Pages

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Παράνομες πάνω από το 90% των κατασκευών στην πλαζ της Καλαμάτας!

ΝΙΚΑΣ: ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
Από τις περίπου 60 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραλία και βάζουν τραπεζοκαθίσματα στην πλαζ, μόνο οι 4 έχουν ζητήσει άδεια από το Δήμο για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων! Όλες οι υπόλοιπες δεν ζητούν άδεια γιατί είναι παράνομες και δεν πρόκειται να τους χορηγηθεί. Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, δηλώνει ότι για την κατάσταση αυτή φταίει το κράτος, όμως καλεί τους επιχειρηματίες ουσιαστικά να συνεχίσουν να παρανομούν, τοποθετώντας στην πλαζ πατώματα ξύλινα ή με πλάκες πεζοδρομίου, παρότι ο νόμος του κράτους το απαγορεύει… Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο της Καλαμάτας, για τους κοινόχρηστους χώρους που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Στη σύσκεψη αυτή, σε ό,τι αφορά τον αιγιαλό, ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, Γιώργος Βλάχος, τόνισε ότι ρητώς ο νόμος ορίζει πως στην πλαζ απαγορεύεται οποιαδήποτε κατασκευή, παρά μόνο οι κάθετοι ή οριζόντιοι διάδρομοι. Το ίδιο είπε και ο δικηγόρος του Δήμου Χαράλαμπος Δημητρόπουλος.
Ωστόσο ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, ανέφερε ότι ο Δήμος Καλαμάτας στηρίζει τους επαγγελματίες και τάσσεται υπέρ της τοποθέτησης πατωμάτων που θα αποσύρονται με την ολοκλήρωση της θερινής περιόδου. Για όλες τις υπόλοιπες κατασκευές, συνέχισε ο δήμαρχος, τις μόνιμες δηλαδή, θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος, ακόμη και να προχωρήσει η κατεδάφισή τους. Πρόσθεσε ωστόσο ότι το κράτος δεν έχει τη βούληση να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση και έτσι «στηρίζει τις παρανομίες στην παραθαλάσσια ζώνη της Καλαμάτας και σε κάθε παραθαλάσσια ζώνη». Σε ό,τι αφορά τις άδειες των καταστημάτων που δραστηριοποιούνται στον αιγιαλό, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Δήμου Καλαμάτας, Ανδρέας Ζαγάκος, τόνισε ότι υπάρχει το εξής σοβαρό πρόβλημα: Τα καταστήματα έχουν κάνει παρεμβάσεις στην πλαζ που έχουν κριθεί παράνομες. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι παράνομη έχει κριθεί ακόμη και η απλή τοποθέτηση πατώματος στην άμμο.
Έτσι, συνέχισε, τα καταστήματα δεν μπορούν να πάρουν άδεια από το Δήμο για τη χρήση του χώρου στον αιγιαλό, με αποτέλεσμα να τον χρησιμοποιούν χωρίς άδεια. Από την πλευρά της η Κτηματική Υπηρεσία εκδίδει σε βάρος αυτών των καταστημάτων πρωτόκολλο αυθαίρετης χρήσης και καταλογίζεται πρόστιμο στο δημόσιο ταμείο. Το πρόστιμο ανέρχεται σε ισόποσο ποσό με αυτό που θα πλήρωνε το κατάστημα στο Δήμο για τη χρήση του χώρου εφόσον είχε τη νόμιμη άδεια. Τόσο ο Ανδρέας Ζαγάκος όσο και ο δήμαρχος τόνισαν ότι πρόκειται για μια παράλογη κατάσταση, η οποία θα δεν θα υπήρχε εάν το κράτος επέτρεπε στις επιχειρήσεις να βάζουν στην πλαζ πατώματα που θα τα αποσύρουν με την ολοκλήρωση της θερινής περιόδου. Ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας συμφώνησε ότι ο Δήμος και οι επαγγελματίες έχουν δίκιο στις αναφορές τους αυτές, από την άλλη όμως σημείωσε ότι δυστυχώς ο νόμος και οι οδηγίες των υπερκείμενων της Υπηρεσίας του οργάνων λένε με ρητό τρόπο τί επιτρέπεται και τί όχι.
Στ.Μαρτίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου