Να ενταχθεί η περιοχή στο Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ) με την εγκατάσταση και τη λειτουργία σταθμών παρακολούθησης ποιότητας της ατμόσφαιρας.
Η ανεπαρκής λειτουργία των πυρηνελαιουργείων είναι πιθανόν να οδηγήσει σε ατμοσφαιρική ρύπανση μέσω της αυξημένης παρουσίας αιωρούμενων στερεών σωματιδίων, βαρέων μετάλλων στα αιωρούμενα στερεά σωματίδια, καθώς και πτητικών οργανικών ενώσεων στην ατμόσφαιρα.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει την υγεία του ανθρώπου και το περιβάλλον.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν η αιτία για το θάνατο περίπου 7 εκατομμυρίων ανθρώπων το 2012, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ). Ο απολογισμός αυτός –διπλάσιος σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις- σημαίνει ότι ένας στους 8 θανάτους το 2012 συνδέεται με τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και δείχνει πως μειώνοντας τη ρύπανση μπορεί να σωθούν μελλοντικά εκατομμύρια ζωές.
Οι θάνατοι εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης συνδέονται συνήθως καρδιαγγειακά, εγκεφαλικά επεισόδια ή χρόνιες πνευμονοπάθειες, καθώς και με τον καρκίνο των πνευμόνων, αλλά και οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι επιβλαβής για την υγεία μας.
Η μακροχρόνια και οξεία έκθεση σε αυτούς τους ρύπους ενδέχεται να προκαλέσει επιπτώσεις κυμαινόμενης βαρύτητας για την υγεία, από προσβολή του αναπνευστικού συστήματος έως πρόωρο θάνατο.
Μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά περισσότερο από οκτώ μήνες κατά μέσο όρο και κατά περισσότερο από δύο χρόνια στις πόλεις και τις περιοχές με τη μεγαλύτερη ρύπανση.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση καταστρέφει επίσης το περιβάλλον μας με επιπτώσεις όπως η οξίνιση, ο ευτροφισμός, και οι ζημιές σε καλλιέργειες προκαλούνται από έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις όζοντος.
Στην Μεσσηνία , σημαντικό ρόλο παίζουν τα πυρηνελαιουργεία.
Σε πολλές περιπτώσεις η ανεπαρκής λειτουργία τους οδηγεί σε πολύ σημαντικές δυσοσμίες αλλά και γενικά σε σημαντικά προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Η λειτουργία τους πρέπει να πληροί τους κανόνες ορθής λειτουργίας και εκπομπής αερίων και να ελέγχεται συστηματικά από μετρήσεις.
Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν συχνές μετρήσεις στα περισσότερα πυρηνελαιουργεία.
Κάποια προτεινόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από τα πυρηνελαιουργεία θα μπορούσαν να είναι τα παρακάτω:
• Να ενισχυθούν οι περιβαλλοντικοί όροι των πυρηνελαιουργείων με την υποχρέωση εγκατάστασης μόνιμων συστημάτων καταγραφής αερίων εκπομπών στα απαγωγικά συστήματά τους.
• Να εξετασθούν τυχόν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία του πληθυσμού των γειτνιαζόντων οικισμών από τις αέριες εκπομπές (συμπεριλαμβανομένων των υδρατμών) με τη διενέργεια επιδημιολογικών μελετών.
• Να τοποθετηθούν μόνιμα συστήματα καταγραφής και ελέγχου των αερίων ρύπων (αιωρούμενων στερεών σωματιδίων, βαρέων μετάλλων στα αιωρούμενα στερεά σωματίδια, καθώς και πτητικών Οργανικών Ενώσεων), τα οποία θα καταγράφουν αυτόματα τις παραμέτρους με την εξέταση δυνατότητας εγκατάστασης on-line συστήματος πληροφόρησης των αποτελεσμάτων, τόσο στις υπηρεσίες της Περιφέρειας όσο και στις υπηρεσίες του οικείου Δήμου.
• Συστηματικοί έλεγχοι από το ΚΕΠΕ (ειδικά την εποχή συλλογής καρπού).
• Να ενταχθεί η περιοχή στο Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ) με την εγκατάσταση και τη λειτουργία σταθμών παρακολούθησης ποιότητας της ατμόσφαιρας.
Θα πρέπει να ληφθεί άμεσα πρωτοβουλία για την αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης, των επιπτώσεων στην υγεία των κατοίκων και της οριστικής λύσης του προβλήματος
Β.Μ. από το newsmessinia blog
Tags
# ειδήσεις
# Ελλάδα
# Καλαμάτα
# greece
# kalamata
# news
Share This
About OMAΔΑ UNWIRED
news
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Post Bottom Ad
Responsive Ads Here
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΤΟ KALAMATA NEWS ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου