Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η επισκεψιμότητα στις ιστοσελίδες των μεσιτικών γραφείων καθώς και των ιστοσελίδων εύρεσης κατοικίας χτύπησε κόκκινο. Όχι τόσο για την άμεση εξεύρεση κατοικίας αλλά για την ενημέρωση του κόστους μίσθωσης και υπολογισμού του κόστους φοίτησης των ονείρων των παιδιών τους.
Η φετινή χρονιά δεν παρουσιάζει μεγάλες διαφορές σε σχέση με τη περσινή, παραμένει μια πραγματική δύσκολη χρονιά για τους Έλληνες φοιτητές και της οικογένειες του που μέσα στη χαρά τους για την επιτυχία των παιδιών τους, έχουν να σκεφτούν και να συνυπολογίσουν και τα πρώτα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ και της 1ης δόσης του φόρου εισοδήματος.
Μια ακόμη χρονιά που πολλοί υποψήφιοι δεν θα επιλέξουν να σπουδάσουν εκτός της πόλης τους και πολλά άλλα όνειρα νέων που θα εγκλωβιστούν λόγω μη οικονομικής δυνατότητας των γονέων τους.
Δεν είναι λίγα τα φαινόμενα ειδικά τα τελευταία χρόνια που πολλοί τελειόφοιτοι του Λυκείου επιλέγουν να αλλάξουν όνειρα και να επιλέξουν σχολές στις πόλεις τους ή ακόμη και αν περάσουν στη σχολή που επιθυμούσαν αλλά δεν είναι στη πόλη τους, οδηγήθηκαν να δώσουν Πανελλήνιες για ακόμη μια φορά με σκοπό να μην επιβαρύνουν περαιτέρω τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Τα μισθώματα των κατοικιών για τους φοιτητές έχουν υποχωρήσει σε σχέση με πέρυσι από 5-7 % για παλαιά ακίνητα, ενώ η πτώση για ακίνητα δεκαετίας αγγίζει το 10 %.
Ενώ πριν 3-4 χρόνια δεν γινόταν λόγος για αγορά ακινήτων από τους γονείς ως μορφή επένδυσης που κυριαρχούσε παλαιότερα. Για άλλη μια χρονιά παρατηρείται το φαινόμενο ολίγων γονιών και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα επειδή είχαν ακούσει πριν 2 χρόνια ότι υπάρχουν ευκαιρίες – σκοτωμένα ακίνητα, να αναζητούν γκαρσονιέρες έως 6.000 – 10.000 ευρώ κατά κύριο λόγο στο κέντρο της Αθήνας (περιπτώσεις ακραίες και μικρού μήκους).
Τη φετινή χρονιά, δεν είναι λίγοι οι γονείς που έχουν κάποιες καταθέσεις και διαθέτουν 20.000 – 25.000 ευρώ με σκοπό να επενδύσουν σε ένα ακίνητο – γκαρσονιέρα ή παλαιό δυαράκι που θα φιλοξενήσει τα όνειρα του παιδιού τους αλλά ταυτόχρονα θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τα capitalcontrols που έχουν εφαρμοστεί στη χώρα μας, προστατεύοντας τις λιγοστές οικονομίες που μπορεί να διαθέτουν.
Οι γονείς που διαθέτουν ρευστότητα και έχουν τη δυνατότητα να προκαταβάλλουν σε μετρητά τα μισθώματα όλου του έτους αποκομίζοντας μια έκπτωση της τάξεως του ενός μισθώματος αλλά το μισθωτήριο να έχει έναρξη μετά τις 20-25/9 με σκοπό να εξοικονομήσουν ενοίκια και τρέχον λογαριασμούς. Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δέχονται αυτή τη πρόταση εφόσον θα έχουν εξασφαλίσει σε μετρητά τα ετήσια μισθώματα.
Η σύνηθες ερώτηση όλων των γονιών είναι αν το ακίνητο έχει αυτόνομη θέρμανση, αν το ανοίγουν το καλοριφέρ όταν είναι κοινόχρηστο και πόσα είναι τα κοινόχρηστα περίπου το μήνα ( ζητώντας μας και παλαιότερα έγγραφα κοινοχρήστων).
Μη ξεχνάμε ότι σε πολλές περιπτώσεις, το κόστος θέρμανσης, κοινοχρήστων καθώς και λογαριασμών ΔΕΗ, νερού κλπ μπορεί να είναι ένα κόστος που να ισοδυναμεί με το μηνιαίο μίσθωμα. Ειδικότερα το κόστος των λογαριασμών της ΔΕΗ και οι λοιπές χρεώσεις του ιδίου λογαριασμού καθορίζονται βάσει των τετραγωνικών μέτρων του ακινήτου.
Οι γονείς θα πρέπει να κινηθούν όσο πιο γρήγορα μπορούν αν πραγματικά είναι σίγουροι για τη σχολή εισαγωγής του νέου φοιτητή διότι το φαινόμενο αισχροκέρδειας κατά τη περίοδο των εγγραφών θα παρατηρηθεί και φέτος ενώ δεν είναι λίγα τα κρούσματα κυκλωμάτων που απαρτίζονται από ανέργους και συνταξιούχους που έχουν αποκτήσει με τον τρόπο τους πρόσβαση στα στέκια των φοιτητών και «ψαρεύουν» ενοικιαστές.
Η ομάδα του κυκλώματος κατευθύνει τουςυποψήφιους πελάτες σε συγκεκριμένους ιδιοκτήτες ακινήτων,με το αζημίωτο, καθώς για κάθε πελάτη – ενοικιαστή,τα μέλη της ομάδας παίρνουν και τα ανάλογα ποσοστά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου