«Ο τουρισμός είναι και η ναυαρχίδα της ανάπτυξής μας», τονίζει στο ΑΠΕ ? ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, προσθέτοντας ότι «ο στρατηγικός σχεδιασμός της περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως έχει ψηφιστεί από το περιφερειακό συμβούλιο και έτσι όπως προετοιμάζεται για την επόμενη περίοδο, βασίζεται σε δύο ακόμη άξονες, δηλαδή στην αγροτική μας οικονομία και στο κοινωνικό μας πρόγραμμα». «Για εμάς, συνεχίζει ο περιφερειάρχης, «η ανάπτυξη δεν είναι καθόλου αόριστο, αλλά είναι κάτι συγκεκριμένο, διότι έχουμε στόχους» και εξηγεί: «Να δημιουργήσουμε νέα οικονομία, να ενισχύσουμε την τοπική μας οικονομία και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας».
Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, που όπως λέει ο Πέτρος Τατούλης είναι και η ναυαρχίδα ανάπτυξής μας, «ο βασικός μας στόχος μας είναι να μπορέσουμε να μεταβούμε στην εποχή του βιώσιμου τουρισμού». Ειδικότερα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου λέει στο ΑΠΕ ? ΜΠΕ: «Στην περιφέρεια Πελοποννήσου έχουμε καταφέρει με τη σκληρή δουλειά και τη στοχευμένη προβολή που κάνουμε, να παρουσιάσουμε από την έναρξη της θητείας μας, το 2011, πολύ σημαντικά ποσοστά αύξησης στατιστικών σε όλη την περιφέρεια, με πρώτο και σημαντικότερο στοιχείο την αύξηση των αφίξεων αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Πλέον μπορούμε να μιλάμε για μία αύξηση περίπου 300% από το 2010 μέχρι σήμερα. Το 2015 και το 2016 ήταν το πρώτο αεροδρόμιο στην χώρα σε αύξηση αφίξεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όπου ξεπεράσαμε το φράγμα των 100.000 αφίξεων και φέτος πιστεύουμε σε μία αύξηση της τάξης του 20%.» Όπως πρόσθεσε ο Πέτρος Τατούλης, «παρά το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια η Πελοπόννησος είχε ιδιαίτερο πρόβλημα στον τουρισμό, εμείς καταφέραμε με τις συνδυασμένες δράσεις, τις συνέργειες και τις συνεργασίες που κάναμε με στρατηγικούς επενδυτές και παίκτες τουρισμού στο εξωτερικό να έχουμε πολύ σημαντική αύξηση των επισκεπτών και των διανυκτερεύσεων». Επίσης, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, «τα τελευταία χρόνια έχουμε αύξηση των αφίξεων εξωτερικού, μέσω του αεροδρομίου της Καλαμάτας, περίπου 300%, αφού από τις 29.000 αφίξεις του 2009, ξεπεράσαμε το 2016 τις 116.00 αφίξεις». Όσον αφορά στις επόμενες κινήσεις, ο περιφερειάρχης λέει στο ΑΠΕ ? ΜΠΕ: «Τώρα ώρα πηγαίνουμε πιο θεματικά, πιο στοχευμένα, έχοντας στο νου μας συνέχεια ότι ο τουρισμός δεν είναι μόνο επισκέψεις. Πρέπει να ενισχυθεί η τοπική μας οικονομία, καθώς η αύξηση του τουρισμού σε επισκέψεις πρέπει να συνάδει με την αύξηση εσόδων των επαγγελματιών. Για το λόγο αυτό την επόμενη περίοδο πάμε πιο στοχευμένα, πάμε πιο βιωματικά, δηλαδή βάζουμε στο επίκεντρο τον πελοποννήσιο πολίτη και κοιτάμε να δούμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε οφέλη όχι μόνο για τον επισκέπτη αλλά και για τον κάτοικο της Πελοποννήσου, τον έμπορο, τον επιχειρηματία, και για όλους όσοι εμπλέκονται στην αλυσίδα τουρισμού».
Στόχος μας, συνεχίζει ο Πέτρος Τατούλης, «είναι να δημιουργήσουμε για πρώτη φορά σε επίπεδο περιφέρειας ένα μηχανισμό και μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα λειτουργεί σε νέα επίπεδα και ταυτόχρονα θα είναι ένα εργαλείο, όπου θα μπορούμε να έχουμε δικά μας στοιχεία, να ξέρουμε δηλαδή τι είναι οι επισκέπτες της Πελοποννήσου, τι είναι αυτό που τους αρέσει, τι είναι αυτό που δεν τους αρέσει, να έχουμε δηλαδή δικό μας λογαριασμό τουρισμού, ένα δικό μας παρατηρητήριο, ένα δικό μας εργαλείο, με το οποίο θα μπορούμε να κάνουμε καταμέτρηση και να ξέρουμε προς τα που πρέπει να κάνουμε βελτιωτικές κινήσεις». Σχετικά με το θέμα των επενδύσεων, ο Πέτρος Τατούλης τονίζει στο ΑΠΕ ? ΜΠΕ ότι «με δεδομένο πως στην περιφέρειά μας υπάρχει ένα ασφαλές περιβάλλον και ένα περιβάλλον φιλικό στις επενδύσεις έχουμε αυτή τη στιγμή τις τέσσερις μεγαλύτερες επενδύσεις σε επίπεδο Επικράτειας με 5 πεντάστερες ξενοδοχειακές μονάδες να γίνονται στην Πελοπόννησο.»
Όπως προσθέτει, «είναι σίγουρο λοιπόν ότι το μέλλον μας φαίνεται ότι είναι θετικό σε επενδύσεις, σε νέες θέσεις εργασίας και στην ενίσχυση της οικονομίας, για αυτό και είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο» εξηγώντας: «Ο μαζικός τουρισμός δεν είναι στόχος της περιφέρειας. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, όπου η Πελοπόννησος θα γίνει μία περιφέρεια με ποιοτικές υπηρεσίες πολύ υψηλού επιπέδου και ταυτόχρονα θα μπορεί να ενισχύσει και το ντόπιο πληθυσμό. Θέλουμε να ενισχύσουμε την παραδοσιακή μας κουζίνα, τη γαστρονομία μας, τον πολιτισμό μας, την κουλτούρα μας, τα ήθη τα έθιμα μας. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα και πιθανόν και στην Ευρώπη άλλη περιφέρεια, με αυτή την μικρή γεωγραφική έκταση, που να έχει αυτό τον τεράστιο πολιτιστικό πλούτο». Ηλίας Κάνιστρας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου