Με το βάρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία να έχει φτάσει στο ιστορικό ρεκόρ των 101,2 δις ευρώ, η κυβέρνηση εξετάζει όλους τους δυνατούς τρόπους, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο από τις μη εισπράξιμες οφειλές και να ανοίξει το δρόμο, ώστε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μισθωτοί και συνταξιούχοι!
Από σήμερα ανοίγει η ρύθμιση των οφειλών έως 50.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, για ελεύθερους επαγγελματίες, που ως φυσικά πρόσωπα (χωρίς πτωχευτική ικανότητα) έχουν εισόδημα από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Το οικονομικό επιτελείο, επεξεργάζεται νέα ρύθμιση στα ίδια πρότυπα, η οποία θα έχει αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα «σπάει» την αποπληρωμή του χρέους σε έως 120 δόσεις για τους 2,9 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους. Είναι η μεγαλύτερη, πληθυσμιακά, φοροδοτική ομάδα που εκτιμάται ότι έχουν χρέη στην εφορία που ξεπερνούν τα 2,5 δις ευρώ.
Από την Τετάρτη η εφαρμογή θα δέχεται αιτήσεις και για χρέη, έως 50.000 ευρώ, προς την εφορία. Η ρύθμιση προβλέπει διαγραφή έως και 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους ενώ το κούρεμα φτάνει στο 95% για τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί. Η ελάχιστη δόση είναι στα 50 ευρώ το μήνα και έως 120 δόσεις.
Η ρύθμιση εφόσον λάβει το «πράσινο φως» από την Τρόικα θα είναι έτοιμη έως το Πάσχα, προκειμένου να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ανάπτυξης ελληνικής ιδιοκτησίας που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους δανειστές το οποίο θα αποτελέσει γέφυρα για την οικονομία την μεταμνημονιακή περίοδο. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι θεσμοί δεν είναι θετικοί σε μία νέα γενναία ρύθμιση, αλλά η επιτακτική ανάγκη της αγοράς για να μπουν οι οφειλές σε τάξη, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.
Μια πρώτη συζήτηση έγινε κατά τη διάρκεια της διαμονής των επικεφαλής της αποστολής των δανειστών στην Αθήνα παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Realnews, που επικαλείται στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ο μεγαλύτερος όγκος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν προέρχεται από τη μη καταβολή του φόρου εισοδήματος, αλλά από την αδυναμία να αποπληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, με δεδομένη τη δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων τους, στα χρόνια της κρίσης. Οι ίδιοι μάλιστα, υποστηρίζουν ότι πάνω από 1 εκατ. οφειλέτες έρχονται αντιμέτωποι με τα αναγκαστικά μέτρα της εφορίας για μικροοφειλές.
Η αύξηση της φορολογίας, παράλληλα με την μείωση των εισοδημάτων, κατά τη διάρκεια της κρίσης, έφερε αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσα στο 2017 κατά 12,931 δις ευρώ! Μόνο τον Δεκέμβριο που μας πέρασε, προστέθηκαν 1,3 δις ευρώ νέα χρέη από απλήρωτους φόρους. Με την αύξηση να ξεπερνά το 1 δις κάθε μήνα, τα συνολικά χρέη προς το Δημόσιο πήραν την ανιούσα και από τα 15 δις ευρώ στις προ μνημονίου εποχές, τώρα έχουν εκτοξευθεί στα 101,2 δις ευρώ. Ακόμα και η διαφορά από το τέλος του 2016 με το τέλος του 2017, είναι αισθητή καθώς τότε το συνολικό χρέος ήταν 91,778 δις ευρώ και έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 13 δις ευρώ.
Το πρόβλημα των χρεών ακουμπά όλες τις οικονομικές και κοινωνικές ομάδες, καθώς απλήρωτα χρέη στην εφορία έχουν 4.068.857 φορολογούμενοι! Το νούμερο είναι εξαιρετικά υψηλό καθώς πρόκειται για σχεδόν έναν στους δύο φορολογούμενους!
Ανοίγει σήμερα η εφαρμογή στη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ταμεία μπορούν να ενταχθούν τα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά δεν έχουν την πτωχευτική ικανότητα εφόσον έχουν κάνει έναρξη εργασιών, έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και σε μία από τις 3 τελευταίες χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης είχαν είτε θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων είτε θετική καθαρή θέση και δεν έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για φορολογικές υποθέσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου