Pages

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΦΘΗΝΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ

Όπως και να 'χει, είναι μια σημαντική στιγμή τόσο για τα παιδιά, που θα φύγουν από το πατρικό τους και θα πάνε σε καινούργιο μέρος να ζήσουν μόνοι τους, όσο και για τους γονείς, που τα αποχωρίζονται. Για τους νέους φοιτητές, ιδανικές λύσεις δεν υπάρχουν, καθένας φτιάχνει το δρόμο του, καλό είναι, όμως, να έχουμε κάποια πράγματα εκ των πρότερων στο μυαλό μας, ιδιαίτερα για το πρώτο βήμα, την επιλογή σπιτιού.
«Φέτος υπάρχουν περισσότερα καταλύματα, ειδικά καινούργια διαμερίσματα, εκτός από ορισμένες περιοχές στην επαρχία, όπως Κοζάνη, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, όπου τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε καινούργιες κατασκευές, οπότε εκεί οι τιμές είναι σταθεροποιημένες», αναφέρει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Ιωάννης Ρεβύθης, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής. Οι λόγοι, που πολλά σπίτια μένουν ξενοίκιαστα είναι, καταρχάς, ότι έχουν λιγοστέψει οι φοιτητές, επειδή δεν πηγαίνουν τελικά στο μέρος που πέρασαν εξαιτίας των αυξημένων εξόδων, και κατά δεύτερον, ότι πολλοί μετανάστες έχουν φύγει, εξηγεί ο κ. Ρεβύθης.
Τιμές καταλυμάτων
Οι τιμές των ενοικίων κυμαίνονται για μια γκαρσονιέρα από 150 ως 250 ευρώ στην Αθήνα και από 150 ως 200 ευρώ στην επαρχία, ένα δυάρι στην Αθήνα 200-300 ευρώ και 180-280 στην επαρχία, και ένα τριάρι 250-400 ευρώ στην Αθήνα και 250 με 350 ευρώ στην επαρχία. Οι παραπάνω τιμές, όπως επισημαίνει ο κ. Ρεβύθης, αποτελούν το μέσο όρο των σπιτιών 10ετίας-15ετίας. Δεν αφορούν ούτε τα καινούργια, ούτε τα πολύ παλιά διαμερίσματα.
Δημοφιλέστερες περιοχές
Η προτίμηση των φοιτητών για ανεύρεση καταλύματος συνεχίζει να κινείται σε δυο άξονες: είτε τα κεντρικά σημεία, οι πλατείες, μέρη συνάθροισης όπου υπάρχει ζωή, καφετέριες, μπαρ κλπ, είτε κοντά στις σχολές τους. Έτσι οι δημοφιλέστερες περιοχές, σύμφωνα με τον κ. Ρεβύθη, παραμένουν τα Εξάρχεια, του Ζωγράφου και οι γειτονιές προς το Μοναστηράκι.
Συμβουλές προς φοιτητές και γονείς
Τα σπίτια στα κέντρα των πόλεων είναι, κατά κανόνα, παλαιότερα και ακριβότερα σε σχέση με αυτά που βρίσκονται στην περιφέρειά τους. Συνεπώς η αναζήτηση δεν θα πρέπει να περιορίζεται στο κέντρο, αλλά οπουδήποτε μπορεί να εντοπίσουν διαθέσιμη κατοικία, που να καλύπτει τις ανάγκες τους.
Ο κ. Ρεβύθης προσθέτει, πως το συγκοινωνιακό δίκτυο της Αθήνας είναι άριστο, οπότε δεν χρειάζεται κανείς να πάει δίπλα στο Πανεπιστήμιο ή στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης και να πληρώσει μια περιουσία. Επίσης, να διαπραγματεύονται τις τιμές και οπωσδήποτε να υπογράφουν συμβόλαια είτε με τον ιδιοκτήτη, είτε με τον πληρεξούσιο δικηγόρο και να μην καταφεύγουν σε «συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.
Όμως, δεν πρέπει να αποδέχονται και να υπογράφουν όρους, τους οποίους δεν κατανοούν ή με τους οποίους δεν συμφωνούν απόλυτα. Άλλωστε, ο Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, κοινοποίησε μερικές συμβουλές, όπως, μεταξύ άλλων, ότι οι υποψήφιοι ενοικιαστές, θα πρέπει να ελέγχουν καλά το σπίτι, για να διαπιστώσουν τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουν στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει, πριν αρχίσουν να το κατοικούν, για να το παραλάβουν σε καλή και λειτουργική κατάσταση.
Συνιστά να αποφεύγουν να μισθώνουν υπόγεια, σοφίτες ή πολύ παλιές κατοικίες. Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια, ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος, τονίζεται. Μετά την παρέλευση της τριετίας, η μίσθωση μπορεί να λήξει οποτεδήποτε, με απλή καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή. Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων και των λογαριασμών κοινής ωφελείας έχει τα ίδια αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου. Γι' αυτό πρέπει να ζητούν να ενημερώνονται εκ των προτέρων για το ύψος των λογαριασμών αυτών.
Ο Σύλλογος προειδοποιεί, ότι πρέπει να αποφεύγουν να ανταποκρίνονται σε αγγελίες με χαμηλές τιμές ενοικίων, που διαφημίζουν δήθεν μεσιτικές ή διαφημιστικές εταιρείες, που, για να τις δει κάποιος, απαιτείται να πληρώσει προκαταβολικά. Τονίζουν, ότι οι νόμιμοι κτηματομεσίτες λαμβάνουν αμοιβή μόνο εάν ολοκληρωθεί η μίσθωση, (δηλαδή υπογραφή μισθωτηρίου συμβολαίου). Εάν πέσει στην αντίληψή τους τέτοια περίπτωση, να τηλεφωνήσουν στα γραφεία του Συλλόγου στο 210-3621930.
Φοιτητικά πακέτα
Πολλά καταστήματα επίπλων, ηλεκτρικών ειδών, τηλεφωνίας, αλλά και μεταφορικές εταιρίες προσφέρουν «ειδικά πακέτα» σε φοιτητές σε προνομιακές τιμές.
Ενδεικτικά, ένα τέτοιο πακέτο σε πολυκατάστημα ηλεκτρικών ειδών, μπορεί να ξεκινάει από 200 ευρώ (μικρό ψυγείο-κουζινάκι) και να φτάνει τα 770 ευρώ (ψυγείο, πλυντήριο, κουζίνα, τηλεόραση). Αντίστοιχα, καταστήματα επίπλων προσφέρουν από 285 ευρώ σετ από γραφείο, καρέκλα, τηλεόραση, ραφιέρα, που φθάνει τα 458 αν προστεθεί κρεβάτι, ντουλάπα και τραπέζι.
Πολλές μεταφορικές εταιρίες προσφέρουν φοιτητικά πακέτα μετακόμισης από και προς κάθε μέρος της Ελλάδας. Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με τις παροχές, οι οποίες μπορεί να περιέχουν συναρμολόγηση-αποσυναρμολόγηση των επίπλων, χρήση ανυψωτικών μηχανημάτων, μέχρι σύνδεση και τοποθέτηση των οικιακών συσκευών.
Στις προσφορές των εταιριών κινητής τηλεφωνίας οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να συγκρίνουν τις διαφορετικές προσφορές και να ρωτήσουν στη καινούργια γειτονιά πια εταιρία έχει καλό σήμα και να μην «τσιμπάνε» αμέσως από τις δελεαστικές προσφορές, αλλά να διαπραγματεύονται.
Θεσσαλονίκη
Δυσεύρετα, αλλά και ακριβότερα σε ποσοστό άνω του 20%, έναντι του 2016, είναι φέτος τα προς ενοικίαση ακίνητα στη Θεσσαλονίκη, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών στην πόλη, Άγγελος Πασαλίδης.
«Οι νέοι υποψήφιοι ενοικιαστές φοιτητές, θα χρειαστεί φέτος να κατευθυνθούν σε περιοχές πιο δυτικά ή ανατολικά της πόλης, προκειμένου να βρουν στέγη και έτσι θα αναγκαστούν το αποχωριστούν τις αγαπημένες τους παραδοσιακά τοποθεσίες, τις ιστορικό κέντρο και το παραλιακό μέτωπο, τις οποίες τα προηγούμενα χρόνια έβαζε στο στόχαστρο το 80% των ενδιαφερομένων και σήμερα ό,τι υπάρχει διαθέσιμο ενοικιάζεται αστραπιαία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Πάντως, με την ανακοίνωση των βάσεων, οι νέοι φοιτητές, μαζί με τις οικογένειές τους, ξεκίνησαν ήδη τις επαφές τους για εύρεση της νέας τους κατοικίας στη Θεσσαλονίκη, και η κορύφωση τής διαπραγμάτευσης αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου, ενώ η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον κ. Πασαλίδη. Εκτίμησή του δε αποτελεί, ότι φέτος το παζάρι μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται ιδιαίτερα σκληρό, κυρίως από τη μεριά των ιδιοκτητών, οι οποίοι λόγω υψηλής ζήτησης και χαμηλής διαθεσιμότητας ακινήτων «κρατούν όπως φαίνεται και το μαχαίρι και το καρπούζι».
Όπως διευκρίνισε, η καθίζηση στην ανοικοδόμηση τα τελευταία χρόνια, η εγκατάλειψη των περιφερειακών τοποθεσιών στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και η εγκατάσταση αυτών στο κέντρο της πόλης, σε συνδυασμό με την ολοένα και πιο ...προσφιλή εναλλακτική που έχουν οι ιδιοκτήτες για τη διάθεση των ακινήτων τους, κυρίως μέσω Airbnb, καθιστά το κυνήγι εύρεσης στέγης για τους φοιτητές και τις οικογένειες τους «μια δύσκολη διαδικασία που μάλλον τελικά θα τους εκπλήξει δυσάρεστα, τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο».
Σε δεύτερο στάδιο, σύμφωνα με τον κ. Πασαλίδη, οι νέοι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη και οι οικογένειές τους «μάλλον θα ικανοποιηθούν με την ποιότητα των ακινήτων, αλλά και των τιμών τους, στις άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης, που μέχρι και πρόσφατα "σνόμπαραν" αδίκως». Διευκρίνισε πως «περιοχές όπως Νεάπολη και Συκιές, που απέχουν μισή ώρα από τα πανεπιστήμια, διαθέτουν ωραιότατα διαμερίσματα και καινούρια, ή και πολύ καλοδιατηρημένα, με την τιμή τους μάλιστα να είναι χαμηλότερη ως και 50% έναντι των άλλων τοποθεσιών, που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν πόλο έλξης για την πλειονότητα».
Κατά τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΣΘ), τα ανακαινισμένα ακίνητα κοστίζουν έως και 30% ακριβότερα έναντι των άλλων, αν και προτιμώνται από το 80% των ενδιαφερόμενων. Από το 80% αυτών, σύμφωνα με τον κ. Πασαλίδη, ποσοστό 70% κάνει την υπέρβαση και βάζει βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, θέτοντας σε «δεύτερη μοίρα» τις άλλες του υποχρεώσεις, ενώ το υπόλοιπο 30% μπορεί και το πράττει».
Ο ίδιος εξήγησε περαιτέρω, ότι «οι περισσότεροι υποψήφιοι ενοικιαστές, επειδή κυρίως προέρχονται από την περιφέρεια, όπου τα περισσότερα σπίτια είναι πιο φωτεινά και περιποιημένα, συχνά σοκάρονται με την εικόνα που αντικρίζουν σε διαμερίσματα στην Θεσσαλονίκη και έτσι αναγκάζονται σε ακριβότερες λύσεις, έναντι των αρχικών τους προϋπολογισμών. Όμως, αυτοί που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, αναγκάζονται να ρίξουν τα στάνταρ τους».
Οι τιμές για τα πλήρως ανακαινισμένα ακίνητα, σύμφωνα με τον κ. Πασαλίδη, διαμορφώνονται σε περίπου 150-200 ευρώ για στούντιο, 280-400 ευρώ για γκαρσονιέρα και 350-550 ευρώ για τα δυάρια, ενώ εκείνοι οι χώροι που δεν υποβλήθηκαν σε "λίφτινγκ" είναι φθηνότεροι κατά τουλάχιστον 10%.
Παράδοξο αποτελεί για τον πρόεδρο του ΣΜΑΣΘ, το γεγονός ότι ακόμη και εν μέσω και της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, οι φοιτητές δεν «ψηφίζουν» συγκατοίκηση. «Παρά τη φτώχια, η συγκατοίκηση δεν προτιμάτε, αν και μειώνει τη δαπάνη κατά 50% ή κατά το 1/3», είπε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, πλέον οι Έλληνες έχουν εξελιχθεί σε «πελάτες απαιτητικούς και πλήρως ενημερωμένους», καθώς ενώ τα προηγούμενα χρόνια αρκούσε η ικανοποίησή τους για το ακίνητο, «πλέον ζητούν λεπτομέρειες για τα πάντα- από τον λογαριασμό των κοινοχρήστων, μέχρι το ρεύμα και το νερό».
Αναφερόμενος στις "παγίδες", ο κ. Πασαλίδης σημείωσε ότι «καλό είναι οι υποψήφιοι ενοικιαστές να είναι απολύτως σίγουροι για την επιλογή τους και μετά να δίνουν την προκαταβολή, σε διαφορετική περίπτωση και εφόσον βρουν κάτι άλλο, δεν αποκλείεται να τη χάσουν».
Ξένοι επενδυτές αγοράζουν κτίρια για Αirbnb και φοιτητικές εστίες
Την εκτίμηση ότι «οδηγούμαστε ραγδαία σε ένα κατ' ουσίαν νέο προϊόν που θα προσφέρει η κτηματαγορά, όπου για πρώτη φορά σε κατοικίες θα δημιουργηθούν τόσο αξιόλογες οικονομικές αποδόσεις, ερεθίζοντας έτσι και τον πιο απαιτητικό επενδυτή», διατύπωσε ο κ. Πασαλίδης, προσθέτοντας «αυτό, γιατί η ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των μισθωμάτων, είναι αντιστρόφως ανάλογη με τις πτωτικές τιμές των ακινήτων».
Μάλιστα, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «έχουμε ήδη τα πρώτα δείγματα, με το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από -μεταξύ άλλων- Γερμανούς, Ισραηλινούς, Ρώσους και Βούλγαρους, οι οποίοι αγοράζουν κτίρια ή τα μισθώνουν για δεκαετίες και τα μετατρέπουν σε Airbnb ή και φοιτητικές εστίες». Ο ίδιος δε, εκτίμησε ότι οι επενδυτές θα είχαν κατακλύσει την ελληνική κτηματαγορά, εάν δεν υπήρχαν τόσο διαφορετικές έννοιες στον κλάδο, έναντι των άλλων χωρών.
Νερό στο όνομα των φοιτητών πίνουν οι καταστηματάρχες στην οδό Φιλίππου
Νερό στο όνομα των φοιτητών, πίνουν οι ιδιοκτήτες των έξι καταστημάτων στην οδού Φιλίππου στη Θεσσαλονίκη, από όπου πολλοί νέοι επισκέπτες, για σπουδές, στην πόλη, αγοράζουν τα έπιπλα και ηλεκτρικά για το νέο τους σπίτι.
Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδιοκτήτης, επί σειρά 30 χρόνων, τριών καταστημάτων στην περιοχή, Αντώνης Καπούλας, για να εξοπλίσει κάποιος το σπίτι του με έπιπλα δαπανά κατά μέσο όρο 500-700 ευρώ, ενώ εάν προβεί σε αγορές ηλεκτρικών θα ξεπεράσει τα 1.100 ευρώ.
Από κρεβάτι, κομοδίνο και γραφείο, μέχρι παπουτσοθήκη και βιβλιοθήκη, σε ποσοστό 95% ελληνικής πλέον προέλευσης και κατασκευής, αγοράζουν σύμφωνα με τον κ. Καπούλα οι νέοι φοιτητές για το νέο τους σπίτι στην πόλη, ενώ ψυγείο, πλυντήριο και κουζίνα, αποτελούν προτεραιότητα.
Πάντως, οι καταστηματάρχες στην οδό Φιλίππου, πίνουν νερό στο όνομα των φοιτητών, αφού όπως εξήγησε ο κ. Καπούλας, «στο διάστημα από τέλος Αυγούστου μέχρι και 15/10 πετυχαίνουμε το 40% του ετήσιου τζίρου μας, που πλέον είναι μειωμένος κατά 850.000 ευρώ, έναντι του παρελθόντος, και ανέρχεται σε 150.000 ευρώ».
Η λειτουργία των πολυκαταστημάτων «μας έχει γονατίσει, αλλά δεν το βάζουμε κάτω», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «τα καταστήματα στην περιοχή της Φιλίππου πουλούν έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές σε πολύ χαμηλές τιμές, με τα ποσοστά κέρδους να μην υπερβαίνουν το 10%» και «επιπλέον κάνουμε δωρεάν τις μεταφορές και την εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού στα σπίτια».
Πάτρα
Ως σχετικά φθηνή πόλη για τους φοιτητές χαρακτηρίζεται η Πάτρα όχι μόνο σε ό,τι αφορά το κόστος στέγασης αλλά και στη διατροφή, τη μετακίνηση ακόμη και τη διασκέδαση.
Στην Πάτρα άλλωστε υπάρχει επάρκεια στέγης καθώς από το 2000 έως και το 2008 ανεγέρθησαν πολλά συγκροτήματα που προορίζονταν για σπουδαστές, με αποτέλεσμα να διατίθενται πολλά διαμερίσματα σε λογικές τιμές.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μεσίτης Στάθης Χονδρομάρας «υπάρχουν λύσεις για όλα τα βαλάντια. Στην Πάτρα μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να διαλέξει ανάλογα με την οικονομική του δυνατότητα ποιο σπίτι επιθυμεί να ενοικιάσει».
Οι γκαρσονιέρες σε παλαιότερες οικοδομές ξεκινούν από 150 ευρώ και σε πιο καινούργια κτήρια φθάνουν έως και τα 250 ευρώ «και μιλάμε για διαμερίσματα περίπου 35 τετραγωνικών μέτρων. Τα δυάρια, περίπου 50 τετραγωνικά μέτρα, ξεκινούν από τα 220 ευρώ και φθάνουν έως 400 ευρώ», λέει.
Ακόμη και η επιλογή διαμερισμάτων με μεγαλύτερο εμβαδό όπως τριάρια, ανάλογα με την ηλικία της κατασκευής, δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ, ποσό που είναι λογικό εάν επιλεγεί από τους φοιτητές η λύση της συγκατοίκησης.
Σημειώνει επίσης ότι τα περισσότερα από τα σπίτια που διατίθενται για χρήση από φοιτητές βρίσκονται σε περιοχές που είναι στο κέντρο ή πέριξ αυτού, ενώ υπάρχουν και επιλογές σε περιοχές σχετικώς εγγύτερα στο Πανεπιστήμιο ή στα ΑΤΕΙ.
Ιωάννινα
Στην φοιτητούπολη των Ιωαννίνων, αμέσως μετά την ανάρτηση των αποτελεσμάτων, φτάνουν εκατοντάδες γονείς μαζί με τα παιδιά τους, τους νέους φοιτητές, προκειμένου να αναζητήσουν σπίτι για την διαμονή τους.
Στα μεσιτικά γραφεία της πόλης, η κινητικότητα είναι μεγάλη και όπως χαρακτηριστικά λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κτηματομεσίτης Αντώνης Γκέκας, το δεκαήμερο που ακολουθεί, οι επαγγελματίες του χώρου «παίρνουν οικονομική ανάσα», γιατί είναι η μοναδική περίοδος μέσα στο χρόνο, που είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση σπιτιών.
Οι τιμές σε γκαρσονιέρες και δυάρια στα Ιωάννινα, ανταποκρίνονται στην οικονομική δυνατότητα του κάθε φοιτητή. Από τα προάστια μέχρι το κέντρο της πόλης, οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών, κυμαίνονται από 150 έως και 350 ευρώ ανάλογα με την περιοχή, τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού και τις παροχές. Το κόστος ενοικίασης, επιβαρύνεται, από τον Νοέμβριο έως και τον Απρίλιο, με τα έξοδα θέρμανσης, η οποία είναι απαραίτητη, καθώς στα Γιάννενα το κρύο είναι τσουχτερό.
Στην πόλη με τους χιλιάδες φοιτητές, οι καφετέριες, τα μπαρ, τα τσιπουράδικακια και οι ταβέρνες, προσφέρουν ποιοτική διασκέδαση σε χαμηλές τιμές. Στην περιοχή του Κάστρου και στην παλιά πόλη, στα «στέκια» των φοιτητών, υπάρχουν επιλογές για όλους και σε λογικέ τιμές.
Κρήτη
Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η προσπάθεια για εύρεση φοιτητικής στέγης στην Κρήτη καθώς τα διαθέσιμα διαμερίσματα και σπίτια είναι περιζήτητα .
Η μειωμένη προσφορά σε σχέση με τη ζήτηση έχει ως αποτέλεσμα τα διαθέσιμα σπίτια να προσφέρονται σε υψηλές τιμές.
Παράγοντες της κτηματαγοράς στο νησί αποδίδουν το γεγονός στο ότι πολλοί ιδιοκτήτες έχουν την αλλαγή χρήσης γης στο ακίνητο τους αξιοποιώντας το κυρίως για τουριστικούς σκοπούς αλλά και στο γεγονός ότι από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2007 δεν αναγείρονται νέες κατοικίες
Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κτηματομεσίτης Γιάννης Κριαράς περιγράφει την κατάσταση υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά: «Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Κρήτη αλλά και γενικότερα περιοχές με ΑΕΙ και ΤΕΙ που είναι τουριστικές. Ωστόσο η βασικότερη αιτία της έλλειψης φοιτητικής εστίας είναι ότι από το 2007, οπότε και άρχισε η οικονομική κρίση, δεν ανεγείρονται νέες οικοδομές».
Ο κ Κριαράς υποστηρίζει ότι με το κλείσιμο της τουριστικής περιόδου μικρές ξενοδοχειακές μονάδες θα διαθέτουν προς ενοικίαση δωμάτια.
Όσον αφορά τις τιμές μια παλιά γκαρσονιέρα στα Χανιά ενοικιάζεται από 250--320 ευρώ μια νέα από 320 - 400, ενώ στα ίδια επίπεδα κυμαίνονται τα ενοίκια για σπίτια 2 δωματίων παλαιότερης κατασκευής.
Παλιά σπίτια με 3 δωμάτια και έπιπλα διατίθενται ανάλογα με την περιοχή από 350 έως 380 ευρώ.
Στα Χανιά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για φοιτητική στέγη εκδηλώνεται στο κέντρο της πόλης και στις περιοχές Χαλέπα, Δικαστήρια και Κουνουπιδιανά.
Στο Ρέθυμνο οι τιμές για μια γκαρσονιέρα κυμαίνονται από 220 - 270 ευρώ και για δυάρια από 240- 320 ευρώ.
Το κέντρο της πόλης και οι περιοχές Γάλλου, Καλλιθέας και Περβολίων συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Στο Ηράκλειο το κέντρο της πόλης η περιοχή του Εσταυρωμένου και το Γιόφυρο συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την εύρεση φοιτητικής στέγης με τα ενοίκια να κυμαίνονται για γκαρσονιέρες από 200 -290 ευρώ και για δυάρια από 270 - 380 ευρώ.
Κέρκυρα
Βαθιά το χέρι στην τσέπη πρέπει να βάλουν οι γονείς των προπτυχιακών φοιτητών που κέρδισαν τη μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων και πέτυχαν τις σπουδές τους σε ένα από τα έξι τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα, καθώς και φέτος η «πριγκίπισσα» του Ιονίου φέρεται να κρατά ψηλά τις τιμές της, με τα ενοικιαζόμενα σπίτια να πληρώνονται «βασιλικά».
Ενδεικτικά για όσους νεόφερτους φοιτητές επιλέξουν να μείνουν στην πόλη της Κέρκυρας, για να βρίσκονται κοντά στα τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου, οι τιμές για μία γκαρσονιέρα ξεκινούν από 250 ευρώ, ενώ μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 400 ευρώ σε περίπτωση που το οίκημα είναι ανακαινισμένο.
Αν επιλέξει κάποιος να μείνει στην Παλιά Κέρκυρα, που μπορεί μεν να είναι γραφική, αλλά τα διαμερίσματα είναι «προπολεμικά», τότε θα αναγκαστεί να πληρώσει και την ιστορία της Κέρκυρας, με τις τιμές να εκτοξεύονται στα ύψη.
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Τ., μεσίτη της Κέρκυρας, «οι τιμές είναι πολύ υψηλές στην πόλη της Κέρκυρας λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου χώρου, αλλά και του μεγάλου όγκου των φοιτητών και των εσωτερικών οικονομικών μεταναστών που έρχονται από όλη την Ελλάδα στο νησί» όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Οι τιμές διαφοροποιούνται μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κέρκυρα, στα προάστια της πόλης, όπου τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα ή σπίτια είναι σε καλύτερη κατάσταση.
«Έξω από την πόλη οι τιμές για μία γκαρσονιέρα ή ένα δυαράκι μπορεί να ξεκινήσουν και από 200 με 250 ευρώ, οι περισσότεροι όμως φοιτητές επιλέγουν το κέντρο για να μη χρησιμοποιούν αστική συγκοινωνία, παρότι στο νησί είναι άψογη και πολύ συχνή μέχρι αργά το βράδυ» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μεσίτης Γιώργος Γ.
Πιο τυχεροί ίσως είναι οι φοιτητές που θα επιλέξουν να συγκατοικήσουν με άλλους συμφοιτητές τους, με τα ενοίκια στο κέντρο της πόλης για ένα τριάρι διαμέρισμα να ξεκινούν από 350 με 400 ευρώ και να φτάνουν ακόμη και τα 600 ευρώ το μήνα.
Το θετικό στην όλη κατάσταση είναι ότι στην Κέρκυρα τα περισσότερα διαμερίσματα δεν έχουν κοινόχρηστα, καθώς δε διαθέτουν ασανσέρ, ενώ τα περισσότερα θερμαίνονται με θερμοσυσσωρευτές ή αιρ κοντίσιον.
«Η Κέρκυρα δεν παρέχει στους φοιτητές τα φοιτητικά καταλύματα που ονειρεύονται, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι η φοιτητική ζωή σε αυτό το νησί θα τους μείνει αξέχαστη για το υπόλοιπο της ζωής τους» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τεταρτοετής φοιτητής του τμήματος Τεχνών, Ήχου και Εικόνας, που μπορεί όπως λέει τα ενοίκια να του «βγήκαν λίγο ακριβά», όμως οι εμπειρίες που έζησε στο νησί, δεν πληρώνονται με τίποτα...

ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΗΧΗΡΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΜΗΠΩΣ ΑΝΑΣΑΝΕΙ..

Μπορεί κάποτε να ήταν από τα πλέον προβεβληµένα «γαλάζια» στελέχη µε έντονη παρουσία στη Βουλή και τα πάνελ των Μέσων Ενηµέρωσης, καθώς και µε άκρως υπολογίσιµα ερείσµατα στον εσωκοµµατικό µηχανισµό, ωστόσο πλέον βρίσκονται στο περιθώριο της νεοδηµοκρατικής πραγµατικότητας, αγωνιώντας για το πολιτικό τους µέλλον.
Ο λόγος για µια οµάδα πρώην κορυφαίων υπουργών και υφυπουργών των κυβερνήσεων του Αντώνη Σαµαρά και του Κώστα Καραµανλή, οι οποίοι βρίσκονται πια εκτός Κοινοβουλίου και κάθε άλλο παρά εξασφαλισµένη θέση έχουν στα ψηφοδέλτια της Ν.∆. των επόµενων εθνικών εκλογών. Αλλωστε, ήταν εξ αρχής ηλίου φαεινότερον, πως οι εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης περί εκ βάθρων ανανέωσης του στελεχιακού δυναµικού, αλλά και για αισθητή µείωση του µέσου όρου ηλικίας στα ψηφοδέλτια του κόµµατος, θα έπρεπε να βρουν πρακτική εφαρµογή µέσω συγκεκριµένων κινήσεων και αποφάσεων.
Στον κατάλογο των «θυµάτων» αυτού του νέου αέρα που φυσάει στους κόλπους της Ν.∆. µετά την ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχηγία, αλλά και της πανθοµολογούµενης ανάγκης για νέο αίµα στα κοινοβουλευτικά δρώµενα είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρχουν πρόσωπα όπως ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Αργύρης Ντινόπουλος, ο διαχρονικός συνοµιλητής του κ. Σαµαρά, Ακης Γεροντόπουλος (πρώην υφυπουργός Εσωτερικών από τον Εβρο), ο Αλέξανδος ∆ερµεντζόπουλος ( πρώην υφυπουργός Παιδείας από τον Εβρο), Σταύρος Καλογιάννης (πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩ∆Ε από τα Γιάννενα), ο Σπύρος Ταλιαδούρος (πρώην υφυπουργός Παιδείας από την Καρδίτσα, Γιώργος Καλαντζής (πρώην υπουργός Μακεδονίας-Θράκης από την Καβάλα), ο Γιάννης Λαµπρόπουλος (πρώην υφυπουργός Αµυνας από τη Μεσσηνία), ο Γιώργος Ορφανός (ο εκ Θεσσαλονίκης ορµώµενος άλλοτε υφυπουργός Αθλητισµού), αλλά και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος που εσχάτως δείχνει τάσεις ολικής επαναφοράς (µάλιστα πριν από λίγο έκανε ένα πέρασµα από την Πειραιώς όµως κάθε άλλο παρά έλαβε τις διαβεβαιώσεις που επιθυµούσε).
Στην ίδια λίστα, είναι πολύ πιθανό να συµπεριληφθούν και περιπτώσεις πρώην βουλευτών, που αν και δεν είχαν πάρει στο παρελθόν κάποιο χαρτοφυλάκιο συνιστούν ιδιαίτερα αναγνωρίσιµες κοινοβουλευτικές φιγούρες. Ενδεικτικά παραδείγµατα η Φ. Πιπιλή και ο πρώην ευρωβουλευτής Μ. Μαυροµµάτης στην Α’ Αθήνας, ο Τ. Νεράντζης στην Β’ Πειραιά (όπως και ο παραδοσιακός αντίπαλός του Γ. Τραγάκης που ανοίγει τον δρόµο στον υιό του Παναγιώτη), ο Ν. Καντερές στην περιφέρεια Αττικής, ο Τ. Κοψαχείλης στα Γρεβενά, ο Κ. Παπασιώζος στην Αρτα, οι Θ. Νταβλούρος και ∆. Τριανταφυλλόπουλος στην Αχαΐα, οι Ανδρ. Κουτσούµπας και Αρ. Αγάτσα στη Βοιωτία, ο Λ. Τσαβδαρίδης και ο Κ. Γιοβανόπουλος στην Ηµαθία, ο Γ. Πασχαλίδης στην Καβάλα, ο Ζ. Τζηκαλάγιας στην Καστοριά, ο ∆. Σαµπαζιώτης στη Μεσσηνία, οι Θ. Λεονταρίδης και Μ. Βλάχβεης από τις Σέρρες, o Μ. Ταµήλος στα Τρίκαλα, ο Κ. Κουτσογιαννόπουλος στη Φθιώτιδα, ο Ευ. Κωνσταντινίδης στη Φλώρινα και ο Ευθ. Καρανάσιος στη Χαλκιδική.

ΔΙΠΛΕΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Οχι μόνο δεν καταργούνται αλλά... διπλασιάζονται οι πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οπως ανακοίνωσε το υπ. Παιδείας προωθούνται ριζικές αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, Ο Κ. Γαβρόγλου θα φέρει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Λυκείου σύντομα σε διαβούλευση. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο, ειδικά για τις πανελλαδικές εξετάσεις στο νομοσχέδιο προβλέπει:
«Κεντρικά οργανωμένες εξεταστικές διαδικασίες πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο: τέλος Ιανουαρίου (διαγωνίσματα τετραμήνου) και τον Ιούνιο. Τα διαγωνίσματα του Ιανουαρίου θα συμμετέχουν στον βαθμό πρόσβασης με ένα ποσοστό μόνο ναν βελτιώνουν τον βαθμό του Ιουνίου, αλλιώς δεν θα μετράνε. Αυτή η ευκαιρία για βελτίωση είναι ένα πολύ σημαντικό «μπόνους» για τους μαθητές και ταυτόχρονα «αποδραματοποιεί» τις τελικές εξετάσεις. Ο βαθμός πρόσβασης προκύπτει από κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις και από τον βαθμό του απολυτηρίου. Την πρώτη χρονιά εφαρμογής η συμμετοχή του απολυτηρίου στον βαθμό πρόσβασης θα είναι περιορισμένη (μέγιστο 20%) και σταδιακά θα αυξάνεται, καθώς θα εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη στην ενδοσχολική αξιολόγηση.
Με το νέο σύστημα, που δεν περιορίζεται στην επίδοση σε τρίωρες πανελλαδικές εξετάσεις αλλά συμπεριλαμβάνει και την αξιολόγηση της επίδοσης των υποψηφίων κατά τη διάρκεια της φοίτησης στη Γ΄ τάξη, η είσοδος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προσδένεται ισχυρότερα στην εντός του σχολείου εκπαιδευτική πράξη. Οι κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις του Ιουνίου αφορούν τέσσερα (4) μαθήματα. Πλην της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, που είναι μάθημα κοινό για όλους, τα υπόλοιπα τρία είναι μαθήματα εμβάθυνσης που επιλέγει κάθε μαθητής/τρια. Εφόσον επιδιώκει την εισαγωγή του/της στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επιλέγει ζεύγος μαθημάτων που δίνει πρόσβαση σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο.

ΒΑΡΥΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Με την εικόνα στην κίνηση – ακόμη και για τα βασικά – να είναι αυτή, βαρύς… χειμώνας περιμένει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ο προβληματισμός έντονος με κύριο στοιχείο την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των Ελλήνων...

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΕΗ

Αλλάζουν και γίνονται – όπως όλα δείχνουν – ακόμη πιο πιεστικά τα δεδομένα για την πληρωμή των υποχρεώσεών μας προς τη ΔΕΗ. Με τις ρυθμίσεις και το οφειλόμενο ποσό να έχουν εκτοξευτεί πλέον οι εισπρακτικές εταιρείες αναμένεται να… αναλάβουν ρόλο.

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Tα δεδομένα για τη νέα σχολική χρονιά και οι προοπτικές με τις οποίες αυτή ξεκινά είναι καλύτερες. Η προετοιμασία έχει αποδώσει καρπούς και στα ζητήματα της ειδικής αγωγής, ενώ ικανοποίηση υπάρχει και από τις αποδόσεις των μαθητών της Πελοποννήσου, όπως αυτές καταγράφηκαν με την ανακοίνωση των βάσεων.

Ανοικτή Επιστολή Κατοίκων και Φίλων Δυτικής Παραλίας και Ευρύτερης Περιοχής

Προς: Αρμόδιους Φορείς Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης
Κοιν.: Κάτοικοι Καλαμάτας
        
   Ανοικτή Επιστολή Κατοίκων και Φίλων Δυτικής Παραλίας και Ευρύτερης Περιοχής

  Οι κάτοικοι και φίλοι της Δυτικής Παραλίας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής, προβαίνουν στην κάτωθι δήλωση, σχετικά με την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας, εξαιτίας του τρόπου λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού Καλαμάτας, αλλά και της γενικότερης αδιαφορίας που επιδεικνύουν οι αρχές της πόλης, όσον αφορά στον έλεγχο απόθεσης λυμάτωνστην ευρύτερη περιοχή.
  Σε μια απέλπιδα αλλά και πολλοστή προσπάθεια να εισακουστούμε απευθυνόμαστε, ενωμένοι και αποφασισμένοι όσο ποτέ, τόσο στις δημοτικές και περιφερειακές αρχές του τόπου, όσο και στους συμπολίτες μας Καλαματιανούς, καθώς το συγκεκριμένο θέμα μας αφορά όλους!
  Οι κάτοικοι της Δυτικής Παραλίας απευθύνουν έκκληση ώστε να σταματήσει ο διαρκής εμπαιγμός της δημοτικής αρχής, που έχει σαν αποτέλεσμα την συστηματική υποβάθμιση της περιοχής που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε, της περιοχής που παράγει πολύτιμα γεωργικά προϊόντα και της περιοχής που θα έπρεπε να αποτελεί ισότιμο τμήμα της Καλαμάτας. 
Σας δηλώνουμε για ακόμη μια φορά, ότι τα τελευταία χρόνια βιώνουμε την απίστευτη δυσωδία που προέρχεται από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού, αλλά και από τις διάφορες απορροές της περιοχής που ανεξέλεγκτα δέχονται κάθε λογής λύματα εδώ και χρόνια, απειλώντας άμεσα την υγεία μας. Εξαιτίας της κατάστασης αυτής, η υποβάθμιση της περιοχής και ιδιαίτερα της Δυτικής Παραλίας είναι πλέον πασιφανής. Μια απλή επίσκεψη οποιουδήποτε συμπολίτη ή συμπολίτισσάς μας, τόσο στις εγκαταστάσεις του βιολογικού, αλλά και στα διάφορα κοντινά κανάλια απορροής θα τον/την πείσει ότι κάτι στην όλη υπόθεση "βρωμάει". 
 Άλλωστε ουκ ολίγες είναι οι καταγγελίες μας, τόσο για τον ελλιπή τρόπο λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού, όσο και για τις πολλές φορές επιτυχημένες προσπάθειες απόθεσης βοθρολυμάτων σε κανάλια της γύρω περιοχής από ανεύθυνους επαγγελματίες αποκομιδής τους, που δρουν ανεξέλεγκτα, εξαιτίας της αμέλειας των υπευθύνων. 
Οι αρχές του τόπου έχουν αφήσει εδώ και καιρό στην τύχη του, ένα σημαντικό τμήμα της πόλης, που σε οποιαδήποτε άλλη οργανωμένη χώρα του κόσμου θα αποτελούσε κατ' ελάχιστον αντίστοιχης σημασίας περιοχή για την αναπτυξιακη πορεία της πόλης.
  Όποιος από τους συμπολίτες μας αμφιβάλλει για τις διαστάσεις του θέματος που αναδεικνύουμε με αυτήν μας την επιστολή, μπορεί να κάνει μια αυτοψία στον βιολογικό καθαρισμό και σίγουρα θα καταλάβει πολλά περισσότερα... Επίσης όποιος θεωρεί ότι το ζήτημα δεν τον αφορά, με μεγάλη λύπη θα θέλαμε να τον πληροφορήσουμε ότι αργά ή γρήγορα θα συνειδητοποιήσει ότι το πρόβλημα θα έρθει και στην δική του "γειτονιά", μιας και ο όμορφος Μεσσηνιακός μας κόλπος έχει πεπερασμένη ανοχή στην ρύπανση και τα σημάδια της θα εμφανιστούν κάποια στιγμή και στην ανατολική μεριά της πόλης. Ελπίζουμε τότε να μην είναι αργά.
  Με βάση όλα τα παραπάνω, έχουμε τις εξής προτάσεις:
Άμεση αξιολόγηση της ποιότητας και του τρόπου λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού από ανεξάρτητη και έγκριτη αρχή.
Διαρκής παρακολούθηση και αξιολόγηση της επιβάρυνσης της θάλασσας και του υδροφόρου ορίζοντα, από τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού καθ' όλη την διάρκεια του έτους.
Ουσιαστική αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού και διαρκής έλεγχος όσον αφορά στην αυστηρή τήρηση των κανόνων λειτουργίας του.
Διαρκής και αυστηρός έλεγχος της παράνομης απόθεσης λυμάτων στην ευρύτερη περιοχή και τιμωρία των υπευθύνων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Σας ευχαριστούμε για την προσοχή και κατανόησή σας.

Οι κάτοικοι και οι φίλοι της Δυτικής Παραλίας και της ευρύτερης περιοχής:
Αποστολάκης Παναγιώτης 
Φραγκισκάκης Αθανάσιος
Δρούγας Νικόλαος
Βεργινάδη Αγγελική
Φραγκισκάκη Αγγελική
Τσελίκη Δήμητρα
Δούβας Γεώργιος
Σκιαδά Διαμάντω
Κοιλάκου Μαρίνα
Δούδα Σοφία
Φωτεινάκης Δημήτριος
Φραγκισκάκη-Ξυγκώρου Διαμάντω
Σκιαδά Δήμητρα
Κάγκαρης Ιωάννης
Μασουρίδης Σωτήρης
Γαλανοπούλου Γεωργία
Βεργινάδης Πολυζώης
Σιαμπής Βασίλειος 
Μπακέας Παναγιώτης
Βασάλος Δημήτριος
Μέκα Κατερίνα
Βεργινάδη Αφροδίτη
Σιαμπής Παναγιώτης
Παντελόπουλος Σπύρος
Γύφτουλας Αθανάσιος
Μαλαπάνης Νίκος
Σιαμπής Ηλίας
Παντελόπουλος Αναστάσιος
Φραγκισκάκη Ελένη
Κοκκάλα Παναγιώτα
Σαμπατάκου Αθανασία
Φραγκισκάκης Πέτρος
Αλεξίδου-Φυλακτίδη Ελισάβετ
Μαλαπάνης Γεώργιος
Δημόπουλος Ξενοφών
Φραγκισκάκης Βασίλειος
Βλαχογεωργακόπουλος Πέτρος
Γεωργιάδης Ιωάννης
Μιχαλόπουλος Βασίλειος
Βλαχογεωργακοπούλου Σταυρούλα
Βαϊτσόπουλος Αντώνης
Φραγκισκάκης Παναγιώτης
Μέκο Πόνυ
Γεωργιάδης Αναστάσιος
Φραγκισκάκη Αφροδίτη
Μιχαλοπούλου Αθανασία
Ζαγαρέλος Διονύσιος
Νικολόπουλος Γεώργιος
Φραγκισκάκη Ειρήνη-Βασιλική
Παντελοπούλου Παρασκευή
Δούβας Ιωάν. Γεώργιος
Ηλιοπούλου Μαρία
Παντελοπούλου Κωσταντίνα
Φραγκισκάκης Γεώργιος
Διαμαντόπουλος Γεώργιος
Χρονόπουλος Μιλτιάδης
Παντελοπούλου Μαρία
Διαμαντόπουλος Αντώνης
Σμυρλής Στάθης
Γαλανοπούλου Σμαραγδή
Παντελόπουλος Νίκος
Πράτης Βασίλειος
Διαμαντόπουλος Κωσταντίνος
Παντελόπουλος Παν. Σπύρος
Σμυρλή Ντίνα
Μπούχαλης Γεώργιος
Σπανού Ευσταθία
Τσόκας Δημήτριος
Διαμαντοπούλου Γεωργία
Σταθοπούλου Ευγενία
Σπανός Ιωάννης
Μουραφέτης Νικόλας
Χριστόπουλος Θεόδωρος
Φωτέα Μαρία
Ψυχωγιοπούλου Βασιλική
Χριστοπούλου Βασιλική
Πανταζάτου Κων/να
Δρούγας Γεώργιος
Τσαμπούρης Χρήστος
Ποντικάκης Νικόλαος
Πανταζάτου Ντέμη (Δήμητρα)
Χρισοπούλου Ευσταθία
Τσαντήλας Ιωάννης
Μιχαλοπούλου Βούλα
Μαρινοπούλου Παναγιώτα
Αλεξόπουλος Μπάμπης
Πράτης Γιάννης
Μαρινόπουλος Γιώργος
Σπυροπούλου Στεφανία
Δημητροπούλου Δέσποινα
Μητροπούλου Αγγελική 
Μιχαλόπουλος Λυκούργος
Πανταζάτου Κων/να
Αντωνόπουλος Αντώνιος
Ξηρογιάννης Γεώργιος
Κασούμης Δημήτριος
Μπάκουρη Μαρία
Κοζομπόλης Στέλιος
Τσαντίλας Ιωάννης
Δαμουρά Αθηνά
Τσαντύλα Θεοδότη
Κομινάκη Καλλιρόη
Λύτρα Αντιγόνη
Μάντη Αθανασία 
Ζουριδάκη Αμαλία
Δρούγας Θεόδωρος
Καλαντζής Δημήτρης
Δρούγα Μαρία
Ζηρογιάννη Δώρα
Δημητρόπουλος Θανάσης
Δρούγα Νίκη
Χριστόπουλος Νίκος
Λιακέα Εύη
Χριστόπουλος Παναγιώτης
Πιέρρος Περικλής
Χριστοπούλου Π. Μαρία
Πιέρρος Γιώργος
Σαΐνη Γεωργία
Χριστόπουλος Δημήτρης
Πιέρρου Γεωργία
Κατσίβα Αναστασία
Βαρδαλάς Χρήστος
Πιέρρος Κώστας
Παπανικολόπουλος Παναγιώτης
Κατσίβα Φανή
Παπανικολόπουλος Βασίλης
Κατσίβας Θανάσης
Λαντζούνης Αλκιβιάδης
Λαντζούνη Μαρίνα
Μάλλωσης Θεόδωρος
Λαντζούνη Χριστίνα
Λαντζούνης Δημήτρης

ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΣΥΛΛΟΓΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ

Στο Δημοτικό Συμβούλιο θα εισαχθεί, προς λήψη σχετικής αποφάσεως, η συλλογή των οργανικών απορριμμάτων σε ξεχωριστό, καφέ χρώματος, κάδο. Θα εγκατασταθούν στην Καλαμάτα 50 τέτοιοι κάδοι κοντά σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε μπλοκ πολυκατοικιών, σε στρατόπεδα και στο Νοσοκομείο, καθώς και στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας. Η αποκομιδή των απορριμμάτων θα πραγματοποιείται καθημερινά, με ιδιαίτερο όχημα και τα οργανικά απόβλητα θα οδηγούνται προς επεξεργασία σε ξεχωριστό «ρεύμα», στην κινητή μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα.
Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο βήμα στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, που για να πετύχει χρειάζεται τη συνεργασία όσων παράγουν οργανικά απορρίμματα, την οποία θα επιδιώξει ο Δήμος. Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή αποκομίζονται σύμμεικτα απορρίμματα, μέρος των οποίων αποτελούν τα οργανικά, ανακυκλώσιμα από τους μπλε κάδους, ρούχα και παπούτσια, γυαλί, ηλεκτρικά, μπαταρίες και έλαια.

20 Οκτωβρίου έρχεται η προκαταβολή του τσεκ

Με «συνταγή 2016» όσον αφορά στο φετινό χρονοδιάγραµµα πορεύεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειµένου ναπροετοιµάσει την επόµενη µεγάλη πληρωµή των αγροτών, αυτήν της ενιαίας ενίσχυσης για το 2017. Σύµφωνα µε τους ιθύνοντες του οργανισµού, ήδη οι υπηρεσίες του «δουλεύουν στο φουλ» προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ όπως δηλώνει στην Agrenda ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Κέντρος «τα δικαιώµατα θα πληρωθούν στα τέλη Οκτωβρίου». Υπενθυµίζεται ότι πέρσι η αντίστοιχη πληρωµή έγινε µε πίστωση των λογαριασµών, την Πέµπτη 27 Οκτωβρίου 2016 και αφορούσε το 70% της βασικής ενίσχυσης σε 567.000 δικαιούχους, ενώ η εξόφληση (εκκαθάριση βασικής, πράσινη και συνδεδεµένη) πραγµατοποιήθηκε την Παρασκευή 16 ∆εκεµβρίου 2016.
Ό, τι έρχεται από ∆ΑΟΚ για αγρο-περιβαλλοντικά πληρώνεται
Νωρίτερα, όπως διαβεβαιώνει µιλώντας στην Agrenda ο Γιώργος Κέντρος, «ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει στο πλάνο του να πληρώσει ενισχύσεις του β’ πυλώνα (αγρο-περιβαλλοντικά), ανάλογα πάντοτε «µε τη ροή των στοιχείων που του αποστέλλουν οι κατά τόπους ∆ΑΟΚ». Για το πρόγραµµα µείωσης της νιτρορύπανσης στην Λάρισα, για παράδειγµα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τρία ΑΦΜ δικαιούχων είναι «υπεύθυνα» για τις καθυστερήσεις στις πληρωµές όσων δεν πληρώθηκαν για το 2014, ενώ από εκεί κι έπειτα (έτη 2015 και 2016), όλοι οι αγρότες παραµένουν απλήρωτοι.

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΕΣΤΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Τα εγκαίνια του νέου Δημαρχείου Καλαμάτας θα τελέσει το απόγευμα της Παρασκευής 29 Σεπτεμβρίου 2017 η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος

ΕΤΟΙΜΑ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

Στραμμένα στην επόμενη αυτοδιοικητική αναμέτρηση που πιθανότατα να μετατεθεί για λίγους μήνες, είναι τα βλέμματα, αλλά και στις διαφοροποιήσεις που θα υπάρξουν σε αυτήν, τόσο σε επίπεδο προσώπων, όσο και σε επίπεδο, συσχετισμών. Αυτό κυρίαρχα οφείλεται στην προώθηση της απλής αναλογικής, κάτι για το οποίο ο Υπουργός Εσωτερικών διέβλεψε πως θα γίνει – και θα ψηφιστεί ο αντίστοιχος νόμος – μέσα στο 2017.

ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΕΠΙΛΕΜΗΤΗΡΙΩΝ ΕΠΑΙΝΕΙ Ο ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Τον ρόλο των Επιμελητηρίων εξήρε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο τους Κωνσταντίνο Μίχαλο, πρόεδρο του ΕΒΕΑ, Παύλο Ραβανή, προέδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου, προέδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου. Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των Επιμελητηρίων και στον αγώνα που κάνουν σε δύσκολες συνθήκες ενώ από την πλευρά του ο κ. Μίχαλος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σημείωσε ότι η οικονομία έχει μπει σε φάση σταθεροποίησης, ωστόσο υπάρχουν ακόμη προβλήματα.
Ειδικότερα ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι ο «Επιμελητηριακός Θεσμός, μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση και το έχει κάνει. Είναι καθοριστική η σημασία των Επιμελητηρίων στην λειτουργία των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς. Πρέπει λοιπόν να στηριχθεί ο θεσμός αυτός. Ξέρετε άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που συναντιόμαστε, ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου θα κάνω αυτό που μου αναλογεί, για να μπορέσουν τα Επιμελητήρια να στηρίξουν τις Επιχειρήσεις σε αυτό το δύσκολο δρόμο, δρόμο τον οποίον πρέπει να ακολουθήσει και η ίδια η οικονομία μας, για να μπορέσουμε επιτέλους να βγούμε από αυτόν τον εφιάλτη.»

ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΙΔΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Μπορεί να είναι σχετικά νωρίς, ωστόσο η έρευνα αγοράς για τα σχολικά είδη έχει ξεκινήσει. Αρκετοί γονείς μάλιστα προμηθεύονται από τώρα κάποια απαραίτητα σχολικά αξεσουάρ. Τα προϊόντα πολλά, με τις τιμές να κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Βανδαλισμοί αστικού εξοπλισμού και κλοπές έχουν σημειωθεί στον κυματοθραύστη του λιμένα Καλαμάτας («χιλιόμετρο»), δυστυχώς από νεαρά άτομα. Οι δράστες έχουν καταστρέψει βρύσες, πόρτες κ.ά., ενώ έχουν σημειωθεί κλοπές σε βάρκες, απ' όπου αφαιρέθηκαν καύσιμα, εργαλεία κ.λπ. Υπήρξε συνεννόηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας με το Κεντρικό Λιμεναρχείο για πύκνωση των περιπολιών από πλευράς Λιμενικού Σώματος. Επίσης, ο Δήμαρχος έδωσε εντολή στον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου για εγκατάσταση καμερών.

Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

ΠΑΓΙΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Η ΜΟΝΟΔΡΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

Τα κυκλοφοριακά ζητούμενα στην Καλαμάτα, που παραμένουν πολλά με βάση τα προβλήματα που έχουν ανακύψει. Στόχος πάντως της δημοτικής αρχής όσον αφορά την παραλιακή οδό - αυτήν της Ναυαρίνου - είναι η μονοδρόμησή της.

ΑΝΑΒΑΘΜΖΟΝΤΑΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΡΓΑ ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ

Την απευθείας ανάθεση της προμήθειας οργάνων και εγκαταστάσεων για τις παιδικές χαρές των τοπικών κοινοτήτων Κάμπου, Καρδαμύλης και Εξωχωρίου του Δήμου Δυτικής Μάνης, υπέγραψε με απόφασή του ο Δήμαρχος της περιοχής Γιάννης Μαραμπέας. Το ποσό που εγκρίθηκε και θα διατεθεί είναι 24.405,43 ευρώ και θα γίνει η προμήθεια των εξής υλικών: - Τρεις κούνιες μεταλλικές 3θέσια (2 θέσεις παίδων και 1 θέση νηπίου), 2.940 ευρώ. - Δύο τραμπάλες μεταλλικές δύο θέσεων, 400 ευρώ. - Δύο τσουλήθρες μεταλλικές 2 μ., 1.600 ευρώ.
 - Μεταλλικό σύνθετο με δύο τσουλήθρες, αναρρίχηση, κούνια παίδων, 5.900 ευρώ. - Μεταλλική περίφραξη ύψους 1,10 μ., 2.428.80 ευρώ. - Πόρτα μεταλλικής περίφραξης ύψους 1,10 μ., 196 ευρώ. - Άμμος, 2.475 ευρώ. - Δύο παγκάκια, 400 ευρώ. - Τρείς κάδοι απορριμμάτων, 384 ευρώ. - Τρεις πληροφοριακές πινακίδες, 528 ευρώ. - Τέσσερις αποσβεστήρες ελαστικοί, 84 ευρώ. - Ξύλα για τέσσερα υφιστάμενα παγκάκια, 312 ευρώ. - Εργασίες εξυγίανσης χώρου, 1.560 ευρώ. - Τρία πιστοποιητικά συμμόρφωσης από διαπιστευμένο φορέα, 474 ευρώ.

ΜΕΙΩΜΕΝΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Τελειώνει και ο μήνας Αύγουστος και οι επαγγελματίες και παραγωγοί στην κεντρική αγορά της Καλαμάτας μιλούν για πεσμένη κίνηση σε σχέση με πέρυσι. Ο κόσμος αγοράζει τα απολύτως απαραίτητα με τους ίδιους να ρίχνουν κι άλλο τις τιμές προκειμένου να καταφέρουν οι καταναλωτές να ψωνίσουν έστω αυτά.

Η ΑΟΖ ΦΕΡΝΕΙ ΕΣΟΔΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της προκήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο νέο οικόπεδο της Ελληνικής ΑΟΖ, στη Νότια Πελοπόννησο, νέες προοπτικές ανοίγονται για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Όπως σημειώνεται σε ακοίνωση της Περιφέρειας
"Το συγκεκριμένο οικόπεδο ανήκει κατά κύριο λόγο στην εδαφική αρμοδιότητα της Πελοποννήσου, γεγονός το οποίο συνεπάγεται την ιδιαίτερη οικονομική της ενίσχυση, δεδομένου ότι το 5% των εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου θα κατανέμονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Γίνεται αντιληπτό ότι, αν από την αξιοποίηση ενός μικρομεσαίου οικοπέδου, όπως του Πατραϊκού κόλπου, το εκτιμώμενο όφελος είναι 40 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τότε η αξιοποίηση ενός διπλάσιου σε δυναμικότητα οικοπέδου στα νότια της Πελοποννήσου θα αποφέρει τουλάχιστον το διπλάσιο όφελος ετησίως για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. 
Ήδη ο τέως Υπουργός Περιβάλλοντος και πρωτεργάτης της προσπάθειας για τους Ελληνικούς υδρογονάνθρακες κ. Γιάννης Μανιάτης έχει στείλει επιστολή στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για το θέμα αυτό, σε συνέχεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί συνάντησή τους, ώστε να προετοιμαστεί η Περιφέρεια και οι πολίτες της για τις νέες αυτές εξελίξεις. "

ΤΑ..ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΑΦΙΔΑΣ

Μειωμένη παρουσιάζεται η παραγωγή της σταφίδας και τα δεδομένα που φθάνουν δεν ικανοποιούν, λοιπόν, για τις ποσότητες, εν αντιθέσει με την ποιότητα του προϊόντος. Τώρα... εδώ επίδρασαν δύο παράγοντες η επιδρομή των αγριγούρουνων αλλά και η επιδρομή του καύσωνα... Η συγκέντρωση ξεκίνησε από την Ένωση Μεσσηνίας που στηρίζει το προϊόν και στόχος είναι οι τιμές να έχουν μια ανοδική τάση.

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΦΟΣΔΑ

Τη Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 18.00 στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου, με τα εξής θέματα: 1. Προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την υλοποίηση των έργων κεντρικής διαχείρισης που περιλαμβάνονται στον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου. 2. Αποδοχή παραίτησης Προέδρου και αρχαιρεσίες εκλογών σύμφωνα με την παρ. 10αρ. 246 Ν. 3463/2006 (Κ.Δ.Κ.).

Η ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ ΠΕΡΑΣΕ, ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ...

Σηκώθηκα το πρωί κι αφού… άσπρη μέρα δεν φάνηκε, άρχισα να… ψάχνομαι λίγο για την περασμένη… Λευκή Νύχτα. Πέρα από ορισμένα χαρακτηριστικά διαφήμισης (της πόλης) και… μικροεξωστρέφειας (προβολής ορισμένων προσώπων) δεν είδαμε δα και κάτι σημαντικό (διαφορετικό). Και μην μου πει κανείς ότι ξαφνικά κάποιους τους έπιασε ο… πόνος για τους εμπόρους & την στήριξή τους!
Ο εμπορικός κόσμος και οι επαγγελματίες που περνούν… Γολγοθά, δεν περίμεναν τις… ευλογίες κανενός ούτε το… μάννα εξ ουρανού της Λευκής Νύχτας. Άλλωστε έχουν… γκρεμίσει τις τιμές τους με φιλότιμο εδώ και χρόνια, προσπαθώντας να στηρίξουν την κοινωνία μας, τις οικογένειες μας, τους πελάτες τους, αλλά και την ίδια τη βιωσιμότητά τους, αγκομαχώντας καθημερινά! Δεν περίμεναν ένα… πανηγυράκι ολκής (δηλαδή άμετρο-ασύνδετο-χωρίς χαρακτήρα) για να… γκρεμίσουν τις τιμές τους και να έρθει ο κόσμος να κάνει… ντου από παντού.
Οι έμποροι ανεξαρτήτου εποχής, περιόδου, κατάστασης κάνουν το καθήκον τους. Τώρα πως βγαίνουν κάποιοι και… καυχιόνται – διαδικτυακά και κοινωνικά – πως κατάφεραν να ανεβάσουν τον τζίρο των καταστημάτων καλό είναι να στρίψουν γύρω από τον εαυτό τους και να ρωτήσουν τους επαγγελματίες. Ωστόσο, πέρα από αυτό λυπεί η εξέλιξη ότι παρά το γεγονός πως το… πανηγύρι αυτό που έφερε πολύ κόσμο στα καταστήματα εστίασης και αναψυχής που πήραν μια σημαντική ανάσα, έκοψε την πόλη στα δύο.
Η πόλη που υπερηφανεύεται για το καλοκαίρι της και την παραλιακή της ζώνη κατάφερε-κατάφεραν να... κοπεί στα δύο. Η «νεκρή» βράδυ Σαββάτου Ναυαρίνου ηχούσε… εκκωφαντικά σιωπή. Δεν κουνιόταν ούτε… φύλλο, με την… μανούβρα της μετακίνησης του πληθυσμού να παίρνει… σύνθημα από την όλη αυτή διοργάνωση. Με την σημερινή εικόνα να μην είναι και πολύ διαφορετική το θέμα του… τάιμινγκ της διοργάνωσης κρίνεται ως κακό, αφού ήταν σαν να λένε… γεια σου καλοκαίρι. Από την άλλη, το γεγονός πως εξέλιξαν (γενικά) την Καλαμάτα σε πόλη διαφορετικών ταχυτήτων και διαμερισμάτων πρέπει να προβληματίσει τα μέγιστα.
Ομολογώ πάντως πως η Λευκή Νύχτα ήταν μια ευκαιρία για περπάτημα στην Καλαμάτα και τον… απέραντο – της ονείρωξης ορισμένων – πεζόδρομο του μέλλοντος και… ευτυχώς έλειπε από το κέντρο η δημοτική αστυνομία να κόβει κλήσεις στους… απολαμβάνοντες τον χαμό και κωλυσιεργούντες την κυκλοφορία. Βέβαια, τέλος, ήταν και μια ευκαιρία... σύσφιγξης των κοινωνικών μας σχέσεων και επαφών. Προτάσεις για τον χαρακτήρα της «Λευκής Νύχτας» που φθίνει έχουν ήδη κατατεθεί και καλό να υπάρξει συζήτηση με τους οργανωτές, εκτός και εάν αντιλαμβάνονται την όλη υπόθεση προσωπική (τους) και όχι της πόλης.
best TV