Το πλούσιο, δυναμικό και πολυποίκιλο πρόγραμμα του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που σχεδιάστηκε από τη νέα καλλιτεχνική διευθύντριά του, Λίντα Καπετανέα, ως ύμνος στο ανθρώπινο σώμα και στις άγνωστες και αμέτρητες δυνατότητές του, παρουσιάστηκε σήμερα κατά τη συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
«Στόχος μου είναι ένα φεστιβάλ δυναμικό, ανοικτό στη διεθνή κοινότητα, στο κοινό όλων των ηλικιών, στις τέχνες, στις συνεργασίες, αφοσιωμένο στην εκτέλεση και στην έρευνα, ανοικτό στους καλλιτέχνες και στους δημιουργούς. Πιστεύω σ′ ένα φεστιβάλ που θα αναδεικνύει τον ανεξάρτητο διάλογο του χορού με όλες τις τέχνες και θα προωθεί τον στοχασμό και την ενασχόληση με το ανθρώπινο σώμα και την κίνηση σε όλα τα επίπεδα: πρακτικό, φιλοσοφικό, εκπαιδευτικό, καλλιτεχνικό» σημείωσε, μεταξύ άλλων, η κ. Καπετανέα, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα ενός από τα σημαντικότερα φεστιβάλ χορού στον κόσμο.
Είκοσι ξένοι δημιουργοί, από τους οποίους οι δέκα εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σημαντικοί Έλληνες ερμηνευτές, μεγάλοι δάσκαλοι του χορού, μια παγκόσμια πρεμιέρα, παραστάσεις χορού που συνδυάζουν διαφορετικά είδη από σύγχρονο τσίρκο ως street dance κι ένα εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σκιαγραφούν το προφίλ του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που πραγματοποιείται για 24η συνεχή χρονιά από τις 13 ως τις 22 Ιουλίου 2018.
Ξένοι δημιουργοί από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, το Βέλγιο, τη Μοζαμβίκη, την Ελβετία, τη Σλοβακία, την Ιταλία, το Ισραήλ, τη Σουηδία και την Ιρλανδία, δίνουν φέτος το καλοκαίρι το παρόν στην Καλαμάτα. Μερικοί από αυτούς που ξεχωρίζουν είναι ο Olivier De Sagazan, ο οποίος έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, o Josef Nadj, που θα συμμετέχει με παράσταση αλλά και έκθεση φωτογραφίας, ο πρωτοπόρος Wim Vandekeybus με την ιστορική ομάδα Ultima Vez, η Svalbard Company, το δίδυμο Marquese Scott και Poppin John, που επίσης πρωτοεμφανίζονται στην Ελλάδα, η Compania Sharon Fridman, που ανοίγει θεαματικά το Φεστιβάλ κ.α.
Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει 14 παραγωγές στο Μέγαρο Χορού, επτά στην Κεντρική Σκηνή και επτά στο Στούντιο, οκτώ υπαίθριες παραστάσεις χορού στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας, κάθε μέρα στις 7 μμ. με ελεύθερη είσοδο, έκθεση φωτογραφίας του Josef Nadj με τίτλο Inhacutilitatem στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού και μία μουσική βραδιά επίσης με ελεύθερη είσοδο, εκπαιδευτικό πρόγραμμα με δυο επαγγελματικά σεμινάρια χορού, ένα masterclass, ένα εργαστήρι για παιδιά κι ένα σεμινάριο για ΑμεΑ (περισσότερες λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.kalamatadancefestival.gr).
Από τις 14 συνολικά παραστάσεις, οι 11 είναι από ομάδες του εξωτερικού, από τις οποίες οι επτά εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Οι παραστάσεις των τριών ελληνικών ομάδων είναι η παράσταση της Κωνσταντίνας Ευθυμιάδου In case of Loss, μια συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Καλαμάτας που παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρεμιέρα, η παράσταση Ανώνυμο της Τζένης Αργυρίου, μια συμπαραγωγή με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, και η παράσταση The Art of Dying των Χριστίνα Γουζέλη και Paul Blackman, μια συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Τέλος, ένα ακόμα χαρακτηριστικό του φετινού φεστιβάλ είναι ότι επεκτείνεται σε όλη τη διάρκεια του έτους, με δραστηριότητες και υποδομές που θα μπορούν να φιλοξενούν residencies, ανταλλαγές καλλιτεχνών, σεμινάρια, διαλέξεις, συναυλίες κι άλλες δράσεις, «ώστε το δεκαήμερο του καλοκαιριού να είναι η γιορτή μιας εντατικής δουλειάς του χειμώνα», όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Καπετανέα.
«Ο χορός συνομιλεί και με τις άλλες τέχνες. Επιτυγχάνεται μια σύνδεση της τοπικής κοινωνίας, της πόλης ευρύτερα, με ένα διεθνές γίγνεσθαι, που είναι και η πολιτική του ΥΠΠΟ: Να εξακτινώσει τον πολιτισμό στην περιφέρεια, η κάθε πόλη να αποκτήσει ταυτότητα, εξωστρέφεια και να συνδεθεί με ένα διεθνές γίγνεσθαι. Η Καλαμάτα, λοιπόν, είναι ένα λαμπρό παράδειγμα αυτής της κατεύθυνσης», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λ. Κονιόρδουκατά τη συνέντευξη Τύπου.
«Η φετινή χρονιά είναι ιδιαιτέρως σημαντική, γιατί αυτό που εξαγγείλαμε πέρσι γίνεται πράξη, δηλαδή η χρηματοδότηση του φεστιβάλ σε βάθος τριετίας. Μια τόσο σημαντική διοργάνωση δεν μπορεί κάθε φορά να χρηματοδοτείται τελευταία στιγμή. Εξάρω τη συνεργασία μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας, του ΥΠΠΟΑ και του Υπουργείου Οικονομίας, που δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης του φεστιβάλ, ύψους 1,2 εκ. ευρώ για την τριετία 2018-20», σημείωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.
«Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι δυο υπουργοί παραβρίσκονται σε αυτή τη συνέντευξη, γεγονός που δείχνει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης γι′ αυτό τον θεσμό, ο οποίος είναι ένα παράθυρο ανοικτό της Καλαμάτας στον κόσμο», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας,ευχαριστώντας θερμά για τη χρηματοδότηση, «ώστε να μην έχουμε αυτή την αγωνία κάθε χρόνο αν θα βρεθούν τα χρήματα, διότι πάντα ο Δήμος καλύπτει το 50% των χρημάτων που χρειάζονται γι′ αυτή την σπουδαία εκδήλωση», καθώς και την προηγούμενη καλλιτεχνική διευθύντρια, Κατερίνα Κασιούμη. Επίσης, πληροφόρησε ότι από 16 ως 20 Απριλίου θα πιστοποιηθεί από ξένη εταιρεία η επιτυχής ολοκλήρωση των εργασιών του Μεγάρου Χορού, «ώστε να μπορέσουμε να προγραμματίσουμε και τη λειτουργία του μ′ έναν πανελλήνιο διαγωνισμό επιλογής καλλιτεχνικού διευθυντή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου