Την παραίτησή του από τη θέση του πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας γνωστοποίησε πριν από λίγο σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Νίκος Σακελλαρίου.
Ο κ. Σακελλαρίου σε φορτισμένο κλίμα ανακοίνωσε την παραίτησή του εξαπολύοντας «βολές» για τις διαρροές όσον αφορά στο νόμο Κατρούγκαλου, ενώ σε άλλο σημείο μίλησε για υποχώρηση του κράτους δικαίου.
Με δάκρυα στα μάτια ο παραιτηθείς πρόεδρος τόνισε στους δημοσιογράφους ότι αιτία της παραίτησής του ήταν η πρόσφατη διαρροή πληροφοριών από την διάσκεψη που αφορούσε την εκδίκαση της συνταγματικότητας των περικοπών στις συντάξεις με τον νόμο Κατρούγκαλου. Μίλησε για «αδιανόητη παραβίαση του δικαστικού απορρήτου», λέγοντας ότι δεν μπορεί να το ελέγξει, κάτι το οποίο επιφέρει πλήγμα στο δικαστικό σώμα.
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί του Σαββάτου διέρρευσε η πληροφορία ότι το ΣτΕ έκρινε συνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις που προβλέπονται από τον νόμο Κατρούγκαλου, προκαλώντας στη συνέχεια αντιδράσεις από τους συνταξιούχους.
«Δεν μπορούσα να ασκώ τα καθήκοντά μου με ηρεμία» δήλωσε σε άλλο σημείο χαρακτηριστικά ο κ. Σακελλαρίου.
Ο κ. Σακελλαρίου μίλησε για αδιανόητη και απαράδεκτη παραβίαση του δικαστικού απορρήτου την οποία – όπως είπε – αδυνατούσα να ελέγξω, επέφερε καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία και το κύρος του θεσμού του ΣτΕ και «δεν μου επιτρέπει να εξακολουθώ να ασκώ τα δικαστικά μου καθήκοντά με την δέουσα ηρεμία και νηφαλιότητα».
Έκανε λόγο για μία επώδυνη απόφαση προσθέτοντας ότι «έχω τη συνείδησή μου ήσυχη ότι δεν αποχωρώ αμαχητί».
Ο κ. Σακελλαρίου είπε πως αυτή τη στιγμή η σκέψη του είναι στους απλούς πολίτες, που είναι – όπως είπε θύματα των μνημονίων και της κλιμακούμενης επικυριαρχίας του οικονομικού παράγοντος επί του θεσμικού». Πρόσθεσε πως οι αντοχές τους δοκιμάζονται από τα αλλεπάλληλα οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται με την επίκληση του λεγόμενου δημοσιονομικού συμφέροντος και που συνεπάγονται υπέρογκες γι΄ αυτούς επιβαρύνσεις, λόγω του σωρευτικού τους χαρακτήρα.
Ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΣτΕ ανέφερε ακόμη πως ήδη από την εποχή του πρώτου μνημονίου, ορισμένου συνάδελφοί του, μεταξύ αυτών και ο ίδιος, «είχαμε επισημάνει τη μη συμβατότητα των ρυθμίσεων του μνημονίου με το Σύνταγμα και είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει χωρίς δυστυχώς να εισακουστούμε για την επερχόμενη πλήρη επικυριαρχία του οικονομικού επί του θεσμικού που επηρέασε καίρια, το σύνολο σχεδόν της κρατικής δράσεως και σηματοδότησε την συνακόλουθη υποχώρηση του κράτους Δικαίου και του κοινωνικούς κράτους». ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου