Pages

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΣΤΑ 8 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ..ΚΑΛΟΦΑΓΑΔΕΣ

Αν μη τι άλλο οι Έλληνες γνωρίζουμε τι θα πει καλό φαγητό. 
Και ακόμη περισσότερο τι θα πει καλό, παραδοσιακό φαγητό. 
Σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας κι αν ταξιδέψουμε πάντα θα βρούμε κάποια παραδοσιακή λιχουδιά σήμα κατατεθέν της τοπικής κουζίνας του εκάστοτε προορισμού. 
Οι καλοφαγάδες της χώρας ξέρουν πολύ καλά σε ποια μέρη θα τα βρούνε, και μάλιστα δεν χάνουν ευκαιρία να πραγματοποιούν μια εξόρμηση σε αυτά, όταν τους δίνεται η ευκαιρία. 
Ποια είναι, ωστόσο, εκείνα τα πιάτα που θα μας κάνουν να μπούμε στο αυτοκίνητο/ αεροπλάνο και να πραγματοποιήσουμε ένα ταξίδι με αφορμή αυτά; 
Και το σημαντικότερο, πού θα τα δοκιμάσουμε στην καλύτερη εκδοχή τους; 
Το greekguide.com συγκέντρωσε οχτώ παραδοσιακά πιάτα σε οχτώ διαφορετικούς προορισμούς ανά την Ελλάδα. 
Ανάμεσά τους – και μοναδικός προορισμός από την Πελοπόννησο, είναι η Καλαμάτα, ενώ η γευστική επιλογή που προτείνει είναι η πασίγνωστη ψητή Γουρνοπούλα:
 Καλαμάτα για γουρουνοπούλα
Σήμα κατατεθέν πιάτο για την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας η γουρουνοπούλα (γουρνοπούλα), οι ντόπιοι την αποκαλούν και μπουζοπούλα. Σιγομαγειρεμένη ολονυκτίς στο φούρνο (σε ειδικό φούρνο και ταψιά που την χωράνε ολόκληρη) μέχρι το κρέας της να γίνει «λουκούμι» και η πέτσα τόσο τραγανή όσο χρειάζεται για να μην μπορείτε να της αντισταθείτε, πρόκειται για ένα έδεσμα που πραγματικά θα σας κάνει να γλείφετε τα δάχτυλά σας. Η καλαματιανή γουρουνοπούλα είναι τόσο νόστιμη, που δεν χρειάζεται τίποτα συνοδευτικό. Προτιμήστε την στη λαδόκολλα με αρκετό αλατοπίπερο, όπως άλλωστε την απολαμβάνουν και οι ντόπιοι. Στο Ασπρόχωμα λίγο έξω από την Καλαμάτα θα τη βρείτε να «φιγουράρει» σουβλιστή στις βιτρίνες των ταβερνών της περιοχής.
Δείτε τους υπόλοιπους προορισμούς:
Χανιά για χανιώτικο μπουρέκι
Ένα κομμάτι δεν είναι ποτέ αρκετό για τους λάτρεις της πίτας. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για το χανιώτικο μπουρέκι, ένα παραδοσιακό και πολύ ελαφρύ χανιώτικο πιάτο το οποίο μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Ολόφρεσκα λαχανικά και επιλεγμένα κρητικά τυριά δημιουργούν μια πλούσια και απολαυστική γέμιση η οποία περιβάλλεται από χειροποίητο φύλλο πίτας. Εξαιρετική επιλογή τόσο για την εξαιρετική γεύση του, όσο και για τα φίνα αρώματά του.
Πορταριά για πηλιορείτικο ΣπετζοφάιΣτα χωριά του Πηλίου εκτός από το να κάνετε βόλτα σε γραφικά σοκάκια, να θαυμάσετε παραδοσιακά κτήρια τοπικής αρχιτεκτονικής, να παρατηρήσετε από κοντά τη φύση σε όλο το μεγαλείο της, να προμηθευτείτε τοπικά προϊόντα, όπως τσίπουρο, σπιτικές μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, θα έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε εξαιρετικές ντόπιες συνταγές από την περίφημη πηλιορείτικη κουζίνα. Από τους πιο φημισμένους εκπροσώπους της παραδοσιακής κουζίνας της περιοχής το πηλιορείτικο σπετζοφάι. Ένα παραδοσιακό, λιτό και απλό πιάτο με μοναδική γεύση με βασικά συστατικά το λουκάνικο και τις πιπεριές. Οι μερακλήδες καλοφαγάδες που ξέρουν πώς να περνάνε καλά το συνοδεύουν ιδανικά με τοπικό τσίπουρο.
Μονοδένδρι για την αλευρόπιτα της Κικίτσας
Η φήμη της αλευρόπιτας της κυρίας Κικίτσας από το Μονοδένδρι κάνει τον γύρο όλης της Ελλάδας. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν ως προορισμό ή επισκέπτονται έστω και για φαγητό το συγκεκριμένο χωριό του Ζαγορίου προκειμένου να δοκιμάσουν αυτήν τη διαφορετική πίτα. Και λέμε διαφορετική γιατί δεν πρόκειται για μια πίτα με παραδοσιακό φύλλο όπως έχουμε όλοι στο μυαλό μας. Πρόκειται για μία παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς Κικίτσας –το μυστικό της επιτυχίας της παραμένει κρυφό από το 1958– η οποία παρασκευάζεται με αλεύρι, τυρί, αυγά και βούτυρο.
Καστοριά για σαρμάδεςΗ λέξη σαρμάδες σε όσους δεν είναι από τη Βόρεια Ελλάδα, συνήθως ηχεί άγνωστη. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό πιάτο που τρώγεται κυρίως το χειμώνα, το οποίο δεν είναι άλλο από τους γνωστούς σε όλους λαχανοντολμάδες. Για την Καστοριά συγκαταλέγεται στα παραδοσιακά πιάτα της τοπικής κουζίνας και ξεχωρίζει στις επιλογές των επισκεπτών της. Η ιδιαιτερότητά τους σε σχέση με τους κλασικούς λαχανοντολμάδες έγκειται στο ότι τα φύλλα του λάχανου που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των σαρμάδων διατηρούνται για λίγο σε νερό με αλάτι ή αλλιώς άρμη.
Λίμνη Κερκίνη για βουβάλι
Η λίμνη Κερκίνη, στο βορειοδυτικό άκρο του νομού Σερρών, είναι ο τόπος με τον μεγαλύτερο αριθμό νεροβούβαλων σε όλη την Ελλάδα. Το κρέας τους είναι πολύ θρεπτικό και νόστιμο, πλούσιο σε σίδηρο, φώσφορο και βιταμίνη Α και οι ταβέρνες της περιοχής το έχουν ως κύριο συστατικό για τα πιάτα με κρέας. Μπορείτε να το βρείτε σε διάφορες εκδοχές όπως κοκκινιστό, σουτζουκάκια, λουκάνικο ή στα κάρβουνα. Όταν βρεθείτε στην περιοχή μην παραλείψετε να ψωνίσετε ντελικατέσεν από βουβαλίσιο κρέας.
Νάουσα για κεφτέδες με άρμη
Από τα κατεξοχήν αυθεντικά πιάτα της Νάουσας, οι κεφτέδες με άρμη πρέπει να συμπεριληφθούν στις επιλογές σας όταν βρεθείτε στην μοναδική ηρωική πόλη της χώρας. Πρόκειται για μια παραδοσιακή συνταγή, απλή, πολύ εύκολη και πεντανόστιμη. Οι τηγανιτοί κεφτέδες «βυθίζονται» σε σάλτσα αλευριού –για την παρασκευή της χρησιμοποιείται αλεύρι, σάλτα ντομάτας σε πελτέ, νερό και σκόρδο– και προσφέρονται λαχταριστοί στις περισσότερες ταβέρνες της πόλης.
Πρέσπες για φασόλια γίγαντες
Ένα από τα πιο δημοφιλή και παραδοσιακά τοπικά προϊόντα της περιοχής που γίνονται και πεντανόστιμα φαγητά δεν είναι άλλο από τα περίφημα φασόλια Πρεσπών. Με το γόνιμο έδαφος, το ιδανικό κλίμα και το άφθονο νερό της περιοχής να ευνοούν την καλλιέργειά τους, είναι πλούσια σε σίδηρο, μέταλλα, μαγνήσιο, ιχνοστοιχεία κ.α. και, έτσι, δεν συμπεριλαμβάνονται τυχαία στα κορυφαία ολόκληρης της χώρας. Στα χωριά της ευρύτερης περιοχής θα τα βρείτε σε διάφορες εκδοχές όπως φασόλια γίγαντες, φασολάδα ή και σε σαλάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου