ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΘΟΥΡΙΑΣ ΗΡΘΕ ΣΤΟ ΦΩΣ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΘΟΥΡΙΑΣ ΗΡΘΕ ΣΤΟ ΦΩΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΘΟΥΡΙΑΣ ΗΡΘΕ ΣΤΟ ΦΩΣ

Share This
«Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που διενεργήθηκαν το φετινό καλοκαίρι (2016) στην αρχαία Θουρία, υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και με τη διεύθυνση της επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων δρος Ξένης Αραπογιάννη, ανακαλύφθηκε το αρχαίο θέατρο της πόλης, άγνωστο έως σήμερα.
Στη θέση «Ελληνικά» πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές ανασκαφικές τομές, οι οποίες έφεραν στο φως τα πρώτα σαφή κατάλοιπα αρχαίου θεάτρου.
Η θέση βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της δυτικής πλευράς του υψώματος, όπου εξαπλώνεται η αρχαία πόλη της Θουρίας.
Το θέατρο έχει προσανατολισμό προς τα δυτικά, με θέα την απέραντη εύφορη πεδιάδα της Μεσσηνίας, γνωστή στην αρχαιότητα ως «Μακαρία» και στο βάθος, προς τα νοτιοδυτικά, τη θάλασσα του Μεσσηνιακού κόλπου, ο οποίος στην αρχαιότητα ονομαζόταν «Θουριάτης» κόλπος.
1-arxaio-theatro-thourias 1
2-arxaio-theatro-thourias 3
Η ανασκαφική έρευνα έφερε στο φως το ισχυρό ανάλημμα, που αποκαλύφθηκε σε μήκος 18,35 μέτρων και σε ύψος σχεδόν 4 μέτρων και συγκρατεί τη βόρεια πλευρά του θεάτρου.
Κάθετες αντηρίδες κτισμένες εσωτερικά και εξωτερικά και αυτού του τοίχου, εξασφαλίζουν την μεγαλύτερη στατικότητά του.
Αποκαλύφθηκε επίσης ένα σημαντικό τμήμα της κυκλικής ορχήστρας του θεάτρου σε μήκος 5,45 μ. και πλάτος 3,14μ., η οποία σώζεται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση διατήρησης.
3-arxaio-theatro-thourias 4
Η πρώτη σειρά των λίθινων εδωλίων του κοίλου βρέθηκε στη θέση της καθώς και η μια βαθμίδα της κλίμακας, που οδηγεί στις κερκίδες του θεάτρου.
Μπροστά στα εδώλια υπάρχει άριστα διατηρημένος ο διάδρομος για την κίνηση των θεατών περιμετρικά της ορχήστρας, καθώς και ο μεγάλος ορθογώνιος αγωγός απορροής των ομβρίων υδάτων, που περιτρέχει την ορχήστρα.
Στην κοιλότητα πίσω από τα σωζόμενα στη θέση τους εδώλια, ήλθε στο φως μεγάλος αριθμός πεσμένων λίθινων αρχιτεκτονικών μελών, που προέρχονται από τις κερκίδες του θεάτρου.
Το θέατρο είναι κατασκευασμένο από πωρόλιθο και χρονολογείται κατά μια πρώτη εκτίμηση στους ελληνιστικούς χρόνους (3ος αι. π.Χ.).
4-arxaio-theatro-thourias 2
Το αρχαίο θέατρο της Θουρίας ήταν άγνωστο έως σήμερα και η ανακάλυψή του αποτελεί κορυφαίο γεγονός για την αρχαία ιστορία της Μεσσηνίας, αλλά και σημαντικό νέο κεφάλαιο στην επιστήμη της Αρχαιολογίας.
Η πόλη της Καλαμάτας θα αποκτήσει πλέον έναν νέο ισχυρό πυρήνα πολιτισμού, ενώ η περιοχή θα αναβαθμιστεί στο μέλλον τόσο πολιτισμικά όσο και οικονομικά.
Οι συστηματικές ανασκαφές στην αρχαία Θουρία έχουν αρχίσει από το 2009, υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και με τη διεύθυνση της δρος Ξένης Αραπογιάννη. Ο Δήμος Καλαμάτας εξαρχής στήριξε οικονομικά και ηθικά τις ανασκαφές και εξακολουθεί να τις υποστηρίζει.
Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως κατάλοιπα μεγάλων αρχαίων δημόσιων οικοδομημάτων και οικιστικών εγκαταστάσεων, ενώ εντυπωσιακό και σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης είναι το Ασκληπιείο της αρχαίας πόλης, που περιλαμβάνει ναό του Ασκληπιού και της Υγείας, ιωνική στοά που τον περιβάλλει και χώρο εγκοιμητηρίου, όπου γινόταν η θεραπεία των ασθενών, πιστών του Ασκληπιού. Στη θέση του βρέθηκε ο μεγαλειώδης βωμός όπου γίνονταν οι θυσίες, καθώς και ο Ιερός Νόμος, που περιέχει το τυπικό της λατρείας και τις υποχρεώσεις των πιστών προς το Ιερό. Αδιατάρακτα βρέθηκαν τα βάθρα με τις αφιερωματικές επιγραφές προς τον Ασκληπιό και την Υγεία, καθώς και κατάλογοι με τα ονόματα των εφήβων της Θουρίας ταξινομημένα κατά φυλές. Ο χώρος έχει αναδειχθεί εξαιρετικά και μπορεί να γίνει επισκέψιμος για το κοινό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages