ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Share This
Περιθώριο έως τις 10 Ιουλίου για να αποφασίσουν οι δήμοι της Πελοποννήσου εάν θα συνεργαστούν στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων με την Περιφέρεια έδωσε το Σαββατοκύριακο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. Κατά την περιοδεία του σε Λακωνία και Μεσσηνία επιβεβαίωσε ότι «υπάρχει θέμα συνεργασίας του α' με τον β' βαθμού αυτοδιοίκησης. Εμείς, πρέπει να το λύσουμε και όχι να χρεώσουμε ευθύνες στη μία ή την άλλη πλευρά. Γι' αυτό και δίνουμε νέο περιθώριο χρόνου μέχρι την 10η Ιουλίου». Όπως επισήμανε εάν δεν υπάρξει απόφαση για υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια που να ενεργοποιεί την ΣΔΙΤ, δεν θα υλοποιείται ο Περιφερειακός Σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ) και θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης. Και θα πρέπει ταυτόχρονα η αυτοδιοίκηση να προτείνει μια άλλη λύση χωρίς πόρους και με πρόστιμα για τις χωματερές που ακόμα συντηρούνται στην Πελοπόννησο. Εμείς όμως κάναμε ότι ζήτησε ο ΦΟΔΣΑ για να υπάρξουν λύσεις».
Ο κ. Φάμελλος αναφερόμενος στη ΣΔΙΤ μίλησε και για τις αλλαγές που δρομολόγησε η κυβέρνηση για να κάμψει τις αντιρρήσεις για την υλοποίηση του έργου. Έτσι μειώθηκε η κατώτερη εγγυημένη ποσότητα από τους 150.000 τόνους στους 100.000 τόνους. Περιορίστηκε η διάρκεια της σύμβασης στα 21 χρόνια ενώ η εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό και εθνικό πλαίσιο, κατέβασε το όριο της κεντρικής διαχείρισης από το 50% στο 37%. Προστέθηκαν πέντε σταθμοί μεταφόρτωσης οπότε αντί για δύο θα υπάρχουν εφτά, μειώνοντας το μεταφορικό κόστος και συνολικά το κόστος διαχείρισης κατά 5.000.000 ευρώ. Και πρόσθεσε: «Επειδή γνωρίζουμε λοιπόν ότι υπάρχουν όλα αυτά τα οφέλη, πιστεύουμε ότι είναι πλέον εφικτή μια λύση χωρίς καθυστερήσεις. Σε κάθε περίπτωση, ο περιορισμός της κεντρικής διαχείρισης στο 37 % που προδιαγράφεται τώρα έχει μια μεγάλη διαφορά όσον αφορά στο κόστος. Γιατί η επεξεργασία στο πεδίο, κοντά στον πολίτη (τοπική διαχείριση) του 60% μειώνει το συνολικό κόστος, γιατί το ποσοστό που θα διαχειρίζεται ο Δήμος δεν θα έχει κόστος. Αντίθετα, θα δώσουμε στους Δήμους τη δυνατότητα να εμπορεύονται υλικά, κάτι που δεν υπήρχε μέχρι τώρα. Άρα, οι Δήμοι μπορούν να πωλούν υλικά και ενέργεια, θα έχουν και αρμοδιότητα στην τοπική διαχείριση, οπότε μπορούν να έχουν οικονομικά οφέλη και σίγουρα οφέλη εργασίας».
 «Η Πελοπόννησος είναι η πιο αργοπορημένη περιφέρεια στη διαχείριση απορριμμάτων», συνόψισε. «Οριακά εγκρίθηκε η Περιβαλλοντική Μελέτη (ΣΜΠΕ) την τελευταία ημέρα του Δεκεμβρίου και πριν από λίγες ημέρες ο Περιφερειακός Σχεδιασμός», ενώ τόνισε ότι «πρέπει η Πελοπόννησος να μπει στην αναγέννηση της ανακύκλωσης. Δεν μπορεί να βρίσκεται στο μεσαίωνα των χωματερών», εξηγώντας ότι τα τέλη διαχείρισης θα εξαρτώνται από το επίπεδο της ανακύκλωσης που θα σημειώνει ο κάθε δήμος. «Υπήρχαν υποσχέσεις και πολλές δηλώσεις στο παρελθόν. Αλλά η ανακύκλωση δεν ξεπερνά το 6 έως 8 % στους δήμους της χώρας. Εμείς δίνουμε πλέον τα εργαλεία στους δήμους και είμαστε δίπλα τους για να τους παρέχουμε κάθε τεχνική βοήθεια στην υλοποίηση του προγράμματος ανακύκλωσης, ενώ αυτή την περίοδο έχουμε πληθώρα χρηματοδοτήσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages