Pages

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Τοπική διαχείριση απορριμμάτων από το Δήμο Καλαμάτας για 2 χρόνια

Στα λόγια η δημοτική αρχή Καλαμάτας είναι υπέρ της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων, με την ανάθεση όλου του πακέτου στον όμιλο που κέρδισε στο σχετικό διαγωνισμό της Περιφέρειας, στην πράξη όμως φαίνεται πως προωθεί την τοπική διαχείριση, με νέο διαγωνισμό χρονικής διάρκειας δύο συν ένα χρόνων…
Το μεσημέρι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας ενέκρινε τους όρους της διακήρυξης για την πραγματοποίηση του σχετικού διαγωνισμού. Προφανώς από λάθος έχει αναγραφεί στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου ότι οι όροι της διακήρυξης ψηφίστηκαν ομόφωνα ενώ το σωστό είναι ότι υπερψηφίστηκαν μόνο από την παράταξη της πλειοψηφίας… Το μεσημέρι λοιπόν ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ο διευθυντής Καθαριότητας Γιάννης Παπαδόπουλος και η τμηματάρχης της υπηρεσίας Κοκκωνία Γιαννοπούλου, εισηγήθηκαν στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής τους όρους του νέου διαγωνισμού για την επεξεργασία των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας. Επεξεργασία που βασίζεται στη φιλοσοφία της διαχείρισης των απορριμμάτων που γίνεται τα τελευταία χρόνια, δηλαδή στην κομποστοποίηση των οργανικών, στην ανακύκλωση και στη δεματοποίηση (και προσωρινή αποθήκευση) του υπολείμματος.
Μόνο που οι όροι του καινούργιου διαγωνισμού είναι πιο αυστηροί, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η επεξεργασία που γίνεται σήμερα η οποία, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Καθαριότητας, μπορεί και επιβάλλεται να βελτιωθεί. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 3.333.120 ευρώ για δύο χρόνια, ενώ εάν παραταθεί η σύμβαση και για τρίτο χρόνο ο προϋπολογισμός ανεβαίνει στα 4.999.680. Η τιμή επεξεργασίας ανά τόνο σύμμεικτων απορριμμάτων έχει προσδιοριστεί στα 48 ευρώ συν το ΦΠΑ. Εκπρόσωποι των παρατάξεων της πλειοψηφίας ρώτησαν τον αντιδήμαρχο και τα υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Καθαριότητας γιατί αυτή τη φορά δεν υπάρχει στο διαγωνισμό ο όρος της αυτόματης διακοπής της σύμβασης σε περίπτωση που ξεκινήσει η κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων. Η απάντηση που έδωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας, Γιάννης Παπαδόπουλος, ήταν ότι αυτός ο όρος λειτουργεί αποτρεπτικά στο να συμμετέχουν στο διαγωνισμό μεγάλες εταιρίες με σημαντική τεχνογνωσία, προσθέτοντας ότι ο Δήμος θέλει στο διαγωνισμό να υπάρχει η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή και σοβαρός ανταγωνισμός.
Επιπλέον σημείωσε ότι εάν ξεκινήσει η κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων ο Δήμος Καλαμάτας δεν θα ενταχθεί σε αυτή μέχρι να ολοκληρωθεί η νέα σύμβαση για την τοπική διαχείριση. Κατά τη συζήτηση του θέματος μπήκαν διάφορα ακόμη ζητήματα, όπως το θέμα της καταλληλότητας της Μαραθόλακκας για τη συγκεκριμένη διαδικασία, με τον Γιάννη Παπαδόπουλο να αναγνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι προβληματικός αλλά και ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ώστε να επιτραπεί η προσωρινή αποθήκευση των δεμάτων με το υπόλειμμα από την επεξεργασία των απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα. Επίσης αναφέρθηκε ότι στο πλαίσιο της νέας σύμβασης ο Δήμος αναλαμβάνει να υλοποιήσει σειρά έργων, όπως την κατασκευή μεγάλης ζυγαριάς, την προμήθεια μικρού βιολογικού για την επεξεργασία των στραγγιδίων κ.ά. Τα έργα αυτά γίνεται προσπάθεια να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, ενώ κρίνονται αναγκαία γιατί ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής προβλέπει τη συνέχιση λειτουργίας της Μαραθόλακκας στο διηνεκές, ως κέντρο κομποστοποίησης των οργανικών. Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Σταμάτης Μπεχράκης, καταψήφισε τους όρους της διακήρυξης, τονίζοντας ότι ο διαγωνισμός αυτός δεν αλλάζει τη λάθος φιλοσοφία που ακολουθεί η δημοτική αρχή για τη διαχείριση των σύμμεικτων απορριμμάτων. Υπογράμμισε ότι η φιλοσοφία πρέπει να αλλάξει ώστε να γίνεται διαλογή στην πηγή, με κίνητρα για τους πολίτες, ανακύκλωση και κομποστοποίηση.
Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Τάσος Νιάρχος, τόνισε από την πλευρά του ότι τα σκουπίδια είναι χρυσάφι για το μεγάλο κεφάλαιο και επέμεινε στην πρόταση της παράταξής του για διαχείριση των απορριμμάτων από κρατικό δημόσιο φορέα, χωρίς ιδιώτες και χωρίς επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων. Σοβαρές ενστάσεις διατύπωσε και ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας», Μιχάλης Αντωνόπουλος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το αν μπορεί νόμιμα να συνεχιστεί η επεξεργασία των απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα. Τέλος, ο Θανάσης Βασιλόπουλος και τα στελέχη της Διεύθυνσης Καθαριότητας τόνισαν ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, τους περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του και δεν παρεμβαίνει στο έργο τους. Σημείωσε μάλιστα ο αντιδήμαρχος ότι εάν υπάρχουν ευθύνες σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων αυτές βαρύνουν τον ίδιο και τα στελέχη της Υπηρεσίας του.
Στ.Μαρτίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου