Συνεδρίασε, εκτάκτως, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, για να αποφασίσει επί του οικονομικού προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, όπως και για το αντίστοιχο σχέδιο δράσεων.
Ο πρώτος εκ των εισηγητών, θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, κ. Άγγελος Παπαγγελόπουλος είπε πως όπως έχει γίνει η σύνταξη του προϋπολογισμού, τα περιθώρια είναι πολύ στενά.
Τόνισε πως ο προϋπολογισμός εστιάζεται στη μόχλευση νέων πόρων, δηλαδή στην αναζήτηση πηγών χρηματοδότησης, πέραν των καθιερωμένων, προκειμένου να μπορέσουν να καλυφθούν χρηματοδοτικές ανάγκες.
Η, επίσης, εισηγήτρια, Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου τόνισε πως τηρήθηκε απαρέγκλιτα η νομοθεσία, σύμφωνα με την υφιστάμενη ΚΥΑ (κοινή υπουργική απόφαση). Έχει πάρει την έγκριση του Οικονομικού Παρατηρητηρίου-εννοώντας το όργανο ελέγχου που καθιερώθηκε λόγω μνημονίων.
Η κ. Νικολάκου προσέθεσε πως ΚΑΠ επενδύσεων έχει να πάρει αιρετή περιφέρεια απ’ το 2012, εγγράφονται κάθε χρόνο ποσά αλλά δεν λαμβάνονται.
Τέλος, υποστήριξε πως η Περιφερειακή αρχή και όλοι οι αυτοδιοικητικοί, έχουν καταλάβει πως τα αδιέξοδα της χώρας μας, μπορούν να λυθούν μόνο μέσω των αιρετών περιφερειών.
Ο κ. Πατσαρίνος, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, ανέφερε στην τοποθέτησή του πως η κυβέρνηση κάνει μια προσπάθεια αλλά οι επόμενοι 2 μήνες, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι. Ωστόσο, συνέχισε, λέγοντας πως το μνημόνιο είναι “στενός κορσές” κι όσο πιο σύντομα απεγκλωβιστούμε ως χώρα απ΄αυτό θα είναι ευχής έργον. Επίσης, δήλωσε πως πραγματικά, είναι απαράδεκτο να ελέγχεται ο προϋπολογισμός από παρατηρητήριο.
Ο κ. Πατσαρίνος προσέθεσε πως η Περιφέρεια χρησιμοποιεί πάρα πολλούς δικηγόρους, καλό θα ήταν να αντιμετωπιστεί αυτό, πως η παράταξή του θα ήθελε μια “στροφή” δαπανών προς την κοινωνική μέριμνα κι επίσης πως θα έπρεπε να υπάρχει συμμετοχή της μειοψηφίας στις αναπτυξιακές εταιρείες της περιφέρειας αλλά και στις συμβάσεις.
Ο κ. Αλευράς ανέφερε πως “Η κεντρική εξουσία στάθηκε φοβικά απέναντι στο νέο θεσμό των αιρετών περιφερειών. “Διευκολύνθηκε” κι απ’ την κρίση, περικόπτοντας πόρους. Δεν μπορείς να μιλάς για Περιφερειακή διακυβέρνηση όταν δεν έχεις συναίνεση σε βασικά θέματα. Άρα, πρέπει και στον Καλλικράτη -δηλ. στις περιφερειακές εκλογές- να ισχύσει η απλή αναλογική”.
Κατέληξε, λέγοντας πως αυτό ο προϋπολογισμός είναι καθαρά διαχειριστικός, χωρίς όραμα και κοινωνική πολιτική.
Ο κ. Γόντικας είπε πως “Όπως και ο προϋπολογισμός του κράτους, έτσι κι η Περιφέρεια φέρνει έναν προϋπολογισμό που αναδιανέμει απλά τον παραγόμενο πλούτο προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και κατά των λαϊκών τάξεων”.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Γόντικας ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση με την κ. Νικολάκου, όταν, μιλώντας για ένα θέμα μεταφοράς μαθητών, αντιλήφθηκε την κ. Αντιπεριφερειάρχη να σχολιάζει την τοποθέτησή του.
Τότε, ο κ. Γόντικας κατηγόρησε την κ. Νικολάκου, αλλά και συνολικά την Περιφερειακή Αρχή για έλλειψη “τσίπας και φιλότιμου”.