Συλλογικό εισαγωγικό πρώτο έτος για όλους τους φοιτητές προωθεί ο υπουργός
Παιδείας και πιο ισχυρά πτυχία κύριας και δευτερεύουσας κατεύθυνσης - Όλο το σχέδιο για το σπάσιμο της δομής των πανεπιστημίων, την κατάργηση των Πανελλαδικών και το Εθνικό Απολυτήριο
Ανατροπή της καθιερωμένης δομής στα ΑΕΙ με συλλογικό πρώτο έτος για όλους φέρνει το σχέδιο του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου, όπως το αποκαλύπτει ο υπουργός μέσω του «protothema.gr».
Σύμφωνα με το σχέδιο Γαβρόγλου, το πρώτο έτος κάθε τμήματος θα λειτουργεί ως εισαγωγικό και θα αποτελείται κατά περίπου 75% από μαθήματα κοινά για όλη τη σχολή.
Στη συνέχεια οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν μία επιπλέον ειδίκευση, σπουδάζοντας σε δύο επιστημονικά πεδία, ένα πρωτεύον και ένα δευτερεύον, που θα ανήκουν και τα δύο στο ίδιο ευρύτερο γνωστικό πεδίο και που συνήθως θεραπεύονται στην ίδια σχολή», αποκαλύπτει μιλώντας στο «protothema.gr» ο κ. Γαβρόγλου, ταράζοντας τα λιμνάζοντα νερά της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ο κ. Γαβρόγλου κάνει λόγο για γενναία αναμόρφωση του πρώτου έτους των ΑΕΙ εξηγώντας ότι: «Αν επιθυμούμε να διαμορφώσουμε έναν πραγματικά νέο τρόπο πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα πρέπει να προχωρήσουμε παράλληλα και σε μια γενναία αναμόρφωση του πρώτου έτους των πανεπιστημίων. Επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο που θα επιτρέπει στους φοιτητές να μη δεσμεύονται απόλυτα από το τμήμα στο οποίο εισήχθησαν, αλλά που θα τους δίνει την ευελιξία να αλλάζουν ή να προσαρμόζουν τις επιλογές τους στην πορεία.
Σύμφωνα με το σχέδιο, το πρώτο έτος όλων των τμημάτων θα λειτουργεί ως εισαγωγικό, ενώ στη συνέχεια οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να επιλέγουν μία επιπλέον ειδίκευση. Το καθεστώς ισχύει σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και η εφαρμογή του στην Ελλάδα θα μπορούσε να δώσει επαγγελματική, επιστημονική και ακαδημαϊκή διέξοδο σε χιλιάδες φοιτητές οι οποίοι ενδιαφέρονται να διευρύνουν τον γνωστικό τους ορίζοντα».
Το σχέδιο του υπουργού σπάει την κλασική δομή των ακαδημαϊκών χρόνων, και όπως εξηγεί ο ίδιος, ο πτυχιούχος εν μέσω κρίσης θα αποκτά στο τέλος των σπουδών του επιπλέον προσόντα χωρίς να ξοδέψει περισσότερα χρήματα ή σπαταλώντας χρόνο από την έξοδό του στην αγορά εργασίας. Ο υπουργός συνεχίζει δίνοντας ένα παράδειγμα για τον φοιτητή του μέλλοντος: «Θα μπορεί να σπουδάζει Πολιτική Οικονομία και να κάνει και κάποια ειδίκευση στην Οικονομία».
Tags
# ειδήσεις
# Ελλάδα
# κοινωνία
# Μεσσηνία
# greece
# messinia
# news
Share This
About OMAΔΑ UNWIRED
news
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Post Bottom Ad
Responsive Ads Here
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΤΟ KALAMATA NEWS ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου