Pages

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Καλαμάτα: 4 καθηγητές απάντησαν για την κρίση στην Ελλάδα!

Τέσσερις καθηγητές πανεπιστημίων απάντησαν το απόγευμα της Δευτέρας, στην εκδήλωση που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας, στο ερώτημα αν υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα να ξεφύγει από την κρίση. Μια κρίση χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του πλανήτη, ιδιαίτερα λόγω της πολύχρονης διάρκειάς της. Αναμφισβήτητα τα μέτρα που ψηφίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες είναι υφεσιακά, μας είπε ο καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, εννοώντας ότι θα μπορούσαν να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση, ωστόσο δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι υπάρχει ελπίδα εφόσον συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και εφαρμοστεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο…
Ήταν μια εκδήλωση του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Πελοποννήσου με ομιλητές, εκτός από τον Παναγιώτη Λιαργκόβα, κάτοχο της έδρας Jean Monnet στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή, τον Πάνο Καζάκο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρο του Συμβουλίου του ΤΕΙ, τον Αντώνη Μακρυδημήτρη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Δημήτρη Σωτηρόπουλο, καθηγητή στο ΤΕΙ Πελοποννήσου.
Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας κατά την ομιλία του περιέγραψε την δεινότατη κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η χώρα, καθώς στα οχτώ χρόνια της κρίσης έχει χάσει το 28% ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος! Όπως τόνισε, στην ιστορία των κρατών μόνο η Αμερική το ’29 υπέστη μεγαλύτερη καταστροφή, ωστόσο και πάλι η ύφεση τότε διήρκησε περίπου τρία χρόνια, ενώ στην Ελλάδα ή ύφεση διανύει τον όγδοο χρόνο της, αν και, όπως σημείωσε ο καθηγητής, το 2014 υπήρξε μια αντιστροφή της πορείας, πολύ σύντομη όμως.
Σε δήλωσή του στην Kalamata Journal ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, κληθείς να απαντήσει αν υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα, σημείωσε: «Θα απαντήσω σαν οικονομολόγος: Εξαρτάται! Εξαρτάται από το τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Αν δεν εφαρμοστούν όλα τα μέτρα ή εφαρμοστούν μερικώς -μόνο αυτά που δεν μπορούν να αποφευχθούν, δηλαδή μόνο η φορολογία- τότε σίγουρα τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Από εδώ και πέρα, αφού λύσαμε τα προβλήματα που μας απασχολούσαν εδώ και πολύ καιρό, πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον. Πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και να υπάρχει ένα αναπτυξιακό σχέδιο. Να κοιτάξουμε το μέλλον της χώρας σημαίνει ότι πρέπει να δούμε ποιο είναι το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσει. Και πρέπει να δημιουργηθούν και καινούργιες πρωτοβουλίες έτσι ώστε να βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα, το επιχειρηματικό κλίμα, για να μπορέσουν να έρθουν οι επενδύσεις, που όλοι τις θέλουν, δεν είπε κανένας ότι δεν τις θέλει. Επομένως είναι αρκετά πραγματάκια που πρέπει ακόμα να γίνουν. Δημιουργήθηκε τώρα μια βάση, που ήταν η προϋπόθεση να μην υπάρχει άλλο αυτή η αβεβαιότητα, αλλά αυτή η προϋπόθεση συνοδεύτηκε και από επώδυνα μέτρα που εντείνουν την ύφεση. Το αν αυτά τα μέτρα θα μπορέσουν να μειώσουν το βάρος στους πολίτες θα εξαρτηθεί από τις άλλες πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν από εδώ και πέρα από την κυβέρνηση».
 Σε ερώτημά μας για τον υφεσιακό χαρακτήρα των νέων μέτρων ο καθηγητής σημείωσε: «Τα μέτρα είναι υφεσιακά, δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό. Ούτε η κυβέρνηση. Το θέμα είναι πόσο υφεσιακά και για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι υφεσιακά. Αυτό θα κριθεί από το τι άλλο θα γίνει. Και υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν, οι μεταρρυθμίσεις για παράδειγμα. Θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις ή θα βαλτώσουν; Θα συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις; Θα έχουμε τα προσδοκόμενα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς ή δεν θα τα έχουμε; Αυτό εξαρτάται από την εφαρμογή των μέτρων». Κλείνοντας ο Παναγιώτης Λιαργκόβας μας είπε ότι «είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, καθώς αποφύγαμε το πολύ χειρότερο. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε σε μια καλή, σε μια ευχάριστη κατάσταση. Όχι δεν είμαστε. Θα δούμε κατά πόσο θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε από αυτή». Στ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου