Pages

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

ΕΓΙΝΕ Ο ΜΙΝΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ..ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΟΥΣ

Τα ονόματα των προσώπων που διορίζονται υπουργοί στο πλαίσιο του ανασχηματισμού ανακοινώνει αυτή την ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος από το γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή. 
 Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης: Γιάννης Δραγασάκης,  Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής: Δημήτρης Βίτσας,   Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας: Φώτης Κουβέλης,   Υφυπουργός Παιδείας: Μερόπη Τσούφη,   Αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Αθανάσιος Ηλιόπουλος, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού: Κωνσταντίνος Στρατής

ΚΑΛΟΝΕΡΟ-ΤΣΑΚΩΝΑ ΚΑΙ ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2019;

Πολλά περιμένει η Μεσσηνία στις οδικές της εκκρεμότητες με αυτές για το Καλαμάτα – Ριζόμυλος και το Καλό Νερό – Τσακώνα να παίρνουν ορίζοντα για έναρξη εργασιών μέσα στο 2019. Το Υπουργείο Υποδομών στέκεται από την άλλη ιδιαίτερα στο κρίσιμο ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας με μελέτες να μπαίνουν μπροστά και τμηματικά να υλοποιούνται ως έργα από τον επόμενο μήνα. Παράλληλα, το Διεθνές αεροδρόμιο πρόκειται να αναβαθμιστεί όπως ανακοινώθηκε στα πρότυπα του ελλ

ΕΠΙΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ Ο ΚΥΜΑΤΟΘΡΑΥΣΤΗΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την εκτέλεση του έργου: «Αποκατάσταση βλαβών πρόσθετου τοίχου ανωδομής προσήνεμου μόλου λιμένα Καλαμάτας», προϋπολογισμού 187.155 €, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%. Ανάδοχος είναι ο Γρηγόριος Νανόπουλος, με ποσοστό έκπτωσης 55%. Με το έργο αυτό επισκευάζονται βλάβες στον πρόσθετο τοίχο, που έχει κατασκευασθεί επί μήκους μερικών εκατοντάδων μέτρων στο «χιλιόμετρο». 
Οι βλάβες λόγω πολυκαιρίας και καιρικών συνθηκών αντιμετωπίζονται με κατασκευή εγχύτων μανδυών, για τους οποίους χρησιμοποιείται υψηλής αντοχής τσιμέντο. Επειδή πραγματοποιούνται εργασίες με τη χρήση μηχανημάτων, παρακαλούνται οι πολίτες να μη χρησιμοποιούν τον κυματοθραύστη για περπάτημα μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα. Όσον αφορά στους χρήστες θέσεων για την πρόσδεση σκαφών, παρακαλούνται να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν το χώρο αυτό, παρά μόνο σε περίπτωση ανάγκης και με δική τους ευθύνη.

Ομιλία Θέμελη για την Αρχαία Μεσσήνη

Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 7μμ, στο αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» (Αριστομένους 95) ο καθηγητής κ. Πέτρος Θέμελης θα αναπτύξει, σε ομιλία του, το ανασκαφικό έργο στην αρχαία Μεσσήνη. Τίτλος της παρουσίασης θα είναι: «Αρχαία Μεσσήνη 1986-2018». Θα προλογίσει ο Νίκος Ζαχαριάς, αναπληρωτής καθηγητής Αρχαιομετρίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τα εκπαιδευτήρια Μπουγά, υπό την αιγίδα του δήμου Καλαμάτας. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη

3.000 δενδρύλλια πεύκης από την Πάτρα..στην Καλαμάτα!

Με απόφαση του Δασάρχη Πατρών, ικανοποιείται αίτημα του Δήμου Καλαμάτας, στον οποίο θα δοθούν δωρεάν 3.000 δενδρύλλια χαλεπίου πεύκης και κουκουναριάς από το δασικό φυτώριο Λάππα Αχαΐας. Τα νεαρά δένδρα θα παραδοθούν σταδιακά, ώστε να γίνονται φυτεύσεις, από τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018. Τα δενδρύλλια θα εγκατασταθούν σε διάφορα σημεία, όπως η προβολή της πίστας καρτ, οι εκβολές Παμίσου, οι εκβολές του ποταμού Άρι, η παρόχθια ζώνη του Νέδοντα, τα Παλιάμπελα, το Φραγκοπήγαδο, η Σπερχογεία και η Μικρή Μαντίνεια. Ακολούθως, θα υποβληθεί αίτημα για δωρεάν παραχώρηση βωλοφύτων, δηλαδή νεαρών δένδρων σε σακούλες, από το δασικό φυτώριο Αγρινίου. Αυτά θα είναι αριές, πυράκανθοι, σπάρτα, κυπαρίσσια ορθόκλαδα και πλαγιόκλαδα, ψευδακακίες και τραχεία πεύκη. Θα φυτευθούν στην παρόχθια ζώνη του ποταμού Άρι, σε κοιμητήρια και ανοιχτούς χώρους Τοπικών Κοινοτήτων και σε πρανή δημοτικών δρόμων, σε όλη την έκταση του Δήμου Καλαμάτας.

ΑΡΘΡΟ ΧΑΡΙΤΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ 10 ΠΟΛΙΤΚΕΣ ΣΥΝΟΧΗΣ

Η Πολιτική Συνοχής αποτελεί το βασικό εργαλείο που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρηματοδότηση έργων υποδομών, την καταπολέμηση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού, τη στήριξη των επιχειρήσεων και γενικότερα, την προώθηση της σύγκλισης μεταξύ των κρατών μελών της. Στην Ελλάδα η Πολιτική Συνοχής υλοποιείται μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Στην εισήγησή του ο κ. Χαρίτσης επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης σε συνδυασμό με τις αδυναμίες στην αρχιτεκτονική του κοινού νομίσματος έχουν παροξύνει τις ανισότητες μεταξύ των κρατών – μελών και έχουν πολλαπλασιάσει τις φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό της Ένωσης. Το Brexit ήταν το πρώτο καμπανάκι κινδύνου, η ενίσχυση των ρατσιστικών και ξενοφοβικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη, το δεύτερο. Για να απαντήσει στις αυξημένες προκλήσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση, χρειάζεται να αναβαθμίσει την Πολιτική Συνοχής και να την πλαισιώσει με επαρκείς πόρους. Τυχόν αποδυνάμωσή της, όπως διεκδικούν κάποιες φωνές με αφορμή το Brexit, θα στερούσε από την Ένωση τα μέσα με τα οποία διασφαλίζει τη συνοχή της και θα καθιστούσε το μέλλον της αβέβαιο.
Η Πολιτική Συνοχής, τονίζει ο κ. Χαρίτσης, δεν πρέπει να τοποθετείται απέναντι στις πολιτικές για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Η συνοχή και η ανταγωνιστικότητα είναι στόχοι αλληλένδετοι. Η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών είναι όρος για την επίτευξη βιώσιμης συνοχής, ενώ η συνοχή αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας καθώς επιτρέπει την καλύτερη και ουσιαστικότερη αξιοποίηση του πιο σημαντικότερου πλεονεκτήματος που διαθέτει η Ευρώπη – των ανθρώπων της.
Για το Υπουργείο Οικονομίας, η Πολιτική Συνοχής αποτελεί καθοριστικής σημασίας παράγοντα στην εξέλιξη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και την εμβάθυνση στις ευρωπαϊκές αρχές για την ευημερία των πολιτών. Παράλληλα, συμβάλλει στην προώθηση της ανάπτυξης με ολοκληρωμένο τρόπο, συνεκτιμώντας τις προκλήσεις από την παγκοσμιοποίηση, την κλιματική αλλαγή και τις δημογραφικές εξελίξεις.
Απαιτείται, λοιπόν, συνεκτικός σχεδιασμός με ξεκάθαρους στόχους και περιεχόμενο. Ειδικότερα:
1 Διατήρηση (αν όχι αύξηση) των πόρων του προϋπολογισμού της ΕΕ
Οι πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, καθιστούν απαραίτητη τη διατήρηση του προϋπολογισμού της Ένωσης – αν όχι την αύξησή του. Ειδικότερα, η Πολιτική Συνοχής αποτελεί στοιχείο ταυτότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς είναι το βασικό εργαλείο που υπηρετεί τη σύγκλιση μεταξύ των κρατών μελών. Είναι λοιπόν απαραίτητη τουλάχιστον η διατήρηση  του ύψους των κονδυλίων που διατίθενται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την Πολιτική Συνοχής μετά το 2020 και η αποφυγή της αποδυνάμωσής της, παρά τους αυξανόμενους χρηματοδοτικούς περιορισμούς και τις συνέπειες τουBrexit. Για να διατηρηθούν οι πόροι στα ίδια επίπεδα πρέπει να αναζητηθούν πρόσθετες ίδιες πηγές χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της ΕΕ (πχ φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές).
2 «Όχι» στη μείωση του προϋπολογισμού της Συνοχής και της ΚΑΠ
Είμαστε αντίθετοι σε ενδεχόμενη μείωση των κονδυλίων της Πολιτικής Συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), υπέρ χρηματοδοτικών προγραμμάτων που διαχειρίζεται κεντρικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αυτά του CEF (Connecting Europe Facility) και EFSI (European Fund for Strategic Investments – Σχέδιο Γιούνκερ). Τα προγράμματα αυτά είναι προφανώς χρήσιμα και η χώρα μας κάνει ήδη τη βέλτιστη χρήση τους (πρώτοι, μεταξύ των χωρών μελών, στην αξιοποίηση και των δύο χρηματοδοτικών προγραμμάτων).  Ωστόσο αυτά  πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά στους πόρους της Συνοχής (ΕΣΠΑ) ώστε να μεγιστοποιούνται οι δυνατότητες χρηματοδότησης. Επιπλέον, για τις χώρες που παρουσιάζουν υστέρηση χρειάζεται να υπάρχει συγκεκριμένη και ποσοτικοποιημένη κατανομή των κονδυλίων του EFSI.
3 Επιμερισμένη διαχείριση των κονδυλίων
Η αρχή της επιμερισμένης διαχείρισης – η από κοινού δηλαδή και ισότιμη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από τα κράτη μέλη, την τοπική αυτοδιοίκηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – είναι συστατικό στοιχείο της κοινής ευθύνης και της συμμετοχής στη διαδικασία ανάπτυξης, βάσει της οποίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τους εθνικούς και τοπικούς φορείς διαχειρίζονται τους κοινοτικούς πόρους. Η διατήρηση της επιμερισμένης διαχείρισης υπογραμμίζει τη βούληση των κρατών μελών και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης τους για ανάπτυξη και πρόοδο των κοινωνιών και μαζί με την αρχή της την πολυεπίπεδης διακυβέρνησης αποτελούν δομικά χαρακτηριστικά της Πολιτικής Συνοχής και πρέπει να παραμείνουν ακέραια και στο μέλλον.
4 Αναλογική στήριξη όλων των περιφερειών
Η νέα αρχιτεκτονική της Πολιτικής Συνοχής μετά το 2020 πρέπει να στηρίζει αναλογικά όλες τις Περιφέρειες της ΕΕ και να μην απευθύνεται μόνο στις πιο αδύναμες, καθώς ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες περιφέρειες εκδηλώνονται προβλήματα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Προβλήματα που οξύνονται από τις πολιτικές λιτότητας.
5 Πυξίδα οι κοινωνικοί δείκτες
Η κατανομή των πόρων της  Συνοχής για την περίοδο μετά το 2020, πρέπει να καθοριστεί, εκτός από το περιφερειακό ΑΕΠ, και με τη χρήση άλλων κοινωνικών ή χωρικών δεικτών, όπως το επίπεδο φτώχειας, υλικής στέρησης, ανεργίας και απασχόλησης (με μεγαλύτερη βαρύτητα από ό,τι μέχρι σήμερα), προσβασιμότητας σε υπηρεσίες, νησιωτικότητας, ορεινότητας κλπ, ώστε να αποτυπώνεται ακριβέστερα η πραγματική κατάσταση των περιφερειών (πχ. ενδοπεριφερειακές ανισότητες) και να αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά οι ανάγκες.
6 Εργασία για τους νέους
Σε μια Ευρώπη με ιδιαίτερα υψηλή ανεργία και με σημαντικό τμήμα του πληθυσμού να απειλείται με κοινωνικό αποκλεισμό, απαιτείται να δοθεί εκ νέου έμφαση στις πολιτικές για τη δημιουργία ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης. Ειδικότερα για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, πρέπει να ενισχυθεί η Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες.
7 Άρση των ανισοτήτων
H κατανομή των πόρων της Πολιτικής Συνοχής 2014-2020 σε συγκεκριμένους θεματικούς άξονες φαίνεται, κατ’ αρχάς, να έχει θετικό αντίκτυπο στο σύνολο της ΕΕ. Ωστόσο, απαιτείται ο επαναπροσδιορισμός αυτών των αξόνων βάσει μίας «προσαρμοσμένης στον τόπο» (place based) προσέγγισης, ώστε να  υπηρετούνται πιο αποτελεσματικά οι στόχοι της κάλυψης υπαρκτών βασικών αναγκών που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στις περιφέρειες της Ε.Ε και η άρση των ανισοτήτων. Στόχοι οι οποίοι αποτελούν θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ, σύμφωνα με την Καταστατική Συνθήκη της.
8 Ο κανόνας ν+3
Υποστηρίζουμε τη διατήρηση του κανόνα ν+3 – της αυτόματης δηλαδή, αποδέσμευσης των πόρων για επιπλέον τρία χρόνια μετά την τυπική λήξη της προγραμματικής περιόδου-καθώς σε διαφορετική περίπτωση, η ταχεία απορρόφηση των πόρων θα υπερισχύει δυστυχώς της φιλόδοξης αποτελεσματικότητας και θα παραμένει βασικό κριτήριο επιτυχίας των προγραμμάτων, σε βάρος της σκοπιμότητας των έργων.
9 Ενιαίες αρχές και δίκαιη μεταχείριση
Η Πολιτική Συνοχής  πρέπει να διέπεται από ενιαίες αρχές, κανόνες και διαδικασίες για όλα τα κράτη μέλη και όλες τις περιφέρειες. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε απόπειρα διαφοροποίησης στις διαδικασίες διαχείρισης και εφαρμογής των προγραμμάτων της Πολιτικής Συνοχής μετά το 2020, μεταξύ των κρατών – μελών, καθώς δεν είναι καθόλου προφανές ποια θα μπορούσαν να είναι τα διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια για τη διασφάλιση της αναλογικής και δίκαιης μεταχείρισης.
10 Απλοποίηση των κανονισμών
Είναι απολύτως απαραίτητη η απλοποίηση των διαδικασιών διαχείρισης των πόρων σε όλα τα επίπεδα. Ειδικότερα για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, χρειάζεται η απλοποίηση των κανονισμών και οι συνέργειες μεταξύ των κρατών μελών ώστε να κινητοποιούνται περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις και να μεγιστοποιείται η μόχλευση των πόρων τους . Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να δίνεται η ίδια ευελιξία για τη διαχείριση των κονδυλίων τόσο στα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαχειρίζεται κεντρικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και σε εκείνα που υλοποιούνται με την ευθύνη του κράτους μέλους.

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΣΤΙΣ ΠΙΛΟΤΕΣ...

Τα… πάνω κάτω φέρνει απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για τα πάρκινγκ στις πιλοτές πολυκατοικιών. 
Η απόφαση του δικαστηρίου της Αθήνας κρίνει ότι η πιλοτή αποτελεί κοινόχρηστο χώρο που είναι εκμεταλλεύσιμος μόνο από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων (και κατόπιν συμφωνίας) και απαγορεύεται να χρησιμοποιείται από τρίτους. Σε περίπτωση, μάλιστα, που οποιοσδήποτε μη ένοικος της πολυκατοικίας, ο οποίος έχει αποκτήσει θέση πάρκινγκ με συμβολαιογραφική πράξη, αφήνει το αυτοκίνητό του στους χώρους της πιλοτής, τότε απειλείται με χρηματικό πρόστιμο και κράτηση! Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Κυριακάτικης Ελευθερίας», το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας (απόφαση υπ’ αριθμόν 255/2018) υποχρεώνει τρεις ιδιώτες, οι οποίοι χρησιμοποιούν τις θέσεις στάθμευσης σε πιλοτή πολυκατοικίας στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου διαμένει η ιδιώτης που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, να παύσουν να παρκάρουν τα οχήματά τους εκεί. 
Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας είναι άμεσα εκτελεστή, ενώ σε αυτήν υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραχωρηθεί εγκύρως η αποκλειστική χρήση στάθμευσης αυτοκινήτου της πιλοτής, εφόσον η ίδια η προσφεύγουσα, αν και κάτοχος διαμερίσματος, στερείται χώρου για να παρκάρει το αυτοκίνητό της. Μάλιστα, το δικαστήριο απειλεί τους τρεις εκ των τεσσάρων κατόχων θέσεων στάθμευσης (σε βάρος των οποίων στρεφόταν η αγωγή) με χρηματική ποινή 1.000 ευρώ και προσωπική κράτηση ενός μηνός για κάθε παράβαση της απόφασης.

Οι «Μουσικές του Κόσμου» μας ταξιδεύουν

Την Παρασκευή (2 Μαρτίου) στις 9μμ στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, η Νεφέλη Σπυροπούλου(σοπράνο) και ο Γιάννης Σύμκο (πιάνο) παρουσίασαν μια βραδιά με Lieder
** των μεγαλυτέρων Γερμανών συνθετών του Ρομαντισμού (Franz SchubertRobertSchumannRichard StraussJohannesBrahms),
** έργα γαλλικής μουσικής (Gabriel Faure καιClaude Debussy), και
** τα «Τέσσερα Λαϊκά Τραγούδια» του LucianoBerio (Quattro canzoni popolari), ένα εμβληματικό έργο του 20ου αιώνα.

Το κοντσέρτο έχει ενταχθεί στον κύκλο «μουσικές του κόσμου» από την Κοινωφελή Επιχείρηση «Φάρις» του δήμου Καλαμάτας και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Σύλλογο «Τέρψις» (Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων των Μαθητών - αλλά και φίλων- των Σχολών «Φάρις»).
Στόχος είναι να παρουσιαστεί  το πλήθος των διαφορετικών τάσεων της μουσικής, παντρεύοντας την παράδοση με την Jazzμουσική, την κλασική μουσική με το ρεμπέτικο, τον εκλεκτικισμό της λόγιας μουσικής του 20ού αιώνα με την πειραματική τ

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Τσίπρας: ;Oχι στην ταύτιση ηθικού και νόμιμου και σε σκάνδαλα των μαυρογιαλούρων

Ο πρωθυπουργός, από το βήμα του 10ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Ανάπτυξη και την Παραγωγική Ανασυγκρότηση που πραγματοποιείται στην Τρίπολη στηλίτευσε τα φαινόμενα της διαφθοράς στο δημόσιο βίο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όταν σε κάποια μεγάλα συμφέροντα, που διαπλέκονται με τμήματα του πολιτικού κατεστημένου, και μιας κακομαθημένης ελίτ, δίνεται χώρος για να απομυζούν τα δημόσια έσοδα και να κερδοσκοπούν σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής, ακόμα και με την Υγεία του ελληνικού λαού, τότε δεν έχουμε να κάνουμε με κάποια κομματική σκευωρία, πολιτική ρεβάνς, ή προσωπική εκδίκηση. Έχουμε να κάνουμε με ένα καρκίνωμα, που αν δεν ξεριζωθεί οριστικά, θα μολύνει την κοινωνία και θα στέκεται εμπόδιο σε κάθε βήμα προς την ανάπτυξη».

Και πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας: «Πάνω απ' όλα το δημόσιο συμφέρον. Δεν πρόκειται ποτέ σε καμία περίπτωση και για κανέναν λόγο να συμβιβαστούμε με την ταύτιση του ηθικού με το νόμιμο. Άλλοι έχουν την ευθιξία και παραιτούνται για 23 χιλιάρικα και άλλοι κάνουν το Κινέζο για 23 δισεκατομμύρια, γιατί τόσο κόστισε το πάρτι του φαρμάκου στη δημόσια υγεία. Άλλοι να παραιτούνται και άλλοι να λένε ότι δεν έχουν καμία ευθύνη. Ας είναι όμως. Αυτή η διαφορά καταδεικνύει στη πράξη ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, για αυτό και ορθώς δεν είναι ίδια και τα κριτήρια με τα οποία κρίνει ο λαός μας».
Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού
- Πλησιάζει η μεταμνημονιακή Ελλάδα μετά το οριστικό τέλος των προγραμμάτων τον ερχόμενο Αύγουστο και οφείλουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον σε στέρεη βάση ώστε η περπατησιά μας να είναι σταθερή
- Το αύριο δεν πρόκειται να έρθει μόνο του. Μόνο με τη δουλειά, τη σύνεση, τη συναίνεση, την ενότητα, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη μπορούμε να το κερδίσουμε.
-  Η αρετή δεν είναι μόνο ηθική επιλογή και «οξυγόνο» για μια οικονομία ευνομούμενη, αλλά και στοιχείο για τη ζωή του καθενός από εμάς. Η άρνηση και η υποτίμησή της από μια πολυάριθμη ελίτ είναι μία από τις πολλές αιτίες που μας οδήγησαν στην τραγωδία της κρίσης. Η διαπλοκή και η διαφθορά βρίσκονται πίσω από όλα όσα δεινά μας έκαναν να υποφέρουμε τα προηγούμενα χρόνια.
Όταν σε κάποια μεγάλα συμφέροντα, που διαπλέκονται με τμήματα του πολιτικού κατεστημένου, και μιας κακομαθημένης ελίτ, δίνεται χώρος για να απομυζούν τα δημόσια έσοδα και να κερδοσκοπούν σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής, ακόμα και με την Υγεία του ελληνικού λαού, τότε δεν έχουμε να κάνουμε με κάποια κομματική σκευωρία, πολιτική ρεβάνς, ή προσωπική εκδίκηση. Έχουμε να κάνουμε με ένα καρκίνωμα, που αν δεν ξεριζωθεί οριστικά, θα μολύνει την κοινωνία και θα στέκεται εμπόδιο σε κάθε βήμα προς την ανάπτυξη.
- Πάνω απ' όλα το δημόσιο συμφέρον. Δεν πρόκειται ποτέ σε καμία περίπτωση και για κανέναν λόγο να συμβιβαστούμε με την ταύτιση του ηθικού με το νόμιμο. Άλλοι έχουν την ευθιξία και παραιτούνται για 23 χιλιάρικα και άλλοι κάνουν το Κινέζο για 23 δισεκατομμύρια, γιατί τόσο κόστισε το πάρτι του φαρμάκου στη δημόσια υγεία. Άλλοι να παραιτούνται και άλλοι να λένε ότι δεν έχουν καμία ευθύνη. Ας είναι όμως. Αυτή η διαφορά καταδεικνύει στη πράξη ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, για αυτό και ορθώς δεν είναι ίδια και τα κριτήρια με τα οποία κρίνει ο λαός μας.
- Δεν ήρθα εδώ να σας αναγγείλω ένα «success story», μακριά από εμάς κι από μένα κάτι τέτοιο! Έχουμε πολλές πληγές να θεραπεύσουμε ακόμα.
- Έχουμε τη βούληση η Ελλάδα να μην ξαναγυρίσει η Ελλάδα σε καθεστώς Siemens και Novartis. Δεν θα γυρίσουμε ποτέ πίσω.
- Θα ήθελα, από αυτό το βήμα, να καλέσω όσους θέλουν να αγνοούν τα βήματα προόδου της Ελλάδας, να κατασκευάζουν τεχνητά εμπόδια, να εμφανίζουν μια γκρίζα εικόνα της χώρας, ακόμα και να υπονομεύουν τον θεσμικό τους ρόλο ως Κασσάνδρες που διακινούν αυτοεπιβεβαιούμενες προφητείες,  να βάλουν τέλος, εδώ και τώρα, σ’ αυτές τις πρακτικές. Δεν είναι κομματική η ζημιά που κάνουν. Είναι ζημιά για την οικονομία, την ανάπτυξη, την Ελλάδα. Είναι ζημιά εθνική. Κι αυτό, σε μια στιγμή που η Ελλάδα έχει αναδειχτεί σε δύναμη σταθερότητας στην περιοχή, σε μια στιγμή που η διεθνής της θέση είναι αναβαθμισμένη και που το οικονομικό της αύριο διαγράφεται θετικό από οίκους, επενδυτές και αγορές, είναι ασυγχώρητο.

ΣΥΡΡΑΞΗ...ΣΤΗ ΤΡΙΠΟΛΗ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ

Σκηνικό έντασης εξελίσσεται στα στενά της Τρίπολης με ΜΑΤ και διαδηλωτές. Όλα αυτά με φόντο το περιφερειακό συνέδριο και την ομιλία του Πρωθυπουργού σε λίγη ώρα. Υπενθυμίζεται ότι φορείς και συλλογικότητες εδώ και μέρες ετοίμαζαν τις κινητοποιήσεις του προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην προωθούμενη πολιτική.

«Καλαμάτα-Ριζόμυλος» και «Καλό Νερό-Τσακώνα» σε διπλό πακέτο!

Εστιάζοντας σε όλους τους τομείς ευθύνης του χαρτοφυλακίου που ηγείται, ο Αλέξης Χαρίτσης στην ομιλία του στο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο της Πελοποννήσου έδωσε το στίγμα των πολιτικών που θα ακολουθήσουν, κάνοντας παράλληλα κι ένα μίνι απολογισμό των όσων μέχρι σήμερα έχουν γίνει. Ιδιαίτερη και η αναφορά στις υποδομές και στο ζήτημα του δρόμου «Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη» καθώς και στον άξονα «Καλό Νερό – Τσακώνα».
Ακολουθεί η ομιλία του κ. Χαρίτση.
Ομιλία Α. Χαρίτση στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου 
Α. Η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης
H ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτή μάλιστα η ανάκαμψη, σε αντίθεση με το παρελθόν, διαθέτει σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που μας κάνουν πιο αισιόδοξους για την βιωσιμότητα και διατηρησιμότητά της τα επόμενα χρόνια: ισχυρές τάσεις ενίσχυσης μεταποίησης, βιομηχανίας και εξαγωγικής δραστηριότητας.
Συγκεκριμένα:
  • Το 2017 το πρώτο έτος ανάπτυξης μετά από χρόνια.
  • Διπλή αναβάθμιση από τη Moody’s της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας πριν μερικές μέρες (Στην έκθεση της κάνει λόγο για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα).
  • Τρεις επιτυχημένες έξοδοι στις αγορές. Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται σε επίπεδα πριν την κρίση.
  • Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 14,4% το ενδεκάμηνο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2017 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το προηγούμενο έτος (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ).
  • Η βιομηχανική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 13,3% το δωδεκάμηνο Νοέμβρης 2016 – Νοέμβρης 2017 σε σχέση με το προηγούμενο αντίστοιχο διάστημα.
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εξαετίας, αγγίζοντας τα 10 δισ. ευρώ το 2017 (εκτίμηση με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου). Βασικό στοίχημα για το επόμενο διάστημα είναι η ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του όγκου των επενδύσεων – δημόσιων και ιδιωτικών.
  • Οι ξένες άμεσες επενδύσεις αναμένεται να φτάσουν τα 4 δις. ευρώ το 2017 – ρεκόρ δεκαπενταετίας.
  • Ο τουρισμός το 2017 έσπασε νέο ρεκόρ με 30 εκατ. τουρίστες και σημαντικά αυξημένα έσοδα.
  • Και το κυριότερο, η ανεργία έπεσε στο 20,7%, από το 27% που ήταν μόλις τρία χρόνια πριν και το 2018 θα υποχωρήσει κάτω από το 20%.



Β. Πρόγραμμα για μετά το μνημόνιο
Η Ελλάδα βαίνει αποφασιστικά προς την ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι ανακτώντας σημαντικούς βαθμούς οικονομικής και δημοσιονομικής ελευθερίας.
Διαμορφώνουμε το δικό μας πρόγραμμα για τη μεταμνημονιακή εποχή που στηρίζεται σε τρεις άξονες:
  1. Συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που διασφαλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα και θωρακίζει την οικονομία.
  2. Αναπτυξιακή στρατηγική για την ώθηση της οικονομίας σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που στηρίζεται και αναπτύσσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και αντιμετωπίζει τις δομικές παθογένειες του παρελθόντος.
  • Επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία και αξιοποίηση του υψηλά μορφωμένου και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα. Αυξήσαμε τις δαπάνες για την έρευνα στο 1% του ΑΕΠ παρά την κρίση. Δημιουργήσαμε μία σειρά από προγράμματα και χρηματοοικονομικά εργαλεία για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας και τη σύνδεσή τους με την παραγωγή αλλά και για τη χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων.
  • Αύξηση των εξαγωγών και βελτίωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.
Στοχευμένη στήριξη τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο.
  • Ενίσχυση της βιομηχανίας και της μεταποίησης.
Ο νέος Αναπτυξιακός νόμος είναι προσανατολισμένος στην βιομηχανία, τη μεταποίηση και την αγροδιατροφή. Περισσότερα από τα μισά σχέδια που υποβλήθηκαν στον νέο νόμο αφορούν αυτούς τους τομείς. Ήδη έχουν ενταχθεί επενδυτικά σχέδια ύψους 520 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ξεκινήσει και ο δεύτερος κύκλος.
3.Ισχυρός κοινωνικός πυλώνας
  • Ενίσχυση της εργασίας
  • Στήριξη και αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους
  • Ενίσχυση της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης.
  • Μέτρα για την αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Γ. Χρηματοδότηση
Κινηθήκαμε άμεσα για τη διοχέτευση ουσιαστικής ρευστότητας στην οικονομία και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των επενδύσεων.
-Η Ελλάδα βρέθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην κορυφή της Ευρώπης στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων.
-Η Ελλάδα είναι πρώτη στην αξιοποίηση των πόρων του «Σχεδίου Γιούνκερ». Έχουμε ήδη υπογράψει συμβάσεις άνω του 1,7 δισ. ευρώ, οι οποίες κινητοποιούν επενδύσεις που ξεπερνάνε τα 5,7 δισ. ευρώ.
-Επιπλέον, οι συμφωνίες χρηματοδότησης που έχουμε συνάψει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έφεραν στην ελληνική  οικονομία άλλα 2,5 δισ. ευρώ το 2017. Πρόκειται για ποσό ρεκόρ ως ποσοστό του ΑΕΠ για κάθε χώρα της ΕΕ το 2017! Για την επόμενη τριετία έχουμε συμφωνήσει ένα pipeline έργων ύψους 7 δισ. ευρώ.
-Προχωράμε επιπλέον, στη δημιουργία εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας (μέχρι τέλος Ιουνίου θα είναι έτοιμο το πλαίσιο λειτουργίας της).
-Συστήσαμε τέλος, μία σειρά από νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία για την περαιτέρω χρηματοδότηση της οικονομίας και των επιχειρήσεων με στοχευμένο τρόπο. Μέσα από αυτά τα Ταμεία διοχετεύονται στην οικονομία περισσότερα από 3 δισ. ευρώ. Ήδη το καινοτόμο Ταμείο Συνεπενδύσεων (ΕquiFund) έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του. Έχουν επιλεγεί μάλιστα οι πρώτες εταιρίες στις οποίες επενδύει. Αυτές τις μέρες υπογράφουμε με την ΕΤΕπ τη συμφωνία δανειοδότησης του νέου Ταμείου Υποδομών ύψους 200 εκατ. ευρώ. Το Ταμείο Υποδομών θα κινητοποιήσει δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους που φτάνουν το 1 δισ. ευρώ.
Δ. Θεσμικές παρεμβάσεις
Προχωρήσαμε σε μία σειρά από παρεμβάσεις για τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας οι οποίες επικεντρώνονται στην απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών, στη μείωση της γραφειοκρατίας, στη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα.
Υπηρεσίες μίας στάσης για τη σύσταση μίας επιχείρησης ( onestopshops) & Νόμος πλαίσιο για την απλούστευση της αδειοδότησης
Με Νόμο – Πλαίσιο (4442/2016) απλοποιήσαμε και επιταχύναμε τη διαδικασία της αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Άμεση αδειοδότηση με μία απλή γνωστοποίηση – ουσιαστικοί έλεγχοι στην πραγματική λειτουργία της επιχείρησης που διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια πολιτών και εργαζομένων.
Λειτουργεί ήδη το πληροφοριακό σύστημα για την γνωστοποίηση της αδειοδότησης επιχειρήσεων. Από τον Ιούνιο του 2017 περισσότερες από 26.000 επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από το νέο σύστημα.
Νέο πλαίσιο ελέγχων και εποπτείας της αγοράς
Συμπληρώσαμε τον νόμο για την αδειοδότηση εισάγοντας πρόσφατα ένα νέο πλαίσιο για τους ελέγχους και την εποπτεία της αγοράς.
Με το νέο πλαίσιο το βάρος των ελέγχων μετατοπίζεται στην πραγματική λειτουργία των επιχειρήσεων και εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο για τις ελεγκτικές διαδικασίες.
Προστατεύεται έτσι πιο αποτελεσματικά το δημόσιο συμφέρον, η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών και των εργαζομένων, αλλά και οι επιχειρήσεις από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.
Για πρώτη φορά διαμορφώνεται στη χώρα μας ένα απλό, συνεκτικό και σαφές πλαίσιο αδειοδότησης και εποπτείας των επιχειρήσεων.
-Επιπλέον:
Διαμορφώνουμε νέους θεσμούς που ξεκαθαρίζουν το τοπίο ως προς τις χρήσεις γης: δασικοί χάρτες – κτηματολόγιο.
Επιχειρηματικά Πάρκα
Βάζουμε τάξη στο άναρχο πεδίο των βιομηχανικών συγκεντρώσεων και να δώσουμε κίνητρα (θεσμικά και χρηματοδοτικά) για την εγκατάσταση της νέας παραγωγικής δραστηριότητας και την μετεγκατάσταση της υπάρχουσας σε οργανωμένες δομές.
Δημιουργήσαμε ένα απλό, διάφανο και σταθερό πλαίσιο για τη χωροθέτηση και τη λειτουργία των επιχειρηματικών πάρκων.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ με Χαρίτση στην παραγωγική Μεσσηνία

Τα όσα διαμορφώνονται από την επιχειρηματική πρακτική με μια μια μεγάλη εξωστρέφεια είχε τη δυνατότητα να δει από κοντά με την παρουσία του σε επιχειρήσεις της Μεσσηνίας ο Αν. Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ο Αλέξης Χαρίτσης έδωσε στην συνέχεια έμφαση στο θετικό πρόσημο που βγαίνει αλλά και στην προσπάθεια που πρέπει να υπάρξει…

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

Δημιουργική συνάντηση μιας ώρας είχε ο Δήμαρχος Καλαμάτας, με τον Πρόεδρο και το ΔΣ του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Η συζήτηση περιεστράφη γύρω από το σύνολο των θεμάτων επιχειρηματικού και αναπτυξιακού ενδιαφέροντος που απασχολούν το Δήμο, το Νομό και τους φορείς. Επικεντρώθηκε δε στην καλύτερη δυνατή υποδοχή του Δημάρχου της Σι’ Αν και στη συγκροτημένη κοινή έκφραση απόψεων και θέσεων για τα προς συζήτηση θέματα. Μεταξύ των δύο πλευρών συμφωνήθηκε να υπάρξει συμπόρευση και δημιουργική συνεργασία, ιδιαίτερα στα θέματα τουριστικού ενδιαφέροντος. Οι συναντήσεις θα επαναλαμβάνονται σε τακτά διαστήματα, στο Δημαρχείο ή στο Επιμελητήριο...

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Αρχίζουν οι σχολικές εκδρομές στην Καλαμάτα και το πρώτο σχολείο θα έλθει την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018, στο ξενοδοχείο «Φαραί Παλάς». Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένονται στην Καλαμάτα χιλιάδες μαθητές σχολείων, απ’ όλη την Ελλάδα, εκτιμάται δε ότι θα είναι περισσότεροι από πέρυσι. Υπενθυμίζεται ότι από το Δήμο Καλαμάτας έχει γίνει διαφήμιση της πόλης και της περιοχής της σε όλα τα σχολεία της χώρας, με πληροφορίες, φωτογραφίες κ.λπ.

Επιστολή της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου στον Καμμένο

Προς
Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας
κ. Πάνο Καμμένο

Κύριε Υπουργέ, 


n
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στις Περιφέρειες Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, δυστυχώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει κανένα κέντρο grοπλιτών σε καμία πόλη στις οποίες ήδη υπήρχαν Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων και συγκεκριμένα στις πόλεις του Ναυπλίου, της Καλαμάτας, της Τριπόλεως, της Σπάρτης και του Μεσολογγίου.

Σε προηγούμενο έγγραφό μας (αρ. πρωτ. 11454/31-1-18), σας είχαμε επισημάνει ότι οι αλλαγές στη δομή του στρατεύματος και η κατάργηση των Κέντρων Εκπαίδευσης στην οποία ήδη προχώρησε το Υπουργείο Άμυνας λόγω των ευρύτερων περικοπών στις αμυντικές δαπάνες, θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες καθόσον τα συγκεκριμένα Κέντρα αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας των πόλεων στις οποίες ευρίσκοντο, με πολλά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη τόσο για τους Δήμους όσο και για την εμπορική τάξη, καθώς ενίσχυαν τις τοπικές αγορές. Παρόλα αυτά οι ανησυχίες μας όπως και των Εμπορικών Συλλόγων - Μελών μας δεν εισακούστηκαν κατά την λήψη των αποφάσεών σας.

Σας προειδοποιούμε ότι στις ήδη επιβαρυμένες από τα οικονομικά προβλήματα Περιφέρειες της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, οι οποίες είναι από τις φτωχότερες Περιφέρειες της χώρας, θα δημιουργηθεί ένα περαιτέρω βαρύ κλίμα λόγω του αποκλεισμού τους από τα σημεία υποδοχής οπλιτών, το οποίο θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις περιοχές αυτές, αφού θα δημιουργήσει καινούργια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στην ανάπτυξή τους, την ίδια ώρα που σε όλες τις άλλες Περιφέρειες της χώρας μας έχετε ήδη δημιουργήσει Κέντρα Υποδοχής Οπλιτών.

Με εκτίμηση

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ & ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο πρόεδρος
Γεώργιος Βαγενάς

Ο Γεν. Γραμματέας
Αντώνιος Καλοθέου

Επέκταση 120 δόσεων σε όλους τους επαγγελματίες

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της μνημονιακής περιόδου όσον αφορά το θέμα της ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους το οποίο αγγίζει σε ύψος το δημόσιο χρέος, δηλώνει στα «Νέα» ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης ο οποίος μάλιστα προαναγγέλει ότι στόχος είναι η επέκταση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας το επόμενο διάστημα ώστε να καλύψει επιχειρήσεις με χρέη και κάτω των 20.000 ευρώ.
Στο τραπέζι των συζητήσεων, όπως ο ίδιος αναφέρει, βρίσκεται επίσης η αύξηση του ορίου οφειλών των 50.000 ευρώ (προς την Εφορία και τον ΕΦΚΑ) για την υπαγωγή των επαγγελματιών στη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Πρόκειται για αίτημα όλων των επαγγελματιών το οποίο εφόσον εγκριθεί από τους δανειστές και σε συνδυασμό με την επέκταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού για οφειλές ακόμη και κάτω των 20.000 ευρώ καλύπτει όλο το φάσμα των οφειλετών.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας ώστε να μπορεί να προσφέρει σε κάθε ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα να μπαίνει και να ρυθμίζει τις οφειλές του, απ’ όπου και αν αυτές προέρχονται, χωρίς τις δεσμεύσεις που υπάρχουν σήμερα.
Σύμφωνα με τον Φώτη Κουρμούση ο εξωδικαστικός μηχανισμός περιέχει για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια βασική αρχή, ότι ο οφειλέτης εξοφλεί τα χρέη του σύμφωνα με την ικανότητα αποπληρωμής και την πραγματική αξία της περιουσίας του.
Όπως λέει ήδη περισσότεροι από 15.500 ενδιαφερόμενοι επιχερηματίες άρχισαν να καταχωρίζουν αίτηση υπαγωγής ένω στόχος είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι να ενταχθούν.
Μάλιστα όπως εξηγεί η πλατφόρμα αναπτύσσεται συνεχώς και προανήγγειλε ότι θα γίνουν παρεμβάσεις στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προς την κατεύθυνση της κάλυψης όλων των ειδών επιχειρήσεων.
Αναφορικά με τη χρέη των νοικοκυριών και συγκεκριμένα τον νόμο Κατσέλη ο οποίος παύει να ισχύει το 2018, ο ειδικός γραμματέας υπογραμμίζει ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι ότι θα υπάρχουν τα αναγκαία εργαλεία αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Τα Νέα

"ΨΗΝΕΤΑΙ" ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΑ ΔΑΝΕΙΑ

Σε συνέχεια των συντονισμένων ενεργειών των 6 Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων Νομών για εξεύρεση πρακτικά εφαρμόσιμων λύσεων στο θέμα των «πυρόπληκτων δανείων» και μετά την χθεσινή Συνάντηση Εργασίας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, παρουσία και του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση, σας γνωρίζουμε ότι:
Στη συνάντηση τέθηκε η ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των «πυρόπληκτων ελλ», και της ανάγκης αξιοποίησης του γενικότερου ευνοϊκού κλίματος “ρύθμισης δανείων”από τις Τράπεζες, οι οποίες όμως είναι εκ προοιμίου αρνητικές στην ρύθμιση δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Προσδιορίστηκε με σαφήνεια ο διακριτός χαρακτήρας και προτεινόμενος τρόπος αντιμετώπισης των ειδικότερων κατηγοριών αυτών των δανείων (με ή χωρίς την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, εξυπηρετούμενα ή μη), με ιδιαίτερη έμφαση στα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Κατατέθηκε στον Αναπληρωτή Υπουργό “Κείμενο Συναντίληψης” των εμπλεκόμενων Επιμελητηρίων, όπου προτείνονται συγκεκριμένες λύσεις, ενώ ζητήθηκε η συμβολή του στην ανάπτυξη των κατάλληλων πολιτικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών, ώστε να μπορέσει να υποστηριχθεί ο επιχειρηματικός ιστός του νομού μας.
Ο Ειδικός Γραμματέας υπέδειξε τη διαδικασία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Χρεών, ως τον καταλληλότερο τρόπο διαχείρισης -τουλάχιστον των δανείων που δεν εξυπηρετούνται (κόκκινα δάνεια)- και δεσμεύτηκε για τη συνεχή βελτίωση του μηχανισμού και αντιμετώπιση των όποιων δυσλειτουργιών του.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός δεσμεύτηκε για τη συμβολή του στην ανάπτυξη κατάλληλων πολιτικών πρωτοβουλιών και ότι σε προσεχή συνάντηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών θα θέσει το θέμα της ανάγκης επίδειξης από πλευράς των Τραπεζών μεγαλύτερου ενδιαφέροντος για την ρύθμιση αυτών των δανείων, ιδίως όταν η κατάπτωση της παρασχεθείσης εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου Εγγύησης τελεί εν αμφιβόλω, εξ αιτίας ενεργειών ή παραλείψεων από πλευράς των Τραπεζών

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

ΖΑΚΥΝΘΟΣ – ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1-1. Επεισοδιακός αγώνας αλλά πήρε πολύτιμο βαθμό

Επεισοδιακό ήταν τελικά το παιχνίδι στο δημοτικό στάδιο της Ζακύνθου, με την πολύ ψυχωμένη Ζάκυνθο να μην φτάνει τελικά στην πολυπόθητη νίκη και τους τρεις βαθμούς, απέναντι στη δυνατή όμως Μαύρη Θύελλα! 4 κάρτες ο Καλογερόπουλος, 7 ο Καντούτσης συμπλήρωσαν για την Καλαμάτα και δεν παίζουν την Κυριακή με Κεφαλλονιά στου Μεσσηνιακού ενώ τραυματίες αποχώρησαν οι Ερέκι και Αθανασόπουλος.
Οι νησιώτες δε μπόρεσαν να πλησιάσουν πιο κοντά τη ζώνη της παραμονής, έχοντας μείνει 5 βαθμούς πίσω από τον Τσικλητήρα Πύλου, τον οποίο υποδέχονται την ερχόμενη Κυριακή σε έναν πραγματικό «τελικό» επιβίωσης. Η Καλαμάτα από την πλευρά της αν και αδιάφορη, έπαιξε με πολύ πάθος και αυτή και κατάφερε να ισοφαρίσει το γκολ του Τσουκαλά με σκόρερ τον Αθανασόπουλο.
Οι φιλοξενούμενοι έπαιξαν μαζική άμυνα στην επανάληψη για να «ροκανίσουν» το χρόνο, μη ξεχνάμε όμως πως είχαν και σήμερα πολλές απουσίες, ενώ μελανό σημείο του αγώνα τα θλιβερά επεισόδια στο τέλος κατά της αποστολής της Μαύρης Θύελλας και των παικτών της (!) στη φυσούνα.
Το παιχνίδι ήταν καλύτερο στο πρώτο μέρος και στη συνέχεια, στην επανάληψη ο ρυθμός έγινε πιο αργός και σίγουρα πια σκληρός, με τους γηπεδούχους να φέρονται έως και αντιαθλητικά πια στους «Καλαματιανούς».
Την ευκαιρία να πάρει νίκη παραμονής και να μειώσει την διαφορά από την γραμμή της σωτηρίας είχε η Ζάκυνθος που έμεινε στο 1-1 με την Καλαμάτα στο Δημοτικό Στάδιο για την 17η αγωνιστική του 5ου Ομίλου της Γ’ Εθνικής σε ένα ματς με πολύ ένταση.
Στο 14′ ο Τσουκαλάς μετά από ασταθής απόκρουση του Γκόμες σε σουτ του Πέττα άνοιξε το σκορ, αλλά ο Αθανασόπουλος απάντησε ένα λεπτό μετά ισοφαρίζοντας σε 1-1.
Το πρώτο μέρος τελείωσε με ένταση ανάμεσα στον γενικό αρχηγό Δ. Κορωνιό και τον βοηθό διαιτητή της συνάντησης και έληξε μετά την επέμβαση των αστυνομικών. Ο Κορωνιός διαμαρτυρήθηκε έντονα για τα λεπτά που δεν κράτησε ο ρέφερι της συνάντησης.
Στο δεύτερο ημίχρονο η Ζάκυνθος ήταν σαφώς ανώτερη της Καλαμάτας και είχε ευκαιρίες στο 63′ με τον Σκοζάϊ και στο 67′ με τον Πέττα για να σκοράρει.
Επίσης επικίνδυνη στιγμή ήταν στο 71΄ στο γύρισμα του Πέττα που έσωσε στη γραμμή η άμυνα της Καλαμάτας πριν προλάβει ο ΣΚοζάϊ να σκοράρει. Μέχρι να λήξει το ματς δεν άλλαξε κάτι, με τη Ζάκυνθο να διαμαρτύρεται για τις καθυστερήσεις των παικτών της Καλαμάτας.
Μετά το τέλος του αγώνα παραλίγο να υπάρξει σύρραξη ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές, ωστόσο αποφεύχθηκε και με την επέμβαση της αστυνομίας.
Όμως πρόλαβαν να την πέσουν στον Γιάννη Καλογερόπουλο στην φυσούνα και μάλιστα να ρίξουν μια γροθιά στον Λούκας στον αγωνιστικό χώρο!!! Τρομερά πράγματα, τα οποία λογικά έγραψε στο φύλλο αγώνα και ο άριστος ρέφερι.
Διαιτητές: ΚΑΚΡΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,  ΣΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ,  ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ από τον Σύνδεσμο Κορινθίας. Άριστοι όλοι τους.
ΑΠΣ Ζάκυνθος: (Δημήτρης Νόλης) Διαμαντής, Κίτος, Κυργιάζος, Λιάμης, Ράδης (87’ Παπαδόπουλος), Τσουκαλάς Β. (77’ Βαρότσης), Τσιριγώτης Ηλ., Πέττας Ρ., Καραμαλίκης, Γιασίν (66’ Άμος), Σκοζάϊ.
Πάγκος: Βαρότσης, Παπαδόπουλος, Άμος, Λάλι, Κεϊτά, Καλίμ, Ντάσης
Καλαμάτα: (Μάρκος Στεφανίδης): Γκόμεζ, Παπουτσογιαννόπουλος, Καλογερόπουλος (76′ Μαρούρης), Σαραντόπουλος, Καντούτσης, Ερέκι, Τορεσάνι (83′ Κανελλόπουλος),  Ζαχαρόπουλος, Αθανασόπουλος, Λούκας,Νινιός
Πάγκος: Μερκούρης, Κανελλόπουλος, Ντε Νικολό, Μπεσσής.

ΝΙΚΑΣ-ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΕΔΕΣΕ ΤΟ..ΓΛΥΚΟ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ ΣΕ ΟΛΑ!

Έμπρακτη στήριξη από τον Αν. Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση στο δήμο Καλαμάτας. Με την παρουσία του σήμερα στο δημαρχείο ο κ. Χαρίτσης είχε και «πακέτο» μια σειρά από θετικές ανακοινώσεις με τα 3 εκατ. ευρώ για τον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου, την χρηματοδοτική σταθερή στήριξη για τα επόμενα χρόνια με 1,2 εκατ. ευρώ για το Φεστιβάλ Χορού και μια σειρά από έργα που μπαίνουν σε προτεραιότητα στο γενικό πλαίσιο. Ο κ. Νίκας ευχαρίστησε τον κ. Χαρίτση χαρακτηρίζοντάς τον ως «τον Υπουργό που είναι πολιτικό κόσμημα».

Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου με το βλέμμα στο μέλλον

Το αναπτυξιακό συνέδριο της Πελοποννήσου ξεκινά σήμερακαι αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς καθώς στην Τρίπολη θα βρεθεί η μισή και πλέον κυβέρνηση. Πέραν των ειδικών συζητήσεων και των θεματικών ενοτήτων, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα της Τρίτης.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Ενόψει του Αναπτυξιακού Συνεδρίου αρκετές είναι οι παράλληλες δράσεις που πραγματοποιούνται. Στο πλαίσιο αυτό εντασσόταν και η ημερίδα που έγινε στην Καλαμάτα με πρωτοβουλία του αναπληρωτή Υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου και που στο επίκεντρό της είχε το νέο παραγωγικό μοντέλου που η χώρα χρειάζεται καθώς και δράσεις εξωστρέφεια και προώθησης των προϊόντων μας σε νέες αγορές. Παράλληλα ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των εθνικών θεμάτων αλλά και της οικονομίας.

ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΛΜΥΡΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΥΤΟΨΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Κατολίσθηση σημειώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή του Αλμυρού, όταν μέρος ιδιοκτησίας νότια του δρόμου που οδηγεί στις Κιτριές, υποχώρησε. Το περιστατικό προκάλεσε αναστάτωση, ενώ αυτοψία διενεργήθηκε από κλιμάκιο μηχανικών του Δήμου και αναμένονται ανακοινώσεις για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν...

«Παπουτσωμένος Γάτος» στην παιδική σκηνή του ΜΕΘ

Ένα πολύ αγαπημένο παραμύθι πρόκειται να αναβιώσει σε μια διαφορετική εκτέλεση για πρώτη φορά η παιδική σκηνή τους ΜΕΘ. Ο λόγος τον γνωστό παπουτσωμένο γάτο. Μία καταπληκτική παράσταση και ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα για το ΜΕΘ έχοντας πρωταγωνιστές τα παιδιά...

10ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου

Ξεκινάει σήμερα στις 10:30 το πρωί, στην Τρίπολη, το 10ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου, το οποίο θα ολοκληρωθεί αύριο στις 19:30 το βράδυ, με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Το συνέδριο, θα πραγματοποιηθεί στο «Αποστολοπούλειο» πνευματικό κέντρο πόλης και εντάσσεται στον κύκλο των περιφερειακών συνεδρίων, ώστε να υπάρξει ένας αποκεντρωμένος διάλογος με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής».
Σκοπός του περιφερειακού συνεδρίου, το οποίο οργανώνουν η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, είναι η σε βάθος διερεύνηση των παραγωγικών δυνατοτήτων, προκειμένου να τεθούν ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι για την αναπτυξιακή προοπτική της Πελοποννήσου, στο πλαίσιο ενός συνεκτικού σχεδίου περιφερειακής παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Μέσω της διαβούλευσης που θα γίνει, κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, θα επιδιωχθεί η κατάρτιση ενός οδικού χάρτη ενεργειών σε συνάρτηση αφενός με τις προτεραιότητες της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021», αφετέρου με τις πρωτοβουλίες και δράσεις που έχουν ήδη αναπτυχθεί ή σχεδιαστεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σηματοδοτώντας τη μετάβαση της περιοχής, από την εποχή της κρίσης στην εποχή της δίκαιης ανάπτυξης.
Οι σημερινές εργασίες της πρώτης ημέρας του συνεδρίου θα ξεκινήσουν με ομιλία του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, ενώ θα προηγηθούν χαιρετισμοί του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, της αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, Κωνσταντίνας Νικολάκου και του δημάρχου Τρίπολης, Δημήτρη Παυλή.
Οι εργασίες θα συνεχιστούν με συνεδρίες για την αγροτική ανάπτυξη, την παραγωγική εξωστρέφεια, την υγεία, την αναπτυξιακή πολιτική, τις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα, την πολιτιστική κληρονομιά, τον τουρισμό και τον αθλητισμό, ενώ θα ολοκληρωθούν με ειδική συνεδρία για την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση και την τοπική ανάπτυξη.
Στις συνεδρίες είναι προγραμματισμένο να μιλήσουν, οι υπουργοί Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, οι αναπληρωτέςς υπουργοί Υγείας Παύλος Πολάκης, Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης και οι υφυπουργοί Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης.
Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του περιφερειακού συνεδρίου θα συνεχιστούν με συνεδρίες για τις υποδομές, τα ψηφιακά δίκτυα, τις μεταφορές, την κοινωνική πολιτική, τις εργασιακές σχέσεις, την αλληλέγγυα οικονομία, την ενεργειακή πολιτική, την περιβαλλοντική προστασία, την παιδεία, την έρευνα και την οικονομία της γνώσης.
Στις συνεδρίες είναι προγραμματισμένο να μιλήσουν οι υπουργοί Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, οι αναπληρώτριες υπουργοί Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου και Θεανώ Φωτίου, και οι υφυπουργοί Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος και Παιδείας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης.
Το 10ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου θα ολοκληρωθεί στις 19:30 το βράδυ της Τρίτης με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ θα προηγηθούν χαιρετισμοί του περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη, της αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, Κωνσταντίνας Νικολάκου και του δημάρχου Τρίπολης, Δημήτρη Παυλή.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΤΟ KALAMATANEWS

Σάββατο 24/02

Το Σάββατο κατά διαστήματα θα επικρατήσει πολύ άστατος καιρός, τόσο στο Ιόνιο, όσο και στα ηπειρωτικά τμήματα αλλά και στις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου. Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ισχυρές κατά τόπους βροχοπτώσεις, οι τοπικές καταιγίδες ιδιαίτερα στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα αλλά και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αλλά και οι πρόσκαιρου χαρακτήρα πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις στις περισσότερες ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας αλλά και σχεδόν στα ημιορεινά τμήματα της Θράκης.
Η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα θα αγγίξει τους 12 βαθμούς Κελσίου αργά το μεσημέρι, τους 15 με 16 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα, με εξαίρεση το νότιο Αιγαίο όπου ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 17 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν ιδιαιτέρως ενισχυμένοι και από διάφορες διευθύνσεις αγγίζοντας στο Ιόνιο τα 7 με 8 μποφόρ σε τοπικό επίπεδο, στο νότιο Αιγαίο τα 6 με 7 μποφόρ, όπως ιδιαιτέρως ενισχυμένο θα είναι και το βορειοανατολικό ρεύμα στο βόρειο Αιγαίο που θα πνέει με ένταση έως και 8 μποφόρ τοπικά. 

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

ΚΛΕΙΣΤΟΙ ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ

Κλειστοί θα παραμείνουν τη Δευτέρα οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί σε όλη την Ελλάδα, έπειτα από σχετική απόφαση της ΚΕΔΕ που αντιδρά στην υποχρεωτική ένταξη στα νηπιαγωγεία από την ηλικία των τεσσάρων ετών. Επιπλέον η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία για όλους τους εργαζόμενους των σταθμών και πανελλαδική στάση εργασίας για τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση, από τις 11 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας. 
Τη Δευτέρα, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, θα πραγματοποιηθεί πορεία προς τη Βουλή, ενώ θα προηγηθεί συγκέντρωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 11:30 το πρωί έξω από τα γραφεία της στην πλατεία Καραϊσκάκη και της ΚΕΔΕ στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος. Οι διοργανωτές της κινητοποίησης σκοπεύουν να παραδώσουν στη Βουλή χιλιάδες υπογραφές γονέων που αντιδρούν στην εφαρμογή του μέτρου, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Η Εκκλησία δεν μπορεί να ταυτίζεται με κανένα πολιτικό ή «κόμμα»

Σταθερός στη θέση του πως η Εκκλησία δεν έχει καμία θέση στα συλλαλητήρια για το όνομα της γειτονικής χώρας, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος επανέρχεται στο θέμα τονίζοντας ότι πίσω από την προσπάθεια εμπλοκής της Εκκλησίας στα θέμα υπάρχουν ιδιοτελείς σκοποί.
«Υπό τον μανδύα της ονοματοδοσίας και της χρήσης του ονόματος Μακεδονία προσπαθούν κάποιοι για ιδιοτελείς σκοπούς, κυρίως πολιτικούς και κομματικούς, να αποδείξουν ότι έχουν μαζί τους και την Εκκλησία. Η Εκκλησία όμως δεν μπορεί να ταυτίζεται με κανένα μέρος ή «κόμμα». Είναι και εκφράζει το όλον, την ενότητα και την καθολικότητα» τονίζει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας.
Σε συνέντευξη του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα», ο ιεράρχης που ξεχώρισε από το πλήθος όταν διερωτήθηκε «Τι γυρεύει η Εκκλησία στο θολό «παζάρι» των συλλαλητηρίων;» ξεκαθαρίζει πως παρά την αντίθετη στάση του απέναντι στα συλλαλητήρια, η θέση του στο θέμα του ονόματος δεν είναι διαφορετική από αυτήν του συνόλου της Ιεραρχίας.
«Δεν νομίζω ότι η θέση μου έναντι της ονοματοδοσίας και της χρήσης του ονόματος Μακεδονία είναι αντίθετη από των υπολοίπων αδελφών Ιεραρχών» λεει ο μητροπολίτης, για να συμπληρώσει πως « Η Ιερά Σύνοδος με τρόπο ξεκάθαρο και ομόθυμα είπε αυτό το οποίο διαχρονικά εκφράζει η συνείδηση του λαού. Η οποιαδήποτε ονομασία, σύνθετη ή μη, η οποία δηλώνει αμφισβήτηση της ελληνικότητας μιάς συγκεκριμένης γεωφυσικής και γεωπολιτικής περιοχής της πατρίδας μας ιστορικά κατοχυρωμένης ή υποκρύπτει αλυτρωτικές διαθέσεις δεν πρόκειται να βρει στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος κανένα υποστηρικτή. Κανένας δεν μπορεί να καπηλεύεται το όνομα της Μακεδονίας για να εξυπηρετηθούν οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, πολιτικές, εκκλησιαστικές κ. α.».
Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη τη συνέντευξη του μητροπολίτη Μεσσηνίας στην εφημερίδα «Τα Νέα» και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μανιάτη.
ΤΑ ΝΕΑ: Γράψαμε για τα πρόσφατα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία : «Όταν μάλιστα τα συλλαλητήρια αυτά διοργανώνονται, προκειμένου να εξυπηρετούν πρόσωπα και σκοπιμότητες «έξωθεν και έσωθεν», τότε η Εκκλησία δεν μπορεί να έχει λόγο συμμετοχής, ούτε και τρόπο παρουσίας». Ποια είναι αλήθεια τα πρόσωπα και οι σκοπιμότητες ;
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Εάν σκεφθείτε τι συνέβη στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ή την αξιολογική αντιμετώπιση της Εκκλησίας στο συλλαλητήριο των Αθηνών, θα καταλάβετε ποιες είναι οι σκοπιμότητες των συλλαλητηρίων. Υπό τον μανδύα της ονοματοδοσίας και της χρήσης του ονόματος Μακεδονία προσπαθούν κάποιοι για ιδιοτελείς σκοπούς, κυρίως πολιτικούς και κομματικούς, να αποδείξουν ότι έχουν μαζί τους και την Εκκλησία. Η Εκκλησία όμως δεν μπορεί να ταυτίζεται με κανένα μέρος ή «κόμμα». Είναι και εκφράζει το όλον, την ενότητα και την καθολικότητα.
ΤΑ ΝΕΑ: Δεν αισθάνεσθε ολίγον μόνος μέσα στον εθνικό παροξυσμό πολλών Ιεραρχών με αφορμή τα Σκόπια ;
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Δεν νομίζω ότι η θέση μου έναντι της ονοματοδοσίας και της χρήσης του ονόματος Μακεδονία είναι αντίθετη από των υπολοίπων αδελφών Ιεραρχών. Η Ιερά Σύνοδος με τρόπο ξεκάθαρο και ομόθυμα είπε αυτό το οποίο διαχρονικά εκφράζει η συνείδηση του λαού. Η οποιαδήποτε ονομασία, σύνθετη ή μη, η οποία δηλώνει αμφισβήτηση της ελληνικότητας μιάς συγκεκριμένης γεωφυσικής και γεωπολιτικής περιοχής της πατρίδας μας ιστορικά κατοχυρωμένης ή υποκρύπτει αλυτρωτικές διαθέσεις δεν πρόκειται να βρεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος κανένα υποστηρικτή. Κανένας δεν μπορεί να καπηλεύεται το όνομα της Μακεδονίας για να εξυπηρετηθούν οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, πολιτικές, εκκλησιαστικές κ. α.
ΤΑ ΝΕΑ: Υπάρχει αλήθεια κάποια διαιρετική τομή στην Ιεραρχία τύπου Αριστερά-Δεξιά ; Εσείς πως αισθάνεσθε ;
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ:Αυτοί οι «προσανατολισμοί» του τύπου «Αριστερά-Δεξιά» είναι κοσμικές συμβατικότητες που δεν έχουν θέση και δεν χωρούν στο χώρο της Εκκλησίας και της Ιεραρχίας.
Η Ιεραρχία είναι ενωμένη και αυτήν την εσωτερική της συνοχή γύρω από το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να την διαταράξει για οποιοδήποτε λόγο.
ΤΑ ΝΕΑ: Είχατε πεί παλαιότερα πως «στα σπλάχνα της ελληνικής κοινωνίας και της Εκκλησίας εκτρέφουμε ένα θηρίο» και είχατε ξιφουλκήσει ανοιχτά κατά της Χρυσής Αυγής. Στα πρόσφατα συλλαλητήρια η Εκκλησία συμπορεύθηκε με τέτοιες δυνάμεις ενώ συχνά μητροπολίτες μιλούν για τη Χρυσή Αυγή…
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Στην Εκκλησία τα άκρα δεν έχουν θέση γιατί πάντοτε οδηγούν σε διάσπαση και διχασμό και κάθε φορά που εμφανίζονται τέτοιες διχαστικές τάσεις εμφωλεύει ο κίνδυνος της αποδυνάμωσης και της εκμετάλλευσης της Εκκλησίας, γιαυτό οι Πατέρες της Εκκλησίας ομιλούν για την μεσότητα. Η οποιαδήποτε ταύτιση με τα άκρα είναι μονομέρεια, απομόνωση και πάντοτε καταλήγει επιζήμια για την ταυτότητα και τον χαρακτήρα της Εκκλησίας.
ΤΑ ΝΕΑ: Γίνεται λόγος εδώ και χρόνια για τον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας. Εσείς τι πιστεύετε ; Δεν είναι αναγκαίος ;
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Είναι ένα θέμα που έχει τις ρίζες του από την πρώτη στιγμή ίδρυσης του Ελληνικού Κράτους και έχει δημιουργήσει αρκετά πολυδύνα-μες, πολυσήμαντες και πολυδιάστατες σχέσεις, όχι πάντοτε άριστες και εποικοδομητικές. Ο χωρισμός δεν μπορεί να είναι ένα στιγμιαίο γεγονός ή μία απόφαση «εν βρασμώ» και μάλιστα για να εξυπηρετηθεί ένας συγκεκριμένος ιδεολογικός προσανατολισμός. Γιαυτό πιστεύω ότι χρειάζεται διάλογος, εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας. Υπενθυμίζω μόνο ότι στην Σουηδία για έναν ανάλογο χωρισμό ο διάλογος διήρκεσε πάνω από μία δεκαετία !!!
ΤΑ ΝΕΑ: Πρέπει η Εκκλησία να παρεμβαίνει στα δημόσια ή και πολιτικά δρώμενα ; Πρέπει ο Ιεράρχης ή οι Ιερωμένοι γενικά να κάνουν κήρυγμα ή να μιλούν πολιτικά στον κόσμο ;
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Ο λόγος της Εκκλησίας είναι πάντοτε δημόσιος και πρέπει να αφορά θέματα που απασχολούν ή δοκιμάζουν το ποίμνιό Της και μάλιστα όταν υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης της ταυτότητας των ανθρώπων, των ανθρωπίνων σχέσεων ή ακόμη και της ίδιας της ιδιοπροσωπίας τους. Ο λόγος Της είναι λόγος ποιμαντικός, διδακτικός και κηρυγματικός. Η συσχέτιση του εκκλησιαστικού λόγου προς τον πολιτικό νομίζω ούτε εποικοδομητικός καθίσταται και μάλλον εξυπηρετεί την μερικότητα και όχι την ολότητα.
ΤΑ ΝΕΑ: Με τον μακαριστό Χριστόδουλο είχε επιτευχθεί ένα άνοιγμα στη νεολαία. Σήμερα ;
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ:Το έργο κάθε Ιεράρχου και του Αρχιεπισκόπου ειδικότερα κατανοείται και προσεγγίζεται όχι με κριτήρια κοσμικής επιρροής ή αποδοχής αλλά κατά πόσον αποτελεσματικός είναι στη συγκεκριμένη εποχή και για τα συγκεκριμένα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει και σε μία συγκεκριμένη περιοχή και χώρο.
Άλλη η εποχή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και άλλος ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπιζε τα προβλήματα της συγκεκριμένης περιόδου. Ούτε ο κάθε Αρχιεπίσκοπος ή Ιεράρχης πρέπει να γίνεται αντίγραφο του προηγουμένου γιατί τότε θα καταντήσει «κακέκτυπο». Στην Εκκλησία χρησιμοποιούμε ένα όρο για να προσδιορίσουμε την διακριτικότητα στην αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων κάθε εποχής «ποιμαντική διάκριση», είναι κάτι ανάλογο με αυτό που κάνει ο γιατρός ως προς τη θεραπεία. Για την ίδια νόσο δεν δίνει πάντα το ίδιο φάρμακο ούτε και σε όλους ανεξαιρέτως τους ασθενείς.
ΤΑ ΝΕΑ: Πως είναι να είστε Μητροπολίτης σε μία γεωγραφική περιοχή όπως η Μεσσηνία, κατά παράδοση συντηρητική ;
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν να θέτουμε τέτοιου είδους στεγανά και «επικέτες» στους ανθρώπους, στη συμπεριφορά τους ή στον τρόπο που σκέπτονται και μάλιστα με τόσο απόλυτο τρόπο. Αντίθετα θα έλεγα ότι μέσα στα δέκα και πλέον χρόνια που βρίσκομαι στη Μεσσηνία δεν αντιμετώπισα προβλήματα τέτοιου τύπου. Αυτό το οποίο θεωρώ ότι λειτουργεί θετικά σε μία κοινωνία είναι η ειλικρίνεια των θέσεων σε διάφορα θέματα και των σχέσεων προς τους ανθρώπους και τελικά αυτό αξιολογείται χωρίς καμμία άλλη «ετικέτα» ή προσδιορισμό.
Γιαυτό και δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι ανήκουμε σε μία συγκεκριμενη ομάδα ή να χαρακτηρίζουμε την κοινωνία ότι είναι θεοκρατική ή μη. Αυτά είναι ιδεολογήματα που μπορούν να λέγονται σε άλλους χώρους και για άλλους λόγους όχι όμως στην Εκκλησία.
ΤΑ ΝΕΑ: Είστε καθηγητής στην Θεολογική Σχολή. Ποιο είναι το σημερινό μεγάλο επίδικο στην επιστήμη της Θεολογίας ;
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Για παράδειγμα, θυμάμαι ότι το ’80 υπήρχε το ρεύμα των «νεο-ορθοδόξων» που επαναθεμελίωσαν ή επαναψηλάφησαν ζητήματα Ορθοδοξίας, με αποτέλεσμα η έναρξη ενός διαλόγου που αφορούσε και νέους και αριστερούς και όλους.
Πάλι όμως επανέρχεται το θέμα της «ετικέτας». Όταν ανήκεις στην Εκκλησία και εκφράζεις τη θεολογία Της, όπως αυτή βιώνεται στην παράδοσή Της και εκφράζεται στη λατρεία Της, δεν χρειάζεται καμμία θεολογία κανενός προσδιορισμού. Η θεολογία πρέπει να βοηθά την Εκκλησία να «συνειδητοποιήσει» τα προβλήματα κάθε εποχής και να Της δίνει τα μέσα (γλώσσα, προβληματισμοί, προτάσεις) για την πρόταση επίλυσής τους, άλλως η θεολογία έξω από την Εκκλησία καταντά ιδεολογία, μία ιδεολογία που παραμορφώνει την Αλήθεια του Ευαγγελίου και της Εκκλησίας.
Πολλές φορές εξαιτίας αυτών των «ετικετών» η θεολογία εγκλωβίστηκε ανυπεράσπιστη και η Εκκλησία έμεινε αθεολόγητη.
Σε ένα πλουραλιστικό θρησκευτικό μάλιστα περιβάλλον η Εκκλησία για να επιβιώσει έχει ανάγκη τη θεολογία, χωρίς προσδιορισμούς και «ετικέτες», για να επιτύχει ακριβώς τον εκπολιτισμό του ευαγγελικού μηνύματος και για να εκσυγχρονίσει το λεξιλόγιό Της, άλλως θα χάσει το πραγματικό περιεχόμενο του ρόλου Της και της σημασίας Της. Θα επιβιώσει η Εκκλησία μόνον όταν η θεολογία την κατευθύνει ώστε το περιεχόμενο της πίστης να γίνει κατανοητό και αποδεκτό από το σύγχρονο άνθρωπο στο επίπεδο των υπαρξιακών προβλημάτων, μόνον όταν η Εκκλησία με την βοήθεια της θεολογίας δημιουργεί πολιτισμό και διαμορφώνει παιδεία. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που ανοίγεται για την Εκκλησία και τη θεολογία ως προς το μέλλον Της.
ΤΑ ΝΕΑ: Πως σας διαμόρφωσε ο τόπος γέννησής σας, το Περιστέρι, ως προς τα βιώματά σας και στα παιδικά σας χρόνια και κυρίως ως προς την ιερωσύνη ;
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Καταρχήν το Περιστέρι ήταν και είναι μία περιοχή τίμιων εργαζομένων κατοίκων, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είτε ήσαν πρόσφυγες από τα μέρη της Μικράς Ασίας,είτε από άλλα μέρη της πατρίδας μας. Αυτό που χαρακτήριζε τον τρόπο ζωής των ανθρώπων αυτών ήταν, η εργατικότητα, η τιμιότητα, η ειλικρίνεια, η απλότητα και η συμπαράσταση του ενός στα προβλήματα και στις δοκιμασίες των άλλων. Με αυτές τις οικογενειακές αρχές μεγαλώσαμε όλα τα παιδιά της περιοχής και με αυτά τα δεδομένα βγήκαμε στο στίβο της ζωής.
Επιπλέον ολόκληρη η ζωή των προσφύγων είχε και ένα άλλο χαρακτηριστικό, την άμεση σχέση και αναφορά με την εκκλησιαστική ζωή. Η Εκκλησία της ενορίας των Ταξιαρχών ήταν πάντα γεμάτη με παιδιά, τα οποία είχαν μία ευσέβεια και έναν σεβασμό στην Εκκλησία και στις παραδόσεις του λαού μας. Φαίνεται μέσα στο συγκεκριμένο περιβάλλον και με βάση αυτές τις αρχές και αξίες άρχισε να αναπτύσσεται και η κλήση μου προς την ιερωσύνη, αλλά χρονικά αυτό είναι απροσδιόριστο.