Pages

Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Πέντε Δήμαρχοι της Πελοποννήσου απαντούν στον Τατούλη !!!

Συνέντευξη τύπου απάντηση στην επιστολή του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη παραχώρησαν σήμερα Σάββατο 30 Ιουλίου 2016 οι Δήμαρχοι Άργους-Μυκηνών, Κορίνθου, Τρίπολης,Β.Κυνουρίας και Σπάρτης. Τη συνέντευξη τύπου άνοιξε ο Δ.Καμπόσος ως οικοδεσπότης και είπε πως : Στην αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων θα ενταχθούν 12 Δήμοι και οι υπόλοιποι θα πάνε στην κεντρική. Οι Δήμοι είμαστε σε αγαστή συνεργασία, η κυβέρνηση πρέπει να σταθεί στο ύψος της.Όσοι επιθυμούν θέλουν και μπορούν να πάρουν άδειες και να μην τους βάζουν εμπόδια. Ο Δήμαρχος Κορίνθου Αλέξανδρος Πνευματικός είπε : Έχω να πω ότι η απόφαση του φορέα είναι ιστορική απόφαση και αποδεκτή από την κοινωνία και πρέπει να γίνει αποδεχτή από τους υπόλοιπους φορείς.
Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να έχει κάποια αρνητικά αλλά ελπίζουμε πως στο τέλος θα αποδεχτεί την ομόφωνη απόφαση που πήρε ο ΦΟΔΣΑ. . Επόμενο βήμα είναι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Επίσης τόνισε πως το χρονοδιάγραμμα Φλαμπουραρη είναι λάθος. Δεν κατανοούμε το περιεχόμενο και τις απειλές της επιστολής του Τατούλη. Εμείς επιμένουμε ότι αυτό που σιγά σιγά κάνουμε στην Πελοπόννησο έχει μικρότερο κόστος για τους πολίτες. Οφείλουν να σεβαστούν την απόφαση και το περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να σεβαστεί και να γνωμοδότηση γρήγορα και η κυβέρνηση να έχει στην διαθέσει των δήμων τα χρήματα. Αμέσως μετά τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτης Μαντάς : Δεν μπορώ να διανοηθώ σε μια δημοκρατία αποφάσεις συλλογικών οργάνων τίθεται εν αμφιβόλω με επιστολές στα ΜΜΕ.
Δεν μπορεί καμία πολιτική εξουσία, καμία εταιρεία να στερήσει από τον δημότη να επιλέξει την πιο οικονομική απόφαση Ο Δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής τόνισε τα εξής: Είναι η πρώτη φορά που οι Δήμοι αποφάσισαν ομόφωνα και είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη η διαχείριση από την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση. Καθυστέρησαν οι διαδικασίες προκειμένου να έχουμε σωστή διαχείριση των απορριμμάτων με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Χαιρόμαστε που ο Τατούλης συμφώνησε, αυτό σημαίνει πως και το Περιφερειακό Συμβούλιο θα επικυρώσει την απόφαση μας. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να λέμε αλλά πράγματα πριν και άλλα μετά. Να δοθεί η δυνατότητα με γρήγορες διαδικασίες να προχωρήσει αυτό το θέμα ώστε πριν το τέλος του χρόνου να μπούμε στις χρηματοδοτήσεις και να εφαρμόσουμε το σχέδιο.Όλοι οι θεσμοί πρέπει να συνεργαστούν για το καλό του Πολίτη και της χώρας.
Ο Δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης είπε πως : Συμφωνώ με τους υπόλοιπους δημάρχους και επίσης θέλω να επισημάνω πως ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηλίας Ανδρικόπουλος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων . Τα τρία σημεία που θεωρώ σημαντικά είναι, Τα σενάρια χρόνου και η αποκεντρωμένη διαχείριση. Δεν υπάρχουν αναφορές σε ΣΔΙΤ. Πάνε τα 28 χρόνια και η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα. Αυτή την ομόφωνη απόφαση πρέπει να την σεβαστούν όλοι. Καθυστερήσαμε μεν αλλά δεν χάθηκε τίποτα. Πρέπει η κυβέρνηση και η περιφέρεια να ψήφιση την άσε και να προχωρήσουμε γρήγορα. Αρμόδιος είναι ο ΦΟΔΣΑ και να γίνει άμεσα το Περιφερειακό συμβούλιο να συνεδρίαση άμεσα. Το κείμενο του κυρίου Τατούλη ήρθε σε λάθος χρόνο.

Καλαμάτα: Βραδιά νυχτερινής κολύμβησης!

ΣΤΙΣ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Για να μην νοιώθουν ριγμένοι οι επαγγελματίες της Παραλίας, έναντι των επαγγελματιών του κέντρου, η δημοτική αρχή Καλαμάτας αποφάσισε τη διοργάνωση της εκδήλωσης «1η Βραδιά Νυχτερινής Κολύμβησης Καλαμάτας», στις 12 Αυγούστου, η οποία έχει περίπου τον ίδιο στόχο με τη «Λευκή Νύχτα», που και φέτος θα γίνει το τελευταίο Σάββατο του Αυγούστου… Ανακοίνωσε σχετικά σήμερα ο Δήμος Καλαμάτας: «Την Παρασκευή 12 Αυγούστου πρόκειται να διοργανωθεί η πρώτη βραδιά νυχτερινής κολύμβησης στην παραλία της Καλαμάτας, από τις 21.00 έως τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ο Δήμος Καλαμάτας προετοιμάζει τη μεγάλη αυτή εκδήλωση, για την ψυχαγωγία των δημοτών και επισκεπτών της πόλης, την ενίσχυση των επαγγελματιών της παραλίας και γενικότερα για την προβολή της Καλαμάτας. Η κεντρική εκδήλωση του δήμου θα γίνει απέναντι από το δημοτικό χώρο στάθμευσης (Ναυαρίνου και Καρακούση). Καλούμε όλους τους επαγγελματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην παραλιακή ζώνη, να διοργανώσουν παράλληλες δράσεις, ώστε το εορταστικό κλίμα να απλωθεί σε όλο το μήκος της ακτογραμμής. Η βραδιά θα περιλαμβάνει φωτισμό της θάλασσας, προκειμένου να διευκολυνθεί η κολύμβηση, μουσικές και άλλες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις».

ΚΥΜΑ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΣΕ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ-ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Σε ποσοστό έως και 22% θα φτάσουν οι μειώσεις στο πρώτο κύμα περικοπών των επικουρικών συντάξεων σε έξι Ταμεία. Οι περικοπές ξεκινούν από τις συντάξεις των τριών επικουρικών ταμείων του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ, ΤΑΔΚΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ), του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, του ΟΤΕ-ΕΛΤΑ και του επικουρικού των αστυνομικών ΤΕΑΧ. Μετά από την αναπροσαρμογή των επικουρικών αυτών των Ταμείων, τα ποσά που θα καταβληθούν την Τρίτη 2 Αυγούστου θα είναι μειωμένα κατά 3-66 ευρώ. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», από τον επανυπολογισμό προκύπτουν σε κάποιες περιπτώσεις οριακές αυξήσεις 4-10 ευρώ.
Ο κανόνας όμως είναι ότι η πλειονότητα των συνταξιούχων θα δουν μειώσεις, εφόσον το μικτό άθροισμα από κύρια και επικουρική σύνταξη υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ. Μάλιστα, τις μεγαλύτερες περικοπές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα έχουν όχι μόνον οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρική λόγω γήρατος, αλλά οι δικαιούχοι αναπηρικών επικουρικών συντάξεων. Αρχικά, οι συνταξιούχοι με αναπηρία άνω του 80% είχαν εξαιρεθεί από τις μειώσεις, που είχαν προηγηθεί, όμως, σύμφωνα με τα εκκαθαριστικά πληρωμών του Αυγούστου, δεν εξαιρούνται από τις νέες περικοπές. Σε ένα από αυτά τα εκκαθαριστικά φαίνεται ότι συνταξιούχος που αποχώρησε από το υπουργείο Υγείας με αναπηρία 80% έπαιρνε μέχρι και τον Ιούλιο επικουρική 222,37 ευρώ και από τις 2 Αυγούστου θα παίρνει 173,84 ευρώ. Η μείωση είναι 22% ή κατά 48,53 ευρώ το μήνα.
Εξίσου μεγάλες είναι και οι περικοπές στους συνταξιούχους γήρατος από τα επικουρικά του Δημοσίου.
Οι μεγαλύτερες περικοπές εμφανίζονται στο επικουρικό των δημοτικών υπαλλήλων (ΤΑΚΔΥ), καθώς είχαν μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης στις επικουρικές συντάξεις (άνω του 25%), ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης που προβλέπει ο ασφαλιστικός Νόμος 4387/16, είναι σημαντικά μικρότερο και φτάνει στο 15,75% του μισθού για όσους έχουν 35ετία και στο 18% για όσους έχουν 40 έτη εργασίας. Ο «κόφτης» πιάνει μάλιστα όλα τα ποσά επικουρικών, ανεξάρτητα από το αν είναι πάνω ή κάτω από τα 100 ή και τα 150 ευρώ, καθώς το κριτήριο των μειώσεων δεν είναι το ύψος της επικουρικής σύνταξης, αλλά το αν το σύνολο της μικτής κύριας και επικουρικής σύνταξης ξεπερνά τα 1.300 ευρώ.

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΑΔΗΛΩΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Απαλλαγή από ποινικές διώξεις. Αυτό είναι το κίνητρο με το οποίο η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια σε Ελλάδα και εξωτερικό να τα νομιμοποιήσουν. Ωστόσο, η δήλωσή τους συνεπάγεται και φορολόγηση, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, θα είναι ιδιαίτερα υψηλή και θα αγγίζει ακόμη και το 90% με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.
 Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της εν λόγω εφημερίδας η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει παράθυρο τρίμηνης διάρκειας για νομιμοποίηση αδήλωτων χρημάτων που βρίσκονται είτε στα στρώματα, είτε στο εξωτερικό. Το δέλεαρ που θα προσφέρει είναι η απαλλαγή από ποινικές διώξεις, κάτι που όμως, όπως σημειώνει το in.gr και αυτό ακόμη βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση. Ωστόσο, όσοι έχουν «κρυφά» κεφάλαια θα κληθούν να πληρώσουν φόρους και προσαυξήσεις που μπορεί να φθάσουν ακόμη και το 90% των κεφαλαίων.

Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΙ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Tο νομοσχέδιο για την δημιουργία ευρείου δικτύου υδατοδρομίων στα ελληνικά νησιά αλλά και το νομοσχέδιο υδροδότησης ενέκρινε η κυβέρνηση στη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. Η δημιουργία 19 υδατοδρομίων θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, καλύπτοντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος των σχετικών συγκοινωνιακών αναγκών της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη εκδοθεί η πρώτη άδεια λειτουργίας υδατοδρομίου στον Οργανισμό Λιμένα Κέρκυρας, ενώ στο τελικό στάδιο αδειοδότησης βρίσκεται και το υδατοδρόμιο στο Λιμένα των Παξών.
Τα υπόλοιπα μέρη που εξετάζεται η δημιουργία υδατοδρομίων είναι η Αγία Μαρίνα Γραμματικού, το Ρέθυμνο, η Αλόννησος, η Σκόπελος, η Σκύρος, η Πάτμος, ο Βόλος, η Τήνος, το Λαύριο, η Πάτρα, η Ζάκυνθος, η Αμφιλοχία, η Σούδα, η Θεσσαλονίκη, η Καλαμάτα, η Σητεία, η Σίφνος, το Ηράκλειο Κρήτης και η Χίος. Ακόμη, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προετοιμάζει την υποβολή τεχνικού φακέλου για την αδειοδότηση είκοσι έξι υδατοδρομίων σε λιμένες νήσων του Νοτίου Αιγαίου. Επίσης, φορείς έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δημιουργία υδατοδρομίων σε λίμνες, η ανάπτυξη των οποίων θα θέσει νέα δεδομένα στις αεροπορικές μεταφορές.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της αντιπροεδρίας, η λειτουργία δικτύου υδατοδρομίων θα δημιουργήσει σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές σε τοπικό επίπεδο, αλλά και συνολικά για τη χώρα, καθώς θα ενισχύσει το τουριστικό προϊόν και θα αναδείξει νέες τουριστικές τάσεις. Επίσης, δημιουργούνται υπεραξίες και νέες ευκαιρίες για τους Οργανισμούς Λιμένων και τα Λιμενικά Ταμεία από τη λειτουργία υδατοδρομίων στους χώρους τους, ως μέρος του συνόλου των εγκαταστάσεων τους.

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Ο ΝΙΚΑΣ...

Μετά και τα όσα ακολούθησαν από την… ανατροπή του φορτηγού στην περιοχή του βάλτου και τις ευθύνες που επισημάνθηκαν και προς την δημοτική αρχή της Καλαμάτας, ο δήμαρχος… ξεσπάθωσε και με ανακοίνωσή του, άρχισε να… επιτίθεται μέχρι και σε δημοσιογράφους. Αναλυτικά σε αυτήν σημειώνεται:
Οι δρόμοι στο Βάλτο
Για την αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με το Ισπανικό φορτηγό και τη βιομηχανική περιοχή, ο Δήμαρχος δήλωσε σήμερα τα εξής:
1. Το γεγονός δε συνέβη στη βιομηχανική περιοχή που είναι οργανωμένος χώρος και ανήκει λειτουργικά στην ευθύνη της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά νότια της εθνικής οδού προς Μεσσήνη, στην ευρύτερη περιοχή του βάλτου.
2. Τα καναλέτα και τα γεφυράκια ή οι υπόγειες σωληνώσεις, όπου υπήρξε και το πρόβλημα με το φορτηγό, ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΓΟΕΒ, οργανισμού, ο οποίος εποπτεύεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
3. Ο δήμος εργάζεται συνεχώς για τη βελτίωση του οδικού δικτύου (έστω και αν η περιοχή συνδέεται με τον αναδασμό) έχει ολοκληρωμένη μελέτη παρέμβασης, η όποια είχε υποβληθεί στην Αναπτυξιακή Μεσσηνίας Α.Ε. Ο.Τ.Α. για ένταξη στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LEADER, αλλά η πρόταση δεν προχώρησε.
4. Θεωρούμε ότι όλοι οι δημοσιογράφοι γνωρίζουν ότι πριν από 2 Δημοτικά Συμβούλια (Ιούνιος 2016) εντάχθηκε το έργο της βελτίωσης του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής του βάλτου, με 250.000 ευρώ, στο δάνειο του δήμου μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και επομένως είναι θέμα χρόνου η ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης.
5. Αυτά, για την αλήθεια, μαζί με τον προβληματισμό γιατί ο δήμος κατηγορείται χωρίς να ρωτιέται για την άποψή του. Δεν ενδιαφέρει η αντικειμενικότητα στην πληροφόρηση και η δικαιοσύνη;

Απάντηση
Αφού χάθηκε η ψυχραιμία από τον δήμαρχο τώρα για όλα του φταίνε οι… δημοσιογράφοι!!!
Το θέμα για τους δρόμους το ξέρει καλά ο κ. Νίκας και από τους ίδιους τους επιχειρηματίες έχει επισημανθεί εδώ και χρόνια, όμως, δεν έχει γίνει τίποτε. Άρτος και... θεάματα μόνο. 
Γιατί μιλάμε αλήθεια; Για την πρόσβαση στις… εναπομείνασες επιχειρήσεις στη ζώνη. Δηλαδή, για εκατοντάδες εργαζόμενους – οικογένειες που έχουν δουλειά. Για αυτό μιλάμε. Τι έχει, λοιπόν, πράξει, που έχει παρέμβει τόσα χρόνια δήμαρχος; Πουθενά… Kαι άραγε τί διακρίσεις είναι αυτές που κάνει ο κ. Νίκας μιλώντας για περιστατικό "εκτός οργανωμένου χώρου"; Αυτοί δεν είναι επιχειρηματίες; Αυτοί δεν έχουν εδώ και χρόνια εκεί τα εργοστασία τους; Ανήκουν σε άλλη κατηγορία; Τους... διαμερισματοποιεί ο κ. Νίκας; Ή διεκδικεί το ρόλο του... μάνατζερ της ΕΤΒΑ;
Μιλάμε για επιχειρήσεις – επαγγελματίες που αντί ο δήμος να έχει ξεσηκώσει και τα… τσιμέντα στην υποστήριξη των επαγγελματιών της πόλης γενικά, το μόνο που γνωρίζει είναι πόσα «ανταποδοτικά» πρόστιμα θα τους προμηθεύσει. Να και ο δήμος είναι κάπου…
Την στιγμή που οι επαγγελματίες αναζητούν την στήριξη ο… φιλόπονος επιχειρηματικά δήμος, διαλέγει-επιλέγει το να στηρίζει επαγγελματίες εκτός Καλαμάτας, Μεσσηνίας, σε λίγο και Ελλάδας, ίσως και στην… Ουγκάντα, βρίσκοντας προσχήματα διαφόρων τύπων και… τιμημάτων. Και αυτούς που… χρησιμοποιεί, στο τέλος, κοιτά πως να τους... απομυζήσει οικονομικά. Μήπως έχει μπει ποτέ στη θέση των επαγγελματιών πως ζουν, πως αντέχουν και πως συντηρούνται οι επιχειρήσεις που έχουν απομείνει;
Αντί ο δήμος Καλαμάτας να παραδέχεται τις ευθύνες του ότι… βάλτωσε στην καθημερινότητα ακόμη και στις πιο απλές παρεμβάσεις σε ένα γεφυράκι, ξαφνικά βγήκε και επιτίθεται σε δημοσιογράφους κάνοντας κριτική!!!
Αφού είναι τόσο απλό και το… λύνουνε οι άνθρωποι με 250.000€ για τους δρόμους του βάλτου, γιατί δεν παίρνει από τα πλεονάσματά των εκατομμυρίων ευρώ – του ταμείου του που διαλαλεί ο ίδιος και οι συνεργάτες του διαφημίζουν – να κάνει κάτι; Ο κ. Νίκας ξέρει να πετά το μπαλάκι των ευθυνών από πάνω του, αντί να βλέπει τις επισημάνσεις των ρεπορτάζ ευκαιρία για να κάνει αυτό που δεν… γνωρίζει ή που δεν… θέλει να γνωρίζει, κρύβοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί.
Σε μια εβδομάδα ρεπορτάζ του κόσμου(!) σε Αύρας, Μαρίνα, Θεμιστοκλέους, Αθηνών, Αριστομένους, Παλιάμπελα, Περιμετρικό, Ασπρόχωμα – σε μια μόνο εβδομάδα – με βάση τις αναφορές των πολιτών, απαντούν στα λεγόμενα του κ. Νίκα.
Όσο για τα περί αντικειμενικότητας και πληροφόρησης, ας βγει έξω ο κ. Νίκας να την γνωρίσει στον πραγματικό κόσμο. Αντικειμενικότητα και πληροφόρηση είναι αυτό που ζει ο κόσμος και αντιμετωπίζει καθημερινά.
Την κριτική, την αντικειμενικότητα και την πληροφόρηση, ο κ. Νίκας – να ξέρει καλά – πως δεν μπορεί να την χειραγωγήσει κατά το δοκούν. Όσο για τους υπαινιγμούς πάντα ο ίδιος είχε-έχει το βήμα να απαντήσει όπως και όποτε θέλει. Από το… καβούκι του δημαρχείου και την υψηλή πολιτική των θεαμάτων δεν βλέπεις τι γίνεται στις γειτονιές και περιφερειακά στην πόλη, αγαπητέ, κε Νίκα.
Και επειδή, η αντικειμενικότητα και η πληροφόρηση είναι αμείλικτη για τη δημοτική αρχή, η πολιτική… μυωπία της στα θέματα της καθημερινότητας αρχίζει και παίρνει χαρακτηριστικά υποκρισίας.
Υ.Γ.  Την ώρα που η εν δυνάμει ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα «πονά» στην καθημερινότητα, τις υποδομές και τον προγραμματισμό, και, ο κ. Νίκας ξεπερνά την 10ετία (!!!) παρουσίας του στο δημαρχιακό  θώκο, ο ίδιος επιλέγει αντί να ασχοληθεί σοβαρά με την καθημερινότητα που γέμισε… φίδια, να (μας) κάνει και μαθήματα δημοσιογραφίας. Ο κόσμος κρίνει, βλέπει και αξιολογεί. Και η απάντηση είναι εκεί. Δεν είναι σε ανακοινώσεις. Είναι στην πράξη. Και λέγεται ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ.
Θέμης Κανελλόπουλος.

ΔΗΜΟΠΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΜΙΣΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

Μια καθοριστική εξέλιξη για τις νέες προοπτικές στο δήμο Μεσσήνης καταγράφονται με την υπογραφή του Χρ. Σπίρτζη που ικανοποιεί την βασική διεκδίκηση του Γ. Τσώνη για αξιοποίηση και προστασία της ευρύτερης περιοχής του Παμίσου. Σήμερα υπγραφή και η σχετική απόφαση για την όλη μελέτη που καθορίζει και τον τρόπο της δημοπράτησης του σημαντικού αυτού έργου, που με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων μπορεί να μπει άμεσα σε φάση υλοποίησης.

H ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Στο 23,3% ανήλθε η ανεργία στην Ελλάδα (στοιχεία Απριλίου 2016) σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία. Όπως αναφέρει η Eurostat, η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση των κρατών – μελών αναφορικά με την ανεργία, ενώ ακολουθείται από την Ισπανία με 19,9%. Συνολικά η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο του 2016 παρέμεινε σταθερή στο 10,1%, όπως και η ανεργία στην Ε.Ε. των 28 που παρέμεινε επίσης σταθερή στο 8,6%. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία η ανεργία τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ε.Ε., βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011 και από τον Μάιο του 2009 αντίστοιχα. Ανάμεσα στα κράτη -μέλη, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση και ακολουθείται από την Ισπανία, την Κροατία και την Κύπρο. Η χαμηλότερη ανεργία στην Ε.Ε. καταγράφεται στην Μάλτα με 4%, την Τσεχία με 4,1% και την Γερμανία με 4,2%. Συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2015 η ανεργία μειώθηκε σε 25 κράτη- μέλη, παρέμεινε σταθερή στο Βέλγιο και την Εσθονία, ενώ αυξήθηκε μόνο στην Αυστρία. Η μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας παρατηρήθηκε στην Κύπρο (11,7% από 15,1%), την Κροατία (13,2% από 16,2%) και την Ισπανία (19,9% από 22,3%).
Η ανεργία των νέων
Η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στην πρώτη θέση της ανεργία των νέων, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία Απριλίου 2016, το 47,4% των νέων κάτω των 25 ετών είναι άνεργο, ενώ ακολουθεί η Ισπανία με 45,8%. Η χαμηλότερη ανεργία στους νέους καταγράφεται στην Μάλτα με 6,9% και τη Γερμανία με 7,2%. Συνολικά, τον Ιούνιο του 2016 η ανεργία των νέων στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 20,8% από 22,5% τον περασμένο Ιούνιο, ενώ στην Ε.Ε., η ανεργία των νέων μειώθηκε στο18,5% από 20,6% τον Ιούνιο.

ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΔΙΤ

Μετά την απόφαση του μείζονος τμήματος Επταμελούς Σύνθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την απόρριψη και των τελευταίων των ενστάσεων κατά του έργου ΣΔΙΤ για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης κα Κωνσταντίνα Νικολάκου δήλωσε: Με την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου επιβεβαιώνεται πλεον με τρόπο απόλυτο και στο ανώτατο δυνατό επίπεδο(Τμήμα Μείζονος-Επταμελούς Σύνθεσης Ελεγκτικού Συνεδρίου) η απαρέγκλιτη τήρηση από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου της απόλυτης νομιμότητας στο σύνολο των διαδικασιών και δράσεων που αυτή ανέλαβε και έφερε εις πέρας για την υλοποίηση του έργου και την υπογραφή της Σύμβασης Σύμπραξης. Μάλιστα δε, με τρόπο πλέοναμετάκλητο και μη αναστρέψιμο, αφού κατά της απόφασης αυτής, ο νόμος δεν επιτρέπει την άσκηση οποιουδήποτε άλλου ένδικου μέσου.
Μετά και την εξέλιξη αυτή και την πανηγυρική, για ακόμα μία φορά, δικαίωση της Περιφέρειας τόσο στο επίπεδο της ορθότητας του έργου, όσο και στην τήρηση της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οφείλουν πλέον όλοι οι εμπλεκόμενοι στο έργο (Κυβέρνηση, Δημοτικές Αρχές, ΦΟΔΣΑ) να σεβαστούν και να τηρήσουν τη νομιμότητα και να υπηρετήσουν το καθήκον τους υπερ του Δημοσίου συμφέροντος, ως προκύπτει από τη θεσμική θέση που υπηρετούν. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έχει ήδη αποστείλει επιστολή στο ΦΟΔΣΑ, η οποία κοινοποιήθηκε και στο αρμόδιο Υπουργείο, και ζητά άμεσα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, τονίζοντας ότι άλλος χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει καθώς μέρα με τη μέρα η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτική. Πρόκειται για μια επιστολή με καθαρούς πολιτικούς όρους, με την οποία ο Περιφερειάρχης ζητά από το ΦΟΔΣΑ άμεσα να αποστείλει την μελέτη του ΠΕΣΔΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να ληφθεί η τελική απόφαση και να έχουμε εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ. Η οποιαδήποτε καθυστέρηση σ’ αυτή την διαδικασία θα έχει ως αποτέλεσμα να ζημιωθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι πολίτες. Η υπογραφή της ΣΔΙΤ βάζει μια για πάντα τέλος στην πολιτική αυθαιρεσία και τον πολιτικό καιροσκοπισμό, στην κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και στο περιβαλλοντικό έγκλημα, από τα οποία για δεκαετίες υπέφεραν οι Πελοποννήσιοι πολίτες. Η Πελοποννησιακή Αρχή είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί με κάθε μέσο τα συμφέροντα των πολιτών της, πόσο μάλλον όταν καθημερινά και εμφατικά δικαιώνεται σε όλα τα επίπεδα η διαφανής και νόμιμη διοίκησή της, ιδίως δε από την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

ΦΟΡΤΗΓΟ ΚΛΑΤΑΡΕ....ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Εξαιρετικά σοβαρή μοιάζει η υπόθεση με την εικόνα που εμφανίζει η Βιομηχανική Περιοχή της Καλαμάτας. Το απόγευμα ένα ακόμη φορτηγό στους θεωρητικά λεγόμενους δρόμους, μιας θεωρητικά… φιλοεπιχειρηματικής ζώνης, έπεσε σε μια από τις… παγίδες της, με τον οδηγό να προσδοκά το αυτονόητο να στρίψει σε μια από τις στροφές και να οδηγήσει το εμπόρευμα που μετέφερε σε μια από τις επιχειρήσεις. Επειδή, όμως, τα αυτονόητα (της καθημερινότητας) στην πόλη που ζούμε δεν μοιάζουν καθόλου με αυτονόητα ο οδηγός κινδύνεψε σοβαρά, ενώ σημαντικές ζημιές έχει υποστεί το όχημά του όπως και το εμπόρευμα.
Η ουσία όμως στην βάση της μοιάζει ακόμη πιο σοβαρή αφού ο εν λόγω δρόμος έχει μείνει χωματόδρομος και οδηγεί σε επιχειρήσεις με μεγάλη να είναι η επικινδυνότητα – και αυτό αποτελεί ερωτηματικό γιατι άραγε – ενώ όσες παρεμβάσεις υπήρξαν, έχουν γίνει από τους ίδιους τους επιχειρηματίες προκειμένου κάπως να βελτιωθεί η κατάσταση είτε στο οδικό αυτό σημείο είτε στην γενικότερη εικόνα, που είναι εικόνα ντροπής με τις ευθύνες να βαραίνουν το δήμο.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΕΑ

Η Καλαμάτα γίνεται σταθμός ενός μεγάλου ταξιδιού ευαισθητοποίησης και κατανόησης της έννοιας της αναπηρίας. Με ιδιαίτερη χαρά θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τη διεξαγωγή και στην πόλη μας του «Whelling2help ΙΙ», δράση η οποία διοργανώνεται για 2η συνεχή χρονιά στη χώρα μας. Το πρώτο Wheeling2help πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν ποδηλάτες διέσχισαν 2.500 χιλ στην Ευρώπη, ξεκινώντας από το Λονδίνο και φτάνοντας στην Αθήνα σε 35 μέρες. Πέρασαν από 8 χώρες, συγκέντρωσαν 15.654 ευρώ και τα πρόσφεραν στη «Φλόγα» για τα παιδιά με νεοπλασματική ασθένεια.
Το «Wheeling2help ΙΙ» ξεκινά φέτος στις 7 Σεπτεμβρίου, υπό την αιγίδα της Παραολυμπιακής Επιτροπής, παράλληλα με την έναρξη της Παραολυμπιάδας. Οι συμμετέχοντες, σε 32 ημέρες, θα διανύσουν 1.700 χλμ περνώντας από 20 πόλεις, ξεκινώντας από την Κωνσταντινούπολη και καταλήγοντας στο Ηράκλειο Κρήτης. Η πόλη της Καλαμάτας, θα υποδεχθεί τους συμμετέχοντες το Σάββατο 01/10/2016 διοργανώνοντας μία μεγάλη γιορτή πολιτισμού, αθλητισμού και εθελοντισμού, με τη συμμετοχή τοπικών φορέων, συλλόγων, μαθητών και πολιτών. Σκοπός είναι η ενημέρωση για την αναπηρία, που αφορά στην κίνηση, στην όραση, στην ομιλία και στην ακοή, μέσω του αθλητισμού, της τέχνης, της υγείας και της δημιουργικής απασχόλησης. Όλοι για λίγες ώρες θα βιώσουμε ότι βιώνουν οι άνθρωποι με αναπηρία. Μέσα από την συνεργασία φορέων, οργανισμών, ομάδων και εθελοντών θα γνωρίσουμε στους συμπολίτες μας τον κόσμο της αναπηρίας και θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε προβλήματα και ευκαιρίες.

OI ΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ, ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΕΛΙΚΑ;

ΣΗΜΕΡΑ λήγει η προθεσμία για την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και 2,3 εκατ. φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν 1,21 δισ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι που παρέλαβαν χρεωστικά εκκαθαριστικά θα πρέπει να καταβάλουν στα ταμεία της εφορίας το ποσό των 3,63 δισ. ευρώ σε τρεις δόσεις, αρχής γενομένης από αύριο, 29 Ιουλίου. Η δεύτερη δόση θα καταβληθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία στο τέλος του Νοεμβρίου. Ο μέσος όρος του φόρου που θα καταβληθεί ανά φορολογούμενο είναι 1.593 ευρώ.
Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα εξόφλησης σε 12 δόσεις, με σημαντική όμως επιβάρυνση, αρκεί το οφειλόμενο ποσό να καταστεί ληξιπρόθεσμο. Αυτό σημαίνει ότι ο φορολούμενος που θα θελήσει να υπαχθεί στη ρύθμιση δεν θα πρέπει να πληρώσει την πρώτη δόση αύριο, ώστε να καταστεί ληξιπρόθεσμη και στη συνέχεια για να υπαχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει να κάνει αίτηση στην εφορία. Σε κάθε περίπτωση ο φορολογούμενος που θα υπαχθεί στη ρύθμιση αυτή θα πρέπει να γνωρίζει ότι: Το συνολικό ποσό των οφειλόμενων φόρων που θα ρυθμιστεί επιβαρύνεται με ετήσιο ποσοστό τόκων 8,76% ακόμη κι αν ένα τμήμα του ποσού αυτού δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο κατά την υποβολή της αίτησης. Σε περίπτφση καθυστέρησης μιας δόσης το επιτόκιο που θα επιβαρυνθεί θα είναι 15%

OI KINΕΖΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Λάδι, κρασί, ψάρια αλλά και αγγουράκια θάλασσας, τα οποία μάλιστα επιθυμούν διακαώς, εντάσσονται στα προϊόντα που θέλουν να εισάγουν οι κινέζοι από την Ελλάδα. Στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει κάνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ελλάδας με τον κολοσσό διαδικτυακού εμπορίου Alibaba, οι ευκαιρίες για διεισδύση στην τεράστια αγορά της Κίνας είναι εξαιρετικές. Τα προϊόντα που οι Κινέζοι επιθυμούν να έχουν από την Ελλάδα είναι κρασί, λάδι, ψάρια, τα οποία φυσικά και θα είναι και κατεψυγμένα. Θέλουν όμως πολύ και το αγγουράκι θάλασσας για το οποίο - σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος συμμετείχε στην επιχειρηματική αποστολή στην Κίνα, - όποια ποσότητα και αν του στείλει η χώρα μας θα την αγοράσουν. Το αγγουράκι της θάλασσας χρησιμοποιείται ευρύτατα στην Ασία ενώ στην Κίνα εκτρέφονται σε ειδικά εκτροφεία. Σε χώρες, όπως η Μαλαισία και η Ινδονησία χρησιμοποιούνται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Από αυτά φτιάχνουν επίσης λάδια, κρέμες και καλλυντικά.
Το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας- Κίνας
Το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ Ελλάδας- Κίνας δεν είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, το 2015 κάναμε εξαγωγές 227 εκ. ευρώ όταν το 2012 ήταν 382 εκ. ευρώ. Για να γίνει κατανοητό το πόσο χαμηλές είναι οι εξαγωγές μας, η Κίνα έκανε εισαγωγές το 2015 πάνω από 1 τρις ευρώ. Οι εισαγωγές μας από την Κίνα ήταν το 2015 2,5 δις ευρώ, δηλαδή 12 φορές οι εξαγωγές μας. Aπό τα 227 εκ. ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία αφορά προϊόντα που δεν πάνε απευθείας στον Καταναλωτή. Μάρμαρα, σκράπ, βιομηχανικά υλικά.

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ

Με απόφαση του Διευθυντή Αστυνομίας Μεσσηνίας, παρατείνεται η ισχύς κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την κατασκευή του περιμετρικού Καλαμάτας, ο οποίος αποτελεί την απόληξη του αυτοκινητοδρόμου. Οι ρυθμίσεις είναι οι εξής:
1. Διακοπή κυκλοφορίας τμήματος και από τις δύο κατευθύνσεις στη χιλιομετρική θέση 1+00 της υφιστάμενης οδού που ενώνει την Παλαιά Εθνική Οδό Καλαμάτας - Σπάρτης με τον οικισμό Καλλιθέας, λόγω εργασιών κατασκευής άνω διάβασης και διεξαγωγή της κυκλοφορίας πάσης φύσεως οχημάτων από παρακαμπτήριο άξονα
 2. Διακοπή κυκλοφορίας τμήματος και από τις δύο κατευθύνσεις στο 1,5 χιλιόμετρο της δημοτικής οδού Καλαμάτας Λαιΐκων, στο ύψος του χώρου κατασκευής του κόμβου Λαιΐκων, λόγω εργασιών κατασκευής άνω διάβασης στην οδό που οδηγεί από Λαίϊκα προς Καλαμάτα και αντίστροφα και διεξαγωγή της κυκλοφορίας πάσης φύσεως οχημάτων από παρακαμπτήριο άξονα 3. Διακοπή κυκλοφορίας τμήματος και από τις δύο κατευθύνσεις στη δημοτική οδό από Καλαμάτα προς Αγιάννα και συγκεκριμένα στη χιλιομετρική θέση 1 + 500 του υπό κατασκευή τμήματος του αυτοκινητοδρόμου λόγω εργασιών κατασκευής cut ΄n' cover και διεξαγωγή της κυκλοφορίας πάσης φύσεως οχημάτων από παρακαμπτήριο τμήμα.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Στα της καθημερινότητας ο δήμος Καλαμάτας δείχνει ότι έχει μείνει μετεξεταστέος. Τα παράπονα από κάθε γωνιά της πόλης πολλά, με τις εικόνες να μιλούν από μόνες τους για την εγκατάλειψη σημείων ακόμα και λίγα μέτρα από το κέντρο της Καλαμάτας. Χαρακτηριστικά τα όσα κατεγράφησαν στην οδό Θεμιστοκλέους.

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΧΑΣΙΣΟΦΥΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΜΑΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΚΕ

Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, εντοπίστηκε χθες (26.7.2016) το πρωί, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Γυθείου σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Λακωνίας, του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης και των Αστυνομικών Τμημάτων Σκάλας και Βλαχιώτη, με τη συνδρομή και της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας, σε αγροτοδασική περιοχή του Δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, φυτεία αποτελούμενη συνολικά από -169- φυτά κάνναβης Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν, χθες (26.7.2016) το απόγευμα, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 34 και 38 ετών, αντίστοιχα, οι οποίοι κατηγορούνται για παράβαση των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα.
, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση και έρευνα, σε αγροτοδασική περιοχή του Δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, κατά την οποία εντοπίστηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης, αποτελούμενη από -169- δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 1,5 έως 2,5 μέτρα, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν. Όπως προέκυψε, την ανωτέρω φυτεία καλλιεργούσαν ο 34χρονος και ο 38χρονος, οι οποίοι εντοπίσθηκαν μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση και συνελήφθησαν, ενώ στο χώρο της φυτείας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αντικείμενα που σχετίζονται με την καλλιέργεια κάνναβης.

TI ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΕΚΑΣ

«Μεγάλη κοινωνική πληγή» χαρακτήρισε την απώλεια του ΕΚΑΣ για χιλιάδες συμπολίτες μας ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανακοινώνοντας πέντε δράσεις, που θα τεθούν σε ισχύ από τον επόμενο μήνα, για την άμβλυνση της απώλειας που έχουν υποστεί. Πλήρης απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ, απαλλαγή όσων υπέστησαν περικοπές άνω των 30 ευρώ από την παρακράτηση 6% για εισφορές υγείας, παροχή σε όσους έχασαν άνω των 115 ευρώ προπληρωμένης κάρτας αλληλεγγύης, ειδική μέριμνα για βαριά ανάπηρους και ζευγάρια ηλικιωμένων με χαμηλό εισόδημα, περιλαμβάνονται στα μέτρα.
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ αποτελούσε δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης έναντι των δανειστών, την οποία παρά το γεγονός ότι δόθηκε μάχη η κυβέρνηση πέτυχε να λειάνει κάπως (με την έννοια της συμφωνίας για σταδιακή κατάργηση), αλλά δεν κατάφερε να την αποφύγει. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, πρέπει να βρούμε τρόπους να επουλώσουμε αυτή την πληγή, βάσει βέβαια πάντα των πενιχρών δημοσιονομικών δυνατοτήτων του κράτους.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

Λύση για τις εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες, επίσπευση των πολεοδομικών σχεδίων, μικρότερα πρόστιμα για τις πολεοδομικές παραβάσεις που δεν έχουν μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αύξηση των δόσεων αλλά και απλοποίηση των διαδικασιών δόμησης προβλέπει, μεταξύ άλλων, ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα. Παράλληλα, προωθείται η δημιουργία Παρατηρητηρίου Δομημένου Χώρου μέσω του οποίου θα παρακολουθείται όλη η δόμηση (υπάρχουσα και νέα), σύμφωνα μεΤα Νέα. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος αναγνωρίζουν ότι ο έλεγχος της δόμησης δεν μπορεί να γίνεται μόνο μέσω των Πολεοδομιών, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με τη στελέχωσή τους, γι' αυτό σχεδιάζουν το Παρατηρητήριο Δομημένου Χώρου προκειμένου να λειτουργεί ως «δεύτερο μάτι».
Ο υπό διαμόρφωση νόμος αγγίζει, πρώτη φορά, την εξ αδιαιρέτου δόμηση. Διευκρινίζεται ότι με τον ισχύοντα νόμο περί αυθαιρέτων τα εξ αδιαιρέτου ακίνητα δεν δηλώνονται. «Το πρώτο βήμα που σχεδιάζουμε είναι να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους τους ιδιοκτήτες να δηλώσουν το ποσοστό που τους αναλογεί» λένε πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος. «Σήμερα κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, απαιτείται από κοινού δήλωση όλων των ιδιοκτητών. Κι αν δηλώσει το ποσοστό του ένας από τους ιδιοκτήτες είναι σαν να παραδέχεται ότι έχει γίνει κατάτμηση του οικοπέδου, κάτι που απαγορεύεται».

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Δύσκολη η πρόσβαση στην πόλη από τα Μιχαλακαίκα Καλαμάτας

Αριθμός οικογενειών που διαμένουν στην περιοχή Μιχαλαίϊκα διαμαρτύρονται γατί γίνεται δυσκολότερη η πρόσβασή τους προς την πόλη της Καλαμάτας εξαιτίας της κατασκευής του περιφερειακού δρόμου. Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παν.Νίκας επικοινώνησε με το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, όπου ρητά του διαμηνύθηκε ότι δεν υπάρχουν επιπλέον χρήματα για το συγκεκριμένο δρόμο και για ικανοποίηση αιτημάτων όπως π.χ. την κατασκευή πεζογέφυρας. Μέχρι το τέλος της βδομάδας ο Παν.Νίκας , συνοδευόμενος από τεχνικούς του Δήμου, θα επισκεφθεί την περιοχή και θα εξετασθεί το ενδεχόμενο άμβλυνσης της έντασης του προβλήματος με κατασκευή δημοτικών έργων. Από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων διαμηνύθηκε ότι μπορούν να συμβάλλουν με σχετικές μελέτες για το θέμα αυτό.

Ανέγερση μνημείου των Εκτελεσθέντων Πατριωτών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής

Η βούληση της Επιτροπής Κρίσης Εικαστικών Έργων να έχει ολοκληρωθεί η Ανέγερση μνημείου των Εκτελεσθέντων Πατριωτών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 8.2.1944 στο Πρώην Στρατόπεδο 9ουΣυντάγματος Καλαμάτας πριν το Φεβρουάριο του 2017 εκφράστηκε κατά τη σύγκλισή της την Τρίτη 26 Ιουλίου 2016 για την επιλογή της θέσης του μνημείου.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής κα Κωνσταντίνα Νικολάκου εξέφρασε την ικανοποίησή της για το επίπεδο συνεργασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το Δήμο Καλαμάτας και όλες τις εμπλεκόμενες δομές για την ικανοποίηση του διαχρονικού αυτού αιτήματος.
Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν επίσης ο επικεφαλής της Παράταξης «Αλλαγή για το Δήμο της Καλαμάτας» κος. Μπρεδήμας Θεόδωρος, εκπρόσωποι από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (Ε.Ε.Τ.Ε.), από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.), από το Δήμο Καλαμάτας και υπηρεσιακοί παράγοντες από την  δ/νση τεχνικών Έργων Π.Ε. Μεσσηνίας.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εντάξει την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου στο πρόγραμμά της.

OXI ΣΕ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Οπως αναμενόταν, η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με το Plan X της κυβέρνησης δεν πέρασε από τη Βουλή. Συνολικά ψήφισαν 271 βουλευτές, με τους 96 να τάσσονται υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής, 155 να τάσσονται κατά και 20 παρών. Η συζήτηση στη Βουλή έγινε δίχως τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επέλεξε να μην συγκρουστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

Μιλώντας στον προαύλιο της Βουλής, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα σε ένα ευρύ, ανοιχτό και γόνιμο διάλογο για ένα Σύνταγμα που θα σηματοδοτήσει, όπως είπε, το πέρασμα στη Νέα Μεταπολίτευση και τη «νέα Ελλάδα του 2021».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ρόλος των πολιτών πρέπει να είναι κύριος στη διαμόρφωση των προτάσεων. «Θέλουμε μια διαδικασία που θα εμπλέκει, θα οργανώνει, θα κινητοποιεί τους πολίτες. Μια διαδικασία ενεργού συμμετοχής των πολιτών και όχι μια διαδικασία περιορισμένη στους τέσσερις τοίχους της Ολομέλειας της Βουλής» είπε.
Μεγάλη διαδικασία διαβούλευσης
Στο πλαίσιο αυτό ανήγγειλε μία «μεγάλη διαδικασία διαβούλευσης», με τη συμμετοχή των πολιτών. Συγκεκριμένα:
Το Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί η σύνθεση μιας οργανωτικής επιτροπής που θα αναλάβει την διεξαγωγή μιας «πλατιάς, ανοιχτής διαδικασίας διαλόγου σε πανεθνική κλίμακα».
Σε πρώτη φάση θα γίνουν συζητήσεις για την αναθεώρηση σε όλους τους δήμους της χώρας με τη συμμετοχή επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, κινήσεων πολιτών και συλλογικοτήτων αλλά και μεμονωμένων πολιτών. «Σε αυτή την προσπάθεια προσβλέπουμε στην βοήθεια και τη στήριξη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση» είπε.
Σε δεύτερη φάση, τα συμπεράσματα από την δημόσια αυτή θα συγκεντρωθούν με την διοργάνωση 13 συνελεύσεων σε κάθε περιφέρεια της χώρας. Παράλληλα θα δημιουργηθεί ειδική ιστοσελίδας όπου όλοι οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους, τις συμφωνίες και τις αντιρρήσεις τους.
«Μετά το τέλος της μεγάλης αυτής διαβούλευσης, την Άνοιξη του 2017, η Οργανωτική Επιτροπή θα συγκεντρώσει τα αποτελέσματα του διαλόγου και θα παραδώσει την έκθεσή της σε όλα τα πολιτικά κόμματα, που από εκεί και πέρα θα πάρουν την σκυτάλη για να εκκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως ακριβώς ορίζεται από το άρθρο 110 του Συντάγματος και τον κανονισμό της Βουλής» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Οι προτάσεις Τσίπρα
Ο πρωθυπουργός κατέθεσε τις προτάσεις του για τη συνταγματική αναθεώρηση, χωρίζοντάς τις σε πέντε άξονες: Μεταρρυθμίσεις για την αρχιτεκτονική του Πολιτεύματος, ενίσχυση των θεσμών άμεσης δημοκρατίας, ενίσχυση του κράτους δικαίου, σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, κοινωνικά δικαιώματα.
Συγκεκριμένα πρότεινε:
    • >Συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής
    • >Εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας. Η υποχρέωση δηλαδή η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, να συνοδεύεται και από πρόταση για νέο πρωθυπουργό.
    • >Δυνατότητα άμεση εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ειδικότερα, πρότεινε εκλογή του Προέδρου από το κοινοβούλιο, μόνο αν εξασφαλίζεται η μέγιστη συναίνεση των δύο τρίτων της Βουλής σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες. Αν αποβούν άκαρπες, τότε η τρίτη ψηφοφορία θα ανήκει στο εκλογικό σώμα, που θα αποφασίζει ανάμεσα στους δύο πλειοψηφήσαντες υποψηφίους της τελευταίας ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο.

    • >Λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου «με στόχο να ενισχύσουμε το ρυθμιστικό, σταθεροποιητικό και εγγυητικό του ρόλο» χωρίς να αγγίζει τον πυρήνα του πολιτεύματος. Ως παραδείγματα ανέφερε να μπορεί ο Πρόεδρος να απευθύνεται στη Βουλή για σπουδαίο λόγο, να συγκαλεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, αλλά και να παραπέμπει ψηφισμένο νόμο σε ειδικό γνωμοδοτικό όργανο, αποτελούμενο αποκλειστικά από δικαστές για να κρίνει επί της συνταγματικότητας του.

    • >Θητεία για βουλευτές, έτσι ώστε κανένας Βουλευτής να μην μπορεί να εκλέγεται για πάνω από δύο συνεχόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ή για οκτώ συνεχόμενα έτη.

    • >Πρωθυπουργός -εκτός των υπηρεσιακών- να ορίζεται αποκλειστικά αιρετός, δηλαδή εν ενεργεία βουλευτής.

    • >Υποχρέωση κύρωσης με δημοψήφισμα, οποιασδήποτε συνθήκης μεταβιβάζει κυριαρχικές αρμοδιότητες του Κράτους.

    • >Λαϊκή πρωτοβουλία για διενέργεια δημοψηφισμάτων με 500,000 υπογραφές για εθνικά θέματα, 1 εκατ. υπογραφές για ψηφισμένο νόμο (εκτός δημοσιονομικών ζητημάτων) και 1 εκατ. υπογραφές για νομοθετική πρωτοβουλία από τους ίδιους τους πολίτες.

    • >Θεσμοθέτηση ενός ειδικού γνωμοδοτικού οργάνου, αποτελούμενου αποκλειστικά από δικαστές των Ανώτατων Δικαστηρίων που σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά από πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ή της κυβέρνησης, ή 120 βουλευτών, θα γνωμοδοτεί επί ψηφισμένου νομοσχεδίου εντός συντομότατης προθεσμίας.

    • >Κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, εκτός ενδεχομένως για αδικήματα που σχετίζονται άμεσα με το λειτούργημα των βουλευτών

    • >Τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

    • >Να τεθεί σε δημόσιο διάλογο το ερώτημα για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των ανεξάρτητων αρχών «και να θέσουμε το ερώτημα για τον πολλαπλασιασμό τους». Ο κ. Τσίπρας πρότεινε να συγκροτούνται με μικρότερες πλειοψηφίες αν τα 4/5 δεν συγκεντρωθούν σε ορισμένες προθεσμίες.

    • >Ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, με αναγνώρισης της Ορθοδοξίας ως κρατούσας θρησκείας

    • >Ρητή απαγόρευση άρσης του δημόσιου ελέγχου του νερού και της ενέργειας

    • >Σαφή κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως το μοναδικό μέσο για τη διαμόρφωση του μισθού

  • >Υποχρεωτικότητα της διαιτησίας
Ενδεχόμενο δημοψηφίσματος
Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να απευθυνθεί η κυβέρνηση στους πολίτες, αν κριθεί σκόπιμο, με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για κρίσιμα ζήτημα. Όπως διευκρίνισε, δεν θα ζητείται η έγκριση συνταγματικής διάταξης, αλλά η γνωμοδότηση για μεγάλα θέματα που θα περιληφθούν στη συνταγματική αναθεώρηση.
«Ανάλογα από τη δυναμική που θα λάβει ο διάλογος και τα διλήμματα που θα προκύψουν από την ίδια τη κοινωνία, από τους ίδιους τους πολίτες, δεν αποκλείουμε να απευθυνθούμε στους ίδιους τους πολίτες, για κρίσιμα διλήμματα, ώστε να εκφράσουν γνήσια τη θέλησή τους με το πιο αυθεντικό τρόπο. Δεν αποκλείουμε δηλαδή, αν κριθεί σκόπιμο, ακόμη και διεξαγωγή δημοψηφίσματος, όπως δίνει τη δυνατότητα το ίδιο το Σύνταγμα» είπε.
«Προφανώς σε αυτό το πιθανό δημοψήφισμα -για να προλάβω ενδεχόμενες αντιρρήσεις συνταγματολόγων- δεν θα ζητείται η έγκριση συγκεκριμένης συνταγματικής διάταξης, αλλά η απόφαση για μεγάλα πολιτικού και κοινωνικού χαρακτήρα ζητήματα που ενδέχεται να περιληφθούν στην αναθεώρηση», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΘΑΡΑ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ...

Τα αποτελέσματα χαρακτηρίζουν όλες τις παραλίες του Δήμου Καλαμάτας εξαιρετικής ποιότητας, σύμφωνα με τη σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία. Oι έλεγχοι που πραγματοποιούνται θα συνεχίσουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα και τα αποτελέσματα θα δημοσιεύονται. Δείτε εδώ τα αναλυτικά αποτελέσματα της ΔΕΥΑΚ και εδώ τα αναλυτικά αποτελέσματα του ανεξάρτητου διαπιστευμένου εργαστηρίου για τις παραλίες της Καλαμάτας.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΦΥΤΕΙΣ ΧΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΗ

Συνελήφθη, σήμερα το πρωί, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Μεσσήνης Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, 49χρονος ημεδαπός, γιατί όπως προέκυψε, καλλιεργούσε σε αγροτοδασική περιοχή του Δήμου Μεσσήνης Μεσσηνίας, -15- φυτά κάνναβης, ύψους από 40 εκατοστά έως 2 μέτρα περίπου, τα οποία κατασχέθηκαν.

ΧΑΜΟΣ ΜΕ ΤΑ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΧΝΗΣ

Την Αντιπεριφερειάρχη Mεσσηνίας κα Ελένη Αλειφέρη επισκέφθηκαν κάτοικοι της Πολίχνης προκειμένου να την ενημερώσουν για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής, λόγω των μεγάλων καταστροφών που έχουν προκληθεί στις αγροτικές καλλιέργειες από τα αγριογούρουνα. Οι κάτοικοι ζήτησαν να ληφθούν μέτρα για τον ελεγχόμενο περιορισμό του πληθυσμού των αγριόχοιρων, καθώς και την εύρεση μιας εναλλακτικής οδού για χορήγηση αποζημίωσης μέσω του ΕΛΓΑ στους πληγέντες αγρότες.
Η Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι πρόκειται για πολύ σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τους κατοίκους πολλών περιοχών της Μεσσηνίας ,αλλά και όλης της επικράτειας και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, καθότι παρόμοια φαινόμενα δυστυχώς επαναλαμβάνονται τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό απέστειλε επιστολή στους αρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ,Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και στον Πρόεδρο του ΕΛ.ΓΑ., προκειμένου να δοθεί ουσιαστική λύση στο σοβαρό αυτό θέμα,

ΣΕ ΥΨΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Και το χρήμα στα σκουπίδια… ρέει άφθονο από τον δήμο της Καλαμάτας. Υποτίθεται ο πρωταθλητής δήμος στην ανακύκλωση και τα περί άλλων διαχειρίσεων αναφερόμενος ως… υπόδειγμα θα έπρεπε να είχε ρίξει λίγο το κόστος για την υπόθεση διαχείριση των απορριμμάτων και με τον όποιο τρόπο αυτή συμβαίνει στη Μαραθόλακκα. Τελικά, το… τίμημα της διαχείρισης θα φθάσει στο ποσό του 1.666.560€ για ένα χρόνο, για δύο χρόνια στα 3.333.120€, ενώ αν ασκηθούν και τα δικαιώματα προαίρεσης προστίθενται επιπλέον 1.666.560€, σύνολο 4.999.680€ και όλα αυτά από δημοτικούς πόρους. Αυτά περιλαμβάνονται στην κατάρτιση των όρων και την σύνταξη της διακήρυξης για τη διενέργεια διεθνούς ανοιχτού δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού για την επεξεργασία αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων δήμου Καλαμάτας με κινητό σύστημα διαχωρισμού – κομποστοποίηση οργανικού κλάσματος – αξιοποίηση ανακυκλώσιμων.

ΑΥΞΗΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Ικανοποιητικά εξελίσσεται η σεζόν όσον αφορά την κίνηση, με την υποδοχή των τουριστών του εξωτερικού να είναι σταθερά ανοδική. Οι νέες επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ανάληψη από την οικογένεια Λύτρα διαγράφουν μια θετική πορεία και κρατούν ανοιχτή αυτή την συνεργασία με σημαντικές αγορές. Ζήτημα ωστόσο υπάρχει με τη μέση κατανάλωση, αλλά και το μειωμένο χρόνο διακοπών.

ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ Η ΤΥΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΦΑΝΤΑΣΜΑ

Αγνοείται η τύχη περισσοτέρων από 100.000 εταιρείες που ενώ έχουν κλείσει εδώ και χρόνια, εντούτοις η διακοπή της δραστηριότητάς τους δεν είναι καταγεγραμμένη πουθενά επίσημα. Αυτό αποκαλύπτει η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, παρουσιάζοντας στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου αναφορικά με τον αριθμό συστάσεων και διαγραφών επιχειρήσεων κατά το 2015 και το πρώτο εξάμηνο του 2016.
Όπως σημειώνει η Ημερησία, το απίστευτο αυτό φαινόμενο, των εξαφανισμένων 100.000 εταιρειών, συμβαίνει, καθώς μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν υπήρχε το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), ενώ παράλληλα, όπως λέει και η ίδια η γενική γραμματεία Εμπορίου, οι επιχειρήσεις που έκλεισαν είναι εγκλωβισμένες μεταξύ TAXIS και ΓΕΜΗ, προφανώς λόγω γραφειοκρατίας και κόστους. Σύμφωνα με στελέχη της γενικής γραμματείας οι πλέον των 100.000 επιχειρήσεων καλούνται να πληρώσουν διάφορα παράβολα και τέλη για ισολογισμούς, για επιμελητήρια κ.λπ. ενώ σε μία προσπάθεια να διευκολυνθούν και να βρεθούν αυτές οι εταιρίες εξετάζεται η αλλαγή εγκυκλίου του 2015 που αφορούσε τις επιχειρήσεις οι οποίες έκλειναν.

ΤΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΑΛΛΑ ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ

Υποχώρηση στο θέμα των αγροτεμαχίων αλλά και των εισοδηματικών κριτηρίων που έχουν να κάνουν με τον ΕΝΦΙΑ, όμως ο φόρος των ακινήτων μένει και για εκατοντάδες χιλιάδες μετατρέπεται σε εφιάλτη μέσα στις επόμενες ημέρες. Τα εκκαθαριστικά είναι θέμα λίγων 24ωρων και οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η εξόφληση μπορεί να γίνει σε πέντε δόσεις με πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο και τελευταία τον Ιανουάριο. Φέτος δεν θα υπολογιστούν στον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια, ενώ δεν θα ισχύσει και το κριτήριο των τόκων από καταθέσεις για όσους δικαιούνται έκπτωση ή πλήρη απαλλαγή από τον φόρο. Αναλυτικά οι αλλαγές:
1) Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ των πολιτών. Αυτό γίνεται επειδή παρατηρήθηκε σωρεία λαθών στις δηλώσεις των πολιτών οι οποίοι και καλούνται το επόμενο διάστημα να διορθώσουν τις δηλώσεις τους.
2) Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 5 δόσεις και όχι σε 4, αρχής γενομένης από το τέλος Σεπτεμβρίου. Τα δημοσιεύματα που μιλούν για Αύγουστο δεν ισχύουν.
3) Ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι. Όσα δημοσιεύματα μιλούν για αύξηση του συνολικού ποσού του ΕΝΦΙΑ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Υπάρχει, βέβαια, ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες.
4) Οι απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ θα ισχύουν ακριβώς όπως και πέρυσι. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή όσοι έχουν εισοδήματα από υψηλούς τόκους. Κι εδώ πρόκειται για μια οπισθοχώρηση προκειμένου να μην υπάρξει υψηλή επιβάρυνση. 5) Δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το ύψος των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή άνεργοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80%, ανεξάρτητα του ύψους των τόκων που έχουν", καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών. Ο φόρος όμως είναι εδώ και φέρνει μεγάλες επιβαρύνσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΝΕΤΙΚΟ

Στον εντοπισμό και τη διάσωση είκοσι οκτώ (28) προσφύγων και τη σύλληψη των δύο (02) αλλοδαπών διακινητών τους, προέβησαν μεσημβρινές ώρες σήμερα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Ειδικότερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Κορώνης, πρωινές ώρες σήμερα, για την ύπαρξη προσφύγων επί της νήσου «ΒΕΝΕΤΙΚΟ» Μεσσηνίας. Άμεσα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μετέβη στην ανωτέρω νήσο όπου το πλήρωμα του εντόπισε είκοσι οχτώ (28) πρόσφυγες και με τη συνδρομή ιδιωτικών σκαφών τους μετέφεραν στο λιμάνι της Κορώνης. Από τον περαιτέρω έλεγχο της περιοχής, εντοπίστηκε πλησίον νήσου «ΣΧΙΖΑ», πνευστή μηχανοκίνητη λέμβος με δύο (02) αλλοδαπούς επιβαίνοντες οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Κορώνης και παραδόθηκαν σε στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής.
Από τη διερεύνηση της υπόθεσης διαπιστώθηκε ότι οι δύο (02) αλλοδαποί, μετέφεραν τους ανωτέρω πρόσφυγες με το Ι/Φ σκάφος “PLAN B” σημαίας Ηνωμένου Βασιλείου. Από την οικεία Λιμενική Αρχή εντοπίστηκε αγκυροβολημένο στο ακρωτήρι «ΑΚΡΙΤΑΣ» το ανωτέρω ιστιοφόρο και ρυμουλκήθηκε με ασφάλεια με τη συνδρομή του Α/Κ σκάφους «ΕΛΕΗΣΤΡΙΑ» Ν.Κ. 627 στο λιμένα Κορώνης όπου και κατασχέθηκε. Προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία διενεργείται από το Α΄ Λιμενικό Τμήμα Κορώνης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας. Σήμερα οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στην Καλαμάτα και πιο συγκεκριμένα στην Αστυνομική Διεύθυνηση Μεσσηνίας για τα περαιτέρω.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΥΡΩ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ολόκληρη η βασική ενίσχυση θα προσμετράται στο φορολογητέο εισόδημα του αγρότη ενώ οι πράσινες και οι συνδεδεμένος μόνο κατά το μέρος τους που υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Αυτό διευκρινίζει, μεταξύ άλλων, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε εγκύκλιο που εξέδωσε (ΠΟΛ 1107/2016) για την εφαρμογή του νέου φορολογικού συστήματος στα αγροτικά εισοδήματα. Στην ίδια εγκύκλιο σημειώνεται ότι τα αγροτικά εισοδήματα φορολογούνται πλέον αυτοτελώς, χωρίς δηλαδή τα εισοδήματα αυτά να αθροίζονται με τυχόν εισοδήματα από άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα και από μισθούς και συντάξεις.
Η προαναφερόμενη φορολογική αντιμετώπιση των αγροτικών επιδοτήσεων/ενισχύσεων έχει εφαρμογή για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1η Ιανουαρίου 2016 και εφεξής. Διευκρινίζεται επίσης ότι, με το νέο νόμο δεν επέρχεται καμία μεταβολή στη φορολογική αντιμετώπιση των αγροτικών αποζημιώσεων, οι οποίες στο σύνολό τους, εξακολουθούν να μην περιλαμβάνονται στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα. Καταργείται ο συντελεστής δεκατρία τοις εκατό (13%) για τα κέρδη από ατομική αγροτική επιχείρηση. Με τη νέα διάταξη, τα κέρδη από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται πλέον αυτοτελώς με την κλίμακα της παραγράφου 1 του άρθρου 15, χωρίς δηλαδή τα εισοδήματα αυτά να αθροίζονται με τυχόν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα και από μισθούς και συντάξεις.

ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΖΗΤΑ Ο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ

Την ανάγκη ενίσχυσης του εθνικού μετώπου για το εργασιακό, μέσα από την υποστήριξη του κοινού ανακοινωθέντος των κοινωνικών εταίρων επισημαίνει, με δήλωση του στη «Ναυτεμπορική», την Δευτέρα, ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος. Ο υπουργός Εργασίας καλεί τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση επί του θέματος αυτού, ώστε να ενδυναμωθεί και να θωρακιστεί ακόμη περισσότερο η διαπραγματευτική θέση της χώρας, εν όψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δηλώνει πως δεν τον αιφνιδίασε το γεγονός ότι, μετά την υπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος, ακολούθησαν οι ανακοινώσεις του ΣΕΒ που ήταν «σε διαφορετικό ύφος», καθώς, όπως επισημαίνει, «ο ΣΕΒ, με την τελική του δήλωση, εμμένει στα από κοινού συμφωνηθέντα και δεν διασπά την εθνική διαπραγματευτική θέση».

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ Η ΑΔΙΚΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ

Με εγκύκλιο που εκδόθηκε λίγες μέρες πριν από την αποστολή των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να συνυπολογίσει στο εισόδημα αποζημιώσεις απολύσεων, επιδόματα ανεργίας, τέκνων, αναπήρων, ΕΚΑΣ κλπ με αποτέλεσμα οι απαλλαγές για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να κόβονται από 50% ως και 100%. Με την εγκύκλιο συνυπολογίζονται στο εισόδημα τα πρόσθετα εισοδήματα τα οποία φορολογούνται με ειδικό τρόπο ή είναι αφορολόγητα. Έτσι πάνε περίπατο οι απαλλαγές για τις ειδικές κατηγορίες πολιτών που σε ό,τι αφορά στα ακίνητα δεν θα έχουν καμία ειδική μεταχείριση. Παράλληλα από φέτος χάνουν το δικαίωμα σε απαλλαγές όσοι απόκτησαν εισόδημα άνω των 300 ευρώ από τόκους καταθέσεων. Την ίδια ώρα τα εκκαθαριστικά που αναμένονται ως το τέλος της εβδομάδας θα “κάψουν” τους ιδιοκτήτες κενών, μη ηλέκτροδοτούμενων ακινήτων καθώς κόβεται η έκπτωση 20% που είχε εφαρμοστεί τα έτη 2014 και 2015.

Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

ΑΓΡΙΟ ΚΥΝΗΓΗΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΟ ΒΕΝΕΤΙΚΟ

30 λαθρομετανάστες κυρίως Αφγανούς και Ιρανούς, ανάμεσά τους μια γυναίκα και 8 παιδιά εντόπισαν οι λιμενικές αρχές στο Βενέτικο. Κοντά στο ιστιοπλοϊκό που τους μετέφερε φαίνεται ότι υπήρχε ένα ακόμη μικρότερ σκάφος στο οποίο και επέβαιναν δύο Ουκρανοί, οι οποίοικαι εξετάζεται εν επρόκειτο για τους υπεύθυνους διακινητές. Πριν από λίγη ώρα οι λιμενικοί τους μετέφεραν στο λιμάνι της Κορώνης καιαπό εκεί στο πολιτιστικό κέντρο, όπου και ακολουθούνται όλες οι διαδικασίες, με την δημοτική αρχή να έχει κινητοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

ΑΝΟΙΓΕΙ ΓΙΑ 1 ΜΗΝΑ Ο ΧΩΡΟΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ξεκινά τη λειτουργία του ο χώρος στάθμευσης στη χερσαία ζώνη λιμένα Καλαμάτας, εκεί όπου βρισκόταν ο γερανός, το βράδυ της Κυριακής 24 Ιουλίου 2016, με μέριμνα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας. Ο χώρος στάθμευσης θα λειτουργεί καθημερινά από 20.00 έως 02.00 και θα επιτρέπεται η στάθμευση για μέγιστο χρόνο τριών ωρών, ώστε να εξυπηρετούνται όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Η στάθμευση θα είναι δωρεάν. Για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου και την ικανοποίηση του προτύπου ασφάλειας ISPS, ο χώρος θα φυλάσσεται.

Ο Μεσσήνιος Γιάννης Σαρδέλης με τον Τζόρτζεβιτς υπέγραψε στην ΑΕΚ


Άλλο η αγάπη, άλλο η δουλειά για τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, ο οποίος ως μάνατζερ ποδοσφαιριστών πλέον δουλεύει γι' αυτούς. Ένα από τα παιδιά που εκπροσωπεί είναι και ο Γιάννης Σαρδέλης. O 16χρονος Μεσσήνιος, για τον οποίο είχαν δείξει ενδιαφέρον η Άρσεναλ και η Μπάγερν (δοκιμάστηκε πέρυσι), ανήκει πλέον στην ΑΕΚ και ο Σέρβος, άλλοτε αρχηγός του Ολυμπιακού, ήταν παρών στις υπογραφές. Η όλη διαδικασία έλαβε χώρα μάλιστα στα γραφεία της "κτρινόμαυρης" ΠΑΕ. Την επίτευξη συμφωνίας έδωσε ο ίδιος ο Τζόρτζεβιτς μέσω twitter συγχαίροντας τον νεαρό για το μεγάλο βήμα στην καριέρα του.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Αντιμέτωποι με μεγάλες αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ θα βρεθούν εντός ολίγων ημερών περισσότεροι από 1,6 εκατ. φορολογούμενοι που έχουν στην κυριότητά τους αγροτεμάχια, με την ανάρτηση των εκκαθαριστικών στο TAXISnet. Εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και λοιποί φορολογούμενοι που είναι ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων, καθώς τα αγροτεμάχια, οι αγροί, τα βοσκοτόπια και οι λοιπές εκτάσεις γεωργικής γης που κατέχουν θα συμπεριληφθούν για πρώτη φορά στον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.
Οπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, η προσθήκη των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αυτών, οι οποίες δεν μειώθηκαν καθόλου, στη συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας των συγκεκριμένων φορολογουμένων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι φέτος το όριο συνολικής αξίας ακινήτων πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ μειώθηκε από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ κι ότι οι συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ έχουν αυξηθεί σημαντικά, θα έχει ως συνέπεια άλλοι εξ αυτών να κληθούν για πρώτη φορά να καταβάλουν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ κι άλλοι να υποχρεωθούν να πληρώσουν σημαντικά αυξημένο συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ. Και στις δύο περιπτώσεις το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να καταβληθεί (το άθροισμα κύριου και συμπληρωματικού) θα είναι σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

ΝΕΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ ΜΕ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ;

Ιστιοφόρο σκάφος με μετανάστες εντοπίστηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στα ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής της Πύλου, πολύ κοντά στο νησάκι Βενέτικο. Το σκάφος εξέπεμψε σήμα κινδύνου ενώ επέβαιναν σε αυτό πρίπου 50 μετανάστες και πιθανόν 2 άτομα από την Ουκρανία, που εικάζεται ότι είναι οι διακινητές. Οι μετανάστες πιθανόν θα μεταφερθούν στην Πύλο.

ΝΕΑ ΜΕΓΛΑΗ ΧΑΣΙΣΟΦΥΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΧΑΛΙΑ...

Κατασχέθηκαν -141- φυτά και -580- γραμμάρια κάνναβης – Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για την ταυτοποίηση και τη σύλληψη των καλλιεργητών Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, εντοπίστηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας, σε δασική περιοχή του Δήμου Οιχαλίας Μεσσηνίας, φυτεία αποτελούμενη συνολικά από -141- φυτά κάνναβης. Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και δράσεων για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης και κατόπιν κατάλληλης αξιολόγησης και αξιοποίησης στοιχείων, πραγματοποιήθηκε χθες (22.7.2016) το πρωί, επιχείρηση και εξερεύνηση, σε δασική περιοχή του Δήμου Οιχαλίας Μεσσηνίας.
Κατά την εξερεύνηση, εντοπίστηκε σε ειδικά διαμορφωμένο και κατάλληλα εκχερσωμένο χώρο, φυτεία κάνναβης, που αποτελούνταν από -123- δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 1 έως 3,5 μέτρα περίπου, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν. Επιπλέον, στο χώρο της φυτείας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ακόμη -18- εκριζωμένα δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 1 έως 3,5 μέτρα περίπου και ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους -580- γραμμαρίων, ενώ κατασχέθηκε και καλλιεργητικός εξοπλισμός. Το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, ενώ οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των καλλιεργητών της φυτείας.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΣΤΟ Δ.Σ.

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην αίθουσα του κτηρίου της οδού Αριστομένους. Για ακόμα μια φορά το δικό τους ενδιαφέρον είχαν τα προ ημερησίας διάταξης θέματα, με τα οποία ξεκίνησε η προχθεσινή συνεδρίαση. ΦΟΣΔΑ, Καλαμάτα- Ριζόμυλος, επέκταση αστικής συγκοινωνίας με τη Βέργα ήταν μόνο κάποια από τα ζητήματα στα οποία κλήθηκε να απαντήσει ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας. Συγκεκριμένα, απαντώντας για την απόφαση που πάρθηκε στην Τρίπολη για τα σκουπίδια, δεν έκρυψε ξανά τον προβληματισμό του, αφού, όπως είπε, ο καθένας «έβαζε ό,τι ήθελε ώστε να ψηφίσει υπέρ». Μάλιστα, όπως ανέφερε, κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στην απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, με το υπουργείο να ζητά συνεχώς διευκρινίσεις και έτσι για καιρό την «έκαναν βόλτα». Δήλωσε δε ότι δεν είναι αισιόδοξος ότι αυτό το σχέδιο θα λειτουργήσει σύντομα, ενώ χαρακτήρισε «κολοκύθια με ρίγανη» τους πανηγυρισμούς κάποιων, ότι κέρδισε η γνώμη του λαού.
Σχετικά με την επέκταση των δρομολογίων του Αστικού ΚΤΕΛ που ρωτήθηκε, είπε ότι είναι ένα σοβαρό θέμα, που θέλει σωστή μελέτη. Χαρακτηριστικά ανέφερε την ένωση της Καλαμάτας με το νοσοκομείο: για 300 μέτρα (από την είσοδο του ΤΕΙ) χρειάστηκαν 5 χρόνια για να φτάσει. Κατά τον ίδιο, αν μπουν δρομολόγια, πρέπει να είναι συχνά και ως παράδειγμα προς αποφυγή ανέφερε τα δρομολόγια προς Λέικα ή το "4", που είναι ελάχιστα και συνήθως άδεια. Για τις εργασίας διαπλάτυνσης που γίνονται ανάμεσα στα ξενοδοχεία Φιλοξένια και Φωτεινή, σχολίασε ότι ο Δήμος ανέλαβε να κάνει τη δουλειά του κράτους, αφού τα σημεία που επεκτείνεται ο δρόμος είχαν απαλλοτριωθεί δεκάδες χρόνια πριν. Όσο για το χρονικό διάστημα που γίνεται το έργο, είπε ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει και έπρεπε να γίνει τώρα, ενώ έχει ζητηθεί από τον εργολάβο να μην πραγματοποιεί εργασίες κατά τις ώρες αιχμής.
Με πληροφορίες από το Θάρρος