Pages

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

ΥΠΕΡΜΑΧΟΙ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Μεγαλύτερη προσοχή και ενδιαφέρον στη διατροφή του δείχνει ο σύγχρονος Έλληνας, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιστούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Παρά την υψηλή κατανάλωση κρεάτος, οιΈλληνες μένουν πιστοί στην μεσογειακή διατροφή, ενώ όλο και μεγαλύτερο ποσοστό καταναλωτών αποφεύγει να παραγγέλνει φαγητό απ’ έξω και προτιμάει να μαγειρέψει στο σπίτι. Από την επεξεργασία των απαντήσεων που έδωσαν 2.000 άτομα, πανελλαδικά, προκύπτει οτι οι Έλληνες συνεχίζουν μεν να τρώνε μεγάλες ποσότητες κρέατος, αλλά σε γενικές γραμμές τηρούν βασικές αρχές της μεσογειακής διατροφής, με το ελαιόλαδο, τα φρούτα και τα λαχανικά να είναι με διαφορά οι τροφές που καταναλώνουν συχνότερα. Πολύ υψηλή θέση καταλαμβάνουν τα όσπρια, ενώ τα πουλερικά και γενικά το λευκό κρέας ξεπερνούν το κόκκινο κρέας και συγκεκριμένα το μοσχάρι. Ιδιαίτερη θέση φαίνεται πως έχει ο καφές στη διατροφή του Έλληνα, όπως και η φέτα.
Η κατανάλωση γλυκών κρίνεται ως υψηλή, όπως επίσης και η προτίμηση σε λευκά ζυμαρικά, έναντι των ολικής άλεσης. Ακόμα, οι καταναλωτές αναζητούν επισταμένως για τροφές με συγκεκριμένες ευεργετικές ιδιότητες (π.χ. υπερτροφές), ενώ είναι σαφής συγχρόνως και η ουσιαστική αύξηση στην προτίμηση τροφών με χαμηλά λιπαρά, ψωμί ολικής αλέσεως κ.ά. έναντι λιγότερο υγιεινών εναλλακτικών. Εξάλλου, το 56% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι προσέχουν τη διατροφή τους, ενώ ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά αυτών που δηλώνουν ότι ενημερώνονται ενεργητικά για τη διατροφική αξία των προϊόντων που καταναλώνουν. Συγκεκριμένα, ποσοστό 53% ψάχνουν πληροφορίες για τις ευεργετικές ιδιότητες των τροφών, ενώ το 49% και το 46% αναζητούν πληροφορίες για το λίπος και τα επεξεργασμένα σάκχαρα των τροφών, αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου