Pages

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

ΠΡΟΜΗΘΕΥΑΝ ΜΕ ΧΑΣΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Μια πολύ μεγάλη επιτυχία στη μάχη κατά των ναρκωτικών σημειώνει στο ενεργητικό της η Αστυνομία, καθώς τα όσα βγαίνουν ως λεπτομέρειες από την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε εδώ και καιρό απλώνοντας τα… πλοκάμια της σε Μεσσηνία, Πελοπόννησο αλλά και την Αττική, σοκάρουν. Η συντονισμένη επιχείρηση των ανδρών της Αστυνομίας οδήγησε στην αποκάλυψη ενός κυκλώματος που με συγκροτημένο τρόπο δρούσε και προμήθευε με μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ολόκληρη την περιφέρεια. Μεγάλη η εμπλοκή ντόπιων, με πολλές συλλήψεις σε Καλαμάτα και Μεσσήνη. 29, λοιπόν, είναι τα άτομα που έχουν συλληφθεί, ενώ οι διαστάσεις της υπόθεσης είναι πολύ μεγάλες. Στα όσα αποκαλύπτονται από την δράση τους για την προμήθεια με χασίς και κοκαΐνη στην ευρύτερη περιοχή, σοκ προκαλεί το πελατολόγιό τους που προσέγγισε τα 500 άτομα, από τα οποία έχουν ταυτοποιηθεί τα 200.

ΔΑΝΕΙΟ ΓΙΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Δάνειο ποσού 1.220.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα πρόκειται να πάρει ο Δήμος Καλαμάτας, για τη σύνταξη πολεοδομικών μελετών στην Ανατολική Παραλία και μεταξύ της Δυτικής και της Βόρειας Συνοικίας, καθώς επίσης για τις πράξεις εφαρμογής σε Βέργα και Μικρή Μαντίνεια. Τη σύναψη του δανείου ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο προχθές το βράδυ. Ο δήμαρχος Π. Νίκας εκτίμησε χθες ότι τελικά δε χρειαστούν ούτε τα μισά χρήματα, από τις μεγάλες εκπτώσεις που θα δοθούν.
Συγκεκριμένα, οι πολεοδομικές μελέτες που θα συνταχθούν από το δάνειο, είναι: α) Του τμήματος περιοχής Ανατολικής Παραλίας, με προϋπολογιζόμενο κόστος 410.000 ευρώ. β) Της περιοχής της πρώην δυτικής ΖΕΠ, που αρχικά είχε προταθεί με το ΓΠΣ του 1986 ως Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας και βρίσκεται μεταξύ του εγκεκριμένου Σχεδίου Πόλης της Δυτικής και της Βόρειας Συνοικίας και της περιοχής "Πλακωτά", με 270.000 ευρώ. γ) Η μελέτη πράξης εφαρμογής της περιοχής Παραλίας Βέργας, με 290.000 ευρώ. δ) Η μελέτη πράξης εφαρμογής της περιοχής Μικρής Μαντίνειας, με 250.000 ευρώ.

ΕΓΓΥΗΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Στην επιβεβαίωση της συμφωνίας μεταξύ του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και του Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας για την προσωρινή φιλοξενίαπερί των 2000 προσφύγων επιμερισμένων στο σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων της Πελοποννήσου, εξαιρουμένης της Κορινθίας, όπου ήδη λειτουργεί «Κλειστό Προαναχωρησιακό Κέντρο»προχώρησαν Πέτρος Τατούλης και Δημήτρης Βίτσας κατά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΘΑ την Τρίτη το πρωί. Στη συνάντηση παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, η Αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεοφάνης Στεφανόπουλος και η Διευθύντρια Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Αγγελική Πουλοπούλου, καθώς και μετά από πρόσκληση του Πέτρου Τατούλη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Ιωάννης Μπουντρούκας και ο πρόεδρος του ΣΕ.ΒΙ.ΠΕ.Τκ. Γεώργιος Καραγιάννης.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας ενημέρωσε τους παρισταμένους ότιβάσει της πρόσκλησης του ΥΠΕΘΑ για την Πελοπόννησο μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από ιδιώτες, επιλέχθηκαν χώροι οι οποίοι ελέγχθηκαν για την καταλληλότητά τουςνα φιλοξενήσουν για διάρκεια 4-6 μηνών, 500-600 πρόσφυγες και σε καμία περίπτωση μεγαλύτερα νούμερα που έχουν ακουστεί. Απαντώντας δε στις ανησυχίες των φορέων της Αρκαδίας για την καταλληλότητα του χώρου που έχει επιλεγεί στην ΒΙΠΕ Τρίπολης ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας επιβεβαίωσε από κοινού με τον Πέτρο Τατούλη ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ο εγγυητής της διττής συμφωνίας που αφορά τον αριθμό των προσφύγων και τον αποκλεισμό των ΜΚΟ από την διαδικασία, και ότι το Υπουργείο Άμυνας φέρει την ευθύνη για την τελική επιλογή του χώρου φιλοξενίας στη βάση των προδιαγραφών που θέτει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Η τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας που αφορά στη λειτουργία των Τμημάτων Ένταξης (ΤΕ) σε καμία περίπτωση δεν «καταργεί» αλλά αντίθετα αναβαθμίζει τα Τμήματα Ένταξης και το ρόλο των εκπαιδευτικών τους, διαχέοντας το έργο τους στο σύνολο της σχολικής μονάδας. Η τροπολογία λαμβάνει υπόψη τις σύγχρονες παιδαγωγικές κατευθύνσεις που προβάλλουν την ανάγκη ανάπτυξης των συνεργατικών μεθόδων, την προσαρμογή του σχολείου στις ανάγκες του μαθητή και την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών για ένα σχολείο για όλους χωρίς διακρίσεις.
Η κάλυψη των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών εντός του φυσικού και οικείου περιβάλλοντος της τάξης-ομάδας τους, αποτελεί μέρος των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μαθητών και υποχρεώσεων της πολιτείας για ισότιμη πρόσβαση στη γνώση χωρίς διακρίσεις και περιθωριοποιήσεις.
Είναι παιδαγωγικά ορθό να μην απομακρύνεται ο μαθητής από το χώρο της τάξης του για να υποστηριχθεί εξατομικευμένα, όταν αυτό μπορεί να γίνει μέσα στην τάξη, υπό την οργανωμένη συνεργασία του εκπαιδευτικού της τάξης και του εκπαιδευτικού του ΤΕ. Από τη μακρόχρονη λειτουργία των ΤΕ έχουμε συχνές αναφορές δυσαρέσκειας και σε ορισμένες περιπτώσεις αρνήσεις των γονέων και των μαθητών για υποστήριξη εκτός του πλαισίου της τάξης.
Παρ’ όλα αυτά και επειδή οι εκπαιδευτικές ανάγκες ορισμένων από τους μαθητές που υποστηρίζονται στα ΤΕ μπορεί να απαιτούν αυστηρά εξατομικευμένο πρόγραμμα και προστατευμένο χώρο, στην τροπολογία προβλέπεται ρητά η δυνατότητα υποστήριξης μαθητών σε ιδιαίτερο χώρο. Η ρητά διατυπωμένη αυτή πρόταση αναγνωρίζει την ύπαρξη ανάγκης απομάκρυνσης του μαθητή από την τάξη, όταν αυτό επιβάλλεται από τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του. Επιπλέον, η κάλυψη κάποιων εκπαιδευτικών διαδικασιών όπως οι ειδικές αξιολογήσεις, οι συζητήσεις και συμφωνίες ή η κάλυψη κάποιων κοινωνικοσυναισθηματικών αναγκών των μαθητών όπως η απόσυρση για ηρεμία και ανάκτηση της αυτοκυριαρχίας, η διαφύλαξη της εχεμύθειας και εμπιστοσύνης, η συμβουλευτική υποστήριξη, οπωσδήποτε απαιτούν την ύπαρξη του ιδιαίτερου αυτού χώρου.
Όμως, η πρόταξη των συμφερόντων των μαθητών και η αναγνώριση του δικαιώματος της ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους, των δεξιοτήτων και της δημιουργικότητάς τους, καθώς επίσης και των πνευματικών και φυσικών ικανοτήτων τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό, σύμφωνα με τις σύγχρονες αρχές της ψυχολογίας και της παιδαγωγικής αλλά και τις βασικές αρχές της οικουμενικής διακήρυξης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, επιτυγχάνονται καλύτερα εντός του φιλικού και οικείου περιβάλλοντος της ομάδας τους. Γι αυτό το λόγο η απομάκρυνση των μαθητών από την τάξη, εφόσον επιβάλλεται από τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες τους, θα πρέπει να έχει απώτερο στόχο τη μελλοντική ένταξη αυτών στο περιβάλλον της τάξης τους.Εξ άλλου η διαχωριστική εκπαίδευση-segmentation-έχει αποτύχει παταγωδώς εδώ και δύο δεκαετίες σε όλη την υφήλιο.
Οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων ένταξης θα συνεργάζονται με τον εκπαιδευτικό της τάξης, ώστε να υπάρχει σύνδεση μεταξύ του κοινού και του εξειδικευμένου προγράμματος ως προς το περιεχόμενο και τον τρόπο υλοποίησης του (π.χ. συνδιδασκαλία). Στόχος παραμένει η πλήρης ένταξη στο σχολικό περιβάλλον.
Άμεσα οφέλη και αποτελέσματα από αυτή τη νέα λογική λειτουργίας των ΤΕ αναμένεται να είναι η αποτελεσματικότερη υποστήριξη περισσοτέρων μαθητών ταυτόχρονα εντός της τάξης τους, η ανάπτυξη των συνεργατικών δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών και η απόκτηση τεχνογνωσίας στη διαφοροποίηση της διδασκαλίας και στην προσαρμογή του εκπαιδευτικού υλικού και του μαθησιακού περιβάλλοντος.



Για τα ολοήμερα σχολεία


Τα δημοτικά όλης της χώρας είναι 4.485. Μέχρι σήμερα 1337 είναι ΕΑΕΠ (Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος)
Στα ΕΑΕΠ τα μαθήματα τελειώνουν για όλες τις τάξεις 2:00, το ολοήμερο αρχίζει 2:00 και τελειώνει 4:15.
Τα 2.218 είναι μη ΕΑΕΠ (κλασσικά) από 4θέσια και πάνω, και μέχρι σήμερα τα μαθήματα τελειώνουν : Α-Β Τάξη 12:25 (Τώρα τα 5.000 τμήματα αυτών των τάξεων θα σχολάνε στις 1:15 αυξάνοντας 1 διδακτική ώρα το ωράριό τους)
Γ-Δ τάξη 1: 15
Ε- ΣΤ τάξη 1:15 και δυο μέρες 2:00
Το ολοήμερο ξεκινά 12:25 για Α-Β και 1:15 για τις άλλες.
Τελειώνει 4:15.


Τώρα, στον Ενιαίο Τύπο Ολοήμερο Σχολείου 3.555 σχολεία, τελειώνουν όλες οι τάξεις 1:15.
Καταργείται η 7η ώρα για την οποία η εκπαιδευτική Κοινότητα είχε έντονες αντιρρήσεις για την παιδαγωγική χρησιμότητάς της, λόγω της κόπωσης των μαθητών και τη μικρή διδακτική διάρκειά της (35 λεπτά)
Το ολοήμερο Πρόγραμμα αρχίζει 1:20 με σίτιση των μαθητών μέχρι 2:00 και ακολουθούν 2 ώρες όπου:
1η ώρα Μελέτη-Προετοιμασία στα μαθήματα της επόμενης μέρας
2η ώρα Επιλογή από προσφερόμενα αντικείμενα όπως: Αγγλικά, Πληροφορική, Γυμναστική, Εικαστικά, Μουσική, Θεατρική Αγωγή, Πολιτιστικοί Όμιλοι Δραστηριοτήτων.


Σε σχέση με το Κλασσικό Ολοήμερο Σχολείο με τον νέο Ενιαίο Τύπο Δημοτικού Σχολείου:
Αγγλικά : Μπαίνουν στην Α και Β τάξη από 1 ώρα ενώ μέχρι τώρα δεν είχαν καθόλου. Σε όλες τις άλλες τάξεις διατηρούνται 3 ώρες.
Πληροφορική: Μπαίνει σε όλες τις Τάξεις από 1 ώρα ενώ μέχρι τώρα δεν είχαν καθόλου.
Θεατρική Αγωγή: Μπαίνει από Α μέχρι Δ τάξη από μια ώρα ενώ μέχρι τώρα δεν είχαν καθόλου.
Γυμναστική: Αυξάνονται από Α μέχρι Δ τάξη από μια ώρα και γίνονται από 2 σε 3 ώρες.
Σε σχέση με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς:
Με το να ορίζονται εκ περιτροπής ως υπεύθυνοι της λειτουργίας του Ολοήμερου Προγράμματος εκπαιδευτικοί του Πρωινού υποχρεωτικού Προγράμματος στην πράξη ενοποιούνται τα δυο προγράμματα με πολλαπλά οφέλη για την παιδαγωγική λειτουργία του σχολείου. Το Ολοήμερο δε θεωρείται σαν μια ξεκομμένη ζώνη από το πρωινό αλλά περισσότεροι εκπαιδευτικοί εμπλέκονται με τη λειτουργία του γνωρίζοντας καλύτερα τις παιδαγωγικές ανάγκες των μαθητών τους που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα.
Η δημιουργία ΕΝΙΑΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, εδράζεται στη συνταγματική δέσμευση για παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση για όλους τους μαθητές της ίδιας βαθμίδας.
Με το ισχύον καθεστώς πολυτυπίας σχολείων στη Α/θμια εκπαίδευση προκύπτει ένα άδικο, ανορθολογικό και αντιπαιδαγωγικό δεδομένο: να προσφέρονται γνωστικά αντικείμενα (ΤΠΕ, ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ) καθώς και αυξημένες ώρες σε άλλα (Αγγλικά, Φυσική Αγωγή, Εικαστικά) μόνο σε ένα τύπο σχολείου, αυτό του ΕΑΕΠ (Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα), ενώ σε μη ενταγμένα στο ΕΑΕΠ δημοτικά σχολεία δεν προσφέρονται αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, στα μη ΕΑΕΠ δημοτικά σχολεία, οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξεις ολοκληρώνουν τα μαθήματα 2 διδακτικές ώρες νωρίτερα (στις 12:25) από τους μαθητές των ΕΑΕΠ, όπως επίσης οι μαθητές Γ΄ και Δ΄ τάξης 1 ώρα νωρίτερα (στις 13:15).
Η έμπρακτη εφαρμογή των αρχών της ισοτιμίας και της δικαιοσύνης στην Εκπαίδευση επιχειρείται με την ενιαία παροχή κοινών γνωστικών και διδακτικών αντικειμένων σε όλους τους τύπους δημοτικών σχολείων της χώρας από 4/θέσια και πάνω (περίπου 3.555 σχολικές μονάδες). Με την συνεπακόλουθη ενοποίηση των Εβδομαδιαίων Ωρολογίων Προγραμμάτων, αφού ελήφθη υπόψη εισήγηση του ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) καθώς και τα πορίσματα της Επιτροπής του Εθνικού Διαλόγου για την υποχρεωτική εκπαίδευση, καθιερώνεται ο ΕΝΙΑΙΟΣ ΤΥΠΟΣ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ .
Ο νέος ενιαίος τύπος ολοήμερου δημοτικού σχολείου διατηρεί τα θετικά στοιχεία του ΕΑΕΠ, που όμως προβλέπονταν μόνο για 1337 12/θέσια ολοήμερα δημοτικά σχολεία, εξασφαλίζοντας τον εμπλουτισμό και την επέκταση των προσφερόμενων γνωστικών αντικειμένων στους μαθητές όλων των τύπων σχολείων από 4/θέσια και πάνω.
Η λειτουργία των 1/θέσιων, 2/θέσιων και 3/θέσιων δημοτικών σχολείων παραμένει ως έχει χωρίς καμία διαφοροποίηση.
Η λήξη του υποχρεωτικού προγράμματος γενικεύεται για όλες τις τάξεις στις 13:15 και συντελείται με αναπροσαρμογή και εξισορρόπηση των ωρών των διδακτικών αντικειμένων μεταξύ των σχολείων με ΕΑΕΠ (1337 σχολικές μονάδες) και τους άλλους τύπους σχολείων (2218 σχολικές μονάδες). Ταυτόχρονα, εξασφαλίζει τη δημιουργία ζώνης, ανάμεσα στο διδακτικό (8-13:15) και εργασιακό ωράριο(13:15-14:00) των εκπαιδευτικών ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα πραγματοποίησης των συναντήσεων του Συλλόγου διδασκόντων όσο συχνά κρίνεται αναγκαίο.



ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος στον Ενιαίου Τύπο Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου η έναρξή του ορίζεται στις 13:15 και η λήξη του στις 16:00. Εξασφαλίζεται και γενικεύεται η ώρα μελέτης για όλους τους μαθητές με εκπαιδευτικό του κλάδου ΠΕ 70, ώστε, οι μαθητές να απαλλάσσονται, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, από τον φόρτο προετοιμασίας των μαθημάτων και των εργασιών της επόμενης ημέρας. Στη τρίτη ώρα του ολοήμερου προγράμματος προσφέρεται ένα σύνολο από επιλογές διδακτικών αντικειμένων (ΤΠΕ, Αγγλικά, Αθλητισμός, Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή, Μουσική, Πολιτιστικοί Όμιλοι Δραστηριοτήτων) που δίνουν την ευκαιρία στην πολύπλευρη ανάπτυξη των ψυχοκινητικών και γνωστικών δεξιοτήτων των μαθητών.

Το βέβαιο είναι πως το Ολοήμερο ΔΕΝ καταργείται και αντίθετα το σχολείο νοικοκυρεύεται για να εξυπηρετεί καλύτερα τα παιδιά αφενός και περιορίζοντας περιττές σπατάλες από την άλλη.

Από το τμήμα Παιδείας Σύριζα Μεσσηνίας 

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

H παραλία της Μεσσηνίας που ξετρέλανε την Telegraph!

Ανάμεσά τους θέρετρα στην Ιταλία, τη Γαλλία, το Μαυροβούνιο, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Τουρκία και την Κροατία και φυσικά στην Ελλάδα.
Τέσσερις ελληνικοί προορισμοί προκρίνονται από τους συντάκτες της βρετανικής εφημερίδας.

Μεταξύ αυτών η Στούπα
Στο δημοσίευμα οι συντάκτες περιγράφουν με το δικό τους τρόπο τη διαδρομή για την παραλία και τις εικόνες που συνάντησαν εκεί: »Ένας στενός σχετικά δρόμος ανάμεσα σε ελαιώνες, καθαρούς και περιποιημένους, που τους κοσμούν ασύλληπτες ποσότητες χαμομηλιού, κίτρινες και λευκές μαργαρίτες, κατακόκκινες παπαρούνες και ένα σωρό άλλα αγριολούλουδα. Κάτω αριστερά, η θάλασσα και στο βάθος μπροστά, ο Ταΰγετος. Ακόμα χιονισμένος στις ψηλότερες κορυφές του. Μόνο φύση. Μια εικόνα μαγευτική, για την οποία αξίζει να πηγαίνεις κάθε άνοιξη στη Μάνη και να κάνεις ακριβώς την ίδια διαδρομή…

ΦΩΤΟ από tharrosnews.gr

Να ξεκινάς από την άγρια λακωνική μεριά της και να καταλήγεις στην εύφορη μεσσηνιακή, με τα κουκλίστικα χωριά, τη γαληνεμένη θάλασσα, τα υπέροχα χρώματα. «Σαν πίνακας του Μπομπ Ρος είναι το τοπίο». Η Μεσσηνιακή Μάνη ή Έξω Μάνη ανήκει πλέον διοικητικά στον Δήμο Δυτικής Μάνης και αποτελείται από καμιά εικοσαριά χωριουδάκια, άλλα παραλιακά και άλλα πιο ορεινά. Εμείς, πάλι, κινούμαστε παράλληλα με τη θάλασσα και πραγματοποιούμε μια πρώτη σύντομη στάση στη Στούπα και μια δεύτερη μεγαλύτερη στην Καρδαμύλη, που είναι και το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής.

Στο παρελθόν η Στούπα ήταν ένα ήσυχο ψαροχώρι με λίγους μόνιμους κατοίκους. Οι τρεις πανέμορφες παραλίες που διαθέτει όμως -η κεντρική ακριβώς μπροστά στο χωριό, η Χαλικούρα στο νότιο μέρος του και η μεγάλη και φημισμένη Καλογριά στα βόρεια- ήταν ικανός λόγος για να αναπτυχθεί τουριστικά και να φτάσει να προσφέρει όλες τις απαραίτητες υποδομές για τη φιλοξενία χιλιάδων τουριστών.
Οι τελευταίοι, βέβαια, δε βρέθηκαν τυχαία σ’ ετούτη τη γωνιά της Μεσσηνίας. Παρά το αδιαμφισβήτητο κάλλος του, το παραλιακό αυτό χωριό, και συγκεκριμένα η παραλία της Καλογριάς, υπήρξε και ο τόπος όπου έζησαν το 1917-1918 ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Αλέξης Ζορμπάς, οι οποίοι δούλευαν στα εγκαταλελειμμένα σήμερα ορυχεία της Πραστοβάς, όπου και γνωρίστηκαν.
Εδώ εμπνεύστηκε και έγραψε ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας το αριστούργημα «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», και με αυτό το βιβλίο στο χέρι καταφθάνουν πολλά χρόνια τώρα στη Στούπα χιλιάδες ξένοι επισκέπτες, κυρίως Ευρωπαίοι.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΕΙΑ

Αρκετές αξιόλογες επιδόσεις σημειώθηκαν στο μήτινγκ στίβου «Τα Παπαφλέσσεια» που διεξήχθη χθες το απόγευμα στο Δημοτικό Στάδιο Παραλίας, υπό τη διοργάνωση του Μεσσηνιακού Γυμναστικού Συλλόγου και τη στήριξη του Δήμου Καλαμάτας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του ΣΕΓΑΣ. Στο σπουδαίο αυτό μήτινγκ συμμετείχε μια πλειάδα κορυφαίων Ελλήνων πρωταθλητών, αλλά και ορισμένοι γνωστοί Κύπριοι αθλητές. Το μήτινγκ στίβου «Τα Παπαφλέσσεια» εφέτος συμπληρώνει 60 χρόνια ζωής και το «μελανό» σημείο είναι πως η κερκίδα ήταν σχεδόν άδεια (οι φίλοι του κλασικού αθλητισμού και όχι μόνο δεν ξεπερνούσαν τα 300 άτομα). Από πλευράς επιδόσεων ξεχώρισαν το 8.19 μ. του Μήλτου Ντεντόγλου στο άλμα εις μήκος, που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων. Παράλληλα ο νεαρός αθλητής είναι μέσα στους κορυφαίους παγκοσμίως στην ηλικία του. Ακόμη εξαιρετική παρουσία είχε ο Λυκούργος - Στέφανος Τσάκωνας στα 100 μ., όπου πήρε την πρώτη θέση με χρόνο 10.23΄΄ (αποτελεί ατομικό ρεκόρ). Επίσης ο Παναγιώτης Ανδρεάδης, που πήρε τη δεύτερη θέση με 10.32΄΄ και ο Παναγιώτης Τρυβιζάς, που κατέλαβε την 3η θέση με 10.37΄΄ έκανα επίσης ατομικό ρεκόρ.
Ο Σπαρτιάτης πρωταθλητής Λυκούργος – Στέφανος Τσάκωνας έπιασε δε το όριο για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών – γυναικών που θα διεξαχθεί 6-10 Ιουλίου στο Άμστερνταμ. Ο Δημήτρης Τσιάμης έκανε καλή εμφάνιση στο άλμα εις τριπλούν, παίρνοντας την πρώτη θέση με 16.77 μ. Η Μαρία Μπελιμπασάκη κατέλαβε την πρώτη θέση στα 100 μ. γυναικών με την εξαιρετική επίδοση 11.23΄΄. Η Ελισσάβετ Πεσιρίδου πήρε την πρώτη θέση στα 100 μ. με εμπόδια, με επίδοση 13.22΄΄, δείχνοντας ότι είναι σε καλή κατάσταση εν όψει των μεγάλων ραντεβού του στίβου. Η Ειρήνη Βασιλείου είχε αξιόλογη παρουσία στα 400 μ. και έκανε επίδοση 52.97΄΄. Ενδιαφέρουσα εξέλιξη είχαν και τα αγωνίσματα 200 μ., 400 μ. με εμπόδια, σφαιροβολία, ακοντισμός για τους άνδρες και 400 μ., 400 μ. με εμπόδια, άλμα εις μήκος για τις γυναίκες. Βέβαια το πρόγραμμα περιελάμβανε και 80 μ. παμπαίδων – παγκορασίδων Α΄ και 150 μ. παγκορασίδων. Οι αθλητές και οι αθλήτριες προσπάθησαν να πιάσουν τα όρια για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί 18 και 19 Ιουνίου στην Πάτρα. Την έναρξη του μήτινγκ στίβου «Τα Παπαφλέσσεια» έκανε ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Μεσσηνιακού Γυμναστικού Συλλόγου Τάκης Στασινόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής, η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο Μεσσήνιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κωνσταντινέας και ο τεχνικός διευθυντής του μήτινγκ Δημήτρης Πουλόπουλος.

Πανελλαδικές: Πώς θα κυμανθούν οι βάσεις σε ΑΕΙ – ΤΕΙ

Της Χαράς Καλημέρη
Υψηλά ποσοστά αποτυχίας στα Μαθηματικά προσανατολισμού, μάθημα «κλειδί» για την εισαγωγή στις Πολυτεχνικές και Οικονομικές Σχολές, «δείχνουν» τα πρώτα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα σχετικά με τις επιδόσεις των υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Παρά το γεγονός ότι, έως τώρα, τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων ήταν ευκολότερα εκείνων των προηγουμένων ετών, στα Μαθηματικά φαίνεται πως η πλειονότητα των διαγωνιζομένων δεν κατάφερε να ανταποκριθεί με επιτυχία. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι το ποσοστό των υποψηφίων που έγραψε κάτω από τη βάση παραμένει στα περσινά υψηλά επίπεδα και κυμαίνεται περί το 75%, πιέζοντας έτσι προς τα κάτω τις βάσεις εισαγωγής στις σχολές του 2ου και του 5ου επιστημονικού πεδίου.
«Σκληρή μάχη»
Στον αντίποδα, «σκληρή μάχη» θα δοθεί για μια θέση στις υψηλόβαθμες Ιατρικές Σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου, καθώς τα ευκολότερα θέματα αναμένεται να αυξήσουν τον αριθμό των αριστούχων, αλλά και στα παραϊατρικά τμήματα του ίδιου πεδίου.
Επίσης, ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος για την εισαγωγή σε δημοφιλή τμήματα του 1ου επιστημονικού πεδίου, π.χ. Νομικής, Ψυχολογίας, ενώ άνοδο εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν οι βάσεις και στα «υπόγεια» του ίδιου πεδίου με το βαθμολογικό «κατώφλι» εισαγωγής να ανεβαίνει στο 14.
Βεβαίως, οι πανελλαδικές εξετάσεις συνεχίζονται με την εξέταση κρίσιμων μαθημάτων, όπως η Βιολογία και η Χημεία, ενώ ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις που υπάρχουν οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά δελτία με τα τμήματα και τις σχολές προτίμησής τους από μηδενική βάση.
Μεγάλες ανατροπές
Οι βάσεις εισαγωγής του 2016 δεν θα είναι συγκρίσιμες με τις περσινές, αφού η αναθεώρηση των επιστημονικών πεδίων, τα λιγότερα εξεταζόμενα μαθήματα και η απουσία της προσμέτρησης των προφορικών σχολικών βαθμών θα φέρουν μεγάλες ανατροπές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με εκπαιδευτικούς – φροντιστές, φέτος που εφαρμόζεται για πρώτη φορά το νέο σύστημα των 4+1 εξεταζόμενων μαθημάτων, υπήρξε μια προσπάθεια τα θέματα να είναι πιο «γήινα», πιο κοντά δηλαδή στη σχολική βιβλιογραφία.
Ενδεικτικά, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, στο οποίο περιλαμβάνεται η Έκθεση, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να αναπτύξουν τις απόψεις τους για την αξία της φιλίας και τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο Διαδίκτυο και στα social media, θέμα με το οποίο είναι εξοικειωμένοι από την Α’ τάξη Λυκείου. Τα πρώτα γραπτά δείχνουν ότι οι υποψήφιοι δεν δυσκολεύτηκαν στην ανάπτυξη του θέματος και οι επιδόσεις αναμένεται να μην παρουσιάσουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με πέρυσι.
Το 2015, το 15,61% έγραψε κάτω από τη βάση, ποσοστό που αναμένεται ότι θα μειωθεί φέτος, ενώ το 0,99% αρίστευσε με 18 και πάνω. Η πλειονότητα (41,24%) των υποψηφίων βαθμολογήθηκε από 12-14,9, το 24,23% έγραψε από 15-17,9 και το 17,93% από 10-11,9.
Την ίδια ώρα, καλύτερες εκτιμάται ότι θα είναι οι επιδόσεις των υποψηφίων στη Φυσική Προσανατολισμού που είναι μάθημα αυξημένης βαρύτητας για το 2ο επιστημονικό πεδίο και, μαζί με τα Μαθηματικά, παίζει παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής στις σχολές Θετικών Επιστημών, πλην των σχολών Υγείας.

Oι 11 τροφές που θα κάνουν το δέρμα σου να λάμπει!

Όλοι ξέρουμε πως οτιδήποτε σχετίζεται με την υγεία του οργανισμού μας περνάει από τη διατροφή που κάνουμε.
Αν δεν τρεφόμαστε σωστά, στερούμε από τον οργανισμό μας αναγκαία θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να λειτουργήσουμε. Το ίδιο ισχύει για την επιδερμίδα μας. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στις καλύτερες τροφές που μπορούν να κάνουν την επιδερμίδα μας να λάμπει.
Ντομάτες
Το λυκοπένιο, το συστατικό που δίνει στις ντομάτες το έντονο κόκκινο χρώμα τους, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν πρόωρη γήρανση.
Καρπούζι
Το καρπούζι περιέχει πάρα πολύ νερό, ενυδατώνοντας την επιδερμίδα μας, όπως και βιταμίνες Α και C. Επίσης, περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως και λυκοπένιο, που είναι αναγκαία για την καλή μας υγεία.
Γλυκοπατάτες
Οι γλυκοπατάτες περιέχουν καροτενοειδή και βιταμίνη C, που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου. Το κολλαγόνο ρυθμίζει τη δύναμη και την ελαστικότητα του δέρματός μας.
Εσπεριδοειδή
Τα εσπεριδοειδή όπως το πορτοκάλι, το λεμόνι και το γκρέιπφρουτ έχουν τεράστια οφέλη για το δέρμα. Τα λεμόνια μπορούν να μας βοηθήσουν όταν το δέρμα μας έχει σημάδια ακμής ή ανισότητες στο χρώμα, και μπορούν επίσης να καθαρίσουν τους πόρους. Ένας καλός τρόπος, που πολλοί ειδικοί προτείνουν, είναι να πίνετε το πρωί, με άδειο στομάχι, ένα ποτήρι χλιαρό νερό με μέλι και λεμόνι.
Πιπεριές
Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι, καθώς και πολλά άλλα αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, τα πιο καυτερά είδη περιέχουν καψαϊκίνη, μια ουσία που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά στην αποβολή τοξινών από την επιδερμίδα.
Λάδι καρύδας
Το λάδι καρύδας έχει υπέροχα αποτελέσματα για το δέρμα μας και όταν το καταναλώνουμε, αλλά και όταν το χρησιμοποιούμε τοπικά. Μπορεί να προσφέρει προστασία από τον ήλιο, να καταπολεμήσει τα βακτήρια και να μαλακώσει το δέρμα.
Καρότα
Τα καρότα είναι από τα καλύτερα λαχανικά για το δέρμα μας, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και Ε, που είναι αναγκαίες για να έχουμε όμορφη, νεανική εμφάνιση.
Μαύρη σοκολάτα
Μια μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας κάθε μέρα μπορεί να έχει υπέροχα αποτελέσματα για την υγεία μας, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει. Η δράση τους αφορά και την υγεία της επιδερμίδας μας.
Φράουλες
Οι φράουλες βοηθούν με το λιπαρό δέρμα, και μπορούν να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε τα σπυράκια. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά τους προλαμβάνουν την καταστροφή του κολλαγόνου και προστατεύουν από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.
Μήλα
Τα μήλα περιέχουν κερκετίνη, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει από τη βλάβη που προκαλεί ο ήλιος. Επιπλέον, οι φυτικές τους ίνες βοηθούν το πεπτικό μας σύστημα, του οποίου η καλή λειτουργία επίσης σχετίζεται με την επιδερμίδα μας.
Αβοκάντο
Περιέχει βιταμίνες Α, C και Ε, που ενυδατώνουν το δέρμα, αλλά και κάλιο, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ, τα οποία παίζουν μικρούς ρόλους στην γενικότερη υγεία του δέρματος.

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΩΛΟΥΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Πρόβλεψη για την διάθεση προϊόντων από τη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων προς πώληση, από τους αρμόδιους ΟΤΑ, περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο ΕΔΩ), που έχει δοθεί στους δημάρχους προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις και παρατηρήσεις. Σχετικές με την πώληση απορριμμάτων αποφάσεις θα λαμβάνονται από τα οικεία περιφερειακά, δημοτικά ή διοικητικα συμβούλια, σύμφωνα με το άρθρο 140 του νομοσχεδίου του Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ανάλογες αποφάσεις, θα μπορούν να λαμβάνουν και τα πάσης φύσεως νομικά πρόσωπα και συνδέσμους που υπάγονται στους ΟΤΑ. Δηλαδή, επιχειρήσεις ΟΤΑ, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, οργανισμοι και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας κλπ. Σϋμφωνα με το σχετικό άρθρο, η απόφαση πώλησης και ο καθορισμός της τιμής πώλησης, λαμβάνεται κατά πλειοψηφία, από το Περιφερειακό ή Δημοτικό ή Διοικητικό Συμβούλιο ή, στην περίπτωση των νομικών προσώπων που διαχειρίζονται στερεά απόβλητα , από την οικεία Εκτελεστική Επιτροπή, ύστερα από εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπήςη της Οικονομικής Υπηρεσίας ανά περίπτωση, στην οποία θα καθορίζονται οι ποσότητες, το είδος και οι προτεινόμενες τιμές πώλησης, των προϊόντων. Δείτε αναλυτικότερα τι αναφέρει το άρθρο 140: Διάθεση προϊόντων από τη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων
 1. Τα προϊόντα που παράγονται από τη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Α.), μπορούν να διατίθενται προς πώληση από τους κατά περίπτωση αρμόδιους Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, καθώς και τα πάσης φύσεως νομικά πρόσωπα και συνδέσμους που υπάγονται σε αυτούς, α) στο Δημόσιο, β) σε άλλους Ο.Τ.Α., γ) σε επιχειρήσεις Ο.Τ.Α., δ) σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ε) σε οργανισμούς και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, στ) σε επιχειρήσεις – νομικά πρόσωπα κάθε μορφής του ιδιωτικού τομέα.
 2. Η απόφαση πώλησης και ο καθορισμός της τιμής πώλησης, λαμβάνεται κατά πλειοψηφία, από το Περιφερειακό ή Δημοτικό ή Διοικητικό Συμβούλιο ή, στην περίπτωση των νομικών προσώπων που διαχειρίζονται στερεά απόβλητα , από την οικεία Εκτελεστική Επιτροπή, ύστερα από εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπήςη της Οικονομικής Υπηρεσίας ανά περίπτωση, στην οποία θα καθορίζονται οι ποσότητες, το είδος και οι προτεινόμενες τιμέςπώλησης, των προϊόντων. Η Οικονομική Επιτροπή, για τη σύνταξη της εισήγησής της, λαμβάνει υπ’ όψιν την τεχνική έκθεση της Υπηρεσίας καθαριότητας, σχετικά με τις ποσότητες και τα χαρακτηριστικά των υπό διάθεση προϊόντων. Ο καθορισμός της τιμής, πραγματοποιείται κατόπιν έρευνας αγοράς. Οι τιμές μπορούν να επανακαθορίζονται, μέσω της ανωτέρω διαδικασίας, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο, ακόμα και για ποσότητες προϊόντων, για τις οποίες έχει επαναληφθεί η διαδικασία.
 3. Η σειρά προτεραιότητας για την αγορά των προϊόντων, θα καθορίζεται από τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης του ενδιαφερομένου, η οποία απευθύνεται στον Ο.Τ.Α. ή το νομικό πρόσωπο ή σύνδεσμο που διαθέτει το προϊόν και στην οποία αναγράφεται υποχρεωτικά, η ποσότητα που επιθυμεί να αγοράσει.
 4. Τα έσοδα από την πώληση των ανωτέρω αγαθών, εγγράφονται στον προϋπολογισμό του οικείου Ο.Τ.Α. ή νομικού προσώπου ή συνδέσμου, στον κωδικό «1693: Έσοδα από την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών».

Ρυθμίσεις στην Κορίνθου-Καλαμάτας

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εθνική Οδό Κορίνθου -Τρίπολης – Καλαμάτας λόγω εκτέλεσης εργασιών
Aπό τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου ανακοινώνεται ότι, έχουν προγραμματιστεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου  Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, λόγω εκτέλεσης εργασιών συντήρησης, από την κατασκευάστρια εταιρεία, στην περιοχή της σήραγγας Στέρνας.
Οι ρυθμίσεις αυτές, που αποσκοπούν στην ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων καθώς και στην αποφυγή ταλαιπωρίας του κοινού, περιλαμβάνουν το τμήμα μεταξύ των χιλιομετρικών mθέσεων 133,0 και 132,0 (σήραγγα Στέρνας ρεύμα προς Αθήνα) και ειδικότερα:
  • Από την Δευτέρα (30.5.2016) έως και την Παρασκευή (3.6.2016) η κυκλοφορία των οχημάτων θα πραγματοποιείται από παράκαμψη μίας λωρίδας κυκλοφορίας σε ανοιχτή οδό (εκτός σήραγγας).
Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται σύμφωνα με όλες τις προσωρινές πληροφοριακές και ρυθμιστικές πινακίδες και λοιπά μέσα οδικής σήμανσης που θα τοποθετηθούν

NOMIMA ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΕ OFF SHORE-ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΗΔΙΑ Η ΡΥΘΜΙΣΗ

Με ρύθμιση που πέρασε στο πολυνομοσχέδιο των 7.500 σελίδων για τα προαπαιτούμενα πουψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία αίρεται η καθολική απαγόρευση του νόμου και επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις πλέον σε υπουργούς και βουλευτές να διατηρούν offshore. Η αποκάλυψη από το Πρώτο Θέμα προκαλεί ήδη σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία δεν είχαν αντιληφθεί (;) και σίγουρα πάντως δεν είχαν αντιδράσει στη διάταξη ενώ αυτή ψηφιζόταν. Η κυβέρνηση με το άρθρο 178 τροποποίησε τον νόμο του 2003 ο οποίος προέβλεπε γενική απαγόρευση συμμετοχής σε εξωχώριες εταιρείες και ποινές φυλάκισης, χρηματικά πρόστιμα και έκπτωση από δημόσια αξιώματα.
Τι προβλέπει η διάταξη
 Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το άρθρο 178 προβλέπει ότι υπουργοί, βουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι μπορούν πλέον να μετέχουν σε εξωχώριες εταιρίες αρκεί η έδρα τους να είναι σε «φορολογικά συνεργάσιμες» χώρες, ακόμα και αν οι χώρες αυτές χαρακτηρίζονται από το υπουργείο Οικονομικών ως «φορολογικοί παράδεισοι», όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, τα Νησιά Κέιμαν, Τζέρσεϊ, οι Βερμούδες κ.ά. όπου τα εισοδήματα φορολογούνται από 50% εως 100% χαμηλότερα σε σχέση με το αν θα φορολογούνταν στην χώρα μας.

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Ο Δήμος Καλαμάτας ανακοινώνει ότι τα κριτήρια και η περίοδος υποβολής αιτήσεων εγγραφών – επανεγγραφών στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς Καλαμάτας για το σχολικό έτος 2016 – 2017, όπως ψηφίστηκαν με την υπ' αριθμ. 231/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχουν ως εξής:
1. Ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων εγγραφών – επανεγγραφών στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς Καλαμάτας για το σχολικό έτος 2016-2017 ορίζεται η 10η Ιουνίου 2016 και λήξης η 5η Ιουλίου 2016.
2. Οι αιτήσεις θα υποβάλονται στο γραφείο 125 της Διεύθυνσης Πρόνοιας, καθημερινά από 10.00 έως 13.00. Τα έντυπα των αιτήσεων εγγραφών με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα διατίθενται στους γονείς από το γραφείο 125 της Διεύθυνσης Πρόνοιας, ενώ τα δικαιολογητικά των επανεγγραφών από το γραφείο 125 της Διεύθυνσης Πρόνοιας και από τους κατά τόπους Παιδικούς Σταθμούς. Όλα τα έντυπα είναι διαθέσιμα και από την ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας.
Μπορείτε να δείτε και να εκτυπώσετε την υπεύθυνη δήλωση εγγραφής, ενώ παρατίθενται και ηαίτηση εγγραφής, η αίτηση επανεγγραφής και η ατομική κάρτα υγείας παιδιού.
Πληροφορίες: Τηλ.: 27213 61799, Άννα Παπασαραντοπούλου.
3. Δικαίωμα εγγραφής στους Παιδικούς Σταθμούς έχουν όλα τα παιδιά, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 της 16065/22-04-02 (ΦΕΚ 497 Β) ΚΥΑ, απαγορευομένης απολύτως της εγγραφής παιδιών εφόσον και για όσο διάστημα πάσχουν από μεταδοτικά νοσήματα.
Ειδικότερα, στους Παιδικούς Σταθμούς γίνονται δεκτά παιδιά ηλικίας από 2,5 ετών (αυτοεξυπηρετούμενα) έως την ηλικία εγγραφής τους στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση (Νηπιαγωγείο).
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
4. Για την εγγραφή των παιδιών στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:
I. Αίτηση της μητέρας ή του πατέρα ή του κηδεμόνα του παιδιού
II. Ληξιαρχική πράξη γέννησης ή πιστοποιητικό γέννησης (αυτεπάγγελτη αναζήτηση για πολίτες με ελληνική ιθαγένεια)
III. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (αυτεπάγγελτη αναζήτηση για πολίτες με ελληνική ιθαγένεια)
IV. Βεβαίωση εργοδότη ότι και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι και επικυρωμένο φωτοαντίγραφο βιβλιαρίου ενσήμων των γονέων προκειμένου για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα
V. Βεβαίωση Παιδίατρου για την καλή σωματική και πνευματική υγεία του παιδιού, καθώς και αντίγραφο βιβλιαρίου εμβολίων του παιδιού
VI. Εκκαθαριστικό εφορίας ή το έντυπο Ε1 του τρέχοντος οικονομικού έτους
VII. Υπεύθυνη δήλωση των γονέων για την οικογενειακή κατάσταση των γονέων του παιδιού
VIII. Υπεύθυνη δήλωση παραλαβής παιδιού από γονέα ή κηδεμόνα και κάθε άλλο δικαιολογητικό που η Διεύθυνση Πρόνοιας θεωρεί απαραίτητο
IX. Για την εγγραφή παιδιών αλλοδαπών γονέων στον Σταθμό εκτός των προηγουμένων δικαιολογητικών απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η άδεια νόμιμης παραμονής στη χώρα, όπως αυτή αποδεικνύεται από τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.
X. Για την επανεγγραφή του παιδιού απαιτούνται όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά πλην της ληξιαρχικής πράξης γέννησης του παιδιού και με την προϋπόθεση ότι έχουν καταβληθεί τα τροφεία της προηγούμενης σχολικής χρονιάς.
5. Τα τροφεία θα καταβάλλονται το πρώτο δεκαημέρο του μήνα στην Εθνική Τράπεζα, στην οποία ο Δήμος τηρεί λογαριασμό ή στο Ταμείο του Δήμου και θα παραμείνουν ίδια, όπως αυτά έχουν καθοριστεί από την αριθ. 387/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου & την αριθ. 2863/18-11-2011 απόφαση έγκρισης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου. Τα τροφεία καταβάλλονται κανονικά και ανεξαρτήτως παρουσιών, εκτός από το μήνα Αύγουστο που οι Σταθμοί δεν λειτουργούν.
ΤΡΟΦΕΙΑ
Τα τροφεία ανέρχονται στο ποσό των 50,00 € για κάθε νήπιο, ανεξαρτήτως εισοδήματος, όπως και για τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες με ετήσιο εισόδημα από 40.001,00 € και άνω.
Μειωμένα τροφεία καταβάλλουν οι παρακάτω, ως εξής:
A. Οι πολύτεκνοι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 20.001,00 έως 40.000,00 € με μείωση 50%, ήτοι 25,00 € για κάθε νήπιο
B. Τρίτεκνοι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 15.000,00 € με μείωση 50%,ήτοι 25,00€ για κάθε νήπιο
Γ. Τρίτεκνοι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 15.001,00 έως 40.000,00 € με μείωση 30%, ήτοι 35,00 € για κάθε νήπιο.
Απαλλάσσονται των τροφείων:
α) Οι πολύτεκνες οικογένειες με οικογενειακό ετήσιο εισόδημα κάτω των 20.000,00 €
β) Οι οικογένειες στις οποίες ο ένας εκ των δύο γονέων ή τέκνο, έχει θεωρηθεί ανάπηρος με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω (βεβαίωση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής)
γ) Οι άπορες οικογένειες, των οποίων η απορία αποδεικνύεται με δικαιολογητικά (βιβλιάριο απορίας από την Πρόνοια)
δ) Τα ορφανά παιδιά από έναν ή δύο γονείς
ε) Τα παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών
στ) Τα παιδιά των οποίων ο πατέρας είναι στρατιώτης.
6. Η λειτουργία των Παιδικών Σταθμών αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Ιουλίου του επόμενου έτους, επί πέντε ημέρες κάθε εβδομάδα, δηλαδή από Δευτέρα έως Παρασκευή.
7. Οι Σταθμοί δεν λειτουργούν από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και την 5η Ιανουαρίου, καθώς και από την Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή του Θωμά.
8. Οι Σταθμοί επίσης διακόπτουν την λειτουργία τους κατά τις επίσημες αργίες των Δημοσίων Υπηρεσιών, καθώς και ημέρα εορτασμού του Πολιούχου του Δήμου ή της Κοινότητας όπου λειτουργεί ο Σταθμός ή του εορτασμού Εθνικού Τοπικού γεγονότος.
9. Η λειτουργία των Σταθμών αρχίζει στις 7.30 και λήγει στις 15.30.
10. Η επιτροπή επιλογής συντάσσει έκθεση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει για την επιλογή των φιλοξενουμένων παιδιών και η οποία αναρτάται στο Δημοτικό Κατάστημα.

ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ-ΘΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΜΕ

Ενα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα πληρώνουν μέρος των τελών κυκλοφορίας μέσω των καυσίμων, παρουσίασε ο Τρύφων Αλεξιάδης, λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει αύξηση της τιμής των καυσίμων μέσω της αύξησης του Ειδικού Φόρου Καταναλώσης Οπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο MEGA έχει συγκροτηθεί μια ομάδα εργασίας γενικά για τα θέμα των αυτοκινήτων και προτείνει τα μισά τέλη κυκλοφορίας να καταβάλλονται με εφάπαξ καταβολή και τα άλλα μισά να πληρώνονται μέσω της βενζίνης.
«Αυτός που κάνει περισσότερη χρήση του αυτοκινήτου θα πληρώνει περισσότερα και αυτός που κάνει περιορισμένη χρήση, λιγότερα» είπε ο κ. Αλεξιάδης στο MEGA και συμπλήρωσε «Έτσι πιστεύουμε ότι θα έχουμε περισσότερα έσοδα». Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη στόχος του υπουργείου είναι να πάρει έσοδα από πολλά αυτοκίνητα με κατατεθιμένες πινακίδες ή αυτοκίνητα που διέρχονται από τη χώρα ή αυτοκίνητα που ενοικιάζουν οι τουρίστες κατά την περίοδο των διακοπών τους στη χώρα. Λίγο αργότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μίλησε και στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, διευκρινίζοντας ότι η πρόταση για τον φόρο αυτό έχει κατατεθεί και εξετάζεται αλλά δεν έχει υιοθετηθεί. Όπως εξήγησε ο κ. Αλεξιάδης, πολύς κόσμος δεν μπορεί να καταβάλλει μεγάλα τέλη κυκλοφορίας, έτσι θα πληρώνει μέρος του εφάπαξ και το υπόλοιπο θα περάσει στη βενζίνη μέσα από μια μικρή αύξηση.

ΜΕΓΑΛΟΣ Ο ΚΟΦΤΗΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΕΧΟΝΤΕΣ..

Θέμα ολίγων 24ώρων είναι το πρώτο «χάδι» σε μισθούς και συντάξεις, που φέρνει όχι ο περιβόητος«κόφτης» δαπανών. Τον «κόφτη» για τον οποίο η κυβέρνηση υποστηρίζει με θέρμη ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί, αλλά ο διπλός «κόφτης» από τις αλλαγές στη φορολογία και στο Ασφαλιστικό. Ειδικότερα, η μείωση του αφορολογήτου σε συνδυασμό με τις αλλαγές στην έκτακτη εισφορά φέρνουν αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης, ενώ οι ιδιωτικοί υπάλληλοι θα έχουν και απώλειες από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.
Με βάση τις ψηφισμένες διατάξεις, η μείωση της έκπτωσης φόρου διαφοροποιείται ανάλογα με το αν ο φορολογούμενος έχει ή δεν έχει παιδιά, ως εξής: χωρίς παιδιά: έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ άρα έμμεσο αφορολόγητο 8.636 ευρώ με 1 παιδί: έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ άρα έμμεσο αφορολόγητο 8.863 ευρώ με 2 παιδιά: έκπτωση φόρου 2.000 ευρώ άρα έμμεσο αφορολόγητο 9.090 ευρώ με 3 παιδιά και πάνω: διατηρείται η ισχύουσα έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ άρα και το έμμεσο αφορολόγητο των 9.545 ευρώ.
Δεδομένων αυτών των αλλαγών στο αφορολόγητο, οι μεγάλοι χαμένοι ιδιωτικοί υπάλληλοι είναι όσοι δεν έχουν παιδιά και μισθό μόλις πάνω από 617 ευρώ, όσοι έχουν 1 παιδί και μισθό πάνω από 633 ευρώ, καθώς και όσοι έχουν 2 παιδιά και μισθό πάνω από 649 ευρώ. Για παράδειγμα, ιδιωτικός υπάλληλος χωρίς παιδιά με 679 ευρώ/μήνα, θα υποστεί συνολική μείωση (νέα παρακράτηση + νέα ασφαλιστική εισφορά) 16,76 ευρώ/ μήνα, ιδιωτικός υπάλληλος με 1 παιδί και 1.071 ευρώ/μήνα θα έχει απώλεια 13,13 ευρώ/ μήνα, ενώ άλλος ιδιωτικός υπάλληλος με 2 παιδιά και 1.643 ευρώ/μήνα θα χάσει 18,35 ευρώ/ μήνα.

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΕ...ΕΝΑ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΟ

Στην Καλαμάτα πριν από λίγη ώρα έγινε πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με κεντρικό ομιλητή τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Ο Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε σε μια σειρά από ζητήματα για τις αλλαγές που επέρχονται σε ασφαλιστικό και εργασιακό, αλλά και για τα όσα πλέον προκύπτουν ως κυβερνητική πολιτική με την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων της αξιολόγησης. Πάντως στην όλη εκδήλωση θα πρέπει να σημειωθεί και ένα περιστατικό με μια γυναίκα που μπήκε στην αίθουσα σηκώνοντας ένα χαρτί στο οποίο και έγραφε επάνω "ντροπή σας" προκαλώνοντας το αρχικό σάστιμα των παρευρισκομένων, που στην συνέχεια την απομάκρυναν από την αίθουσα!!!

ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΟ ΓΠΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΣΤΑΣΗ

Μία σημαντική εξέλιξη έρχεται στα αυτοδιοικητικά, καθώς το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή του Δήμου Καλαμάτας κατά της απόφασης του 2011 του τότε Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τ. Αποστολόπουλου σχετικά με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Πιο συγκεκριμένα το Ε΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με σειρά αποφάσεων του απέρριψε τις αιτήσεις τόσο του δήμου Καλαμάτας, όσο και κατοίκων της μεσσηνιακής πρωτεύουσας που ζητούσαν να ακυρωθεί ως παράνομο το διευρυμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Καλαμάτας. Ειδικότερα, το 1999 ο δήμος Καλαμάτας είχε αποφασίσει την αναθεώρηση και τροποποίηση του ΓΠΣ λόγω επέκτασης των ορίων του δήμου κατά 9.014 στρέμματα, στον οποίο εντάχθηκαν 8 ήδη υφιστάμενοι οικισμοί και ένας ακόμη, όπως και άλλες εκτάσεις. Το 2003 η εκπόνηση της σχετικής μελέτης εντάσσεται στο πρόγραμμα του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Το 2011 εγκρίθηκε το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Καλαμάτας, που στην ουσία ήταν τροποποιημένο και διευρυμένο το παλαιό πολεοδομικό σχέδιο (μετά τον σεισμό του 1986) του τέως δημάρχου Καλαμάτας Σταύρου Μπένου. Όμως, το ίδιο έτος (2011) ο δήμος Καλαμάτας, όπως και λίγοι κάτοικοι -κτηματίες της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και ζήτησαν να ακυρωθεί η από 29.3.2011 απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδος - Ιονίου, με την οποία εγκρίθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καλαμάτας. Ο δήμος Καλαμάτας υποστήριζε ότι η διαδικασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης, πάσχει από νομική πλημμέλεια. Αντίθετα, οι σύμβουλοι Επικρατείας (εισηγήτρια η Κατερίνα Σακελλαροπούλου) του Ε΄ Τμήματος με την υπ’ αριθ. 1242/2016 απόφασή τους απέρριψαν τον ισχυρισμό αυτό, λόγω ελλείψεως εννόμου συμφέροντος, καθώς ο δήμος Καλαμάτας, με πρωτοβουλία του οποίου κινήθηκε η διαδικασία εκπονήσεως του ΓΠΣ, έθεσε το ζήτημα αυτό ενώπιον του ΣτΕ το 2011, ενώ «θα μπορούσε να το έχει θέσει επικαίρως, διατυπώνοντας δηλαδή επιφυλάξεις ως προς τη νομιμότητα της διαδικασίας εγκρίσεως του σχεδίου σε μια από τις διαδοχικές εκδοθείσες πράξεις του δημοτικού συμβουλίου». Επιπρόσθετα αναφέρει το ΣτΕ, από την νομοθεσία προβλέπεται ότι σε παρόμοιες διαδικασίες (εγκρίσεως ΓΠΣ) ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο «έχουν αυξημένη ευθύνη για την τήρηση της νομιμότητας, με τον εντοπισμό των παρανόμων πράξεων και παραλείψεων των οργάνων της κρατικής διοίκησης κατά το διαδικαστικό στάδιο». Στην συνέχεια, οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του δήμου Καλαμάτας για τις αλλαγές των ρυθμίσεων της μελέτης του ΓΠΣ που αφορούν στην περιοχή του Κάμπου και την περιοχή του Μπουρνιά (αύξηση ορίου αρτιότητας από τα 4 στα 6 στρέμματα, κατάργηση χρήση κατοικίας, κ.λπ.) Επίσης, απέρριψαν τους ισχυρισμούς του δήμου Καλαμάτας ότι είναι μη νόμιμες οι διατάξεις του ΓΠΣ που απαγορεύουν την κατασκευή εγκαταστάσεων διανυκτέρευσης στις προστατευόμενες δασικές περιοχές (μείζονος περιβαλλοντικής προστασίας, κ.λπ.) και στον ορεινό όγκο του δήμου. Τέλος, το ΣτΕ απέρριψε ως απαράδεκτους όλους του ισχυρισμούς του δήμου Καλαμάτας, όπως επίσης και αυτούς που προέβαλαν οι κάτοικοι (αποφάσεις 1244 έως 1247/2016).
ΕΜΠΛΟΚΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Ακόμη, το ΣτΕ με άλλη απόφασή του (1243/2016) έκανε δεκτή την αίτηση ιδιοκτητών καλλιεργήσιμων εκτάσεων που ζητούσαν να ακυρωθεί η από 29/3/2011 απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδος - Ιονίου. Με την απόφαση αυτή εγκρίθηκε το ΓΠΣ Καλαμάτας κατά το σκέλος όμως, εκείνο, που προβλέπει τη σταδιακή μετατροπή του υφισταμένου λιμανιού Καλαμάτας σε αμιγώς επιβατηγό και την δημιουργία νέου λιμανιού στην Δυτική παραλία για την εξυπηρέτηση εμπορευματικών και τουριστικών δραστηριοτήτων. Το ΣτΕ αναφέρει ότι σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 24 του Συντάγματος, η κατασκευή λιμανιών οποιασδήποτε κατηγορίας σε οποιαδήποτε ακτή της χώρας, πρέπει να αποτελεί αντικείμενο ευρύτερου χωροταξικού σχεδιασμού (εθνικού ή περιφερειακού) κατόπιν σχετικής μελέτης. Όμως, για το λιμάνι της Καλαμάτας, δεν έχουν ενταχθεί τα υπό κατασκευή έργα σε χωροταξικό σχεδιασμό. Επιπρόσθετα, εκτεταμένα τμήματα γης που πρόκειται να επεκταθεί το λιμάνι έχουν τον χαρακτήρα προστατευόμενης γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας. Κατόπιν αυτών, οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν την σχετική προσβαλλόμενη απόφαση του γενικού γραμματέα.

ΜΕ ΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΙΑΤΑ ΤΑ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΕΙΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

Με επιτυχία διεξήχθη η 60η διοργάνωση στίβου "Παπαφλέσσεια". Αρκετός κόσμος έσπευσε στο εθνικό στάδιο της Καλαμάτας παρά την ζέστη, για να παρακολουθήσει μεγάλα ονόματα του ελληνικού κλασικού αθλητισμού. Ανάμεσα στους Έλληνες και Κύπριους πρωταθλητές ξεχώρισε ο Λυκούργος Τσάκωνας που θα συμμετάσχει στα 200μ. στους Ολυμπιακούς του Ριο, ισοφαρίζοντας το προσωπικό του ρεκόρ στα 100μ. με χρόνο 10.27'. Επίσης πολύ καλή εμφάνιση στα 100μ. των γυναικών έκανε η Μαρία Μπελιμπασάκη. Η Κρητικιά πρωταθλήτρια έχει εξασφαλίσει την συμμετοχή της στο Ριο στα 200μ. γυναικών.

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 3 ΝΕΑΡΩΝ ΓΙΑ ΛΗΣΤΕΙΑ ΚΑΤΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΗΣ

Συνελήφθησαν, χθες (27.5.2016) το απόγευμα, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) Μεσσηνίας, τρεις (3) ημεδαποί, ηλικίας 19 και 25 ετών, αντίστοιχα και ένας ανήλικος, για ληστεία σε βάρος ηλικιωμένης ημεδαπής. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης αστυνομικής διερεύνησης, που διεξήχθη από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας,προέκυψε ότι ο 19χρονος, ο 25χρονος και ο ανήλικος, χθες (27.5.2016) το απόγευμα, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, με τη χρήση σωματικής βίας εισήλθαν στην οικία ηλικιωμένης ημεδαπής, αφαίρεσαν χρήματα και τράπηκαν σε φυγή. Μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση εντοπίστηκαν λίγο αργότερα, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, από την Ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) Μεσσηνίας, ο 19χρονος, 25χρονος και ο ανήλικος, όπου και συνελήφθησαν.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας. Την αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, ενώ ερευνάται η τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλα παρόμοια αδικήματα.

ΠΕΡΙΕΡΓΗ...ΑΦΙΣΑ ΓΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΦΑΡΩΝ

Αφίσες με τη «δήθεν εξαφάνιση» ενός δεκάχρονου παιδιού έχουν γεμίσει κολώνες της ΔΕΗ στην περιοχή της Φαρών και όχι μόνο. Σύμφωνα με την αφίσα που είναι στα αγγλικά, ένα δεκάχρονο παιδί εξαφανίστηκε πέρυσι τον Αύγουστο έξω από τα Goody's στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Η αφίσα έχει και φωτογραφία με το «εξαφανισμένο» παιδί και ως τηλέφωνα επικοινωνίας έχουν δοθεί ένα στην Αμερική και ένα ,που υποτίθεται ότι είναι, της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας δεν έχει καμία πληροφόρηση ή δήλωση εξαφάνισης και ερευνά το περιστατικό με τις αφίσες στην περιοχή της Φαρών...
Κ. Γαζ.

Εξιχνιάστηκε νέα ληστεία στη Μεσσηνία

Εξιχνιάστηκε, ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, μία (1) περίπτωση ληστείας σε βάρος δύο (2) ημεδαπών, μίας (1) 27χρονης και ενός (1) 28χρονου, που είχε γίνει προχθές (24.5.2016), στη Καλαμάτα Μεσσηνίας. Για την υπόθεση αυτή, κατηγορούνται δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 25 και 35 ετών, αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, για ληστεία.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της αστυνομικής διερεύνησης προέκυψε ότι οι ανωτέρω, προχθές (24.5.2016) το μεσημέρι, στη Καλαμάτα Μεσσηνίας, αφαίρεσαν όχημα ιδιοκτησίας του 28χρονου, το οποίο ήταν σταθμευμένο και εντός του οποίου επέβαινε η 27χρονη, ασκώντας σε βάρος της σωματική βία και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή με το όχημα. Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας. Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους στη διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων

Νέα ευκαιρία για ληξιπρόθεσμα χρέη

Νέα ρύθμιση «αλά καρτ» με βάση τη φοροδοτική και εισφοροδοτική ικανότητα του κάθε οφειλέτη «μαγειρεύεται» για χρέη προς Ταμεία και εφορίες. Στόχος είναι να εισρεύσει «ζεστό χρήμα» στα ασφαλιστικά ταμεία και να… εξουδετερωθεί η κρυφή «βόμβα» των ανείσπρακτων οφειλών, που αγγίζουν τα 29 δισ. μόνο σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, όπως και να επανενταχθούν στο σύστημα χιλιάδες οφειλέτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η λογική του νέου πλαισίου, που βρίσκεται υπό επεξεργασία, είναι να προσαρμόζεται στην ικανότητα του εκάστοτε οφειλέτη, ύστερα από έλεγχο των περιουσιακών του στοιχείων και της εισοδηματικής του κατάστασης.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ

ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΒΟΛΕΥΤΕΣ
Μετρητά, καταθέσεις, θυρίδες, ακίνητα, ΙΧ, τιμαλφή και έργα τέχνης. Ολα αυτά θα πρέπει να δηλωθούν από τους φορολογουμένους στην αποκαλούμενη «δήλωση πλούτου». Ουσιαστική η δήλωση πλούτου, όπως αποκαλύπτει σήμερα η Ναυτεμπορική, αποτελεί προάγγελο του περιουσιολογίου, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2017, ανοίγοντας το δρόμο για την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Με τη «δήλωση πλούτου», που στόχο έχει το χτύπημα του μαύρου χρήματος και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής ουσιαστικά το ΥΠΟΙΚ επιχειρεί να νομημοποιηθούν τα αδήλωτα εισοδήματα πρωτού τεθεί σε εφαρμογή το περιουσιολόγιο.
 Για ότι δηλωθεί στη δήλωση πλούτου και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η απόκτησή του θα πληρωθεί ανάλογος φόρος και θα νομιμοποιηθεί. Αν οι φορολογούμενοι δεν ακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία, της νομιμοποίησης μέσω της «δήλωσης πλούτου», τότε αργότερα με το περιουσιολόγιο, απλά ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εθελοντική αποκάλυψη θα αφορά ακόμη και όσους βρίσκονται στη διαδικασία ελέγχου, χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί και να έχει εκδοθεί οριστική πράξη προσδιορισμού φόρου.

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΝΗ

Την ίδια ώρα το αδιέξοδο της συζήτησης γύρω από τις λύσεις για τα απορρίμματα οδηγεί τους δήμους για ένα ακόμη καλοκαίρι στο κόκκινο. Δήμοι όπως η Δυτική Μάνη είναι προ των πυλών στο να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ σοβαρά είναι τα ζητήματα σχεδόν σε όλους . Η προσπάθεια γίνεται με την κατάθεση τοπικών σχεδίων για να μην μείνουν το καλοκαίρι σκουπίδια στους δρόμους, ωστόσο η ευελιξία ακόμη δεν υπάρχει και ήδη η ανησυχία μεγαλώνει.

ΓΝΩΣΤΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ ΣΥΝΕΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΠΟΥ ΛΗΣΤΕΥΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ

Στη δημοσιότητα, δίνονται κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας, οι φωτογραφίες και η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος 16 Αλβανών και ενός Έλληνα, μελών εγκληματικής ομάδας που διέπραττε ένοπλες ληστείες και διακεκριμένες κλοπές σε οικίες στην Αττική και στην περιφέρεια και εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της ληστείας και της θανατηφόρας ληστείας, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής και της αντίστασης καθώς και για παράβαση των νόμων περί όπλων (οπλοφορία και οπλοκατοχή) και περί ναρκωτικών. Η συγκεκριμένη σπείρα είναι υπεύθυνη για δεκάδες ληστείες σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων με ένοπλες εισβολές μέσα στα σπίτια, ενώ σε μία περίπτωση στα Μελίσσια γρονθοκόπησαν μέχρι θανάτου μία 84χρονη!

ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΜΕΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ...
Την στιγμή που η Καλαμάτα, τρέχει για τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας τα κενά που αναδεικνύονται στις υποδομές της δεν κρύβονται με τα γνωστά… μπαλώματα. Λίγες ώρες πριν φιλοξενήσει το καθιερωμένο μίτινγκ στίβου των Παπαφλεσσείων η γύμνια των αθλητικών εγκαταστάσεων είναι ορατή στον καθένα. Χωρίς καν τα βασικά με πολλά επικίνδυνα σημεία να παραμονεύουν σε κάθε περπάτημα στο δημοτικό στάδιο.

Εξαγοντας Ποιοτικα Αγροτικα Προϊοντα 2016

Το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη» και το Ίδρυμα «Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια»συνδιοργανώνουν για 3η χρονιά τη διημερίδα «Εξάγοντας Ποιοτικά Αγροτικά Προϊόντα», με στόχο να προωθήσουν τις εξαγωγές αγροτικών διατροφικών προϊόντων της Μεσσηνίας. Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Μαΐου, 2016 στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Filoxenia, στην Καλαμάτα, με την υποστήριξη του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.
Η διημερίδα αποσκοπεί και στην ενημέρωση των παραγωγών και των μεταποιητών της Μεσσηνίας ως προς τις δυνατότητες και τις προοπτικές που τους παρουσιάζονται για τις εξαγωγές των προϊόντων τους, ενώ θα τους παρουσιάσει την ευκαιρία για δικτύωση με μεγάλους ξένους αγοραστές.
Κατά το θεωρητικό μέρος της διημερίδας, θα γίνει ενημέρωση, μεταξύ άλλων, για την ποιότητα, τις εξαγωγικές προοπτικές, θέματα marketing και για τις νέες τάσεις της αγοράς. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν τέσσερα workshops με σκοπό την περαιτέρω ανάλυση βασικών θεμάτων σχετικά με τις εξαγωγές. Τις ενημερωτικές εργασίες της διημερίδας θα πλαισιώνουν απ’ ευθείας επιχειρηματικές συναντήσεις και επαφές (B2B meetings) των Ελλήνων συμμετεχόντων με τους επιχειρηματίες από το εξωτερικό.
Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις με εξαγωγικό χαρακτήρα μπορούν να συμμετάσχουν σε επαγγελματικές συναντήσεις με αγοραστές, ενδεικτικά, από την Ολλανδία, τη Γερμανία, τις σκανδιναβικές χώρες, το Βέλγιο, την Αγγλία και την Κύπρο, ώστε να παρουσιάσουν τα προϊόντα που εξάγουν (τυποποιημένα-συσκευασμένα δείγματα), καθώς και ενημερωτικά φυλλάδια (προσπέκτους, καταλόγους προϊόντων κ.λπ.).
Τα κριτήρια επιλογής των εταιρειών που θα πάρουν μέρος στις επαγγελματικές συναντήσεις είναι:
* να διαθέτουν εξαγωγική εμπειρία (υφιστάμενη εξαγωγική δραστηριότητα, συμμετοχή σε εκθέσεις, επιχειρηματικές αποστολές)
* να διαθέτουν ενημερωτικό-προωθητικό υλικό σε ελληνικά και αγγλικά (προωθητικό φυλλάδιο, roll up banner 2×0,8 μ. κ.λπ.)
* να διαθέτουν δείγματα του προϊόντος
Η επίσημη γλώσσα των επιχειρηματικών συναντήσεων θα είναι τα αγγλικά. Ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα λάβουν μέρος στις Β2Β συναντήσεις είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Δεν υπάρχει κανένα κόστος συμμετοχής.
Αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές έως τις 18 Μαΐου 2016.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΩΝ ΟΣΟ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Tα ζητήματα της καθημερινότητας είναι εκείνα που κυριαρχούν και που προβληματίζουν για την εικόνα που παρουσιάζει η πόλη της Καλαμάτας. Η μεσσηνιακή πρωτεύουσα στερείται υποδομών, και αυτό είναι ορατό από το κυκλοφοριακό χάος που συμβαίνει σε καθημερινή βάση στην είσοδό της, στην οδό Αθηνών. Αγανάκτηση και εκνευρισμός με την επικινδυνότητα στα ύψη, και όλα αυτά χωρίς καμία πρόβλεψη, την στιγμή που έρχονται να προστεθούν η διοχέτευση της κυκλοφορίας από τον περιμετρικό δακτύλιο και η παρουσία του νέου δημαρχείου.