Με διάφορες δοκιμές, κατάφεραν να αυξήσουν σημαντικά την ποσότητα των φαινολών που υπάρχουν στο ελαιόλαδο. Οι συγκεκριμένες ουσίες, μεταξύ άλλων, αποτελούν «ασπίδα» για την καρδιά και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος και εγκεφαλικών επεισοδίων.
«Tο ελαιόλαδο κάνει καλό στην υγεία.
Ομως, οι μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια έχουν αποδείξει ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές από λάδι σε λάδι. Και δεν μιλάμε για το άρωμα, που αφορά τους γευσιγνώστες ή την οξύτητα. Αναφερόμαστε κυρίως στους παράγοντες που συνδέονται με την υγεία», σημειώνει ο κ. Μαγιάτης. Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν διεξαχθεί, σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του λαδιού παίζει η ύπαρξη φαινολών, όπως η ελαιασύνη και η ελαιοκανθάλη, που αφήνει πιπεράτη αίσθηση στον λαιμό. Η παρουσία τους εξαρτάται από την εποχή συγκομιδής, την ποικιλία, αλλά και τον τρόπο επεξεργασίας.
Συγκομιδή
Οι τρεις ελαιοπαραγωγοί προχώρησαν αρκετά νωρίς στη συγκομιδή της ελιάς, ποικιλίας Κορωνέικη από το Ακριτοχώρι Μεσσηνίας, καθώς το αγουρέλαιο είναι πιο περιεκτικό σε φαινόλες. «Στις άγουρες ελιές, τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι αυξημένα και άρα το λάδι είναι πιο ευεργετικό για την υγεία», λέει ο παραγωγός Πέτρος Τσώνης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πιο υγιεινό λάδι
προέρχεται από τις άγουρες ελιές. «Οσο αφήνουμε την ελιά να ωριμάσει,
τότε αυξάνουμε την περιεκτικότητα. Αν θέλει κάποιος να βγάλει καλό λάδι,
θα πρέπει να έρθει νωρίς. Η απόδοση είναι μικρή, ωστόσο η αξία
μεγαλύτερη, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε φαινόλες. Σε εποχές
δύσκολες, που οι άνθρωποι είχαν ανάγκη το λάδι για να ζήσουν, ήθελαν να
αυξήσουν την απόδοση. Σήμερα, που υπάρχει αφθονία τροφής, πιστεύω ότι
μπορούμε να μετακινηθούμε σε μια πρώιμη συγκομιδή, με μικρότερη απόδοση
αλλά μεγαλύτερη αξία λαδιού», επισημαίνει ο κ. Μαγιάτης.
«Ισχυρισμός υγείας»
Η αξία των φαινολών στο ελαιόλαδο έχει αναγνωριστεί με ευρωπαϊκό κανονισμό, που έχει εκδοθεί εδώ και τέσσερα χρόνια. Η υψηλή συγκέντρωσή τους αυξάνει και τον «ισχυρισμό υγείας» του λαδιού. Η προτεινόμενη ποσότητα κατανάλωσης είναι 20 γραμμάρια την ημέρα, δηλαδή 1,5 κουταλιά της σούπας, θεωρώντας ότι περιέχει 5 ml φαινολών. «Δηλαδή, υπολογίζει ότι σε κάθε κιλό, το ποσοστό είναι 250 ml. Ξεπερνώντας αυτό το όριο, το ελαιόλαδο προστατεύει την υγεία, ενώ πάνω από τα 1.000 ml μπαίνει στη χρυσή κατηγορία ελαιολάδου. Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά. Το ένα λάδι είχε 1.209 ml φαινολών ανά κιλό, πέντε φορές πάνω από το ευρωπαϊκό όριο, ενώ τα άλλα δύο είχαν 970 ml και 870 ml», σημειώνει ο κ. Μαγιάτης.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Τι πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί
Η ύπαρξη φαινολών εξαρτάται από την ποικιλία της ελιάς. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κορωνέικη ποικιλία, που βρίσκεται στη μεγαλύτερη έκταση της Ελλάδας, εάν ελαιοποιηθεί σχετικά νωρίς, μέσα στον Νοέμβριο, θα βγάλει λάδι πλούσιο σε φαινόλες. Στα ελαιόλαδα που διαθέτουν παρόμοια χαρακτηριστικά περιλαμβάνεται η ποικιλία «Ολύμπια» στην περιοχή της Γορτυνίας, μία ποικιλία της Ζακύνθου, το αγουρέλαιο Χαλκιδικής, καθώς ελαιόλαδο που παράγουν περιοχές της Κέρκυρας.
«Θεωρώ ότι η Ελλάδα μπορεί να βγάλει καλό λάδι, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Προσωπικά θα συνέστηνα σε έναν παραγωγό να προσπαθήσει να επικοινωνήσει με κάποιο εργαστήριο και να φέρει το λάδι που παράγει για εξέταση. Αφού δούμε σε τι επίπεδα βρίσκεται, μπορούμε να συζητήσουμε τι παρεμβάσεις χρειάζεται για να το βελτιώσει», υποστηρίζει ο αναπληρωτής καθηγητής. Ωστόσο, στη χώρα μας δεν υπάρχει οργανωμένος φορέας που να κατευθύνει τους παραγωγούς, ενώ τα βιβλία που κυκλοφορούν στην ελληνική και διεθνή αγορά δίνουν γενικές και όχι εξειδικευμένες οδηγίες.
Πάντως, τα τελευταία χρόνια, οι Ελληνες παραγωγοί δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ποιότητα του λαδιού. «Ασχολούμαι με το λάδι από το 2005. Στην αρχή πηγαίναμε στους παραγωγούς, τους ζητούσαμε δείγματα αλλά φοβόντουσαν να μας δώσουν. Μετά και την έκδοση του κοινοτικού κανονισμού, το κλίμα έχει αντιστραφεί. Μόνο πέρυσι, αναλύσαμε 500 δείγματα. Ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί», διαπιστώνει.
Κατερίνα Τζουμερκιώτη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου