Pages

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

«ΕΝΦΙάλτης» από την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών

Έρχεται η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές και… όποιον πάρει ο χάρος. Κανονικά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έπρεπε να περιμένουν με ανυπομονησία την εξίσωση (δηλαδή τη μείωση) των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει και σε μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων. Δεν θα συμβεί. Η εξίσωση θα συνοδευτεί από αυξήσεις φορολογικών συντελεστών ενώ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι κάποιοι –ειδικά οι έχοντες τη μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία- θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα σε σχέση με πέρυσι. Το στίγμα το έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο: ο έχων (ακίνητα έστω και αν αυτά δεν αποδίδουν τίποτα ή δεν μπορούν να πουληθούν όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας) θα πληρώσει ακόμη περισσότερα. Εξίσωση των εμπορικών αξιών των ακινήτων με τις αντικειμενικές σημαίνει στην πράξη αυξήσεις στις τιμές των «φθηνότερων» ακινήτων της χώρας και σημαντικές μειώσεις για τα άλλοτε «φιλέτα»: από Εκάλη και Κηφισιά μέχρι Φιλοθέη και Ηρώδου Αττικού.
Δύσκολη απόφαση για κυβέρνηση της «αριστεράς»: να εμφανιστεί ύστερα από την επιβολή μέτρων συνολικού ύψους 14,5 δις. ευρώ να φέρνει μειώσεις στη φορολογητέα αξία των ακριβότερων ακινήτων της χώρας. Κι όμως, σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν όσοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην κτηματαγορά. Όταν το 2016 η κυβέρνηση αποφάσιζε να παγώσει τις αντικειμενικές αξίες των ακριβών περιοχών στα επίπεδα του 2007, ήξερε ότι οι τιμές ζώνης σε Φιλοθέη, Παλαιό Ψυχικό, Κηφισιά, Γλυφάδα, β’ και γ’ ζώνη του Δήμου Αθηναίων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα καθώς από το 2007, έτος κατά το οποίο άλλαξαν για τελευταία φορά, μέχρι σήμερα, η μέση μείωση ακόμη και στις ακριβότερες περιοχές της χώρας έχει ξεπεράσει το 40%. Έτσι, όλες οι περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 4000 ευρώ, έχουν την ίδια αντικειμενική αξία εδώ και 10 χρόνια παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Υπάρχει βέβαια και η άλλη όψη του νομίσματος: στις περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 700 ευρώ, δεν έγινε καμία μεταβολή το 2016 με αποτέλεσμα να εμφανίζονται στα χαρτιά ως «φτωχογειτονιές» οι οποίες έχουν σημειώσει πολύ μεγάλη ανάπτυξη την τελευταία 10ετία παρά την κρίση που έπληξε τα ακίνητα. Για να κάνει εξίσωση των εμπορικών αξιών με τις αντικειμενικές σε αυτές τις περιοχές, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να κάνει ανατιμήσεις και να αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ προκαλώντας τεράστιες αντιδράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου