Pages

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Δασικοί χάρτες: Πάνω από 140.000 οι αντιρρήσεις

Έντονη κινητικότητα, παράπονα και εκτιμήσεις για πάνω από 140.000 αντιρρήσεις και πρόδηλα λάθη, προκύπτουν μέχρι σήμερα, κατά τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών, και το υπουργείο Περιβάλλοντος αναζητά φόρμουλα για να εξεταστούν γρήγορα.
Μεγαλύτερα προβλήματα έχουν προκύψει στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στη Μαγνησία και στη Χαλκιδική, από τους ήδη αναρτημένους χάρτες, αλλά βούληση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου, είναι να βελτιωθούν όλα τα προβληματικά σημεία που προέκυψαν, μετά την πρώτη εφαρμογή της ανάρτησης.
Παρά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση αναζητά όλα τα πρακτικά και χρηματοδοτικά εργαλεία για να τρέξει πιο γρήγορα η διαδικασία. Ωστόσο, κοινοβουλευτικές πηγές υποστηρίζουν ότι δεν έχει προλάβει να καταθέσει αντιρρήσεις ούτε στο 20% των πολιτών. Πληροφορίες της «ΥΧ» λένε πως έρχονται και νέες ρυθμίσεις από την πλευρά Φάμελλου και στις περιοχές NATURA, με φιλόδοξο στόχο, ως το 2020, να ολοκληρωθεί και το κτηματολόγιο, για να μπορεί να είναι σαφές το χωρικό πλαίσιο και να τρέξουν οι επενδύσεις.

Τι συμβαίνει με το κτηματολόγιο

Μέχρι σήμερα, στο Εθνικό Κτηματολόγιο έχει ενταχθεί και περατωθεί, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην έκθεσή του προς την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος ο κυβερνητικός βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Σαρακιώτης, το 25% των δικαιωμάτων της χώρας.
Στην παρούσα φάση εξελίσσεται η κτηματογράφηση για το άλλο 25% περίπου. Η τρέχουσα διαδικασία αναφέρεται κατά κόρον σε αστικές περιοχές, στο 23%, δηλαδή σχεδόν το 1/4 της έκτασης της χώρας, και αντιστοιχεί σε 30 εκατ. δικαιώματα. Η ίδια έκθεση τονίζει πως είναι σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία από τον Απρίλιο του 2016, αναφορικά με το 47,5% των δικαιωμάτων της χώρας, δηλαδή περίπου 18,5 εκατ. δικαιωμάτων και αντιστοιχεί στο 67,7% της έκτασης. Αυτή η διαγωνιστική διαδικασία αφορά κυρίως μη αστικές περιοχές, δηλαδή αγροτικές ή δασικές.
Έτσι, ως τον Αύγουστο του 2017, είχε προχωρήσει η διαδικασία συμβασιοποίησης για 95 έργα κτηματογράφησης. Παράλληλα, επανασχεδιάστηκε και επαναπροκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας, που αφορά στην τέταρτη γενιά των κτηματογραφήσεων.
Σε κάθε περίπτωση, η αρμοδιότητα της ΕΚΧΑ πάνω στους δασικούς χάρτες αφορά περίπου 72 εκατομμύρια δικαιώματα, που αντιστοιχούν σε ποσοστό άνω του 50%. Μέσα στο 2017 αναρτήθηκε το 36% και αναμένεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να αναρτηθεί και το υπόλοιπο 20%.
Παρά τις όποιες καθυστερήσεις, υπάρχει σαφέστατα καλύτερη διαχείριση στην κτηματογράφηση και, αξιοποιώντας την εμπειρία από περιοχές όπως η Λοκρίδα, η Χίος και η Μυτιλήνη, ενώ αρχικά ο μέσος όρος ενστάσεων ήταν 25% στα πιλοτικά προγράμματα, εν συνεχεία το ποσοστό έπεσε στο 3%.

Αποστάσεις από αντιπολίτευση

Την ίδια στιγμή, κόμματα της αντιπολίτευσης επιμένουν ότι έχει γίνει αλαλούμ με την ανάρτηση των δασικών χαρτών και, παρά τις όποιες βελτιώσεις, το μέτρο είναι εισπρακτικό και πολλοί άνθρωποι, που είχαν προβλήματα, κινδυνεύουν να μην προλάβουν ή να μην μπορούν να δώσουν τα έξοδα μηχανικού, για να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση. Το ίδιο υποστηρίζουν, εμμέσως πλην σαφώς, και ορισμένοι κυβερνητικοί βουλευτές, είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε από τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι ζητούν να υπάρξει έστω σιωπηρή παράταση.
Σε μια πρώτη φάση, πάντως, από τα στοιχεία που έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος, φαίνεται πως τα καταπατημένα δεν είναι τόσα πολλά, όσα τουλάχιστον εκτιμούσαν οι υπηρεσίες. Από το 66,24% των περιοχών, που έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες, μόλις το 6,16% θεωρούνται δασικές εκτάσεις, αν και αυτό το νούμερο αναμένεται να αλλάξει με την ενσωμάτωση και νέων αντιρρήσεων. Ωστόσο, κόμματα της αντιπολίτευσης επιμένουν ότι ένας μεγάλος αριθμός πολιτών δεν έχει καταφέρει να καταθέσει εμπρόθεσμα τις αντιρρήσεις.
Σε 110.420 ανέρχονταν συνολικά οι αντιρρήσεις ως την περασμένη εβδομάδα για όσες περιοχές είχαν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες, ενώ αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ενσωματωθούν στο σύστημα άλλες περίπου 30.000 αντιρρήσεις ή πρόδηλα λάθη.
Ειδικότερα, τα μεγαλύτερα προβλήματα στην πρώτη τετράδα εντοπίζονται στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, με 16.390 αντιρρήσεις. Ακολουθούν οι ΠΕ Μεσσηνίας, με 15.104, Αχαΐας με 12.187, Ευβοίας με 12.187 ενώ τα μικρότερα προβλήματα διαπιστώθηκαν μέχρι στιγμής στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου, με μόλις 3 αντιρρήσεις/πρόδηλα σφάλματα.
Ειδικότερα, η πρώτη δεκαπεντάδα αντιρρήσεων/πρόδηλων λαθών, που ενδέχεται να αλλάξει με την ενσωμάτωση και νέων αντιρρήσεων, μετά το κλείσιμο των δασικών χαρτών, περιλαμβάνει: Λακωνία, Μεσσηνία, Αχαΐα, Εύβοια, Ηλεία, Μαγνησία, Χαλκιδική, Αττική, Λάρισα, Κοζάνη, Αρκαδία, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Πιερία, Κυκλάδες.
Η εικόνα που έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι εντελώς διαφορετική από τις αρχικές εκτιμήσεις, αλλά πολίτες θεωρούν πως οι υπηρεσίες εξακολουθούν να παρουσιάζουν μια ωραιοποιημένη άποψη, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Μέχρι στιγμής, οι δασικές εκτάσεις που έχουν αναρτηθεί αφορούν στο 66,24% του συνόλου των αναρτημένων περιοχών, ενώ οι δασικές που έχουν εκχερσωθεί μόλις στο 3,40%. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αντιρρήσεις καταλαμβάνουν το 1,78% του συνόλου των αναρτημένων περιοχών, τα δε πρόδηλα λάθη κοντά στο 0,36% αλλά αυτή η εικόνα αναμένεται να είναι πιο ξεκάθαρη τις επόμενες ημέρες. ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου