Με μία ώρα καθυστέρηση –παρότι μόλις ένας μήνας έχει περάσει από τις αυστηρές επιπλήξεις του προέδρου Ηλία Στρατηγάκου προς τους συμβούλους να έρχονται στην ώρα τους- ξεκίνησε η ειδική συνεδρίαση του ΠεΣυ Πελοποννήσου την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης με μοναδικό θέμα την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2018 και την έγκριση οικονομικού έργου 2018.
Η εισηγήτρια θεματική αντιπεριφερειάρχης κυρία Κωνσταντίνα Νικολάκου ανέφερε ότι στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους για τις επενδύσεις, αλλά ανέφερε:
«Εμείς φροντίσαμε να ζητήσουμε άντληση πόρων, για να μην χάσουμε τα έργα με τους πόρους που ποτέ δεν ήλθαν. Πρώτα περιμέναμε να έρθουν τα χρήματα και μετά κάναμε κατανομή και έτσι δεν χάσαμε χρήματα».
Κάποιες Περιφερειακές Ενότητες έχουν κάποια ιδιαιτερότητα, αλλά σε ό,τι έχει να κάνει με λειτουργικές δαπάνες και μισθοδοσία τα χρήματα είναι συγκεκριμένα.
«Προσπαθούμε να μειώσουμε τις λειτουργικές δαπάνες, προσπαθούμε να ξοδεύουμε τα αναγκαία, αλλά έχουμε μειώσει θεαματικά τις μισθώσεις και έχουμε επιτύχει τεράστια θετικά αποτελέσματα. Όπου οι πόροι αναφέρονται σε δαπάνες δακοκτονίας και διατροφικά επιδόματα κ.ά., στη μεταφορά μαθητών, για παράδειγμα, έχουμε μείωση 60% των δαπανών», εξήγησε η εισηγήτρια.
Σε όλες τις ΠΕ είμαστε στα 15 εκατ. ευρώ, όταν το 2011 μόνο σε μία ΠΕ είχαμε δαπάνη 11 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά των μαθητών.
Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
«Δεν είναι κάτι δεδομένο» το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είπε η κυρία Νικολάκου. «Είναι πόροι που έρχονται από το υπουργείο, με προτεραιότητα έργων σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές ή άλλους φορείς. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεργάζεται με τους Δήμους για να είναι αποτελεσματική».
Προϋπολογίζουμε και τα χρήματα του Περιφερειακού Ταμείου.
«Δεν μπορούμε να έχουμε τα στοιχεία έως 31/12/17, επειδή αυτά υπολογίζονται βάσει μαθηματικού τύπου και λογάριθμου του υπουργείου Οικονομικών. Στις προβλέψεις σε σχέση με τα ταμειακά υπόλοιπα, μιλάμε για ακόμα μία χρονιά για έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.»
Στη συνέχεια, εξήγησε: «Δεν έχουμε έλλειμμα 40 εκατ. ευρώ. Το ταμειακό υπόλοιπο είναι το ποσόν που πρέπει να υπάρχει και να αντισταθμίζει τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό».Για πρώτη φορά έχουμε μια γνώμη Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ χωρίς καμία απολύτως παρατήρηση.
«Θεωρούμε ότι ο προϋπολογισμός θα μας δώσει τη δυνατότητα να τα καταφέρουμε σε αυτή την εποχή που δεν δίνονται πόροι στην Αυτοδιοίκηση. Ο περιφερειάρχης έχει την πολιτική βούληση και τη γνώση να διεκδικεί πόρους από όπου κι αν προέρχονται», υπογράμμισε ολοκληρώνοντας την εισήγηση.
Η κυρία Νικολάκου, τέλος, ευχαρίστησε τις Οικονομικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και κυρίως της έδρας, όπως είπε, καθώς έχουν εξαντλήσει τις φυσικές τους δυνάμεις.
Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καλλίρης, ο οποίος ήταν ο μόνος που θέλησε να τοποθετηθεί, καθώς οι κκ. Χειβιδόπουλος, Γιαννακούρας και η κυρία Αλειφέρη δεν θέλησαν να προσθέσουν κάτι, επανέλαβε ότι ο προϋπολογισμός για το 2018 είναι απολύτως ισοσκελισμένος και παρατήρησε ότι είναι σφιχτός, επειδή εντάσσεται στα όρια του υπουργείου Εσωτερικών.
Σε ερώτηση του κ. Πατσαρίνου, την οποία συμπλήρωσε ο κ. Χρυσαδάκος, ως προς τα ποσά που εκτιμάται ότι θα εκταμιευθούν κατά τη διάρκεια του χρόνου απάντησε στη συνέχεια η κυρία Νικολάκου. «Είμαστε στον Νοέμβριο, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε τα ακριβή ποσά που θα έρθουν. Έχουμε πάντα τη χρηματορροή των τεχνικών έργων», ανέφερε.
Πολλά έργα του Ιουλίου, για παράδειγμα, θα αρχίσουν να έχουν χρηματορροή τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Ο κ. Χρυσαδάκος ρώτησε, επίσης, εάν εκτιμάται ότι το κονδύλι των 4 εκατ. ευρώ αρκεί να καλύψει το έργο της δακοκτονίας και για το ότι θα καταργηθεί η παρακολούθηση της μεταφοράς των μαθητών ανά περιφερειακή ενότητα και εάν πρέπει το διαθέσιμο για αυτόν τον σκοπό κονδύλι των 15 εκατ. ευρώ να θεωρηθεί μικρό ή μεγάλο.
Η κυρία Νικολάκου απάντησε ότι το ζήτημα με τη δακοκτονία δεν είναι το κονδύλι αλλά η διαδικασία που δυσχεραίνει τα πράγματα.
Ως προς το κονδύλι για τη μεταφορά μαθητών, επανέλαβε ότι έχει εξορθολογιστεί η δαπάνη και ότι η μεταφορά γίνεται με ασφάλεια και με αξιοπρέπεια.
«Η μεταφορά των μαθητών μπορεί να βοηθηθεί εάν έχουμε εμείς την ευθύνη του σχεδιασμού και όχι να ακολουθούμε μια ΚΥΑ με οριζόντιο σχεδιασμό για όλη τη χώρα», όπως είπε.
Κατά τη διαδικασία των τοποθετήσεων των επικεφαλής, ο κ. Πατσαρίνος παρατήρησε ότι είναι ανεπίτρεπτο που συζητείται το ζήτημα του προϋπολογισμού δίχως να έχει γίνει διαβούλευση. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας. Επεσήμανε ότι γίνεται συνεχής αγώνας ώστε η Αυτοδιοίκηση να παίξει ενεργό ρόλο στα πράγματα της χώρας. «Το ΕΣΠΑ τρέχει με ικανοποιητικούς ρυθμούς και οι αλλαγές στον ‘’Καλλικράτη’’ θα βοηθήσουν ως προς αυτό», είπε.
Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια, τα αποτελέσματα δεν είναι καλά. Δεν γίνεται ουσιαστική αποκέντρωση με τη διάχυση των ανάλογων πόρων.
Ο κ. Πατσαρίνος κατηγόρησε την περιφερειακή αρχή για πελατειακά κριτήρια στις αναθέσεις των έργων και αναφέρθηκε στα 4 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ που προορίζονται για την προώθηση της Πελοπόννησος ΑΕ και για διαφημιστική δαπάνη.
Τα χρήματα διοχετεύονται στο κέντρο και όχι στις περιφερειακές ενότητες.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της ίδρυσης της τράπεζας με τη φιλογερμανική εταιρία, όπως είπε, για την οποία δεν έχει καν ενημερωθεί το ΠεΣυ, παρά το γεγονός ότι θα γίνει η έβδομη συνάντηση.
Ως προς τα απορρίμματα, τέλος, ανέφερε ότι η στρατηγική της Περιφέρειας δεν έχει αποδώσει.
Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο κ. Αλευράς, ο οποίος ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στη μέγγενη της δημοσιονομικής προσαρμογής. «Η μείωση των ΚΑΠ σημαίνει μειωμένα κονδύλια για την κοινωνική πολιτική και για προσλήψεις σε υποστελεχωμένους οργανισμούς».
Ο προϋπολογισμός είναι φτωχός και αντιαναπτυξιακός, διαχειριστικός, χωρίς όραμα και κοινωνική πολιτική.
Ο κ. Γούργαρης αναφέρθηκε επίσης στη μνημονιακή πολιτική που αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, που είναι εναρμονισμένος με τις ευρωπαϊκές επιταγές, αφού οι ΚΑΠ των ΟΤΑ μειώνονται από τα 5 δισ. ευρώ στα 4,2 δισ. ευρώ, όπως παρατήρησε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου