραγωγούς ελαιολάδου. Οι εγγυήσεις αυτές περιλαμβάνουν την ενδιάμεση αξιολόγηση των επιπτώσεων των μέτρων, τη δέσμευση για αλλαγή τους εάν αποδειχθεί ότι βλάπτουν τους ευρωπαίους παραγωγούς ελαιολάδου, μια «ρήτρα παρακολούθησης» που θα διασφαλίσει ότι όλες οι ποσότητες ελαιολάδου στο πλαίσιο της ποσόστωσης έχουν παραχθεί εξ ολοκλήρου στην Τυνησία και εισάγονται απευθείας από τη χώρα αυτή, και τέλος τον αποκλεισμό κάθε δυνατότητας περαιτέρω παράτασης των έκτακτων μέτρων ενίσχυσης πέρα από τα δύο έτη. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα έκτακτης ανάγκης εδώ.
Ενστάσεις από τους Έλληνες Παραγωγούς, αχρείαστο το μέτρο
Με τον Πρόεδρο της ΕΑΣ Ζακύνθου επικοινώνησε ο ΑγροΤύπος ώστε να πληροφορηθεί την άποψη των παραγωγών του νησιού μετά από τις πρόσφατες αποφάσεις του ΕΚ: «Πρόκειται για μια εξέλιξη με την οποία διαφωνούμε καθώς δεν υπήρχε ανάγκη, ούτε αριθμητικά από την άποψη ότι η παραγωγή είναι μικρή στην Ευρώπη ώστε να δικαιολογηθεί αυτή η εισαγωγή 70.000 τόνων, ούτε η τιμή αυξήθηκε σε τέτοιο επίπεδο ώστε να δημιουργεί πρόβλημα στον καταναλωτή. Η τιμή παραγωγού αυτή την στιγμή στα 3 με 3,5 ευρώ, είναι μια μέση τιμή που παραμένει ίδια τα τελευταία χρόνια. Παλιότερα η τιμή παραγωγού ήταν και στα 2 με 2,5 ευρώ και απλώς τώρα βρίσκεται και κάποια νορμάλ επίπεδα. Η εν λόγω απόφαση κατά την άποψή μου επηρεάζει αρνητικά την τιμή παραγωγού και επομένως το βαλάντιο του παραγωγού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου