Δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας ο Κώστας Μαργέλης. Σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο θέμα, ενώ κατέθεσε και τις σκέψεις του που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή.
Δείτε ολόκληρη τη δήλωσή του:
«Υπηρετώ τον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας από το έτος 1996 μέχρι σήμερα. Έχω εκλεγεί για τέσσερις τριετίες ως Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας από το έτος 1996 έως το έτος 2008. Το έτος 2008 εξελέγην για πρώτη φορά Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, το 2011 εξελέγην για δεύτερη φοράΠρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και στις τελευταίες αρχαιρεσίες του Φεβρουαρίου του έτους 2014 εξελέγην για τρίτη φοράΠρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας για την τετραετία μέχρι 31-12-2017.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάταςτα τελευταία χρόνια, κινήθηκε μεθοδικά και παρήγαγε ουσιαστικό έργο. Επέδειξε μια σοβαρή επιστημονική-ενημερωτική δράση, έλυσε πολλά από τα προβλήματα της καθημερινότητας του δικηγόρου και προστάτεψε το συνάδελφο, όποτε του ζητήθηκε, από ανάρμοστες συμπεριφορές. Έδωσε έντονο παρόν στα μεγάλα ζητήματα του κλάδου, κατά τρόπο ώστε να αναχθεί σε σημείο θετικής αναφοράς μεταξύ των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Συμμετείχε σε κάθε δράση, που αφορά το δικηγορικό κόσμο. Εκσυγχρόνισε πεπερασμένες δομές και συνήθειες. Απέκτησε δυναμική σε τοπικό αλλά και πανελλήνιο επίπεδο, ενώ με τις παρεμβάσεις του δικαιολόγησε το θεσμικό ρόλο που του επιφυλάσσει ο νομοθέτης στον Κώδικα περί Δικηγόρων. Ασφαλώς και δεν ισχυρίζομαι ότι έγιναν θαύματα, είναι γνωστό το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας των Δικηγορικών Συλλόγων και των γενικότερων εξαιρετικά δύσκολων οικονομικών συνθηκών, πλην όμως προσπαθήσαμε να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα και ευκαιρία για δράσεις.
Στη δύσκολη αυτή συγκυρία οι συνάδελφοι είχαν τόσο εμένα, αλλά και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δίπλα τους. Προσπαθήσαμε να διευκολύνουμε την επαγγελματική τους καθημερινότητα σε κάθε πτυχή της.
Πιστεύω ότι το Διοικητικό Συμβούλιο με την συμπαράσταση όλων των μελών του κατάφερε να πετύχει σημαντικά πράγματα τα τελευταία χρόνια.
Εκτιμώ ότι το Διοικητικό Συμβούλιοτου Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάταςμέσα σε πνεύμα συλλογικότητας, αλληλεγγύης και ειλικρινούς αφοσίωσης στο έργο του, κατάφερε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και στα καθήκοντά του, στοχεύοντας αφενός στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων, που βασανίζουν τους δικηγόρους, και αφετέρου στην ενίσχυση και ανάδειξη του θεσμικού ρόλου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας στην κοινωνία.
Το Διοικητικό Συμβούλιοτου Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάταςέχει εγκαταλείψει οριστικά στο περιθώριο τον παρωχημένο και ξεπερασμένο – πλέον- κομματικό συνδικαλισμό και κινήθηκε με σύνεση, με μετριοπάθεια αλλά και μαχητικότητα, με απόλυτη πάντοτε συναίσθηση της ευθύνης του.
Έχει αναπτυχθεί μία πανθομολογούμενη εξωστρέφεια του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και έγιναν σοβαρές ενέργειες για τη βελτίωση της καθημερινότητας των δικηγόρων.
Με τη παρουσία μου στη θέση του Προέδρου όλα αυτά τα χρόνια πιστεύω ότι έχω συμβάλλει στον ενωτικό χαρακτήρα των μελών του Συλλόγου μας, στον Σύλλογό μας δεν υπάρχουν κομματικές ή συνδικαλιστικές παρατάξεις και λειτουργούμε ως οικογένεια. Ήμουν πάντοτε δίπλα σε κάθε συνάδελφο, όποτε με χρειάστηκε, και ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκα, ούτε προς στιγμήν, τη θέση του Προέδρου προς ίδιον όφελος. Ασχολούμην καθημερινά, και κυριολεκτώ καθημερινά, με την επίλυση των θεμάτων του Συλλόγου, συναισθανόμενος ότι η θέση του Προέδρου είναι θέση βαριάς ευθύνης και προσωπικών στερήσεων, τόσο του επαγγελματικού χρόνου αλλά και της ψυχικής ηρεμίας. Τόσο εγώ, αλλά και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, συνειδητά απείχαμε από οποιαδήποτε ενέργεια, η οποία θα ήθελε εννοηθεί, ότι αποτελεί εκμετάλλευση της θέσης μας. Συνέβαλα, ώστε ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας να είναι δίπλα στη κοινωνία, κομμάτι αυτής και να είναι πάντα παρών στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Ενόψει των επερχόμενων δικηγορικών εκλογών, υπάρχει ένα θέμα και ένας σοβαρός προβληματισμός ως προς τον περιορισμό των θητειών των Προέδρων και των Συμβούλων, υπάρχει περιορισμός για πέρα των δύο συνεχών θητειών για τον Πρόεδρο και τρεις αντίστοιχες συνεχείς θητείες για τους Συμβούλους.
Το ζήτημα του ανώτατου ορίου των θητειών των Προέδρων και των Συμβούλων είναι κρίσιμης σημασίας και απασχολεί εντονότατα τους δικηγόρους, διότι προκύπτουν σοβαρότατα λειτουργικά προβλήματα στους μικρότερους ιδιαίτερα Συλλόγους και εγκυμονεί κινδύνους αχρείαστων εντάσεων και δικαστικών διενέξεων, την ώρα που οι δικηγόροι αναζητούν όρους επιβίωσής τους.
Το θέμα αυτό είχε απασχολήσει την Ολομέλεια, ήταν αντιληπτή η ανάγκη να αλλάξει η διάταξη αυτή και ήταν στις προτεινόμενες 68 τροποποιήσεις προς ψήφιση του Κώδικα περί Δικηγόρων, πλην όμως, με αποκλειστική ευθύνη του Προέδρου της Ολομέλειας, δεν εισήχθησαν αυτές οι τροποποιήσεις σε ημερήσια διάταξη προς ψήφιση ή μη.
Ως προς το θέμα του περιορισμού των θητειών των Προέδρων και των Συμβούλων, στην τελευταία Ολομέλεια, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας μας παρουσίασε έξι Γνωμοδοτήσεις Συνταγματολόγων, από τις οποίες οι τρεις έλεγαν ότι είναι συνταγματικά ανεκτός ο περιορισμός των θητειών και τρεις έλεγαν ότι είναι μη ανεκτόςσυνταγματικά ο περιορισμός των θητειών, διότι «βίαιη» διακοπή μιας συνδικαλιστικής πορείας δεν νοείται, δεδομένου ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι δεν είναι απλά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, αλλά έχουν και σωματειακή υφή και συνεπώς η αρχή του αυτοδιοίκητου του σωματείου περιλαμβάνει και την ελευθερία του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Επιχείρημα υπέρ της αντισυνταγματικότητας της εν λόγω διάταξης υπάρχει από μία μοναδική σχετική δικαστική απόφαση, του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς, η οποία έχει κρίνει ως αντίθετη στο Σύνταγμα τη νομοθετική διάταξη που θέσπιζε κώλυμα εκλογής στο αξίωμα του Νομάρχη, που έχει διατελέσει ήδη δύο φορές Νομάρχης. Και πάντα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι όμοιο κώλυμα δεν συναντάται πουθενά στην εκλογική νομοθεσία της χώρας, το δε κώλυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι εντελώς άσχετο με το εν λόγω ζήτημα και αποτελεί απόρροια του χαρακτήρα του πολιτεύματος ως Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.
Τις τελευταίες ημέρες έγινε μία συγκινητική και τιμητική για μένα κίνηση συναδέλφων δικηγόρων, δίχως να έχει καμία απολύτως σημασία ποιοι υπέγραψαν και ποιοι όχι, οι οποίοι σταθμίζοντας τις ανάγκες του Δικηγορικού Συλλόγου, μου ζήτησαν να θέσω πάλι υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου στις επερχόμενες δικηγορικές εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας. Ομόφωνη σχετική στάση είχαν και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας. Και το κυριότερο, στη τελευταία Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, η συντριπτική πλειοψηφία των παρισταμένων μελών, με ώθησε να θέσω πάλι υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου.
Στις τελευταίες εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, το 2014, ήμουν μοναδικός υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου, γεγονός εξαιρετικά ασυνήθιστο και σπάνιο στην ιστορία τουΔικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, έχοντας με αυτόν τον τρόπο την αναγνώριση για το έργο μου και τη παρουσία μου από όλους τους συναδέλφους δικηγόρους. Πλην όμως, σήμερα, για το θέμα του περιορισμού των θητειών, έχουν διατυπωθεί από έναν μικρό αριθμό συναδέλφων, των οποίων την άποψη σέβομαι και λαμβάνω σοβαρά υπόψιν μου, ενδοιασμοί και ενστάσεις ως προς το κρίσιμο θέμα του περιορισμού των θητειών. Είμαι Πρόεδρος, έτσι νιώθω, όλων, μα απολύτως όλων, των δικηγόρων της Καλαμάτας. Δεν επιτρέπεται σε μένα, σεβόμενος την ιστορία μου, να προχωρήσω σε προσωπικές λεκτικές αντιπαραθέσεις και ενδεχόμενες δικαστικές διενέξεις για το εν λόγω θέμα. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, το κύρος και η ιστορία του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, είναι και πρέπει να παραμείνει πάνω από πρόσωπα. Με τις σκέψεις αυτές αποφάσισα, παρά την αντίθετη ισχυρή και συντριπτική πλειοψηφική θέληση των δικηγόρων της Καλαμάτας, να μην είμαι υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου στις επερχόμενες δικηγορικές εκλογές.
Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ ονομαστικά σε αυτούς. Ευχαριστώ τον Αντιπρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, τον κ. Περικλή Ξηρογιάννη, τη Γενική Γραμματέατου Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, την κ. Δήμητρα Μαρκοπούλου, τον Ταμία μας, τον κ. Δημήτριο Καούνη καθώς και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, την κ. Όλγα Θεοδώρου, την κ. Αικατερίνη Δημαρέση, την κ. ΦιλάνθηΝηφάκου, τον κ. Κωνσταντίνο Μουζάκη, τον κ. Χαράλαμπο Αβραμίδη, τον κ. Ευστάθιο Σταματόπουλο και τον κ. Βασίλειο Φωτεινάκη.
Κλείνοντας, αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στα μέσα μαζικής επικοινωνίας του Νομού μας και κυρίως στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το δικαστικό ρεπορτάζ, όχι μόνο για την προβολή των θέσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, αλλά κυρίως για τη καλόπιστη κριτική στάση τους απέναντί μας, την οποία πάντοτε λαμβάναμε υπόψη μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου