Pages

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Ο ΝΙΚΑΣ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ ΓΙΑ ΚΑΛΟ..ΣΚΟΠΟ!

Επισκέψεις σε σχολεία πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Καλαμάτας, αφενός στο 10ο Δημοτικό Σχολείο και πριν λίγες ημέρες στο 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, κατόπιν προσκλήσεων που έλαβε. Σήμερα, ο Δήμαρχος συναντήθηκε με τα παιδιά της Ε΄ Δημοτικού, στην αίθουσά τους και συνομίλησε μαζί τους. Τα παιδιά τού προσέφεραν πασχαλινή κάρτα, τη σχολική εφημερίδα με τίτλο «Μαθητικά likes», καθώς και τον κανονισμό λειτουργίας της βιβλιοθήκης του 10ου Δημοτικού Σχολείου, στον εμπλουτισμό της οποίας με βιβλία έχει σημαντικά συμβάλει ο Δήμος Καλαμάτας. Και στα δύο σχολεία, τα παιδιά υπέβαλαν στο Δήμαρχο ερωτήσεις για τα προβλήματα της πόλης και τις ανάγκες της και ο Δήμαρχος έδωσε απαντήσεις.

ΑΣΤΡΑΨΕ ΚΑΙ ΒΡΟΝΤΗΞΕ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΚΟΡΙΝΘΟΣ-ΤΡΙΠΟΛΗ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Με μία σκληρή ανακοίνωση με τίτλο "Η αλήθεια για τη σύμβαση του δρόμου «Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα»  ή αλλιώς «στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί»" το γραφείο Τύπου στου Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης απαντά σε βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το θέμα αυτό. Χαρακτηριστικά αναφέρει:
"Οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και τα φερέφωνά τους μας έχουν συνηθίσει σε περίσσεια θράσους και υποκρισίας τόσο καιρό τώρα. Αλλά αυτό που ακολούθησε τη χθεσινή ψήφιση τροπολογίας σχετικά με τη σύμβαση του δημοσίου με τον ανάδοχο του δρόμου «Κόρινθος – Τρίπολη - Καλαμάτα» ξεπερνά ακόμα και τα δικά τους στάνταρ. Ενώ από το 2007 σχεδίασαν και υλοποίησαν μια σύμβαση με τέτοιο τρόπο που χρειαζόταν δημόσια επιδότηση για να λειτουργήσει (κοινώς δεν «έβγαινε»). Ενώ από το 2013 με επίσημη επιστολή τους οι Υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών δεσμεύονταν για την επιδότηση λειτουργίας που θα κατέβαλε το δημόσιο και τέλος ενώ το 2015 ψήφιζαν τη σχετική διάταξη στη Βουλή, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι άργησε να την φέρει προς ψήφιση, αποφάσισαν χθες να εξαφανίσουν και το τελευταίο ίχνος αξιοπρέπειας που πιθανόν να τους είχε απομείνει εκτοξεύοντας κάθε είδους ψευδείς κατηγορίες. Αλλά, «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί.»
Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης δηλώνει αναλυτικά τα παρακάτω:
1) Ο δρόμος «Κόρινθος – Τρίπολη - Καλαμάτα» ανατέθηκε στον συγκριμένο ανάδοχο το 2007 επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας. Το έργο εκ του σχεδιασμού του απαιτούσε δημόσια επιδότηση της λειτουργίας του καθώς τα έσοδά του υπολείπονταν των εξόδων του. Κοινώς εμφάνιζε παθητικό.
2) Το 2013 συμφωνήθηκε από την τότε κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ η τροποποίηση της αρχικής σύμβασης προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο. Την ίδια χρονιά τροποποιήθηκαν πανομοιότυπα και ψηφίστηκαν, οι συμβάσεις άλλων 4 μεγάλων δρόμων. Αυτή η τροποποίηση περιελάμβανε πρόσθετη επιχορήγηση του δημοσίου προς τον ανάδοχο προκειμένου να καλυφθεί το λειτουργικό κόστος μετά την μείωση των προβλεπόμενων εσόδων εξαιτίας της πτώσης της κυκλοφορίας. Επιπλέον η αύξηση της δημόσιας επιχορήγησης ήταν απαίτηση και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων από την οποία δανείστηκε ο ανάδοχος για την υλοποίηση του έργου. Την απαίτηση αυτή δεσμεύτηκε να ικανοποιήσει η τότε κυβέρνηση με την από 26/06/2013 κοινή επιστολή του Υπουργού Οικονομίας Γιάννη Στουρνάρα και του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοϊδη (επισυνάπτεται).
3) Η κυβέρνηση έφερε τον Δεκέμβρη του 2015 στη βουλή αυτούσια αυτή την τροποποίηση προκειμένου να ξεμπλοκάρει η κατασκευή του έργου και να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση του, η οποία και ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία 265 βουλευτών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι τελευταίοι μάλιστα εγκαλούσαν τότε την κυβέρνηση γιατί καθυστέρησε να φέρει τη τροποποίηση στη βουλή και επαίρονταν μιας και ήταν οι δικές τους κυβερνήσεις που την σχεδίασαν. Για του λόγου το αληθές μπορεί κανείς να ανατρέξει στα πρακτικά της βουλής, κατά την ημερομηνία συζήτησης και ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου.
Αποτελεί λοιπόν μεγάλη πρόκληση απέναντι στην νοημοσύνη του ελληνικού λαού να έρχονται τώρα οι ίδιοι βουλευτές και να εγκαλούν την κυβέρνηση για δήθεν χαριστικές ρυθμίσεις προς τους εργολάβους, όταν ήταν οι ίδιοι και οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που σύναψαν τόσο τις αρχικές συμβάσεις, όσο και τις τροποποιήσεις τους και δέσμευσαν νομικά όχι μόνο την παρούσα κυβέρνηση αλλά και τις επόμενες κυβερνήσεις μέχρι το 2038 (ημερομηνία λήξης της σύμβασης παραχώρησης) για την καταβολή επιδότησης λειτουργίας.
Η υποκρισία και ο εμπαιγμός των πολιτών έχουν όρια πόσο μάλλον όταν στην συγκεκριμένη περίπτωση, «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης.»"

ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ

Με αφορμή την έναρξη του θεσμού του Τοπικού Αστυνόμου στην περιοχή της Χώρας Μεσσηνίας, ο οποίος ξεκίνησε την λειτουργία του από τις αρχές του μήνα, πραγματοποιήθηκε σήμερα (31.03.2017) τελετή αγιασμού στο χώρο του πρώην Δημαρχείου Χώρας, όπου φιλοξενείται ο θεσμός αυτός. Ο Τοπικός Αστυνόμος έρχεται για να βελτιώσει την ποιότητα του επιπέδου της εξυπηρέτησης των πολιτών και να επιλύσει ζητήματα καθημερινότητας που τους απασχολούν και εμπίπτουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας. Παράλληλα επικεντρώνεται στην άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών, αναπτύσσοντας σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και επαφές - συνεργασίες με υπηρεσίες, φορείς και πολίτες, με σκοπό τη βελτίωση της αστυνομικής και κοινωνικής προσφοράς στην τοπική κοινωνία.
Αποτελεί ουσιαστικά τον βασικό συνδετικό κρίκο της Αστυνομικής Υπηρεσίας στην οποία υπάγεται διοικητικά, με την τοπική κοινωνία. Στην παραπάνω τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Τοπική Κοινότητα Χώρας του Δήμου Πύλου Νέστορος Μεσσηνίας παρέστησαν ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτριος Καφαντάρης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου, Υποστράτηγος κ. Δημήτριος Τριγώνης, ο Διευθυντής Αστυνομίας Μεσσηνίας, Αστυνομικός Διευθυντής κ. Παναγιώτης Πούπουζας, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, αστυνομικό προσωπικό και κάτοικοι της περιοχής.
Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου, Υποστράτηγος κ. Δημήτριος Τριγώνης, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Πύλου- Νέστορος κ. Δημήτριο Καφαντάρη και το Δημοτικό Συμβούλιο, που ανταποκρίθηκαν θετικά στο νέο αυτό θεσμό, παραχωρώντας τον αναγκαίο χώρο και τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, καθώς και όλες τις τοπικές αρχές που βοήθησαν στην υλοποίηση του θεσμού. Επίσης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της λειτουργίας του θεσμού στην περιοχή, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του για την επιτυχημένη δράση του. Τέλος ευχήθηκε στον Τοπικό Αστυνόμο, καλή αρχή και δύναμη, ώστε να αντεπεξέλθει επιτυχώς στα νέα του καθήκοντα.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΕ 24 ΔΟΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ..

Τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, προβλέπει η υπουργική απόφαση που υπέγραψεη υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.Η εν λόγω απόφαση αφορά φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία έχουν κύρια κατοικία ή κύρια εγκατάσταση σε δήμους της Μεσσηνίας που κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 2016.
Η απόφαση σημειώνεται, πως αφορά τους δήμους Καλαμάτας, Οιχαλίας, Μεσσήνης, Τριφυλίας, τις τοπικές κοινότητες Νεοχωρίου, Πύργου, Σαϊδόνας, Καστάνιας, Καρυοβουνίου, Μηλέας, Αγίου Νικολάου, Ριγκλίων, Τραχήλας, Πλάτσας, Νομιτσή, Θαλαμών, Λαγκάδας και Αγίου Νίκωνα, του δήμου Δυτικής Μάνης και τις δημοτικές ενότητες Νέστορος, Πύλου, Μεθώνης και Χιλιοχωρίων του δήμου Πύλου Νέστορος της ΠΕ Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Μέσω αυτής ρυθμίζονται τα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση, κατόπιν αιτήσεως του οφειλέτη κατά τις ισχύουσες διατάξεις του ΚΕΔΕ και του ΚΦΔ, χωρίς τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
Η ρύθμιση αφορά χρέη τα οποία ήταν ληξιπρόθεσμα μέχρι την έκδοση της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών ΠΟΛ 1126/14.9.2016 και η είσπραξή τους ανεστάλη με την παράγραφο 2 της ανωτέρω απόφασης. Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στην παρούσα ρύθμιση θα πρέπει να κατατεθεί στην αρμόδια ΔΟΥ μέχρι τις 28.4.2017, ενώ η καταβολή της πρώτης δόσης θα γίνει μέχρι την 28.4. 2017 και οι επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επομένων μηνών.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΙΚΑ..ΝΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΕΙ ΔΩΜΑΤΙΑ!

Συνέβη κι αυτό. Τηλέφωνο από Υπουργό δέχθηκε ο Δήμαρχος Καλαμάτας προκειμένου να του βρει δωμάτιο σε ξενοδοχείο την περίοδο του Πάσχα. Δείτε στο video που ακολουθεί τι είπε ο κ. Νίκας.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΑΡΧΑΙΑ ΘΟΥΡΙΑ...

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα συσκέψεων του Δημαρχείου, με τη συμμετοχή του Δημάρχου, του Προέδρου του «Διαζώματος» Σταύρου Μπένου, του Καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη, της εκπροσώπου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Δήμητρας Πίκουλα, του Διευθυντή του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Ξενοφώντα Κάππα, της Γιώτας Σβερκούνου – Τσαούση εκ μέρους της Εταιρείας των Φίλων της αρχαίας Θουρίας, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου Καλαμάτας. Στη σύσκεψη, που διήρκεσε μία ώρα, αποφασίστηκαν τα εξής:
 1. Να υπάρξει γενική κινητοποίηση φορέων και πολιτών για την προώθηση της ανασκαφικής έρευνας στην αρχαία Θουρία
2. Να προωθηθεί άμεσα η διαδικασία υπογραφής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού (Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας), του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου (υπήρξε τηλεφωνική συναίνεση της Περιφέρειας), με στόχο τη διασφάλιση της χρηματοδότησης των ανασκαφών
3. Να συμβάλει το «Διάζωμα» τεχνικά, οικονομικά και διαδικαστικά στις απαλλοτριώσεις και στις μελέτες αναστήλωσης, ενώ την προσπάθεια θα στηρίξει το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου 4. Να αναλάβει η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, τη βελτίωση του δρόμου προς τον αρχαιολογικό χώρο. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας χρηματοδοτεί εδώ και χρόνια το ανασκαφικό έργο στην αρχαία Θουρία.

Aπολογισμός για τον Κυνηγετικό Σύλλογο Καλαμάτας

Συνέντευξη απολογισμού για την κυνηγετική περίοδο που ολοκληρώθηκε έδωσε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καλαμάτας όπου και αναφέρθησαν από τον πρόεδρο του Συλλόγου Παντελή Δρούγα τα εξής. Στην περίοδο που ολοκληρώθηκε εκδόθηκαν 2.464 άδειες κυνηγών ενώ υπήρξαν και 4 ατυχήματα ευτυχώς ελαφρά. Τόνισε επίσης πως στην νέα κυνηγετική περίοδο θα υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη και για τους σκύλους όπως και για τους κυνηγούς σε κάλυψη ύψους 300 ευρώ. Επισημάνθηκε επίσης πως στο διαδίκτυο και κυρίως στο Facebook υπάρχουν πολλά αρνητικά σχόλια κατά των κυνηγών από επιδειξίες συναδέλφους τους.
Ο κ. Δρούγας τελείωσε λέγοντας ότι χρειάζεται μετριοπάθεια, σωστή διαχείριση και σεβασμός στο περιβάλλον. Ο γ. γ. του Συλλόγου Κώστας Μούζος ανέφερε πως στις 15 Μαρτίου έγινε η προγραμματισμένη περισυλλογή φυσιγγίων για ανακύκλωση ενώ στις 16 του μηνός έληξε ο διαγωνισμός για το ποιος θα μαζέψει τα περισσότερα φυσίγγια, ο νικητής Κωνσταντίνος Κοζής που συγκέντρωσε 1.500 κάλυκες έλαβε ένα σχετικό δώρο από το κατάστημα του Γιώργου Αγγελόπουλου. Αξιοπρόσεκτη επίσης είναι η απόφαση του συλλόγου να πηγαίνουν τα μέλη του στο δάσος και να μαζεύουν τα σκουπίδια του (πλαστικά μπουκάλια κ.α.) με το τέλος της περιόδου σε όλο το δάσος και στον Ταΰγετο. Ο υπεύθυνος της Θηροφυλακής Δημήτρης Μαλαπάνης τόνισε πως στην περίοδο 2016 – 2017 πραγματοποιήθηκαν 2.600 ελέγχοι και βεβαιώθηκαν 34 παραβάσεις και έγιναν μηνύσεις για παράνομο κυνήγι αγριογούρουνου και λαγού καθώς και παράνομο καρτέρι μπεκάτσας. Υ. Γ.: Οι κυνηγοί έχουν ως φαίνεται οικολογικές ευαισθησίες και τις δείχνουν. Μπράβο τους!! Θ. Π.

ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ..ΑΡΚΒΙΑ ΟΙ ΜΑΤΩΜΕΝΕΣ ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

Το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο καταδίκασε σήμερα την Ελλάδα για trafficking και καταναγκαστική εργασία, μετά από εξέταση προσφυγής εργατών από το Μπανγκλαντές που εργάζονταν σε καλλιέργειες φράουλας της Μανωλάδας. Το δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα να καταβάλει, σε κάθε έναν από τους 42 αιτούντες, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στην αρχική τότε δίκη στο ελληνικό κακουργιοδικείο, 16.000 ευρώ, και σε κάθε έναν από τους άλλους αιτούντες 12.000 ευρώ για το σύνολο της ζημίας που υπέστησαν, καθώς και 4.363,64 ευρώ σε όλους τους αιτούντες για τα έξοδα και τις δαπάνες της δίκης.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 4, παρ. 2, της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (περί απαγόρευσης της καταναγκαστικής εργασίας), λόγω της αποτυχίας του κράτους να εκπληρώσει τις θετικές υποχρεώσεις που υπέχει από τη διάταξη αυτή, δηλαδή την πρόληψη, την εμπορία ανθρώπων, την προστασία των θυμάτων, τη διεξαγωγή αποτελεσματικής έρευνας σχετικά με τα αδικήματα και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για τη διακίνηση. Σύμφωνα με το Δικαστήριο, οι προσφεύγοντες ήταν 42 υπήκοοι Μπαγκλαντές που ζουν στην Ελλάδα. Δεν είχαν άδεια εργασίας όταν προσλήφθηκαν μεταξύ του Οκτωβρίου του 2012 και του Φεβρουαρίου του 2013 για να μαζεύουν φράουλες σε αγρόκτημα στη Μανωλάδα. Τους είχαν υποσχεθεί μισθό των 22 ευρώ για επτά ώρες εργασίας και τρία ευρώ επιπλέον για κάθε ώρα υπερωρίας. Δούλευαν καθημερινά από τις 7:00 έως τις 19:00, υπό την επίβλεψη ένοπλων φρουρών. Οι εργοδότες τους τούς είχαν προειδοποιήσει ότι θα πληρώνονταν μόνο αν συνέχιζαν να εργάζονται. Οι αιτούντες ζούσαν σε πρόχειρα παραπήγματα, χωρίς τουαλέτες ή τρεχούμενο νερό.

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Ο ΜΑΝΤΑΣ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΑΔΕΙΑΖΕΙ..ΒΛΑΖΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ...ΠΑΤΑΤΑ!!

Δείτε απόψε στις 23:00 την εκπομπή «υποθέσεις» με τον Κ. Τσερεντζούλια. Ο Αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη. Φυσικά, η συζήτηση επικεντρώνεται και στα νέα δεδομένα που ανακύπτουν με την επερώτηση των βουλευτών της ΝΔ με τον κ. Μαντά να σημειώνει πως επρόκειτο για «πολύ λάθος κίνηση», «υπάρχουν αρκετές ανακρίβειες στην επερώτηση», «δεν αντικατοπτρίζεται η πραγματικότητα», χαρακτηρίζει ως… φερόμενο συντάκτη τον Βουλευτή Αρκαδίας Κ. Βλάση και καταθέτει τον ενδοιασμό του κατά πόσο οι υπόλοιποι υπογράφοντες βουλευτές της ΝΔ έχουν πλήρη ενημέρωση για το περιεχόμενο των όσων γράφονται. Μεταξύ άλλων εξαπολύει δριμεία επίθεση στον κ. Βλάση σημειώνοντας «πως είναι δυνατόν να μοιράζει χρίσματα και στηρίξεις» και αναφέρει πως τα στελέχη της ΝΔ «που είναι ο κορμός της παράταξης Τατούλη θα συνεχίσουν απρόσκοπτα να στηρίζουν το έργο με αξιοπρέπεια και συνέπεια, όπως έχουν άλλωστε για αυτό ψηφιστεί από τους πολίτες της Πελοποννήσου». Αναφορά παράλληλα υπάρχει σε μια σειρά από θέματα που άπτονται της επιχειρηματικότητας, των όσων προωθούνται από την Περιφέρεια και μια σειρά θέματα γύρω από τα ζητήματα που κυριαρχούν στην επικαιρότητα.

ΚΑΥΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΤΑΤΟΥΛΗ ΣΕ ΓΑΛΑΖΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Ανακοίνωση εξέδωσε ο συνδυασμός "Νέα Πελοπόννησος" του Πέτρου Τατούλη με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και την επερώτηση των βουλευτών της ΝΔ για τα απορρίμματα, χαρακτηρίζοντάς τη σοβαρή θεσμική εκτροπή. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Η παράταξη της Νέας Πελοποννήσου παραμένει απόλυτα σταθερή στη δέσμευσή της απέναντι στους Πελοποννήσιους πολίτες για την υλοποίηση του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ. Το έργο έχει χαρακτηριστεί, αφενός, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως κατεξοχήν πράσινο και το πιο φθηνό έργο για τους πολίτες, αφετέρου από το Ελεγκτικό Συνέδριο ως υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.
Οι κύριοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με την επίκαιρη ερώτησή τους αυτή προβαίνουν σε σοβαρή θεσμική εκτροπή, γιατί απ’ τη μια πλευρά δεν σέβονται το θεσμό της αιρετής Περιφέρειας και τους εκπροσώπους της, απ’ την άλλη αγνούν εντελώς τους πολίτες της Πελοποννήσου, οι οποίοι με πολύ ισχυρή πλειοψηφία έδωσαν την εντολή τους στην παράταξη της Νέας Πελοποννήσου να ολοκληρώσει το έργο της. Σύσσωμα τα μέλη της παράταξης στεκόμαστε σθεναρά απέναντι σε παλαιοκομματικές πρακτικές που στηρίζονται σε ψέματα και μισές αλήθειες. Αυτές ταλάνισαν και ακόμα ταλανίζουν τον τόπο σε μια τόσο δύσκολη περίοδο. Στεκόμαστε επίσης πολιτικά απέναντι σε κάθε έκφραση λαϊκισμού, απ’ όπου και αν προέρχεται. Καλούμε τους συγκεκριμένους Βουλευτές και όλους τους εκπροσώπους της Πελοποννήσου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο να ενημερωθούν υπεύθυνα από την Περιφερειακή αρχή για όλα τα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες».

ΙΔΙΑ ΓΕΥΣΗ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

«Για τη Ναυαρίνου θα κάνουμε αυτά που αντέχει η κοινωνία μας» δήλωσε χθες το βράδυ, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ., ο Δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας. Με αυτόν τον τρόπο ο δήμαρχος λίγο έως πολύ επιβεβαίωσε ότι για μία ακόμα χρονιά η κατάσταση στην παραλιακή θα παραμείνει ίδια!

Παρουσίαση βιβλίου στο 7ο Δημοτικό Σχολείο

Το 7ο δημοτικό σχολείο της Καλαμάτας αποτέλεσε το πεδίο μιας ιδιαίτερης παρουσίασης με διττή αναφορά. Ο «Φαίδωνας, ο ξεχωριστός μου αδελφός» της Έλενας Τασιόπουλου ήταν στο επίκεντρο της εκδήλωσης, που έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού και είχε ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από την διαφορετικότητα.

ΝΕΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Νέα δεδομένα για τον Αερολιμένα της Καλαμάτας. Καινούργιοι προορισμοί και αύξηση στον εσωτερικό τουρισμό είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά σημεία, σύμφωνα με τον Αερολιμενάρχη Δημήτρη Μανδηλάρη...

ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΟ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟ

Την επανεκκίνηση των εργασιών αναβάθμισης του ποδοσφαιρικού γηπέδου στην Τ.Κ. Βλαχόπουλου επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί σε επίσκεψη εργασίας πουπραγματοποίησε ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτριος Καφαντάρης, παρουσία των Τοπικών Συμβούλων της περιοχής και στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου. Στο γήπεδο εκτελούνται χωματουργικές εργασίες και τεχνικά έργα επέκτασης και περίφραξης του αγωνιστικού χώρου, όσο και έργα της αποτελεσματικότερης απορροής των όμβριων υδάτων.
Στη συνέχεια πρόκειται να γίνει επίστρωση με ελαστοσυνθετικό χλοοτάπητα τελευταίας γενιάς, να βελτιωθεί ο φωτισμός Ο Δήμαρχος δήλωσε «Οι εργασίες ξανάρχισαν. Με έργα σαν και αυτό υποστηρίζουμε έμπρακτα τη νεολαία και την ανάγκη της για τον αθλητισμό. Έτσι προσπαθούμε για έναν ανεπτυγμένο Δήμο, που θα πληροί τις ανάγκες όλων μας.». Το έργο πραγματοποιείται με εγκεκριμένη πίστωση προερχόμενη από το πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» και συγχρηματοδότηση από Εθνική Δαπάνη και το Ε.Γ.Τ.Α.Α..

ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΟΡΙΑ

Ούριος είναι ο άνεμος που πνέει από την Ρωσία για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς οι προκρατήσεις που γίνονται για την Ελλάδα και την Κύπρο, ενόψει της θερινής τουριστικής περιόδου, έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ. Όπως αναφέρει η Ένωση Τουριστικών πρακτόρων της Ρωσίας (ΑΤΟΡ) στην ιστοσελίδα της, επικαλούμενη την εικόνα που παρουσιάζουν τα μεγάλα ρωσικά τουριστικά γραφεία, οι προκρατήσεις εφέτος άρχισαν νωρίτερα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο και είναι αυξημένες κατά 4-5 φορές! Με δεδομένη μάλιστα την εντυπωσιακή αύξηση της ζήτησης που παρατηρείται στην ρωσική τουριστική αγορά, οι ρώσοι τουριστικοί πράκτορες προειδοποιούν, τους Ρώσους που ενδιαφέρονται να κάνουν διακοπές εφέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα και την Κύπρο, πως είναι πολύ πιθανόν να μην μπορούν να βρουν εφέτος μια θέση κάτω από την ήλιο της Ελλάδας ή της Κύπρου. 
Το τουριστικό γραφείο "Mouzenidis Travel", αναφέρει ότι οι προκρατήσεις για το καλοκαίρι του 2017 σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 400%. Μάλιστα το εν λόγω πρακτορείο δηλώνει «υπεύθυνα» στην ιστοσελίδα της ΑΤΟΡ ότι «έχουμε αυξήσει τον αριθμό των τουριστών, με βάσει τα ταξίδια που προτείνουμε για την θερινή περίοδο 2017 κατά τέσσερις φορές σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο». Αποδίδει δε την αύξηση αυτή στις πολλές σχετικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε στην ρωσική τουριστική αγορά, με θέμα την προώθηση του τουρισμού στην Ελλάδα, στις οποίες όμως δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην σημασία των προκρατήσεων. Στην ουσία, το συγκεκριμένο πρακτορείο έκανε μια καμπάνια για τις προκρατήσεις στην ρωσική αγορά, εξηγώντας τα αμοιβαία οφέλη που δημιουργούν οι προκρατήσεις για τους τουρίστες, τους τουριστικά πρακτορεία, τους τουριστικούς πράκτορες, τους ξενοδόχους, τις αεροπορικές εταιρείες και γενικά για όσους εμπλέκονται στην τουριστική αγορά. Την ίδια επισήμανση έκαναν και οι εκπρόσωποι του ICS Travel Group. 
Όπως δήλωσε η υπεύθυνη μάρκετινγκ του πρακτορείου Βαλέρια Ρομανένκοβα, οι προκρατήσεις άρχισαν ενεργά από τα τέλη Ιανουαρίου και αυξήθηκαν κατά 5 φορές σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, επισημαίνοντας ότι στην αύξηση αυτή συνέβαλλαν και οι ειδικές προσφορές που έγιναν από μέρους των Ελλήνων ξενοδόχων, αναφέροντας ως παράδειγμα αυτή του Grecotel που έφθανε την έκπτωση της τάξεως του 15% αν οι προκρατήσεις γίνονταν έως τις 31 Μαρτίου, επισημαίνοντας ότι οι εκπτώσεις αυτού του είδους στην Κύπρο άγγιξαν και το 30%. Στην γκάμα των προσφορών που έκαναν οι Έλληνες ξενοδόχοι και γραφεία για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο αριθμό προκρατήσεων, αναφέρεται και το πρακτορείο ΚΜP-Group, το οποίο επισημαίνει ότι κάποια ξενοδοχεία πρότειναν δωρεάν γεύματα ως δώρο, ενώ υπήρξαν πολλές προτάσεις όσον αφορά την δωρεάν διαμονή παιδιών και τις μετακινήσεις.

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

ΠΡΩΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ

Μία Καλαματιανή φοιτήτρια της Νομικής Αθηνών πρώτευσε σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό εικονικής δίκης. Πρόκειται για την Μάρθα Μιχαλοπούλου, που έλαβε το βραβείο καλύτερου υπομνήματος εναγόμενου και καλύτερου υπομνήματος συνολικά.

Μαγεύει το 6ο Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Η Αρχαία Μεσσήνη… ζωντάνεψε με τις όμορφες αποδόσεις των μαθητών στην πρεμιέρα του 6ου Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος. Πολλοί μαθητές συμμετέχουν σε ένα φεστιβάλ θεσμό για τα πολιτιστικά δρώμενα στην περιοχή και όχι μόνο.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΑΡΙ...ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Το σημαντικό έργο της ανάδειξης του ποταμού Άρι στα Ακοβίτικα προχωρεί με εντατικούς ρυθμούς και αναμένεται η ολοκλήρωσή του μέχρι το καλοκαίρι. Με το έργο αυτό θα δίδεται η δυνατότητα πεζοπορίας και ποδηλασίας σε ένα εξαιρετικό περιβάλλον και, επιπλέον, θα αναδεικνύεται ο αρχαιολογικός χώρος. Επίσης, θα είναι δυνατή και η διοργάνωση αγώνων κωπηλασίας. Σημειώνεται ότι το χώρο έχει επισκεφθεί ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωπηλασίας, για να μορφώσει γνώμη.
Το έργο με τίτλο: «Ανάπλαση ανατολικής όχθης ποταμού Άρι με δημιουργία πεζόδρομου - ποδηλατόδρομου», αποτελεί μιαν από τις 6 σημαντικές παρεμβάσεις της πρώτης φάσης έργων, που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ο προϋπoλογισμός του ανέρχεται σε 378.425,00 € και ανάδοχος είναι η εταιρεία Alpha Delta Constructions ΑΤΕ, η οποία προσέφερε έκπτωση 52,03%. Θα δημιουργηθούν πεζόδρομος, ποδηλατόδρομος (με φωτισμό) και θα αναδειχθεί ο αρχαιολογικός χώρος του πρωτοελλαδικού μεγάρου των Ακοβίτικων.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Ημερίδα για τα «κόκκινα» δάνεια και τη ρύθμισή τους πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017, στην Καλαμάτα, στο Επιμελητήριο και τη διοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Καλαμάτας και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας. Στην εκδήλωση έλαβε μέρος ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης. Ο Δήμαρχος, σε χαιρετισμό του, εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμμετοχή του Ειδικού Γραμματέα, που δείχνει τη μέριμνα για την ενημέρωση του κοινού. Επεσήμανε δε ότι τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν τραγωδία και απαιτείται η ορθολογική και ουσιαστική αντιμετώπιση του ζητήματος.
Πρόκειται για δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων και η αντιμετώπιση του ζητήματος αποτελεί προϋπόθεση εξόδου από την κρίση. Ο Π. Νίκας ανέφερε πως ο Δήμος Καλαμάτας θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, διαθέτοντας δωρεάν γραφεία στο ιστορικό Δημαρχείο (Αριστομένους 28), όπου θα στεγασθεί η συμβουλευτική ομάδα που το Κράτος συνέστησε. Τα στελέχη της θα παρέχουν πληροφόρηση και κατευθύνσεις στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες και ιδιώτες.

ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Μία ακόμα κυνηγετική περίοδος ολοκληρώθηκε και ο κυνηγετικός σύλλογος της Καλαμάτας προχώρησε στον απολογισμό των δράσεών του. Πέραν αυτού τέθηκαν και στόχοι για την ερχόμενη περίοδο, υπήρξε αναφορά στη χρήση του διαδικτύου από τους κυνηγούς καθώς και σε δράσεις που αφορούν το περιβάλλον.

Εξτρα χαράτσι για χιλιάδες ασφαλισμένους (παραδείγματα)

Εξτρα εισφορά για 250.000 νέους ασφαλισμένους (μετά το 1993) που έχουν διπλή απασχόληση και εξαιρούνταν από τις διπλές εισφορές «κλειδώνει» με την εγκύκλιο για την παράλληλη ασφάλιση. 
Οσοι είναι μισθωτοί και ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, όπως και όσοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και ταυτοχρόνως αυτοαπασχολούνται δεν εξαιρούνται από την ασφάλιση για τη δεύτερη εργασία και θα πρέπει να πληρώνουν εισφορά σε κάθε τμήμα του εισοδήματός τους, όπως δηλώνεται στην Εφορία.
Η επιβάρυνση ξεκινά από 26,95% για το δεύτερο εισόδημα από το ελεύθερο επάγγελμα και μπορεί να φτάσει μέχρι και 37,95% αν κάποιος έχει εισφορές για επικούριση και εφάπαξ. Σύμφωνα με το «Έθνος», κίνδυνος υπάρχει για τους μισθωτούς -στον ιδιωτικό τομέα ή στο Δημόσιο- και τους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν αγροτικό εισόδημα στην Εφορία, αλλά εξαιρούνταν από την ασφάλιση του ΟΓΑ, καθώς «δυνητικά» θα κληθούν να πληρώσουν εισφορές και για το εισόδημα αυτό.
 Ειδικά για την κατηγορία αυτή αναμένονται, σύμφωνα με πληροφορίες, περαιτέρω διευκρινίσεις για τις καταστατικές διατάξεις του ΟΓΑ, από τις οποίες προκύπτει υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση. Αυτό είναι το «κλειδί» για το ποιοι τελικά θα πληρώσουν.
 Ορισμένα σημεία χρήζουν ερμηνείας, υποστηρίζουν νομικοί κύκλοι με γνώση των τεκταινομένων, τη στιγμή που η εγκύκλιος αφήνει να εννοηθεί πως κάθε αγροτικό εισόδημα θα εισφοροδοτηθεί. «Εισοδήματα που προέρχονται από αγροτική δραστηριότητα δεν μπορούν να υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές αν δεν προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον πρώην ΟΓΑ. Και αυτή προέκυπτε εφόσον δεν υπήρχε υποχρέωση ασφάλισης σε άλλο Ταμείο», διευκρινίζει ο πρ. υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ Η ΤΙΠΟΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ..

Ως κείμενο που μπορεί να αναπτύξει μια δυναμική υπέρ της κοινωνικής Ευρώπης χαρακτήρισε τη νέα Διακήρυξη της Ρώμης που επισφράγισε την επετειακή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τα 60ά «γενέθλιά» της, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.
 Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την ιταλική πρωτεύουσα, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στη Ρώμη, όπου συνόδευε τον πρωθυπουργό, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως πρέπει να δούμε την επέτειο και την κρίση της ΕΕ σαν μια ευκαιρία για να υπερβούμε τους λόγους που την απονομιμοποιούν και να επενδύσουμε σε μια νέα Ευρώπη η οποία θα ξαναβρεί τις κοινωνικές της ρίζες, τις αρχές της αλληλεγγύης και των κοινωνικών δικαιωμάτων και θα πάψει να απογοητεύει τους λαούς της. «Η Ευρώπη ή θα γίνει κοινωνική ή δεν θα υπάρχει» διαμήνυσε. Επίσης, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αίσια έκβαση της β' αξιολόγησης, διακρίνοντας ταυτόχρονα την ανάπτυξη μιας θετικής δυναμικής για έναν έντιμο συμβιβασμό, ο οποίος δεν θα αποκλείει την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.
 Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως στη Ρώμη οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάουλο Τζεντιλόνι επιβεβαίωσαν την ένταξη της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και εξέφρασε την πεποίθηση πως αυτό δημιουργεί και την αναγκαία δυναμική ούτως ώστε να επικρατήσουν οι ελληνικές θέσεις ως προς το μείζον θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη β' αξιολόγηση. Αποκρυσταλλώνοντας περαιτέρω την εκτίμησή του, τόνισε πως με τις σημερινές δηλώσεις οι Ευρωπαίοι δίνουν ένα σήμα στο ΔΝΤ, ότι δεν μπορεί ούτε η Ελλάδα ούτε η Ευρώπη να είναι όμηροι του, και ότι οποιαδήποτε λύση θα προκύψει για το ελληνικό θέμα, θα πρέπει να είναι λύση ευρωπαϊκή, εντός των ευρωπαϊκών θεσμών και του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου. Καταλόγισε, μάλιστα, την ευθύνη για την μέχρι σήμερα καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στην «αντιφατική και αντιπαραγωγική στάση του ΔΝΤ», χαρακτηρίζοντας το σημαιοφόρο ακραία νεοφιλελεύθερων και αντιευρωπαϊκών θέσεων.

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ..ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ

«Η Επανάσταση του 1821 και οι απόπειρες παραχάραξής της» ήταν το θέμα εκδήλωσης που έγινε στο Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, με αφορμή το βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά «1821, Η Παλιγγενεσία». Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Άρδην και ο Πολιτιστικός Αντίλογος Καλαμάτας.

ΕΚΦΡΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Ενημερωτική δράση στο ΤΕΙ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, με θέμα την αιμοδοσία έγινε σήμερα. Στη δράση αυτή ανταποκρίθηκαν πολλοί σπουδαστές του Ιδρύματος.

ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΛΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ Ο ΜΠΕΖΟΣ

Όπως το ανακοίνωσε ο ίδιος στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Είμαστε ΕΔΩ. Συνεχίζουμε ΔΥΝΑΤΑ.... Σήμερα έλαβα την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να συνεχίζω να εργάζομαι για το Νοσοκομείο της Μεσσηνίας από την θέση του Διοικητή για τα επόμενα 3 χρόνια.
Τρία (3) μεγάλα ευχαριστώ: 1ον. Στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπό μου 2ον. Στους συνεργάτες μου και σε όλη τη Μεσσηνιακή Κοινωνία για την όμορφη συλλογική προσπάθεια 3ον. Στη σύζυγό μου και τα 3 ανήλικα παιδιά μου από τους οποίους αντλώ καθημερινά δύναμη για να συνεχίζω!

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΗ

Το διάστημα 28 Μαρτίου με 6 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί το 6ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη. Το Φεστιβάλ, στο οποίο θα συμμετέχουν κι εφέτος δεκάδες μαθητές απ' όλη τη χώρα, επικεντρώνεται στην παρουσίαση έργων αρχαίου ελληνικού ή λατινικού δράματος και σκοπός του είναι η ουσιαστική και βιωματική επαφή των νέων με το αρχαίο δράμα και με την πολιτιστική κληρονομιά.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κι όμως κινείται! Μπορεί εδώ και μια δεκαετία να άρχισε η μεγάλη πτώση στην οικοδομή και στην αγορά ακινήτων όμως φαίνεται ότι η οικονομία στο επίπεδο αυτό διέγραψε την πορεία της, απορρόφησε τους κραδασμούς και άρχισε ξανά να κινείται. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά αρχίζει σιγά, σιγά να ανακάμπτει και πλέον διαμορφώνεται ένα νέο σκηνικό. Ουσιαστικά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση στις αγορές τόσο νεόδμητων όσο και παλαιότερων ακινήτων και έτσι διαμορφώνεται σε ολόκληρη τη χώρα ένας νέος χάρτης τιμών που περιλαμβάνει ευκαιρίες για όλα τα βαλάντια.
 Ενδεικτικό είναι πως στην ίδια περιοχή το εύρος των τιμών είναι μεγάλο και έτσι υπάρχουν πολλές επιλογές για όλους. Για παράδειγμα σε περιοχές της Αττικής όπως η Νέα Σμύρνη και η Καλλιθέα οι τιμές διαμορφώνονται από 400 ως 800 ευρώ για παλιότερα ακίνητα και φτάνουν ως τα 1.000 με 1.500 το τετραγωνικό για τα πιο νέα. Το ίδιο ισχύει και σε περιοχές όπως τα Πετράλωνα με τιμές από 630 μέχρι 850 ευρώ/τετραγωνικό, στους Αμπελόκηπους από 420 ως 750 ευρώ/τετραγωνικό, στα Ιλίσια από 700 ως 1.000 ευρώ/ τετραγωνικό.

ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ..

Στην πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά και των συσχετισμών που διαμορφώνονται στην Ευρώπη, εστίασε σε παρέμβασή του στην τηλεόραση BEST ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τι σημείωσε:

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ

Το «πλαστικό χρήμα» φαίνεται πως έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα μας, αφού πλέον περίπου δύο στους τρεις Έλληνες (68%) χρησιμοποιούν σήμερα κάποια χρεωστική, πιστωτική ή προπληρωμένη κάρτα στις συναλλαγές τους. Πιο συγκεκριμένα, το 61% (6 στους 10) χρησιμοποιεί χρεωστική κάρτα, το 21% ( 2 στους 10) πιστωτική και το 6% προπληρωμένη κάρτα. Ένα από πλεονεκτήματα της χρήσης είναι το ότι «με την κάρτα έχεις πάντα χρήματα πάνω σου» ωστόσο στα πλεονεκτήματα φαίνεται ότι οι περισσότεροι καταναλωτές συμφωνούν στο ότι «όταν πληρώνει κανείς με κάρτα δεν ξέρει τι ξοδεύει».
Πρόκειται για τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας που πραγματοποίησαν το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ) και η εταιρεία Public Issue, το διάστημα 6-13 Μαρτίου, σε πανελλαδικό δείγμα 1.002 ατόμων. Πιο δημοφιλής είναι η χρεωστική κάρτα, η οποία χρησιμοποιείται από το 61% των Ελλήνων. Πολύ λιγότεροι είναι αυτοί που προτιμούν τη χρήση πιστωτικής κάρτας, μόλις το 21%, ενώ σχεδόν άγνωστη στους Ελληνες είναι η προπληρωμένη κάρτα καθώς τη χρησιμοποιεί το 6% των ερωτηθέντων.

ΑΠΟΣΤΡΟΦΗ ΝΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΕΣ...

Γιγαντώνεται το «κύμα» εκείνων που σπεύδουν να αποποιηθούν κληρονομιά, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που φέρνουν αυτές. Για το 2016, οι αιτήσεις έχουν αγγίξει τις 54.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ομως, σύμφωνα με εκτιμήσεις δικαστικών, τις οποίες επικαλείται η «Καθημερινή», ο αριθμός τους για φέτος θα είναι τριπλάσιος, όπως προκύπτει από τις αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί, πριν καν κλείσει το πρώτο τρίμηνο του έτους. Εμπειροι δικαστικοί εκτίμησαν, μιλώντας στην εφημερίδα, ότι περίπου το 30% εκείνων που κάνουν αίτηση αποποίησης κληρονομιάς προχωρούν σε αυτή την κίνηση γιατί δεν μπορούν να σηκώσουν οικονομικά τα «βάρη» των ακινήτων που κληρονομούν.
Περίπου το 28% εκτιμάται ότι αποποιείται την κληρονομιά γιατί πρόκειται για ακίνητα που δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον, στις περισσότερες περιπτώσεις Ελληνες του εξωτερικού, ή κάποιοι που ζουν σε αστικά κέντρα αλλά έχουν καταγωγή από την επαρχία. Επίσης όμως μεγάλο ποσοστό αυτών των υποθέσεων, σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή», φτάνει στα ειρηνοδικεία γιατί κάποιοι επιλέγουν έτσι να γλιτώσουν φόρους για γονικές παροχές, από τη μεταβίβαση περιουσίας προς τα παιδιά τους, ώστε να περάσουν απευθείας στα εγγόνια και να μη χρειαστεί να πληρώσουν φόρους δύο φορές.

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ, ΟΧΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ...

Στις δύσκολες ώρες που περνάει μίλησε η γνωστή ηθοποιός Δέσποινα Στυλιανοπούλου. Η κυρία Στυλιανοπούλου, μιλώντας στην κάμερα της εκπομπής «Αποκαλυπτικά», με δάκρυα στα μάτια αποκάλυψε πως της έκοψαν την τιμητική σύνταξη και παράλληλα της ζητούν να επιστρέψει στο κράτος 12 χιλιάδες ευρώ. «Προχθές παίρνω έναν φάκελο από το υπουργείο Οικονομικών και διαβάζω μέσα ότι μου κόβεται η τιμητική σύνταξη. Και όχι μόνο ότι μου κόβεται, που έπαιρνα 450 ευρώ, αλλά οφείλω στο κράτος και 12.000 ευρώ, διότι από το 2014 έπαιρνα περισσότερα χρήματα και αυτά πρέπει να τα επιστρέψω», είπε αρχικά. Και διερωτήθηκε: «Ποιος άνθρωπος μπορεί να ζήσει με 450 ευρώ αυτή τη στιγμή όταν έχει κάποια ηλικία, έχει ανάγκη από έναν άνθρωπο να την κατεβάσει κάτω αν δεν μπορεί να περπατήσει και έχει ανάγκη να πάρει ορισμένα φάρμακα για να περπατήσει;». Τέλος, απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση: «Σας παρακαλώ πάρα πολύ, όχι για μένα, αλλά για τους συναδέλφους μου, γιατί εγώ έχω αυτό το σπίτι και κάθομαι. Και φαγητό να μην έχω, μπορώ να ζήσω με νερό, αλλά οι συνάδελφοι που δεν έχουν να πληρώσουν το ενοίκιο, παρακαλώ, εκλιπαρώ την κυβέρνηση να μας επιστρέψει τις συντάξεις, που οι συντάξεις αυτές γράφουν κάτω “αίμα”».

ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΝΕΑΡΩΝ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΚΛΕΨΕΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Αδυναμία… σε οχήματα, διάφορα καταστήματα, ακόμη και παιδικούς σταθμούς, φαίνεται πως είχε η συμμορία που είχαν συστήσει δύο ανήλικοι με έναν 18χρονο και έναν νεαρό 24 ετών στην Καλαμάτα! Τα παιδιά και αυτό είναι που εξακολουθεί να προβληματίζει, καθώς στην πραγματικότητα, πρόκειται για… παιδιά, συνελήφθησαν, στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα την παραμονή της Εθνικής Επετείου, αφού σε δύο μόλις ημέρες, είχαν πραγματοποιήσει δύο διαρρήξεις και κλοπές σε ένα γραφείο και ένα βρεφονηπιακό σταθμό και δυο απόπειρες κλοπής σε περίπτερο και ένα όχημα, το οποίο βρέθηκε και δόθηκε στην ιδιοκτήτριά του.
Οι νεαροί, «χτυπούσαν» με διαφορετική… σύνθεση κάθε φορά και είχαν καταφέρει να αποσπάσουν χρήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και άλλα πολύτιμα αντικείμενα! Μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν ένα κινητό τηλέφωνο, κράνος δικυκλιστή και είδος ρουχισμού και ένας κινητήρας μοτοσικλέτας. Σε βάρος τους, σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, συνεχίζεται από την υποδιεύθυνση Ασφαλείας, για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

ΣΥΛΛΗΨΗ 48ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΗ ΚΟΡΩΝΗ

Συνελήφθη, σήμερα (27.3.2017) το πρωί, στη Κορώνη Μεσσηνίας από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, ένας (1) 48χρονος ημεδαπός. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για ναρκωτικά και περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ειδικότερα, ύστερα από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων και μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, σήμερα (27.3.2017) το πρωί, στην Κορώνη Μεσσηνίας, πραγματοποίησαν έρευνα, στην οικία του 48χρονου, όπου βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν: Ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους -889- γραμμαρίων, ποσότητα σπόρων κάνναβης, συνολικού βάρους -7- γραμμαρίων, ζυγαριά ακριβείας και κινητό τηλέφωνο.
Επιπλέον, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αποθήκη της οικίας του 48χρονου, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν: τμήμα πήλινου αμφορέα «λαιμός αμφορέα», τρεις (3) λαβές από αγγεία, ρωμαϊκών χρόνων, τέσσερα (4) όστρακα, βυζαντινών χρόνων και ένα (1) πώμα αγγείων, νεότερων χρόνων. Όλα τα παραπάνω αντικείμενα, αφού επιδείχθηκαν σε αρχαιολόγο κρίθηκαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας «για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και θα αποσταλούν στην αρμόδια Υπηρεσία.

ΣΕ ΚΑΛΟ ΣΤΑΔΙΟ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ

Κρίσιμες μοιάζουν οι εξελίξεις για το ενδομεσσηνιακό οδικό δίκτυο. Το Καλαμάτα – Ριζόμυλος είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων και εν συνεχεία η ολοκλήρωση του άξονα μέχρι τη Μεθώνη, με τις μελέτες να φαίνεται πως οδεύουν προς τη φάση της παράδοσης. Όπως μάλιστα ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης από την Πύλο, οι συζητήσεις για την εξασφάλιση χρηματοδοτικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Ντούιγκου Ερτεμίν: Η Τουρκάλα αρχαιολόγος που αγάπησε την Καλαμάτα

Με χορηγία από μεγάλο αμερικανικό ίδρυμα και συστάσεις από το Princeton - Παρόλο που θα μπορούσε να πάει στη Βρετανία ή την Ολλανδία, προτίμησε την Ελλάδα - Παρακολουθεί αγγλόφωνο πρόγραμμα - Λέει ότι οι Έλληνες την αγαπούν και την λένε «καρντάσι» 
Ως αρχαιολόγος και επιστήμων που, εξ ορισμού, καταγίνεται με την ιστορία, η Duygu Ertemin (Ντούιγκου Ερτεμίν) γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επέτειος της 25ης Μαρτίου. «Θα ήθελα πάρα πολύ να παρακολουθήσω τον εορτασμό, δυστυχώς όμως θα απουσιάζω από την Ελλάδα τη συγκεκριμένη ημέρα, καθώς πρέπει να επιστρέψω στην ανασκαφή, στο Çatalhöyük» είχε δηλώσει σχετικά η Ντούιγκου στο protothema.gr πριν από λίγες ημέρες. 
Η Ντούιγκου Ερτεμίν είχε εγκατασταθεί στην Καλαμάτα από το περασμένο φθινόπωρο, προκειμένου να παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διαχείριση και ανάπτυξη πολιτισμικών αγαθών και περιβάλλοντος» στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Η ίδια έχει αποφοιτήσει από την αρχαιολογική σχολή του έγκριτου Bilkent Üniversitesi στην Άγκυρα και αμέσως μετά τις σπουδές της εργάστηκε, αρχικά ως ασκούμενη και πλέον ως τακτική συνεργάτις στην πολύ σημαντική προϊστορική ανασκαφή του Çatalhöyük (Τσατάλχεγιουκ) της Ανατολίας. Καθώς το συγκεκριμένο, τεράστιο, ερευνητικό πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του πανεπιστημίου Στάνφορντ καθώς και διαφόρων ισχυρών χορηγών, όπως το αμερικανικό ίδρυμα Templeton, η Ντούιγκου αξιοποίησε την ευκαιρία μέσω της συμμετοχής της στην ανασκαφή και κέρδισε μια υποτροφία για μετεκπαίδευση. Και παρόλο που είχε τη δυνατότητα να κάνει μεταπτυχιακά στις ΗΠΑ, τη Βρετανία ή την Ολλανδία, απολύτως συνειδητά προτίμησε αντ' αυτών την Καλαμάτα. Η Ντούιγκου Ερτεμίν στην ανασκαφή του Τσατάλχεγιουκ, στην Ανατολία Όπως λέει η Ντούιγκου Ερτεμίν, το αγγλόφωνο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (ξεκίνησε το 2015 και προσελκύει αλλοδαπούς φοιτητές έκτοτε) είναι ολοκληρωμένο, μιας και με αυτό συνεργάζονται όλες οι μεγάλες ομάδες που ειδικεύονται στην αρχαιομετρίας και την τεχνολογία πολιτισμού της Ελλάδας (Δημόκριτος, Αστεροσκοπείο, επίλεκτοι καθηγητές από το Αριστοτέλειο και το πανεπιστήμιο Κρήτης), αλλά και οι βασικές ομάδες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. 
Κατά την εκτίμηση της Ντούιγκου, το μεταπτυχιακό Cultural Heritage Materials and Technologies ή «CultTech» εν συντομία, είναι από τα καλύτερα που υπάρχουν στον κόσμο. Η Ντούιγκου Ερτεμίν έχει γεννηθεί στη Σμύρνη, μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη και, λόγω μιας οικογενειακής τραγωδίας, πέρασε μερικά από τα μαθητικά της χρόνια στο Εσκί Σεχίρ. Το πάθος της, ήδη από την εφηβεία, όταν μαζί με τον πατέρα της επισκέφτηκε μια έκθεση με ευρήματα από το Τσατάλχεγιουκ, ήταν η αρχαιολογία και συγκεκριμένα η προϊστορική. Ακριβώς διότι ονειρευόταν ότι, κάποια ημέρα, θα εργαζόταν και η ίδια σε αυτή την τόσο σημαντική ανασκαφή. 
Ο κ. Νικόλαος Ζαχαριάς, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρόεδρος του μεταπτυχιακού προγράμματος που παρακολουθεί η Ντούιγκου, λέει ότι «η κυρία Ερτεμίν είναι μια πραγματικά εξαιρετική φοιτήτρια και χαιρόμαστε πολύ που είναι μαζί μας. Δυστυχώς όμως θα αναγκαστεί να διακόψει για ένα εξάμηνο τις σπουδές της, διότι πρέπει να επιστρέψει στο Τσατάλχεγιουκ όπου και εργάζεται».

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες της άνθησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με πάρα πολλούς χρήστες να δημοσιεύουν χωρίς ενδοιασμό προσωπικά δεδομένα, τα οποία είναι ορατά, όχι μόνο από τους «φίλους» τους, αλλά και από οποιονδήποτε άλλο χρήστη. Η πολύ μεγάλη δυναμική αυτών των μέσων αντικατοπτρίζεται από τον τεράστιο αριθμό χρηστών με «βασιλιά» το Facebook, στο οποίο –και όχι μόνο- οι περισσότεροι κοινοποιούν σχεδόν τα πάντα όσον αφορά την προσωπική τους ζωή, χωρίς δεύτερη… σκέψη. Κι όμως, τα ζητήματα που αφορούν στη «σκοτεινή» πλευρά της ευρείας υιοθέτησής τους δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά και δεν έχουν συζητηθεί ακόμα σε μεγάλη κλίμακα.
Σε αυτά και διάφορα ακόμη ζητήματα, γύρω από το Facebook, το twitter και το instagram, θα αναφερθούν απόψε ειδικοί επιστήμονες σε εκδήλωση στην Καλαμάτα. Την εκδήλωση στο αμφιθέατρο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος του διοικητηρίου, διοργανώνει στο πλαίσιο της εξωστρέφειάς του, το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, όπως ενημέρωσης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Διευθυντής του Παναγιώτης Τζαβάρας. «Είναι μια ημερίδα υψηλού επιπέδου που γίνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Την ημερίδα, θα προλογίσει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ενώ κεντρικοί ομιλητές μεταξύ άλλων θα είναι ο τ. Πρύτανης του Καποδιστριακού και βουλευτής Επικρατείας ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης, ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κώστας Θεολόγου και ο καθηγητής Φιλοσοφίας Στέλιος Σπυρίδων και ο αν. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας», ανέφερε ο κ. Τζαβάρας και συνέχισε.
«Το ΚΕΚ, προσπαθεί με μια σειρά τέτοιες εκδηλώσεις, επιστημονικές ημερίδες δηλαδή, να καλύψει ένα κενό που υπήρχε σε αυτόν τον τομέα. Πλέον, είμαστε ένας μεγάλος φορέας δια βίου μάθησης, ίσως ο σημαντικότερος σε επίπεδο Περιφέρειας και θα ήθελα να τονίσω πως η ημερίδα αυτή, είναι ανοιχτή για το κοινό και οι συμμετέχοντες θα πάρουν και βεβαίωση παρακολούθησης», δήλωσε κ. Τζαβάρας, ενώ στις καινοτομίες και τις νέες πρωτοβουλίες του δραστήριου Περιφερειακού ΚΕΚ αναφέρθηκε ο νόμιμος εκπρόσωπός του Αποστόλης Γκούνης.

Πύλο οι συντελεστές του διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου ATHIOOC 2017

Τους κριτές του διεθνούς διαγωνισμού  ATHENAINTERNATIONAL OLIVEOIL COMPETITION 2017 καλωσόρισε στην Πύλο ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτριος Καφαντάρης. Στο δείπνο το οποίο παρέθεσε ο Δήμος στους συντελεστές του διαγωνισμού, τόσο ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και οι κριτές αντάλλαξαν απόψεις σχετικές με την περιοχή, τον τρόπο ζωής αλλά και την υψηλή ποιότητα του ελαιολάδου που παράγεται στο Δήμο. Οι διαδικασίες αξιολόγησης ξεκίνησαν σήμερα με 295 δείγματα ελαιολάδων από 10 χώρες. Ο διαγωνισμός διεξάγεται για δεύτερη συνεχή χρονιά με επιτυχία και φέτος λαμβάνει χώρα στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις NavarinoDunes στην CostaNavarino της Μεσσηνίας.
O διαγωνισμός Athena αφορά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα απ’ όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ελλάδας. Είναι ο μοναδικός διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου που οργανώνεται στη χώρα μας, όπως πιστοποιείται από την υψηλή συμμετοχή ξένων ελαιολάδων (φέτος το 45% των δειγμάτων), αλλά και ξένων κριτών, όπου οι 13 στους 21 κριτές είναι από 10 χώρες εκτός Ελλάδος. Ήδη από πέρσι, όταν οργανώθηκε για πρώτη φορά στη σκιά της Ακρόπολης, ο Athena κέρδισε τις εντυπώσεις και την εμπιστοσύνη του κόσμου του ελαιολάδου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Φέτος ο διαγωνισμός ταξίδεψε στην εμβληματική Μεσσηνία, πατρίδα της κορωνέικης, της πιο γνωστής ελληνικής ποικιλίας ελιάς, που λόγω υψηλής ποιότητας φύεται πλέον σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου.
Οι εμπειρογνώμονες της διεθνούς κριτικής επιτροπής θα εκμεταλλευθούν τον ελεύθερο χρόνο τους για να επισκεφθούν τον ελαιώνα της Μεσσηνίας, αλλά και αρχαιολογικούς χώρους, όπως τα Ανάκτορα του Νέστωρα (όπου έχουν βρεθεί αγγεία συντήρησης ελαιολάδου), την περίφημη Βυζαντινή εκκλησία της Χριστιανούπολης και τον όρμο του Ναυαρίνου. Μεγάλος χορηγός του διαγωνισμού φέτος είναι το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ συμβουλεύει για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου

1. Ορισμός
Σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου υπάρχει όταν ο εργοδότης και ο εργαζόμενος έχουν συμφωνήσει από πριν τη διάρκεια της σχέσης εργασίας και με την πάροδο του προκαθορισμένου χρονικού σημείου η σύμβαση λήγει αυτόματα, χωρίς να απαιτείται καταγγελία ή προειδοποίηση για την επερχόμενη λήξη ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια από τα μέρη.
2. Είδη συμβάσεων ορισμένου χρόνου
Σύμβαση ορισμένου χρόνου υπάρχει όταν ο εργοδότης και ο εργαζόμενος έχουν ορίσει ότι η σύμβαση θα λήξει μία συγκεκριμένη ημερομηνία ή μετά από ένα χρονικό διάστημα, το οποίο έχουν ορίσει επακριβώς και όχι περίπου (δηλ. 6 μήνες και όχι 14-15 μήνες ή 1 χρόνο περίπου). Ορισμένου χρόνου είναι και οι συμβάσεις εργασίας στις οποίες ορίζεται ρητά ότι ο εργαζόμενος προσλαμβάνεται για ένα επακριβώς προσδιορισμένο και ήδη γνωστό χρονικό διάστημα, π.χ. για τη διάρκεια των εκπτώσεων.
Τέλος, συμβάσεις ορισμένου χρόνου θεωρούνταν παγίως και αυτές που ορίζουν ως χρόνο λήξης τους τη συμπλήρωση ορίου ηλικίας του εργαζομένου. Ωστόσο, με μνημονιακή ρύθμιση της ΠΥΣ 6 της 28.2.2012 (ΦΕΚ Α ́ 38/28.2.2012) «Από 14.2.2012 συμβάσεις εργασίας εργαζομένων που προβλέπεται να λήγουν με τη συμπλήρωση ορίου ηλικίας ή με τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης νοούνται ως συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου και σε περίπτωση λύσης αυτών εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν. 2112/1920, όπως ισχύει. Οι διατάξεις που προβλέπονται στο προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζονται και σε επιχειρήσεις, εταιρείες ή οργανισμούς που υπάγονται ή είχαν υπαχθεί οποτεδήποτε κατά το παρελθόν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός είχε οριοθετηθεί κάθε φορά με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 1 του Ν. 1256/1982 (Α ́65) ή με τις διατάξεις του άρθρου 51 του Ν. 1892/1990 (Α’101)».
Σύμβαση ορισμένου χρόνου έχουμε επίσης όταν η διάρκειά της συνάγεται από το είδος και το σκοπό της εργασίας, π.χ. πρόσληψη για την αντικατάσταση υπαλλήλου σε περίπτωση άδειας ή ασθένειας άλλου υπαλλήλου, πρόσληψη νοσοκόμας για τη φροντίδα αρρώστου κ.λπ. Εδώ απαραίτητο στοιχείο για να χαρακτηριστεί η σύμβαση ορισμένου χρόνου είναι και ο εργοδότης και ο εργαζόμενος να μπορούν να αντιληφθούν και να προσδιορίσουν εκ των προτέρων το χρονικό σημείο της λύσης της, όπως συμβαίνει στα ως άνω παραδείγματα.
Στην πρώτη περίπτωση η σύμβαση θα λήξει με την επάνοδο του υπαλλήλου που αντικαταστάθηκε στην εργασία, ενώ στη δεύτερη περίπτωση ο χρόνος λήξης ταυτίζεται με τη θεραπεία ή το θάνατο του ασθενούς. Αμφισβητούμενο είδος σύμβασης εργασίας είναι αυτή η διάρκεια της οποίας εξαρτάται από γεγονός που μπορεί να συμβεί στο μέλλον και που όταν συμβεί θα σημάνει τη λήξη της. Κατά την ορθότερη άποψη, πρόκειται για σύμβαση αορίστου χρόνου.
3. Συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου
Οι συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου είναι μορφές συμβάσεων εργασίας που χαρακτηρίζονται από το χρόνο λήξης τους. Αορίστου χρόνου είναι η σύμβαση στην οποία δεν προσδιορίζεται ο χρόνος λήξης της και δεν προκύπτει ούτε από το είδος και το σκοπό της.
Οι συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου ήταν η κλασική μορφή απασχόλησης, αλλά τα τελευταία χρόνια αντικαθίστανται από συμβάσεις ορισμένου χρόνου και άλλες ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
Οι συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου διασφαλίζουν περισσότερο τα δικαιώματα του εργαζομένου, καθώς διαφοροποιούνται ο τρόπος και οι προϋποθέσεις λήξης της σύμβασης καθώς και η πρόβλεψη και το ύψος της αποζημίωσης απόλυσης. Γενικά, για να λυθεί η σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, χρειάζεται γραπτή καταγγελία και καταβολή αποζημίωσης και –παρόλο που κατά το ελληνικό Δίκαιο δεν χρειάζεται συγκεκριμένος λόγος για την απόλυση– η τελευταία ελέγχεται ως προς την καταχρηστικότητά της, όταν δηλαδή αυτή συμβαίνει χωρίς να συντρέχει ουσιαστικός λόγος.
Αντίθετα, οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου λήγουν αυτοδίκαια χωρίς καμία άλλη διατύπωση από τα μέρη όταν περάσει το συμφωνημένο χρονικό διάστημα ή τελειώσει το έργο ή το γεγονός στο οποίο απέβλεπε η σύναψή τους (π.χ. όταν τελειώσουν οι εκπτώσεις ή η εμπορική έκθεση στην οποία εργαζόταν ο μισθωτός). Στην περίπτωση αυτή δεν οφείλεται καμία αποζημίωση.
Προσοχή: Αν περάσει το χρονικό σημείο λήξης της σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου και ο εργαζόμενος εξακολουθήσει να παρέχει την εργασία του και ο εργοδότης να μην αντιδρά, τότε η σύμβαση κατά κανόνα δεν έχει λυθεί. (Α.Κ. 671). Επίσης, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου λήγουν με την οικειοθελή αποχώρηση του εργαζομένου, ενώ για την καταγγελία εν ισχύ συμβάσεως ορισμένου χρόνου απαιτείται σπουδαίος λόγος.
Ακόμη και στην τελευταία αυτή περίπτωση πάντως δεν είναι ανάγκη να γίνει γραπτή καταγγελία της σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου. Αρκεί η με οποιονδήποτε τρόπο γνωστοποίηση της καταγγελίας της σύμβασης, ώστε αυτή να λήξει. Σπουδαίο λόγο μπορούν να συνιστούν διάφορες καταστάσεις και γεγονότα τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για τον εργοδότη, π.χ. αν έχει κριθεί ότι αποτελεί σπουδαίο λόγο για τον εργαζόμενο η μη καταβολή των δεδουλευμένων του ή η ηθική παρενόχλησή του από τον εργοδότη. Για τον εργοδότη σπουδαίος λόγος μπορεί να είναι η αδικαιολόγητη απουσία του εργαζομένου, η πλημμελής εκτέλεση των καθηκόντων του ή η παραβίαση της υποχρέωσης εχεμύθειας.
Αν δεν υπάρχει σπουδαίος λόγος, η καταγγελία της σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου είναι άκυρη και η σύμβαση εξακολουθεί να ισχύει. Στην περίπτωση αυτή ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να απαιτήσει μισθούς υπερημερίας μέχρι τη συμφωνημένη λήξη της σύμβασης.
Προσοχή: 3μηνη προθεσμία για την προσβολή της καταγγελίας ως άκυρης στα αρμόδια Δικαστήρια. Αποζημίωση μπορεί να ζητήσει είτε ο εργοδότης είτε ο εργαζόμενος κατά το άρθρο 673 Α.Κ. αν η καταγγελία της σύμβασης οφείλεται σε αθέτησή της από το άλλο μέρος ή συνιστά η ίδια σπουδαίο λόγο, ενώ ο εργαζόμενος μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση αν ο σπουδαίος λόγος οφείλεται σε μεταβολή των προσωπικών ή περιουσιακών στοιχείων του εργοδότη (Α.Κ. 674).
4. Διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου: Καταστρατήγηση των διατάξεων περί συμβάσεων ορισμένου χρόνου
Όπως προκύπτει από την παραπάνω ανάλυση των χαρακτηριστικών των συμβάσεων ορισμένου και αορίστου χρόνου, οι εργοδότες προτιμούν τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου, καθώς είναι πιο εύκολες στη λύση τους και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτές για τους εργαζομένους είναι λιγότερα. Γι’ αυτό το λόγο, αλλά και γιατί οι συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου συμβάλλουν στην εργασιακή ειρήνη και την απόδοση των εργαζομένων, υπάρχουν περιορισμοί στη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου καθώς και στην ανανέωσή τους.
Ήδη από το 1920 ο νομοθέτης προέβλεψε (άρθρο 8 Ν. 2112/1920) ότι θεωρούνται συμβάσεις αορίστου χρόνου, και άρα οφείλεται αποζημίωση απόλυσης, οι συμβάσεις οι οποίες έχουν μεν συναφθεί ως ορισμένου χρόνου, αλλά ο καθορισμός αυτός δεν δικαιολογείται από τη φύση της σύμβασης ή από ειδικούς λόγους που να σχετίζονται με τις ανάγκες της επιχείρησης, και στην πραγματικότητα επιλέχτηκε η σύμβαση ορισμένου χρόνου για να καταστρατηγηθούν οι διατάξεις περί της απόλυσης από σύμβαση αορίστου χρόνου.
Τα τελευταία χρόνια γίνεται πάρα πολύς λόγος και πάλι για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, καθώς η σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου αλλά και άλλων ευέλικτων μορφών απασχόλησης τείνει να αντικαταστήσει την κλασική μορφή απασχόλησης με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου.
Στην Ελλάδα η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το θέμα (Οδηγία 1999/70/ΕΚ) ενσωματώθηκε με δύο προεδρικά διατάγματα, το 81/2003 (Π.Δ. 180/2004 και άρθρο 41 Ν. 3896/2010) για τον ιδιωτικό τομέα και το 164/2004 για τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Με τις νομοθετικές αυτές παρεμβάσεις επιχειρήθηκε η ρύθμιση του θέματος της χρήσης διαδοχικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου. Έτσι, η ανανέωση συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου είναι καταρχάς δυνατή μόνο όταν υπάρχει αντικειμενικός λόγος. Αντικειμενικός λόγος υφίσταται όταν προκύπτει από τα στοιχεία της σύμβασης ότι δικαιολογείται από το είδος ή τη δραστηριότητα της επιχείρησης, από ειδικούς λόγους ή ανάγκες, όπως είναι, για παράδειγμα, η προσωρινή αναπλήρωση ή αντικατάσταση άλλου εργαζομένου, η εκτέλεση εργασιών παροδικού μόνο χαρακτήρα, ο προσωρινός φόρτος εργασίας.
Η ανανέωση της σύμβασης ορισμένου χρόνου είναι κατά κανόνα γραπτή και από το κείμενο της σύμβασης προκύπτουν οι αντικειμενικοί λόγοι της σύναψής της.
Διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου που κρύβουν κατά το νόμο μία ενιαία σύμβαση αορίστου χρόνου έχουμε όταν δεν υπάρχει κατά τα ως άνω αντικειμενικός λόγος για τη σύναψή τους και η χρονική διάρκεια των διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου υπερβαίνει διαδοχικά τα τρία έτη ή όταν μέσα σε αυτά τα τρία έτη οι ανανεώσεις των συμβάσεων είναι πάνω από τρεις.
Τότε θεωρείται ότι ο εργαζόμενος καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης και ότι πίσω από τις διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου υπάρχει μία ενιαία σύμβαση αορίστου χρόνου.
Το βάρος της ανταπόδειξης σε κάθε περίπτωση φέρει ο εργοδότης. Εξάλλου, διαδοχικές θεωρούνται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που συμφωνούνται μεταξύ του ίδιου εργοδότη και του ίδιου εργαζομένου και μεταξύ τους δεν μεσολαβεί διάστημα μεγαλύτερο των 45 ημερών, συμπεριλαμβανομένων και των μη εργάσιμων ημερών.
Αντίστοιχες ρυθμίσεις περιέχονται και στο Π.Δ. 164/2004 για τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ωστόσο, το Π.Δ. 164/2004 απαγορεύει πλήρως με ποινή ακυρότητας την κατάρτιση διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου στην περίπτωση που ο αριθμός των διαδοχικών συμβάσεων είναι μεγαλύτερος των τριών και αυτές υπερβαίνουν συνολικά διάρκεια εικοσιτεσσάρων (24) μηνών. Στην περίπτωση του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπου έχει παρατηρηθεί εκτεταμένη πρόσληψη εκτάκτων ή συμβασιούχων υπαλλήλων, τίθενται και θέματα συνταγματικότητας στην ανανέωση διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών, καθώς το άρθρο 103 παρ. 8 του Συντάγματος προβλέπει ότι «νόμος ορίζει τους όρους και τη χρονική διάρκεια των σχέσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός καθορίζεται κάθε φορά για την κάλυψη είτε οργανικών θέσεων και πέραν των προβλεπόμενων στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3, είτε πρόσκαιρων, είτε απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών κατά το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2.
Νόμος ορίζει επίσης τα καθήκοντα που μπορεί να ασκεί το προσωπικό του προηγούμενου εδαφίου. Απαγορεύεται η από το νόμο μονιμοποίηση προσωπικού που υπάγεται στο πρώτο εδάφιο ή η μετατροπή των συμβάσεών του σε αορίστου χρόνου. Οι απαγορεύσεις της παραγράφου αυτής ισχύουν και ως προς τους απασχολουμένους με σύμβαση έργου», ενώ μετά τη θέσπιση των διατάξεων των Νόμων 3812/2009 και 3833/2010 δεν μπορεί να μετατραπούν ή να ανανεωθούν οι διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα χωρίς την έγκριση του ΑΣΕΠ

Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

ΑΚΑΘΕΚΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ Η ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ...

Συνεχίζει ακάθεκτη την πορεία της προς τον τίτλο η Καλαμάτα που χωρίς να ικανοποιήσει πήρε το αποτέλεσμα που ήθελε επικρατώντας με 2-0 του Μιλτιάδη στο Πύργο. Η Μαύρη Θύελλα με δύο γκολ του Αθανασόπουλου και του Μερκούρη στο δεύτερο μέρος αύξησε και πάλι την διαφορά στους επτά βαθμούς.
Ο Μιλτιάδης, άντεξε για ένα ημίχρονο αν και δεν απείλησε αρκετές φορές την εστία του Κυριακόπουλου.
Το φιλμ του αγώνα
9′ Διαγώνιο σουτ του Βασιλόπουλου, σε κόρνερ ο Αλεξόπουλος.
19′ Σουτ του Καλαντζή, η μπάλα βρήκε στον Τσέρτο και κατέληξε κόρνερ.
26′ Φάουλ του Γαλάνη, γυριστή κεφαλιά του Παυλόγιαννη η μπάλα ελάχιστα άουτ.
55′ Σέντρα του Καλαντζή, πλάσε στην κίνηση του Αθανασόπουλου και 0-1.
70′ Κόρνερ του Νάτση, κεφαλιά του Καλαντζή, εντυπωσιακή επέμβαση του Αλεξόπουλου.
85′ Σέντρα του Βασιλόπουλου, σουτ του Μερκούρη η μπάλα στα δίχτυα του Αλεξόπουλου (0-2).
Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Σκορδος, με βοηθούς τους Γιαννέτσο και Σταυρόπουλο.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ: Αλεξόπουλος, Τσέρτος, Διαμαντόπουλος, Ταχίρι, Πάλιας, Κοτσίρης (88′ Λακριντης), Γαλάνης, Καραμπότσος, Βέλλης, Κάππος (72′ Π. Παναγιωτόπουλος), Παυλόγιαννης.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Κυριακόπουλος, Καντούτσης, Μπαστακός, Βασιλόπουλος, Καλαντζής, Μπεγέτης (61′ Τσουλάκος), Καλογερόπουλος, Αθανασόπουλος (86′ Τζανετέας), Νάτσης (79′ Μερκούρης), Νικολόπουλος, Λιόλιος.

ΘΕΛΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΜΙΣΟ

Στις νίκες επέστρεψε η Καλαμάτα που νίκησε στην Μεσσήνη με 1-0 τον Πάμισο, αυξάνοντας και πάλι την διαφορά στους επτά βαθμούς. Η Μαύρη Θύελλα, μπορεί να μην ικανοποίησε με την απόδοση της αλλά πήρε το αποτέλεσμα που ήθελε και δεν ήταν άλλο από το τρίποντο. Σίγουρα, αυτή η νίκη είναι νίκη – τίτλος και ο επόμενος αγώνας που ακολουθεί με την Αναγέννηση Παραλίας στο γήπεδο του Μεσσηνιακού θα κρίνει πολλά. Αν οι «μελανόλευκοι» καταφέρουν και πάρουν τους τρεις βαθμούς η διαφορά θα πάει στους 10 και πλέον θα μπορούμε να μιλάμε ξεκάθαρα ότι όλα θα έχουν κριθεί.