Pages

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

12 άτομα στη φάκα...για παράνομα τυχερά παιχνίδια στη Μεσσήνη

Στο πλαίσιο των ελέγχων για την καταπολέμηση του παράνομου «τζόγου», συνελήφθησαν, χθες το βράδυ, στη Μεσσήνη Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, έντεκα ημεδαποί, ηλικίας από 23 έως 64 ετών, αντίστοιχα και ένας 34χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία, για παράβαση της νομοθεσίας για τα παίγνια, η οποία περιλαμβάνει ακόμη έναν 46χρονο ημεδαπό, που αναζητείται. 
Ειδικότερα, χθες το βράδυ, μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδιοκτησίας του 46χρονου, ο οποίος κατά τον έλεγχο απουσίαζε και αναζητείται, όπου διαπιστώθηκε 44χρονος ημεδαπός, ως προσωρινά υπεύθυνος του καταστήματος, να έχει επιτρέψει στους υπόλοιπους έντεκα συλληφθέντες, σε ειδικά διαμορφωμένο τραπέζι, τη διεξαγωγή με χρήματα, του τυχερού παιχνιδιού «πόκερ», συμμετέχοντας και ο ίδιος. Κατά τον έλεγχο κατασχέθηκαν:
 -52- παιγνιόχαρτα, -538- μάρκες, Το χρηματικό ποσό των -2.145- ευρώ, ως προερχόμενο από τη διενέργεια του τυχερού παιχνιδιού. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ

Αρκετός ο κόσμος που και σήμερα βρέθηκε στην Καλαμάτα και από το πρωί βγήκε στον εμπορικό ιστό για να κάνει τις απαραίτητες αγορές. Η κίνηση ικανοποίησε – δεδομένων των συνθηκών και των πολλών υποχρεώσεων των τελευταίων ημερών – με την εικόνα στο κέντρο να είναι γιορτινή. Ωστόσο το θέμα της στάθμευσης παραμένει ένα από τα κορυφαία.

ΕΨΑΛΑΝ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

Τα… είπαν όμως και στον δήμαρχο της Καλαμάτας. Ο Παναγιώτης Νίκας βρέθηκε στο ιστορικό δημαρχείο της πόλης και τα άκουσε από την Φιλαρμονική και τα παιδιά και εν συνεχεία ευχήθηκε τα καλύτερα. Το κλίμα πάντως στο κέντρο της πόλης ήταν εορταστικό προβάλλοντας την πόλη στα πέρατα του κόσμου...

ΞΕΒΑΨΑΝ..ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΟΓΙΑ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Και… διχρωμία στους δρόμους της Καλαμάτας με το… κόκκινο να κυριαρχεί μετά τη βροχή αφού η μπογιά… ξέβαψε σε ορισμένα κεντρικά σημεία. Χαρακτηριστικές οι αναρτήσεις και τα σχόλια των πολιτών.

Άρθρο Κατρούγκαλου για το Προυπολογισμό και την έξοδο από την κρίση

Άρθρο για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών & Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, Γιώργου Κατρούγκαλου
Το 2018 αναμένεται να αποτελέσει έτος ορόσημο για τη χώρα μας, αφού ψηφίζοντας στη Βουλή τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό, στόχος πλέον είναι η οριστική έξοδος από το πρόγραμμα επιτροπείας τον Αύγουστο του 2018, το οποίο θα μας δώσει τη δυνατότητα διαμόρφωσης της δικής μας πολιτικής. Όπως αναφέρεται στο έργο «Κράτος και Επανάσταση», «Το κράτος είναι προϊόν και εκδήλωση των ανειρήνευτων ταξικών αντιθέσεων». Με άλλα λόγια, στην Ελλάδα, η λειτουργία του κράτους επιδιώκει να συγκεράσει τις αντιθέσεις μεταξύ των κοινωνικών τάξεων όπως αυτές διαμορφώθηκαν από τις κυβερνήσεις των τελευταίων 20 χρόνων.
Με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του προϋπολογισμού για το νέο έτος, η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να διαχειριστεί τις παραπάνω αντιθέσεις προστατεύοντας τα δικαιώματα και εξυπηρετώντας τις ανάγκες της πλειοψηφίας των πολιτών, γέννησε πολλαπλές πολιτικές συγκρούσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Είναι γεγονός ότι, τα καταστροφικά και ανήθικα μέτρα που λήφθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με στόχο-υποτίθεται-τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνική οικονομίας, είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ελλειμματικού κράτους, τη συντριβή των εργασιακών σχέσεων και την επικράτηση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Αντίθετα, ο νέος προσανατολισμός της χώρας στηρίζεται μεταξύ άλλων στη δημιουργία ενός νέου εξωστρεφούς παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης το οποίο στοχεύει στην καθετοποιημένη παραγωγή προϊόντων, στην περαιτέρω ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους, στην ανασυγκρότηση του δημόσιου συστήματος υγείας και εκπαίδευσης και στην αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων.
Είναι όμως ιδιαίτερα ενδιαφέρον να δει κανείς την αλλαγή των πολιτικών προτεραιοτήτων σε σχέση με τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις του παρελθόντος, οι οποίες αναδεικνύονται και στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:
  • Με νόμο του 2010 αυξήθηκε το όριο των ομαδικών απολύσεων ενώ ακόμα και σήμερα εκπρόσωποι της ΝΔ εξαγγέλλουν ότι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων συνιστά προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων. Στόχος της σημερινής κυβέρνησης είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αποκαθιστώντας τα εργασιακά δικαιώματα που τις συνοδεύουν.
  • Ο προϋπολογισμός κοινωνικής αλληλεγγύης ενισχύεται με 315 εκατομ. επιπλέον για το 2018. Αυτό οδηγεί σε αύξηση κατά 260 εκατομ. του οικογενειακού επιδόματος με αποτέλεσμα πάνω από 650.000 οικογένειες θα δουν διπλασιασμό του επιδόματος που λαμβάνουν.
  • Στο χώρο της υγείας, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τα νοσοκομεία του ΕΣΥ καταγράφουν πλεονασματική καθαρή θέση, σε αντίθεση με τα ελλείμματα που σημείωναν τα προηγούμενα έτη. Έτσι, χωρίς να υπάρχουν ελλείψεις και με αυξημένο αριθμό ασφαλισμένων, τα νοσοκομεία προβλέπεται να κλείσουν για το 2017 με ταμειακό πλεόνασμα 370 εκατομ. ευρώ, μειώνοντας αντίστοιχα τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες για το 2018 από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι βέβαια εντυπωσιακό ότι το 2014 είχαν κλείσει με καθαρή θέση 701 εκατομ. ευρώ χρέος.
Στις παραπάνω διαρθρωτικές αλλαγές, έρχεται να προστεθεί η πρόσφατη έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία για το τρίτο τρίμηνο του 2017. Σύμφωνα με την έκθεση, το 2018  «αναμένεται επιτάχυνση της ανάπτυξης στην περιοχή του 2%, ενδεχομένως και ελαφρά μεγαλύτερη»[1] η οποία βασίζεται σε παράγοντες όπως είναι η επέκταση των εξαγωγών, η αύξηση του ΑΕΠ, η αύξηση της κατανάλωσης ως αποτέλεσμα της μείωσης της ανεργίας και η αύξηση των επενδύσεων που γίνονται στη χώρα. Εδώ, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μία ανάπτυξη τα κέρδη της οποίας θα διαχέονται σε όλη την κοινωνία. Και αυτό ήδη φαίνεται από τα μέτρα κοινωνικής προστασίας που έλαβε, όπως είναι η απόδοση του κοινωνικού μερίσματος και το εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης.
Γνωρίζοντας  ότι αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο, αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα, πετυχαίνοντας θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα, κατακτά πλέον μία διαφορετική πολιτική, ηθική και κοινωνική θέση μέσα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Μία χώρα που για χρόνια συμπύκνωνε όλες τις παγκόσμιες αντιθέσεις, επανακτά σιγά-σιγά την οικονομική της ανεξαρτησία, ενώ ταυτόχρονα στοχεύει σε μία δίκαιη ανάπτυξη.

Βαρώτσος: Στην Ελλάδα 'έρχονται σεισμοί έως 8 Ρίχτερ!

Την εκτίμησή του ότι στην Ελλάδα μπορούν να γίνουν σεισμοί της τάξεως των 8 Ρίχτερ εξέφρασε ο καθηγητής φυσικής Παναγιώτης Βαρώτσος μιλώντας το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στα ΤΕΙ Αθήνας, στο αμφιθέατρο Φυσικής, στο πλαίσιο της μαθητικής εκδήλωσης της Ένωσης Φυσικών με τίτλο «Οι φυσικές επιστήμες μας μαγεύουν». Ο καθηγητής, όπως καταγράφει το protothema.gr, παρουσιάζοντας σε μαθητές γονείς και επιστήμονες τη μέθοδο της ομάδας ΒΑΝ, αλλά και επισημαίνοντας τους πως τη μέθοδο αυτή χρησιμοποίησαν και στον σεισμό του Μεξικού του περασμένου Σεπτεμβρίου που είχε μέγεθος 8,2 Ρίχτερ, τόνισε πως σεισμούς τέτοιου μεγέθους μπορεί να έχουμε και στην Ελλάδα λόγω της σειμσικότητας της χώρας μας.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Βαρώτσος «Στην Ελλάδα το 1926 είχαμε το σεισμό των 8 Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή του νότου, στην Ρόδο, ενώ είκοσι χρόνια πριν είχαμε ανάλογο σεισμό στα Κύθηρα. Γίνονται λοιπόν σεισμοί τέτοιου μεγέθους στη χώρα μας, όπως αυτός του Μεξικού. Και δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, ούτε οι σεισμολόγοι το αποκλείουν. Αυτό που δεν μπορεί να έχουμε είναι σεισμός μεγέθους 9 Ρίχτερ όπως είχαμε στην Ιαπωνία». Ο κ. Βαρώτος εξήγησε κατά την 45λέπτη ομιλία του την μεθοδολογία ΒΑΝ και πως με μια νέα μέθοδο που ακολουθεί πλέον η ομάδα του μπορούν να βρουν και το χρόνο ενός σεισμού.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΡΝΑΕΙ...ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΧΤΕΝΙΖΟΝΤΑΙ...

Μείωση 0,14% κατέγραψε ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας το 2016 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ. Ειδικότερα, ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας κατά την 1η Ιανουαρίου 2017 εκτιμήθηκε σε 10.768.193 άτομα (5.221.277 άνδρες και 5.546.916 γυναίκες), μειωμένος κατά 0,14% σε σχέση με τον αντίστοιχο πληθυσμό της 1ης Ιανουαρίου 2016, που ήταν 10.783.748 άτομα. Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της φυσικής μείωσης του πληθυσμού που ανήλθε σε 25.887 άτομα (92.898 γεννήσεις έναντι 118.785 θανάτων) και της καθαρής μετανάστευσης που εκτιμήθηκε σε 10.332 άτομα.
Ο πληθυσμός ηλικίας 0-14 ετών ανήλθε σε 14,4% του συνολικού πληθυσμού, έναντι 64,0% και και 21,6% του πληθυσμού 15-64 και 65 ετών και άνω, αντίστοιχα. Ο δείκτης γήρανσης (πληθυσμός ηλικίας 65 ετών και άνω προς τον πληθυσμό ηλικίας 0-14 ετών) ανήλθε σε 149,2. Η καθαρή μετανάστευση εκτιμήθηκε σε 10.332 άτομα που αντιστοιχούν σε 116.867 εισερχόμενους και 106.535 εξερχόμενους μετανάστες. Το 2015 η καθρά μετανάστευση είχε εκτιμηθεί σε -44.905 άτομα (64.446 εισερχόμενοι και 109.351 εξερχόμενοι μετανάστες).

ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Με πολύ μεγάλες δυσκολίες τα βγάζουν πέρα με τα οικονομικά τους οι μισοί Ελληνες τον Δεκέμβριο σύμφωνα με το Ερευνητικό Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το 9,5% του συνόλου απαντά πως δεν τα βγάζει πέρα. Το ποσοστό παρουσιάζει άνοδο ύψους 1,5 μονάδας σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και παραμένει σταθερό σε σχέση με 12 μήνες πριν. Ειδικότερα, σχεδόν πέντε στους 10 είναι εκείνοι που δηλώνουν πως τα βγάζουν πέρα με πολύ μεγάλες δυσκολίες.
Ο αριθμός παραμένει σταθερός σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους και παρουσιάζει πτώση της τάξεως του 1,5% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2016. Το 37,5% των ερωτηθέντων αναφέρει πως τα βγάζει πέρα, αλλά δε μένουν και πολλά στην άκρη. Ο αριθμός παραμένει σταθερός σε σύγκριση με τη μέτρηση που πραγματοποιήθηκε 12 μήνες πριν, αλλά σημειώνει πτώση ύψους 2,5 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την έρευνα του Νοεμβρίου του 2017. Τέλος, κάτω από ένας στους 10 δηλώνει πως είναι άνετα οικονομικά. Συγκεκριμένα, το ποσοστό παραμένει σταθερό στο 6,5% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά αυξάνεται κατά 1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με ένα χρόνο πριν (Δεκέμβριος 2016 – 5,5%).

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ

Το τρένο αποτελούσε ένα βασικό μέσο μετακίνησης και στη Μεσσηνία με τις γραμμές που αναβαθμίστηκαν να έχουν αφεθεί στο… έλεος. Την αισιοδοξία του ότι το τρένο θα σφυρίξει ξανά στη Μεσσήνη εξέφρασε ο Γιώργος Τσώνης. Ο Δήμαρχος Μεσσήνης μάλιστα εστίασε και σε επαφές που είχε με αρμόδιους για το θέμα υπηρεσιακούς παράγοντες θέτοντας επί τάπητος τη γραμμή Καλαμάτα – Μεσσήνη – Μπούκα, σε μια προαστική βάση με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΝΕΟ ΦΥΤΩΡΙΟ

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου φυτωρίου του Δήμου Καλαμάτας και το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε την εγκατάσταση παροχής για την υδροδότησή του. Οι εγκαταστάσεις είναι σύγχρονες και θα μειωθεί το κόστος παραγωγής ανθοφύτων για το Δήμο Καλαμάτας.

«Το μήνυμα του 2018 αμαυρώνεται από τους πλειστηριασμούς»

Το καθιερωμένο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα έστειλε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, όμως έπειτα από αυτό θέλησε να κάνει και μια αναφορά στους πλειστηριασμούς. Ένα ζήτημα, δηλαδή, που έχει προκαλέσει αναταράξεις σε όλες τις κοινωνικές τάξεις στην Ελλάδα. Ο κ.κ. Χρυσόστομος ανέφερε ότι το μήνυμα του 2018 σκιάζεται και αμαυρώνεται από την αγωνία των ανθρώπων εν όψει της απειλής των πλειστηριασμών και της απώλειας της πρώτης κατοικίας. Όπως είπε ο μητροπολίτης, θεωρεί ότι όλοι και, κυρίως, εκείνοι οι οποίοι υποκινούν όλες αυτές τις καταστάσεις προς όφελος του κεφαλαίου και όχι προς όφελος του ελληνικού λαού, πρέπει να σκεφτούν με περισσότερη σύνεση και να προστατέψουν την πρώτη κατοικία των Ελλήνων. Κατοικία που, όπως είπε, για τους περισσότερους είναι ο καρπός πολυετών μόχθων, αγωνίας και αγώνα, ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν το μέσο εκείνο με το οποίο θα επιτύχουν μια αξιοπρεπή επιβίωση και διαβίωση. Κλείνοντας ο κ.κ. Χρυσόστομος ανέφερε ότι πρέπει με περισσότερη σύνεση και σκέψη να μελετηθεί το θέμα των πλειστηριασμών, κι αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει σημείο αντιπαλότητας μεταξύ συμφερόντων, αλλά να υπάρξει προσέγγιση από όλους κάτω από την προοπτική της προστασίας της πρώτης κατοικίας του κάθε Έλληνα.

ΣΤΑ 64,3 ΕΚ. ΕΥΡΩ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης ∆ιοίκησης Πελοποννήσου, ∆υτικής Ελλάδος και Ιονίου Νικόλαος Παπαθεοδώρου, με απόφασή του (ΑΔΑ: ΩΠ6ΚΟΡ1Φ-9ΙΡ) επικύρωσε τις αρ. 577/2017, 578/2017 και 565/2017 αποφάσεις του ∆ηµοτικού Συµβουλίου Καλαµάτας, που αφορούν στην ψήφιση του Προϋπολογισµού, του Ολοκληρωµένου Πλαισίου ∆ράσης και του Τεχνικού Προγράμματος για το οικονοµικό έτος 2018. Ο Προϋπολογισμός είναι ισοσκελισµένος ως προς τα έξοδα και τα έσοδα, που αμφότερα ανέρχονται σε 64.374.014,99 €. Το αποθεματικό ανέρχεται σε 587.620,07 €. Ο Προϋπολογισμός, αφού εφαρμοσθούν και σχετικές παρατηρήσεις που συνοδεύουν την απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, θα τεθεί σε εφαρμογή με την έναρξη του νέου έτους και δίδει τη δυνατότητα απρόσκοπτων και χωρίς κενά πληρωμών εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας σε προμηθευτές υλικών και υπηρεσιών, καθώς και σε αναδόχους έργων.

Έργα με υποδομές διαρκείας στο Βιοτεχνικό Πάρκο

Έργα και παρεμβάσεις έχουν πραγματοποιηθεί ή σχεδιάζονται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα από τη ΔΙΟΚΛΗΣ στο Βιοτεχνικό Πάρκο της Καλαμάτας. Μεταξύ άλλων στόχων είναι η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Απώτερος στόχος είναι η αναβάθμιση του Πάρκου ώστε να αποτελέσει κίνητρο στην τοπική οικονομία

ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Χιούστον καλεί Μπιρμπιτα !

Δεν  ξέρω αν  πιστεύετε στις γιορτές , στο θρησκευτικό συναίσθημα και στις άγιες μέρες , όμως ο πολύς κόσμος πιστεύει ακράδαντα στα δώρα ! 
Αν ακούσεις τις διαφημίσεις  παντού χαρίζουν δώρα ! 
Η άποψη μου είναι γνωστή .
 Αυτές τις μέρες  χαίρονται οι πολυεθνικές  αλυσίδες, οι πορτοφολάδες και τα δημόσια ταμεία !
Αυτοί περιμένουν με τα χέρια ανοιχτα να  δώσουν και να πάρουν δώρα … !
Αυτές δεν είναι  γιορτές είναι οι συμπληγάδες πέτρες  !
 Ελάχιστοι  γλυτώνουν θαρραλέοι και τολμηροι !  ! 
Το πράγμα εχει και την πλάκα του αν θελήσεις να το δεις  έτσι, πίνοντας κανένα τσιπουρακι παρέα με κανένα φίλο !
 Πρώτα  στολίζουμε το δέντρο !
Ποιο δέντρο βρε αθεόφοβοι ;  αφήσατε  κανένα δέντρο που να μην κάψατε το καλοκαίρι για να στολίσετε το χειμώνα ;
Ασε  που κατά τη γνώμη μου πρέπει να στολίζεις το δέντρο της αυλής σου, του χωριού σου !
Στολίστε βρε Μεσσηνιοι μια ελιά που σας δίνει το λαδί της  και σας  ζει μια ζωή  ολάκερη  , κι αφήστε τα Αυστριακά έλατα !
 Στολίστε μια καναβουρια που σας κάνει  γνωστούς ανα την υφήλιο !! 
Όσο για τον Αη Βασίλη με τους ταράνδους   που να τον πάμε γιορτινές μέρες ;
Είναι εικόνα αυτή να τραβάει ο κερατάς τον άγιο ;  που ακούστηκε αυτό ; 
Μέσα σε όλα αυτά  θα  βαρέσετε και πυροτεχνήματα με την έλευση του νέου χρόνου ! 
Το κανόνι που θα σκάσει με τις περικοπές  συντάξεων θα το φάτε με σιγαστήρα..  μη σας χαλάσει τα κέφια  του ρεβεγιόν !  
Ετσι είναι αυτά  !
Όμως  η  αισιόδοξη  πρόταση έρχεται γιορτινές μόρες από τον βουλευτή Μεσσηνίας Πετρο Κωνσταντινεα που θέλει να κάνει στην Καλαμάτα η στη Μεσσήνη διαστημική υπηρεσία ! 
Φυσικά υπάρχει και  κενός   χώρος εκει στη Μπιρμπιτα  και με διαστημικά οχήματα Ντατσουν Τογιοτα και Νισαν ! Γιορτάστε αδέρφια  με την ψυχή σας  !
 Χιούστον καλεί  Μπιρμπιτα  !  
Εδώ είναι  Καρναβαλαρ  και δεν πάμε διάστημα ,πάμε να ορθώσουμε  ανάστημα …(πολιτικό)

Θόδωρος  Γαλανόπουλος

Τελευταίες ημέρες πληρωμών με άδειες τσέπες

Ένας μήνας γεμάτος φορολογικές εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν είναι ο Δεκέμβριος, καθώς τις τελευταίες εργάσιμες ημέρες του 2017 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τακτοποιήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας του 2018, η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ ή η μηνιαία δόση ρύθμισης οφειλών, ορισμένοι θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε γονικές παροχές ή δωρεές χρηματικών ποσών για να δικαιολογήσουν τα τεκμήρια, να υποβάλουν φορολογική δήλωση για όσους απεβίωσαν ή ακόμη και να καταθέσουν πινακίδες όσοι αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας.
Αναλυτικά οι υποχρεώσεις:
Τέλη κυκλοφορίας του 2018. Περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια κάτοχοι οχημάτων θα πρέπει να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. τα οποία ανάλογα με τα κυβικά και το έτος πρώτης κυκλοφορίας κυμαίνονται:
– Από 22 – 1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000.
– Από 22- 1.260 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2001 έως 2005.
– Από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2006 έως 2010.

– Για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων.
ΕΝΦΙΑ έτους 2017. Oι ιδιοκτήτες ακινήτων μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να εξοφλήσουν και την τέταρτη δόση για να μην επιβαρυνθούν με πρόστιμο 0,73%. Η ολοσχερής εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του 2017 θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου του 2018.
Δόση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο πρέπει να εξοφλήσουν μία ακόμη μηνιαία δόση των ρυθμίσεών τους. Πολλοί από αυτούς υποχρεούνται να πληρώσουν ταυτόχρονα και τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας στην ίδια προθεσμία.
Άρση ακινησίας οχημάτων. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων που αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2018 έχουν την δυνατότητα να καταθέτουν στην εφορία τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους, αποφεύγοντας έτσι την καταβολή των τελών.
Γονικές παροχές ή δωρεές χρηματικών ποσών. Φορολογούμενοι που κινδυνεύουν με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2018, να πιαστούν στην «παγίδα» των τεκμηρίων διαβίωσης μπορούν να γλιτώσουν από την επιβολή έξτρα φόρου. Αρκεί να χρησιμοποιήσουν για τη κάλυψη των τεκμηρίων δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών που θα πρέπει όμως να γίνουν μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου.
Φορολογική δήλωση από κληρονόμους. Μέχρι το τέλος του μήνα οι κληρονόμοι θα πρέπει να καταθέσουν χειρόγραφα στην εφορία τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογούμενου που απεβίωσε το 2016. Πριν την υποβολή της δήλωσης απαιτείται η απενεργοποίηση του ΑΦΜ.

Ο ΑΡΓΕΙΤΑΚΟΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΟΝ ΦΟΣΔΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Έπρεπε να φτάσει το… τέλος της προθεσμίας του 2017 για να καταφέρουν να βρουν άκρη οι δήμαρχοι και να δρομολογήσουν το νέο σχήμα του ΦΟΣΔΑ που πλέον κινείται με επικεφαλής τον Σταύρο Αργειτάκο. Ο πρώην δήμαρχος Σπάρτης που προτάθηκε από τον Δημήτρη Καφαντάρη έλαβε την απαραίτητη στήριξη μετά από δύο ψηφοφορίες στην συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ και δεσμεύτηκε να οδηγήσει το Φορέα σε μια νέα πορεία χωρίς τις εντάσεις που είχαν παρουσιαστεί με φυσικά ζητούμενο να παραμένουν οι εκκρεμότητες για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

ΑΓΡΙΟΣ..ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ ΝΕΑΡΩΝ ΑΠΟ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΟΛΟ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ

Σκηνές τρόμου έζησαν δύο νεαροί στα σκαλοπάτια της Υπαπαντής στην Καλαμάτα ξημέρωμα της επομένης των Χριστουγέννων όταν δέχθηκαν επίθεση από συμμορία ….5 αγνώστων ατόμων Οι νεαροί είχαν σταθμεύσει το αυτοκίνητο τους στο χώρο που βρίσκεται μπροστά από τον Ναό της Υπαπαντής κατευθυνόμενοι σε αυτό δέχθηκαν επίθεση με σιδηρογροθιές δεχόμενοι πολλαπλά κτυπήματα στο κεφάλι Τα μέλη της συμμορίας προσπάθησαν να αφαιρέσουν προσωπικά αντικείμενα από τους παθόντες οι οποίοι αντιστάθηκαν και τους ξυλοφόρτωσαν μέχρι λιποθυμίας Μετά το σόκ που υπέστησαν και τα τραύματα που έφεραν οι νεαροί κατήγγειλαν τον άγριο ξυλοδαρμό στην Α.Δ Μεσσηνίας υποβάλλοντας μήνυση κατά αγνώστων...
Με πληροφορίες από το newsmessinia

«Να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία των Ελλήνων»

Με μία ηχηρή παρέμβαση ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στο καυτό την περίοδο αυτή ζήτημα των πλειστηριασμών καταθέτοντας την άποψή του και καλώντας του αρμόδιους να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία των Ελλήνων. Όπως σημείωσε ο Μητροπολίτης στο θέμα αυτό δεν χωρούν αντιπαλότητες συμφερόντων, ενώ τόνισε ότι πρέπει με περισσότερη σύνεση να υπάρξει μέριμνα για τους ανθρώπους αυτούς.

10+1 συμβουλές για να μην σας αποσπάσουν απατεώνες χρήματα

Με αφορμή πρόσφατες περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών από επιτήδειους η ΕΛ.ΑΣ. παρέχει ειδικές συμβολές για την αποφυγή τους. Οπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ. οι εν λόγω επιτήδειοι προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά.
Μάλιστα σε σχετικό tweet της η Ελληνική Αστυνομία αναφέρει ότι είναι πολλές οι περιπτώσεις που συμπολίτες μας εξαπατούνται από άτομα που υποδύονται πειστικά υπαλλήλους Δημόσιας Υπηρεσίας, για να αποσπάσουν χρήματα. Και εφιστά την προσοχή: «Προσοχή! ΚΑΝΕΝΑΣ Δημόσιος Υπάλληλος δεν δέχεται χρήματα σε σπίτια ή δημόσιους χώρους».
Αναλυτικά οι συμβολές της ΕΛ.ΑΣ.:
  • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
  • Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώροSwitch to plain text editorυς του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.
  • Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
  • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
  • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
  • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
  • Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
  • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
  • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
  • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
  • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
  • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
  • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΙΚΑ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης κατατέθηκε πρόταση για τη συνέχιση της λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου στο κτήριο Β΄ του νέου Δημαρχείου (πρώην Καρδιολογική Κλινική). Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας τόνισε ότι κανένας δεν επιθυμεί την αναστολή της λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου, “το οποίο προφανώς σε κάποιες άλλες εποχές έχει προσφέρει έργο”.
Όπως επεσήμανε, “κανείς δεν έχει αντίρρηση να συνεχίσει να λειτουργεί, παρά το γεγονός ότι οι πάντες πλέον έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις κρατικές δομές υγείας. Το Κοινωνικό Ιατρείο πρέπει, όμως, να εγκαταλείψει το συγκεκριμένο χώρο, που του έχει διατεθεί από το Δήμο, διότι θα γίνει πλήρης ανακατασκευή και θα διατεθεί για τη στέγαση και τη λειτουργία της ΔΕΥΑΚ και του Συνδέσμου Ύδρευσης, για τα ενοίκια των οποίων καταβάλλονται αθροιστικά γύρω στις 35.000 ευρώ το χρόνο”.

Υποσταθμός για ηλεκτροδότηση σκαφών στο λιμάνι

Υποσταθμός για την ηλεκτροδότηση σκαφών στο λιμένα Καλαμάτας. Το έργο αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα μετά και την σχετική υπογραφή του διαγωνισμού. Ο υποσταθμός θα κατασκευασθεί εντός των αποθηκών του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και αναμένεται να εξυπηρετήσει στους σχεδιασμούς για φιλοξενία μεγάλων σκαφών στην Καλαμάτα.

TO 2018 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΕ ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Οκτώ νέα φοροεισπρακτικά μέτρα θα εφαρμοστούν το 2018 από το υπουργείο Οικονομικών με σκοπό την ενίσχυση της προσπάθειας επίτευξης του στόχου του κρατικού προϋπολογισμού του επομένου έτους για αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 951 εκατ. ευρώ. 
Τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα, σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική» θα πλήξουν κυρίως τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τουριστικά καταλύματα και τους κατοίκους 35 νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Πρόκειται για νομοθετικές διατάξεις που έχουν περιληφθεί σε νόμους ψηφισθέντες τα τελευταία δύο χρόνια.
Οι διατάξεις αυτές προβλέπουν:

1.   Κατάργηση της έκπτωσης ποσοστού 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων. Αποτέλεσμα της εφαρμογής της διάταξης αυτής θα είναι η αύξηση των μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του επομένου έτους και η αντίστοιχη μείωση των καθαρών μηνιαίων αποδοχών εκατομμυρίων μισθωτών και συνταξιούχων. Ειδικότερα, εξαιτίας της κατάργησης αυτού του μικρού ποσοστού έκπτωσης η μηνιαία παρακράτηση φόρου εισοδήματος, η οποία διενεργείται επί των μισθών και των συντάξεων άνω των 650-700 ευρώ τον μήνα θα είναι από την 1η-1-2018 αυξημένη κατά 1,52%. Οι απώλειες για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με χαμηλά μηνιαία εισοδήματα θα είναι σχεδόν μηδαμινές, ενώ για όσους λαμβάνουν μηνιαία ποσά από 1.000 έως 2.000 ευρώ οι μειώσεις των καθαρών αποδοχών, τις οποίες θα προκαλέσει η αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος, θα κυμανθούν από 0,5 έως 5,25 ευρώ τον μήνα.

2.   Κατάργηση της διάταξης που προβλέπει έκπτωση, από τον φόρο εισοδήματος κάθε φυσικού προσώπου, του 10% του ποσού των δαπανών του για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του. Συνέπεια της κατάργησης της διάταξης αυτής θα είναι η περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση των φυσικών προσώπων το 2018 όταν θα γίνει η εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το 2017.

3.   Επιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, οι οποίες συνήθως εξυπηρετούνται μέσω της διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb. Ειδικότερα, στο ετήσιο εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων που αποκτά από φέτος κάθε φυσικό πρόσωπο θα επιβληθεί το 2018 φόρος εισοδήματος με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων, δηλαδή με συντελεστές 15% από το πρώτο ευρώ μέχρι τα 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, 35% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ και 45% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ, εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων.


           4. Επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα. Ο φόρος  διαμονής  θα  ανέρχεται σε:
·          0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων,
·         1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων,
·         3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων,
·         4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων,
·         0,50 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.

5.    Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 35 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Από την 1η-1-2018 σε 29 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου και από την 1η-7-2018 σε άλλα 6 νησιά των ίδιων περιοχών, οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17%, στο 6%, στο 13% και στο 24%. Τα 30 νησιά στα οποία η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ θα επιβληθεί από την 1η-1-2018 είναι η Σαμοθράκη, η Λήμνος, η Ικαρία, ο Άγιος Ευστράτιος, τα Ψαρά, οι Οινούσσες, οι Φούρνοι, η Θύμαινα, ο Άγιος Μηνάς, η Αστυπάλαια, η Κάσος, η Τήλος, η Σύμη, η Νίσυρος, η Πάτμος, η Χάλκη, η Σαριά, οι Λειψοί, η Ψέριμος, το Αγαθονήσι, τα Λέβιθα, το Καστελόριζο (Μεγίστη), οι Αρκιοί, η Μάραθος, το Γυαλί, η Τέλενδος, το Φαρμακονήσι,  η Κίναρος και η Στρογγύλη. Τα 6 νησιά στα οποία οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από την 1η-7-2018 είναι η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Κως, η Κάλυμνος και η Λέρος.

6.    Απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων από την 1η μέρα που μια νέα οφειλή προς το Δημόσιο θα γίνεται ληξιπρόθεσμη. Από την 1η-1-2018 η ρύθμιση του ν. 4321/2015 για την τμηματική εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έως και σε 100 δόσεις θα χάνεται εφόσον ο οφειλέτης δεν εξοφλεί τις νέες, μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, οφειλές του εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους. Αν, δηλαδή, ο οφειλέτης καθυστερήσει έστω και μία μέρα την πληρωμή ενός νέου χρέους προς το Δημόσιο, θα χάνει αυτόματα τη ρύθμιση των «100 δόσεων».


7.    Περικοπή κατά 50% των επιδομάτων θέρμανσης. Τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης που θα λάβουν με τη μορφή επιδότησης εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο του 2018, για την περίοδο από 15-10-2017 έως 30-4-2018, θα είναι μειωμένα κατά 50% σε σύγκριση με τα ποσά που δόθηκαν για την περίοδο από 15-10-2016 έως 30-4-2017. Η επιδότηση ανά λίτρο αγοραζόμενου πετρελαίου θέρμανσης θα είναι μειωμένη από 0,25 σε 0,125 ευρώ. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θα παραμείνουν ίδια και για την περίοδο που διανύουμε.

8.     Κατάργηση της φοροαπαλλαγής των βουλευτών και των δικαστικών λειτουργών. Από το νέο έτος καταργείται η έκπτωση από το φορολογητέο ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης και των συνολικών αποδοχών των δικαστικών λειτουργών ποσού ίσου με το 25% του ακαθάριστου ποσού αυτών ως τεκμαρτού ποσού για την κάλυψη των δαπανών άσκησης του βουλευτικού και του δικαστικού λειτουργήματος.

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ!

Η δημιουργία δικτύου για στοχευμένη έρευνα στην αποκρυπρογράφηση του γενετικού υλικού της ελιάς στον ελληνικό χώρο, με τη χρήση της γονιδιωματικής τεχνολογίας ξεκινά στη χώρα μας, με πρωτοβουλία του τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σκοπός της δράσης είναι η ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών της ελιάς, η αναβάθμιση της παραγωγής και η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων της.
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα των εμβληματικών δράσεων που υλοποιεί ο τομέας Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου για να εξασφαλίσει την έγκαιρη παρουσία της πολιτείας στην επιστημονική έρευνα σε εθνικά προϊόντα υψηλής αξίας όπως το ελαιόλαδο, το κρασί και το μέλι που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του διεθνούς ανταγωνισμού. Η εμβληματική δράση των «Δρόμων της Ελιάς» θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τη συμμετοχή σημαντικών ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων της χώρας που δραστηριοποιούνται στο χώρο της έρευνας, της γονιδιωματικής τεχνολογίας και της μοριακής βιολογίας. Το δίκτυο αρχικά θα ασχοληθεί με την περιγραφή και κατοχύρωση ταυτοποιημένου γενετικού υλικού και ελληνικών ποικιλιών ελιάς στον επίσημο ευρωπαϊκό κατάλογο και με τη διάσωση και διατήρηση σημαντικών κλώνων. Για την αρχική φάση, η οποία έχει σχεδιασθεί να υλοποιηθεί σε διάστημα δύο ετών, έχει εξασφαλισθεί χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα προσέλκυσης πρόσθετων πόρων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, δήλωσε σχετικά: «Στόχος μας είναι με την επιστημονική έρευνα και την καινοτομία που απορρέει από αυτήν, να αξιοποιήσουμε τα σημαντικότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Η ανάληψη πρωτοβουλιών όπως η δημιουργία δικτύου για τη δράση «Οι Δρόμοι της Ελιάς» αποσκοπεί στην υποστήριξη της αναπτυξιακής προοπτικής του αγροδιατροφικού τομέα ως μία συγκροτημένη και ολιστική προσπάθεια εθνικής εμβέλειας και ενός σχεδίου γύρω από την έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογία που θα αναδείξει και θα βελτιστοποιήσει τα ελληνικά προϊόντα μέσω της στρατηγικής ανάπτυξης διεθνώς ανταγωνιστικών, ποιοτικών και ασφαλών διατροφικών προϊόντων ελληνικής προέλευσης, με υψηλή προστιθέμενη οικονομική και διατροφική αξία».

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

ΜΕ ΤΟ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟ ΗΠΙΕ ΚΑΦΕ..Ο ΝΙΚΑΣ!

Με το διεθνή ποδοσφαιριστή Σωκράτη Παπασταθόπουλο συναντήθηκε ο Δήμαρχος, σήμερα Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017, παρουσία της Αντιδημάρχου Παναγιώτας Ντίντα. Συζητήθηκαν ζητήματα προβολής της Καλαμάτας και συμφωνήθηκε η συμβολή του κ. Παπασταθόπουλου με συνεντεύξεις στον ελληνικό και ξένο Τύπο. Ο συντοπίτης μας διεθνής ποδοσφαιριστής είναι διατεθειμένος να βοηθήσει σε όλους τους τομείς την ανάπτυξη της Καλαμάτας. Επίσης, αντικείμενο της συνάντησης υπήρξε ο εκσυγχρονισμός των αθλητικών εγκαταστάσεων.

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΒΑΖΟΥΝ "ΧΕΡΙ" ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΜΕ..ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ!

Στα διεθνή ύδατα στα νοτιοανατολικά της Πελοποννήσου πλέει το γεωτρύπανο Deepsea Metro 2 το οποίο έχει μισθώσει η Τουρκία και κατευθύνεται για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο. Η άφιξη του πλωτού γεωτρύπανου θα είναι τελικά ταχύτερη από αυτήν που υπολογιζόταν και εκτιμάται από την ελληνική πλευρά ότι η τουρκική κορβέτα «Μπάφρα» έπλευσε νωρίς το πρωί στα ανοιχτά του Καφηρέα και έπειτα στο Μυρτώο Πέλαγος, προκειμένου να συναντήσει το πλωτό γεωτρύπανο και να το συνοδεύσει στον τελικό προορισμό του.
Σημειώνεται ότι ο τελικός προορισμός δεν είναι ακριβώς γνωστός και αυτό προκαλεί ανησυχία στη Λευκωσία, που δεν θα επιθυμούσε να δει ένα τουρκικό γεωτρύπανο εντός της κατατετμημένης και αποδομένης προς εκμετάλλευση κυπριακής ΑΟΖ. Χθες έφθασε στην κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο που είχε μισθώσει η ιταλογαλλική κοινοπραξία ENI-TOTAL στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Η είσοδος του πλωτού γεωτρύπανου «Saipem 12000» χαιρετίστηκε δεόντως από τον υπουργό Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γ. Λακκοτρύπη, ο οποίος καλωσόρισε την κοινοπραξία στα κυπριακά χωρικά ύδατα και συγκεκριμένα στο σημείο «Καλυψώ» του οικοπέδου 6, όπου αναμένεται να γίνουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις. kathimerini.

ΞΕΣΠΑΘΩΣΕ..Ο ΝΙΚΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Αν δεν ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ θα κλείσει, υποστήριξε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου υποστήριξε το ψήφισμα που κατέθεσε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, η οποία στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ (τους ΑΝΕΛ και τους Οικολόγους), για δικαιώματα και παροχές που πρέπει να διασφαλιστούν στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης.
Ο δήμαρχος εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός της ευρύτερης συναίνεσης, όπως ανέφερε, σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι «με άλλες συνθήκες δεν ξέρω αν θα είχε μείνει πεζοδρόμιο όρθιο», εννοώντας προφανώς ότι δεν θα μπορούσε κάποια άλλη κυβέρνηση να προχωρήσει αυτή τη διαδικασία… Το ψήφισμα εισηγήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Κώστας Γεωργακίλας, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι και οι παροχές προς την κοινωνία και συγκεκριμένα η απόδοση του λιγνιτόσημου στην στο Δήμο Μεγαλόπολης (και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου), καθώς και η τηλεθέρμανση στη Μεγαλόπολη.
Ο δήμαρχος υπερθεμάτισε όσον αφορά τους όρους που έθεσε ο Κώστας Γεωργακίλας, καθώς επίσης υιοθέτησε την πρότασή του για τη συγκρότηση τριμελούς επιτροπής που θα παρακολουθεί το θέμα και θα ενημερώνει το Δημοτικό Συμβούλιο. Μέλη της επιτροπής ορίστηκαν ο Κώστας Γεωργακίλας από τη μείζονα μειοφηφία και από την πλειοψηφία η αντιδήμαρχος Παναγιώτα Ντίντα και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Βεργόπουλος. Πάντως ο δήμαρχος τόνισε ότι «δεν πρέπει να φοβόμαστε τις ιδιωτικοποιήσεις» και υποστήριξε ότι υπάρχει όφελος για το κράτος από την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, του αεροδρομίου, της Ολυμπιακής, του λιμανιού του Πειραιά. Συνέχισε υποστηρίζοντας ότι η ΔΕΗ και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που έχουν ιδιωτικοποιηθεί δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν να υπάρχουν εάν έμεναν στο Δημόσιο γιατί οι χωρίς μέτρο διορισμοί από τους πολιτικούς και οι απαιτήσεις των συνδικαλιστών τις είχαν φέρει σε τραγική κατάσταση, η οποία επιβάρυνε υπέρμετρα τον Έλληνα φορολογούμενο.
Ο Δημήτρης Φαββατάς, σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, τόνισε ότι δεν φταίνε οι συνδικαλιστές για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες επιχειρήσεις και υπηρεσίες και επισήμανε στο δήμαρχο ότι όσες έχουν ιδιωτικοποιηθεί έχουν αγοραστεί από κρατικές και όχι ιδιωτικές επιχειρήσεις της Γερμανίας (αεροδρόμια), της Ιταλίας (σιδηρόδρομος) και της Κίνας (λιμάνι Πειραιά). Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Οικονομάκος, τόνισε ότι την πλευρά του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση φέρνει εις πέρας τη βρώμικη δουλειά, την οποία δεν μπορούν να ολοκληρώσουν ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε το ΠΑΣΟΚ. Η τοποθέτησή του αυτή προκάλεσε την αντίδραση της αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας και αναπληρώτριας γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρίας Βεργινάδη.
του ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΑΡΤΙΝΟΥ

Παραχώρηση στο Δήμο Μεσσήνης 18 στρέμματα του ΟΣΕ

Θετικές εξελίξεις υπάρχουν στο Δήμο Μεσσήνης αναφορικά με τα 18 στρέμματα του ΟΣΕ τα οποία παραχωρούνται στο Δήμο. Οι επαφές αποδίδουν καρπούς και σύμφωνα με το Γιώργο Τσώνη σύντομα θα μπουν προς υλοποίηση έργα αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΑΚΑΡΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

Η δημοτική παράταξη "Ανοιχτός Δήμος -Ενεργοί Πολίτες" έχει επανειλημμένως θέσει το μείζον ζήτημα της αυξημένης συχνότητας τροχαίων ατυχημάτων στην περιοχή της νέας εισόδου της Καλαμάτας από το κόμβο της Διασποράς έως την διασταύρωση Ασπροχώματος . Για αυτό το λόγο είχαμε προτείνει σειρά παρεμβάσεων για την άρση της επικινδυνότητας, την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και την προστασία πεζών και οδηγών. Δυστυχώς δεν εισακουσθήκαμε. Μετά το πρόσφατο τραγικό συμβάν στην περιοχή αυτή, και συγκεκριμένα έξω από τον ΟΑΕΔ, απευθυνθήκαμε στον πραγματογνώμονα τροχαίων ατυχημάτων κο Γεώργιο Μπούρα ο οποίος διενήργησε αυτοψία στην συγκεκριμένη περιοχή και προτείνει σειρά μέτρων. Θέτουμε τα μέτρα αυτά υπόψην του Δημοτικού Συμβουλίου και ζητούμε από τη δημοτική αρχή να προχωρήσει στην άμεση υλοποίηση αυτών έτσι ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα. 
Μανώλης Μάκαρης Επικεφαλής Μείζονος Μειοψηφίας Δήμου Καλαμάτας

Ο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ΟΤΙ..ΟΛΑ ΓΙΝΙΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!

Υπέρ της τροπολογίας που προβλέπει την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων παρεμποδίζουν τους πλειστηριασμούς τάχτηκε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο Πρακτορείο FM, ανέφερε πως «δεν θέλουμε να ποινικοποιήσουμε τη διαμαρτυρία», ωστόσο «οι πλειστηριασμοί πρέπει να γίνουν, γιατί πρέπει να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε το τραπεζικό σύστημα, για να πάψει να είναι “ζόμπι”, που απλώς απορροφά χρήματα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξυγίανση των τραπεζών (μέσω της μείωσης των «κόκκινων δανείων») ανοίγει τον δρόμο «για να μπορεί ένας φτωχός άνθρωπος να ξαναδανειστεί, για να πάρει σπίτι και για να ξαναμπορεί ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας να πάρει δάνειο για την επιχείρησή του».
«Θέλουμε να προφυλάξουμε την πρώτη, τη λαϊκή κατοικία, αυτό είναι προϋπόθεση για την επιτυχία της προσπάθειάς μας» διαβεβαίωσε, υπογραμμίζοντας: «Ταυτόχρονα, όμως, θέλουμε να ξαναϊσορροπήσει το ενεργητικό και το παθητικό των τραπεζών». 
«Μετά τα νομοθετικά μέτρα που πήραμε, δηλαδή την επέκταση με τον νόμο Σταθάκη του νόμου Κατσέλη, που καλύπτει περίπου το 75% των κατοικιών, κάναμε τη “συμφωνία κυρίων” με τις τράπεζες να καλύψουμε και το υπόλοιπο. Από εκεί και μετά όταν είχαμε εξασφαλίσει την κοινωνική προϋπόθεση του όλου εγχειρήματος, έπρεπε να προχωρήσουμε και με τους πλειστηριασμούς» συμπλήρωσε.
«Θέλουμε, μετά από 8 χρόνια μνημονίων, να μπορούμε να επιλέγουμε την πολιτική μας μόνοι μας», το σχόλιό του για την «καθαρή» -όπως υποστηρίζει- έξοδο της χώρας τον Αύγουστο του 2018.

Μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις

Το 2018 θα είναι τραυματικό για όσους εργάζονται ή εργάζονταν στο Δημόσιο αφού θα δουν μειώσεις σε μισθούς και συνταξεις. Μπορεί το Δημόσιο να μπαίνει για τα καλά στην ψηφιακή εποχή μέσα στο 2018, όμως οι αλλαγές που αναμένονται θα επηρεάσουν και το έμψυχο δυναμικό. Και θα έχουν αντίκρισμα στην τσέπη των νέων συνταξιούχων.
Η νεα χρονιά θα φέρει σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, μέχρι και απώλειες θέσεων εργασίας, ενώ το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η κυβέρνηση είναι το θέμα της αξιολόγησης η οποία θα γίνει ηλεκτρονικά.

Κούρεμα στις επικουρικές – Η ρήτρα θνησιμότητας

Μειωμένες από 10% έως και 20% θα είναι οι επικουρικές που θα εκδοθούν στις αρχές του 2018. Οι επικουρικές συντάξεις θα βγουν με τρία χρόνια καθυστέρηση και μάλιστα με βάση το νεο μαθηματικό τύπο. Οι νέες επικουρικές θα είναι κάτι σαν μίνι επίδομα αφού θα ισχύουν ρήτρες ηλικίας, θνησιμότητας και μείωσης των ελλειμμάτων του νέου ταμείου.
Ο ασφαλισμένος που αποχωρεί στα 59 θα πάρει μικρότερη σύνταξη γιατί θεωρείται θα ζήσει περισσότερο από εκείνον που θα βγεί στην σύνταξη στα 67.
Επίσης, αν την χρονιά της συνταξιοδότησης το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί, τότε αυτόματα η σύνταξη θα κουρεύεται!
Με το νεο μαθηματικό τύπο η μέση επικουρική θα είναι στα 157 ευρώ.

Μειώσεις στις αποδοχές

Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν μειώσεις από 43 έως και 60 ευρώ το μήνα. Κι αυτό παρότι την διετία 2018 – 2020 λήγει το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων.
Γιατί θα δουν μειώσεις; Γιατί πολύ απλά, οι αυξήσεις που θα προκύψουν θα συμψηφιστούν με τα ποσά των μειώσεων των βασικών μισθών τους τα οποία προέκυψαν ως προσωπική διαφορά μέσα από το εναιίο μισθολόγιο. Οι απώλειες θα είναι διπλάσιες και μπορεί να φτάσουν και τα 120 ευρώ το μήνα!

Μαχαίρι στις συντάξεις

Το 2018 περί που 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα πάρουν την «λυπητερή» που θα περιέχει την προσωπική διαφορά από τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους. Ήδη το χαρτί έχει φτάσει στους συνταξιούχους πρώην ΙΚΑ και δημοσίου  και αυτό το μήνα ήρθε η σειρά συνταξιούχων ΔΕΚΟ και τραπεζών.
Στις χαμηλές συντάξεις οι προσωπικές διαφορές είναι μηδενικές, όμως στις υψηλές συντάξεις φτάνουν και το 30%! Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 2019 οι πραγματικές μειώσεις δεν θα είναι μόνο 18% αλλά θα φτάσουν στο 25% καθώς καταργούνται επιδόματα συζύγου και τέκνων.

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

ΣΥΛΛΗΨΗ 17χρονου για βιασμό 15χρονης σε τουαλέτα net καφέ

Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκεται από την ημέρα των Χριστουγέννων, ένας 17χρονος ρομά έπειτα από καταγγελία που έγινε από 15χρονη για βιασμό. Το απόγευμα της παραμονής των Χριστουγέννων σε τουαλέτα ιντερνέτ καφέ που λειτουργεί στην Καλαμάτα, ο 17χρονος σύμφωνα με το ανήλικο κορίτσι, τη βίασε. Αμέσως μετά εξαφανίστηκε. Ακολούθησε καταγγελία στο Α.Τ. Καλαμάτας και ο 17χρονος, ο οποίος είναι γνωστός στο κορίτσι, συνελήφθη. Εντός της ημέρας αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης καθώς η υπόθεση έχει σοκάρει τους φίλους και συγγενείς της κοπέλας...