Pages

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Σε παγίδα τρόμου στο μόλο σφήνωσε μικρό παιδί

Σοκαριστικό είναι το σκηνικό που σημειώθηκε στον ανατολικό πρόβολο του λιμανιού της Καλαμάτας με ένα παιδί μικρής ηλικίας έζησε δραματικές στιγμές καθώς έπεσε και… σφηνώθηκαν τα άκρα του σε άνοιγμα επάνω στον χώρο αυτόν. Από εκείνη την ώρα μια μεγάλη επιχείρηση έχει στηθεί από την Πυροσβεστική και το Λιμεναρχείο προκειμένου να απεγκλωβιστεί το 8χρονο παιδάκι. Η επικίνδυνη κατάσταση εκεί έχει επισημανθεί κατά καιρούς, αλλά…

ΝΊΚΑΣ ΚΑΙ ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ

Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας μεταξύ του Περιφερειάρχη Πελοποννήσουκ. Πέτρου Τατούλη και του Δημάρχου Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Νίκα για σειρά ζητημάτων που αφορούν το Δήμο Καλαμάτας στην έδρα της Περιφέρειας τη Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017.
Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης κα Κωνσταντίνα Νικολάκου και η Αντιδήμαρχος Καλαμάτας κα Παναγιώτα Ντίντα, εξετάστηκαν σημαντικά προβλήματα της πόλης της Καλαμάτας, καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισής τους. Εξετάστηκε επίσης η πορεία του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης για το Δήμο Καλαμάτας και έγινε ιεράρχηση προτεραιοτήτων σε σχέση με την ένταξη έργων στο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.

28 δενδρύλλια κάνναβης εντόπισε το ελικόπτερο σε αγροτική περιοχή

Στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και δράσεων για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης και κατόπιν κατάλληλης αξιολόγησης και αξιοποίησης στοιχείων, εντοπίσθηκε σε αγροτική περιοχή του Δήμου Καλαμάτας Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας, φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης.
Ειδικότερα, σήμερα (31.7.2017) το πρωί, πραγματοποιήθηκε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση και εξερεύνηση, σε αγροτική περιοχή του Δήμου Καλαμάτας Μεσσηνίας, κατά την οποία εντοπίστηκε ειδικά διαμορφωμένος και κατάλληλα εκχερσωμένος χώρος, στον οποίο καλλιεργούνταν συνολικά -28- δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 0,5 έως 1,2 μέτρα περίπου, τα οποία αφού εκριζώθηκαν, κατασχέθηκαν. Το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, ενώ οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ατόμων, που καλλιεργούσαν τη φυτεία.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Την χρηματοδότηση του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας (Ν.Μ.Καλαμάτας και Ν.Μ.Κυπαρισσίας) με το ποσό του 1.000.000 € για την προμήθεια νέου σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού υπέγραψε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ.Παύλος Πολάκης. Πηγή χρηματοδότησης αποτελεί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 2017 του Υπουργείου Υγείας και τις αμέσως επόμενες ημέρες υποβάλλονται τα σχετικά τεχνικά δελτία. Το μεγάλο τμήμα του νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αφορά το χώρο των Χειρουργείων της Ν.Μ.Καλαμάτας και παράλληλα η Ν.Μ.Κυπαρισσίας ενισχύεται με νέα συστήματα υπερηχοτομογραφίας. Μέσα στον Αύγουστο δημοσιεύεται ο σχετικός διαγωνισμός και στόχος της Διοίκησης του νοσηλευτικού ιδρύματος είναι τέλη φθινοπώρου να έχει γίνει η παραλαβή του εξοπλισμού. Αναλυτικότερα τα είδη του νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού είναι τα κάτωθι:
Σύστημα επεξεργασίας νερού Σκιαλυτική λυχνία με δορυφόρο, τύπου LED Τομογράφος οπτικής συνοχής - OCT Μικροσκόπιο νευροχειρουργικό Υπερηχοτομογράφος γενικής χρήσης Σύστημα υπερ/γραφίας καρδ/κής χρήσης Σύστημα βιντεολαπαροσκόπησης HD (πλήρες) Ενδοσκοπικός πύργος ΩΡΛ, HD Παράλληλα ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού της Ν.Μ. Κυπαρισσίας που χρηματοδοτείται από τα χρήματα της εκποίησης του κληροδοτήματος Αριδά. Πρόκειται για την προμήθεια 7 μηχανημάτων τεχνητού νεφρού και 9 ηλεκτρικών πολυθρόνων αιμοκάθαρσης. Μέσα στο Σεπτέμβριο αναμένεται να γίνει η παραλαβή των νέων μηχανημάτων.

ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Με πολύ θετικά στοιχεία κλείνει ο μήνας Ιούλιος για τον εμπορικό κόσμο.. Οι καταναλωτές φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκαν τις πολύ χαμηλές τιμές λόγω των εκπτώσεων και βγήκαν να ψωνίσουν. Οι επαγγελματίες δηλώνουν πολύ ευχαριστημένοι και αναμένουν την ίδια κίνηση και περισσότερη για τον μήνα Αύγουστο.

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Τη Δευτέρα θα δοθεί στην Αρχαία Μεσσήνη μία μεγάλη συναυλία με τίτλο «Άξιον Εστί». Στην ιδιαίτερη συναυλία την ποίηση του Ελύτη και την μουσική του Θεοδωράκη θα αποδώσουν η Φιλαρμονική Καλαμάτας, ο Γιάννης Θωμόπουλος, ο Κώστας Σιάχος και 30μελή χορωδία.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ Ο ΦΑΜΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Των απορριμμάτων ο… χαμός καλά κρατεί σε επίπεδο Πελοποννήσου με την κατάσταση να φθάνει σε οριακά σημεία, αφού οι εκκρεμότητες στο να ληφθούν αποφάσεις παραμένουν. Στην παρέμβασή του στην τηλεόραση BEST, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος για μια ακόμη φορά προχώρησε σε… έκκληση προς τους δήμους και τον Φορέα τους να λάβουν επιτέλους τις αποφάσεις που πρέπει σχετικά με τον διαγωνισμό που έχει τρέξει από την Περιφέρεια.

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΚΤΙΝΑΣΣΕΙ ΤΟ ΑΕΠ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΑ

Ποσοστό 50% και άνω του ΑΕΠ των νησιωτικών Περιφερειών Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και ΙονίωνΝήσων δημιουργείται από τον τουρισμό, ενώ συνολικά ο κλάδος συνεισφέρει 1 στα 4 ευρώ του ελληνικού ΑΕΠ. Τα στοιχεία έχει επεξεργαστεί, προσεγγιστικά χρησιμοποιώντας ως δείκτη την περιφερειακή κατανομή των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού, το Sete Intelligence, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων σε μία προσπάθεια να καταγράψει τα άμεσα και έμμεσα οφέλη του κλάδου στην ελληνική οικονομία.
Ετσι λοιπόν σε Νότιο Αιγαίο και Κρήτη κατανέμεται ποσοστό άνω του 24% των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού για το 2016 (4,168 δισ. ευρώ και 4,113 δισ. ευρώ αντίστοιχα), ενώ τα νησιά του Ιονίου απορρόφησαν πέρυσι το 11,8% ή σχεδόν 2 δισ. ευρώ. Το Sete Intelligence χαρακτηρίζει εντυπωσιακή τη συμμετοχή του τουρισμού στην διαμόρφωση του ΑΕΠ του Νοτίου Αιγαίου (69,5%), της Κρήτης (47,3%) και των Ιόνιων Νήσων (65%). Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι –εξαιρούμενης της Αττικής - το Νότιο Αιγαίο, με κύρια οικονομική δραστηριότητα τον τουρισμό, έχει το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ ενώ επίσης η Κρήτη και τα Ιόνια Νησιά έχουν από τα υψηλότερα. Μετά τις τρείς αυτές περιφέρειες ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία κι εν συνεχεία η Ηπειρος με άμεση συμβολή στο 9,5% και 7,3%.

Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΣΕ ΜΑΓΑΖΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΜΕ ΡΟΠΑΛΑ..

Σκηνές τρομοκρατίας χθες Σάββατο βράδυ γύρω στις 11, ένιωσαν υπάλληλοινυχτερινού κέντρου πριν ανοίξει για τα εγκαίνιά του. Πιο συγκεκριμένα γύρω στα 6-8 άτομα φορώντας κουκούλες και κρατώντας ρόπαλα του μπεισμπολ μπήκαν μέσα στο συγκεκριμένο μαγαζί στην παραλιακή της Καλαμάτας (Ναυαρίνου) τη στιγμή που σε αυτό ήταν μόνο το προσωπικό το οποίο ετοίμαζε το μαγαζί και άρχισαν να σπάζουν ότι έβρισκαν μπροστά τους.
 Το όλο επεισόδιο είχε διάρκεια μόνο λίγα λεπτά καθώς δεν τους αντιστάθηκε κανείς και στη συνέχεια τα άτομα αυτά έφυγαν ανενόχλητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι απ' ότι φαίνεται και σύμφωνα με τις μαρτυρίες ήταν μία επαγγελματική ενέργεια και ήταν μόνο μία προειδοποίηση μιας και το συμβάν δεν έγινε εν ώρα λειτουργίας του καταστήματος, που αυτό θα σήμανε πανικό στον κόσμο με απρόβλεπτες συνέπειες. Σύμφωνα με τα όσα λέγονται πρόκειται για μία υπόθεση ξεκαθαρίσματος λογαριασμών.

ΓΕΜΑΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Η απόλυτη ξεφτίλα! στο κέντρο της πόλης (Καλαμάτα πεζόδρομος Μητροπέτροβα). Άραγε υπάρχει υπεύθυνος γι αυτό το καθημερινό χαλί κυριε Δήμαρχε της πόλης που διεκδίκησε και τον τίτλο της "πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης;"

ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΑ 4 ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Βγαίνει ο Ιούλιος, η συγκοµιδή της νέας χρονιάς πλησιάζει και οι τιµές κινούνται πέριξ των 4 ευρώσε όλες τις ελαιοκοµικές ζώνες. Για τη νέα σεζόν, αν και νωρίς για συµπεράσµατα, όλα συνηγορούν, ότι εκλείπει σοβαρός λόγος µείωσης των τιµών, παρά µόνο παγίωσης ή ανόδου, αφού αναµένεται ελλειµµατική παραγωγή στη Μεσόγειο. Στην Ελλάδα, πληθαίνουν οι περιοχές µε ζηµιές από τον καύσωνα σε ξερικούς ελαιώνες, αλλά και τοπικά από χαλάζι κι ανέµους. Σε επίπεδα άνω των 4 ευρώ το κιλό αναρριχήθηκαν οι τιµές παραγωγού στο έξτρα παρθένο ελαιολάδου, εν µέσω θέρους κι ως αποτέλεσµα κυρίως των προβλέψεων για µια ελλειµµατική νέα σεζόν λόγω ξηρασίας στη λεκάνη της Μεσογείου.
Το δικό τους ρόλο στην διαµόρφωση των τιµών παίζουν και οι ζηµιές από τις χαλαζοπτώσεις και τις ανεµοθύελλες που έπληξαν πρόσφατα ελαιοπαραγωγικές περιοχές της δυτικής Ελλάδας, όπως η Αιτωλοακαρνανία, η Ηλεία και η Αχαία, της Πελοποννήσου, της Μακεδονίας, των Ιόνιων Νήσων και της Θεσσαλίας. Πιο συγκεκριµένα τώρα και µε βάση το ρεπορτάζ της Agrenda από τις κύριες ελαιοπαραγωγικές ζώνες της χώρας, ακόµα και σε περιοχές, όπως ο νοµός Μεσσηνίας, όπου κινούνταν σαφώς χαµηλότερα όλους τους προηγούµενους µήνες απαρχής σεζόν, οι τιµές για το ποιοτικό ελαιόλαδο (0,3 βαθµούς) ξεπέρασαν το καλοκαίρι τα 4 ευρώ το κιλό.

ΣΕ ΜΕΤΡΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Τελειώνει και ο δεύτερος μήνας του καλοκαιριού με τους επαγγελματίες και παραγωγούς της κεντρικής λαϊκής αγορά να παραμένουν μερικώς ικανοποιημένοι αφού η κίνηση παραμένει σε μέτρια επίπεδα. Αυτό που ευελπιστούν είναι ο μήνας Αύγουστος που θεωρείται ότι αυξάνει τον τουρισμό περισσότερο να δώσει μία οικονομική ανάσα και παραπάνω κίνηση στην αγορά.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΤΣΑΡΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΥΡΗΝΑ

Η αποσύνθεση της παράταξης του κ. Τατούλη συνεχίζεται. Στο σοβαρό θέμα λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων «άδειασε» την Αντιπεριφερειάρχη και την αρμόδια Υπηρεσία και «πέταξε την μπάλα στην κερκίδα». Ουσιαστικά, όπως ζήτησαν οι πυρηνελαιουργοί, μετέθεσε αόριστα και για το μέλλον την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η προβληματική λειτουργία των πυρηνελαιουργείων – που επιτέλους τώρα και καθυστερημένα αναγνωρίζεται απ’ όλους – έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί αρκετά χρόνια πριν. Εδώ και κοντά 20 χρόνια υπάρχει το πρόβλημα και επιδεινώθηκε την τελευταία δεκαετία ιδιαίτερα λόγω της «στροφής» των ελαιουργείων από τριφασικά σε διφασικά.
Προφανώς, οι εμπλεκόμενοι βλέποντας αποσπασματικά και χωρίς σχεδιασμό κύρια το θέμα με τον «κατσίγαρο» μετατόπισαν και όξυναν πολλές και άλλες παραμέτρους στην λειτουργία των πυρηνελαιουργείων. Αν προσθέσουμε σ’ αυτό ότι οι προδιαγραφές λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων είναι παλαιές, ξεπερασμένες και έχουν μάθει με τις προηγούμενες κυβερνήσεις να λειτουργούν σ’ ένα σύστημα, που τα δικαιολογεί όλα, τα «κουκουλώνει», τα «στρογγυλεύει» και ανέχεται προκλητικά την κακή τους λειτουργία, τότε κάθε απόφαση αναβολής λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων είναι επικίνδυνη και καταδικαστέα. Χαρακτηριστικά ν’ αναφέρουμε ότι οι επιτρεπόμενες μετρήσεις που γίνονται αφορούν κύρια μόνο τις σωματιδιακές εκπομπές με θεσμικό πλαίσιο του 1981! Για τους υδρατμούς και τις οσμές δεν υπάρχουν όρια ελέγχων. Φανταστείτε τι κενό υπάρχει με όλες τις άλλες ουσίες που έχουν καταγραφεί και που τώρα θυμήθηκαν οι πυρηνελαιουργοί ότι υπάρχουν και ότι πρέπει να δηλωθούν – εξεταστούν.
Όπως και να ’χει για να φτάσουμε στον μέγιστο στόχο καλής τους λειτουργίας πρέπει να κάνουμε το πρώτο βήμα αξιοποιώντας σήμερα ό,τι στοιχεία έχουμε και προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα και λύσεις. Η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, κάτω από την πίεση του προβλήματος, ξεκίνησε έναν ουσιαστικό διάλογο, τον οποίο παρακολουθήσαμε από κοντά, με τους εμπλεκόμενους και κατέληξε με τις Υπηρεσίες της σε 13 συγκεκριμένες προτάσεις.
Ήδη ξοδεύτηκαν πάνω από 70.000 € για μετρήσεις, ενώ υπήρξε πολύ καλή και αξιόπιστη συνεργασία με τον «Δημόκριτο» και με άλλα διαπιστευμένα εργαστήρια και καταναλώθηκαν αρκετές εργατοώρες για να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτή η προσπάθεια δυστυχώς την τελευταία στιγμή, επειδή τα «γύρισε» ο Περιφερειάρχης, δεν πήρε την πολιτική κάλυψη της Διοίκησης της Περιφέρειας. Με οριακή ψηφοφορία και αφού για άλλη μια φορά ο Περιφερειάρχης πρόσβαλε με τη στάση του τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου αποφάσισε – ακούγοντας το αίτημα των πυρηνελαιουργών – να μεταθέσει το πρόβλημα με ύβρεις, αντιφάσεις και κινήσεις εντυπωσιασμού.

Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

ΖΕΥΓΑΡΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΠΟΥ ΡΗΜΑΖΕΙ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Επέλεγαν τους στόχους και έδιναν οδηγίες στους νεαρούς συνεργούς τους πώς να τους διαρρήξουν, ένας 44χρονος και μία 47χρονη που θεωρούνται εγκέφαλοι σπείρας Ελλήνων η οποία είχε διαπράξει τουλάχιστον 13 κλοπές και δύο απόπειρες σε σπίτια, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καλαμάτας. Οι διαρρήξεις είχαν ξεκινήσει από τις 23 Δεκεμβρίου του 2016 και η λεία των δραστών σε μετρητά, χρυσαφικά, κοσμήματα και άλλα είδη ξεπερνά τις 30.000 ευρώ. Μετά από πολύμηνη έρευνα της Ασφαλείας, συνελήφθησαν οι δυο αρχηγοί της συμμορίας και ένας 22χρονος που οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ αναζητούνται ακόμη δύο νεαροί ηλικίας 21 και 25 χρόνων.
Όλοι κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένες κλοπές και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα κατά περίπτωση. Σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια των μελών της σπείρας, βρέθηκαν πλήθη ηλεκτρικών συσκευών και ξένων χαρτονομισμάτων, αλλά και ένα πιστόλι και ένα περίστροφο τα οποία εστάλησαν στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής υπηρεσίας για βαλλιστική εξέταση. Η έρευνα συνεχίζεται για να διαλευκανθεί πλήρως η δραστηριότητα της συμμορίας και η τυχόν εμπλοκή και άλλων σε αυτήν

ΣΤΑ ΥΨΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Παράταση 40 ημερών, έως τις 7 Σεπτεμβρίου έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος στη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών. Αιτία οι πιέσεις που δέχθηκε το υπουργείο από αγροτικούς και τεχνικούς φορείς, αλλά και το πλήθος του κόσμου που έσπευσε τις τελευταίες ημέρες στις δασικές υπηρεσίες για να καταθέσει αντίρρηση, προκαλώντας «έμφραγμα» στη διαδικασία. Οπως είναι επόμενο, η κύρωση των δασικών χαρτών (στις περιοχές που δεν έχουν αντιρρήσεις) μετατίθεται πλέον για τον Νοέμβριο, με την πίεση του χρόνου να γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτική. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί έναντι των θεσμών ότι θα ολοκληρώσει όλους τους δασικούς χάρτες της χώρας ώς το 2020. Μόλις πριν από πέντε ημέρες, σε συνέντευξη Τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση. Τι άλλαξε; «Παρότι η ανάρτηση βρίσκεται σε εξέλιξη ήδη επτά μήνες, το επίσημο εργαλείο ενημέρωσης των αγροτών (ΟΠΕΚΕΠΕ) έστειλε ειδοποιήσεις τον Ιούλιο και συνεπώς χρειάζεται να δοθεί περισσότερος χρόνος λόγω θερινής περιόδου εργασιών και διαθεσιμότητας τοπογράφων και δασολόγων.
Ως προς τους θεσμούς δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αντιθέτως, ζήτημα δημιουργείται από τους 20 δήμους που δεν έχουν συνεργαστεί, καθώς θα τεθούν σε κίνδυνο τα δικαιώματα πολιτών» δήλωσε χθες στην «Κ» ο κ. Φάμελλος. Η ανάρτηση των δασικών χαρτών έληγε κανονικά αύριο και θα παραταθεί με τροπολογία που, σύμφωνα με το υπουργείο, θα ενσωματωθεί σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών. Την παράταση είχαν ζητήσει πλήθος φορέων όπως η εταιρεία ΓΑΙΑ Επιχειρείν (μέσω της οποίας οι αγρότες υποβάλλουν «δήλωση καλλιέργειας»), η Ενωση Περιφερειών Ελλάδας, ο σύλλογος των τοπογράφων μηχανικών κ.ά. Ωστόσο, είναι σαφές πως όσο συνεχίζονται οι παρατάσεις, τόσο θα διατηρείται η πεποίθηση στους ενδιαφερομένους... ότι υπάρχει χρόνος.

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Φάρμακα από τη συλλογική προσπάθεια «Όλοι Μαζί Μπορούμε», που αποτελεί πρωτοβουλία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, παρέδωσε η Ιερά Μητρόπολις Μεσσηνίας, διά του Αρχιμανδρίτη Φιλίππου Χαμαργιά, στο Δήμο Καλαμάτας, εκ μέρους του οποίου τα παρέλαβε ο Δημοτικός Σύμβουλος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017. Τα φάρμακα θα διατεθούν μέσω του Δημοτικού – Κοινωνικού Φαρμακείου, σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Σημειώνεται δε ότι συγκεντρώθηκαν πρόσφατα, κατά το διάστημα που είχε τεθεί σε προσκύνηση το ιερό λείψανο της Αγίας Ελένης, στην Αθήνα.

Στο πρόγραμμα πρόσληψης ανέργων συμμετέχει ο Δήμος

Ο Δήμος Καλαμάτας συμμετέχει στο πρόγραμμα προσλήψεων (1 + 1 έτος) ανέργων, με σκοπό τη συμπλήρωση χρόνου για τη συνταξιοδότησή τους. Θα ζητηθούν από τον ΟΑΕΔ προσλήψεις για τον κεντρικό Δήμο, αλλά και για τα Νομικά του Πρόσωπα (ΔΕΥΑΚ, Διοκλής, Αγορά κ.λπ.) στο μεγαλύτερο δυνατό αριθμό, για κοινωνικούς λόγους. Εντός των προσεχών ημερών θα υπάρξει ειδοποίηση από τον ΟΑΕΔ για κατάθεση (ηλεκτρονικώς) αιτήσεων.

ΣΦΑΓΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΑΕΙ-ΚΑΛΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΟΝΟ ΣΕ ΤΕΙ

Παρά τις κακές αποδόσεις στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης οι σχολές υψηλής ζήτησης στα Πολυτεχνία κρατάνε τις βάσεις τους, το ίδιο και οι Ιατρικές και οι Νομικές σχολές, ενώ αυξάνονται και οι βάσεις στα ΤΕΙ που αφορούν σε παραϊατρικές και πολυτεχνικές ειδικότητες καθώς εξασφαλίζουν πιο γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση.
Την ίδια ώρα στην περιφέρεια φαίνεται ότι τα Παιδαγωγικά Τμήματα φαίνεται με βάση την εκτίμηση των βάσεων να εκτινάσσονται στα ύψη ανεβαίνοντας ως και 1.500 μόρια. Μικρότερη μεταβολή αναμένεται στο τμήμα του ΕΚΠΑ με τη βάση να ανεβαίνει κατά 630 μόρια, ενώ σε Ιωάννινα η σχολή Νηπιαγωγών αναμένεται να εκτιναχθεί 1.200 μόρια και το τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Ρόδου περισσότερα από 1.300 μόρια. Οι οικονομικές σχολές κεντρικών Ιδρυμάτων αναμένεται να έχουν νέα πτώση, όπως αυτή του ΟΠΑ με πτώση άνω των 600 μορίων, ενώ η Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοίκησης του ΠΑΠΕΙ αναμένεται να πέσει πάνω από 700 μόρια.
Οι σχολές πληροφορικής σε Αθήνα Θεσσαλονίκη και Πειραιά αναμένεται να έχουν πτώση άνω των 450 μορίων. Αντίθετα οι Ιατρικές σχολές αναμένεται να έχουν μικρή άνοδο μεταξύ 80 και 100 μορίων, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία από τις βαθμολογίες των υποψηφίων. Στα Πολυτεχνία, στην Αθήνα η σχολή Αρχιτεκτόνων αναμένεται να έχει πτώση περί τις 250 μονάδες, ενώ η σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών θα έχει πτώση λίγο πάνω από 100 μόρια. Μεγαλύτερη θα είναι η πτώση στις πολυτεχνικές σχολές της περιφέρειας, ωστόσο οι βάσεις δεν δείχνουν να μειώνονται πολύ. Για παράδειγμα οι σχολές Ηλεκτρολόγων σε Πάτρα, Χανιά και Ξάνθη αναμένεται να έχουν πτώση από 280 ως 350 μόρια.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΑΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης για την ανταπόκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος στο αίτημά του για παράταση της ανάρτησης των δασικών χαρτών μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου 2017, σύμφωνα με τη σημερινή του ανακοίνωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες μέρες πριν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου είχε στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό της χώρας και τους Υπουργούς Περιβάλλοντος προκειμένου να δοθεί η παράταση αυτή, καθώς δεν επαρκούσε ο χρόνος από την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, για την τακτοποίηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, μέχρι την καταληκτική προθεσμία στις 27 Ιουλίου 2017, γεγονός το οποίο θα είχε συνέπειες στις αγροτικές επιδοτήσεις. Στην επιστολή του ο κ. Τατούλης είχε επίσης επισημάνει την ανάγκη μείωσης του κόστους εξαγοράς των δασωμένων και εκχερσωθέντων αγρών, αλλά και ενίσχυσης των Σημείων Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών με πρόσθετο προσωπικό για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βούληση της περιφερειακής αρχής να συμβάλλει στα ΣΥΑΔΧ που την αφορούν.

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ POS

Περισσότεροι από 400.000 επαγγελματίες, από 85 επαγγελματικές κατηγορίες, υποχρεούνται να έχουν στις επιχειρήσεις τους τερματικά αποδοχής καρτών (POS) από σήμερα Πέμπτη 27 Ιουλίου. Μάλιστα όπως ανέφερε χθες σε τηλεγράφημά του το ΑΠΕ επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, με δεδομένο ότι δεν θα δοθεί παράταση στις προθεσμίες που προβλέπουν οι διατάξεις του σχετικού νόμου η κυβέρνηση αναμένεται να καλέσει επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για απόκτηση τερματικών συσκευών καθώς και ηλεκτρονικών εφαρμογών για την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής με κάρτα πριν τις 27 Ιουλίου. Αναμένεται, την ίδια στιγμή, να τους επισημάνει ότι μπορούν να κάνουν τόσο χρήση τερματικών συσκευών όσο και ηλεκτρονικών εφαρμογών για την αποδοχή καρτών, όπως παρέχονται ήδη από την αγορά. Ειδικότερα, αρμόδιες πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι «τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας εντός της ημέρας ή το αργότερο έως αύριο Πέμπτη θα εκδώσουν εγκύκλιο, η οποία θα διευκρινίζει ότι όπως προβλέπει και ο σχετικός νόμος 4446/2016 για την αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα, γίνεται αποδεκτό το σύνολο των τερματικών συσκευών καθώς και των ηλεκτρονικών Διαδικτυακών εφαρμογών, που επιτρέπουν την αποδοχή πληρωμής με κάρτες, όπως διατίθενται από νομίμως αδειοδοτημένους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών».
 Ακόμη, η συγκεκριμένη εγκύκλιος -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από τις αρμόδιες πηγές- θα διευκρινίζει ότι σε σχέση με τους ελέγχους και για μικρό χρονικό διάστημα, θα υπάρξει επιείκεια σε σχέση με τα πρόστιμα για τις περιπτώσεις όσων δεν διαθέτουν, αλλά έχουν ήδη αίτημα για απόκτηση τερματικού ή ηλεκτρονικής εφαρμογής πριν την καταληκτική ημερομηνία στις 27/7 και δεν έχουν ακόμη καταφέρει να τα προμηθευτούν, λόγω του μεγάλου όγκου των αιτημάτων που έχουν δεχτεί οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών (τράπεζες, ιδρύματα πληρωμών, ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος).

ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ ΣΤΗΝ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 9 ΠΟΥ ΕΚΛΕΒΑΝ ΠΟΛΥΤΕΛΗ Ι.Χ.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες εννέα (9) ατόμων, μελών εγκληματικής ομάδας που άρπαζαν πολυτελή αυτοκίνητα.
Τα στοιχεία τους δημοσίευσε η αστυνομία μετά τη σχετική Διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών
Συγκεκριμένα πρόκειται για τους:

1. ΚΡΕΜΜΥΔΑ Δημήτριο του Μενελάου και της Ελένης, γεννηθείς στις 3-6-1988 στα Νέα Λιόσια

2. ΣΤΑΜΑΤΗ Αθανάσιο του Άγγελου και της Ιωάννας γεννηθείς στις 5-11-1987 στα Νέα Λιόσια

3. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟ Θεόδωρο του Δημητρίου και της Βασιλικής, γεννηθείς στις 8-11-1990 στην Καλαμάτα

4. ΣΑΜΑΡΤΖΗ Στυλιανό του Ιωάννη και της Σοφίας, γεννηθείς στις 21-8-1989 στο Μαρούσι

5. ΚΛΗΤΗΡΙΝΟ Γεώργιο του Φιλίππου και της Φωτεινής, γεννηθείς στις 25-10-1988 στην Αμαλιάδα Ηλείας

6. ΚΡΕΜΜΥΔΑ Αλέξανδρο του Μενελάου και της Ελένης, γεννηθείς στις 28-5-1989 στα Νέα Λιόσια

7. ΤΑΣΣΗ Κωνσταντίνο του Μιχαήλ και της Παρασκευής, γεννηθείς στις 21-6-1989 στο Μαρούσι

8. ΚΡΑΛΛΗ Βασίλειο του Γεωργίου και της Αλεξάνδρας, γεννηθείς στις 3-11-1989 στην Αθήνα

9. (επ.) BUSHKA ή ΜΠΟΥΣΚΑ (ον.) JULIAN ή Ιουλιάν του NIKOLAOS και της LINTA, γεννηθείς στις 23-8-1981 στην Αλβανία
«Ανοιγαν» τα ΙΧ μέσα σε ένα λεπτό
Η σπείρα χρειαζόταν μόλις ένα λεπτό για να ανοίξει ένα αυτοκίνητο, κάτι το οποίο έκανε με τη χρήση ειδικού λογισμικού αξίας 2.600 ευρώ, που είχε αγοραστεί από το εξωτερικό. 

ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΑΤΟΥΛΗΣ

Τη δημοπράτηση των έργων «Βελτίωση – Συντήρηση 8ης Επαρχιακής Οδού - Μονή Κατσιμικάδας Δήμου Τριφυλίας», «Βελτίωση – Συντήρηση 9ης Εθνικής Οδού – Ράχες – Αρχαιολογικός Χώρος Περιστεριάς Δήμου Τριφυλίας», «Επένδυση πρανών επαρχιακού και εθνικού δικτύου Π.Ε. Μεσσηνίας για αντιμετώπιση κατακρημνίσεων βραχώδων υλικών (Τμήμα 4η Επαρχιακή Οδός Θουρία – Πόλιανη)», «Κατασκευή πεζοδρομίου και ηλεκτροφωτισμού στην 82η Ε.Ο. (Τμήμα Ασπρόχωμα – Γέφυρα Άρι)», «Διανομαριακός δρόμος 7η Επ. Ο. Νέδα – Λύκαιο Αρκαδίας», στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ: 3 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΠΟΥ ΡΗΜΑΞΕ 15 ΟΙΚΙΕΣ!

Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, δεκαπέντε (15) περιπτώσεις κλοπών και αποπειρών κλοπής σε οικίες, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καλαμάτας Μεσσηνίας. Για τις υποθέσεις αυτές, συνελήφθησαν χθες (27.7.2017) το απόγευμα, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, τρεις (3) ημεδαποί, ένας (1) 22χρονος, ένας (1) 44χρονος και μία (1) 47χρονη, αντίστοιχα.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της διάπραξης διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής και για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, που περιλαμβάνει και ακόμη δύο (2) ημεδαπούς, ηλικίας 21 και 25 ετών, αντίστοιχα, που αναζητούνται. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης αστυνομικής έρευνας που διεξήχθη από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας και μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, εξακριβώθηκε ότι ανωτέρω, με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, κατά το χρονικό διάστημα από την 23.12.2016 έως και την 17.7.2017, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καλαμάτας Μεσσηνίας, διέπραξαν συνολικά δεκατρείς (13) περιπτώσεις κλοπών σε οικίες και δύο (2) περιπτώσεις αποπειρών κλοπής σε οικίες. Από την εγκληματική τους δράση είχαν αφαιρέσει χρήματα, χρυσαφικά, κοσμήματα κ.α., η συνολική αξία των οποίων ξεπερνά τις -30.000- ευρώ, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τους. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των ανωτέρω, καθώς και σε αποθηκευτικό χώρο που χρησιμοποιούσαν, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
Πιστόλι και περίστροφο, πλήθος ηλεκτρικών συσκευών και αριθμός χαρτονομισμάτων ξένων κρατών. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας. Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, προκειμένου να εξακριβωθεί όλο το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας, η συμμετοχή τους σε διάπραξη και άλλων συναφών αδικημάτων και η τυχόν εμπλοκή περισσοτέρων ατόμων στην εγκληματική ομάδα.

ΤΑΚΗΣ ΧΡΥΣΙΚΑΚΟΣ: "TO ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΗΝ ΜΙΖΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΦΩΝΗ"
Η ΕΛΛΑΔΑ χωρίς πολιτισμό θα χάσει την αξία της επιβεβαιώνοντας ότι όλα στην χώρα μας αποτελούν θέμα Παιδείας, όπως τονίζει σε αποκλειστική του συνέντευξη ένας κορυφαίος Μεσσήνιος δημιουργός και καλλιτέχνης που πρόσφατα απέσπασε το 1ο Βραβείο Ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ: Γεννήθηκε στη Νίκαια της Αττικής. Οι γονείς του κατάγονταν κι οι δύο απ' τη Μάνη. Μόλις τελείωσε το Γυμνάσιο, φοίτησε στη Σχολη του Θεάτρου τέχνης του Καρόλου
Κουν και συγχρόνως άρχισε να παίζει στο Θέατρο τέχνης επί μια δεκαετία. Αναφέρουμε μερικά έργα στα οποία πήρε μέρος: Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, Όρνιθες του ίδιου συγγραφέα, Βάτραχοι του ίδιου συγγραφέα, Πέρσες του Αισχύλου και Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή. Φέτος πήρε το 1ο βραβείο Καλύτερης ανδρικής ερμηνείας της χρονιάς 2017 για ο έργο του 'Αναφορά στον Γκρέκο' το οποίο έχει πανελλήνια αναγνώριση σε σκηνοθεσία του ίδιου και με πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ έχει λάβει μέρος σε δεκάδες θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές.
Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ
Ο Μανιάτης σκηνοθέτης, ηθοποιός, δημιουργός δηλώνει ότι αγαπά πολύ τη Μεσσηνία ενώ κάθε χρόνο κάνει διακοπές στην περιοχή του Αη Γιαννάκη και την Ελαία. Απλός, γεμάτος λόγια ελληνικά, σε δύσκολους καιρούς μας μίλησε από καρδιάς. Ο ηθοποιός είπε ότι "μας συνδέει μια μεγάλη φιλία 38 ετών με τον Σπήλιο Ζαχαρόπουλο καθώς έχω βαφτίσει την κόρη του, οπότε κάθε χρόνο κάνω διακοπές σε αυτό τον μαγικό τόπο που πραγματικά μας προσφέρει μια πανδαισία συναισθημάτων".
Μιλώντας για την καλλιτεχνική του διαδρομή μας εξομολογήθηκε ότι "το μόνο αντίδοτο στην μιζέρια και την βαρβαρότητα που μας κατακλύζει είναι τελικά ο Πολιτισμός, η μόνη αντίσταση στο μέτρο του δυνατού κάθε ανθρώπου καθώς πολιτισμό δεν είναι μόνο το θέατρο, ο κινηματογράφος, αλλά είναι η απλότητα, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός και η ισοτιμία στους αδύναμους".
ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ
Σε ότι αφορά την 3ετή πορεία του και την ενασχόλησή του με την αναφορά στο Γκρέκο τιμώντας τον Καζαντζάκη δηλώνει ότι "το έκανα διότι είδα να μας δείχνουν
με το δάχτυλο από την Ευρώπη ιδίως τους βόρειους λαούς, φταίμε για την κατάσταση με την κρίση που βιώνουμε και πήρα την απόφαση να ακουστεί μια φωνή που θα μας δίνει αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια". Πρόσθεσε ότι "ο πιο κατάλληλος από όλους είναι όπως διαπίστωσα είναι ο Καζαντζάκης συνεργαζόμενος με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης παίζοντας πρώτη φορά στο τάφο του Καζαντζάκη παρουσία μάλιστα του Αρχιεπισκόπου Κρήτη, είμαστε προσκεκλημένοι στο Ευρωκοινούλιο ενώ η παράσταση έφτασε μέχρι την Γαύδο". Στην 7η χρονιά των θεατρικών βραβείων της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκε με το 1ο βραβείο δηλώνοντας μεγάλη υπερηφάνεια παρουσία κορυφαίων ηθοποιών της Βόρειας Ελλάδας.
ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΜΑΣ...
Ο Τάκης Χρυσικάκος δηλώνει αντισυμβατικός υπογραμμίζοντας ότι "είναι δύσκολο να αντέξουμε στην λαίλαπα της εποχής και αυτό που χρειαζόμαστε είναι ο πολιτισμός" ενώ σε μήνυμά του προς τους συμπατριώτες μας ερμήνευσε την φράση του Καζαντζάκη "Φτάσε όπου δεν μπορείς", εξηγώντας ότι "πρέπει να ξεπεράσουμε τα όριά μας, πέρα από το βόλεμα και το παραμύθι που μας σέρβιραν, το εύκολο χρήμα, τις αξίες που καταπατήθηκαν στην εποχή που χρειαζόμαστε όσο οτιδήποτε άλλο τον πολιτισμό, αυτό που δημιούργησε η Ελλάδα μας".

"Η έξοδος στις αγορές είναι η αρχή του τέλους για την επιτροπεία"

"Η έξοδος στις αγορές είναι η αρχή του τέλους για την επιτροπεία" τόνισε εμφανώς ικανοποιήμενος από τα αποτελέσμα του όλου εγχειρήματος ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε παρέμβαση που έκανε στην τηλεόραση BEST. Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, η ανταπόκριση των αγορών στο ομόλογο ξεπέρασε τις προσδοκίες της κυβέρνησης, με τον Υπουργό να υπογραμμίζει ότι πλεόν το μεγάλο στοίχημα είναι να αντιληφθεί και ο μέσος Έλληνας αυτή την ανάπτυξη που καταγράφεται στους αριθμούς. Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την παρέμβαση του κ. Κατρούγκαλου, καθώς επίσης και το σχόλιο για την εξέλιξη που υπάρχει με την παράταση για τους δασικούς χάρτες.

10ο Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας

Είσοδος: ΔΩΡΕΑΝ – Ώρα έναρξης: 19:00 (κάθε μέρα)
Ιούλιος χωρίς Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας δεν γίνεται! 

Μετά την περσινή επιτυχία του 9ου Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 150 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, 60 εθελοντές και παρακολούθησαν πάνω από 12.000 άτομα, το ΦΔΚ επιστρέφει δυναμικά
στις 27, 28, 29 και 30 Ιουλίου 2017, με καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και πολλά παράλληλα δρώμενα από φορείς της πόλης μας και καλεσμένους ομάδες και καλλιτέχνες!!!
Σκοπός του Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας είναι να προωθήσει τη δημιουργικότητα των νέων μέσω πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της πολιτισμικής κληρονομιάς του νομού Μεσσηνίας.
Το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός πολιτιστικών, αθλητικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που επιθυμεί:
- Να δημιουργήσει τον κατάλληλο χώρο έκφρασης της δημιουργικότητας των νέων και να προσφέρει στο κοινό μαθησιακές ευκαιρίες αλλά και ευκαιρίες διασκέδασης.
- Να προωθήσει την ενεργή συμμετοχή των νέων, την υγιή κοινωνικοποίησή τους και μέσω
αυτών την πρόληψη των παθογενειών της εποχής μας.
- Να αναδείξει τον δημόσιο χώρο, ως χώρο συνάντησης, συνδημιουργίας και κοινωνικής ανάπτυξης.

Το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας 2017 θα διεξαχθεί 27-28-29-30 Ιουλίου. Το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας είναι μια διεθνής εθελοντική διοργάνωση με ελεύθερη είσοδο, την οποία διοργανώνει η Κ.Α.ΝΕ. και συνδιοργανώνουν η Περιφερεια Πελοποννήσου – Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, σύλλογοι, φορείς και ομάδες της πόλης μας.

Το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας έχει πάνω από 20 παράλληλες δραστηριότητες που συνδυάζουν τη νεανική δημιουργία, τη διαγενεακή συνεργασία και τη διατήρηση πολιτισμικής παράδοσης του νομού μας. Έτσι, θα παρουσιαστούν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, χορευτικά σύνολα, αθλητικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και νέους, προβολές ταινιών μικρού μήκους και video-art, ζωγραφική, καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις και περιβαλλοντικό περίπτερο. Επίσης θα δώσει βήμα σε νέους δημιουργούς, καλλιτέχνες και αθλητές και θα τους κινητροδοτήσει να συμμετέχουν σε περισσότερες δραστηριότητες στο μέλλον και να προσφέρουν την ανάλογη αναγνώριση στον τόπο τους.

4η Παγκόσμια Συνάντηση του Απόδημου Eλληνισμού

Στην Μεθώνη του Δήμου Πύλου-Νέστορος θα γίνει η έναρξη της 4ηςΠαγκόσμιας Συνάντησης Απόδημου Ελληνισμού την Παρασκευή 28 Ιουλίου και ώρα 19:00, η οποία θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί στην Αρχαία Ολυμπία το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Ιουλίου.
Πρόκειται για εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Έλληνα και την Ελληνίδα της διασποράς που σκοπό έχουν να καταδείξουν και να αναδείξουν την πορεία και εξέλιξη του διεσπαρμένου ελληνισμού καθώς και να προωθήσουν την σύνδεσή του με την πατρική γη, ως τεκμήριο μικρής συμβολής στην προσπάθεια σύστασης μιας συμπαγούς πολυφωνικής αφήγησης για την Ελληνική μετανάστευση.   
Την Παρασκευή οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από τον μόλο της Μεθώνης όπου θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και ρίψη στεφάνου εις μνήμην του «Έλληνα Μετανάστη» και στην συνέχεια οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στην τάφρο του κάστρου της Μεθώνης με ομιλίες και παραδοσιακούς χορούς από τον πολιτιστικό σύλλογο Μεθώνης. 

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΦΕΚ ΤΟΥ ESM ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2015

Κάθε μέρα που περνά θα αποκαλύπτουμε το βρώμικο παιχνίδι της πολιτικής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που στήσανε εις βάρος του Ελληνικού λαού..
 Την ώρα που υποτίθεται η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός οικονομικών κύριος βαρουφάκης διαπραγματεύονταν υποτίθεται σκληρά με τους περιβόητους Ευρωπαϊκούς θεσμούς την ίδια ώρα όπως θα δείτε στο παρακάτω ΦΕΚ του Λουξεμβούργου το Ελληνικό δημόσιο τοποθετούσε μέλος της στο ΔΣ του περιβόητου Ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας ESM..
Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το ΦΕΚ και με ημερομηνία 27 Φεβρουαρίου 2015 δηλαδή 20 μέρες μετά τις εκλογές διορίσανε το κύριο χρήστο πατσαλίδη μέλος του ΔΣ του ESM
Και αναρωτιόμαστε εμείς πως είναι δυνατόν την ώρα που υποτίθεται η συγκυβέρνηση της πολιτικής αλητείας δεν αναγνώριζε τον εν λόγω θεσμό ως δανειστή της χώρας να υπογράφανε την συμμετοχή Ελληνα εκπροσώπου με εντολή του κυρίου Χουλιαράκη;;;

Πως είναι δυνατόν να υπάρχει Ελληνας στο ΔΣ του εν λόγω θεσμού και να μην εξυπηρετεί το Ελληνικό δημόσιο και τα συμφέροντα του;; ποια ήταν η θέση του εν λόγω κυρίου όλη την περίοδο της υποτιθέμενης διαπραγμάτευσης και τι υπέγραψε εν τέλει;;;

ΣΟΒΑΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ  ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΦΕΚ

 

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΑ ΤΑ ΝΕΡΑ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου, η ΔΕΥΑΚ πραγματοποιεί, κάθε δεκαπενθήμερο, ελέγχους στη θαλάσσια περιοχή αρμοδιότητάς της (από την πίστα καρτ στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας μέχρι τη Μικρή Μαντίνεια). Κατά τη μέτρηση του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου (ημερομηνία δειγματοληψίας 25/7/2017) διεπιστώθη από τα ευρήματα των αναλύσεων δειγμάτων από 15 σημεία ότι τα νερά κολύμβησης στην περιοχή του Δήμου Καλαμάτας είναι εξαιρετικής ποιότητας. Οι τιμές βρίσκονται πολύ κάτω από τα όρια, όπως φαίνεται στο σχετικό πίνακα, τον οποίον μπορείτε να δείτε εδώ. Τακτικοί έλεγχοι, επίσης, πραγματοποιούνται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Προγράμματα ανάπτυξης στα χωριά της περιφέρειας Καλαμάτας

Στελέχη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης ενημερώθηκαν από στελέχη της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας σχετικά με το πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Τοπική Ανάπτυξη με πρωτοβουλία των Τοπικών Κοινοτήτων». Τα έργα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν αφορούν:
1. Υποδομές μικρής κλίμακας (ύδρευση, αποχέτευση, ενέργεια, κ.λπ.) 2. Στήριξη βασικών υπηρεσιών (παιδικοί σταθμοί, αθλητικές υποδομές, κ.λπ.) 3. Αναπλάσεις, τουριστική ανάπτυξη και προβολή 4. Αξιοποίηση, αναπαλαίωση αξιόλογων πολιτιστικών υποδομών 5. Αγροτική οδοποιία εφόσον εξυπηρετεί μεταποιητικές μονάδες γεωργίας-κτηνοτροφίας. Ο Δήμαρχος έδωσε εντολή να ενημερωθούν όλοι οι εκπρόσωποι των Δημοτικών διαμερισμάτων και Τοπικών Κοινοτήτων για να στείλουν τις προτάσεις τους ώστε η υπηρεσία να προχωρήσει άμεσα τις αναγκαίες διαδικασίες.

ΤΟ FACEBOOK ΨΗΦΙΑΚΌΣ... ΡΟΥΦΙΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ!

Νέα οδηγία που έχει δοθεί στις εταιρείες αναζήτησης και είσπραξης οφειλών.
«Ξεχάστε τα τηλέφωνα και πιάστε το Facebook» είναι πλέον η νέα οδηγία που έχει δοθεί στις εταιρείες αναζήτησης και είσπραξης οφειλών. 
Στο παρά πέντε της έναρξης του εξωδικαστικού συμβιβασμού και μπροστά στον κίνδυνο να αναγκαστούν οι τράπεζες να δεχτούν «κουρέματα» χρέους σε δανειολήπτες που επικαλούνται αδυναμία πληρωμής, οι εισπρακτικές παίρνουν εντολή να αλλάξουν τις μεθόδους πίεσης, να εγκαταλείψουν τον κλασικό τρόπο αναζήτησης των οφειλετών μέσω των κλήσεων από τα γνωστά σε όλους «call centers» και να διεισδύσουν στα social media για να αντλήσουν πληροφορίες και στοιχεία από το προφίλ των οφειλετών προκειμένου να τους πιέσουν να πληρώσουν.
Το σύνθημα για την εξέλιξη αυτή δόθηκε την περασμένη εβδομάδα, σε ευρεία σύσκεψη που έγινε με τις εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών. Εκεί ο διευθύνων σύμβουλος της PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε. Κώστας Μητρόπουλος, γνωστός σε πολλούς και από τη θητεία του ως επικεφαλής του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, έδωσε κατευθύνσεις στις εταιρείες ενημέρωσης και αναζήτησης οφειλετών που χρωστούν δισεκατομμύρια σε 16 πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούσαν στη χώρα μας για το πώς θα πρέπει στο εξής να λειτουργούν.
Για να καταδείξει με ποιον τρόπο μπορούν να αποσπάσουν πληροφορίες από τους οφειλέτες οι διαχειριστές των κόκκινων δανείων, τα γραφεία ενημέρωσης και τα δικηγορικά γραφεία, ο κ. Μητρόπουλος έκλεισε την εκτενή ομιλία του με ένα σοκαριστικό βίντεο στο οποίο αποτυπώνεται ανάγλυφα πώς αντλούν πληροφορίες όσοι τρυπώνουν στα προφίλ απλών χρηστών στα social media.

Τι «καρφώνουν» οι αναρτήσεις στο FB

Με βάση τα νέα δεδομένα, στο άμεσο μέλλον οι εισπρακτικές εταιρείες ενδεχομένως να περιορίσουν ή και να σταματήσουν να ενοχλούν τηλεφωνικά όσους χρωστάνε για κόκκινα στεγαστικά, καταναλωτικά ή επιχειρηματικά δάνεια. Θα αρχίσουν όμως να τους ψάχνουν στο Facebook και στα λοιπά social media, για να ανακαλύψουν στοιχεία που θα καταρρίπτουν τον ισχυρισμό ότι δεν έχουν να πληρώσουν. 
Οπως τόνισε στην εκτενή ομιλία του ο κ. Μητρόπουλος προς 17 εταιρείες ενημέρωσης και δικηγορικά γραφεία που ασχολούνται με την είσπραξη των οφειλών, «πολλοί δικηγόροι έχουν ιδεοληψία με το τηλέφωνο. Πρέπει να χρησιμοποιείτε και άλλα μέσα, όπως το Facebook, για να εντοπίζετε τους οφειλέτες». 
Αυτή είναι η μεγάλη παγίδα για πάνω από 2 εκατομμύρια δανειολήπτες και εγγυητές που χρωστάνε 100 δισ. ευρώ για κόκκινα δάνεια στις τράπεζες: αντί να ρωτάει ο υπάλληλος της εισπρακτικής εταιρείας «πότε θα πληρώσετε;», θα μπορεί να βρίσκει πληροφορίες που δημοσιοποιεί ο ίδιος ο οφειλέτης ή από τον κοινωνικό περίγυρό του, για τον πιέζει λέγοντάς του για παράδειγμα: «Κάθε βράδυ κάνετε check-in σε ακριβά εστιατόρια και λέτε  πως δεν έχετε να πληρώσετε; Πού βρίσκετε λεφτά και περνάτε τόσα Σαββατοκύριακα στην Αράχωβα; Στο Παρίσι σας πετυχαίνω τώρα; Μήπως δεν είναι δικό σας, όπως λέγατε στο Facebook, το σκάφος που ανεβάζατε φωτογραφίες το καλοκαίρι;».
Και στη χώρα μας πλέον οι τράπεζες παίρνουν τα μέτρα τους για να μην υποχρεωθούν να δεχτούν κούρεμα οφειλής, τουλάχιστον για όσους καταφέρουν να αποδείξουν ότι έχουν τον τρόπο να πληρώσουν όσα χρωστάνε. Η πρακτική αυτή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο εξωτερικό, όπου εταιρείες ερευνών (tracers) λειτουργούν για λογαριασμό των τραπεζών εδώ και πολλές δεκαετίες.

Ήδη,από το ’60 και το ’70 σε δικαστικές διαμάχες με δανειολήπτες οι τράπεζες επικαλούνταν φωτογραφίες από περιοδικά και κοσμικές στήλες των εφημερίδων, τις οποίες προμήθευαν τα γραφεία ερευνών, προκειμένου να καταδείξουν ότι οι οφειλέτες σκορπούν λεφτά σε διασκεδάσεις και dolce vita, αντί να πληρώνουν τα χρέη τους. 

Η διάδοση όμως των social media στην εποχή μας καθιστά στόχους όχι μόνο τους κοσμικούς bons vivants ή μεγαλόσχημους κακοπληρωτές, αλλά ακόμα και τους «έκπτωτους» της πρώην αστικής τάξης, που δεν μπορούν να αποκοπούν ούτε διαδικτυακά από τις κοινωνικές συνήθειες που είχαν έως πρόσφατα. 
Ακόμα και από αναρτήσεις σε λογαριασμούς των παιδιών τους ή των φίλων τους μπορούν να αντλούνται στοιχεία ότι πηγαίνουν εκδρομές, μετέχουν σε ακριβές δραστηριότητες (ιππασία, ιστιοπλοΐα κ.λπ.) ή φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία. Από ένα πάρτυ ή μια γαμήλια δεξίωση και μόνο μπορεί να ανέβουν δεκάδες post. Αρα είναι αδύνατον να αποκλείσει κάποιος αυτά τα κανάλια επικοινωνίας που θεωρούνται τρόπος ζωής στις μέρες μας.


protothema

ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ - Καλοκαίρι 2017

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας ενημερώνει το κοινό σχετικά με τον προγραμματισμό των πολιτιστικών εκδηλώσεων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης κατά τη θερινή περίοδο του 2017:
  1. 27 Ιουλίου 2017: Συναυλία με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και τον Σταύρο Ξαρχάκο στο στάδιο της Αρχαίας Μεσσήνης.
  2. 29 Ιουλίου 2017: Θεατρική παράσταση «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Την παράσταση παρουσιάζει η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Ανθός» και τα έσοδα θα διατεθούν υπέρ των αναγκών του Συλλόγου «Πίστη» (Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Νεοπλασματικές Παθήσεις).
  3. 31 Ιουλίου 2017: Συναυλία από τη φιλαρμονική του Δήμου Καλαμάτας με το «Άξιον Εστί», σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη στο θέατρο της  αρχαίας Μεσσήνης. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Απανταχού Νησιωτών «Ο Πάμισος» με τον Δήμο Μεσσήνης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Ελεύθερη είσοδος.
  4. 2 Αυγούστου 2017: Μουσική παράσταση «Θάνος Μικρούτσικος- Νίκος Καββαδίας- Ταξίδι στον Σταυρό του Νότου».
  5. 7 Αυγούστου 2017: Μουσική βραδιά με την Ορχήστρα Νέων της Βιέννης «Young MasterPlayers» σε συνδιοργάνωση του Δήμου Μεσσήνης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και στο πλαίσιο του εορτασμού της Πανσελήνου σε αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Ελεύθερη είσοδος.  
  6. 12 και 13 Αυγούστου 2017:  Το Σωματείο Διάζωμα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και το Μορφωτικό & Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού παρουσιάζουν στο θέατρο της αρχαίας Μεσσήνης τη θεατρική παράσταση του δεύτερου μέρους της τετραλογίας "Θουκυδίδης Δραματικός: Το Θέατρο του Πολέμου 2" και με τίτλο "Πολέμου Ειρωνίες: Τα εν Πύλω και εν Ιθώμη Δράματα".
  7. 18 Αυγούστου 2017: Συναυλία με τις Μαρινέλλα, Ελένη Βιτάλη και Γλυκερία στο στάδιο της Αρχαίας Μεσσήνης
  8. 9  Σεπτεμβρίου 2017: Δράση «Ημέρες Ευεξίας», στο στάδιο της Αρχαίας Μεσσήνης. Σε συνδιοργάνωση από τον Δήμο Μεσσήνης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας
  9. 16 Σεπτεμβρίου 2017: Συναυλία-αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας. Σε συνδιοργάνωση από τον Δήμο Οιχαλίας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΗΣ..ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

Της... παράτασης γίνεται με τα αυθαίρετα. Έτσι οι ιδιοκτήτες μπορούν τώρα ως τις 23 Σεπτεμβρίου να τα... δηλώσουν για να τα σώσουν, ενώ όσοι έχουν ήδη υπαχθεί στους τρεις τελευταίους νόμους μπορούν να ενταχθούν και στη νέα ρύθμιση κάνοντας συμψηφισμό όσων έχουν πληρώσει. Αναλυτικά στο νομοσχέδιο των 180 σελίδων προβλέπεται: -Απαγόρευση μίσθωσης του ακινήτου Μειώσεις στο παράβολο: -250 ευρώ για αυθαιρεσίες ως 100 τετραγωνικά -500 ευρώ για αυθαιρεσίες από 100 ως 500 τετραγωνικά -1.000 ευρώ για αυθαιρεσίες από 500 ως 2.000 τετραγωνικά -4.000 ευρώ για αυθαιρεσίες από 2.000 ως 5.000 τετραγωνικά -10.000 ευρώ για αυθαιρεσίες από 5.000 και άνω Για όσους έχουν αυθαίρετο από 09-12-2017 ως 08-06-2018 έκπτωση 10% στο πρόστιμο Επίσης εάν εκπονηθεί στατική μελέτη σε περιοχές με σεισμική επικινδυνότητα η μείωση φτάνει το 60% για τη ζώνη 3, το 50% για τη ζώνη 2 και το 30% για τη ζώνη 1. Μείωση 30% με 50% στο πρόστιμο για όσους έχουν ολοκληρώσει την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου.

Μεσσηνιακός Καγιανάς με παστό !!!

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ !
ΘΑ ΣΥΝΙΣΤΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ (ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ) ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ...ΘΡΑΥΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ....ΕΚΤΟΣ ΦΥΣΙΚΑ ΤΗΣ ΨΗΤΗΣ ΓΟΥΡΝΟΠΟΥΛΑΣ ...ΤΟΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ΚΑΓΙΑΝΑ ΜΕ ΠΑΣΤΟ 
....ΘΑΣ ΜΑΣ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ !!!

Η Συνταγή :

Παραδοσιακή συνταγή από την Μεσσηνία που συνδυάζει άψογα τα ιδιαίτερα αρώματα του παστού με την απαλή γεύση της ώριμης καλοκαιρινής ντομάτας.

Υλικά:
  • 300 γρ. Παστό ή Σύγκλινο (χοιρινό καπνιστό)
  • 3 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • 500 ml Ντομάτα στον τρίφτη
  • 1 κ.γ. ζάχαρη (προαιρετικά)
  • 4 Αυγά χτυπημένα
  • Αλάτι
  • Φρσκοτριμμένο Πιπέρι
Εκτέλεση:

  1. Κόβουμε σε κυβάκια το παστό και το τσιγαρίζουμε στο καυτό ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι για 3 περίπου λεπτά
  2. Προσθέτουμε τη ντομάτα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 περίπου λεπτά ή έως ότου απορροφηθούν όλα τα υγρά
  3. Αλατοπιπερώνουμε τα χτυπημένα αυγά και τα προσθέτουμε στη σάλτσα με το παστό
  4. Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά

Νέα από τον Τατούλη για τα πυρηνελαιουργεία

Την πρόταση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη υπερψήφισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των ερευνών για τα πυρηνελαιουργεία, οι οποίες με πρωτοβουλία της Περιφερειακής αρχής διενεργήθηκαν, ώστε, σε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος τον αμέσως επόμενο μήνα, να καταρτιστούν ολοκληρωμένες νομοθετικές και τεχνολογικές προτάσεις που θα προσεγγίζουν την επίλυση του προβλήματος.
«Υπάρχει πρόβλημα με τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων και αυτό είναι κοινή παραδοχή», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, «κάτι που από το 2011 η περιφερειακή αρχή αντιμετωπίζει με απόλυτη σοβαρότητα. Μετά από επανειλημμένες μετρήσεις πρέπει να εξετάσουμε όλες τις διαθέσιμες επιστημονικές και τεχνολογικές εφαρμοσμένες λύσεις για να λύσουμε τα προβλήματα που δυσχεραίνουν τη ζωή των συνανθρώπων μας στην ευρύτερη περιοχή του Μελιγαλά, της Μεσσήνης και της Καλαμάτας, καθώς και την οικονομία της Περιφέρειάς μας». Το Περιφερειακό Συμβούλιο υιοθέτησε επίσης την πρόταση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου να εξεταστούν τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά σχήματα, ώστε σε συνεργασία με τους πυρηνελαιουργούς να γίνουν οι απαιτούμενες επενδύσεις που θα δώσουν σύγχρονες λύσεις.

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ

Προσωρινός ανάδοχος στο διαγωνισμό για την κατασκευή του έργου «Ολοκλήρωση διαμόρφωσης τμήματος οδού Αρτέμιδος (Β΄ φάση)» αναδείχθηκε, η εταιρεία Ικτίνος Αε, που προσέφερε έκπτωση 52,58%. Πρόκειται για έργο με προϋπολογισμό 850.000 ευρώ με το ΦΠΑ και πηγές χρηματοδότησης την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η εν λόγω παρέμβαση στην περιοχή ολοκληρώνει την Α΄ φάση επεμβάσεων, που συνίστατο στο έργο «Κρασπεδώσεις και φωτισμός της οδού Αρτέμιδος από Λαιΐκων έως οδό Σπάρτης», για τη μετατροπή της οδού Αρτέμιδος σε βασική είσοδο και έξοδο της πόλης, σε συνάρτηση με τον περιμετρικό Καλαμάτας, που αποτελεί την απόληξη του αυτοκινητοδρόμου. Οι απαιτούμενες υπολειπόμενες εργασίες είναι οι εξής:
1. αποπεράτωση της κεντρικής νησίδας και τμήματος του ανατολικού ρειθροκρασπέδου, που λόγω της κατασκευής του βορείου κυκλικού κόμβου, στη συμβολή με την παλιά εθνική οδό προς Σπάρτη, από την Κοινοπραξία «Μορέας», δεν ολοκληρώθηκε στην προηγούμενη φάση
 2. επίστρωση με κυβόλιθους τεχνικής παλαίωσης στο ανατολικό πεζοδρόμιο
3. ηλεκτροφωτισμός (ιστοί και φωτιστικά σώματα) στη νησίδα και στο ανατολικό πεζοδρόμιο
4. διατήρηση και συντήρηση της ζώνης φύτευσης μεταξύ της οδού και της οριοθετημένης κοίτης του Νέδοντα. Φυτεύονται νέα δένδρα (πλατάνια, σφενδάμια, κουκουναριές και κουτσουπιές) και μικρά καλλωπιστικά φυτά, ενώ κατασκευάζεται νέο δίκτυο άρδευσης 5. διαγράμμιση του οδοστρώματος και τοποθέτηση καταλλήλων πινακίδων σήμανσης.

Νέο ναυάγιο με 56 μετανάστες μεταφέρονται στην Πύλο

56 μετανάστες εντοπίστηκαν και μεταφέρονται στην Πύλο με πλοίο της frontex. Η υποδοχή αναμένεται να γίνει τις μεσημεριανές ώρες, με τις αρμόδιες και τοπικές αρχές να έχουν κινητοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο ΝΙΚΑΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Όπως έγινε γνωστό από το Δήμο Καλαμάτα, σχετικά με τον κατευθυνόμενο θόρυβο -όπως σημειώνουν- για τα σκουπίδια, τα τιμολόγια και όλα τα συναφή, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας έκανε την παρακάτω δήλωση: «Για δημοσιεύματα σχετικά με διαγωνισμό διαχείρισης απορριμμάτων άλλων Δήμων (Άργους), δίνεται η παρακάτω πληροφόρηση:
1. Δεν υπάρχει κανένας σχετικός διαγωνισμός του εν λόγω Δήμου (Άργους), αναρτημένος στο διαδίκτυο («Διαύγεια»), πολύ περισσότερο, επικυρωμένος από τα αρμόδια θεσμικά όργανα. Όταν γίνουν όλα αυτά, θα εκφράσουμε άποψη. 
2. Δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στην τοπική διαχείριση των απορριμμάτων παρά τα 11 εκατομμύρια ευρώ που μοιράσθηκαν σε Δήμους το 2015 (πλην Δήμου Καλαμάτας) γι' αυτό το σκοπό. Υπάρχουν μόνο λόγια, λαϊκισμός και συκοφαντίες για όσους διαφωνούν ή προσπαθούν.
 3. Ο τρόπος οριστικής επίλυσης του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων για όλη την Ελλάδα είναι γνωστός και δοκιμασμένος: ΣΔΙΤ - κεντρική διαχείριση. Γνωστό επίσης είναι και το τιμολόγιο (40-45 € οι Δήμοι της Αττικής τώρα για τη χωματερή των Λιοσίων, 90 περίπου € η Δυτική Μακεδονία, 60-65 € η Ήπειρος κ.λπ. με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής). 
4. Ο διεθνής διαγωνισμός προσωρινής διαχείρισης του Δήμου Καλαμάτας έδωσε μειοδότη, στον οποίο κατακυρώθηκε και τώρα βρίσκεται στη διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η τιμή ανάθεσης είναι 59,1 € και θα μειωθεί προοπτικά, αφού ο Δήμος μας άρχισε να παραλαμβάνει τα δικά του μηχανήματα διαχείρισης των απορριμμάτων. 
5. Η θέση του Δήμου μας είναι υπέρ της Κεντρικής Διαχείρισης, υπέρ της συνεργασίας Δήμου, Περιφέρειας και Κυβέρνησης και υπέρ της συνεχούς βελτίωσης του υπάρχοντος εγκεκριμένου και νόμιμου διαγωνισμού ως της μοναδικής αξιοπρεπούς λύσης, χωρίς να ισχυριζόμαστε ότι ο διαγωνισμός δεν έχει ζητήματα ή ότι δε θα μπορούσε να εμπεριέχει καλύτερους όρους. 6. Τελικά, τη λύση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων θα τη δώσει ΜΟΝΟ η συνεργασία Δήμων, Περιφέρειας και Κυβέρνησης, στηριγμένη στη λογική και τη νομιμότητα και σε καμία περίπτωση ο λαϊκισμός, η διαστρέβλωση της αλήθειας, η συκοφαντία και ο θόρυβος. Αρκετά μ' όλα αυτά. 
Η Καλαμάτα προσπαθεί, είναι πρωτοπόρος στην ανακύκλωση, δεν έχει χωματερή, κάνει προσωρινή διαχείριση, δεν αποτελεί αιτία για τα πρόστιμα που λαμβάνει η χώρα λόγω των χωματερών. Δε λύσαμε το πρόβλημα, ούτε μπορούμε μόνοι μας. ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ, όμως, με πράξεις».