Pages

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

ΜΕ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑ...

Λογισμικό βγαλμένο μέσα από ταινίες του Χόλιγουντ έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, αλλά για άγνωστο λόγο δεν έγινε η παραμικρή νύξη για την ύπαρξή του στις συναντήσεις με τους τεχνοκράτες του Κουαρτέτου. Το λογισμικό αυτό -το οποίο «στηνόταν» πυρετωδώς εδώ και μήνες από στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων- έχει κατορθώσει αυτό που φαινόταν ως τώρα απίθανο: να προσφέρει στο... πιάτο των ελεγκτών όλες τις πρωτογενείς εγγραφές που σχετίζονται με χρηματοπιστωτικά προϊόντα, ήτοι από απλές καταθέσεις έως ομολόγα και μετοχές, καλύπτοντας κατ’ αρχάς την περίοδο 2000- 2012, δηλαδή την περίοδο που έχουν βάλει στο μάτι οι ελεγκτικές υπηρεσίες και οι οικονομικοί εισαγγελείς.
Πώς λειτουργεί το λογισμικό; Από την πληκτρολόγηση του ΑΦΜ του ελεγχόμενου, μέσα σε 10 λεπτά μπορεί να «κατεβάσει» όλη τη δραστηριότητά του, που σχετίζεται με χρηματοπιστωτικά προϊόντα και να την αντιπαραβάλει με τα δηλωθέντα εισοδήματα αυτών των ετών, «χτυπώντας» κόκκινο όπου υπάρχει αναντιστοιχία.
Ακόμα και έμπειροι ελεγκτές, με «βαριά» γαλόνια, δυσπιστούσαν για την αποτελεσματικότητα του νέου συστήματος, έχοντας την πικρή εμπειρία του περιβόητου Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών, που αποδείχθηκε δυσλειτουργικό και εν τέλει πρακτικά άχρηστο. Ωστόσο, σε ειδική παρουσίαση που έγινε την περασμένη Πέμπτη, διαπίστωσαν ότι ο έλεγχος στα 1.270.047 ΑΦΜ που εμπλέκονται στις αποκαλούμενες λίστες της μεγάλης φοροδιαφυγής (Λαγκάρντ, μεγαλοκαταθέτες κ.λπ.) μπορεί να γίνει, πλέον, με πολύ ταχύτερους ρυθμούς και πιο σίγουρα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου