Όποιοι περιμένουν ριζικές αλλαγές στο βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης, δηλαδή στο Ε1, μάλλον θα απογοητευτούν, καθώς οι παρεμβάσεις είναι μετρημένες στα δάκτυλα και μάλλον τεχνικής φύσης ήτοι εφαρμοστικές των πρόσφατων αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι κωδικοί, που μέχρι πέρσι δηλώνονταν οι ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες, οι οποίοι πέρασαν στο χρονοντούλαπο της φορολογικής ιστορίας, αφού οι συγκεκριμένες φοροαπαλλαγές καταργήθηκαν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2017. Και τι θα γίνει με αυτές τις δαπάνες, που οι περισσότεροι φορολογούμενοι έκαναν στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς; Πολύ απλά θα “μετρήσουν” για το “χτίσιμο” του αφορολογήτου, αλλά μόνο αν έγιναν με ηλεκτρονικό τρόπο και όχι με μετρητά. Κι εδώ έχουμε τη δεύτερη εφαρμογή των τελευταίων φορολογικών αλλαγών.
Μετά από 2 χρόνια, ενεργοποιούνται οι κωδικοί, που συνδέουν το αφορολόγητο με τις δαπάνες που έχουν κάνει οι φορολογούμενοι, αλλά με δύο βασικές αλλαγές: 1) το “χτίσιμο” γίνεται μόνο με ηλεκτρονικές πληρωμές 2) θα υπάρχουν κωδικοί και για τους συζύγους, αν και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αν κάποιος από τους δύο δεν συμπληρώνει το αναγκαίο ύψος δαπανών, εφόσον το έτερον ήμισυ έχει πλεόνασμα.
Η μείωση του φόρου- που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο- ανέρχεται σε 1.900 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς παιδιά, σε 1.950 ευρώ για φορολογούμενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο, σε 2.000 ευρώ για δύο εξαρτώμενα τέκνα και σε 2.100 ευρώ για τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω. Εάν το ποσό του φόρου είναι μικρότερο των ποσών αυτών, η μείωση του φόρου περιορίζεται στο ποσό του αναλογούντος φόρου.
Για φορολογητέο εισόδημα, το οποίο υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ, το ποσό της μείωσης φόρου μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος.
Υπενθυμίζεται ότι για εισόδημα ως 10.000 ευρώ πρέπει να έχουν γίνει ηλεκτρονικές πληρωμές τουλάχιστον στο 10% του εισοδήματος, δηλαδή τουλάχιστον 1.000 ευρώ, από 10.000 ως 30.000 ευρώ απαιτείται ηλεκτρονική δαπάνη τουλάχιστον 15%, ενώ για μεγαλύτερο εισόδημα το ποσοστό κάλυψης είναι 20%. Εφόσον υπάρχει διαφορά μεταξύ του αναγκαίου ύψους δαπάνης και των ηλεκτρονικών πληρωμών που έχει κάνει ένας φορολογούμενος, τότε αυτή η διαφορά “τιμωρείται” με φόρο 22%.
Tags
# Ελλάδα
# πολιτική
# greece
# messinia
# news
Share This
About OMAΔΑ UNWIRED
news
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Post Bottom Ad
Responsive Ads Here
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΤΟ KALAMATA NEWS ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου