Πόλεμος” ξέσπασε μεταξύ υπουργού Εργασίας και ΓΣΕΕ με αφορμή τα όσα ανέφερε ο Γ.Κατρούγκαλος για τη χρηματοδότηση των συνδικάτων, θέμα που ίσως μπει στο τραπέζι των εργασιακών, κάτι που οι δανειστές είχαν θέσει από το δεύτερο μνημόνιο μαζί με αυτό των συνδικαλιστικών αδειών.
Το θέμα άνοιξε με αφορμή την αναφορά του υπουργού Εργασίας Γ.Κατρούγκαλου “στην Real”. Τι είπε ο υπουργός Εργασίας:
«Θεωρώ ότι δεν είναι υγιής η λύση αυτή (η χρηματοδότηση από την εισφορά που παρακτρατείται από τους εργαζόμενους υπερ της Εργατικής Εστίας και καταλήγει στα Συνδικάτα) και ότι τα συνδικάτα θα πρέπει να αυτοχρηματοδοτούνται, ώστε να είναι αυτόνομα από το κράτος», προσθέτοντας ότι “για φέτος θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση”.
Η ΓΣΕΕ επιτέθηκε στον υπουργό σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση “επιχειρεί να εκβιάσει με οικονομική ασφυξία το συνδικαλιστικό κίνημα, θυμίζοντας περισσότερο άλλες εποχές και άλλες «δημοκρατίες»… στις οποίες δεν υπήρχαν «ανεξάρτητα» ή «αυτόνομα» συνδικάτα…”.
Σύμφωνα πάντως με την τελευταία ρύθμιση (2013) τα έσοδα των συνδικάτων – από τις εισφορές των εργαζομένων – ξεπερνούν τα 18 εκ. ευρώ ετησίως (μειώθηκαν μόλις κατά 10% την συγκεκριμένη περίοδο) ενώ για την ίδια την Συνομοσπονδία μόνο τα λειτουργικά έξοδα φθάνουν περίπου τα 250.000 ευρώ ετησίως.
Πάντως οι δανειστές είχαν θέσει ζήτημα επανεξέτασης του τρόπου και των πηγών χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Στην Ελλάδα, για τις τριτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις – με εξαίρεση την ΟΤΟΕ (τράπεζες),υπερισχύει η κρατική χρηματοδότηση κι όχι η σωματειακή. Χρηματοδοτούνται ετησίως από το κράτος με ένα κονδύλι το οποίο παρακρατεί ο εργοδότης στον ιδιωτικό τομέα ως ποσοστό εισφοράς από τον μισθό των εργαζομένων. Υπό αυτήν την έννοια, η συνδικαλιστική συνδρομή είναι μια υποχρεωτική παρακράτηση για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα κι όχι εθελοντική προσφορά αλληλεγγύης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου