Ανησυχία προκαλούν στους Έλληνες σεισμολόγους τα μηνύματα που λαμβάνουν από τη συμπεριφορά του
Εγκέλαδου στον ελλαδικό χώρο, αλλά και από την ανάλυση των γεωλογικών ρηγμάτων στη χώρα μας.
Στις εκτιμήσεις τους κάνουν λόγο για «ώριμα ρήγματα» και για «συσσώρευση ενέργειας», επισημαίνουν ότι στατιστικά έχει καθυστερήσει κατά πολύ η εκδήλωση ενός ισχυρού σεισμού και καλούν την πολιτεία να αφυπνιστεί, λαμβάνοντας άμεσα μέτρα πρόληψης όπως ο προσεισμικός έλεγχος των κτιρίων.
Τέσσερις κορυφαίοι σεισμολόγοι, λίγες ημέρες μετά τον φονικό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ στην Ιταλία, μίλησαν στην εφημερίδα RealNews και απηύθυναν τις προειδοποιήσεις τους, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η επισήμανσή τους δεν έχει σχέση με το χτύπημα του Εγκέλαδου στη γειτονική χώρα, καθώς η απόσταση είναι τεράστια για να επηρεάσει τη σεισμική δραστηριότητα στον ελλαδικό χώρο.
«Το γεγονός ότι έχει περάσει αρκετός καιρός χωρίς να βιώσουμε κάποιον ισχυρό σεισμό, με εξαίρεση την ακολουθία της Κεφαλονιάς, σημαίνει ότι έχουμε συσσώρευση ενέργειας, κάποια ρήγματα είναι ήδη φορτωμένα και αργά ή γρήγορα θα εκτονωθούν», επεσήμανε στην εφημερίδα Realnews ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης.
Επιμένοντας στη δυναμική του ελληνικού χώρου, ο καθηγητής Σεισμολογίας τόνισε πως «υπάρχουν ρήγματα τα οποία φορτώνουν.
Τα γνωρίζουμε. Είναι ήδη στα όριά τους. Και κάποια στιγμή θα έχουμε σεισμική, έντονη δράση σε ένα ή περισσότερα από αυτά. Κρούω τον κώδωνα ότι πρέπει να είμαστε σε συνεχή ετοιμότητα».
Ακόμη, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού διευκρίνισε ότι «δεν μιλάω για βραχείας διάρκειας πρόβλεψη. Λέω ότι στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, το σεισμοτεκτονικό καθεστώς φορτώνει συνέχεια, επειδή είναι σε ένα καθεστώς συμπίεσης μεταξύ Αφρικής, Ευρασίας και ανατολικά από την Τουρκία, άρα κάποια ρήγματα αναγκαστικά έχουν τρομακτικές τάσεις. Κάποια στιγμή αυτά τα ρήγματα θα πρέπει να διαρρηχθούν. ∆εν μιλάω για εβδομάδα ή μήνα.
«∆εν υπάρχει αμφιβολία ότι τέτοιοι σεισμοί θα επαναληφθούν. Στατιστικά έχει καθυστερήσει ένας ισχυρός σεισμός στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας. Συνεπώς, το αντισεισμικό σύστημα της χώρας θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του αυτή την αρνητική προοπτική», τόνισε στην «R» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου