Pages

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Πέρασε ο προυπολογισμός της περιφέρειας

Συνεδρίασε, εκτάκτως, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, για να αποφασίσει επί του οικονομικού προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, όπως και για το αντίστοιχο σχέδιο δράσεων.
Ο πρώτος εκ των εισηγητών, θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, κ. Άγγελος Παπαγγελόπουλος είπε πως όπως έχει γίνει η σύνταξη του προϋπολογισμού, τα περιθώρια είναι πολύ στενά.
Τόνισε πως ο προϋπολογισμός  εστιάζεται στη μόχλευση νέων πόρων, δηλαδή στην αναζήτηση πηγών χρηματοδότησης, πέραν των καθιερωμένων, προκειμένου να μπορέσουν να καλυφθούν χρηματοδοτικές ανάγκες.
Η, επίσης, εισηγήτρια, Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου τόνισε πως τηρήθηκε απαρέγκλιτα η νομοθεσία, σύμφωνα με την υφιστάμενη ΚΥΑ (κοινή υπουργική απόφαση).  Έχει πάρει την έγκριση του Οικονομικού Παρατηρητηρίου-εννοώντας το όργανο ελέγχου που καθιερώθηκε λόγω μνημονίων.
Η κ. Νικολάκου προσέθεσε πως ΚΑΠ  επενδύσεων έχει να πάρει αιρετή περιφέρεια απ’ το 2012, εγγράφονται κάθε χρόνο ποσά αλλά δεν  λαμβάνονται.
Τέλος, υποστήριξε πως η  Περιφερειακή αρχή και όλοι οι αυτοδιοικητικοί, έχουν καταλάβει πως τα αδιέξοδα της χώρας μας, μπορούν να λυθούν μόνο μέσω των αιρετών περιφερειών.
Ο κ. Πατσαρίνος, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, ανέφερε στην τοποθέτησή του πως η κυβέρνηση κάνει μια προσπάθεια αλλά οι επόμενοι 2 μήνες, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι. Ωστόσο, συνέχισε, λέγοντας πως  το μνημόνιο είναι “στενός κορσές” κι όσο πιο σύντομα απεγκλωβιστούμε ως χώρα απ΄αυτό θα είναι ευχής έργον. Επίσης, δήλωσε πως  πραγματικά, είναι απαράδεκτο να ελέγχεται ο προϋπολογισμός από παρατηρητήριο.
Ο κ. Πατσαρίνος προσέθεσε πως η Περιφέρεια χρησιμοποιεί πάρα πολλούς δικηγόρους, καλό θα ήταν να αντιμετωπιστεί αυτό, πως η παράταξή του θα ήθελε μια “στροφή” δαπανών προς την κοινωνική μέριμνα κι επίσης πως θα έπρεπε να υπάρχει  συμμετοχή της μειοψηφίας  στις αναπτυξιακές εταιρείες της περιφέρειας αλλά και στις συμβάσεις.
Ο κ. Αλευράς ανέφερε πως “Η κεντρική εξουσία στάθηκε φοβικά απέναντι στο νέο θεσμό των αιρετών περιφερειών. “Διευκολύνθηκε” κι απ’ την κρίση, περικόπτοντας πόρους. Δεν μπορείς να μιλάς για Περιφερειακή διακυβέρνηση όταν δεν έχεις συναίνεση σε βασικά θέματα. Άρα, πρέπει και στον Καλλικράτη -δηλ. στις περιφερειακές εκλογές- να ισχύσει η απλή αναλογική”.
Κατέληξε, λέγοντας πως αυτό ο προϋπολογισμός είναι καθαρά διαχειριστικός, χωρίς όραμα και κοινωνική πολιτική.
 Ο κ. Γόντικας είπε πως “Όπως και ο προϋπολογισμός του κράτους, έτσι κι η Περιφέρεια φέρνει έναν προϋπολογισμό που αναδιανέμει απλά τον παραγόμενο πλούτο προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και κατά των λαϊκών τάξεων”.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Γόντικας ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση με την κ. Νικολάκου, όταν, μιλώντας για ένα θέμα μεταφοράς μαθητών, αντιλήφθηκε την κ. Αντιπεριφερειάρχη να σχολιάζει την τοποθέτησή του.
Τότε, ο κ. Γόντικας κατηγόρησε την κ. Νικολάκου, αλλά και συνολικά την Περιφερειακή Αρχή για έλλειψη “τσίπας και φιλότιμου”.

ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Υπεγράφη από το Δήμαρχο Καλαμάτας Π. Νίκα και το νόμιμο εκπρόσωπο του αναδόχου, σύμβαση για την εκτέλεση της εργασίας «Λειτουργία κινητής μονάδας επεξεργασίας ΑΣΑ με στόχο την ανάκτηση – αξιοποίηση όλων των παραγόμενων προϊόντων (κόμποστ – ανακυκλώσιμα – κ.λπ.)», όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του δήμου Καλαμάτας. Ανάδοχος, έπειτα από διαπραγμάτευση, είναι η εταιρεία ECOWASTE ΕΠΕ, με τους ίδιους όρους με την προηγούμενη σύμβαση και για δαπάνη μέχρι 200.000 € χωρίς ΦΠΑ. Η κινητή μονάδα επεξεργασίας θα αποτελείται από: μία μονάδα τεμαχισμού, μία μονάδα διαχωρισμού, μία κινητή μονάδα δεματοποίησης, μία ειδική διάταξη κομποστοποίησης, δύο κοντέινερ με τράπεζα χειροδιαλογής.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΤΟ- ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΕΙΝΑΕΙ;

Ενδιαφέρον έχουν τα όσα συζητούνται σήμερα στη Βουλή καθότι επηρεάζουν και διαμορφώνουν μια νέα κατάσταση και για τα αρτοποιεία. Ο όρος παραδοσιακός θα προστεθεί μπροστά από τα ψωμί και φούρνος δίνοντας στον φούρνο της γειτονιάς ένα πλαίσιο διαχωρισμού του. Έτσι θα μπορούν οι μικροί φούρνοι που παράγουν ψωμί να διασφαλίσουν μια διακριτή θέση στην αγορά απέναντι στα super market και τις μεγάλες εταιρίες παραγωγής άρτου, αλλά και σε όσους διακινούν προϊόντα κατεψυγμένης ζύμης.
Χαρακτηριστική και στο πολιτικό πλαίσιο η παρέμβαση του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Κωνσταντινέα. Δείτε ένα απόσπασμα: να επιστρέψουμε στα όσα συζητούνται σήμερα στη βουλή καθότι επηρεάζουν και διαμορφώνουν μια νέα κατάσταση για τα αρτοποιεία. Ο όρος παραδοσιακός θα προστεθεί μπροστά από τα ψωμί και φούρνος δίνοντας στον φούρνο της γειτονιάς ένα πλαίσιο διαχωρισμού του. Έτσι θα μπορούν οι μικροί φούρνοι που παράγουν ψωμί να διασφαλίσουν μια διακριτή θέση στην αγορά απέναντι στα super market και της μεγάλες εταιρίες παραγωγής άρτου, αλλά και σε όσους διακινούν προϊόντα κατεψυγμένης ζύμης.

ΦΟΡΟΙ ΒΟΜΒΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Υπέρογκες επιβαρύνσεις κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν από το 2017 χιλιάδες αγρότες, λόγω της διάταξης για την αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 75% στο 100%. Κι αυτό γιατί οι ισχύουσες διατάξεις επιτρέπουν στις υπηρεσίες της ΓΓΔΕ να υπολογίσουν την προκαταβολή επί του φόρου που αναλογεί στο ετήσιο εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την έκπτωση φόρου ύψους 1.900-2.100 ευρώ που δικαιούνται πλεόν οι αγρότες ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων καθώς αντιμετωπίζονται φορολογικά με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.
Όπως αναφέρει η «Ημερησία», το συγκεκριμένο πρόβλημα προκύπτει από τη διάταξη του άρθρου 69 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που αναφέρει ότι η προκαταβολή φόρου για την εκκαθάριση δηλώσεων του 2017 θα γίνει με συντελεστή 100% επί του φόρου που θα προκύπτει από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Με βάση όμως αυτή τη διατύπωση, ως φόρος που προκύπτει από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα μπορεί ληφθεί υπόψη το ποσό φόρου που αναλογεί πριν από την έκπτωση για τα προστατευόμενα τέκνα. Αν δεν υπάρξει ερμηνευτική εγκύκλιος τότε φόρο θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα και αγρότες που με το νέο καθεστώς θα έπρεπε να είναι αφορολόγητοι.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΝΕΔΟΝΤΑ ΤΕΛΙΚΑ;

Τι και εάν οι αποφάσεις του ΣτΕ μετά τις προσφυγές για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι ξεκάθαρες τι και εάν η… βρώμα της Μαραθόλακκας δεν καλύφθηκε παρά τα «βουνά» χώματος της αποκατάστασης και τις ημέρες αυτές έκανε το «ταξίδι» της στους «5 δρόμους» στον Ταΰγετο, με τα σκουπίδια μάλιστα να φθάνουν μέσω του Νέδοντα στη θάλασσα(!!!), η δημοτική αρχή της Καλαμάτας, επιδεικνύει για μια ακόμη φορά την περιβαλλοντική της πολιτική… ευαισθησία και προχωρά σε μια απόφαση που προκαλεί. Η αδυναμία στην διαχείριση των απορριμμάτων και κυρίαρχα η αναποτελεσματικότητα της πολιτικής Νίκα οδηγεί σε ατραπούς που προκαλούν όχι μόνο το κοινό αίσθημα δημιουργώντας δεδομένα περαιτέρω επιβάρυνσης της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, αλλά και ως προς το σημείο που ο δήμαρχος εμφανίζεται διατεθειμένος να… γράψει στα παλαιοτέρα των υποδημάτων του συγκεκριμένες αποφάσεις ακόμη και από το Ανώτατο Δικαστήριο και να προχωρήσει «ετσιθελικά» και εγκλωβισμένος στα αδιέξοδα της πολιτικής διαχείρισης μέχρι σήμερα, στην κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης σκουπιδιών σε μια περιοχή αυστηρά προστατευόμενη, χαρακτηρισμένη ως περιοχή Natura. Το θέμα πρόκειται να τεθεί στην επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής την προσεχή Παρασκευή με την μελέτη να οριοθετείται στο ύψος των 51.000€.

ΧΩΡΙΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

Ολοκληρώθηκε η μελέτη αξιοποίησης των 23 μικρών αεροδρομίων της χώρας. Όπως αναμενόταν, η συντριπτική πλειονότητα αναδεικνύεται πολύ χαμηλής εμπορικής αξίας. Στην πράξη, με βάση τη μελέτη, μόνο για δύο αεροδρόμια φαίνεται να υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον, ενώ τα υπόλοιπα 21 φέρεται να βρίσκονται στα αζήτητα. Τα αεροδρόμια αυτά αναμένεται να μεταφερθούν στο υπερταμείο, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.Εκείνα για τα οποία φαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον είναι του Αράξου και της Καλαμάτας. Μικρότερο είναι το ενδιαφέρον για άλλα 5 με 6 αεροδρόμια (Καλύμνου, Αστυπάλαιας, Πάτμου κ.ά.), ενώ για τα υπόλοιπα 15 θεωρείται νομοτελειακή η μεταφορά τους στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ).Οι τελικές αποφάσεις όμως θα ληφθούν από την κυβέρνηση και το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΔΗΣ. Στο ΤΑΙΠΕΔ, πάντως, θεωρούν ότι για τα 21 από τα 23 αεροδρόμια μια διαδικασία αποκρατικοποίησης θα καταλήξει σε «πολλή φασαρία για το τίποτε».Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα δύο αυτά αεροδρόμια το έσοδο από την αποκρατικοποίηση δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη, τα 23 αεροδρόμια δέχονται μόλις το 5% του συνολικού αριθμού των ταξιδιωτών που φθάνουν μέσω αεροπλάνου στην Ελλάδα.Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάσθηκε προχθές στο ΤΑΙΠΕΔ, το αεροδρόμιο του Αράξου έχει το πλεονέκτημα ότι είναι μεγάλο και επιτρέπει την προσγείωση πολύ μεγάλων αεροσκαφών. Από την άλλη πλευρά, το αεροδρόμιο της Καλαμάτας έχει εμπορικό ενδιαφέρον λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης.Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχουν δρομολογηθεί πτήσεις προς Καλαμάτα από διάφορες πόλεις της Ευρώπης.

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

ΔΥΣΚΟΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΣΗΝΙΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Αρκετές, οι δυσκολίες σε διάφορα επίπεδα, δυσκολίες που όπως φαίνεται καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι οι παραγωγοί και τα επόμενα χρόνια. Η φροντίδα στην καλλιέργεια, πλέον, όπως τονίζεται πρέπει να είναι διαρκής με ότι αυτό συνεπάγεται και για την αύξηση του κόστους παραγωγής. Για τη Μεσσηνία τα 70 από τα 140 ελαιοτριβεία έχουν «βάλει» μπροστά ωστόσο η ελαιοσυγκομιδή δεν εξελίσσεται ικανοποιητικά.

ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΑΘΟΛΑΚΑΣ ΚΟΒΟΥΝ ΒΟΛΤΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

"Ό,τι είχε συμβεί στις 7 Σεπτέμβρη, όταν σκουπίδια από τη Μαραθόλακκα τα πήγε ο χείμαρρος και τα κατέβασε στο Νέδοντα, προφανώς και στην Καλαμάτα, επαναλήφθηκε τόσο χθες όσο και σήμερα", σημειώνεται σε ρεπορτάζ του , που συνεχίζει παραθέτοντας και σχετικές φωτογραφίες: "Μάλιστα χώματα και σκουπίδια έκλεισαν την Εθνική Οδό Καλαμάτας-Σπάρτης στους «Πέντε δρόμους», την οποία άνοιξε ο Δήμος με μηχανήματά του! Είναι φανερό ότι η Καλαμάτα θα πληρώσει ακριβά το έγκλημα που διαπράχθηκε με την εναπόθεση εκατοντάδων χιλιάδων τόνων σκουπιδιών στο βουνό του Ταϋγέτου…"
Mια «βόλτα» μέχρι τους «Πέντε δρόμους» αρκεί για να δουν εκείνοι που έλεγαν πως η εναπόθεση των σκουπιδιών στον Ταΰγετο αποτελεί τη μοναδική λύση διαχείρισης των απορριμμάτων, ότι τελικά δεν ήταν λύση αλλά έγκλημα, αφού τα σκουπίδια επιστρέφουν στην πόλη αφού πρώτα έχουν ρυπάνει το βουνό και το νερό… Τα υπολείμματα των σκουπιδιών που θα συναντήσει κανείς παντού γύρω από το δρόμο, όπως και οι σακούλες με τα σκουπίδια που κατεβάζει ο χείμαρρος της Μαραθόλακκας είναι ένα θλιβερό θέαμα μέσα σε ένα εκπληκτικό φυσικό τοπίο. Στ. Μαρτίνος

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Κάτι παραπάνω από ακατάλληλη είναι η κατάσταση που επικρατεί στους αύλειους χώρους στο 14ο δημοτικό σχολείο της Καλαμάτας. Αυτό το σκηνικό που συναντά κανείς σε ένα από τα σχετικά... νέα σχολεία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας είναι τουλάχιστον επικίνδυνη ακόμη και για την σωματική ακεραιότητα των μικρών παιδιών. Οι παρακάτω εικόνες είναι άκρως χαρακτηριστικές για τις παγίδες που κρύβονται σε διάφορα σημεία στους εξωτερικούς χώρους και απαράδεκτες για την αν-ικανότητα των αρμοδίων να παρέμβουν! Δείτε μέσα στο προαύλιο που παίζουν τα παιδιά κολώνα χωρίς καπάκια με τα καλώδια εκτεθιμένα!!! Δείτε εδώ κατάσταση ένα επίπεδο ψηλά από τα έδαφος κομμένα σύρματα-"ξυράφια" και από κάτω κενό!!!

ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ 24ΩΡΟ

Ένα... έγιναν τα πεζοδρόμια στο κέντρο της Καλαμάτας με την έντονη νεροποντή που κράτησε για λίγη ώρα το απόγευμα να προκαλεί αρκετά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Πλημμυρισμένα σημεία πολλά σε 23ης Μαρτίου, Αριστοδήμου και φαρών.

Capital controls: ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΓΙΑΤΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Μεγάλη αλλαγή στα capital controls που έχουν επιβληθεί στις τράπεζες, αλλάζοντας τα δεδομένα στην καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων που δεσμεύονται από τα όρια στις αναλήψεις. Όλα βέβαια βρίσκονται υπό την αίρεση των δανειστών, ενώ τα πάντα αναμένεται να κριθούν στη διαπραγμάτευση των επόμενων ημερών, ωστόσο την ίδια ώρα επικρατεί αισιοδοξία ότι το ζήτημα είναι τυπικό και μέσα στο επόμενο διάστημα, ακόμη και μέσα στο Δεκέμβριο με κυβερνητική απόφαση θα αυξηθεί το μηνιαίο όριο αναλήψεων, ενώ θα υπάρξει και μια σειρά σημαντικών ακόμη αλλαγών.
Πλήρης άρση των capital controls στις τράπεζες δεν θα υπάρξει. Όμως όλα δείχνουν ότι το όριο ανάληψης αυξάνεται σε 2.000 το μήνα, από 1.800 ευρώ που είναι σήμερα με τους πολίτες να έχουν δικαίωμα και σωρευτικής ανάληψης, ενώ σήμερα περιορίζονται σε αναλήψεις ως 840 ευρώ ανά 15 ημέρες. Ταυτόχρονα θα επιτραπεί και το άνοιγμα νέων λογαριασμών που θα επιτρέψει μεγαλύτερη ακόμη ευκολία στη διακίνηση χρημάτων.

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΧΩΡΙΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ &ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Οι Πολιτιστικοί - Μορφωτικοί Σύλλογοι Παλαιόχουνης - Καλλιρρόης και γύρω χωρίων, που αγωνιζόμαστε, από την πρώτη μέρα, για να σώσουμε τον τόπο μας, αλλά και την Πελοπόννησο, από την επιχειρούμενη, μέσω ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ, καταστροφή από μία διαχείριση απορριμμάτων παντελώς ξεπερασμένη, παράνομη, επιβλαβή και οικονομικά αδιανόητη, καταγγέλλουμε την Κυβέρνηση για την αδιαμφισβήτητη πλέον ταύτισή της με τα συμφέροντα των Εργολάβων, σε αντίθεση με ό,τι αντιμαχόταν στο προεκλογικό της πρόγραμμα, ως Αντιπολίτευση και υποσχόταν μέχρι πρότινος. Συγκεκριμένα, στο αριθ. 40401/3849/1.10.2015 έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας-Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής, προς το Ε’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που στάλθηκε σε συμμόρφωση με τις αριθ. 220 και 250/15 Πράξεις αυτού και πριν από την έκδοση της αριθ. 309/15 εγκριτικής Πράξης του σχεδίου της Σύμβασης Σύμπραξης για το Έργο, οι αρμόδιες Υπηρεσίες των δύο Υπουργείων, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, είχαν αποφανθεί αρνητικά για τη νομιμότητά του, εφόσον το ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου 2010, σύμφωνα με το οποίο εγκρίθηκε το Έργο, κατά την άνω απόφαση, έχριζε αναθεώρησης για να είναι σύμφωνο με τις Αρχές του νέου ΕΣΔΑ 2015, το οποίο διαπνέεται από την Αρχή της Αποκεντρωμένης Διαχείρισης των ΑΣΑ.
Η Κυβέρνηση, κάνοντας στροφή 180ο , όπως αποδεικνύεται από τις ενέργειές της μετά την 15/12/2015, διαπραγματεύεται με την ΤΕΡΝΑ για ένα Έργο, που γνωρίζει καλώς, ότι είναι παράνομο, αντίθετο καθ’ ολοκληρίαν στην εθνική και ενωσιακή νομοθεσία, ως προς νομικές και πολεοδομικές πλημμέλειες και δίκαιο Προστασίας του Περιβάλλοντος, σαφώς, δε, υπερκοστολογημένο, όταν οι παρανομίες αυτές έχουν επανειλημμένα γνωστοποιηθεί στους αρμόδιους Υπουργούς, στελέχη τους και σε όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς. Όμως, παρουσιάζεται, δήθεν ως επίτευγμα, μία νέα συμφωνία με την ΤΕΡΝΑ, η οποία δεν αλλάζει σε τίποτα την ουσία του αρχικού παράνομου ΣΔΙΤ. Είναι σαφές, ότι, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, η Κυβέρνηση απέδειξε με τις κενές υποσχέσεις της, ότι αποτελειώνει το «έγκλημα» που ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια η προηγούμενη Κυβέρνηση και που φυσικά, τότε, ως αντιπολίτευση, κατήγγειλε σε όλους τους τόνους! Έτσι, μέσω των ίδιων των αρμόδιων για το Έργο Υπουργών, όσο και μέσω των τοπικών παραγόντων, προσπάθησε να μας πείσει, ότι το Έργο θα ακυρωνόταν, ενώ στην ουσία αναζητούσε τρόπους για να ξεπεράσει τα νομικά και τεχνικά προβλήματα που είχαμε αναδείξει με την έρευνα και τις μελέτες μας.
Οι Πολιτιστικοί- Μορφωτικοί Σύλλογοί μας Αρκαδίας-Μεσσηνίας, που μάχονται εδώ και 3 χρόνια, έχουν ήδη προχωρήσει σε νομικές ενέργειες κατά της ΜΠΕ του Έργου και όσων παρανόμως το διευκολύνουν, προσφεύγοντας και στην ποινική δικαιοσύνη, σύμφωνα και με τις σχετικές διατάξεις του Ν. 4042/12 και θα συνεχίσουν ν’ αγωνίζονται κατά οποιουδήποτε, σε οποιαδήποτε θέση και αν βρίσκεται, μέχρι να δικαιωθούν.

ΚΚΕ Μεσσηνίας: Να καταργηθούν τώρα όλα τα διόδια

Πρόκληση χαρακτηρίζει η Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ τη λειτουργία των νέων διοδίων στον περιμετρικό δρόμο της Καλαμάτας και τις αυξήσεις των διοδίων όλου του νομού, τονίζοντας ότι πρέπει να καταργηθούν τώρα όλα τα διόδια.
Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:
“Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, παίρνοντας την σκυτάλη από τους προκατόχους της, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο διατηρεί τα διόδια αλλά τα αυξάνει και προσθέτει και νέα!
Είναι πρόκληση η λειτουργία των νέων διοδίων στον περιμετρικό της Καλαμάτας και οι αυξήσεις στα διόδια όλου του Νομού.
Οι δρόμοι αυτοί έχουν φτιαχτεί με χρήματα είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε από πακέτα της ΕΕ. Και στις δύο περιπτώσεις είναι λεφτά του ελληνικού λαού, τα οποία δίνονται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους! Αυτοί είναι οι μόνοι κερδισμένοι καθώς εκμεταλλεύονται τους αυτοκινητόδρομους και εισπράττουν κέρδη.
Οι εργαζόμενοι δεν θα σταματήσουν να χρυσοπληρώνουν διπλούς και τρίδιπλους τους αυτοκινητόδρομους, όσο αυτοί παραχωρούνται στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Όταν για την πραγματοποίηση ενός έργου, μπαίνει το κέρδος στη μέση, τότε αντικειμενικά και το κόστος μεγαλώνει (φόροι, διόδια κλπ) και η ποιότητα κατασκευής πέφτει (ο συγκεκριμένος δρόμος είναι μεν ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος, αλλά με μια βροχή έχει προβλήματα, όπως αποδείχτηκε πρόσφατα και στην Καλαμάτα, αλλά και στη Μεγαλόπολη).
Ευθύνες έχουν όλες εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις, που ζητάνε από την κυβέρνηση να φτιάξει και άλλους αυτοκινητόδρομους με την ίδια συνταγή – τον ίδιο τρόπο: παραχώρηση των αυτοκινητοδρόμων στους μεγαλοεπιχειρηματίες, με αποτέλεσμα να ακριβοπληρώνει ο λαός.
Είναι χαρακτηριστική η αρθρογραφία στον τοπικό τύπο που πρωτοστατούν στελέχη της ΝΔ, ο κ. Πετράκος της ΛΑΕ (που υποτίθεται εναντιώνεται στα διόδια) και διάφοροι άλλοι δημοσιογράφοι.
Ο λαός πρέπει να πει όχι και στα διάφορα “εναλλακτικά” σχέδια, που προτείνει η ΛΑΕ και άλλοι, για “επιβολή αναλογικών διοδίων”. Δηλαδή να συνεχίσουμε να πληρώνουμε! (Μάλιστα κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ που αργεί να το κάνει!)

ΝΕΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΟ ΤΕΙ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το επιτυχημένο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στα Χρηματοοικονομικά, στο ΤΕΙ Πελοποννήσου. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να τις στέλνουν έως και τις 20 Δεκεμβρίου, ενώ περισσότερες πληροφορίες μπορούν να λάβουν είτε από την γραμματεία του τμήματος είτε μέσω της ιστοσελίδας του ΤΕΙ.

ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Σε περικοπές και καταργήσεις πλήθους διατάξεων που προβλέπουν φοροαπαλλαγές αναμένεται να προχωρήσει εντός του 2017 το υπουργείο Οικονομικών. Σκοπός είναι να διασφαλιστεί η περαιτέρω αύξηση των φορολογικών εσόδων Από την άλλη η επίπτωση μιας τέτοιας εξέλιξης προκαλεί αγωνία στους πολίτες για μια νέα σειρά επιβαρύνσεων στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΛΗΨΕΙΣ;

Μία σειρά μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τον περιορισμό της χρήσης των μετρητών στην οικονομία προτείνουν οι τράπεζες στην κυβέρνηση. Η φορολόγηση της ανάληψης μετρητών για να μειωθεί η φοροδιαφυγή είναι ένα από τα μέτρα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή. Όπως τονίζουν επιτελικά στελέχη τραπεζών, τα μετρητά διοχετεύονται σε μεγάλο βαθμό ή μπορούν να διοχετευθούν εύκολα, στη «μαύρη» οικονομία. Έτσι, η επιβολή φόρου στις αναλήψεις θα μείωνε δραστικά τις συναλλαγές με μετρητά και κατ’ επέκταση της παραοικονομίας. Οι κάρτες –πιστωτικές και χρεωστικές– αλλά και οι νέας τεχνολογίας που επιτρέπουν τις ανέπαφες συναλλαγές για μικροποσά, καθώς και το κινητό τηλέφωνο θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και για την πιο μικρή συναλλαγή από την αγορά εφημερίδας στο περίπτερο μέχρι και εισιτήριο λεωφορείου. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, στις προτάσεις προς την κυβέρνηση

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΞΑΝΑ ΣΤΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΕΝΩ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ ΡΕΜΑ ΣΤΗ ΘΟΥΡΙΑ

Έντονα -κατά περιόδους - καιρικά φαινόμενα καταγράφονται στην περιοχή μας. Αποτέλεσμα αυτών είναι να έχουν σημειωθεί προβλήματα σε διάφορες περιοχές του Δήμου Καλαμάτας, όπως στο ρέμα των Αγ. Θεοδώρων στη Θουρία. Τα φαινόμενα όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες και για το λόγο αυτό χρειάζεται προσοχή απ' όλους. Σε επιφυλακή βρίσκονται και οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.

Η ΜΕΣΣΗΝΗ ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ

Να αποκτήσει η Μεσσήνη μία νέα ταυτότητα μέσα από τον ανασχεδιασμό του αστικού ιστού επιθυμεί η δημοτική αρχή. Στους σχεδιασμούς αυτούς εστίασε ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης ο οποίος και ανακοίνωσε μία σειρά παρεμβάσεων.

ΠΑΛΕΥΕΙ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΥΝΤΟΜΑ

Με στόχο η Κεντρική Αγορά Καλαμάτας να αλλάξει εικόνα και να προσελκύσει περισσότερους επαγγελματίες και καταναλωτές, σε εξέλιξη είναι την περίοδο αυτή εργασίες που αφορούν στην τροποποίηση και αύξηση των λειτουργικών χώρων. Στους σχεδιασμούς της διοίκησης της κεντρικής αγοράς Καλαμάτας εστίασε ο πρόεδρος της ΚΑΚ Γιάννης Αδαμόπουλος.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ: 53ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΠΑΝΘΡΑΚΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Τραγωδία σε πολυκατοικία στο κέντρο της Καλαμάτας. Από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία φωτιά εκδηλώθηκε σε διαμέρισμα 2ου ορόφου επί της οδού Αριστοδήμου. Στο σημείο έσπευσα άμεσα η Πυροσβεστική, ωστόσο ήταν αργά για τον 53χρονο ένοικο ο οποίος βρέθηκε απανθρακωμένος στο κρεβάτι του. Προανάκριση διενεργεί το Α.Τ. Καλαμάτας.

ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Κυκλοφοριακό "κομφούζιο" για μία ακόμα ημέρα στο κέντρο της Καλαμάτας. Το κεντρικό πάρκινγκ γεμάτο και οι δρόμοι σε όλη την περιοχή του κέντρου κατειλημμένοι από αυτοκίνητα. Οι θέσεις στάθμευσης έμοιαζαν με… λαχείο, με τον εκνευρισμό των οδηγών να είναι μεγάλος. Κι όλα αυτά λίγο πριν το άνοιγμα μιας ακόμα εορταστικής περιόδου, όπου η πόλη αναμένει χιλιάδες επισκέπτες. Η εικόνα πάντως που παρουσιάζει η πόλη σε ώρες αιχμής δείχνει ότι το κυκλοφοριακό παραμένει ως ένα μεγάλο πρόβλημα που η δημοτική αρχή δεν έχει αντιμετωπίσει εδώ και μία δεκαετία που είναι στα πράγματα, είτε γιατί δεν μπορεί είτε γιατί οι προτεραιότητές της είναι να τοποθετεί αγάλματα και κολονάκια. Πότε θα ασχοληθεί σοβαρά ο κ. Δήμαρχος Καλαμάτας με το σοβαρό αυτό ζήτημα; Τι άραγε περιμένει;

12 ΧΡΗΣΙΜΑ TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΖΕΤΕ ΤΟ FACEBOOK ΣΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ

Στο Facebook μπαίνετε όλοι αλλά μάλλον αυτές τις λειτουργίες δεν τις έχετε ανακαλύψει. Θα σας βοηθήσουν πολύ. Εμείς θα αναφέρουμε κάποιες από αυτές.
1. Να φαίνεσαι offline σε ορισμένους φίλους Δεν χρειάζεται να φαίνεσαι online στο chat σε όλους τους φίλους για να μην σε ενοχλούν. Άνοιξε το chat και πήγαινε στο εικονίδιο γρανάζι “Επιλογές” δίπλα στην αναζήτηση. Μετά πήγαινε στο “Σύνθετες Ρυθμίσεις” και επέλεξε τους φίλους που δεν θέλεις να εμφανίζονται στο Chat ή πιο κάτω αντίστροφα, αυτούς που θέλεις να εμφανίζονται.
2. Ρύθμισε πως φαίνονται οι φωτογραφίες σου στο timeline
Όταν ανεβάζεις μια φωτογραφία, ενδεχομένως να μην φαίνεται όπως θέλεις στο wall σου επειδή το wall είναι στενό και η φωτογραφία φαρδιά. Ή επειδή κροπάρει άγαρμπα. Μπορείς να ρυθμίσεις πως θα φαίνεται η φωτογραφία. Αφού ανεβάσεις τη φωτογραφία, πήγαινε πάνω δεξιά στο βελάκι και θα εμφανιστεί ένα μολύβι κι ένα αστέρι. Πάτα το μολύβι και στη συνέχεια την επιλογή Αλλάξτε θέση τη φωτογραφία. Μετά πας πάνω στη φωτογραφία και την κουνάς κεντράροντάς την σωστά. Όταν τελειώσεις πατάς “Αποθήκευση”.
3. Σβήσε τις ειδοποιήσεις από άσχετες εφαρμογές Πήγαινε πάνω δεξιά στο κάτω βελάκι δίπλα από το όνομά σου και πάτα “Ρυθμίσεις Λογαριασμού”. Μετά από το αριστερό μενού επέλεξε το “Εφαρμογές”. Εκεί θα δεις τις εφαρμογές που εμφανίζουν ειδοποιήσεις και μπορείς να ρυθμίσεις ποιες θέλεις να βλέπεις και ποιες όχι. Αν ένας φίλος σου σε βομβαρδίζει με notifications από μια εφαρμογή, απλά απενεργοποίησε την εφαρμογή και τέλειωσες.
4. Ανέβασε φωτογραφίες με υψηλή ανάλυση Καμιά φορά μια φωτογραφία είναι τόσο τέλεια που θέλεις να τη μοιραστείς με τους φίλους και να τους δώσεις την ευκαιρία να τη δουν μεγάλη, πολύ μεγάλη. Για να γίνει αυτό, αρκεί να κάνεις τικ στην επιλογή “Υψηλή Ποιότητα”. Αυτό θα γίνει μόνο αν ανεβάσεις φωτογραφία μέσα από τα άλμπουμ και όχι στο Wall.
5. Δες πως βλέπουν το προφίλ σου οι φίλοι σου Μπορείς να δεις πως βλέπουν οι φίλοι σου το προφίλ σου. Αρκεί να μπεις στη σελίδα του προφίλ σου και να πατήσεις το βελάκι που βρίσκεται κάτω από το cover photo (φωτογραφία εξωφύλλου). Υπάρχει η επιλογή “Προβολή Ως”. Απλά επιλέγεις το όνομα του φίλου σου και βλέπεις πως βλέπει το προφίλ σου.
6. Κατέβασε όσα έχεις γράψει στο Facebook Αν θέλεις να δεις όσα έχεις δημοσιεύσει κατά καιρούς στο Facebook, τότε μπορείς να τα κατεβάσεις και να τα δεις. Πήγαινε πάνω δεξιά στο κάτω βελάκι δίπλα από το όνομά σου και πάτα “Ρυθμίσεις Λογαριασμού”. Στη δεξιά στήλη εμφανίζεται το link “Κατεβάστε ένα αντίγραφο”, το πατάς, μετά πατάς “Έναρξη Αρχειοθέτησης”, περιμένεις να μαζέψει το Facebook το αρχείο και η δουλειά έγινε.
7. Προώθησε τις συζητήσεις στο Facebook 
Θες να πεις κάτι σε πολλούς; Δεν χρειάζεται να το γράψεις χίλιες φορές. Απλά προώθησε ένα μήνυμα. Πάτα πάνω στο βελάκι των μηνυμάτων δίπλα στο λογότυπο του Facebook (πάνω πάνω) και στη συνέχεια μπες στη συζήτηση που θέλεις να προωθήσεις. Μετά από το μενού “Επιλογές” μπορείς να επιλέξεις το “Προώθηση”. Στη συνέχεια επιλέγεις τα μηνύματα που θέλεις να προωθήσεις, πατάς προώθηση και σου ανοίγει ένα νέο μήνυμα όπου γράφεις τους παραλήπτες και ένα συμπληρωματικό μήνυμα.
8. Σβήσε το chat σε πραγματικό χρόνο
Δεν θέλεις να σε ενοχλούν με chat αλλά να δέχεσαι τα μηνύματα στο inbox σου; Πάτα το γρανάζι δίπλα από την αναζήτηση στο chat και επέλεξε το “Απενεργοποίηστε τη Συνομιλία”. Τώρα όλα τα μηνύματα που σου στέλνουν θα πηγαίνουν απευθείας στο Inbox.
  9. Προγραμμάτισε post στο Facebook
Αυτό δεν γίνεται μέσω Facebook, πρέπει να βρεις μια εξωτερική υπηρεσία, να συνδέσεις το λογαριασμό σου και να τη χρησιμοποιήσεις ώστε να ανεβάζεις ετεροχρονισμένα posts στο Facebook. Μια τέτοια υπηρεσία είναι το Sendible αλλά και το Hootsuite.
10. Ενημέρωσε το Facebook μέσα από το Twitter Αν δεν θέλεις να ενημερώνεις 2 social networks αλλά μόνο το Twitter τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις την εφαρμογή του Twitter για το Facebook. Αυτή, κάθε φορά που κάνεις ένα tweet, θα ενημερώνει και το Facebook λογαριασμό σου. Βέβαια θα ενημερώνει και τα retweets και τα replys οπότε πρέπει να προσέξεις τι δημοσιεύεις στο Twitter.
11. Ρύθμισε αν θα εμφανίζονται οι φίλοι σου στους άλλους Μπες στο προφίλ σου και πάτα πάνω στους φίλους σου. Στο πάνω μέρος της σελίδας πάτα “Επεξεργασία” και στο μενουδάκι που θα ανοίξει πάτα πάνω στο βελάκι και μετά επέλεξε φίλοι (αν τους φίλους σου θέλεις να τους βλέπουν μόνο οι φίλοι σου), μόνο εγώ (αν δεν θέλεις κανείς να βλέπει τους φίλους σου), προσαρμογή (για να κάνεις επιλογή ποιοι θα τους βλέπουν και Δημόσια (αν θες να φαίνονται σε όλους). Βέβαια οι κοινοί φίλοι δεν θα κρυφτούν από όσους επισκέπτονται το προφίλ σας καθώς το Facebook δεν το επιτρέπει αυτό.
12. Πως να μην σου στέλνουν αιτήματα φιλίας και μηνύματα οι άσχετοι Μπαίνεις στο λογαριασμό σου και πας στο προφίλ σου. Εκεί πάνω δεξιά υπάρχει μια κλειδαριά, την πατάς κι ανοίγει ένα μενού. Πατάς πάνω στο Ποιοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου και ρυθμίζεις από ποιον θα δέχεσαι μηνύματα και ποιοι θα μπορούν να σου στέλνουν αιτήματα φιλίας. Αν θες να μην σε πολυενοχλούν, βάζεις Αυστηρό φιλτράρισμα και αιτήματα φιλίας μόνο από φίλους φίλων.
Από το www.freegr.gr

ΤΑ ΤΕΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

Πολλές οι προκλήσεις για τα ΤΕΙ το επόμενο διάστημα. Ένα από τα στοιχήματα είναι η μετονομασία τους και η υλοποίηση διδακτορικών προγραμμάτων. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Πελοποννήσου Δ. Βελισσαρίου είναι πλέον ώριμη η πρόταση για την μετατροπή τους σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

Η κατάργηση τεσσάρων προνοιακών επιδομάτων κόστους μόλις 10 εκατ. ευρώ και το «ψαλίδι» 100 – 180 εκατομμυρίων από φοροαπαλλαγές (και το επίδομα θέρμανσης) για το 2018 είναι το πρώτο τίμημα της αναδιάρθρωσης της επιδοματικής πολιτικής που πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβρη του 2017. Πάντως σύμφωνα με την υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου εξασφαλίστηκε από την υπεραπόδοση εσόδων το κονδύλι για την πανελλαδική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης ( ΚΕΑ) με χρηματοδότηση από τον προυπολογισμό (760 εκατομμύρια για το 2017) . Οι υποψήφιοι δικαιούχοι του ΚΕΑ , που υπολογίζονται σε 700.000 θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις από 1/1/2017.
 «Καταφέραμε να διαγράψουμε την μνημονιακή υποχρέωση για εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ από τα επιδόματα της Πρόνοιας που ήταν μεγάλος βραχνάς για μας», δήλωσε χθες η κ. Φωτίου αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Η υπουργός διαβεβαίωσε ότι δε θα κοπούν επιδόματα αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυστηροποιηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια για την χορήγησή τους . Όπως εξήγησε η δεύτερη αξιολόγηση όσον αφορά στην Πρόνοια και την χρηματοδότηση του ΚΕΑ «κλείδωσε» με την ενσωμάτωση μόνο τεσσάρων προνοιακών επιδομάτων και «ψαλίδι» σε φοροαπαλλαγές από το 2018. Ειδικότερα από το 2017 καταργούνται επιδόματα 8 εκ. ευρώ και η δαπάνη τους ενσωματώνεται στο ΚΕΑ – επειδή αλληλεπικαλύπτονται – ενώ άλλα δυο εκατομμύρια καταργούνται από το 2018

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Σε κινητοποιήσεις καλούν οι Πελοποννήσιοι αγρότες σύντομα

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της και εκφράζοντας τη μεγάλη αγανάκτηση και καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων όλης της Περιφέρειας από το δάκο, αποφάσισε να πραγματοποιήσει παραστάσεις διαμαρτυρίας σε όλους τους νομούς.
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου βρέθηκε στις Διευθύνσεις Γεωργίας των Περιφερειακών Ενοτήτων, προκειμένου να ενημερωθεί για ποιο λόγο δεν έγιναν οι ψεκασμοί. “Όπως ήταν αναμενόμενο, ο ένας έριχνε το μπαλάκι στον άλλον”, σημειώνει η Ομοσπονδία και συνεχίζει: “Και έτσι, αφού δεν πήραμε απαντήσεις, βρεθήκαμε την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στην Οικονομική Επιτροπή, που έχει την κύρια ευθύνη για τους διαγωνισμούς τις δακοκτονίας, με αποτέλεσμα να πιεστούν από τη δίκαιη αγανάκτηση των αγροτών και να μας διαβεβαιώσουν ότι θα γίνει ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για το θέμα.
Το ΔΣ της ΟΑΣΠΠ γνωρίζει καλά ότι όποιες υποσχέσεις κι αν πάρει δεν λύνουν το πρόβλημα. 
Οι αγρότες έχουν χρέος να συσπειρωθούν και να διεκδικήσουν δυναμικά την επιβίωσή τους, αναλογιζόμενοι τις ευθύνες κράτους – περιφέρειας αλλά και των πολιτικών που εξυπηρετούν (ΚΑΠ – ΕΕ).
Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγροκτηνοτρόφους να πάρουν μέρος δυναμικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις των ταξικών σωματείων στις 8 Δεκεμβρίου, ώστε από κοινού να αγωνιστούμε για το δικαίωμα στη ζωή.
Ζητάμε τώρα:
– Την άμεση καταγραφή της ζημιάς και αποζημίωση στο 100% με πραγματικές τιμές προϊόντος.
– Να μην πληρωθεί από τους αγρότες η ανεπιτυχής και ελλιπής δακοκτονία.
– Να δεσμευτεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πως θα αναλάβει εξολοκλήρου το πρόγραμμα δακοκτονίας”.

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Μία ξεχωριστή παρουσίαση έγινε προς τους επαγγελματίες του νομού, με επίκεντρο τις εξελίξεις γύρω από την ζαχαροπλαστική, αρτοποιία και τη μαγειρική. Στην Καλαμάτα βρέθηκαν στελέχη της food stuff, μιας ελληνικής εταιρίας που δείχνει τον δρόμο με ποιοτικές πρώτες ύλες, στηρίζοντας τους τοπικούς παραγωγούς και την οικονομία

ΑΜΕΣΑ ΚΑΥΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΧΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΥ ΜΟΛΥΝΟΥΝ...

Την λήψη μέτρων προτείνει η μελέτη του Δημόκριτου προκειμένου να βελτιωθεί η ατμόσφαιρα περιοχών που αντιμετωπίζουν όχληση από τα πυρηνελαιουργεία. Η σχετική μελέτη που προκάλεσε η περιφέρεια Πελοποννήσου παρουσιάστηκε σήμερα στην Καλαμάτα από τον "Δημόκριτο" παρουσία εκπροσώπων αρχών, φορέων αλλά και επαγγελματιών του κλάδου.

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΦΑΙΡΕΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Μέσα στο 2017 αλλάζουν όλα σε 135 επιδόματα, κάτι που αφορά περισσότερους από ένα εκατομμύριο δικαιούχους. Από αυτούς, η πλειονότητα- 870.000 δικαιούχοι- λαμβάνουν το επίδομα τέκνου και το ειδικό επίδομα τρίτεκνης και πολύτεκνης οικογένειας, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου». Το συνολικό κόστος όλων των επιδομάτων ξεπερνά το 1,7 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 650 εκατ. ευρώ καταβάλλονται για τα οικογενειακά επιδόματα και άλλα 700 εκατ. ευρώ για τα προνοιακά επιδόματα αναπήρων και άλλων ειδικών κατηγοριών. Περίπου 110 εκατ. ευρώ είναι για το επίδομα θέρμανσης, 73 εκατ. ευρώ για την επιστροφή φόρου πετρελαίου στους αγρότες, 88 εκατ. ευρώ για ειδικές φοροαπαλλαγές ναυτικών.
Ο άξονας των αλλαγών περιγράφεται στο κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου, όπου γίνεται λόγος για ενοποίηση του επιδόματος τέκνων και του ειδικού επιδόματος τριτέκνων και πολυτέκνων σε ένα ποσό με νέα κριτήρια, που αναλύονται στην πολυσέλιδη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία ανέλαβε έναντι αδράς αμοιβής να προτείνει ποια επιδόματα χρήζουν επανεξέτασης, μείωσης ή και πλήρους κατάργησης. Η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τέσσερα εναλλακτικά σενάρια για τα οικογενειακά επιδόματα

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

Σχέδιο ανάκλησης της ρύθμισης του νόμου Κατρούγκαλου που επιβάλλει τη συμμετοχή του εργοδότη, από την 1/1/2017, στο κόστος των ασφαλίστρων που αναλογούν στο «μισθό» των εργαζομένων οι οποίοι αμείβονται με μπλοκάκι, άρχισε να επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διαπιστώνοντας ανυπέρβλητα νομικά εμπόδια. Σύμφωνα με την Ημερησία, την αδυναμία εφαρμογής, στην πράξη, της ευνοϊκής για τους εργαζόμενους διάταξης, εφόσον δεν κατατίθεται σύμβαση παροχής εξαρτημένης σχέσης εργασίας, καταλήγει η ειδική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο.
 Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον τρόπο διαχείρισης των περιπτώσεων που θα προκύψουν αν ο εργαζόμενος δηλώνει ότι απασχολείται με σχέση (υποκρυπτόμενης) εξαρτημένης εργασίας και ο εργοδότης ή οι εργοδότες τους δεν το αποδέχονται, προκειμένου να αποφύγουν το πρόσθετο κόστος (καταβολή δώρων, αδειών κ.ά). Τα στελέχη του υπουργείου και των Ταμείων συζήτησαν, ως εναλλακτικό σενάριο, το ενδεχόμενο να τεθούν φορολογικά και άλλα κριτήρια (ποσοστό του εισοδήματος που προκύπτει από την αμοιβή με «μπλοκάκι», τη διάρκεια της απασχόλησης κ.ά.) αποσυνδέοντας τον τρόπο αμοιβής από τη μορφή της εργασιακής σχέσης. Και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος μετακύλισης στον εργαζόμενο ολόκληρου του βάρους της ασφάλισης μέσω... περικοπής του «μισθού».

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Οι τόνοι ανεβαίνουν στο Περιφερειακό Σκηνικό μετά και την χθεσινή ένταση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σήμερα ακολουθεί το δελτίο τύπου των περιφερειακών παρατάξεων Πελοποννήσου «Πελοπόννησος Πρώτα», «Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία», «Πελοπόννησος Οικολογική» να κάνει λόγο για «Δημοκρατικό ατόπημα του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου». Αναλυτικά αναφέρεται: «Το Περιφερειακό Συμβούλιο βιώνει πρωτόγνωρες εμπειρίες στις τελευταίες του συνεδριάσεις με αποκορύφωμα την συνεδρίαση της 23ης Νοεμβρίου. Ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥ υπέπεσε σε μεγάλο δημοκρατικό ατόπημα, πιεζόμενος από τον Περιφερειάρχη και δεν έδωσε το δικαίωμα, ως όφειλε, να εκφράσουν τις απόψεις τους οι παριστάμενοι Δήμαρχοι σχετικά με το σοβαρό θέμα της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ο κ. Τατούλης δεν έχει πια κανένα φραγμό μπροστά στην διακαή του επιθυμία να αναλάβει όσο πιο σύντομα γίνεται την διαχείριση των απορριμμάτων η ΣΔΙΤ της ΤΕΡΝΑ.
 Αρνήθηκε απροσχημάτιστα μέσω του Προέδρου και καταστρατηγώντας την άποψη των άλλων δύο αντιπροέδρων να δώσει τον λόγο στου αιρετούς του α’ βαθμού δυναμιτίζοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο την δημοκρατία και τον διάλογο. Είναι γνωστό ότι μετά από τέσσερα χρόνια, από τότε που ο κ. Τατούλης έχει αναλάβει την αρμοδιότητα να διαχειριστεί τα απορρίμματα της Πελοποννήσου, βρισκόμαστε ακόμα στο σημείο ΜΗΔΕΝ. Οι Δήμαρχοι επιθυμούν να έχουν λόγο σε αυτήν την υπόθεση και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με μια άλλη λύση από αυτήν που προτείνει η Περιφερειακή Αρχή, η οποία δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά και οικονομικά προβλήματα. Η λύση είναι η εναλλακτική αποκεντρωμένη διαχείριση, η οποία έχει βρει αρκετούς υποστηρικτές ανάμεσα στους Δήμαρχους της Πελοποννήσου.
Είναι επιβεβλημένο, έστω και τώρα, ο κ. Τατούλης να σταθεί με θάρρος και ειλικρίνεια απέναντι στο συμφέρον της Πελοποννήσου και να αντιληφθεί την πραγματικότητα, ότι δηλαδή η ευθύνη για την διαχείριση των απορριμμάτων ανήκει στους Δήμους. Άλλωστε προς την κατεύθυνση της αποκεντρωμένης διαχείρισης κινείται η πρόταση του ΦΟΔΣΑ και αυτή θα έπρεπε να είναι σεβαστή. Μια πρόταση η οποία εναρμονίζεται με τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων ( ΕΣΔΑ) αλλά και τον τροποποιημένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων( ΠΕΣΔΑ) και που οι Δήμαρχοι καταθέτουν με ομόφωνες αποφάσεις!

ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΜΕΣΣΗΝΗ-ΜΠΟΥΚΑ ΜΕ ΤΡΑΜ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΗ

Τον σχεδιασμό του για την υλοποίηση και ανάπτυξη στην περιοχή γραμμής τραμ που θα συνδέει την Καλαμάτα με την Μεσσήνη και την Μπούκα, ανέπτυξε ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ Ο ΤΣΩΝΗΣ

Τα θέματα των υποδομών όπως και τις προηγούμενες ημέρες είχαμε σημειώσει, αναμένεται να απασχολήσουν την επικαιρότητα. Χθες την δική του θέση εξέφρασε για το έργο του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, ο οποίος έκανε λόγο για μία "μικρή Αττική οδό".

ΣΚΗΛΡΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΛΕΕΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

«Κίτρινες κάρτες» βγάζει στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Οικονομικών το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, «χτενίζοντας» το σχεδιασμό για το 2017. Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, καταλογίζει στο ΥΠΟΙΚ υπεβολική χρήση των φόρων και μάλιστα των έμμεσων για να «κουμπώσουν» οι στόχοι του Μνημονίου, καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις και στα «κόκκινα» δάνεια, άτολμες παρεμβάσεις στις δαπάνες ακόμα και όσον αφορά στη στήριξη των πιο αδύναμων. «Η συντριπτική υπεροχή της στάθμισης των παρεμβάσεων στα έσοδα σε σχέση με τις συνολικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις, δημιουργεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον στην υπό ανάκαμψη οικονομία, επιτείνοντας την ύφεση ή περιορίζοντας τις προοπτικές ανάκαμψής της. Το σημαντικότερο είναι ότι οι αυξήσεις φόρων αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα (από την πλευρά της προσφοράς) και επομένως θολώνουν τις προοπτικές ανάκαμψη», σημειώνει στην Έκθεση του, τονίζοντας ότι για να μπορέσει η δημοσιονομική πολιτική να συμβάλει στην έξοδο από το τούνελ της ύφεσης, θα πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα κάτω οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Και σ’ αυτό- όπως υπογραμμίζει- σύμμαχος θα είναι το ΔΝΤ.
Ειδικά όσον αφορά στη συνταγή της αύξησης των φόρων, το Γραφείο παρατηρεί ότι το 2016 η αναλογία των νέων παρεμβάσεων στα έσοδα σε σχέση με αυτών στις δαπάνες ήταν 0,75, ενώ το 2017 η αναλογία αυτή αυξήθηκε στο 15,9 κι αυτό σημαίνει ότι σωρευτικά στη διετία 2016-2017 ο λόγος εσόδων προς δαπάνες διαμορφώνεται στο 3,17! Το χειρότερο όλων είναι η αναλογία άμεσων- έμμεσων φόρων. Όπως παρατηρείται εύστοχα, ο λόγος τους αποτελεί ένδειξη της πρόθεσης της δημοσιονομικής πολιτικής να ενισχύσει την αναδιανομή του εισοδήματος προς όφελος των χαμηλών εισοδημάτων. Αυτό σημαίνει ότι όσο μικρότερος είναι ο λόγος τόσο πιο κοινωνικά δίκαιη είναι η φορολογία. Τι προκύπτει, όμως, από τα στοιχεία του Προϋπολογισμού; Ο λόγος των έμμεσων προς άμεσους φόρους ενώ μειωνόταν συνεχώς μετά το 2010 (1,53), το 2015 αυξήθηκε (σε 1,19 από 1,15 το 2014) και το 2016 εκτιμάται ότι επίσης θα αυξηθεί περαιτέρω (1,21), ενώ το 2017 προβλέπεται σημαντική αύξησή του σε 1,3., άρα η λογική του «οι έχοντες πληρώνουν περισσότερα» πάει… περίπατο.

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Απεργούν οι καθηγητές και προειδοποιούν

Ενημέρωση για τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πραγματοποιούν στελέχη της ΟΛΜΕ περιοδεύοντας στην Περιφέρεια, ενόψει και της αυριανής πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης. Στην Καλαμάτα χθες, βρέθηκε το μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ Θεόδωρος Τσούκλος, τον οποίο υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Α΄ΕΛΜΕ Μεσσηνίας Βασίλης Γεωργιόπουλος, με τους δυο τους να στέκονται στα μείζονα προβλήματα των εκπαιδευτικών, κυρίως τα τελευταία επτά χρόνια, όπου όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, ο κλάδος τους πλήττεται ιδιαίτερα. «Έχουμε μεγάλο πρόβλημα μόνιμων διορισμών, οι οποίοι είναι μηδενικοί, επίσης, σοβαρό είναι το θέμα των αναπληρωτών, των εκπαιδευτικών εκείνων που παρά το γεγονός ότι έχουν πολλά προσόντα και πλησιάζουν τα 50 έτη ζωής, βρίσκονται στις εσχατιές της χώρας, με μισθούς 700 ευρώ για να επιτελέσουν το καθήκον τους σαν λειτουργοί της Εκπαίδευσης και κινδυνεύουν άμεσα με την πολιτική της συγκυβέρνησης, να μείνουν άνεργοι, ετεροαπασχολούμενοι ή υποαπασχολούμενοι», δήλωσε ο κ. Τσόλκας ο οποίος κάλεσε τον υπουργό, να προβεί άμεσα σε διορισμούς, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά.
«Να δώσει τη δυνατότητα στους συναδέλφους μας αναπληρωτές να διοριστούν μόνιμα ή την ευκαιρία σε νέους εκπαιδευτικούς με πολλά προσόντα, να έχουν κι αυτοί μια ευκαιρία όσον αφορά στη δημόσια εκπαίδευση», ανέφερε ο κ. Τσόλκας, ο οποίος κάλεσε τον υπουργό να ενισχύσει οικονομικά την δημόσια εκπαίδευση και τους καθηγητές να συμμετέχουν στην αυριανή κινητοποίηση. «Αυτή η απεργία δεν είναι απλά μια κίνηση μιας ημέρας, είναι μια προσπάθεια της Ομοσπονδίας μας να κάνει έναν αγώνα μαζικό, ώστε να αντιμετωπίσει την υπάρχουσα γκρίζα κατάσταση στον χώρο της εκπαίδευσης», τόνισε ο κ. Τσόλκας, ο οποίος αναφέρθηκε λεπτομερώς στις διεκδικήσεις του κλάδου. «Το ωράριό μας να είναι όπως πριν το 2013, να σταματήσουν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων, οι δεύτερες και τρίτες αναθέσεις, η κινητικότητα καθηγητών σε τρία, τέσσερα ή και πέντε σχολεία και φυσικά καμία κινητικότητα εντός Περιφέρειας», ανέφερε το μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, που κάλεσε τους καθηγητές σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και το υπουργείο να σκύψει στα προβλήματα. «Καταγγέλλουμε τη μνημονιακή συγκυβέρνησης, τις πολιτικές της Ευρωζώνης, του ΔΝΤ και γενικότερα, όλους όσοι τα τελευταία χρόνια μας έχουν βάλει σε αυτήν τη διαδικασία και έχουν οδηγήσει το λαό σε αυτήν την κατάσταση». Γ. Α.

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Κλιμάκιο μηχανικών από τα Νοσοκομεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης επισκέφθηκαν σήμερα το Νοσοκομείο Καλαμάτας προκειμένου να ενημερωθούν αλλά και να δουν από κοντά την λειτουργία του συγκροτήματος αυτοπαραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσεως. Δεδομένου ότι το κόστος για την προμήθεια του οξυγόνου ιατρικής χρήσεως και δη στις νησιώτικες περιοχές είναι υψηλό λόγω και της ακτοπλοϊκής μεταφοράς του, είναι δεδομένη η πολιτική βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας αλλά και της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ να προχωρήσουν τα Νοσοκομεία της Κρήτης στην υλοποίηση αντίστοιχων έργων. Το κλιμάκιο μηχανικών αποτελούμενο από την κα Σπανάκη Άρτεμη ΠΕ Πολιτικός Μηχανικός υπάλληλος της 7η ΥΠΕ Κρήτης, τον κ. Παπαδόγιαννη Μανώλη ΠΕ Μηχανολόγος-Μηχανικός υπάλληλος του Γ.Ν. Χανίων «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» και τον κ. Γρυπάρη Ευστάθιο ΠΕ Μηχανολόγος-Μηχανικός υπάλληλος του Γ.Ν. Ηρακλείου «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ» συναντήθηκαν με τον Διοικητή του Γ.Ν. Μεσσηνίας Γεώργιο Μπέζο και τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας Βλαχοδημητρόπουλο Αναστάσιο ΠΕ Μηχανικών και Κορακοβούνη Σοφία ΠΕΜηχανικών.
Κατά την συνάντηση ο Διοικητής Γεώργιος Μπέζος τόνισε ότι η Διοίκηση και τα στελέχη του Νοσοκομείου Καλαμάτας "...θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια και θα συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις έτσι ώστε να βοηθήσουν και άλλα Νοσοκομεία που επιθυμούν να προχωρήσουν σε τέτοιες δράσεις. Η εξοικονόμηση πόρων θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για κάθε Διοίκηση και ΟΛΟΙ μας να δείχνουμε τον απαιτούμενο σεβασμό και στο τελευταίο ευρώ του κάθε Έλληνα φορολογούμενου πολίτη. Υπό αυτή την έννοια συμπαρατασσόμαστε στη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για εξοικονόμηση πόρων στο ΕΣΥ."

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Μαχητική ήταν η σημερινή απεργιακή συγκέντρωση στην Καλαμάτα, όπου συμμετείχαν με μαζικό μπλοκ οι συνταξιούχοι, το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών, η πρωτοβουλία αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών καθώς και το σωματείο εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, που είχε πάρει απόφαση για δίωρη στάση εργασίας.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία 23ης Μαρτίου. Χαιρετισμό απηύθυναν οι εξής: Κώστας Μιχαλόπουλος, εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής αγώνα των συνταξιούχων του νομού, Φώτης Γαϊτάνης, εκ μέρους του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών, Δήμητρα Νούτσου, εκ μέρους της πρωτοβουλίας αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, Παναγιώτης Κουφαλάκος, εκ μέρους του σωματείου εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας. Ακολούθησε διαδήλωση στους δρόμους της πόλης.

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΑΣΚΟΙ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΧΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Στο πλαίσιο ενημέρωσης με την ολοκλήρωση του σχεδίου αντιμετώπισης της όχλησης – ρύπανσης που δημιουργείται από τον κύκλο εργασιών ελαιοτριβείων και πυρηνελαιουργείων, θα γίνει παρουσίαση των αποτελεσμάτων, την προσεχή Παρασκευή 25-11-2016 και ώρα 11:00 π.μ. στο αμφιθέατρο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση "Απώτερος στόχος της προσπάθειάς μας είναι να αξιολογήσουμε αστοχίες υφιστάμενων εγκαταστάσεων και εφαρμοσμένων πρακτικών, χωρίς να μηδενίσουμε την επιχειρηματικότητα αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα ύπαρξής της στην αλυσίδα της παραγωγής ελαιολάδου, να αναζητήσουμε και να προτείνουμε βελτιώσεις σε νομοθετικό – θεσμικό πλαίσιο, καθώς και τεχνοοικονομικά εφικτές λύσεις, που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των πολιτών και που ταυτόχρονα θα διασφαλίζουν την ομαλή ροή του κύκλου επεξεργασίας ελαιοκάρπου, ώστε να μην πληγεί η ελαιοπαραγωγή".

14 ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΛΟΠΩΝ ΕΞΙΧΝΙΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΦΛΑΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, δεκατέσσερις (14) περιπτώσεις κλοπών και απόπειρας κλοπής,στην Καλαμάτα και σε τοπικές κοινότητες του Δήμου Καλαμάτας Μεσσηνίας. Για τις υποθέσεις αυτές, συνελήφθησαν, χθες (22.11.2016)το απόγευμα, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, τρεις (3) ανήλικοι ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε, για σύσταση συμμορίας και κλοπή. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης αστυνομικής έρευνας που διεξήχθη από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας και μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, εξακριβώθηκε ότι οι ανωτέρω, κατά το χρονικό διάστημα από την 3.10.2016 έως και την 22.11.2016, στην Καλαμάτα και σε τοπικές κοινότητες του Δήμου Καλαμάτας Μεσσηνίας, είχαν διαπράξει συνολικά: Οκτώ (8) κλοπές και δύο (2) απόπειρες κλοπής σε καταστήματα-επιχειρήσεις, μία (1) κλοπή σε γραφείο και τρεις (3) κλοπές δίκυκλων μοτοσυκλετών. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας. Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους, σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

ΑΓΑΛΜΑΤΑ, ΚΟΜΒΟΙ ΚΑΙ ΓΕΜΙΣΕ ΑΠΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙΑ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

Το βασικό έργο του Π. Νίκα ως... αποδέκτης δωρεών συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Σήμερα άλλο ένα άγαλμα-δωρεά έκανε την εμφάνισή του στο βόρειο πάρκινγκ στο Νέδοντα. Πρόσφατα τοποθετημένο και για να μην... λησμονούν οι πολίτες το "έργο Νίκα" τους το υπενθυμίζει η σχετική καλλιτεχνική επιγραφή "επί δημαρχίας Παναγιώτη Νίκα" Βέβαια όπως σχολίαζαν οι πολίτες "μας γέμισε με κολωνάκια αγάλματα και κόμβους" και... τσουπ εμφανίστηκε και νέος κόμβος μέσα στο πάρκινγκ. Και ο πολίτης που κοιτούσε ανέφερε "...νέο δημιούργημα Νίκα με άγαλμα και κόμβο στο ίδιο σημείο".

ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΦΙΛΗΣ ΛΕΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Καταπέλτης είναι η έκθεση της Κομισιόν για την παιδεία στην Ελλάδα το 2016. Με την «Εκθεση παρακολούθησης της εκπαίδευσης και της κατάρτισης του 2016» η Κομισιόν ασκεί σφοδρή κριτική για τα όσα συμβαίνουν στο χώρο της εκπαίδευσης, κάνει λόγο για οπισθοδρόμηση σε ότι αφορά στο σχέδιο Φίλη για το ολοήμερο σχολείο, σημειώνει ότι «κακώς έχει διακοπεί» η αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, ενώ κάνει λόγο για απογοητευτικές επιδόσεις μαθητών στην ανάγνωση και στα μαθητικά και για ψηφιακό αναλφαβητισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε ότι αφορά στο τελευταίο, η χώρα μας βρίσκεται στην 26η θέση ανάμεσα στις 28 χώρες της ΕΕ στον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας.
Κωδικοποιημένες οι παρατηρήσεις των συντακτών της έκθεσης, όπως γράφει η Καθημερινη είναι:  
Κακώς έχει σταματήσει η αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών. «Δεδομένης της θετικής επίδρασης που μπορούν να έχουν η αυτονομία και η λογοδοσία στις εκπαιδευτικές επιδόσεις, θεωρείται ανησυχητικό ότι έχουν ανασταλεί οι διαδικασίες για την αξιολόγηση (αυτοαξιολόγηση για τα σχολεία και ατομική αξιολόγηση εκπαιδευτικών), ακόμη και στην ιδιωτική εκπαίδευση».
  • Ο νέος τύπος ολοήμερων σχολείων, που εφαρμόστηκε πρώτη φορά φέτος, αποτελεί υποβάθμιση. «Εφαρμόζεται σε μεγαλύτερο αριθμό σχολείων, στην πραγματικότητα ωστόσο πρόκειται για λιγότερο φιλόδοξη εκδοχή του νέου ολοήμερου σχολείου που προβλεπόταν παλαιότερα. Ο νόμος δεν προβλέπει την οργάνωση ολοκληρωμένων απογευματινών δραστηριοτήτων μετά τη λήξη της πρωινής ζώνης, όπως είχε προβλεφθεί αρχικά».
  • Οι νέοι πάσχουν σε δεξιότητες όπως ανάγνωση και μαθηματικά. «Οι επιδόσεις τους είναι απογοητευτικές, όπως αποτυπώνονται στους διεθνείς διαγωνισμούς PISA». Επίσης, η Ελλάδα κατατάσσεται 26η στο σύνολο των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. στον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας για το 2016 και η συμμετοχή των ενηλίκων στην εκπαίδευση ανήλθε σε 5,7% το 2015, απέχοντας πολύ από τον μέσο όρο 10,7% της Ε.Ε.
  • Οι εκπαιδευτικοί είναι γηρασμένοι και κακοπληρωμένοι. «Οι μισοί (49%) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι άνω των 50 ετών, ενώ λιγότεροι από το 1% είναι κάτω των 30. Στη δευτεροβάθμια, το 39% έχει ηλικία από 40 έως 49 ετών. Οι μισθοί είναι χαμηλότεροι σε πραγματικούς όρους από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες του ΟΟΣΑ και μέχρι το τέλος του 2017 θα παραμείνουν αμετάβλητοι με σκοπό την εξοικονόμηση δαπανών.
  • Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απέτυχε, αφού στην πράξη δεν οδήγησε στον αναμενόμενο οικονομικό εξορθολογισμό.
  • Περιορίστηκε σημαντικά η αυτονομία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ υποβαθμίστηκε ο ρόλος των Συμβουλίων.
  • Οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης για την εκπαίδευση ανήλθαν στο 4,4% του ΑΕΠ το 2014, έναντι 4,9% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΙΡΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Την έντονη αντίδραση της ΚΕΔΕ προκάλεσαν οι προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού 2017, που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς προβλέπονται νέες μειώσεις στα έσοδα των δήμων κατά 10% για την επόμενη χρονιά. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με επιστολή που απέστειλε σήμερα προς τους υπουργούς Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη και Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο τονίζει πως για μία ακόμη χρονιά, η Αυτοδιοίκηση γίνεται ο «στόχος» της Κεντρικής Κυβέρνησης και υπογραμμίζει ότι η ΚΕΔΕ δεν μπορεί να αποδεχθεί τα τετελεσμένα που επιχειρείται να δημιουργηθούν μέσω του νέου προϋπολογισμού.
Ο κ. Πατούλης ζητά από τους υπουργούς, πριν αρχίσει η συζήτηση του Προϋπολογισμού στην Βουλή, την έναρξη της διαβούλευσης και των διαπραγματεύσεων για την σταδιακή απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων, που από το 2009 ως σήμερα ξεπερνούν τα 17 δις ευρώ, την πιστή και κατά γράμμα εφαρμογή του Ν. 3852/10 και τέλος την αναπλήρωση της εκ νέου μείωσης κατά 10% των πόρων της Αυτοδιοίκησης για το 2017 από άλλες πηγές. Όπως τονίζει ο κ. Πατούλης στην επιστολή του, ο προϋπολογισμός του 2017 αναγράφει για τους δήμους ποσό 2.347 εκ. € το οποίο είναι το μικρότερο από την εφαρμογή του Καλλικράτη, αλλά και πιο πριν.
 «Ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ διερωτώμαι, πως μπορούμε να μιλάμε για θεσμικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού, να συζητάμε για επικείμενα νομοσχέδια που θα επιφέρουν μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο των δήμων, όταν περικόπτονται οι πόροι μας και αντίστοιχα αυξάνονται οι αρμοδιότητες που καλούμαστε να ασκήσουμε;», αναφέρει ο κ. Πατούλης. Υπογραμμίζει ότι η μείωση των πόρων μας την τελευταία εξαετία κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 60% και οι συνεχείς μνημονιακές και μη αναφορές για περαιτέρω περικοπές, έχουν φέρει τους δήμους σε απελπιστική οικονομική ανέχεια.

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ...

Ασφαλτόστρωση – αφού προηγήθηκε απόξεση του παλιού ασφαλτοτάπητα – διενεργείται στην οδό Αθηνών, στο πλαίσιο του έργου «Ασφαλτοστρώσεις Καλαμάτας 2016», προϋπολογισµού 370.000 ευρώ συµπεριλαµβανοµένου του Φ.Π.Α. Ανάδοχος για την πραγματοποίηση του έργου αυτού έχει αναδειχθεί η ΚΑΣΤΑΤ Κατασκευαστική ΑΤΕ, που προσέφερε έκπτωση 58,91%. Με σκοπό τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας σε συνάρτηση με τον περιμετρικό, πραγματοποιούνται ασφαλτοστρώσεις, που ξεκίνησαν με απόξεση του παλαιού ασφαλτοτάπητα και διάστρωση νέου στην οδό Κωστοπούλου, κατά τμήματα.
Πέραν της οδού αυτής, ασφαλτοστρώθηκαν μεγάλα τμήματα της Αρτέμιδος. Επίσης, διαστρώθηκε ασφαλτοτάπητας και στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας. Μέχρι στιγμής, οι ασφαλτοστρώσεις έχουν καλύψει επιφάνεια 11.000 τετρ. μέτρων περίπου. Αμέσως μετά και στο πλαίσιο της ίδιας εργολαβίας, θα ακολουθήσουν ασφαλτοστρώσεις σε οδούς στο Φραγκοπήγαδο και σε αθλητικούς χώρους σχολείων, κατά προτεραιότητα.

Παγκόσμια Ημέρα Ελαιολάδου με την Καλαμάτα και το ΤΕΙ

ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ γευσιγνωσίας ελαιολάδου Καλαμάτας, του ΤΕΙ Πελοποννήσου, είναι αυτό στο οποίο, από όλους τους αρμόδιους φορείς της χώρας, επέλεξε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, να αναθέσει τη διοργάνωση εκδηλώσεων στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς και Ελαιολάδου, που τιμάται σήμερα.
Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική για το ίδρυμα και ολόκληρο το νομό, με το Εργαστήριο που πρωτοπορεί να λαμβάνει την καλύτερη… πιστοποίηση αναγνώριση του έργου και του ρόλου του. Την ικανοποίησή του, δηλώνοντας υπερήφανος, εξέφρασε σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Δημήτρης Βελισσαρίου. «Ως ΤΕΙ Πελοποννήσου έχουμε ξεκινήσει μια συστηματική καμπάνια εξωστρέφειας και έχουμε δημιουργήσει πολλά εργαστήρια, τα οποία δημοσιεύονται σε ΦΕΚ και έχουν σαν αντικείμενο τη συνεργασία και την παροχή γνώσεων και υπηρεσιών σε επίπεδο συμβουλευτικής στην κοινωνία γενικότερα», ανέφερε ο κ. Βελισσαρίου, ο οποίος στάθηκε ειδικά στο Εργαστήριο Ελαιολάδου και την αναγνώρισή του σε διεθνές επίπεδο. «Αυτήν την πολιτική, την έχουμε υιοθετήσει και την υπηρετούμε συστηματικά, ώστε το ΤΕΙ Πελοποννήσου να μπορέσει να συνεισφέρει στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της Περιφέρειας, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα.
Ένα από πρώτα εργαστήρια που δημιουργήθηκαν, είναι το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου, το οποίο έχει επιδείξει πολύ σημαντική δραστηριότητα και κατάφερε πάρα πολύ σύντομα, να πιστοποιηθεί μέσα στα πλαίσια τα ελληνικά και τα διεθνή. Απόδειξη του διεθνούς βεληνεκούς του εργαστηρίου, είναι το γεγονός ότι από τον Διεθνή Οργανισμό Ελαιολάδου και Ελιάς, καθιερώθηκε η 23η να γιορτάζεται ως παγκόσμια ήμερα ελαιολάδου κα ελιάς και αυτή να εορτάζεται σε όλες τις χώρες. Για φέτος επελέγη ως κεντρικό σημείο αυτού του εορτασμού το εργαστήριο μας απ’ όλους τους οργανισμούς της χώρας», ανέφερε ο κ. Βελισσαρίου ο οποίος επεσήμανε ότι τη διοργάνωση την κέρδισε με την αξία του, «γιατί οι όροι ήταν ισότιμης ανταγωνιστικότητας και ο δικός μας κρίθηκε ο καλύτερος στη χώρα». Στα όσα προγραμματίζονται στο πλαίσιο του εορτασμού, αναφέρθηκε ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Βασίλης Δημόπουλος. «Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε και στο Ίδρυμα και στην κοινωνία και κινούμαστε σε τρεις άξονες, στην έρευνα, την εκπαίδευση και τη συμβουλευτική», ανέφερε ο κ. Δημόπουλος ο οποίος μίλησε για τα επιτεύγματα του εργαστηρίου για το οποίο εργάζονται εθελοντικά, 12 άτομα. «Καταφέραμε κάτι περισσότερο από αυτό που ζητούσε η κοινωνία, να βγουν δηλαδή τα πανεπιστήμια σ’ αυτην, εμείς πήγαμε ένα βήμα πιο πέρα, φέραμε την κοινωνία μέσα στο Ίδρυμα, ανθρώπους από την παραγωγή, τους οποίους μέσα από μια διαδικασία εκπαίδευσης, καταφέραμε να… εντάξουμε και να δουλεύουμε όλοι μαζί εδώ. Νιώθουμε υπερήφανοι που επιλεγήκαμε εμείς» δήλωσε ο κ. Βασιλόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που θα γίνουν αύριο και την Παρασκευή.
«Αύριο, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με την ομάδα γευσιγνωσίας της Γερμανίας, θα ανταλλάξουμε απόψεις κα εμπειρίες για τη στήριξη του προϊόντος. Θα συνεδριάσουμε από κοινού, μαζί με τη συμμετοχή της αντίστοιχης ομάδας του υπουργείου, ενώ την Παρασκευή το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στο Ίδρυμα, για τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά της κορωνέικης ποικιλίας», τόνισε ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου, ο οποίος μίλησε και για ένα πραγματικά ξεχωριστό πρόγραμμα που προωθείται. «Στο πλαίσιο αυτών των αξόνων, όπως έχουν καθοριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, έχει εγκριθεί ένα πρόγραμμα που αφορά σε ένα κουτί που θα ετοιμάσουμε και θα περιέχει δείγματα από 4 ποικιλίες με διαφορετική γευσιγνωστική δομή, που θα δοθούν σε 200 σεφ διεθνούς αναγνώρισης. Αυτοί, αφού τα συνδυάσουν με διάφορα υλικά και τα γνωρίσουν, θα δουν πως μπορούν να τα εισάγουν στη γαστρονομία», εξήγησε ο κ. Βασιλόπουλος, ο οποίος όπως είπε θα στείλει και κακά δείγματα, όπως μούργα, προκείμενου να ξέρουν οι σεφ τη διαφορά, από την πλευρά της η Ιωάννη Μηλιώνη αναφέρθηκε στα όσα επισημαίνει για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.

Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΑΝΑΘΕΩΡΕΙ ΤΟΝ ΦΟΣΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου, συνεδρίασε στην Τρίπολη ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου.  Η συνεδρίαση διεξήχθη σε κλίμα εντάσεως, με παρόντα τα μισά μέλη του Σώματος.
Ο Δήμος Καλαμάτας εξέφρασε, διά του δημάρχου Παν. Νίκα και του αντιδημάρχου Θαν. Βασιλόπουλου, τις γνωστές του θέσεις, που συνίστανται στο γεγονός ότι τοπική διαχείριση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, χωρίς κρατική βοήθεια και χωρίς πρόβλεψη για τη διάθεση του υπολείμματος. Αυτό επιτείνεται από το γεγονός ότι 22 από τους 26 Δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν έχουν δείξει κανένα ενδιαφέρον για να προχωρήσουν στην τοπική διαχείριση. Επομένως, μοναδική λύση είναι η κεντρική διαχείριση με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΣΜΠΕ
Σχετικά με τη ΣΜΠΕ αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου, ο Δήμος Καλαμάτας κατέθεσε τις εξής παρατηρήσεις, σε συνδυασμό με τις προηγούμενες παρατηρήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στην 299/2016 Απόφασή του, αλλά και το περιεχόμενο του με αρ. πρωτ. 33660/3114/09-08-2016 εγγράφου του Δήμου προς τον ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου:
«1) Η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Μαραθόλακκας δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί με ευθύνη της Περιφέρειας. Ως εκ τούτου, δεν δικαιολογείται η επιβολή οποιουδήποτε προστίμου στον Δήμο Καλαμάτας για την εκκρεμότητα αυτή.
2) Διευκρίνιση του τι ακριβώς σημαίνει η προβλεπόμενη, με την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, ενοποίηση των τριών (3) διαχειριστικών ενοτήτων σε μία (1) ενιαία. Τι αυτό σημαίνει για την περίπτωση καθυστερήσεων δημιουργίας των υποδομών της Καλλιρρόης; Θα είναι δυνατή, με τη ρύθμιση αυτή, η ευκολότερη πρόσβαση των σύμμεικτων απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας σε κάποια από τις άλλες δύο εγκαταστάσεις της Περιφέρειας, εφόσον, βέβαια, αυτές κατασκευαστούν συντομότερα; Με το σκεπτικό αυτό αλλά και για γενικότερους λόγους ευελιξίας, είναι θετική η προτεινόμενη ρύθμιση.
3) Στη στοχοθέτηση εφαρμογής νέων ξεχωριστών ρευμάτων ανακύκλωσης πρέπει να προηγηθεί η εφαρμογή ξεχωριστής διαλογής των βιοαποβλήτων (ΚΑΦΕ κάδος οργανικών) έναντι των υπολοίπων νέων ρευμάτων.
4) Οι ποσοτικοί στόχοι της εναλλακτικής διαχείρισης για το 2020 που τίθενται στο σχέδιο τροποποίησης του ΠΕΣΔΑ, ως συνέπεια εξειδίκευσης των στόχων του νέου ΕΣΔΑ, είναι πολύ φιλόδοξοι για να επιτευχθούν, πλην όμως μπορούν να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη ενεργοποίησης όλων των εμπλεκόμενων.
5) Επισήμανση της καλής επίδοσης του Δήμου Καλαμάτας στην ανακύκλωση όλων των διαφορετικών ρευμάτων υλικών.
6) Εξέταση παροχής επιπλέον κινήτρων για τη διεύρυνση του δικτύου των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων, ώστε να μειωθούν οι αποστάσεις και να γίνει οικονομικότερη και συνεπώς ελκυστικότερη η μεταφορά τους.
7) Θετική η πρόταση της μελέτης για προσωρινή αποθήκευση μικροποσοτήτων επικίνδυνων αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων που περιέχουν αμίαντο σε ειδικό κάδο, στα ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ. Πρέπει να εξασφαλισθεί η νομοθέτηση αυτής της δράσης γιατί, διαφορετικά, τα απόβλητα αυτά θα συνεχίσουν να απορρίπτονται, μαζί με τα ομοειδή ακίνδυνα, μέχρι τη θεσμοθέτηση νόμιμης διαχείρισής τους.
8) Θετική εξέλιξη η πρόβλεψη της μελέτης για μείωση της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας στους 100.000 τόνους/έτος.
9) Θετική η πρόβλεψη της μελέτης για διεύρυνση του δικτύου των ΣΜΑ. Προβληματισμός όμως για την εξυπηρέτηση και της Μεσσήνης από τον ΣΜΑ της Καλαμάτας, πέραν της Δυτικής Μάνης, και όχι η εξυπηρέτησή της από δικό της ΣΜΑ.
10) Επισήμανση, για άλλη μία φορά, της επιτακτικής αναγκαιότητας άμεσης λύσης, έστω και προσωρινής, πριν την κατασκευή των ολοκληρωμένων μονάδων, για τη διάθεση του υπολείμματος της προσωρινής επεξεργασίας.
11) Συμφωνία, τελικά, με την προτεινόμενη, από τη μελέτη, εναλλακτική λύση ΕΔ-1 (κεντρική διαχείριση με αποκεντρωμένες μονάδες κομποστοποίησης), που άλλωστε είναι και η πρόταση του Δήμου Καλαμάτας μετά τις συγκεκριμένες δυσκολίες που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει με το πείραμα της αποκεντρωμένης διαχείρισης. Άλλωστε, προς την κατεύθυνση αυτή έχουν γνωμοδοτήσει θετικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (40831/3782/22-09-2016 έγγραφο) και η Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών (931/22-09-2016 έγγραφο), βασιζόμενοι όλοι στις παρακάτω αρχές, οι οποίες και πρέπει να διασφαλισθούν:
– Να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα
– Να καλύπτεται το σύνολο της Περιφέρειας
– Να εξασφαλίζεται καλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα
– Να δημιουργούνται οι προοπτικές μείωσης του όγκου των απορριμμάτων, αναπτύσσοντας όλα τα ρεύματα χωριστής συλλογής με προοπτικές, διαχρονικά, να οδηγούνται στις ΜΕΑ ποσότητες υπολειμματικών συμμείκτων της τάξεως των 100.000 τόνων/χρόνο