Pages

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

«Καλαμάτα-Ριζόμυλος» και «Καλό Νερό-Τσακώνα» σε διπλό πακέτο!

Εστιάζοντας σε όλους τους τομείς ευθύνης του χαρτοφυλακίου που ηγείται, ο Αλέξης Χαρίτσης στην ομιλία του στο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο της Πελοποννήσου έδωσε το στίγμα των πολιτικών που θα ακολουθήσουν, κάνοντας παράλληλα κι ένα μίνι απολογισμό των όσων μέχρι σήμερα έχουν γίνει. Ιδιαίτερη και η αναφορά στις υποδομές και στο ζήτημα του δρόμου «Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη» καθώς και στον άξονα «Καλό Νερό – Τσακώνα».
Ακολουθεί η ομιλία του κ. Χαρίτση.
Ομιλία Α. Χαρίτση στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου 
Α. Η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης
H ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτή μάλιστα η ανάκαμψη, σε αντίθεση με το παρελθόν, διαθέτει σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που μας κάνουν πιο αισιόδοξους για την βιωσιμότητα και διατηρησιμότητά της τα επόμενα χρόνια: ισχυρές τάσεις ενίσχυσης μεταποίησης, βιομηχανίας και εξαγωγικής δραστηριότητας.
Συγκεκριμένα:
  • Το 2017 το πρώτο έτος ανάπτυξης μετά από χρόνια.
  • Διπλή αναβάθμιση από τη Moody’s της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας πριν μερικές μέρες (Στην έκθεση της κάνει λόγο για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα).
  • Τρεις επιτυχημένες έξοδοι στις αγορές. Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται σε επίπεδα πριν την κρίση.
  • Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 14,4% το ενδεκάμηνο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2017 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το προηγούμενο έτος (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ).
  • Η βιομηχανική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 13,3% το δωδεκάμηνο Νοέμβρης 2016 – Νοέμβρης 2017 σε σχέση με το προηγούμενο αντίστοιχο διάστημα.
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εξαετίας, αγγίζοντας τα 10 δισ. ευρώ το 2017 (εκτίμηση με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου). Βασικό στοίχημα για το επόμενο διάστημα είναι η ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του όγκου των επενδύσεων – δημόσιων και ιδιωτικών.
  • Οι ξένες άμεσες επενδύσεις αναμένεται να φτάσουν τα 4 δις. ευρώ το 2017 – ρεκόρ δεκαπενταετίας.
  • Ο τουρισμός το 2017 έσπασε νέο ρεκόρ με 30 εκατ. τουρίστες και σημαντικά αυξημένα έσοδα.
  • Και το κυριότερο, η ανεργία έπεσε στο 20,7%, από το 27% που ήταν μόλις τρία χρόνια πριν και το 2018 θα υποχωρήσει κάτω από το 20%.



Β. Πρόγραμμα για μετά το μνημόνιο
Η Ελλάδα βαίνει αποφασιστικά προς την ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι ανακτώντας σημαντικούς βαθμούς οικονομικής και δημοσιονομικής ελευθερίας.
Διαμορφώνουμε το δικό μας πρόγραμμα για τη μεταμνημονιακή εποχή που στηρίζεται σε τρεις άξονες:
  1. Συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που διασφαλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα και θωρακίζει την οικονομία.
  2. Αναπτυξιακή στρατηγική για την ώθηση της οικονομίας σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που στηρίζεται και αναπτύσσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και αντιμετωπίζει τις δομικές παθογένειες του παρελθόντος.
  • Επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία και αξιοποίηση του υψηλά μορφωμένου και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα. Αυξήσαμε τις δαπάνες για την έρευνα στο 1% του ΑΕΠ παρά την κρίση. Δημιουργήσαμε μία σειρά από προγράμματα και χρηματοοικονομικά εργαλεία για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας και τη σύνδεσή τους με την παραγωγή αλλά και για τη χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων.
  • Αύξηση των εξαγωγών και βελτίωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.
Στοχευμένη στήριξη τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο.
  • Ενίσχυση της βιομηχανίας και της μεταποίησης.
Ο νέος Αναπτυξιακός νόμος είναι προσανατολισμένος στην βιομηχανία, τη μεταποίηση και την αγροδιατροφή. Περισσότερα από τα μισά σχέδια που υποβλήθηκαν στον νέο νόμο αφορούν αυτούς τους τομείς. Ήδη έχουν ενταχθεί επενδυτικά σχέδια ύψους 520 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ξεκινήσει και ο δεύτερος κύκλος.
3.Ισχυρός κοινωνικός πυλώνας
  • Ενίσχυση της εργασίας
  • Στήριξη και αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους
  • Ενίσχυση της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης.
  • Μέτρα για την αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Γ. Χρηματοδότηση
Κινηθήκαμε άμεσα για τη διοχέτευση ουσιαστικής ρευστότητας στην οικονομία και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των επενδύσεων.
-Η Ελλάδα βρέθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην κορυφή της Ευρώπης στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων.
-Η Ελλάδα είναι πρώτη στην αξιοποίηση των πόρων του «Σχεδίου Γιούνκερ». Έχουμε ήδη υπογράψει συμβάσεις άνω του 1,7 δισ. ευρώ, οι οποίες κινητοποιούν επενδύσεις που ξεπερνάνε τα 5,7 δισ. ευρώ.
-Επιπλέον, οι συμφωνίες χρηματοδότησης που έχουμε συνάψει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έφεραν στην ελληνική  οικονομία άλλα 2,5 δισ. ευρώ το 2017. Πρόκειται για ποσό ρεκόρ ως ποσοστό του ΑΕΠ για κάθε χώρα της ΕΕ το 2017! Για την επόμενη τριετία έχουμε συμφωνήσει ένα pipeline έργων ύψους 7 δισ. ευρώ.
-Προχωράμε επιπλέον, στη δημιουργία εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας (μέχρι τέλος Ιουνίου θα είναι έτοιμο το πλαίσιο λειτουργίας της).
-Συστήσαμε τέλος, μία σειρά από νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία για την περαιτέρω χρηματοδότηση της οικονομίας και των επιχειρήσεων με στοχευμένο τρόπο. Μέσα από αυτά τα Ταμεία διοχετεύονται στην οικονομία περισσότερα από 3 δισ. ευρώ. Ήδη το καινοτόμο Ταμείο Συνεπενδύσεων (ΕquiFund) έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του. Έχουν επιλεγεί μάλιστα οι πρώτες εταιρίες στις οποίες επενδύει. Αυτές τις μέρες υπογράφουμε με την ΕΤΕπ τη συμφωνία δανειοδότησης του νέου Ταμείου Υποδομών ύψους 200 εκατ. ευρώ. Το Ταμείο Υποδομών θα κινητοποιήσει δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους που φτάνουν το 1 δισ. ευρώ.
Δ. Θεσμικές παρεμβάσεις
Προχωρήσαμε σε μία σειρά από παρεμβάσεις για τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας οι οποίες επικεντρώνονται στην απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών, στη μείωση της γραφειοκρατίας, στη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα.
Υπηρεσίες μίας στάσης για τη σύσταση μίας επιχείρησης ( onestopshops) & Νόμος πλαίσιο για την απλούστευση της αδειοδότησης
Με Νόμο – Πλαίσιο (4442/2016) απλοποιήσαμε και επιταχύναμε τη διαδικασία της αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Άμεση αδειοδότηση με μία απλή γνωστοποίηση – ουσιαστικοί έλεγχοι στην πραγματική λειτουργία της επιχείρησης που διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια πολιτών και εργαζομένων.
Λειτουργεί ήδη το πληροφοριακό σύστημα για την γνωστοποίηση της αδειοδότησης επιχειρήσεων. Από τον Ιούνιο του 2017 περισσότερες από 26.000 επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από το νέο σύστημα.
Νέο πλαίσιο ελέγχων και εποπτείας της αγοράς
Συμπληρώσαμε τον νόμο για την αδειοδότηση εισάγοντας πρόσφατα ένα νέο πλαίσιο για τους ελέγχους και την εποπτεία της αγοράς.
Με το νέο πλαίσιο το βάρος των ελέγχων μετατοπίζεται στην πραγματική λειτουργία των επιχειρήσεων και εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο για τις ελεγκτικές διαδικασίες.
Προστατεύεται έτσι πιο αποτελεσματικά το δημόσιο συμφέρον, η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών και των εργαζομένων, αλλά και οι επιχειρήσεις από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.
Για πρώτη φορά διαμορφώνεται στη χώρα μας ένα απλό, συνεκτικό και σαφές πλαίσιο αδειοδότησης και εποπτείας των επιχειρήσεων.
-Επιπλέον:
Διαμορφώνουμε νέους θεσμούς που ξεκαθαρίζουν το τοπίο ως προς τις χρήσεις γης: δασικοί χάρτες – κτηματολόγιο.
Επιχειρηματικά Πάρκα
Βάζουμε τάξη στο άναρχο πεδίο των βιομηχανικών συγκεντρώσεων και να δώσουμε κίνητρα (θεσμικά και χρηματοδοτικά) για την εγκατάσταση της νέας παραγωγικής δραστηριότητας και την μετεγκατάσταση της υπάρχουσας σε οργανωμένες δομές.
Δημιουργήσαμε ένα απλό, διάφανο και σταθερό πλαίσιο για τη χωροθέτηση και τη λειτουργία των επιχειρηματικών πάρκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου