Pages

Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

ΕΝΤΟΝΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΥΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Στα ζητήματα των υποδομών. Οι οδικοί άξονες της Μεσσηνίας αλλά και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας παραμένουν ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων, με τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα να θέτει τα θέματα αυτά σε κάθε συνάντηση με κυβερνητικούς παράγοντες. Όπως σημειώνεται, δε νοείται συζήτηση για ανάπτυξη εφόσον δεν δρομολογηθεί η υλοποίηση βασικών έργων που η περιοχή χρειάζεται.

Υγιεινή διατροφή από το νηπιαγωγείο σε διεθνές συνέδριο

Η έκκληση των περιφερειών για την προώθηση μιας υγιούς, ισορροπημένης διατροφής και αυστηρότερων κανόνων σχετικά με τη διαφήμιση των μη υγιεινών τροφών στα παιδιά έτυχε ομόφωνης αποδοχής στην εκτός έδρας συνεδρίαση της επιτροπής NAT  στο ξενοδοχειακό συγκρότημα της Costa Navarino  στην Πύλο.
Η Επιτροπή «Φυσικοί πόροι» (NAT) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών συνεδρίασε στην Πύλο προκειμένου να συζητηθούν οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές για την ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά την ανάγκη για υγιεινή διατροφή. 
Το μήνυμα ήταν σαφές: τα παιδιά πρέπει να εκπαιδεύονται από νεαρή ηλικία πως να αποφεύγουν τις ανθυγιεινές τροφές και να τρώνε αρκετά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. 
Το σεμινάριο της επιτροπής NAT διοργάνωσε ο κ. Νικόλαος Χιωτάκης (EL/EPP), μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Κηφισιάς, σε συνδυασμό με την κατάρτιση της γνωμοδότησης της ΕτΠ με θέμα Τοπικά και περιφερειακά κίνητρα για την προώθηση μιας υγιεινής και βιώσιμης διατροφής, της οποίας είναι εισηγητής.
Ο κ. Χιωτάκης υπογράμμισε ότι τα τοπικά και περιφερειακά κίνητρα για την προώθηση υγιών και ταυτόχρονα βιώσιμων επιλογών τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας. Ο εισηγητής επεσήμανε τη σπουδαιότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία προκειμένου να προωθηθεί ένας υγιής και ενεργός τρόπος ζωής, με ιδιαίτερη έμφαση στα προσχολικά και πρωτοβάθμια επίπεδα, όπου τίθενται τα θεμέλια των τρόπων κατανάλωσης. «Δεδομένου ότι τα παιδιά είναι οι μελλοντικοί μας πολίτες, τα υγιή πρότυπα κατανάλωσης είναι πολύ σημαντικά για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών», δήλωσε. Στη γνωμοδότηση, ο εισηγητής τονίζει τη σημασία που έχει για την υγεία η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών και δημητριακών ολικής αλέσεως.

Οι εκπρόσωποι των τοπικών και των περιφερειακών αρχών έλαβαν δεόντως υπόψη την αναθεώρηση της Οδηγίας για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων (AVMSD), με ιδιαίτερη έμφαση στην ηλεκτρονική διαφήμιση και κατά της εμπορίας ανθυγιεινών τροφών, καθώς και την τακτική ενημέρωση σχετικά με την υγιεινή διατροφή, τον ενεργό τρόπο ζωής και την προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, όπως η μεσογειακή διατροφή.

Στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) δείχνουν ότι σήμερα ένα στα τρία παιδιά στην Ευρώπη είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας από τους λόγους αυτής της κατάστασης είναι ότι τα παιδιά και οι νέοι εκτίθενται ολοένα και περισσότερο σε διαφημιστικά μηνύματα στα μέσα ενημέρωσης που προωθούν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρόβλημα είναι ότι σήμερα οι ίδιοι οι παραγωγοί τροφίμων είναι αυτοί που αποφασίζουν ποια από τα προϊόντα τους είναι επαρκώς υγιή για να διαφημιστούν ως κατάλληλα για παιδιά. Για τον λόγο αυτό, μεταξύ άλλων, οι τοπικοί φορείς χάραξης πολιτικής καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει ένα ενιαίο σύστημα χρωματικής επισήμανσης στο πρόσθιο μέρος των συσκευασιών τροφίμων σε ολόκληρη την ΕΕ, παρέχοντας στους καταναλωτές σαφείς πληροφορίες σχετικά με την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά των τροφίμων.

Οι εκπρόσωποι της επιτροπής NAT συζήτησαν μια σειρά πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο, όπως οι δημόσιες συμβάσεις στον τομέα των τροφίμων για όλους τους δημόσιους φορείς (συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων, των κέντρων ανάρρωσης ασθενών, των οίκων ευγηρίας, των σχολείων, των φυλακών και των κυλικείων τους), καθώς και τοπικά μέτρα υπέρ του θηλασμού.

Βασικές πτυχές είναι η ανάγκη στήριξης των νέων γεωργών, η τόνωση και η υποστήριξη της ανάπτυξης μικρών κοινωνικά ευαισθητοποιημένων γεωργικών εκμεταλλεύσεων καθώς και η ανάπτυξη δικτύων τροφίμων, όπως οι λαϊκές αγορές, όπου οι τοπικοί παραγωγοί προσφέρουν υγιεινά και υψηλής ποιότητας τρόφιμα απευθείας στους καταναλωτές σε λογικές τιμές.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν επίσης οι ανάγκες και οι δυνατότητες των περιφερειών της Ευρώπης στον τομέα του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού, θέματα που αποτελούν μέρος της στρατηγικής της ΕΕ για τη γαλάζια ανάπτυξη. Η συζήτηση βασίστηκε σε πρόσφατες εργασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, από τις οποίες προκύπτει ότι η πλειονότητα των ευρωπαϊκών τοπικών και περιφερειακών αρχών έχουν επίγνωση της αξίας του τουρισμού. Οι περιφερειακές πρωτοβουλίες για τις παράκτιες και τις θαλάσσιες περιοχές συχνά διαφέρουν ως προς τη φύση τους, εφόσον περιλαμβάνουν πεζοπορία και ποδηλατικές διαδρομές, ψάρεμα και ερασιτεχνική αλιεία, διαδρομές στην πόλη και γαστρονομικές δραστηριότητες, παραθαλάσσιες παραδοσιακές διακοπές. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των παράκτιων και θαλάσσιων περιοχών και πόλεων είναι οι πολυάριθμες προκλήσεις, όπως η εποχικότητα, οι περιβαλλοντικές πιέσεις, ο προγραμματισμός και η πρόσβαση σε κεφάλαια. Η διευθέτηση αυτών των προκλήσεων θα επιτρέψει στους φορείς λήψης αποφάσεων να προωθήσουν τον τομέα και να αξιοποιήσουν το πρόσθετο δυναμικό του.

Σύμφωνα με τονΠαγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού του ΟΗΕ  (UNWTO), η Ευρώπη ήταν η περιοχή με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο το 2016. Ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός είναι ο μεγαλύτερος υποτομέας του τουρισμού, που παρέχει απασχόληση σε περίπου 3,2 εκατομμύρια άτομα. Περίπου το ένα τρίτο της συνολικής τουριστικής δραστηριότητας στην Ευρώπη πραγματοποιείται σε παράκτιες περιοχές, ενώ το 51% περίπου των κλινών σε ξενοδοχεία σε όλη την Ευρώπη συγκεντρώνεται σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Παράλληλα με την εκτός έδρας συνεδρίαση της επιτροπής NAT πραγματοποιήθηκε και διάσκεψη με θέμα Το ελαιόλαδο ως βάση της μεσογειακής διατροφής και πολύτιμος σύμμαχος της υγείας.
Συμπληρωματικές πληροφορίες:
Η επιτροπή NAT της Επιτροπής των Περιφερειών έχει εκπονήσει τις ακόλουθες γνωμοδοτήσεις σχετικά με την προώθηση της ισορροπημένης διατροφής:
·         Προς μια βιώσιμη πολιτική τροφίμων της ΕΕ που να δημιουργεί θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στις περιφέρειες και τις πόλεις της Ευρώπης, Arno Kompatscher (IT/EPP), Πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας του Bolzano και περιφερειακός σύμβουλος
·         Σπατάλη τροφίμωνOssi Martikainen (FI/ALDE), τοπικός σύμβουλος του Lapinlahti
Η επιτροπή NAT της Επιτροπής των Περιφερειών έχει εκπονήσει τις ακόλουθες γνωμοδοτήσεις σχετικά με την ανάπτυξη του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού:
·      Μια ευρωπαϊκή στρατηγική για τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό, Vasco Ilídio Alves Cordeiro (PT/PES), Πρόεδρος της αυτόνομης περιφερειακής κυβέρνησης των Αζορών

Χαρίτσης-Παππάς γεμάτοι δηλώσεις με τον Γ.Γ. του ΟΟΣΑ

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, πραγματοποίησαν την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018 συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Άνχελ Γκουρία, στην έδρα του Οργανισμού στο Παρίσι.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου του ΟΟΣΑ 2018, συζητήθηκε η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας -πορεία που επιβεβαιώνεται και από τις προβλέψεις που δημοσιοποίησε χθες για τη χώρα μας ο Οργανισμός- καθώς και η δυνατότητα της Ελλάδας να ολοκληρώσει άμεσα και χωρίς νέες επιβαρύνσεις το πρόγραμμα στήριξης τον ερχόμενο Αύγουστο.
Ο Νίκος Παππάς παρουσίασε στον Άνχελ Γκουρία την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική της Ελλάδας, καθώς και την πορεία υλοποίησης εμβληματικών ψηφιακών έργων, όπως το Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων με προηγμένες ψηφιακές υπογραφές, την Εθνική Υποδομή Ευφυούς Γεωργίας, το Πληροφοριακό Σύστημα παρακολούθησης κυκλοφορίας εντύπων με ειδική σήμανση γραμμωτού κώδικα (barcode) και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου μέσω του συστήματος Video Assistant Referee (VAR). Παράλληλα, εξήγησε στον Γενικό Γραμματέα πως έχει ήδη εγκριθεί η υλοποίηση δεκάδων έργων, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. ευρώ, τα οποία θα συμβάλλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.
Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης συζήτησε με τον κ. Γκουρία την Αναπτυξιακή Στρατηγική της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας έμφαση στις προσπάθειες  για την επαναβιομηχάνιση της χώρας στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνουν η 4η βιομηχανική επανάσταση και η κλιματική αλλαγή, ενώ παρουσίασε αναλυτικά τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Οικονομίας για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των startups, καθώς και τα νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία για τη στοχευμένη χρηματοδότηση της οικονομίας.
Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση  με τον Άνχελ Γκουρία, ο Νίκος Παππάς ανέφερε: «Η Ελλάδα τα καταφέρνει, μπαίνει στη νέα εποχή με αξιώσεις και αυτό αναγνωρίζεται διεθνώς. Η συνεργασία με σημαντικούς Οργανισμούς είναι σίγουρα επωφελής και μπορεί να συμβάλει και στην ανάπτυξη του ψηφιακού τομέα στη χώρα μας. Αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος της κοινωνίας και τις θέτουμε στην καρδιά της νέας εθνικής αναπτυξιακής προσπάθειας».
Ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε: «Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, ανέκτησε το κύρος και τη διεθνή της αξιοπιστία και συμμετέχει πλέον ισότιμα στις διεθνείς εξελίξεις. Με τον κ. Γκουρία συζητήσαμε την Αναπτυξιακή Στρατηγική της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα της χώρας και της οικονομίας. Συμφωνήσαμε πλήρως στους στόχους και τις προτεραιότητες που θέτει η Στρατηγική για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη με επίκεντρο την εργασία, αλλά και για την ανάγκη προωθημένων πολιτικών για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας και τη δικαιότερη κατανομή του πλούτου. Το επόμενο διάστημα θα δουλέψουμε εντατικά για την εμβάθυνση και την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση του αναπτυξιακού μας σχεδίου, αξιοποιώντας και την πλούσια εμπειρία και τεχνογνωσία του ΟΟΣΑ».
Οι δύο Έλληνες Υπουργοί συμφώνησαν με τον Επικεφαλής του ΟΟΣΑ να αναλάβει ο Οργανισμός συμβουλευτικό ρόλο τόσο στη νέα Στρατηγική Ανάπτυξης της Ελλάδας, όσο και στην Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική της χώρας.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΗΝ 7η ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η 7η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Καλαμάτας, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία τη Δευτέρα 28 Μαΐου 2018. Στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, το κοινό είχε τη δυνατότητα να θαυμάσει και να αγοράσει ανθόφυτα, θάμνους και δένδρα, αλλά και εργαλεία και εφόδια, να λάβει πληροφορίες από ειδικούς για τη φροντίδα του κήπου, να παρακολουθήσει καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να χαρεί στιγμές ξεγνοιασιάς.
Εντυπωσιακό υπήρξε το σεμινάριο ανθοδετικής, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης 24 Μαΐου και διενεργήθηκε στο πλαίσιο της Έκθεσης. Όσοι μετέσχουν, δημιούργησαν εντυπωσιακές ανθοσυνθέσεις δικής τους έμπνευσης και με υλικά της επιλογής τους, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτών του ΤΕΙ Πελοποννήσου. Το σεμινάριο έκλεισε με έκθεση των ανθοσυνθέσεων και επίδοση των πιστοποιητικών παρακολούθησης. Σημειώνεται δε ότι το Σάββατο 26/5 θα διενεργηθεί βιωματικό εργαστήριο ανθοδετικής, από τις 20.00 έως τις 22.00, στο χώρο της σκακιέρας.
ΠΟΛΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ!
Επισημαίνεται ότι, στο πλαίσιο της Έκθεσης, έγιναν και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ως ακολούθως: Tην Παρασκευή 25 Μαΐου 2018 και μεταξύ των ωρών 18.00 και 21.00, μαθητές από τάξεις του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας με τους καθηγητές τους θα «γεμίσουν» με μουσική το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, δημιουργώντας μία «μουσική διαδρομή» από την είσοδο του Πάρκου μέχρι την Ανθοκομική Έκθεση.
Το Σάββατο 26 Μαΐου και από 20.00 έως 21.00, δόθηκε συναυλία της Παιδικής Ορχήστρας του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας και του Παιδικού Μελίφωνου. Η Παιδική Ορχήστρα αποτελείται από 14 μαθητές του Ωδείου, από τις τάξεις βιολιού, βιολοντσέλου, φλάουτου, κλαρινέτου, κρουστών και πιάνου και θα τη διευθύνει ο μαέστρος Ιβάν Μάτζαρης. Το Παιδικό Μελίφωνο είναι μία χορωδία που αποτελείται από 30 και πλέον μικρούς μαθητές, υπό την καθοδήγηση της Αλεξάνδρας Μάτζαρη, η οποία επιμελείται την κινησιολογία, αλλά και συνθέτει τραγούδια για τη χορωδία, καθώς και του μαέστρου Ιβάν Μάτζαρη. Στο πιάνο θα συνοδεύσει ο Λουκάς Γεώργας.

Ανοιχτή εκδήλωση στο ΤΕΙ για την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών

Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Ποσοτικής Ανάλυσης Δεδομένων (LAIQDA) του ΤΕΙ Πελοποννήσου, και η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου (ΠΔΕ ΠΕΛΟΠ) συνεχίζουν τη συνεργασία τους με σκοπό την έρευνα για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών εντός των σχολικών δομών. Στο πλαίσιο της δράσης επιμόρφωσης εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη χρήση της Ρομποτικής και Αυτοματισμών στα σχολεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο 2018 και υποστηρίχθηκε τεχνικά και υλικά από το Δίαυλο Καινοτομίας «ο Σπόρος», διοργανώνουν  ανοιχτή εκδήλωση που θα γίνει στο χώρο του ΤΕΙ για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της δράσης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Μαΐου  και ώρα 17:00 – 20:00 στο χώρο του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Ποσοτικής Ανάλυσης Δεδομένων – LAIQDA (ισόγειο παλαιού κτιρίου, αίθουσα 94) του ΤΕΙ Πελοποννήσου (Καλαμάτα) και είναι ανοιχτή για το κοινό.

H ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ...

Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Ποσοτικής Ανάλυσης Δεδομένων (LAIQDA) του ΤΕΙ Πελοποννήσου, και η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου (ΠΔΕ ΠΕΛΟΠ) συνεχίζουν τη συνεργασία τους με σκοπό την έρευνα για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών εντός των σχολικών δομών.
 Στο πλαίσιο της δράσης επιμόρφωσης εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη χρήση της Ρομποτικής και Αυτοματισμών στα σχολεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο 2018 και υποστηρίχθηκε τεχνικά και υλικά από το Δίαυλο Καινοτομίας «ο Σπόρος», σας προσκαλούμε να παραβρεθείτε σε ανοιχτή εκδήλωση που θα γίνει στο χώρο του ΤΕΙ για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της δράσης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018 και ώρα 17:00 - 20:00 στο χώρο του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Ποσοτικής Ανάλυσης Δεδομένων – LAIQDA (ισόγειο παλαιού κτιρίου, αίθουσα 94) του ΤΕΙ Πελοποννήσου (Καλαμάτα) και είναι ανοιχτή για το κοινό.

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Tις ιδιότητες της μεσογειακής και σκανδιναβικής διατροφής, που προάγουν την καλή υγεία και έχουν κερδίσει την αναγνώριση για τη συμβολή τους στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον εξετάζει πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στη διάρκεια της παρουσίασης της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του γραφείου του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη, στην Κοπεγχάγη, παρευρέθηκαν ειδικοί του χώρου ανταλλάσσοντας την εμπειρία τους, ενώ συμμετείχαν κορυφαίοι σεφ, οι οποίοι μπορούν να ασκήσουν σημαντική επιρροή και να σταθούν σύμμαχοι στην προσπάθεια της προώθησης υγιεινών διατροφικών προτύπων. 
Στην έκθεση, αναφέρεται πως η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, που προέρχεται από ελαιοπαραγωγικές χώρες της Ν. Ευρώπης, χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη φυτικών τροφών (φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και δημητριακά) και ελαιόλαδου, από μέτρια πρόσληψη ψαριών και πουλερικών και από χαμηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών, κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένου κρέατος και γλυκών.

ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΕΙΤΕΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

To 6% των Ελλήνων ηλικίας 20-64 ετών κατοικούσαν το 2017 σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat. To 2012 το εν λόγω ποσοστό ήταν 4,7% όπως και το 2007. Συνολικά, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) το 3,8% των πολιτών κατοικούσαν σε άλλο κράτος μέλος από το κράτος της ιθαγένειάς τους το 2017, αυξημένο κατά 2,5% σε σχέση με πριν από δέκα χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα ποσοστά αυτά ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των κρατών-μελών, από 1% για τους πολίτες της Γερμανίας έως 19,7% για τους πολίτες της Ρουμανίας. Επίσης υψηλά ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (15,0%), στην Κροατία (14,0%), στην Πορτογαλία (13,9%), στη Λετονία (12,9%) και στη Βουλγαρία (12,5%). 
Σε γενικές γραμμές, μεγαλύτερη κινητικότητα παρατηρείται στους απόφοιτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ΕΕ, καθώς αποτελούν το 32,4% του συνόλου των πολιτών που έχουν μετοικήσει σε άλλο κράτος-μέλος. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το ποσοστό αυτό είναι 31,4%. Τέλος, παρατηρείται πως το ποσοστό απασχόλησης στους Έλληνες που βρίσκονται σε άλλη χώρα της ΕΕ, είναι κατά 19,5% υψηλότερο από το αντίστοιχο στους κατοίκους της Ελλάδας, (77,3% σε σχέση με 57,8%). Συνολικά στην ΕΕ, η διαφορά είναι 4% (76,1% σε σχέση με 72,1%). (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

ΚΑΥΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ

Δύο συγκεντρώσεις στην Καλαμάτα συμμετείχαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, που κήρυξαν ΓΕΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. 
Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε στην πλατεία 23ης Μαρτίου και στο Εργατικό Κέντρο αυτή του Κέντρου και του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ. Εξ αιτίας της απεργίας υπολειτουργούν έως απέχουν δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες κλπ
Στην απεργία συμμετέχει και η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Μεσσηνίας, με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, αναφέρει πως συμμετέχει «προκειμένου να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στην εφαρμογή των επιπρόσθετων πακέτων μέτρων που προβλέπονται για το 2019. Για όλα αυτά τα μέτρα, τα οποία εφαρμόζονται ήδη και πλήττουν όλους μας, έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας μέσα από το ομόφωνο ψήφισμα της γενικής μας συνελεύσεως την 26/03/2018».
Ήδη από την περασμένη εβδομάδα σε έκτακτη γενική συνέλευση αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία:
- Η έκδοση κοινού ψηφίσματος με τις όμορες ομοσπονδίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και επίδοσή του.
- Συμμετοχή στις κατά τόπους συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας, σε συμπόρευση με άλλες κοινωνικές ομάδες.
Στην Αττική
Αν βρεθείτε αυτό 2ήμερο στην Αττική ή ζείτε στην Αθήνα θα πρέπει να γνωρίζεται πως στην «Πανεθνική Ημέρα Δράσης» και την 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη (30 και 31 Μαΐου). με απεργίες και στάσεις εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας
Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ στην Αττική θα κινούνται από 9 το πρωί έως 9 το βράδυ. Σημειώνεται ότι στην απεργία θα συμμετέχουν όλες οι γραμμές λεωφορείων του ΟΑΣΑ, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών Express Αεροδρομίου. Επίσης, το τραμ θα κινείται μεταξύ 9 το πρωί και 9 το βράδυ. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται ως τις 10:30 πμ., ενώ τα τελευταία δρομολόγια θα πραγματοποιούνται από τις 19:30.
Ακόμη  δεν θα κυκλοφορήσει κανένα δρομολόγιο του Προαστιακού της Αθήνας, καθώς και κανένα δρομολόγιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε όλη την Ελλάδα λόγω 24ωρης απεργίας που εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ). Τέλος, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο του μετρό στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας - Αεροδρόμιο. Τα υπόλοιπα δρομολόγια του μετρό θα πραγματοποιούνται κανονικά.
Αύριο, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία. Σημειώνεται ότι στην απεργία θα συμμετέχουν όλες οι γραμμές λεωφορείων του ΟΑΣΑ, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών Express Αεροδρομίου. Το μετρό (γραμμές 2 και 3) θα κινείται μεταξύ 9 το πρωί και 9 το βράδυ λόγω στάσεων εργασίας των εργαζομένων που προκήρυξε το ΣΕΛΜΑ.
Τις κινητοποιήσεις στα λεωφορεία εξήγγειλε το Σωματείο Εργαζομένων ΟΑΣΑ που αντιδρά στο κλείσιμο του αμαξοστασίου του Ελληνικού και στη συρρίκνωση του συγκοινωνιακού έργου. Τις κινητοποιήσεις στα τρόλεϊ εξήγγειλε η Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ που ζητά, μεταξύ άλλων, προσλήψεις προσωπικού και υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Εξάλλου, προβλήματα θα παρουσιασθούν σήμερα και στις αερομεταφορές, καθώς η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας αποφάσισε να καλέσει τα μέλη της να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ με τρίωρη στάση εργασίας από τις 10:00 έως τις 13:00.

Απεργούν και οι καθηγητές
Τη συμμετοχή της στην απεργία αποφάσισε και η ΟΛΜΕ. Οι καθηγητές ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 30 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία στα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑΛ θα διεξάγονται ενδοσχολικές εξετάσεις.
Συμμετοχή και των δημοσιογράφων
Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, με την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 06.00 π.μ. της Τετάρτης 30 Μαΐου 2018 έως τις 06.00 π.μ. της Πέμπτης 31 Μαΐου 2018 σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αποφάσισαν τα Διοικητικά Συμβούλια των συνεργαζόμενων ενώσεων στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ. Κατόπιν αυτού, την Πέμπτη δεν θα κυκλοφορήσουν τοπικές και Αθηναϊκές εφημερίδες.

Καθηγητής και Ακαδημαϊκός ανακηρύχθηκε Επίτιμος δημότης

Ανήμερα την εορτή του Αγίου Πνεύματος και μετά τη Θεία Λειτουργία και την τέλεση Αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, από τον τιμώντα την εορτή Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας τελετή ανακήρυξης του Επίτιμου Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκού Απόστολου Γεωργιάδη, επιστήμονα με διεθνή ακτινοβολία, σε Επίτιμο Δημότη Καλαμάτας. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Παναγιώτης Καρατζέας ανέγνωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία ανεκηρύχθη Επίτιμος Δημότης ο κ. Γεωργιάδης, «ως ένδειξη τιμής προς το πρόσωπό σας και, επιπλέον, ως αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς σας προς την Επιστήμη του Δικαίου, διεθνώς και στην Ελλάδα, καθώς και προς την ιδιαίτερη πατρίδα σας, την Καλαμάτα», όπως ανεφέρθη προς τον τιμηθέντα. Η απόφαση επεδόθη στον Καθηγητή και Ακαδημαϊκό σε πάπυρο. Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, προσφωνώντας τον κ. Γεωργιάδη στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ανέφερε τα εξής: 
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας και η πόλη της Καλαμάτας αποδίδουν σήμερα την υπέρτατη τιμή προς τον Καθηγητή και Ακαδημαϊκό κ. Απόστολο Γεωργιάδη, ο οποίος πρόβαλε την Καλαμάτα και την πατρίδα μας με τη μεγάλη προσφορά του στην επιστήμη του Δικαίου· και αυτή η προσφορά του έτυχε καθολικής αναγνώρισης από το νομικό κόσμο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Και ασφαλώς, η έκφραση τιμής από την πόλη που γεννήθηκε, δε θα μπορούσε να’ ναι άλλη ημέρα από τη σημερινή, εορτή του Αγίου Πνεύματος, που είναι ο οδηγός του πνεύματος όλων μας, αλλά και ο προστάτης, ο συμβοηθός και ο οδηγητής του νομικού μας κόσμου. Ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός κ. Απόστολος Γεωργιάδης αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα απόλυτης αφιέρωσης στην επιστήμη του Δικαίου για 65 ολόκληρα χρόνια: σπουδές στην Ελλάδα και σε Πανεπιστήμια της Γερμανίας, πάντοτε με Άριστα στους τίτλους των σπουδών του, σπουδαίος Πανεπιστημιακός δάσκαλος και, επίσης, συγγραφέας πολλών νομικών συγγραμμάτων, μονογραφιών και μελετών, στην ελληνική και τη γερμανική γλώσσα.
 Ο ανύστακτος αγώνας του για την επιστήμη, το ειλικρινές ενδιαφέρον του για τους φοιτητές που δίδαξε – και ήταν χιλιάδες – το σπουδαίο διδακτικό ταλέντο του και η βαθιά ανθρώπινη και φιλική συμπεριφορά του προς τους φοιτητές είχαν ως αντίδωρο την πανθομολογούμενη αγάπη προς το πρόσωπό του απ’ αυτούς και την αναγνώριση της τεράστιας προσφοράς του. Ανάλογη ήταν η προσφορά του τιμώμενου σήμερα καθηγητή κ. Γεωργιάδη και στο κοινωνικό και πατριωτικό επίπεδο. Διαρκής ήταν και είναι η αγωνία του για την πορεία της πατρίδος μας, για τη συνεχή βελτίωση του επιπέδου του νομικού μας πολιτισμού, για τη βελτίωση της κατάστασης στα Πανεπιστήμιά μας. Όπου κι όταν κλήθηκε – και δεν αναφέρομαι μόνο στη θητεία του ως Γενικός Διευθυντής Ανώτατης Εκπαίδευσης ή Διοικητής της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας – πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες και έδωσε λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα."

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Το Δημαρχείο επισκέφθηκε ο Νικόλαος Λαμπρόπουλος, εκπρόσωπος κοινοπραξίας 8 εταιρειών («Κοινοπραξία Κτηματολόγιο για την Ανάπτυξη 5»), η οποία πρόκειται να καταρτίσει ως ανάδοχος, για λογαριασμό της Ελληνικό Κτηματολόγιο, το κτηματολόγιο στο υπόλοιπο της Μεσσηνίας. Ο κ. Λαμπρόπουλος έχει εμπειρία του αντικειμένου και της περιοχής μας, καθώς η εταιρεία του ήταν αυτή, η οποία κατήρτισε το Κτηματολόγιο προ εικοσαετίας περίπου στην Καλαμάτα. Ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας γνωστοποίησε στο Δήμαρχο, παρουσία της αρμόδιας Αντιδημάρχου, ότι αυτή τη στιγμή καταρτίζεται το προκαταρκτικό κτηματολογικό υπόβαθρο και ζήτησε τη συνεργασία του Δήμου, ώστε να αποτυπωθούν με άρτιο τρόπο στις περιοχές εκτός των οικισμών οι αγροτικοί δρόμοι και άλλα ορόσημα, αναγκαία για την ορθή προώθηση των εργασιών. Επίσης, σε συνέχεια επιστολής της Ελληνικό Κτηματολόγιο, αναφέρθηκε στην ανάγκη να ορίσει ο Δήμος Καλαμάτας τοπογράφο μηχανικό και δικηγόρο, με τους οποίους θα επικοινωνεί η κοινοπραξία για τα θέματα που αφορούν στην κτηματογράφηση. 
Ο κ. Λαμπρόπουλος ανέφερε ότι για όλο το υπόλοιπο του Νομού Μεσσηνίας, όπου σήμερα δεν υπάρχει κτηματολόγιο, θα λειτουργήσει ένα γραφείο κτηματογράφησης, το οποίο προβλέπεται να βρίσκεται στην Καλαμάτα. Ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι πρέπει να γίνει συστηματική δουλειά και γνωστοποίησε στον εκπρόσωπο της κοινοπραξίας ότι ο Δήμος θα ορίσει μηχανικό και δικηγόρο, όπως ζητείται. Επίσης, του έκανε γνωστό ότι ο Δήμος Καλαμάτας θα οργανώσει συγκέντρωση όλων των Προέδρων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, προκειμένου εκπρόσωπος της κοινοπραξίας να τους εξηγήσει τη σοβαρότητα του εγχειρήματος, προκειμένου αυτοί να βοηθήσουν με την επιτόπια παρουσία τους τη δημιουργία του προκαταρκτικού κτηματολογικού υποβάθρου.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ

Απολύτως ομαλή είναι η λειτουργία των κοινοχρήστων δημοτικών WC, που βρίσκονται το πρώτο ανατολικά του κτηρίου του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου, το δεύτερο στο νοτιοανατολικό άκρο του κεντρικού πάρκινγκ, έναντι της διασταύρωσης Ιατροπούλου και Νέδοντος και το τρίτο στην πλατεία Μαυρομιχάλη. Αυτοί οι χώροι υγιεινής καθαρίζονται από εταιρεία κατ’ επανάληψη σε ημερήσια βάση και εποπτεύονται από τη Δημοτική Αστυνομία και συγκεκριμένο υπάλληλο της Διεύθυνσης Καθαριότητας. 
Οι εργασίες που υπολείπονται για τη βελτίωση της πρόσβασης και την τοποθέτηση σήμανσης στα δύο νέα δημοτικά WC, καθώς και ο ελαιοχρωματισμός του δημοτικού WC στην πλατεία Μαυρομιχάλη, θα πραγματοποιηθούν εντός των προσεχών ημερών. Σημειώνεται ότι η πόλη της Καλαμάτας είναι μεταξύ των ελαχίστων ελληνικών πόλεων που διαθέτουν τέτοιους χώρους και, μάλιστα, με δωρεάν πρόσβαση.

Αεραθλητικό κέντρο για το αλεξίπτωτο πλαγιάς στην Καλαμάτα

Συνάντηση με αθλητές του αλεξίπτωτου πλαγιάς (parapente), εκπροσώπους της Αερολέσχης Καλαμάτας και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Βέργας είχε ο Δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας στο ιστορικό Δημαρχείο. Από το Δήμαρχο ζητήθηκε να γίνουν ενέργειες ώστε να βελτιωθούν οι υποδομές στην πίστα της Άνω Βέργας και στο Filoxenia, όπου καταλήγουν οι πτήσεις με parapente και να τύχει συντονισμού η προσπάθεια για πιστοποίηση της πίστας και της διαδρομής ως αεραθλητικού κέντρου.
Η πιστοποίηση θα γίνει από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Ο κ. Νίκας υποσχέθηκε πως ο Δήμος Καλαμάτας θα προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες, καθώς εξυπηρετεί απολύτως την πόλη και την περιοχή να διαθέτει πιστοποιημένο αεραθλητικό κέντρο, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι ένας από τους καλύτερους γι’ αυτό το είδος αθλητισμού στην Ελλάδα.

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ 25.000 ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

Η αναβάθμιση της πλατφόρμας του ΟΑΕΔ απομένει για να εκδοθεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες και έγγραφο που παρουσίασε το workenter, η διοίκηση του Οργανισμού επιλέγει, τώρα, να αναβαθμίσει την ηλεκτρονική πύλη του ΟΑΕΔ, προκειμένου -όπως αναμένεται- να δεχθεί πάνω από 100.000 αιτήσεις. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αφορά 25.000 θέσεις σε 274 δήμους, με συμβάσεις 8μηνης διάρκειας. Θα επιλεγεί προσωπικό όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Καλά ενημερωμένες πηγές τόνιζαν στο workenter ότι από το δεύτερο 15θήμερο του Ιουνίου ο μηχανισμός του ΟΑΕΔ θα είναι έτοιμος για την έκδοση του μεγάλου προγράμματος.

Το μνημόνιο φεύγει οι υπογραφές του μένουν ...

Βγαίνετε από το μνημόνιο;  και εμείς βγαίνουμε από το σπίτι και πάμε κάπου τριήμερο ( αν έχουμε τίποτα ψιλά) ,αλλά μόλις γυρίσουμε, ενδέχεται να βγούμε στην πόρτα της εισόδου δεκάδες λογαριασμούς για πληρωμή, αν θέλουμε να κρατήσουμε  ζωντανό το σπίτι και να μένουμε μέσα σε αυτό..!  
Μα εδώ τρεμετε μη δεν   πάρετε κάποια δόση χρημάτων ,από τις δανειακές  συμβάσεις που υπογράψατε, και δεν έχετε να πληρώσετε τις υποχρεώσεις της χώρας, στα αλήθεια πανηγυρίζετε αν θα φυγετε απο το μνημόνιο;  
Το μνημόνιο φεύγει οι υπογραφές του μένουν!  
Συντάξεις κομμένες “ φόροι  γραμματόσημα στο γαμ...ι  πρόστιμα” που ελεγε και ο μεγάλος  Τζιμης Πανουσης .
Αλήθεια ποιος φεύγει; 
Βασικά μόνο είναι οι  νεοι Έλληνες που ψάχνουν για μία καλύτερη ζωή στο εξωτερικό .!  Το τι φεύγει και το τι μένει, ελάτε σε μία οικογένεια να μετρήσουμε τις υποχρεώσεις της , για να δείτε πού βρίσκεται το μνημόνιο, το  βιοτικό επίπεδο του Έλληνα και οι υποσχέσεις  σας ,κυβερνώντων και  επίδοξων να κυβερνήσουν, ηγούμενων και προηγούμενων … Αφήστε λοιπόν τις μεγαλοστομίες γιατί δεν πιάνουν  πλέον.. 
Οι ψήφοι είναι μαζεμένοι εκεί που γράφει αναποφάσιστοι, εκεί που γράφει αδιάφοροι,  εκεί που λέει μαύρο και δαγκωτό, και εκεί που ο Έλληνας σαν μόνη απάντηση σε όλα αυτά, δείχνει τις παλάμες του ανοιχτές με τα δέκα δάχτυλα.. 
Είτε λέγεται μνημόνιο είτε λέγεται ανεξάρτητη οικονομική πολιτική ,είτε λέγεται φόρος ,είτε λέγεται φόβος για το μέλλον, ο Έλληνας ξέρει καλά ότι έχασε τη δουλειά του, το μαγαζί του, το μισθό του, το σπίτι του είτε βγήκε στο σφυρί ,είτε πληρώνει ενοίκιο ΕΝΦΙΑ για να το κρατήσει. 
Σκίστε λοιπόν εσεις το μνημόνιο, και  τα λέμε  στην κάλπη , οπου κάποιος  κάλπικος ξανα θα βρεθεί για να τον ψηφίσουμε και να τον χειροκροτήσουμε ...
Θόδωρος  Γαλανόπουλος 

Τρίτη 29 Μαΐου 2018

ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Η ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ

Και με τη βούλα Τατούλη τελικά θεματική αντιπεριφερειάρχης στη θέση Μαντά, η Αντωνία Μπούζα με απόφαση που αναρτήθηκε στην Διαύγεια ασκώντας τα καθήκοντα εκ μέρους της περιφέρειας Πελοποννήσου σε μια σημαντική στιγμή για την εκτέλεση του περιφερειακού έργου...
 Και εις ανώτερα αγαπητή Αντωνία μας και σιδερένια στα καθήκοντα που γνωρίζει καθώς έχει διατελέσει εκτός από περιφερειακός σύμβουλος και για πολλά χρόνια υπεύθυνος τουρισμού στην τότε Νομαρχία Μεσσηνίας και είναι γνώστης των τοπικών προβλημάτων.

14 κλοπές εξιχνιάστηκαν σε Καλαμάτα, Μεσσήνη και Οιχαλία

Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, δεκατέσσερις (14) περιπτώσεις κλοπών και απόπειρας κλοπής, σε τοπικές κοινότητες των Δήμων Μεσσήνης, Καλαμάτας και Οιχαλίας Μεσσηνίας. Για τις υποθέσεις αυτές, κατηγορείται ένας (1) 34χρονος ημεδαπός, ο οποίος βρίσκεται ήδη έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης για παρόμοια αδικήματα. Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής, η οποία περιλαμβάνει και ακόμη έναν (1) 42χρονο ημεδαπό. 
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης αστυνομικής διερεύνησης, που διεξήχθη από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας και μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, εξακριβώθηκε ότι ο 34χρονος, κατά το χρονικό διάστημα από την 6.2.2018 έως και την 14.5.2018, σε τοπικές κοινότητες των Δήμων Μεσσήνης, Καλαμάτας και Οιχαλίας Μεσσηνίας, διέπραξε συνολικά επτά (7) περιπτώσεις κλοπών και μία (1) περίπτωση απόπειρας κλοπής σε αποθήκες, δύο (2) περιπτώσεις κλοπών σε οικίες και τρεις (3) περιπτώσεις κλοπών δίκυκλων μοτοποδηλάτων, τα οποία βρέθηκαν. 
Επιπλέον, ο 34χρονος μαζί με τον 42χρονο, διέπραξαν την 16.4.2018 σε τοπική κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας Μεσσηνίας και ακόμη μία (1) περίπτωση κλοπής σε αποθήκη. Από την παραπάνω εγκληματική του δράση, είχε αφαιρέσει γεωργικά εργαλεία, χρήματα, ποσότητες ελαιολάδου κ.α., που η συνολική τους αξία, ξεπερνά τις -4000- ευρώ, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τους. Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής του, στη διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

ΜΠΗΧΤΕΣ Καφαντάρη σε Τατούλη για τον ΧΑΔΑ

Η υπόθεση διαχείριση απορριμμάτων μπορεί να βρίσκει πεδίο οριστικής επίλυσης με την προώθηση προς υπογραφή του ΣΔΙΤ, ωστόσο τα όσα έρχονται από το παρελθόν είναι στο επίκεντρο. Οι χωματερές ταλαιπωρούν ακόμη και η υπόθεση με τον ΧΑΔΑ της Πύλου βρίσκεται στις δικαστικές αίθουσες, με το ενδιαφέρον να εστιάζει στα όσα σημειώνονται από τους Πέτρο Τατούλη και Δημήτρη Καφαντάρη που βρίσκονται στο εδώλιο ως κατηγορούμενοι για την κατάσταση με την φωτιά που είχε ξεσπάσει στον χώρο. Ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος άφησε επικρίσεις για τα όσα σημειώθηκαν από τον Περιφερειάρχη και τόνισε πως η αρμοδιότητα ανήκε στην Περιφέρεια.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ..ΣΗΡΙΑΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΔΑ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ

Ένα ακόμη επεισόδιο στις δικαστικές αίθουσες θα περιλαμβάνει η όλη υπόθεση που φέρνει στο εδώλιο Τατούλη-Καφαντάρη για την κατάσταση που παρουσιάστηκε στο ΧΑΔΑ της Πύλου. Η εικόνα με τη φωτιά τον Ιούνιο του 2014 και οι αναδεικνυόμενες παραβάσεις στη χωματερή που βρίσκεται στη θέση «Αγ. Νικόλαος» οδήγησαν τους δύο αυτοδιοικητικούς στο εδώλιο με φόντο τη μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει ο δικηγόρος Παναγιώτης Γιαννόπουλος.
Σήμερα, από την όλη διαδικασία απουσίαζε ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος (βρισκόταν στην διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών στην Πύλο), ενώ έδωσε το παρών ο Περιφερειάρχης με τους συνεργάτες του.
Η συνέχεια στην υπόθεση περιελάμβανε την εξέταση μαρτύρων από την πλευρά του δήμου  με τους κυρίους Π. Καρνούσκο (Γ.Γ. του δήμου Πύλου-Νέστορος) και Π. Πετρόπουλο (αντιδήμαρχος) να σημειώνουν μεταξύ άλλων τα εξής:
…πως δεν υπήρξε καύση απορριμμάτων ως ενέργεια από το δήμο, πως ζητούσαν με επίσημα έγγραφα απαντήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς και δεν τις πήραν (όταν για… παράδειγμα ο χώρος ήταν κορεσμένος από τα σκουπιδοδέματα για το τι θα πράξουν), ενώ στην επιχειρηματολογία τους κατατέθηκε η εγκύκλιος 19, με την υποσημείωση πως ο δήμος δεν είχε άλλη αρμοδιότητα πέραν της αποκομιδής και εναπόθεσης απορριμμάτων στον χώρο της χωματερής. Παράλληλα, σημειώθηκε πως η αρμοδιότητα υπόδειξης λύσεων και απομάκρυνσης των σκουπιδοδεμάτων ανήκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, πως η προγραμματική περιλάμβανε και την ίδια και πως είχε ευθύνη η Περιφέρεια για την κατάσταση, ενώ ο δήμος είχε προβεί και έργα στον χώρο…
Ακολούθησε η απολογία του Πέτρου Τατούλη με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου να επικεντρώνει στο δίπτυχο ευθύνης «ΦΟΔΣΑ-δήμοι» σε ότι έχει να κάνει με την διαχείριση και να εστιάζει μεταξύ άλλων στα εξής:
…πως ανέλαβε το 2011 καθήκοντα με πάνω από 120 ΧΑΔΑ. Πως η Περιφέρεια δεν είχε καμία αρμοδιότητα περί διαχείρισης αλλά αυτή ανήκε στους ΦΟΔΣΑ και τους δήμους. Πως ήταν καταστροφική η τακτική που είχε ακολουθηθεί από τις δημοτικές αρχές στο παρελθόν. Πως η Περιφέρεια δεν ανέλαβε την αρμοδιότητα αλλά την ανάθεση έργου από τη Διυπουργική για να οδηγηθεί στην οριστική ολοκληρωμένη διαχείριση και το διαγωνισμό. Πως ακολούθησε και η ανάπλαση των ΧΑΔΑ. Πως δήμοι συνέχιζαν να χρησιμοποιούν κλειστές χωματερές… Πως ο ΦΟΔΣΑ έπρεπε να ελέγχει την κατάσταση εκεί… Πως οι δήμοι ήταν ενήμεροι για τα όσα προέβλεπε ο ΠΕΣΔΑ και πως η περιφέρεια δεν είχε καμία ευθύνη για την απομάκρυνση των σκουπιδοδεμάτων… και πως η συμμετοχή στην προγραμματική σύμβαση είχε να κάνει μόνο με την τεχνική της αναφορά για να αντιμετωπίζονται λειτουργικά προβλήματα.. Και πως δεν έχει καμία εμπλοκή, ευθύνη…
Η δίκη διεκόπη για τις 15 Ιουνίου και αναμένεται με ενδιαφέρον πλέον η θέση του Δ. Καφαντάρη και η απολογία του.

Δημιουργίες του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας στην Κεντρική Αγορά

Συναυλία διοργανώνουν τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας την Παρασκευή 25 Μαϊου 2018 και ώρα 8:30μμ στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας. Το μουσικό πρόγραμμα , που επέλεξαν, περιέχει ροκ, έντεχνη και στο τέλος λαϊκή ελληνική μουσική … σε ένα “JukeBox Live” πάρτυ. Με πολλά μουσικά όργανα και 4 φωνές, θα απολαύσουμε 2 ώρες ελληνικής μουσικής, με πολύ πολύ κέφι και διασκέδαση!! Είσοδος Ελεύθερη 
Παίζουν: Γιάννης Πετρόπουλος: Κιθάρα Δημήτρης Κακούρος: Κιθάρα Κώστας Μουλας: Μπάσσο Νίκος Πολυχρονόπουλος: Μπουζούκι Παναγιώτης Πρεκεζες : Μπουζούκι Παναγιώτης Καλογιάννης: Μπουζούκι Γιάννης Βλαχοδημητρόπουλος: Μπουζούκι Μάριος Λαλέας : Μπουζούκι Πάνος Σωτηρόπουλος : Μπουζούκι Αλέξανδρος Φουκάρας: Μπουζούκι Γιώργος Καλυβας: Μπουζούκι Κωνσταντίνα Σκιαδά : Φλάουτο Ελένη Πανταζή; Φλάουτο Κωνσταντίνα Κιούλου : Κλαρινέτο και πιάνο Αφροδίτη Καράμπελα : Βιολί Ειρήνη Μπορτόνε: Κρουστά Νικόλας Πολυχρονόπουλος: Ντραμς Τραγουδούν: Ευτυχία Μητσέα Ευριδίκη Κουμανάκου Αφροδίτη Καράμπελα Αργύρης Καραγγελής Υπεύθυνοι Καθηγητές και Συντονιστές Αλέξανδρος Φουκάρας και Γιώργος Καλύβας

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ένα ριζοσπαστικό σχέδιο έχει στα σκαριά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα πλαστικά απόβλητα που ρυπαίνουν τις θάλασσες. Η Κομισιόν σκοπεύει να προτείνει την απαγόρευση για τα μίας χρήσης επιτραπέζια σκεύη από πλαστικό και αναμένεται να ανακοινώσει την έκθεσή της τις επόμενες μέρες. Τα καλαμάκια ή τα μαχαιροπήρουνα από πλαστικό μπορεί να απαγορευτούν. Σημαντικές αλλαγές έρχονται στην Ελλάδα με τα πλαστικά καλαμάκια, ενώ ήδη χρεώνονται οι πλαστικές σακούλες για να περιοριστεί η χρήση τους
Σύμφωνα με τα νέα σχέδια, το 2030 θα διατίθενται πλέον μόνο ανακυκλώσιμες πλαστικές συσκευασίες στην αγορά της ΕΕ, η κατανάλωση πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης θα μειωθεί και η σκόπιμη χρήση μικροπλαστικών θα περιοριστεί. Κάθε χρόνο, οι Ευρωπαίοι παράγουν 25 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων και λιγότερο από το 30% αυτών προωθείται για ανακύκλωση. Σε ολόκληρο τον κόσμο, τα πλαστικά υλικά αποτελούν το 85% των απορριμμάτων στις παραλίες. Πλαστικά υλικά καταλήγουν ακόμα και στο πιάτο μας αλλά και στους πνεύμονές μας· μάλιστα, τα μικροπλαστικά που περιέχονται στον αέρα, στο νερό και στα τρόφιμα έχουν άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία μας.

ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Πριν από λίγες ημέρες δόθηκαν στο φως της δημοσιότητας τα φετινά μηχανογραφικά δελτία, στα οποία αποτυπώνονται οι αλλαγές στα επιστημονικά πεδία, με την κατάργηση εκείνου των παιδαγωγικών επιστημών και στις σχολές και τα τμήματα, αφού δεν υπάρχουν πια εκείνα των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, αλλά του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Η ανακοίνωση των μηχανογραφικών, ωστόσο, αναζωπυρώνει το θέμα των επιλογών των σχολών που πρόκειται να κάνουν οι υποψήφιοι, με το πέρας των εξετάσεων.
Όπως πολλοί θα σκεφτούν, η οικονομική κρίση και το ζήτημα της επαγγελματικής αποκατάστασης παίζουν κυρίαρχο ρόλο στις επιλογές των υποψηφίων. «Ήδη στους υποψηφίους και στις οικογένειές τους διαμορφώνεται μια πεποίθηση ότι σήμερα δεν υπάρχει κανένα πτυχίο που μπορεί να αναπαύεται στη βεβαιότητα ότι οδηγεί σε επαγγελματική αποκατάσταση. Παράλληλα, η πεποίθηση ότι η δημόσια απασχόληση έχει κλείσει πόρτες και παράθυρα είναι συντριπτική». Αυτό σχολίασε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Χρήστος Κάτσικας, εκπαιδευτικός αναλυτής.

Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΠΛΕΟΝ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΛΑΜΠΡΗ ημέρα για την Κυπαρισσία καθώς το μεσημέρι ανακηρύχθηκε σε Επίσημη τελετή στην αίθουσα Αλέκος Παπαδόπουλος, ως επίτιμος Δημότης Τριφυλίας, ο ανώτατος Πολιτειακός άρχοντας της χώρας, η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.
%25CE%25A4%25CE%2599%25CE%259C%25CE%2597%25CE%25A4%25CE%2599%25CE%259A%25CE%2597%2B%25CE%25A0%25CE%259B%25CE%2591%25CE%259A%25CE%2595%25CE%25A4%25CE%2591%2B%25CE%25A0%25CE%25A1%25CE%259F%25CE%2595%25CE%2594%25CE%25A1%25CE%259F%25CE%25A3
Τον Πρόεδρο προσφώνησε υποδεχόμενος στην αίθουσα ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κατσίβελας μέσα σε συγκινητικά όμορφη ατμόσφαιρα, με την πρωτεύουσα του Δήμου που κουβαλά μακρά ιστορία μέσα στο χρόνο. Αμέσως μετά ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας κ. Καλκαβούρας ανέγνωσε την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου για την ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας ως επίτιμου Δημότη.
DSC01753
Στην αντιφώνησή του ο κ. Παυλόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις παιδικές μνήμες καθώς η Κυπαρισσία αποτελούν προορισμό εκδρομών με τον σιδηρόδρομο με μνεία μάλιστα στον ιστορικό σταθμό του ΟΣΕ, αλλά και την ιστορική αναφορά στην μυθική πόλη του Ομήρου και το όνομά της νεώτερης πόλης. Ενδιαφέρον είχε η αναφορά του στην εμπέδωση της Ευρωπαικής ενότητας που απαιτούν οι καιροί μας. Αμέσως μετά ακολούθησε η επίσκεψη στο Μητροπολιτικό μέγαρο και ακολούθως επίσημο γεύμα.
DSC01746
Νωρίτερα στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας είδε εκθέματα τοπικής παραδοσιακής φορεσιάς και τα πρώτα ΦΕΚ σύστασης της Κυπαρισσίας μετά την απελευθέρωση της περιοχής από τον Τουρκικό ζυγό. 
«Οι συμβολισμοί της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος έχουν για εμάς, τους Έλληνες, σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία, μιαν πραγματικώς εμβληματική σημασία. Και τούτο διότι μας διδάσκουν την αξία της ενότητας, ως αναντικατάστατου εφοδίου κατά την εκπλήρωση της Εθνικής μας Αποστολής». 
Αυτό τόνισε από την Κυπαρισσία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, για να προσθέσει: 
«Εμείς, οι Έλληνες, ό,τι ιστορικώς σημαντικό το επιτύχαμε υπό όρους αρραγούς ενότητας. Ενώ η διχόνοια και ο διχασμός μας στοίχισαν ακριβά, ακόμη και απώλειες για τον Εθνικό μας Κορμό. Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα ενότητας οφείλουμε να επιτύχουμε όλους τους Εθνικούς μας στόχους, ιδίως δε την υπεράσπιση της Πατρίδας και την θωράκιση των Εθνικών μας Θεμάτων». Εκτός από το νόημα της εορτής της Πεντηκοστής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε, κατά την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη του Δήμου Τριφυλίας, για τη μακρά ιστορία του συγκεκριμένου τόπου. «Ενός τόπου», όπως τόνισε, «με λαμπρή ιστορία αγώνων υπέρ της Πατρίδας και της Ελευθερίας, που χάνεται στα βάθη των αιώνων, αλλά και με μεγάλη πολιτισμική κληρονομιά, από την αρχαιότητα ως την εποχή μας».