Pages

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Η επέτειος απελευθέρωσης της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου

Με τρόπο ξεχωριστό, η πόλη της Καλαμάτας θα τιμήσει και φέτος, την επέτειο της έναρξης της Επανάστασης, την 23η Μαρτίου. Την Πέμπτη, συμπληρώνονται 196 χρόνια από τις 23 Μαρτίου 1821, ημέρα κατά την οποία η Καλαμάτα απελευθερώθηκε πρώτη από τον τουρκικό ζυγό και… ορόσημο για την Ελληνική Επανάσταση. Οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος για τον εορτασμό της επετείου, πολλές και ποικίλες με τις περιοχές απ’ όπου πέρασαν οι αγωνιστές και συντονίστηκε ο αγώνας των Ελλήνων, να βρίσκονται στο επίκεντρο. «Ο Δήμος και η Κοινωφελής Επιχείρησης «Φάρις» στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για την 23η Μαρτίου συνεργάστηκαν και αλληλοστηρίχθηκαν για τη συγκρότηση ενός πλούσιου προγράμματος, εκδηλώσεων για να τιμήσουμε τους αγώνες των προγόνων μας για ελευθερία και τον ηρωισμό και την τόλμη τους, να υπερασπιστούν την πατρίδα μας», δήλωσε η πρόεδρος της «Φάρις», Αναστασία Μπελογιάννη.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΡΓΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟΥΣ «ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΥΤΙΟΥ» Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο το απόγευμα από τη Βέργα, όπου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στον Αλμυρό, θα τελεστεί δοξολογία και θα ακολουθήσει εκδήλωση σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Messinian Bay» ακριβώς απέναντι, με θέμα τους «δρόμους του μπαρουτιού». Τη μπαρούτη, πρωτοέφερε από τον Πόρο, ο Χριστόδουλος Μέξης, έτσι φέτος ο πολιτιστικός Σύλλογος της Βέργας, αποφάσισε να τον τιμήσει με ποικίλους τρόπους, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρό του Παύλο Κλάδη. «Η εκδήλωση είναι πραγματικά μεγάλη και θα συμμετάσχουν πολλοί εκπρόσωποι φορέων, όχι μόνο από τη Μεσσηνία, αλλά και απόγονοι του Χριστόδουλου Μέξη», ανέφερε ο κ. Κλάδης και συνέχισε. «Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Πόρου και άλλοι φορείς θα είναι παρόντες, ενώ μια ανώνυμη οδός θα πάρει το όνομα του Μέξη, με παρόν να είναι και ο δήμαρχος Πόρου», δήλωσε ο κ. Κλάδης, ο οποίος κάλεσε και την εικαστικό Μαρία Τσιριγώτη να παρουσιάσει το πορτρέτο του αγωνιστή, το οποίο και φιλοτέχνησε. ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ «Το έργο αυτό, πρώτη φορά παρουσιάζεται στην Καλαμάτα που πρωτοπορεί και αξίζει να σημειωθεί πως κατεβλήθη μεγάλη προσπάθεια να βρεθεί, από τα Γαλλικά Αρχεία», δήλωσε ο κ. Κλάδης, ενώ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, παρουσιάστηκε ένας ακόμη πίνακας με θέμα την Επανάσταση και την έναρξή της από την Καλαμάτα. Ήταν το έργο του Σωτήρη Τζαμουράνη, ο οποίος τον φιλοτέχνησε ύστερα από προτροπή του Νίκου Κισκήρα, ένα έργο που αναπαριστά τη μάχη στα «Φουρτζοκρέμμυδα», όπου σκοτώθηκαν περίπου 700 Έλληνες, καθώς ο Ιμπραήμ είχε επιτεθεί με το ιππικό του. Αξίζει τέλος να σημειωθεί, πως στην απογευματινή γιορτή του Σαββάτου στη Βέργα, θα μιλήσει για τη συμβολή των αγωνιστών της περιοχής της Αλαγονίας στον Αγώνα, από την ιστορικό του Πανεπιστημίου Αθηνών η Μαρία Λιακάκη.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΕ ΜΑΡΔΑΚΙ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΧΩΡΙ
Οι εκδηλώσεις πολλές και την Κυριακή, με ξεχωριστή, νωρίς το πρωί στις 6:30, την έναρξη της σκυταλοδρομίας, στο πλαίσιο του «δρόμου του μπαρουτιού» θα πραγματοποιηθεί σε απόσταση 32 χιλιομέτρων από το ξενοδοχείο Messinian Bay έως το Μαρδάκι, αλλά και η πεζοπορία που διοργανώνει ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας πάνω στο μονοπάτι από το οποίο πέρασαν οι πρόγονοί μας και μετέφεραν τη μπαρούτη. Μετά τη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή στις 8 το πρωί, θα ακολουθήσει ομιλία στις 11 το πρωί για τη «συμβολή των αγωνιστών της περιοχής Αλαγονίας στον Αγώνα για Εθνική Ανεξαρτησία του 1821», από τη φιλόλογο Δωροθέα Βλάμη, η οποία είναι και υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ενώ θα ακολουθήσει αναπαράσταση και όπως κάθε χρόνο, χοροί, τραγούδια και κεράσματα. Η διοργάνωση ανήκει στα Τοπικά Συμβούλια και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Αλαγονίας, Αρτεμισίας, Καρβελίου, Λαδά, Νέδουσας και Πηγών. ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗ «ΣΚΥΤΑΛΗ» ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΕΛΑΙΟΧΩΡΙ
Οι εκδηλώσεις της Κυριακής, θα συνεχιστούν στις 6:30 το απόγευμα στο Ελαιοχώρι, όπου θα γίνει αναφορά στους πεσόντες Γιαννιτσάνων, κατά τον Αγώνα του 1821, από την Ομάδα Νέων «Η Δημιοβίτισσα». Στην περιοχή της Γιάννιτσας όπου βρίσκεται το ομώνυμο χωριό κατά την αρχαιότητα είχε κτισθεί ένας οικισμός κυκλωμένος από τείχη για να προφυλαχθεί η Μεσσηνία από την Λακωνία… όπως περιγράφει ο φυσιοδίφης Παυσανίας. Εκεί, θα γίνει αναφορά στην ασφαλή μεταφορά του μπαρουτιού που ήταν εξασφαλισμένη από τους καπεταναίους της Γιάννιτσας. «Σήμερα, η ιστορία της περιοχής περιμένει κάποιον να ξεκλειδώσει το… χρονολόγιο της ιστορίας. Περιμένει κάποιον ως σανίδα σωτηρίας να διορθώσει το λάθος επανασυνδέοντας το δρόμο που περπάτησαν οι μεγάλοι της Ελλάδας άνδρες .Τη Γιάννιτσα (Ελαιοχώρι) επισκέφτηκαν αρχαίοι Βασιλείς, Αυτοκράτορες, Φράγκοι, βασιλείς, βυζαντινοί Αυτοκράτορες, φράγκοι, Τουρκοι πασάδες, Γερμανοί στρατηγοί, όμως να αναφέρουμε ότι Αγίασαν και οι Άγιοι Πατέρες στην Ιστορική Ιερά Μονή Δημιόβης», δήλωσαν εκπρόσωποι της περιοχής, οι οποίοι ως απόγονοι αυτών των ανδρών που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία, προσπαθούν να κρατούν με ιδιαίτερο τρόπο τις παραδόσεις της Γιάννιτσας σαν να μην πέρασε μια μέρα! Στις εκδηλώσεις που αναμένονται ξεχωριστές, συμμετέχουν πολλοί Σύλλογοι, ενώ στο τέλος θα ακολουθήσει γλέντι με κεράσματα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει και έκθεση με όπλα της επανάστασης του 1821 από την προσωπική συλλογή του Σπύρου Κατσίρα με πολλά κειμήλια.
ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Η στιγμή που όλοι περιμένουν κάθε χρόνο, στην Καλαμάτα και όχι μόνο, θα σημάνει ανήμερα της μεγάλης επετείου, το μεσημέρι της 23ης Μαρτίου, στην ομώνυμη πλατεία της πόλης. Στις 3:20 θα γίνει ο τερματισμός του Δρόμου Θυσίας και λίγα λεπτά αργότερα, θα αφιχθεί ο σκυταλοδρόμος που μεταφέρει τη Φλόγα από την Ιερά Μονή Βελανιδιάς. Πέντε λεπτά μετά τις 3:30 θα αφιχθεί ο Μεσσήνιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, για να ξεκινήσει η καθιερωμένη Δοξολογία στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του μητροπολίτου Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. Αμέσως μετά, θα τελεστεί Τρισάγιο στη μνήμη των Ηρώων του Εικοσιένα και θα αναγνωστεί ο πανηγυρικός της ημέρας από τον καθηγητή Γεώργιο Ανδρειωμένο, αναπληρωτή Πρύτανη Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ακολουθεί το προσκλητήριο οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην έναρξη του Ιερού Αγώνα την 23η Μαρτίου 1821 στην Καλαμάτα, κατάθεση στεφάνων και τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Ηρώων και η ανάκρουση του Eθνικού μας Ύμνου, να πραγματοποιηθεί στις 4:20 η αναπαράσταση της κατάληψης της Kαλαμάτας. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει παρέλαση μαθητών Σχολείων, οπλαρχηγών και μπουλουκιών, με τη συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας, του Μορφωτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, του Κέντρου Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας, του Συλλόγου Αθλητικού Χορού «Ξενία», του Συλλογου Νεδουσαίων Καλαμάτας, του Χορευτικού Ομίλου «Λεύκιππος», του Συλλόγου «Ελληνομνήμονες», της Ομάδας Νέων «H ∆ημιoβίτισσα», του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας «Αργώ», του Συλλόγου Μανιατών Καλαμάτας, του Συλλόγου «Οι φίλοι της παράδοσης», του Πολιτιστικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας και του Χορευτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου «Οι Αμφειείς». Επίσης, συμμετέχουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θουρίας, ο Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας «Η Αγία Κυριακή», ο Χορευτικός Όμιλος του ∆ήμου Μεσσήνης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εύας – Καλαμαρά «Ο Αριστοτέλης», ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας, το 3ο ∆ημοτικό Σχολείο Μαρκοπούλου Αττικής, το ∆ημοτικό Σχολείο Βέργας, ο Ιππικός Όμιλος Καλαμάτας, και το Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής του ∆ημοτικού Ωδείου. Aφηγητής θα είναι ξανά, ο Δημήτρης Hλιόπουλος, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, θα προσπαθήσει για μια ακόμη χρονιά, με την ένταση, το εύρος και το χρώμα της φωνής του να μεταφέρει τη συγκίνηση και τον ενθουσιασμό των αγωνιστών του 1821 στους παρευρισκομένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου