Βαρύ τίμημα πλήρωσε η ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, προκειμένου η κυβέρνηση να πείσει τους «έξω» ότι τηρεί με θρησκευτική ευλάβεια τους κανόνες και είναι αξιόπιστη, αφού το υπερπλεόνασμα «ροκάνισε» το ΑΕΠ.
Η Εθνική Τράπεζα, σε ειδική μελέτη της, αναδεικνύει το θέμα και δεν περιορίζεται απλώς στο να επισημάνει τις επιπτώσεις αλλά προχωρά και σε υπολογισμό της ζημιάς: 1,2 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή περίπου 2,1 δις ευρώ μικρότερο ΑΕΠ.
«The fiscal overperformance led to a higher-than-expected fiscal drag in 2017 of about 1.2% of GDP» αναφέρει χαρακτηριστικά η Έκθεση (η δημοσιονομική υπεραπόδοση οδήγησε σε υψηλότερο του αναμενομένου δημοσιονομικό «σύρσιμο» περίπου 1,2% του ΑΕΠ) και να για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία τι σημαίνει αυτό, καταλήγει:
«This drag is consistent with the relatively modest GDP growth outcome of 1.3% y-o-y in 2017 – against initial estimates by the official sector for annual growth of c. 2.5% y-o-y for this year» ήτοι «αυτό το “σύρσιμο” είναι σχετικό με το μάλλον μέτριο αποτέλεσμα της αύξησης του ΑΕΠ κατά 1,3% το 2017 έναντι των αρχικών επίσημων εκτιμήσεων για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5%».
Τα αποκαλυπτήρια της ζημιάς από τη δημοσιονομική υπεραπόδοση, μέσω κυρίως της υπερφορολόγησης (φόροι και εισφορές), είναι η μία όψη του νομίσματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου