Pages

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

ΠΟΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΧΟΝΤΑΙ ΤΟ 2018

Τι γίνεται στην περίπτωση που έχουν κατασχεθεί κοινωνικά ή επιδόματα πρόνοιας
Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία να βρίσκονται μια ανάσα από τα 100 δισ. ευρώ η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο τους ρυθμούς στην επιβολή κατασχέσεων τραπεζικών καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών του Δημοσίου.
Σε καθημερινή βάση, τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια τα οποία εκδίδονται ξεπερνούν τα 5.000 . 
Στο τέλος της ημέρας σε περίπου 1.000 τραπεζικούς λογαριασμούς η Εφορία έχει καταφέρει να απλώσει χέρι με κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και καταθέσεων, με ακατάσχετο όριο φυσικών προσώπων (εφόσον ο λογαριασμός είναι προστατευμένος) 1.250 ευρώ.
Επιδόματα που δεν κατάσχονται
Ωστόσο  η εφορία δεν δικαιούται να προχωρήσει στην κατάσχεση προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων για χρέη προς το δημόσιο και αν έχει πραγματοποιήσει κάτι τέτοιο θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα Μάλιστα στις περιπτώσεις που σχετικά ποσά έχουν δεσμευτεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών θα πρέπει, μετά από αίτηση του οφειλέτη, να αποδεσμευτούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα ποσά του κοινωνικού μερίσματος που έλαβαν τα νοικοκυριά ή του πρόσθετου μερίσματος που θα λάβουν οι νησιώτες αλλά και το ποσό των 1.000 ευρώ που μοιράζει στους τυχερούς φορολογούμενους η φορολοταρία είναι ακατάσχετα.
Ειδικά για τα επιδόματα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
Στις ενδεικτικές εξαιρετικές περιπτώσεις για τον περιορισμό της κατάσχεσης πλην της μακροχρόνιας ανεργίας χωρίς άλλες πηγές εισοδημάτων του οφειλέτη ή της συζύγου και των σοβαρών προβλημάτων της υγείας αυτού ή της συζύγου του, περιλαμβάνεται και η χορήγηση προνοιακών ή άλλων «κοινωνικών» επιδομάτων και βοηθημάτων.
Στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι έχει επιβληθεί κατάσχεση σε (ατομικό ή κοινό) τραπεζικό λογαριασμό (ανεξάρτητα από το αν έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος ή όχι) επί καταθέσεων προερχομένων από καταβολή προνοιακού ή άλλου «κοινωνικού επιδόματος» ή βοηθήματος, η κατάσχεση περιορίζεται, μετά από αίτηση του οφειλέτη, αποδεσμεύοντας το σύνολο του δεσμευθέντος κατά τα ανωτέρω ποσού, εφόσον κατά την κείμενη νομοθεσία τα ανωτέρω επιδόματα/βοηθήματα προβλέπονται ρητώς ως ακατάσχετα (πχ επίδομα κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ, επίδομα θέρμανσης, διατροφή ανηλίκου τέκνου κλπ).
Η αποδέσμευση του συνόλου του δεσμευθέντος ποσού επιδόματος/ βοηθήματος ισχύει και στην περίπτωση που ως δικαιούχος ή συνδικαιούχος του κατασχεθέντος τραπεζικού λογαριασμού αναγράφεται υποχρεωτικά τρίτο πρόσωπο, όπως ο δικαστικός συμπαραστάτης του δικαστικώς συμπαραστατούμενου τέκνου ή ένας εκ των δύο γονέων στην περίπτωση διατροφής ανηλίκου τέκνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου