Pages

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΔΙΤ ΜΕΣΩ ΔΗΜΟΥ...ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Η συζήτηση για την αναβάθμιση των υποδομών του λιμανιού της μεσσηνιακής πρωτεύουσας έχει καιρό ανοίξει, όπως επίσης και το ζήτημα που αφορά τον χαρακτήρα που πρέπει να έχει το λιμάνι, συνδυαστικά με τα όσα προγραμματίζονται και σχεδιάζονται για το παραλιακό μέτωπο. Σύμφωνα με το Δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα ανοίγει πλέον και η συζήτηση για την ύπαρξη ΣΔΙΤ προκειμένου να υλοποιηθούν έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΛΟΓΩ ΣΤΕΓΗΣ ΠΟΥ ΣΤΑΖΕΙ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΔΑΜΥΛΗΣ

Συνεχίζεται και σήμερα γίνεται η κατάληψη στο Λύκειο Καρδαμύλης λόγω των σοβαρών προβλημάτων της στέγης, η οποία στάζει – όπως σημειώνεται από γονείς – εδώ και χρόνια και από αυτήν περνούν… ηλεκτροφόρα καλώδια. Πέρα από τους μαθητές όπως σημειώνεται και από γονείς «…ανησυχούμε γιατί οι οχλήσεις μας προς υπεύθυνους – δήμαρχο και μηχανικούς – δεν δίνουν παρά αόριστες απαντήσεις για την ασφάλεια της στέγης. Η γενική συνέλευση γονέων αποφάσισε να φέρει δικό της μηχανικό για τον έλεγχο της στέγης. Τα παιδιά κινδυνεύουν στη σκάλα ανεβοκατεβαίνοντας όπως βλέπετε αλλά τα αιτήματα τους είναι δίκαια».

ΝΑΙ ΣΤΟ ΣΔΙΤ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Η συζήτηση για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας και την αξιοποίησή του έχει… ανοίξει για τα καλά, και όλα αυτά με φόντο και τις δηλώσεις από τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης. Η κυβέρνηση σημειώνει πως δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις, την ώρα που η περιφέρεια… προκρίνει την πρότασή της για ΣΔΙΤ.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΒΟ-Υ-ΛΕΥΤΩΝ

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των πολιτών στο άκουσμα ότι πρώην βουλευτές διεκδικούν αναδρομικά. Με σκληρή γλώσσα αναφέρονται στο θέμα, εστιάζοντας στην τραγική κατάσταση που οι ίδιοι έχουν περιέλθει τα τελευταία χρόνια με τις περικοπές να διαδέχονται η μία την άλλη. Το ρεπορτάζ του BEST TV τα λέει όλα και δείτε το..

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ"

Συνάντηση με εργαζόμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου είχε ο Δήμαρχος Π. Νίκας, με σκοπό την καταγραφή των προβλημάτων και την εξεύρεση λύσεων. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αποτελεί μία από τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Καλαμάτας και υπάρχουν δύο προγράμματα ένα στην πόλη της Καλαμάτας, το οποίο χρηματοδοτεί εξ’ ολοκλήρου ο Δήμος κι ένα στα χωριά του Ταϋγέτου και στις απομακρυσμένες περιοχές, όπως η Δημοτική Ενότητα Αρφαρών και η Δημοτική Ενότητα Θουρίας, που χρηματοδοτείται κατά 75% από Κοινοτικούς πόρους και κατά 25% από εθνικούς πόρους.
Από το πρόγραμμα εξυπηρετούνται σε όλο το Δήμο 312 άτομα μοναχικά και ηλικιωμένα σε εβδομαδιαία βάση και σε πολλές περιπτώσεις, όταν παραστεί ανάγκη, και σε καθημερινή βάση (π.χ. για ενέσεις ινσουλίνης, κ.λπ.) Ο Δήμαρχος ζήτησε από κάθε υπεύθυνο περιοχής αναλυτική έκθεση εργασιών καθώς και καταγραφή των εξυπηρετούμενων ατόμων. Επίσης έδωσε κατευθυντήριες γραμμές για την ενίσχυση του προγράμματος με την πρόσληψη προσωπικού και την απόκτηση μέσων.

ΧΩΡΙΣ..ΑΠΟΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟ "ΧΡΥΣΑΦΙ" ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Εντυπωσιακά άνοιξε η σεζόν για την ελιά ποικιλίας Καλαμών, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες πράξεις πώλησης στην περιοχή της Χαλκιδικής και πιο συγκεκριμένα στην Κασσάνδρα, έφεραν το 200άρι στα 1,50 ευρώ. Οι πιο χοντρές ελιές των 120 κομματιών πληρώνονται από τους ντόπιους εμπόρους αδρά, μέχρι και 2,10 ευρώ το κιλό. Μειωμένη αναμένεται η παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών, καθώς δεν έλειψαν προβλήματα από την ξηρασία και τις χαλαζοπτώσεις. Όπως λένε στο AgroNews ελαιοπαραγωγοί από την συγκεκριμένη περιοχή που άρχισαν το μάζεμα πριν τρεις ημέρες, πέρσι οι αντίστοιχες τιμές για το 200άρι, δεν ξεπερνούσαν στο άνοιγμα τα 1,10-1,20 ευρώ το κιλό, ενώ στο τελείωμα και γενικά στην χώρα, έπιασαν, ανεξαρτήτως μεγέθους και τα 2,90 ευρώ το κιλό.
Σημειωτέον, ότι νοτιότερα, σε περιοχές όπως η Δυτική Ελλάδα, η Στερεά, η Ήπειρος και η Πελοπόννησος, η συγκομιδή δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν τις 10 Νοεμβρίου, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του καρπού στα δέντρα παραμένει πράσινο κι ενώ τα αποθέματα είναι… εξαφανισμένα. Με τις τελευταίες βροχές που έπεσαν σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές, ο καρπός θα βοηθηθεί να μαυρίσει και να πάρει κι άλλο μέγεθος, ωστόσο τα προβλήματα που προκάλεσε η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας στα λιοστάσια είναι μεγάλα. Πάντως όλα συνηγορούν, όπως έχει επισημάνει έγκαιρα η Agrenda, ότι η φετινή θα είναι μια ακόμα καλή χρονιά για το συγκεκριμένο είδος ελιάς σε επίπεδο τιμών παραγωγού, καθώς το εξαγωγικό ενδιαφέρον και η ζήτηση είναι μεγάλη. agronews

Νέου τύπου έλεγχοι της Εφορίας

Ήταν Απρίλιος 2015 όταν διέρρευσαν για ακόμα μία φορά στον διεθνή Τύπο οι τουλάχιστον... πρωτότυπες ιδέες Βαρουφάκη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. 
Είχε προηγηθεί η απίστευτη ιδέα που είχε πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να καλωδιωθούν με κρυφές κάμερες φοιτητές και νοικοκυρές και να γυρίζουν στα νησιά προκειμένου να καταγράφουν τους εστιάτορες και τα μπαρ που δεν εκδίδουν αποδείξεις. Στη συνέχεια ακούστηκε άλλη μία απίστευτη ιδέα. Αυτή της εγκατάστασης ειδικών συσκευών στις εισόδους της επαγγελματικής εγκατάστασης των ελεύθερων επαγγελματιών που παρέχουν υπηρεσίες απευθείας στους καταναλωτές, όπως είναι τα συνεργεία αυτοκινήτων και οι γιατροί, προκειμένου να καταγράφεται ο αριθμός των πελατών που μπαίνουν και βγαίνουν. Με αυτόν τον τρόπο, υποστήριζε ο... εισηγητής της ιδέας, θα φοβόταν τον έλεγχο ο επαγγελματίας και θα εξέδιδε αποδείξεις. Οι ιδέες αυτές έμειναν στα χαρτιά και προκάλεσαν περισσότερο θόρυβο και γέλιο.
Ωστόσο, αν και δεν καταφεύγουν στις λύσεις αυτές, στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και στο υπουργείο Οικονομικών προβληματίζονται σοβαρά για το γεγονός ότι σε πολλούς κλάδους παροχής υπηρεσιών η φοροδιαφυγή μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων έχει χτυπήσει "κόκκινο". Δεν είναι μόνο οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές που αποτρέπουν από την έκδοση αποδείξεων, καθώς η φοροδιαφυγή συμφέρει πολύ, είναι και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Δεν είναι τυχαίο ότι τα εισοδήματα που δήλωσαν για το 2016 οι ελεύθεροι επαγγελματίες ήταν μειωμένα κατά περίπου 20%.
Για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή στις τάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών, και ειδικά αυτών που παραδοσιακά εμφανίζουν υψηλά ποσοστά, όπως είναι οι γιατροί και οι δικηγόροι, στο ΥΠΟΙΚ σχεδιάζουν τα εξής:
-Την παρουσία των ελεγκτών έξωθεν της επαγγελματικής εγκατάστασης του επαγγελματία (π.χ., γιατρού, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ανά τακτά χρονικά διαστήματα). Για παράδειγμα, οι ελεγκτές θα "στήνονται" έξωθεν ενός ιατρείου και για δύο ώρες κάθε ημέρα θα καταγράφουν τον αριθμό των ασθενών που επισκέπτονται το ιατρείο. Στη συνέχεια, θα μπαίνουν στο ιατρείο και θα ελέγχουν τον αριθμό των αποδείξεων που έχουν κοπεί κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους έξω από το ιατρείο. Με αυτόν τον τρόπο, θα διαπιστώνουν μη έκδοση αποδείξεων και θα επιβάλλουν πρόστιμα. Μεγάλη σημασία δίνουν στο ΥΠΟΙΚ και στο γεγονός ότι ο κίνδυνος καταγραφής των εξερχόμενων πελατών θα λειτουργεί ως μέσο πίεσης προς τους επαγγελματίες προκειμένου να κόβουν αποδείξεις.

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

ΣΟΚΑΡΕΙ ΤΟ ΔΡΑΜΑ 5ΜΕΛΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ ΠΟΥ ΚΑΗΚΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ..

Ένα ανείπωτο δράμα αποκαλύφθηκε από την φωτιά που ξέσπασε χθες βράδυ σε σπίτι όπου διέμενε μια 5μελής οικογένεια στην οδό Τηλεμάχου, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Καλαμάτας. Το ανδρόγυνο και τα τρία τους μικρά παιδιά κυριολεκτικά σώθηκαν από θαύμα, από την φωτιά που ξέσπασε στο υπνοδωμάτιο και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα κάνοντας… στάχτη όλο το σπίτι και τα υπάρχοντα της οικογένειας. Το ένα παιδί χρειάστηκε να δεχθεί τις πρώτες βοήθειες καθώς υπέστη εγκαύματα στα άκρα, ωστόσο το σοκ για όλους είναι τεράστιο! 
Η επόμενη μέρα βρίσκει τους γονείς να προσπαθούν να μαζέψουν ότι μπορούν στο καμένο σπίτι που βρίσκεται κοντά στην συνοικία της Αγ. Παρασκευής. Ωστόσο εκείνο που αποκαλύπτεται σοκάρει ακόμη περισσότερο. Η οικογένεια προσπαθούσε μέσω ρυθμίσεων να καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος της στη ΔΕΗ. Ο λογαριασμός είχε φθάσει κοντά στις 5.000€, ενώ όπως σημειώνει η μητέρα κατάφεραν σταδιακά με κάποιες μεγάλες καταβολές – όποτε είχαν εργασία – να φθάσουν το ποσό στις 3.400 περίπου. Παρά τις παραινέσεις τους και τις εκκλήσεις τους προς της ΔΕΗ πως κάνουν κάθε προσπάθεια για να πληρώσουν το λογαριασμό να μην κοπεί το ρεύμα γιατί αυτό θα ήταν ότι χειρότερο στον αγώνα για την επιβίωση που κάνουν καθημερινά και ότι χειρότερο για τα τρία μικρά τους παιδιά, τον Αύγουστο εργολάβος της επιχείρησης βρέθηκε εκεί και έκοψε το καλώδιο ρευματοδότησης. 
Μάλιστα, όπως μας κατήγγειλαν άφησε και ανοιχτό το καπάκι με συνέπεια να κινδυνεύουν ανά πάσα ώρα και στιγμή. Δυο και μήνες τώρα η οικογένεια ζούσε στο σκοτάδι με μόνο φως από τα κεριά κάνοντας προσπάθεια να συγκεντρώσει χρήματα για να ρυθμίσει την οφειλή. Χθες το χειρότερο δεν άργησε να συμβεί και από ένα κερί – όπως μας σημείωσαν – λαμπάδιασε το σπίτι, με τη μητέρα να τρέχει να προλάβει για να βγάλει εκτός της οικίας τα τρία ανήλικα παιδιά της
best-tv.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΜΒΡΙΑ ΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Σύσκεψη υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα & Δασικής Πολιτικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Αθανάσιου Γκίκα και την Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, Υποδομών, Δικτύων, Μεταφορών και Περιβάλλοντος κα Κωνσταντίνα Νικολάκου στην έδρα της  Περιφέρειας Πελοποννήσου με θέμα: «Οι επιπτώσεις της παρατεταμένης ανομβρίας – ξηρασίας στην ελαιοκαλλιέργεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου» πραγματοποιήθηκε σήμερα.
Στην σύσκεψη μετείχαν οι προϊστάμενοι της ΔΑΟΚ των Περιφερειακών Ενοτήτων  της  Περιφέρειας. Μετά τη διαλογική συζήτηση, ανταλλαγή πληροφοριών και αφού ελήφθησαν υπόψη οι καταγεγραμμένες απόψεις των Τοπικών φορέων περιοχών της Περιφέρειας Πελοποννήσου που επλήγησαν από την ξηρασία, προέκυψαν συμπεράσματα που αφορούν την αποτύπωση της ζημιάς και την  υποβολή προτάσεων.
Αποτύπωση ζημιάς
Σε περιοχές όλων των Περιφερειακών ενοτήτων, η παρατεταμένη ανομβρία-ξηρασία έχει προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στην ελαιοκαλλιέργεια πλήττοντας και τις ελαιοποιήσιμες, αλλά και τις βρώσιμες ελιές. Οι ζημιές αφορούν μη αρδευόμενους ελαιώνες και είναι κλιμακούμενες σε έκταση και σε ένταση, εξαρτώμενες από τα χαρακτηριστικά του εδάφους στο σημείο (σταθμό), τον προσανατολισμό των ελαιώνων, την κατάσταση των ελαιόδεντρων σε σχέση με την ηρτημένη παραγωγή και υπάρχουσα βλάστηση και τις κατά τόπους βροχές το προηγούμενο διάστημα. Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και η τελική δυσμενή επίδραση θα εξαρτηθεί από την υφιστάμενη κατάσταση των ελαιόδεντρων και τις βροχοπτώσεις του επόμενου διαστήματος. Οι βροχές τις 23ης και 24ης Οκτωβρίου λειτουργούν θετικά στην βελτίωση της κατάστασης.
Οι ζημιές αφορούν το ύψος της παραγωγής των επιτραπέζιων αλλά και ελαιοποιήσιμων ελαιώνων αλλά και σε σοβαρές περιπτώσεις την βλαστική κατάσταση των ελαιόδεντρων.
Πέραν των συνθηκών που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα και αφορούν κυρίως τις βροχοπτώσεις υπάρχουν περιοχές όπου οι ζημιές στην ελαιοπαραγωγή είναι ιδιαιτέρως σοβαρές και η δυνατότητα αναστροφής της κατάστασης είναι περιορισμένη.
             Προτάσεις:
  1. Άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών από την παρατεταμένη ανομβρία-ξηρασία σε πληγείσες περιοχές με γεωγραφική συνάφεια , με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, από τη στιγμή που συντρέχουν οι προβλεπόμενες  προϋποθέσεις.
  2. Αλλαγή του κανονισμού του Ε.Λ.Γ.Α., έτσι ώστε ως ζημιογόνο αίτιο αποζημιούμενης απώλειας παραγωγής, να προβλεφθεί για την καλλιέργεια της ελιάς και η παρατεταμένη ανομβρία-ξηρασία.     Πιο  συγκεκριμένα  αποστολή  παρατηρήσεων-προτάσεων προς  τον  Ε.Λ.Γ.Α.,  για  την  τροποποίηση  του  ισχύοντος  θεσμικού  πλαισίου που διέπει  την  λειτουργία  του  οργανισμού.
  3. Λόγω των σοβαρών επιδράσεων της αλλαγής του κλίματος στην ελαιοκαλλιέργεια με συνέπεια τα δυσμενή αποτελέσματα στην ελαιοπαραγωγή της δυτικής Ελλάδας των δύο τελευταίων περιόδων από εντελώς αντίθετα κλιματολογικά αίτια, προτείνεται η σύσταση μιας επιστημονικής- τεχνικής ομάδας εργασίας σε διαπεριφερειακό επίπεδο, η οποία θα μελετήσει τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος στην ελαιοκαλλιέργεια της δυτικής και νότιας Ελλάδας με στόχο να εισηγηθεί μέτρα α) βέλτιστων πρακτικών και χειρισμών που θα εφαρμόζουν οι ελαιοπαραγωγοί για να μειώσουν τις δυσμενείς επιδράσεις και β) τη λήψη και θέσπιση από την πολιτεία μέτρων για την στήριξη των ελαιοπαραγωγών που πλήττονται από τις ακραίες επιδράσεις της αλλαγής του κλίματος στην ελαιοκαλλιέργεια.
Την ομάδα εργασίας προτείνεται να στελεχώσουν επιστήμονες ερευνητές από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα και ειδικευμένοι γεωτεχνικοί των Περιφερειών των μεγάλων ελαιοκομικών περιοχών. Θα πρέπει επίσης να δοθεί εύλογος χρόνος στην ομάδα εργασίας, έτσι ώστε τα συμπεράσματα να είναι απολύτως τεκμηριωμένα και να γίνουν αποδεκτά από την οργανωμένη πολιτεία.

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΚΛΟΠΕΣ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Συνελήφθη, προχθές (28.10.2017) το βράδυ, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας, 19χρονος ημεδαπός, γιατί όπως προέκυψε την 27.10.2017 το βράδυ, στη Καλαμάτα Μεσσηνίας, αφαίρεσε από κατάστημα ημεδαπής, προϊόντα. Επιπλέον, στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο (2) δισκία, που εμπίπτουν στη νομοθεσία για τα ναρκωτικά. Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας. Επίσης συνελήφθη, χθες (29.10.2017) το μεσημέρι, στη Μεσσήνη Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας, 29χρονος ημεδαπός, γιατί κατείχε ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους -8- γραμμαρίων, η οποία κατασχέθηκε. Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας

Η..ΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΟΔΗΓΟ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Ένας προορισμός, πολλές επιλογές...

Η βρετανική Telegraph την είχε συμπεριλάβει την άνοιξη του 2016 στη λίστα με τους συνολικά 13 λιγότερο γνωστούς ευρωπαϊκούς προορισμούς που αξίζει να συμπεριλάβει κάποιος στην ταξιδιωτική του ατζέντα, πριν γίνουν ακόμη γνωστοί στο μεγαλύτερο μέρος του μαζικού τουρισμού.
Οι προβλέψεις της βεβαίως και επιβεβαιώθηκαν καθώς η μεσσηνιακή πρωτεύουσα τον τελευταίο χρόνο γνωρίζει ραγδαία τουριστική ανάπτυξη -διαθέτει υποδομές για όλα τα γούστα και budget- η οποία την έχει ήδη αναδείξει σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό, τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους ταξιδιώτες.


Ένα από τα πιο γραφικά δρομάκια στο ιστορικό κέντρο
grgng2-istoriko-kentroΕκτός του ότι πλέον προσεγγίζεται μέσα σε 2,5 ώρες από την Αθήνα, το αεροδρόμιό της κατακλύζεται από πτήσεις charter και το λιμάνι της γεμίζει με κρουαζιερόπλοια (κυρίως κατά την καλοκαιρινή σεζόν). Μην ξεχνάτε, μάλιστα, ότι εδώ και 22 χρόνια κατά την διάρκεια του καλοκαιριού στην Καλαμάτα διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Ακόμη ένας λόγος που την έχει κάνει διεθνώς γνωστή.
Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι η Καλαμάτα δεν είναι παντός καιρού. Μάλιστα, πρόκειται για μια ολοζώντανη πόλη που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει άλλες μεγαλουπόλεις της Ελλάδας. Με χαρακτηριστικό ατού της, λοιπόν, την στρατηγική τοποθεσία της –μπορεί εύκολα να αποτελέσει ορμητήριο για την γνωριμία σας και με τις υπόλοιπες ομορφιές του νομού– αποτελεί τέλεια επιλογή για ένα φθινοπωρινό weekend μακριά από τα τετριμμένα.


grgng2-paraliakiΗ παραλιακή της Ναυαρίνου, ιδανική επιλογή για βόλτες πεζή ή με το ποδήλατο
Η Καλαμάτα, λοιπόν, χωρίζεται στο παραλιακό μέτωπο με την περατζάδα (σημείο αναφοράς της πόλης κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες) και το ιστορικό κέντρο με το κάστρο (τόπος συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών κατά τη διάρκεια του χειμώνα). Κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου Ναβαρίνου (το μεγάλο πεζοδρόμιο ενδείκνυται για βόλτες πεζή ή με το ποδήλατο στον διαμορφωμένο ποδηλατόδρομο) συναντώνται cafes, bars και εστιατόρια τα οποία και συγκεντρώνουν τόσο τους κατοίκους της πόλης όσο και τους επισκέπτες της που τα επιλέγουν για να συνδυάσουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου, καθώς από εδώ απολαμβάνουν απεριόριστη θέα στη θάλασσα.
Όσο προχωράτε προς το κέντρο της πόλης, η πολυσύχναστη Αριστομένους θα σας οδηγήσει στην κεντρική πλατεία και τον πεζόδρομο της Ιατροπούλου  με τα νεανικά cafes και bars, ενώ ανηφορίζοντας λίγο ακόμα θα βρεθείτε μπροστά στο Δημαρχείο και εν συνεχεία στην ιστορική πλατεία 23ης Μαρτίου –εδώ ξεκίνησε ο Αγώνας της Επανάστασης το 1821. Ακριβώς από πίσω βρίσκεται το ιστορικό κέντρο της πόλης, κάτω ακριβώς από το κάστρο της, το οποίο κατά τη διάρκεια του χειμώνα μετατρέπεται σε σοφιστικέ πιάτσα με τα ψαγμένα στέκια που βρίσκονται στην περιοχή του.


Ο πεζόδρομος της Ιατροπούλου στο κέντρο της πόλης
Η Καλαμάτα διαθέτει, επίσης, μαρίνα, όπου αράζουν πολυτελή ιστιοπλοϊκά και σκάφη. Στην περιοχή της, μάλιστα, θα βρείτε και κάποια από τα πιο φημισμένα εστιατόρια και ψαροταβέρνες της πόλης.
grgng2-pezodromosΠαρακάτω σας έχουμε επιλεγμένες προτάσεις που θα σας συστήσουν στο αληθινό πρόσωπο της Καλαμάτας. Τι θα κάνετε, τι θα δείτε, πού θα φάτε, πού θα διασκεδάσετε, τι θα προμηθευτείτ0ε φεύγοντας από την μεσσηνιακή πρωτεύουσα; Μάθετε αναλυτικά πώς θα περάσετε ωραίες στιγμές στην Καλαμάτα και γεμίστε τις αποσκευές σας με επιπλέον εμπειρίες.

Ζωντανοί πεζόδρομοι και πλατείες

grgng2-pezodromoi_plateiesΤο κέντρο της πόλης είναι γεμάτο με ολοζώντανους πεζόδρομους οι οποίοι σφύζουν από ζωή σε καθημερινή βάση και είναι γεμάτοι με καθιερωμένα στέκια που επιλέγουν οι ντόπιοι για τον καφέ και το ποτό τους. Ο πεζόδρομος της Ιατροπούλου (κάθετος στην κεντρική πεζοδρομημένη Αριστομένους, την βασική «αρτηρία» της πόλης που ενώνει την παραλία με το ιστορικό κέντρο) με τα άκρως ενημερωμένα και νεανικά cafes είναι από τους πρώτους που καθιερώθηκαν ως πιάτσα.
Σημείο αναφοράς, ωστόσο, της πόλης έχουν γίνει, επίσης, και οι πεζόδρομοι Βαλαωρίτου, Αντωνοπούλου και Αμφείας στο ιστορικό κέντρο. Στον τελευταίο μάλιστα καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου διοργανώνονται διάφορα street events και φεστιβάλ. Από τις πιο πολυσύχναστες πλατείες της πόλης αυτή του Βασιλέως Γεωργίου, στο σύγχρονο κέντρο της Καλαμάτας, γεμάτη με εμπορικά καταστήματα και all day σημεία αναφοράς. Στο ιστορικό κέντρο της πόλης η Πλατεία Όθωνος τα τελευταία χρόνια έχει συγκεντρώσει αρκετές προτάσεις για φαγητό.

Ενημερωμένα all day στέκια

grgng2-bistroteca1Σε μια πόλη που γνωρίζει τέτοιους ρυθμούς τουριστικής ανάπτυξης θεωρείται αυτονόητο ότι και τα στέκια της χαρακτηρίζονται για την ενημέρωση και τις υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες τους που παρέχουν σε εκείνους που τα επιλέγουν. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει το Καντοίνα (Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, τηλ. 27210 86000) στην κεντρική αγορά της πόλης, ένα πολύ προσεγμένο wine- tapas bar με μια ευρεία wine list από τον ελληνικό αμπελώνα και σπιτικά μαγειρεμένα πιάτα που ανανεώνονται σε καθημερινή βάση αναλόγως τις φρέσκες πρώτες ύλες που βρίσκονται στην αγορά.
Σημείο αναφοράς για την κεντρική Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου το Bistroteca που στεγάζεται σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτήριο. Ο εντυπωσιακός του χώρος με την προσεγμένη και μοντέρνα διακόσμηση, αποπνέει μία ρουστίκ ατμόσφαιρα, ενώ χωρίζεται σε 3 επιμέρους χώρους για να επιλέξετε εκείνον που σας ταιριάζει περισσότερο. Το φαγητό χαρακτηρίζεται τύπου bistrot, ενώ η μπάρα του φημίζεται για τα προσεγμένα και εμπνευσμένα cocktail, με ιδιαιτέρως περιποιημένη παρουσίαση.
grgng2-stolidi-ena5All time classic επιλογή το Luna Lounge απέναντι από το Δημαρχείο της πόλης, επί της Αριστομένους. Με ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα αποτελεί συνώνυμο του ποιοτικού καφέ, ενώ ενδείκνυται για coffee και lunch break κατά την διάρκεια της ημέρας, καθώς και για ένα ποτήρι κρασί με την παρέα το απόγευμα ή το βραδάκι, σε κάποιο από τα τραπέζια στη στοά. 
Εναλλακτική και πιο cozy επιλογή αποτελεί το Στολίδι Ένα, στεγασμένο στο πατρικό σπίτι του παππού του ιδιοκτήτη.
Έχοντας διατηρήσει τη διαρρύθμιση του αρχικού σπιτιού, ξεχωρίζει για την πανέμορφη εξωτερική αυλή του και την φιλική ατμόσφαιρα. Για εξαιρετικά cocktails και ψαγμένες μουσικές για χορό το Baroque (Αμφείας 34) στο ιστορικό κέντρο, αποτελεί ένα από τα talk of the town. Πλήρως ενημερωμένη κάβα και βραδιές με guest bartenders και φημισμένους Έλληνες και διεθνείς djs στα ατού του. Για γλυκές απολαύσεις το παλαιότερο, πιο φημισμένο και επιτυχημένο bakery - pastry στην Καλαμάτα θα γίνει σίγουρα σημείο αναφοράς σας.
Ο λόγος για την αλυσίδα καταστημάτων Athanasiou, η φήμη της οποίας έχει ξεπεράσει ακόμη τα σύνορα της Ελλάδας. Λαχταριστά γλυκά όπως προφιτερόλ, μιλφέιγ, εκμέκ γίνονται πραγματικά ανάρπαστα.

Το βραβείο «Π. Φωτέα» απονεμήθηκε στον καθηγητή Ν. Αλιπράντη

Οι αναφορές στον αείμνηστο Παναγιώτη Φωτέα και την προσφορά του κυριάρχησαν στην ειδική εκδήλωση που έγινε χθες στην Καλαμάτα. Στην καθιερωμένη απονομή των βραβείων δοκιμίου που φέρει το όνομά του όλοι έδωσαν το παρών, με την τιμητική διάκριση να πηγαίνει στον πανεπιστημιακό Νικήτα Αλιπράντη, και, ακολούθως να δίνονται και οι υποτροφίες σε αριστούχους Μεσσήνιους φοιτητές

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΝ.ΑΛΕΥΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ !

Τον Ιούλιο του 2016 συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο οικονομική Πολιτικής υπό την Προεδρία του κ. Δραγασάκη και μεταξύ των άλλων αποφασίστηκαν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Στις ρυθμίσεις περιλαμβάνονται μείωση επιτοκίων και επιστροφή τόκων για 145.000 δημοσίους κα ιδιωτικούς υπαλλήλους. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν τα εξής μέτρα:
α) Επιμήκυνση διάρκειας δανείων
β) Μείωση επιτοκίων , και
γ) Διαχωρισμός του Δανείου , ώστε να αποπληρώνεται με το μειωμένο επιτόκιο ένα μέρος του κεφαλαίου και το υπόλοιπο να παραμένει «παγωμένο» για διάστημα 10 ετών.
Μάλιστα για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών θα προβλέπεται και η δυνατότητα μειωμένων καταβολών για τρία έτη.
Πράγματι τα μέτρα αυτά είναι προς την σωστή κατεύθυνση και οι εξαγγελίες της «ανακούφισαν» προσωρινά χιλιάδες εργαζόμενους δανειολήπτες που όπως γνωρίζετε βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση , μετά τις συνεχείς και απανωτές περικοπές των αποδοχών τους.
 Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών προβλέπονται ότι οι ρυθμίσεις θα επιφέρουν:
1)      Το 48% των δανειοληπτών θα τύχει μεσοσταθμικές μειώσεις επιτοκίων κατά 2,25% , ενώ στο 30% αυτών θα ισχύσει και πάγωμα αποπληρωμής μέρους του κεφαλαίου
2)      Στο υπόλοιπο 52%  των δανειοληπτών και με την προϋπόθεση ότι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους , προβλέπονται επιστροφή τόκων της τάξης του 1% ως επιβράβευση.
Δυστυχώς όμως παρ΄ότι έχει περάσει περισσότερο από (1) χρόνος τίποτα απ΄όλα αυτά δεν έχουν εφαρμοστεί και οι δανειολήπτες από την αισιοδοξία της εξαγγελίας έχουν  περιέλθει στην απογοήτευση.
Σήμερα πλέον αισθανόμενοι τον εμπαιγμό παρά τις ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου του 2016 για τα μέτρα που αποφασίσθηκαν στο Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής δεν εφαρμόζονται από το Παρακαταθηκών και Δανείων .

                                                                        Κε Υπουργέ
Θεωρώ ότι βασικό κριτήριο για την εξασφάλιση βιώσιμης λύσης αποτελεί η δυνατότητα του δανειολήπτη μετά την πληρωμή της δόσης , να διαθέτει ένα ικανό εισόδημα για τη διαβίωση της οικογένειά του. Άλλωστε με αυτό το κριτήριο και με βάση το εισόδημα τους προ μνημονίων εποχή , είχαν υπολογίσει και τις δόσεις των δανείων .
Σήμερα που το εισόδημα τους έχει μειωθεί πάνω από το 50% για να διαθέτει ικανοποιητικό εισόδημα για την οικογένειά του , είναι μονόδρομος αντίστοιχα να μειωθούν και οι υποχρεώσεις του  προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Έτσι θα εξασφαλισθεί η εξυπηρέτηση των δανείων καθώς και η αξιοπρεπής  διαβίωση των δανειοληπτών.
Συνεπώς είναι σκόπιμο και επιβεβλημένο να εφαρμοστούν άμεσα από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν τον Ιούλιο του 2016 από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.
                                               
Ο επικεφαλής της Παράταξης



Παναγιώτης Αλευράς
Περιφερειακός Σύμβουλος
πρ. Αντιπεριφερειάρχης
ΠΕ Μεσσηνίας

Μισθοί πείνας ένας στους τρεις στον ιδιωτικό τομέα

Στα 23,74 ευρώ ανήλθε το ημερομίσθιο για τη μερική απασχόληση και στα 51,47 ευρώ για πλήρη στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων, ενώ ο μέσος μισθός σε 349,13 ευρώ και 1.203,98 ευρώ αντίστοιχα. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί σύμφωνα με επίσημους αριθμούς στην αγορά εργασίας, με έναν στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα να τα βγάζουν πέρα με μισθούς πείνας.

ΕΚΠΝΕΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ

Εκπνέουν την εβδομάδα που ανοίγει προθεσμίες για πληρωμές και άλλες φορολογικές εκκρεμότητες. Πέραν από τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ που λήγει την Τρίτη, εκπνεύουν οι προθεσμίες για σειρά αλλαγών και τροποποιήσεων που δύνανται οι φορολογούμενοι να τακτοποιήσουν, αποφεύγοντας μεγαλύτερους φόρους ή και πρόστιμα.

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Παναργειακός – Καλαμάτα 1-0: εντελώς φιλικά στην έδρα της Καλαμάτας

Την φιλική ήττα με 1-0 γνώρισε πριν λίγο η Καλαμάτα στο Αργος από τον Παναργειακό, ο οποίος φέτος συμμετέχει στην Γ’ εθνική αλλά σε διαφορετικό όμιλο από την Μεσσηνιακή ομάδα.
Χωρίς γκολ κύλησε το πρώτο ημίχρονο, με δυο ευκαιρίες για τον Παναργειακό. Η πρώτη στο 20’ όταν απο κοντά ο Πέσιτς έστειλε τη μπάλα στα χέρια του Γκομεζ. Η άλλη στο 37’ όταν ο Στάβριτς έφυγε απο πλάγια, αλλά το πλασέ του ήταν αδύναμο, με αποτέλεσμα να μην ανησυχήσει ο Γκόμεζ.
Καλύτερος στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναργειακός, με κατοχή μπάλας το μεγαλύτερο διάστημα, πέτυχε το μοναδικό γκολ στο 68’. Η φάση ξεκίνησε απο φοβερή κούρσα του Παναγιώτου απο δεξιά, ο οποίος όταν έφτασε στην περιοχή γύρισε παράλληλα τη μπάλα , κι ο επερχόμενος Κολλαράς με φοβερό σουτ την έστειλε στα δίχτυα της Καλαμάτας. Στο 75’ ακυρώθηκε γκολ του Παναργειακού ως οφσάιντ, ενω η Καλαμάτα έγινε απειλητική μόνο δυο-τρείς φορές με τον Γουέρε. Ο συγκεκριμένος έχασε την μοναδική καλή ευκαιρία της ομάδας του, στο 89’ , όταν απο δεξιά σούταρε διαγώνια έξω.
ΠΑΝΑΡΓΕΙΑΚΟΣ: Τσέλιος, Παναγιώτου, Κολλαράς, Ντούκιτς, Νώτης-Ιβανσιτς, Πούτσης, Καλύβας- Καλογέρης, Στάβριτς, Πέσιτς. Στο δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησαν οι: Φασούλης, Παιδάκης, Καλογεράκης, Μάνος και στη συνέχεια έπαιξαν και οι Μεζίνης, Ζέρβας, Ντανιέλο.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Γκόμεζ, Νινιός, Κουρέλας, Καλογερόπουλος, Τσεμπερίδης, Ζαχαρόπουλος, Νικολόπουλος, Ρογκάτο, Αθανασόπουλος, Τατσόπουλος, Βαρουξάκης. 
Για την Καλαμάτα έπαιξαν και οι: Χελάς, Μερκούρης, ΝτεΝικολλο, Μπέσης, Τσουλάκος, Σαραντόπουλος, Δημητρίου, Γουέρε.
Πηγή: notosport

ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 7-1: Φιλική αναμέτρηση με ξεκούραση...

Σε φιλικό αγώνα που διεξήχθη το απόγευμα της Τετάρτης στο γήπεδο του Ασπροχώματος, η Καλαμάτα επικράτησε με 7-1 του Απόλλωνα Καλαμάτας. Και οι δύο προπονητές είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν ποδοσφαιριστές οι οποίοι δεν είχαν πολύ χρόνο συμμετοχής. Μάλιστα ο Απόλλωνας αναγκάστηκε να αγωνιστεί στα πρώτα 25 λεπτά με τερματοφύλακα τον Περιβολάρη, καθώς Μπαχράμης και Τσιγάρος είχαν μικροενοχλήσεις, παρά το ότι μετά το 25ο λεπτό μοιράστηκαν το χρόνο κάτω από τα γκολποστ.
Στα της Καλαμάτας, η Μαύρη Θύελλα μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και έκανε το 1-0 στο 3ο λεπτό με κεφαλιά του Καλογερόπουλου, μετά από κόρνερ του Σαραντόπουλου, ο οποίος έγραψε το 2-0 δύο λεπτά αργότερα με σουτ στην κίνηση από πάσα του Νινιού. Το 3-0 έκανε με ωραίο σουτ ο Ντε Νίκολο στο 19ο λεπτό και το 4-0 ο Σαραντόπουλος με υπέροχη λόμπα στο 27ο λεπτό. Το σκορ του πρώτου ημιχρόνου διαμόρφωσε ο Ζαχαρόπουλος με σουτ έξω από την περιοχή στο 36ο λεπτό.
Στο 3ο λεπτό της επανάληψης ο Αλεξόπουλος μείωσε για τον Απόλλωνα σε 5-1 με ωραίο σουτ μέσα από την περιοχή. Η Καλαμάτα απάντησε με τον Αθανασόπουλο και το Σαραντόπουλο, στο 6ο και 11ο λεπτό αντίστοιχα για το τελικό 7-1.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Μπεσσής, Καλογερόπουλος, Ζαχαρόπουλος, Νινιός, Χελάς, Νικολόπουλος, Μερκούρης, Σαραντόπουλος, Αθανασόπουλος, Τσατσόπουλος, Ντε Νίκολο
Αγωνίστηκαν και οι: Παναγιωτόπουλος, Δημητρίου, Βασιλόπουλος, Βαρουξάκης
ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Τσιγάρος, Μπαζίγος, Λαγωνικάκος, Παυλάκος, Γαβράς, Κουντάνης, Παπαβασιλόπουλος, Στραβάκος, Διονυσόπουλος, Πανταζής, Αλεξόπουλος
Αγωνίστηκαν και οι: Μπαχράμης, Περιβολάρης, Γκελκέρια, Κακαλής, Μιχαλόπουλος, Παπαδέας, Τσουλάκος,

ΕΡΧΕΤΑΙ μεγάλη ανάπλαση στην περιοχή της πλατείας 23ης Μαρτίου

Μία νέα εντελώς διαφορετική από τη σημερινή εικόνα επιδιώκει να δώσει η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας στην περιοχή της πλατείας 23ης Μαρτίου. Έχοντας ήδη ολοκληρωθεί ο σχετικός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, επί τάπητος βρίσκεται ο όλος σχεδιασμός που αφορά σε μία συνολική παρέμβαση που θα αλλάξει την φυσιογνωμία όλη της ζώνης, με τις προτάσεις που προκρίνονται να εντάσσουν την κυκλοφορία αυτοκινήτων και όχι την πλήρη πεζοδρόμηση. Τις τελικές αποφάσεις ωστόσο αναμένεται να λάβει το δημοτικό συμβούλιο κι αφού νωρίτερα προηγηθεί δημόσια διαβούλευση.

ΝΕΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Συνελήφθησαν, χθες (28.10.2017) το βράδυ, στον Κρατικό Αερολιμένα Καλαμάτας Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, δύο (2) αλλοδαποί, ένας (1) 26χρονος, υπήκοος Συρίας και ένας (1) 19χρονος, υπήκοος Πακιστάν, για πλαστογραφία, Ψευδή Ανωμοτί κατάθεση και παράβαση της Νομοθεσίας για τους Αλλοδαπούς. Ειδικότερα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, κατά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων των ανωτέρω, οι οποίοι είχαν σκοπό να ταξιδέψουν με πτήση για τη Βιέννη Αυστρίας, διαπίστωσαν ότι τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα ήταν προφανώς πλαστά. Κατά τον αστυνομικό έλεγχο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο (2) Δελτία Ταυτότητας Αρχών Βελγίου και Ισπανίας.
Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας. Επίσης συνελήφθησαν, χθες (28.10.2017) το βράδυ, στον Κρατικό Αερολιμένα Καλαμάτας Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, δύο (2) αλλοδαποί υπήκοοι Τουρκίας, ένας (1) 34χρονος και μία (1) 33χρονη, αντίστοιχα, για πλαστογραφία, Ψευδή Ανωμοτί κατάθεση και παράβαση της Νομοθεσίας για τους Αλλοδαπούς. Ειδικότερα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, κατά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων των ανωτέρω, οι οποίοι είχαν σκοπό να ταξιδέψουν με πτήση για τη Βιέννη Αυστρίας, διαπίστωσαν ότι τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα ήταν προφανώς πλαστά. Κατά τον αστυνομικό έλεγχο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο (2) Δελτία Ταυτότητας Αρχών Γερμανίας, ενώ οι συλληφθέντες συνόδευαν και τα δύο (2) ανήλικα τέκνα τους, για τα οποία υπέδειξαν δύο (2) Δελτία Ταυτότητας Αρχών Γερμανίας, που ήταν επίσης πλαστά και κατασχέθηκαν. Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΧΙ ΚΑΙ ΟΙ 400 ΜΕΣΣΗΝΙΟΙ

«Το 1940 οι πρόγονοί μας κράτησαν τις αρχές και τις αξίες του ελληνισμού ψηλά. Αυτό είναι το δίδαγμα για εμάς σήμερα που η Ελλάδα σέρνεται και είναι στα γόνατα. Να σκεφθούμε το ’40, μέσα από δύσκολες συνθήκες το τι κατόρθωσαν αυτοί οι άνθρωποι στα βουνά της ηπείρου. Είναι ημέρα τιμής σήμερα και μνήμης για τους εκατοντάδες που έπεσαν στα Αλβανικά βουνά, στη Βόρεια Ήπειρο. Τετρακόσιοι είναι οι Μεσσήνιοι όπου τα κόκκαλα όλων αυτών είναι σκορπισμένα, πολλά κόκκαλα δεν τα έχουμε θάψει ακόμα. Να θυμηθούμε τους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης και να θυμηθούμε τον άνθρωπο ο οποίος οργάνωσε την Ελλάδα το 1940 ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλει στις δυσκολίες. Και αυτός ήταν ο Ιωάννης Μεταξάς. Αιωνία η μνήμη όλων αυτών».

Μεσσήνη: ΕΛ.ΑΣ. με συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης ηλικιωμένων

Την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 11:00 π.μ, πραγματοποιήθηκε στο Κ.Α.Π.Η. Μεσσήνης ομιλία με θέμα: «Ενημέρωση και συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης ηλικιωμένων- πρόληψη κλοπών». Ομιλητής ήταν ο Διευθυντής της Δ/νσης Αστυνομίας Μεσσηνίας κος Παναγιώτης Πούπουζας, ο οποίος ανέπτυξε μεταξύ άλλων τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούν οι δράστες απατών σε βάρος ηλικιωμένων, αναλύοντας πραγματικά περιστατικά εξαπάτησης, ενώ έδωσε χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών. Στην ομιλία παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Μεσσήνης κος Γεώργιος Τσώνης, ο Διοικητής του Α.Τ. Μεσσήνης κος Ν. Σινάπης, ο Υποδιοικητής κος Γ. Χαραλαμπάκης, οι Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι καθώς και τα μέλη του ΚΑΠΗ Μεσσήνης.
Κατά την ομιλία – διάλεξη του Αστυνομικού Διευθυντή Μεσσηνίας κου Π. Πούπουζα, οι ηλικιωμένοι είχαν τη δυνατότητα, να αντλήσουν γνώσεις, να υποβάλλουν ερωτήματα, να καταθέσουν προσωπικές εμπειρίες και να διαμορφώσουν άποψη, σχετικά με το επίκαιρο ζήτημα της εξαπάτησης ηλικιωμένων. Ο Δήμος Μεσσήνης θα οργανώσει και άλλες τέτοιες ομιλίες στις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου, προκειμένου να συμβάλλει στην αρτιότερη ενημέρωση των δημοτών. Από την Αστυνομική Δ/νση Μεσσηνίας επισημαίνεται ότι συμβουλές ασφαλείας για υπερήλικες, εμφαίνονται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΓΚΟΥΜΑ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ

Το… θερμόμετρο ανεβαίνει σήμερα κατακόρυφα, με μια ανακοίνωση του συνδυασμού «Νέο Επιμελητήριο» του κ. Γκούμα που εμπλέκει και καταγγέλλει εργαζομένους του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας πως κινούνται μεροληπτικά υπέρ άλλου συνδυασμού. Επάνω σε αυτήν, άμεση ήταν η απάντηση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και με μια σκληρή ανακοίνωση καλεί – μεταξύ άλλων – τον Εισαγγελέα να παρέμβει στα όσα συκοφαντικά αναφέρονται από τον συνδυασμό «Νέο Επιμελητήριο»
Η ανακοίνωση του «Νέου Επιμελητηρίου»
Από την πρώτη στιγμή ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του επικεφαλής του συνδυασμού μας για τις επιμελητηριακές εκλογές,  ζητήσαμε ο προεκλογικός αγώνας να διεξαχθεί με ευπρέπεια και σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες.
Πιστεύουμε ότι οι επαγγελματίες του νομού μας, ο κόσμος της ιδιωτικής οικονομίας, που αγωνιά και ελπίζει στην ανάπτυξη της τοπικής μας οικονομίας, πρέπει να εκφραστεί δίχως παρεμβάσεις που εξυπηρετούν μικροπολιτικά συμφέροντα, τον έναν ή τον άλλον συνδυασμό. Άλλωστε την επομένη των εκλογών όλοι μαζί πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις και να κοιτάξουμε μπροστά.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας, ενέργειες που εμπλέκουν το Επιμελητήριο και κάποιους από τους εργαζόμενούς του, στις επιμελητηριακές εκλογές με τη μορφή υποστήριξης έτερου υποψηφίου συνδυασμού. Τέτοιου είδους συμπεριφορές οφείλουμε να τις καταγγείλουμε και να καλέσουμε όσους τυχόν έχουν εμπλακεί από τη Διοίκηση και από τους εργαζόμενους, να σταματήσουν άμεσα. Η εκλογική διαδικασία θα πρέπει να προετοιμαστεί και να διεξαχθεί από τη σημερινή Διοίκηση και από τους εργαζόμενους του Επιμελητηρίου τηρώντας αμερόληπτη στάση και ίσες αποστάσεις έναντι όλων των υποψηφίων συνδυασμών και με σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές.
Η απάντηση από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας
Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και το σύνολο των εργαζομένων σ΄ αυτό έλαβαν γνώση των δημοσιεύσεων στον Τύπο της Καλαμάτας, που προέρχονται από υποψήφιο συνδυασμό στις επικείμενες επιμελητηριακές εκλογές, περί δήθεν εμπλοκής του Επιμελητηρίου και κάποιων από τους εργαζόμενους, στην εκλογική διαδικασία. Η κατηγορία αυτή είναι όχι μόνο ψευδέστατη, αλλά και ατεκμηρίωτη και κατ’ εξοχή προσβλητική για το κύρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, αλλά και του επιμελητηριακού θεσμού γενικότερα, τον οποίο απαξιώνει. Τέτοιες επιπόλαιες και αναληθείς ανακοινώσεις, τις οποίες αρνούμαστε ρητά και κατηγορηματικά, δεν βοηθούν τηνομαλή προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων συνδυασμών, δημιουργούν δυσμενέστατες εντυπώσεις στον επιχειρηματικό κόσμο και δεν εξυπηρετούν τις δημοκρατικές αρχές των κάθε μορφής αρχαιρεσιών.Οι επιμελητηριακές εκλογές, στην περιφέρεια του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας διεξάγονταν πάντοτε, κατά παρελθόν, μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας από την οριζόμενη Εκλογική Επιτροπή και σε καθεστώς πλήρους εφαρμογής όλων των δημοκρατικών αξιών. Τις αρχές τηρεί και θα τηρεί τόσο η απερχόμενη διοίκηση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, όσο και το σύνολο των εργαζομένων σ΄ αυτό.
Καλούμε τον καταγγέλλοντα τα όσα αναληθή και αβάσιμα αναφέρει στο δημοσίευμα αυτό να προβεί σε δημόσιες και υπεύθυνες δηλώσεις, κατονομάζοντας τα πρόσωπα, που φέρονται ως εμπλακέντα στην εκλογική διαδικασία, τις πράξεις τους και τον χρόνο της φερόμενης διάπραξής τους, δεδομένου ότι η γεννηθείσα συκοφαντική δυσφήμιση αποτελεί και ποινικό αδίκημα, για το οποίο θα πρέπει να επιληφθεί ο αρμόδιος Εισαγγελέας. Ο Τύπος, που δημοσίευσε την κατά του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας ως άνω καταγγελία, καλείται όπως δημοσιεύσει την παρούσα διάψευση στον ίδιο τόπο και με τα ίδια τυπογραφικά στοιχεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Τύπου Νόμου.

ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΙ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

H διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού προτύπου για τη χώρα μας μπορεί να συμβάλει η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία ιδιαίτερα στον τομέα της αγροδιατροφής. Δράσεις και στρατηγικές, που αναπτύσσονται αυτό το χρονικό διάστημα, στόχο έχουν όχι μόνο να μετατρέψουν τις διαρθρωτικές αδυναμίες του τομέα σε ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, αλλά να αναδείξουν και να βελτιώσουν την διατροφική αξία των ίδιων των προϊόντων, ταυτόχρονα με την καλύτερη κατανόηση της σχέσης τους με την ανθρώπινη υγεία, ευεξία και μακροζωία.
Σε αυτό το πλαίσιο, την περίοδο αυτή, το υπουργείο Παιδείας μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχεδιάζουν μία σειρά δράσεων στον αγροδιατροφικό τομέα, τις «Εμβληματικές πρωτοβουλίες – Αλυσίδες αξίας στην αγροδιατροφή». Σε αυτές περιλαμβάνονται «Οι δρόμοι των αμπελώνων», «Οι δρόμοι της ελιάς» και «Οι δρόμοι της μέλισσας». Πρόκειται για τα τρία προϊόντα που επιλέχθηκαν για το έργο, σε πολιτικό επίπεδο, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για να προστεθούν στον κατάλογο και προϊόντας ζωικής προέλευσης.
Σε πρώτη φάση, οι πρωτοβουλίες αυτές σχετίζονται με την εφαρμογή νέων καινοτομικών επιστημονικών εργαλείων, με τη βοήθεια των οποίων θα επιτευχθεί η ανάδειξη και η ταυτοποίηση των μοναδικών χαρακτηριστικών των ελληνικών προϊόντων.
Μάλιστα, στις αρχές του νέου έτους, θα παρουσιαστεί ο κεντρικός στόχος των Εμβληματικών Πρωτοβουλιών, με την ανακοίνωση και της πρώτης δράσης, που αφορά την αξιοποίηση της γονιδιωματικής και άλλων τεχνολογιών, με πολιτική εφαρμογή στην ελιά και στο αμπέλι. Η πλήρης ανάλυση του γονιδιώματος της ελιάς και των ποικιλιών της, για παράδειγμα, θα οδηγήσει στην ταυτοποίησή τους και στην ιχνηλασιμότητα των προϊόντων, ενώ οι επιστήμονες θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους ακόμα περισσότερα εργαλεία για να προχωρήσουν σε βελτιώσεις ειδών και ποικιλιών, για παράδειγμα, σε βιολογικό επίπεδο. Σε καμία περίπτωση δεν γίνεται συζήτηση για γενετική τροποποίηση.

Γενετική ταυτότητα

«Η ταυτοποίηση είναι πολύ σημαντική, γιατί θα μας επιτρέψει να δώσουμε μία ετικέτα στα προϊόντα», εξηγεί στην «ΥΧ» ο Δρ. Γιώργος Χουρδάκης, διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, Κ. Φωτάκη. «Η ταυτοποίηση –καταγωγή/γενετική–, για παράδειγμα, των ποικιλιών αμπέλου θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο και για το μάρκετινγκ των προϊόντων αυτών». Και συμπληρώνει: «Στόχος είναι το προϊόν να αποκτήσει τη δική του σφραγίδα, το δικό του brand name, για την ελληνικότητά του, αλλά και τη συγκεκριμένη ονομασία προέλευσης, εφόσον μιλάμε για λάδι, κρασί ή μέλι».
Όπως μας εξηγεί, το υπουργείο είναι σε συνεχή συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ, ενώ συζητήσεις γίνονται παράλληλα με ερευνητικές και επιστημονικές ομάδες – πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα– και ήδη το πρότζεκτ αρχίζει να ετοιμάζεται. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να διαμορφωθεί μία ευρεία κοινοπραξία ερευνητικών και επιστημονικών φορέων, που έχουν και την τεχνογνωσία, τον εξοπλισμό και τις υποδομές. Όσο για τη χρηματοδότηση μπορεί να γίνει είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε από τρίτες πηγές, καθώς ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από διάφορους φορείς.
Μάλιστα, όπως τονίζει ο κ. Χουρδάκης, τελικός αποδέκτης αυτών των δράσεων είναι οι ίδιοι οι παραγωγοί, οι ομάδες τους και οι συνεταιρισμοί. Στον προγραμματισμό προβλέπονται ενημερωτικές ημερίδες με τη συμμετοχή των παραγωγών για να υποβάλουν τις θέσεις τους, να μιλήσουν για τις ανάγκες τους, και μέσω ενός εποικοδομητικού διαλόγου να υπάρξουν και συνεργασίες.

Γεωργικά προϊόντα διατροφής και υγεία

Και εδώ έρχεται άλλη μία δράση, που στόχο έχει να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε προϊόντος και τη σχέση τους με τη διατροφή και την υγεία. «Αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά θα ταυτοποιηθούν με επιστημονικές μεθόδους και θα υπάρχει η δυνατότητα να αναγράφονται στην ετικέτα του προϊόντος», εξηγεί ο κ. Χουρδάκης. «Ενδεχομένως να φτάσουμε για ορισμένα προϊόντα και σε επίπεδο health claim (πιστοποίηση με ισχυρισμό υγείας). Είναι πάρα πολύ σημαντικό για τα ελληνικά προϊόντα. Και αυτό θα επιτευχθεί μόνο εφαρμόζοντας σύγχρονες ερευνητικές μεθοδολογίες στον τομέα της αγροδιατροφής, είτε στον πρωτογενή είτε στον δευτερογενή – μεταποίηση». ypaithros.gr

Πότε η Εφορία βάζει στοπ στους πλειστηριασμούς οφειλετών

Τις περιπτώσεις που η ΑΑΔΕ δεν προχωρά σε πλειστηριασμούς για χρέη προς το Δημόσιο περιγράφει ο Γεν. Διευθυντής της Φορολογικής Διοίκησης Ευθύμιος Σαΐτης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Αντώνιου Γρέγου. Οπως αναφέρει:
Η υποχρέωση έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού εντός των προθεσμιών που ορίζει ο νόμος δεν υφίσταται, εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος (π.χ. όταν πρόκειται για ακίνητο του οφειλέτη, το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του και η οποία καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης, η αξία της οποίας δεν απέχει σημαντικά από τα όρια που τίθενται από τις κείμενες διατάξεις για την απαλλαγή Φ.Μ.Α. ως πρώτης κατοικίας) κ.λπ., ο οποίος θα πρέπει να αναφέρεται σε αιτιολογημένη έκθεση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ.Σε κάθε περίπτωση, πριν την έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού, εκτιμάται από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ., αν πιθανολογείται η κατάταξη του Δημοσίου στον πίνακα διανομής του πλειστηριάσματος του κατασχεθέντος ακινήτου καθώς και το χρονικό σημείο που κρίνεται πρόσφορο για τη διενέργεια του πλειστηριασμού από το Δημόσιο, προκειμένου να εισπραχθεί σημαντικό ποσό οφειλής, αφού η μη τήρηση των προθεσμιών έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού δεν επιφέρει την ακυρότητα αυτού.
* Επιπρόσθετα, με την υπαγωγή των οφειλών σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολήςκαι για όσο χρονικό διάστημα τηρούνται οι όροι αυτών, αναστέλλεται κατά περίπτωση η λήψη των αναγκαστικών μέτρων ή η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης (έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού) και λοιπών μέτρων επί κινητών και ακινήτων, εφόσον η εκτέλεση αφορά μόνο ρυθμισμένα χρέη.
Ωστόσο, δεν προβλέπεται αναστολή των κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες κατάσχεσης, τα ποσά όμως που αποδίδονται από αυτές θα πιστώνονται σε δόση ή δόσεις της ρύθμισης, εφόσον καταβάλλονται εντός της προθεσμίας αυτών και δεν πιστώνονται σε άλλες ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές.
* Επίσης, με την υπαγωγή των οφειλών σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής αναστέλλεται κατά περίπτωση η ποινική διαδικασία ή αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε ή, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της, διακόπτεται.

Πηγή: euro2day.gr