Pages

Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Η κινητικότητα και προσωπικό του Δήμου Καλαμάτας

Το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης απέστειλε εγκύκλιο, η οποία αφορά στην έναρξη του δευτέρου κύκλου του ενιαίου συστήματος κινητικότητας για το έτος 2018. Οι Δήμοι καλούνται να προσδιορίσουν τις ανάγκες τους και να τις γνωστοποιήσουν ηλεκτρονικά στο Υπουργείο μέχρι τις 25 Αυγούστου 2018. 
Ο Δήμος Καλαμάτας έχει εκκινήσει τη σχετική διαδικασία καταγραφής των αναγκών του. Σημειώνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από υπαλλήλους, που υπηρετούν σε άλλες περιοχές, για μετακίνησή τους στην Καλαμάτα, ενώ η κινητικότητα αποτελεί ευκαιρία ώστε ο Δήμος Καλαμάτας να αποκτήσει προσωπικό, που σήμερα στερείται.

ΓΕΡΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΚΛΟΠΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ.

Συνελήφθησαν, σήμερα (31.7.2018) το πρωί, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 22 και 40 ετών, αντίστοιχα, γιατί όπως προέκυψε, χθες (30.7.2018) το μεσημέρι, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, αφαίρεσαν από αποθήκη ημεδαπού εργαλεία, τα οποία βρέθηκαν και αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη τους.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ λαμβάνει η “κόντρα” για το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας

Αρκετή συζήτηση έχει σηκώσει τις τελευταίες ημέρες στην Καλαμάτα, με διάφορες απόψεις να εκφράζονται, η απόφαση που ελήφθη για άρση της άδειας λειτουργίας του Φεστιβάλ Δρόμου, με αφορμή την υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας. Την δική του απάντηση σε όλα αυτά έδωσε σήμερα ο Δήμαρχος της πόλης Παναγιώτης Νίκας.
Μένοντας στο θέμα αυτό, με ξεχωριστό τρόπο διαμαρτυρήθηκαν καλλιτέχνες και μέλη ομάδων που είχαν έρθει στην Καλαμάτα και από το εξωτερικό για να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ δρόμου. Η διαμαρτυρία έγινε στο προαύλιο του Δημαρχειακού Μεγάρου.
Παράλληλα ακολούθησε και ανακοίνωση από το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας:
“Επειδή το Δελτίο Τύπου του Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας αναφορικά με την ακύρωση, είχε φύγει πριν την συνέντευξη τύπου του κ. Δήμαρχου, εδώ κάποιες απαντήσεις σε αυτά που ακούστηκαν σε αυτήν. Είμαστε σοκαρισμένοι…
1. Αυτοχαρακτηρίζεται Φεστιβάλ Δρόμου… Δεν αυτοχαρακτηρίζεται κ. Δήμαρχε. Αυτό είναι το όνομά του… Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας ή στα αγγλικά Kalamata Street Festival το οποίο μάλιστα είναι πανελληνίως γνωστό και πλέον αποκτά αναγνωρισιμότητα στο εξωτερικό.
2. Στο δημαρχείο δεν ήρθαμε από μόνοι μας για να σας ρωτήσουμε… ήρθαμε μετά από τηλεφώνημα που λάβαμε από το γραφείο σας το οποίο μας καλούσε να ακυρώσουμε το φεστιβάλ ενώ ήδη είχε μετατραπεί σε φεστιβάλ αλληλεγγύης. Δεν σας ρωτήσαμε αν θα το κάνουμε, σας ρωτήσαμε αν είναι επίσημη θέση σας η ακύρωση και μας απαντήσατε ότι εμείς θα αποφασίσουμε αλλά εσείς προτείνεται να ακυρωθεί. Όταν δε σας είπαμε ότι έχει μετατραπεί σε φεστιβάλ αλληλεγγύης μας εξηγήσατε ότι αυτά δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά και η αλληλεγγύη χάνεται και καλύτερα το κράτος να πάρει το 1% του προϋπολογισμού που δίνει στους δήμους και να το δώσει στους συγκεκριμένους δήμους (δεν γνωρίζουμε πως καθορίζεται η χρηματοδότηση των δήμων αλλά δεν είναι και χρήσιμο στην συγκεκριμένη συζήτηση).
3. Η ΚΑΝΕ δεν είναι ΜΚΟ, δεν είναι εγγεγραμμένη στο υπουργείο εξωτερικών ή στο υπουργείο εσωτερικών και δεν λαμβάνει χρηματοδοτήσεις από αυτά. Είναι ένας οργανισμός νεολαίας και εκπαίδευσης με την μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας. Ανήκει δε στις εταιρικές μορφές που εντάσσονται στην κοινωνική οικονομία (όπως και οι ΚΟΙΝΣΕΠ). Τώρα βέβαια στην Ελλάδα που το νομικό πλαίσιο είναι χαώδες, είναι αιτιολογημένο να μην γνωρίζουμε την διαφορά μεταξύ ΜΚΟ και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Επίσης η ΚΑΝΕ “βάζει πλάτη” γιατί το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας που δημιούργησε το Κέντρο Νέων Καλαμάτας, είναι μια εθελοντική διοργάνωση και δεν έχει νομική μορφή. Το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας διοργανώνεται από 5μελή ή 6μελή οργανωτική επιτροπή (ανάλογα με την χρονιά) που κάθε χρόνο είναι διαφορετική η σύστασή της ανάλογα με την διαθεσιμότητα των εθελοντών. Μετά από κάθε φεστιβάλ η οργανωτική επιτροπή διαλύεται και επανασυστήνεται στο τέλος της χρονιάς με νέα σύνθεση. Μόνο ένα μέλος της φετινής χρονιάς, υπάρχει από την αρχή του φεστιβάλ.
4. Δεν ήταν η μοναδική εκδήλωση που έγινε στην Μεσσηνία: Στις 27 Ιουλίου έγινε το πανηγύρι στο Διαβολίτσι. Στην σελίδα δε της διοργάνωσης υπάρχει αναρτημένο βίντεο στις 2:24 το πρωί. Ενώ στην σελίδα του δήμου υπάρχει η επίσκεψή σας στις λατρευτικές εκδηλώσεις της πανήγυρις. Άρα γνωρίζετε τουλάχιστον μια εκδήλωση που έγινε.
5. Η άδεια λέει ότι έπρεπε να τελειώσει η μουσική εκδήλωση 11:30 και όχι 11:00 που λέτε στην συνέντευξη τύπου. Η ώρα κοινής ησυχίας είναι όντως 11. Υπάρχει κάποιο λάθος στην άδεια;
6. Η μουσική έκλεισε 1:24 και όχι 1:40. Άρα 2 ώρες μετά την λήξη της ώρας που αναφέρεται στην άδεια και όχι 3. Το ίδιο συνέβη και με το Φεστιβάλ Χορού.
7. Όπως γνωρίζετε το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας, η ΚΑΝΕ και το Κέντρο Νέων Καλαμάτας είναι μη πολιτικοί, μη θρησκευτικοί φορείς/ θεσμοί. Δηλαδή ανεξάρτητοι φορείς. Με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε καμία σχέση, ωστόσο δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε σε κανένα κόμμα, σε κανένα τηλεοπτικό μέσο και σε κανέναν πολίτη να βγάλει τις ανακοινώσεις του και να πει αυτό που πιστεύει. Σας παρακαλώ όταν μιλάτε για εμάς να μην μας μπλέκετε με τα προβλήματα που έχετε με την δικιά σας αντιπολίτευση και να μην μας χρησιμοποιείτε για πολιτικούς σκοπούς. Όταν προσπαθούν να μας φορέσουν κομματικό καπέλο μας εκνευρίζει ιδιαίτερα. Στην ομάδα μας υπάρχουν άτομα από όλους τους πολιτικούς χώρους και όλοι είναι καλοδεχούμενοι. Επίσης στο φεστιβάλ έρχονται εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ κτλ… εμείς όλους τους υποδεχόμαστε ως θεατές και όχι ως εκπροσώπους κομμάτων. Είναι όλοι ίσοι στα μάτια μας. Θα ήταν πολύ όμορφο αν είχατε έρθει μια φορά στο φεστιβάλ για να δείτε ότι δεν κάνουμε διακρίσεις. Θα σας είχαμε υποδεχτεί ως έναν από εμάς.
8. Εργαζόμαστε και εμείς κ. Δήμαρχε, ευτυχώς, και μάλιστα το φεστιβάλ το διοργανώνουμε στον ελεύθερό μας χρόνο εθελοντικά. Δηλαδή τελειώνουμε την δουλειά μας και μετά δουλεύουμε για το φεστιβάλ και μετά πάμε νύχτα σπίτι μας και δεν μπορούμε να κοιμηθούμε από το παρακείμενο πανηγύρι που παίζει μέχρι τις 4 το πρωί. Αλλά έχετε δίκιο, δεν παίρνουμε τηλέφωνο την αστυνομία, ούτε παίρνουμε τηλέφωνο να ενοχλήσουμε εσάς γιατί παρότι δεν μας αρέσει η συγκεκριμένη μουσική πιστεύουμε ότι όλοι έχουν δικαίωμα στην διασκέδαση ανεξαρτήτως προτιμήσεων και μια ενόχληση 2-3 ημερών είναι υποφερτή, ακόμη και αν πηγαίνουμε πιο κουρασμένοι στην δουλειά μας το άλλο πρωί.
9. Δεν κάναμε φεστιβάλ ούτε το Σάββατο, ούτε την Κυριακή. Οι θεατές και οι καλλιτέχνες έκαναν αυτοσχέδιες εκδηλώσεις και παρουσιάσεις γιατί δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που κάνατε. Μας ανακαλέσατε την άδεια και δεν μπορούσαμε να το κάνουμε. Υπάρχουν και σχετικά βίντεο και φωτογραφίες με την ομάδα των 100 εθελοντών να ξεστήνει τις κατασκευές και να καθαρίζει το φεστιβάλ. Ο βασικός παραγωγός της ομάδας του ΦΔΚ έκανε μια ανακοίνωση μπροστά στον κόσμο όπου ξεκάθαρα ενημερώνει τον κόσμο ότι ΦΔΚ δεν υπάρχει ποιά λόγω της ανάκλησης της άδειας. Μάλιστα αρκετοί ήταν οι φίλοι του φεστιβάλ που μας κατηγόρησαν ότι το αφήσαμε να γίνει αμαχητί.
10. Βαρβαρότητα για εσάς είναι η ροκ μουσική, βαρβαρότητα για κάποιον άλλο είναι το σκυλάδικο. Αν πάμε την συζήτηση στο ποια μουσική μας αρέσει και ποια όχι, ποια μουσική ανεχόμαστε και ποια όχι, νομίζω χάνουμε το νόημα μια ελεύθερης κοινωνίας που χωράει τους πάντες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι χωράμε και εμείς σε αυτή τη πόλη.
11. Κύριε δήμαρχε δεν είναι δυνατό να σβήσεις like στο facebook. Αν δείτε στην σελίδα μας δεν έχουμε σβήσει ποτέ σχόλιο κάποιου που αντιτίθεται στο φεστιβάλ. Μακριά από εμάς αυτά τα πράγματα. Αν πιστεύετε ότι έχει γίνει κάτι τέτοιο παρακαλώ ζητήστε δικαστική εντολή για να σας δώσει το ίδιο το μέσο τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Από την σελίδα του δήμου όμως κάποιος σβήνει τα σχόλια των πολιτών. Αν χρειαστεί υπάρχουν print screen. Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να μας κατηγορείτε για κάτι τέτοιο την στιγμή που εμείς έχουμε αποδείξεις ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει στην σελίδα του Δήμου Καλαμάτας. Αν πραγματικά πιστεύετε στην ελευθερία του λόγου, θα πρέπει να επιπλήξετε αυτούς που σας μεταφέρουν αυτά τα ψεύδη γιατί σας εκθέτουν και είναι κρίμα.
12. Όταν ένα πανηγύρι γίνεται σε χωριό δικαιολογείται λοιπόν διότι εκεί δεν έχει αρρώστους και εργαζόμενους. Όταν γίνεται στο κέντρο πόλης και παίζει μέχρι τις 4 το πρωί πάλι δικαιολογείται; Και αν ναι με πιο σκεπτικό; Αν ξεκινήσουμε να διαχωρίζουμε τις εκδηλώσεις σε αυτές που δικαιολογούνται να παρανομούν και σε αυτές που δεν δικαιολογούνται τότε μάλλον ακυρώνουμε τον νομοθέτη. Αν συμφωνήσουμε ότι όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο νόμο τότε πρέπει και οι εκδηλώσεις του δήμου να κλείνουν στις 11 το καλοκαίρι και στις 10 το χειμώνα. Εμείς δεν τολμήσαμε λεπτό να πούμε ότι δεν παρανομήσαμε. Μάλιστα το ίδιο θα παραδεχτούμε και στο δικαστήριο και θα πληρώσουμε πιθανό πρόστιμο που θα μας επιβληθεί χωρίς κανέναν παράπονο γιατί αυτό θα είναι το δίκαιο. Εμείς δεν καταλαβαίνουμε την αυστηρότητα της δικιά σας απόφασης σε σύγκριση με την αντιμετώπιση άλλων παρόμοιων λαθών άλλων διοργανώσεων.
13. Όσον αφορά το Φεστιβάλ Χορού, γνωρίζουμε ότι το έκλεισε η αστυνομία. Οπότε κάποιον ενόχλησε. Τώρα γιατί η αστυνομία δεν υπέβαλε μηνύσεις είναι μια άλλη συζήτηση. Καλά έκανε και δεν υπέβαλε μήνυση σε ένα τόσο όμορφο γεγονός.
14. Η κοινωνία ας κάνει ότι πιστεύει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό. Γιατί επιμένετε τόσο πολύ στην συνέντευξη τύπου για την ακύρωση του Φεστιβάλ στην τοπική του ΣΥΡΙΖΑ; Παρακαλώ ας μείνουμε στο θέμα μας που είναι η ακύρωση μιας ανεξάρτητης πολιτιστικής εκδήλωσης και μιας εκδήλωσης αλληλεγγύης και ας μην αποπροσανατολίζουμε την κοινωνία. Είναι τουλάχιστον άτοπο και δεν συμβάλει στην ουσία της συζήτησης.
Σίγουρα θα πρέπει να κάνετε μια σοβαρή συζήτηση με αυτούς που σας μεταφέρουν όλες τις ανωτέρω πληροφορίες. Δεν πιστεύουμε ότι έχετε την σωστή πληροφόρηση και πραγματικά πιστεύουμε ότι έχετε καλές προθέσεις. Ωστόσο τα περισσότερα που αναφέρατε στην συνέντευξη τύπου δεν είναι ακριβή.
Είμαστε πάντα ανοικτοί σε επικοινωνία με εσάς και με τον Δήμο Καλαμάτας εν γένει. Άλλωστε έχουμε αποδείξει ότι συμμετέχουμε ενεργά σε όσες δραστηριότητες του Δήμου μας έχει ζητηθεί και φυσικά θα συμμετέχουμε και στο μέλλον”.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ρεμάτων ζητά ο Νίκας από Τατούλη

Σύμφωνα με το άρθρο 224 του «Κλεισθένη», η αρμοδιότητα του καθαρισμού όλων των ρεμάτων ανήκει στις Περιφέρειες. Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, σε επικοινωνία του με τον Περιφερειάρχη, ζήτησε να υπάρξει άμεσα ο καλύτερος δυνατός συντονισμός, μαζί με την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων, ώστε όλα τα ρέματα (εντός και εκτός σχεδίου) να έχουν καθαρισθεί πριν τις βροχές του φθινοπώρου.

ΚΥΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Συγκλονίζει το κύμα αλληλεγγύης και η κινητοποίηση που έχει υπάρξει για στήριξη των συνανθρώπων μας που δοκιμάζονται μετά την βιβλική καταστροφή. Άμεση και η κινητοποίηση στην περιοχή μας, με την ανταπόκριση να είναι συγκινητική κυρίως στη δωρεά αίματος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΜΕΝΕΣ εκτάσεις στην Ελλάδα από το 1984

Θλίψη προκαλεί ο διαδραστικός χάρτης του Αστεροσκοπείου Αθηνών, που αποτυπώνει τα εδάφη που έχουν καεί από το 1984 έως και σήμερα.
Με βάση το διαφορετικό χρώμα που επεξηγείται στο υπόμνημα, ο χρήστης μπορεί να δει ποια περιοχή κάηκε και ποια περίοδο.
Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική καθώς αποτυπώνεται το μέγεθος της διαχρονικής καταστροφής και τα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών και άλλων εκτάσεων που έγιναν στάχτη τη τελευταία 30ετία. Είναι δε μια υπόμνηση των ανθρώπινων ζωών που χάθηκαν, με πιο τραγική περίπτωση - μέχρι πριν λίγες μέρες - τις φονικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο το 2007.

Αποτελεί όμως και ένα χρήσιμο εργαλείο για την προστασία των καμένων εκτάσεων από την οικοπεδοποίηση, εάν και εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση.

Για να δείτε τον χάρτη κάντε κλικ ΕΔΩ.

Αντιπλημμυρική θωράκιση της Νέας Εθνικής Οδού Γαργαλιάνοι – Ρωμανός

Τη σύμβαση υλοποίησης του έργου «Αντιπλημμυρική προστασία και συμπληρωματικά έργα αγροτικής οδοποιίας στη Νέα Εθνική Οδό Γαργαλιάνοι – Ρωμανός» υπέγραψε την Τετάρτη 25 Ιουλίου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Το έργο αυτό θα εξασφαλίσει την αντιπλημμυρική θωράκιση της Νέας Εθνικής Οδού Γαργαλιάνοι – Ρωμανός που υλοποίησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου στη Μεσσηνία, καθώς αποσκοπεί στην ολοκλήρωση των εργασιών στις βοηθητικές οδούς για τη διευθέτηση των προσβάσεων σε παρόδιες ιδιοκτησίες και στην αντιπλημμυρική προστασία του χειμάρρου «Νεραδιάρη».

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

«Υψηλό ρυπαντικό φορτίο στα στραγγίσματα στους Πέντε Δρόμους»

“Η ύπαρξη υψηλού ρυπαντικού φορτίου αποδείχτηκε στα δείγματα ύδατος που ελήφθησαν από το ρυάκι  στο πρανές της Ε.Ο. Καλαμάτας Σπάρτης στο ύψος των Πέντε Δρόμων προερχόμενο από τα στραγγίσματα που παράγονται στην περιοχή διαχείρισης των απορριμμάτων της Καλαμάτας στην Μαραθόλακκα.» Αυτό αναφέρει σε δελτίο τύπου ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ Μανώλης Μάκαρης και σημειώνει:
«Συγκεκριμένα τόσο η χημική όσο και η μικροβιολογική ανάλυση -οι οποίες και επισυνάπτονται- ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικές για το μέγεθος της προκαλούμενης ρύπανσης αφού όλοι οι δείκτες ρύπανσης που εξετάστηκαν (Αγωγιμότητα,TSS, COD, BOD, φώσφορος, ολικό άζωτο, κολοβακτηρίδια) ήταν αρκετές φορές πάνω από τα όρια που προβλέπει η Κ.Υ.Α. 5673/400/1997 (Φ.Ε.Κ. 192Β/14-3-1997) για την επεξεργασία των Αστικών Λυμάτων.
Η δημοτική αρχή οφείλει να δράσει άμεσα για μια σειρά θεμάτων που αναδείξαμε κατά την πρόσφατη επίσκεψη της δημοτικής μας παράταξης στην Μαραθόλακκα:
  1. Η αποκατεστημένη χωματερή συνεχίζει να πάσχει αφού νέα ρήγματα έχουν δημιουργηθεί ενώ τα παλαιότερα δεν έχουν αποκατασταθεί
  2. Το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται σε μια μεγάλη ποσότητα τουλάχιστον 3.000 κυβικών μέτρων σύμμικτων απορριμμάτων τα οποία βρίσκονται σε επικλινές έδαφος δίπλα στην αποκατεστημένη χωματερή. Τα στραγγίσματα αυτής της χωματερής οδηγούνται με φυσική ροή στους Πέντε Δρόμους και από εκεί στο ποταμό Νέδοντα. Η χωματερή αυτή χρήζει άμεσης αποκατάστασης και μάλιστα πριν να ξεκινήσουν οι φθινοπωρινές βροχοπτώσεις που θα συμπαρασύρουν στραγγίσματα τα οποία θα ρυπάνουν ξανά τον ποταμό Νέδοντα.
  3. Παρατηρήθηκαν μεγάλες ποσότητες διαρρηγμένων δεμάτων στις θέσεις εναπόθεσης αυτών που θα πρέπει να αποκατασταθούν
  4. Ο compact βιολογικός που έχει εγκατασταθεί στο χώρο της διαχείρισης αδυνατεί να μαζέψει όλα τα παραγόμενα στραγγίδια.»

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΑ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

Ο Δήμαρχος της Σι’αν, Shangguan Jiqing, συνοδευόμενος από 5 υψηλόβαθμα στελέχη του Δήμου της αδελφοποιημένης με την Καλαμάτα κινεζικής μεγαλούπολης, θα επισκεφθεί την Καλαμάτα τον προσεχή Νοέμβριο κατόπιν προσκλήσεως του Δημάρχου Παναγιώτη Ε. Νίκα. Τον κ. Shangguan, που φέρει τον τίτλο του Υφυπουργού της κινεζικής Κυβέρνησης, θα συνοδεύουν ο Διευθυντής της Δημοτικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Αναμόρφωσης της Σι’αν, ο Αναπληρωτής Διευθυντής Γραφείου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Λιανχού, ο Διευθυντής της Νέας Ζώνης Ανάπτυξης Κουτζιάνγκ και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πρωτοκόλλου της Δημοτικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Αναμόρφωσης της Σι’αν. Σημειώνεται ότι η Σι’αν, πολιτισμική πρωτεύουσα της Κίνας και αφετηρία του Δρόμου του Μεταξιού, καθώς και παλαιά αυτοκρατορική πρωτεύουσα, είναι μια πόλη περίπου 10.000.000 κατοίκων. 
Δεν είναι μόνο πόλη της παράδοσης, δεδομένου ότι διαθέτει τεράστιες υποδομές για την άσκηση του εμπορίου, καθώς επίσης και ένα τεχνολογικό πάρκο με δυναμικό 165.000 τεχνικών στελεχών. Ακόμη, είναι έδρα 63 κολεγίων και πανεπιστημίων, από τα οποία αποφοιτούν κάθε χρόνο 300.000 πτυχιούχοι. Κατά τη διάρκεια της επισκέψεως στην Καλαμάτα της αντιπροσωπείας από τη Σι’αν, θα δοθεί η δυνατότητα στις δύο πόλεις να ανασκοπήσουν τους δεσμούς τους ως αδελφές πόλεις και να εξερευνήσουν τις δυνατότητες βαθύτερης συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου και ηλεκτρονικού εμπορίου, της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και σε ποικίλους άλλους τομείς

Στήριξη καπό το Επιμελητήριο Μεσσηνίας για τα μέλη του

Σε εξέλιξη είναι το κύμα αλληλεγγύης σε διάφορες μορφές με φόντο την στήριξη των πληγέντων της Αττικής. Ήδη και από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας σε συνεργασία με τα μέλη του και τις επιχειρήσεις έχουν ήδη τρέξει ενέργειες για την υποστήριξη σε κάθε επίπεδο και και στο πλαίσιο της οικονομικής συνδρομής.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Η ΔΑΚΟΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΕ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται σε περιοχές της Μεσσηνίας με την ελαιοκαλλιέργεια να εμφανίζει έντονα σημάδια δακοπροσβολής. Η Ένωση Μεσσηνίας έχει προχωρήσει στην δημοσιοποίηση φωτογραφιών που έχουν ληφθεί κυρίως από περιοχές της Πυλίας, σημειώνοντας το πρόβλημα και εστιάζοντας στην καθυστερημένη έναρξη του φετινού προγράμματος δακοκτονίας.

Πτώση τζίρου παρά τις θερινές εκπτώσεις

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου
Σ
τα λόγια φαίνεται να μένουν τελικά οι προσδοκίες για ανοδική, από εμπορικής πλευράς, περίοδο των θερινών εκπτώσεων. Κι αυτό διότι οι καταναλωτές για μια σειρά λόγους δείχνουν αδιαφορία.
Η οικονομική δυσπραγία, ως αποτέλεσμα της φορολογικής καταιγίδας που έρχεται μετά τη συμπλήρωση των δηλώσεων εισοδήματος, η υψηλότερη του αναμενομένου ζέστη που σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες και η απρόσμενα μεγάλη φυγή από τα αστικά κέντρα που συντελέστηκε στα μέσα Ιουλίου (σ.σ.: παραδοσιακά το μεγάλο κύμα φυγής είναι στις αρχές Αυγούστου) δεν επέτρεψαν να υπάρξει η αναμενόμενη από τον εμπορικό κόσμο κίνηση. Το πρόβλημα μάλιστα είναι εντονότερο όχι τόσο στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, αλλά στις περιφερειακές αγορές, όπως το Χαλάνδρι, το Μαρούσι, το Κερατσίνι, ο Πειραιάς και η Γλυφάδα, που παρουσίασαν κάμψη τζίρων συγκριτικά με πέρυσι, όπως αναφέρουν πηγές των κατά τόπους εμπορικών συλλόγων, της τάξεως του 10%-25%. Κι αυτό ενώ οι εκπτώσεις αυτή τη φορά είναι ιδιαίτερα δελεαστικές και αγγίζουν έως και το 50% ανά είδος.
Χαρακτηριστικές είναι οι προσφορές σε ένδυση και υπόδηση (αγγίζουν το 40% και 50%), στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη (φτάνουν στο 20%) ή στα είδη οικιακού εξοπλισμού που ξεπερνούν το 20%. Παρά ταύτα, οι δοκιμαζόμενοι Ελληνες καταναλωτές δεν δείχνουν να συγκινούνται, απογοητεύοντας τον εμπορικό κόσμο που μείωσε τις τιμές και είχε μεγάλες προσδοκίες. Παρά την κυβερνητική προσπάθεια να αποδείξει ότι η χώρα περνάει σε μια ομαλότητα και σε κανονικότητα, ο πιεσμένος Ελληνας δεν κινείται σε αντίστοιχα θετική κατεύθυνση, συγκρατώντας τις δαπάνες του. Ηδη εμπορικοί παράγοντες κάνουν λόγο μέχρι και για κάμψη των πωλήσεων συγκριτικά με τις εκπτώσεις το περασμένο καλοκαίρι, αν και πιστεύουν ότι ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί η κατάσταση.
Πανελλαδική υστέρηση
Αντίστοιχα μουδιασμένη παρουσιάστηκε η κίνηση και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με τη Θεσσαλονίκη επίσης να μην παρουσιάζει την κίνηση που οι έμποροι ανέμεναν (πηγές μιλάνε για υποχώρηση πωλήσεων έως και 15% σε σχέση με πέρυσι). Το ίδιο συνέβη στη Λάρισα, στο Ηράκλειο και στα αστικά κέντρα της Πελοποννήσου. Θα πρέπει να τονίσουμε, επίσης, ότι βάσει όσων οι ίδιοι οι έμποροι καταγγέλλουν, σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν τηρηθεί οι εκ του νόμου προδιαγραφές για τις εκπτώσεις, με αποτέλεσμα πλήθος επιχειρήσεων να μην ενημερώνουν σωστά τους καταναλωτές, ενώ και οι υπηρεσίες ελέγχου του υπουργείου Οικονομίας δεν έχουν ακόμα ενεργοποιηθεί πλήρως για να ελέγξουν τυχόν στρεβλά φαινόμενα.
Σε κάθε περίπτωση, η εκπτωτική περίοδος των 50 ημερών περιορίζει σημαντικά τα περιθώρια των μικρομεσαίων εμπόρων να αξιοποιήσουν ουσιαστικά τον θεσμό και να αποκομίσουν κάποιο κέρδος. Ηδη στον εμπορικό κόσμο ακούγεται ότι πρόκειται για υπερβολικά μεγάλο διάστημα που δυσκολεύει τις επιχειρήσεις αντί να τις διευκολύνει. Η εν λόγω συνθήκη σαφώς και είναι θετική για τον καταναλωτή και τις μεγάλες αλυσίδες, όμως είναι βέβαιο ότι οι μικρότερες επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε ανάλογες εκπτώσεις.
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν, πάντως, ότι οι χώροι των οικιακών ειδών, των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών και των καλλυντικών έχουν απώλειες, ενώ ένδυση και υπόδηση κινούνται κάπως καλύτερα, αλλά σαφώς πτωτικά.
Θετική πορεία έχουν τα προϊόντα πολιτισμού, τα είδη δώρων και η αγορά τροφίμων, κι εκεί όμως η κατάσταση απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί θετική. Ενδιαφέρουσα, τέλος, είναι η σύγκριση της πορείας μεταξύ των ίδιων των μεγάλων εμπορικών κέντρων. Αυτά των βορείων προαστίων της πρωτεύουσας δείχνουν σαφή δείγματα συγκράτησης των πωλήσεων σε αξιοπρεπή και υψηλά ποσοστά, σε αντίθεση με αυτά των νότιων και των δυτικών. Ανάλογες είναι και οι διαφορές μεταξύ των malls της Θεσσαλονίκης και του εμπορικού κέντρου της πόλης, που πλήττεται και παρουσιάζει απώλειες.
newmoney

ΤΟ πρώτο ελληνικό εργοστάσιο κατασκευής ανεμογεννητριών

Στη Μάνδρα Αττικής ξεκίνησε τη λειτουργία του το πρώτο ελληνικό εργοστάσιο κατασκευής ανεμογεννητριών. Το εργοστάσιο ανήκει στον όμιλο Eunice, που έχει επίσης την ευθύνη ανάπτυξης και λειτουργίας του πρωτοποριακού έργου TILOS, το οποίο συνδυάζει ανανεώσιμες πηγές (αιολικά, φωτοβολταϊκά) με αποθήκευση ενέργειας (μπαταρίες) για την μέγιστη κάλυψη των αναγκών της Τήλου σε ηλεκτρική ενέργεια. 
Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 4,5 εκατ. ευρώ σε εγκαταστάσεις επιφάνειας 1.300 τ.μ. όπου παράγεται η ελληνική ανεμογεννήτρια EW-16 THETIS, ισχύος 50 κιλοβάτ η οποία ενσωματώνει σύγχρονη τεχνολογία με στόχο τη μέγιστη αποδοτικότητα και διάρκεια ζωής με την ελάχιστη συντήρηση και με δυνατότητα προσαρμογής στις τοπικές συνθήκες του σημείου εγκατάστασης (θάλασσα, βουνό, ένταση ανέμων κλπ.) Το εργοστάσιο έχει δυνατότητα παραγωγής 50 ανεμογεννητριών ετησίως με δυνατότητα αύξησης 30%.

Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΣΙ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας και η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη υπέγραψαν σύμβαση, σε συνέχεια αιτήματος του Δήμου Καλαμάτας και σε εκτέλεση σχετικής απόφασης της Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την οποία ο ΟΑΕΔ παραχωρεί χωρίς αντάλλαγμα στο Δήμο Καλαμάτας τη χρήση εδαφικού τμήματος επιφάνειας 642 τετραγωνικών μέτρων, από τη συνολική οικοπεδική έκταση ιδιοκτησίας του Οργανισμού στο Ασπρόχωμα. Η παραχωρούμενη κατά χρήση και για 99 χρόνια έκταση, η οποία βρίσκεται μπροστά στις εγκαταστάσεις των Σχολών Μαθητείας του ΟΑΕΔ στο Ασπρόχωμα, θα χρησιμοποιηθεί για τη λήψη κυκλοφοριακών μέτρων από το Δήμο Καλαμάτας.
Ο Δήμος θα προβεί στις κατάλληλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ασφαλή διάσχιση εκ μέρους των πεζών της παλαιάς εθνικής οδού Καλαμάτας – Αθήνας μπροστά στις εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ, καθώς επίσης και για να παρασχεθεί η δυνατότητα στους κινούμενους προς Αθήνα οδηγούς να μπορούν να κάνουν αναστροφή και να μη χρειάζεται να φτάσουν στο ΤΕΙ, προκειμένου με ασφάλεια να γυρίσουν και να κατευθυνθούν προς Καλαμάτα

ΣΥΣΚΕΨΗ ΝΙΚΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Σύσκεψη υπό την προεδρία του Δημάρχου και με τη συμμετοχή Αντιδημάρχων και Προέδρων Νομικών Προσώπων, καθώς και Διευθυντών του Δήμου Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε έστω και αργά, με έμφαση στην αντιπυρική προστασία και την πρόληψη των πυρκαϊών. Ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι ζούμε πολύ δύσκολες ώρες ως χώρα και τόνισε ότι εξαιτίας του εθνικού πένθους αναβάλλονται όλες οι εκδηλώσεις του Δήμου μέχρι την προσεχή Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018. 
Ο Π. Νίκας ζήτησε να υπάρξει εντατική προσπάθεια σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει 40 πυροφύλακες, που πρέπει να κάνουν αποψιλώσεις στην Καλαμάτα και στις Κοινότητες του Δήμου. Τα Δημοτικά πυροσβεστικά οχήματα πρέπει να βρίσκονται σε καίρια σημεία για άμεση επέμβαση και, γενικά, τα οχήματα και τα μηχανήματα έργου του Δήμου Καλαμάτας επιβάλλεται να είναι σε άριστη κατάσταση. Επίσης, θα πρέπει οι οδηγοί να έχουν δώσει τρεις τηλεφωνικούς αριθμούς, για να είναι δυνατόν να επικοινωνήσει ο Δήμος μαζί τους ακόμα και τη νύχτα. «Εάν συμβεί κάτι, θα συγκεντρωθούμε όλοι στο παλιό Δημαρχείο για το συντονισμό της κατάστασης», επεσήμανε ο Δήμαρχος τονίζοντας ότι «σβήνουμε κάθε χρόνο δεκάδες φωτιές, πριν αυτές φουντώσουν». Τέλος, ζήτησε η Μαραθόλακκα να ελέγχεται πολλαπλώς. 
Σημειώνεται ότι ο χώρος επεξεργασίας απορριμμάτων έχει αντιπυρικές ζώνες γύρω του, ενώ υπάρχει βυτίο με νερό σε μόνιμη βάση και χώμα για την κατάσβεση πυρκαϊάς. Ο Δήμαρχος ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να είναι γεμάτη όποια δεξαμενή προορίζεται για τον ανεφοδιασμό πυροσβεστικών οχημάτων και είναι του Δήμου. Στη συνέχεια, ο Π. Νίκας αναφέρθηκε σε θέματα κινητικότητας υπαλληλικού προσωπικού, δεδομένης εγκυκλίου από το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που καλεί τους φορείς να προσδιορίσουν τις ανάγκες τους μέχρι 25 Αυγούστου.
 Ο Δήμαρχος τόνισε πως η πόλη είναι ελκυστική και δίδεται η ευκαιρία στο Δήμο να προσελκύσει υπαλλήλους που έχει ανάγκη, όπως επιστημονικό προσωπικό και εργατικό προσωπικό για την Καθαριότητα και το Πράσινο. Ο Δήμος Καλαμάτας θα υποβάλει αρμοδίως τις ανάγκες του, όπως ζητείται. Τέλος, ο Δήμαρχος ζήτησε να γίνει μεθοδική προσπάθεια για τη σύνταξη του προϋπολογισμού 2019. Αναφέρθηκε, επίσης, σε θέματα που προβλέπει ο «Κλεισθένης», ο οποίος είναι νόμος του Κράτους και σε πολλά ζητήματα έχει άμεση εφαρμογή, προβλέπει δε σοβαρές μεταβολές όσον αφορά στη διοικητική διαδικασία του Δήμου, κυρίως για τη Διεύθυνση Οικονομικών.

Σύλληψη 21χρονου στην Καλαμάτα που έβαλε στο μάτι..Ι.Χ.

Συνελήφθη, χθες (28.7.2018) το μεσημέρι, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) Μεσσηνίας, 21χρονος ημεδαπός, γιατί όπως προέκυψε, λίγη ώρα νωρίτερα επιχείρησε να διαρρήξει όχημα ημεδαπού, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει καθώς έγινε αντιληπτός. Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

ΣΕ ΑΣΧΗΜΑ ΧΑΛΙΑ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΕ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ

Μείζον είναι το θέμα με την εικόνα και την κατάσταση που παρουσιάζει το ενδονομαρχιακό οδικό δίκτυο. Αυτή την κατάσταση αντιμετωπίζουν καθημερινά οι οδηγοί του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μεσσηνίας αναγκασμένοι να κάνουν… σλάλομ στους δρόμους για να γλιτώσουν από κλαριά και δέντρα που εξέχουν. Παρότι όλο αυτό έχει επισημανθεί εδώ και καιρό δεν έχει γίνει το παραμικρό όπως αναφέρεται, και πλέον, είναι αναγκασμένοι να στείλουν ένα τελεσίγραφο προς τις τοπικές αρχές διαφορετικά θα περικοπούν δρομολόγια. 
ΤΟ ΚΤΕΛ πάντως έλαβε υπόσχεση προ ωρών ότι θα βελτιωθούν ή θα καθαριστούν ορισμένοι δρόμοι ώστε να μην οδηγηθούν χωριά σε διακοπή δρομολογίων..

24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ανήκει στην ιστορία

92 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, 8 παραστάσεις sold out, 1 παγκόσμια πρεμιέρα, 44 εθελοντές, 80 σπουδαστές χορού στα σεμινάρια, 72 παιδιά στοεργαστήρι χορού για παιδιά, 24 ΑμεΑ με 24 συνοδούς στο σεμινάριο χορού για ΑμεΑ, είναι ένας πρώτος απολογισμός του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάταςπου πραγματοποιήθηκε από τις 13 έως τις 22 Ιουλίου 2018, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λίντας Καπετανέα.
Ο Δήμαρχος της Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας, το Διεθνές Κέντρο Χορού, που ανήκει στην Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση «Φάρις» και διοργανώνει το Φεστιβάλ, και η Kαλλιτεχνική Διευθύντρια ένωσαν τις δυνάμεις τους ώστε να παρουσιαστεί φέτος ένα εξαιρετικά πλούσιο και πολυποίκιλο πρόγραμμα: 28 συνολικά εκδηλώσεις, με 11 ξένες ομάδες χορού –εκ των οποίων οι 7 παρουσίασαν πρώτη φορά έργο τους στην Ελλάδα– 3 ελληνικές ομάδες σύγχρονου χορού, 8 υπαίθριες παραστάσεις χορού στην Κεντρική Πλατεία, 3 σεμινάρια, 1 εργαστήρι χορού για παιδιά, 1 masterclass, 1 έκθεση φωτογραφίας και 1 μουσική βραδιά.
Για δύο περίπου εβδομάδες, η πόλη της Καλαμάτας κινήθηκε σε εορταστικούς ρυθμούς,ακολουθώντας τον παλμό του Φεστιβάλ, της κορυφαίας συνάντησης δημιουργών του σύγχρονου χορού στη χώρα μας. Καλλιτέχνες, κάτοικοι της Καλαμάτας, επισκέπτες, τουρίστες, σπουδαστές των σεμιναρίων, παιδιά, γονείς, ηλικιωμένοι, εθελοντές με τα μπλουζάκια του Φεστιβάλ, έδιναν καθημερινά ραντεβούστο Δημοτικό Στάδιο, κατόπιν στην Κεντρική Πλατεία και από κει στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας– τα τρία σημεία αναφοράς του φετινού Φεστιβάλ. Τα λάβαρα του Φεστιβάλ με το λογότυπο KDF (Kalamata Dance Festival) που σχεδίασε ο Mike Rafailμε κύριο θέμα τον Olivier Sagazan, τον Josef Nadj και το δίδυμο Justine Berthillot & Frédéri Vernier, ανέμιζαν σε κάθε δρόμο, πάρκο και πλατεία, επιτείνοντας την αίσθηση της γιορτής από άκρη σε άκρη της πόλης.
Είκοσι ξένοι δημιουργοί, εκ των οποίων οι δέκα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σημαντικοί έλληνες ερμηνευτές, μεγάλοι δάσκαλοι του χορού, παραστάσεις που συνδύασαν διαφορετικά είδη χορού και διαφορετικές τέχνες, σκιαγράφησαν το προφίλ του φετινού Φεστιβάλ. Ιδιαίτερη έμφαση φέτος δόθηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με δύο εντατικά επαγγελματικά σεμινάρια χορού,  ένα masterclass, ένα εργαστήρι χορού για παιδιά και ένα σεμινάριο χορού για ΑμεΑ.

Οι ξένοι δημιουργοί που έδωσαν φέτος ραντεβού στην Καλαμάτα προέρχονταν από Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ισπανία, Βέλγιο, Μοζαμβίκη, Ελβετία, Σλοβακία, Ιταλία, Ισραήλ, Σουηδία και Ιρλανδία. Μεταξύ αυτών, πρωταγωνίστησαν ο Olivier de Sagazan, ο Josef Nadj που συμμετείχε με παράσταση αλλά και έκθεση φωτογραφίας, ο πρωτοπόρος Wim Vandekeybus με την ιστορική ομάδα Ultima Vez, ηSvalbard Company, το δίδυμο των Αμερικανών Marquese Scott και Poppin John που επίσης πρωτοεμφανίστηκαν στην Ελλάδα, η Compañia Sharon Fridman που άνοιξε θεαματικά το Φεστιβάλ, οι Les Slovaks που σήμαναν την λήξη  και πολλοί άλλοι.

Το φετινό Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στις άγνωστες και αμέτρητες δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος.Οι επισκέπτες κλήθηκαν να αναλογιστούν τις πραγματικές τους δυνάμεις εμπνεόμενοι από τα παραδείγματα χορευτών, δασκάλων, μεγάλων ερμηνευτών, ακροβατών, εικαστικών, μουσικών και ποιητών, που συνεχώς δοκιμάζουν τα όρια του ανθρώπινου σώματος, της κίνησης και της ύπαρξης.

Βασικό ζητούμενο της Λίντας Καπετανέα φέτος,  ήταν επίσης να εδραιωθεί ο διάλογος του χορού με όλες τις τέχνες, προωθώντας τον στοχασμό και την ενασχόληση με το ανθρώπινο σώμα και την κίνηση, σε όλα τα επίπεδα: πρακτικό, φιλοσοφικό, καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα περιελάμβανε από γλυπτική και σύγχρονο τσίρκο μέχρι ζωγραφική και street dance, με έργα που συνδύασαν διαφορετικές μορφές τέχνης.

Το φετινό Φεστιβάλ εγκαινιάστηκε «ανεπίσημα»  από τα παιδιά. Το εξαήμερο εργαστήρι χορού Η Χαμένη Κάλτσα της Βιτόριας Κωτσάλου, που διήρκησε από 6 μέχρι 10 Ιουλίου, γέμισε το Μέγαρο Χορού με παιδικές φωνές και χορευτικές φιγούρες. Παιδιά 4-16 ετών, με ή χωρίς χορευτική εμπειρία, χoρογράφησαν ένα έργο, το οποίο παρουσιάστηκε στις 11 Ιουλίου ως εναρκτήρια δράση του φετινού Φεστιβάλ.

Ταδύο εντατικά επαγγελματικά σεμινάρια χορού του Edivaldo Ernesto και του Peter Jasko   και το masterclass των Marquese Scott και Poppin John που διήρκησαν από 13 μέχρι 22 Ιουλίου, κέρδισαν τις εντυπώσεις:80 επαγγελματίες χορευτές αλλά και σπουδαστές  με απλό ενδιαφέρον και εμπειρία στην κίνηση,δοκίμασαν επί 10 ημέρες τα όρια του σώματός τους, ξεπερνώντας την αυτολογοκρισία και τον αυτοπεριορισμό.
Το πρόγραμμα Dancing My Way της Σοφίας Φ. ∆ρούμπαλη που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» από τις 16 μέχρι τις 20 Ιουλίου, επικεντρώθηκε στις θεραπευτικές και ενταξιακές ιδιότητες του χορού για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ). Η Σοφία Φ. ∆ρούμπαλη σχεδίασε το πρόγραμμα με στόχο να εμπνεύσει, να εκπαιδεύσει και να δώσει τις πρώτες στέρεες βάσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου για το χορό για ΑμεΑ στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την Καλαμάτα, μέσα από την τρέχουσα διεθνή επιστημονική και θεραπευτική προσέγγιση που απαιτεί το πεδίο αυτό.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα των παραστάσεων,  τοπρώτο ραντεβού χορού είχε οριστεί καθημερινά στις 19.00, στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας. Με ελεύθερη είσοδο, οι κάτοικοι της Καλαμάτας, οι επισκέπτες και οι χορευτές παρακολούθησαν 8 συνολικά παραστάσεις: τον Akira Yoshida (Σάββατο 14 Ιουλίου),τον Peter Jasko (Κυριακή 15 Ιουλίου), τον Edivaldo Εrnesto με τονΙσπανό Luis García López, γνωστό και ως Fruta (Δευτέρα 16 Ιουλίου), την Αθανασία Κανελλοπούλου (Τρίτη 17 Ιουλίου), την Liaidain Herriot (Τετάρτη 18 Ιουλίου), τον Tom Weksler (Πέμπτη 19 Ιουλίου), το δίδυμο Marquese Scott και Poppin John (Παρασκευή 20 Ιουλίου) και το ζευγάρι Frédéri Vernier και Justine Berthillot(Σάββατο 21 Ιουλίου). Οκτώ παραστάσεις, οκτώ διαφορετικές προσεγγίσεις στην έρευνα των ορίων του ανθρώπινου σώματος….Τα καλύτερα σχόλια απέσπασαν  επίσης οι δύο Καλαματιανές χορεύτριες, η Ιωάννα Παρασκευόπουλου και ηΜαρία Μπρέγιαννηπου χόρεψαν εκτός προγράμματος την Παρασκευή 20 Ιουλίου.  Αξίζει να σημειωθεί επίσης, πως η παράσταση Noos τωνFrédéri Vernier και Justine Berthillot επαναλήφθηκε και την Κυριακή 22 Ιουλίου στο Costa Navarino.

Ως προς το κυρίως πρόγραμμα παραστάσεων στο Μέγαρο Χορού, παρακολουθήσαμε δύο παραστάσεις καθημερινά, μία στο Στούντιο και μία στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου. Από τις δεκατέσσερις συνολικά παραστάσεις, οι 11 ήταν από ομάδες του εξωτερικού –εκ των οποίων οι 7 πρωτοεμφανίστηκαν στην Ελλάδα– και οι 3 από ελληνικές ομάδες.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε δυναμικά με τον Olivier de Sagazan και το εμβληματικό Transfigurationμια παράσταση που έχει χαρακτηρίσει τον OlivierdeSagazan εδώ και 20 χρόνια, εκφράζοντας την αγωνιώδη προσπάθεια του καλλιτέχνη να δώσει ζωή στο δημιούργημά του, αλλάζοντας ταυτότητες επί σκηνής, μεταμορφωνόμενος σε ζωντανό έργο τέχνης. Τη σκυτάλη στην Κεντρική Σκηνή πήρε κατόπιν η Compania Sharon Fridman με το Free Fall, μια αέρινη χορογραφία για έξι επαγγελματίες χορευτές και είκοσι ντόπιους ερασιτέχνες, με θέμα τα όρια  της σταθερότητας και την πτώση, ως αφετηρία μιας απέραντης ποικιλίας κινήσεων.

Οι Cie Circoncentrique,  ο  Alessandro Maida  και ο Μaxime Pythoud με συνοδό στο πιάνο την Lea Petra, μας παρέσυραν με το Respire σε έναν ανεμοστρόβιλο ακροβατικής ποίησης μέσα από τον ρυθμό της αναπνοής και τη δεξιοτεχνική ευκινησία τους. Οι εκρηκτικοί Ultima Vez του Wim Vandekeybus με το Go Figure Out Yourself αναμετρήθηκαν με το κοινό επί σκηνής σε μια εμψυχωτική performance για την ανθρώπινη συνάντηση: Oι 5 χορευτές μοιράστηκαν τη σκηνή με τους 200 θεατές καταλήγοντας να χορεύουν, να τραγουδούν και να συνυπάρχουν όλοι μαζί στον χώρο της σκηνής.
Ακολούθησαν η.. «εύθραυστη»Thi-Mai Nguyen με το σπαραχτικό solo τηςEtna, ο εκρηκτικός Edivaldo Ernesto, ένας από τους εισηγητές στα εργαστήρια του 24ου Φεστιβάλ, που  με κάθε εκατοστό του κορμιού του και με κομψές «μικροκινήσεις» των δακτύλων παρουσίασε το Tears, ένα σόλο-στοχασμό πάνω στην ανθρώπινη ελευθερία και η παράσταση Cartoon του Anton Lachky, που προσέφερεμια συναρπαστική εμπειρία για τα παιδιά και τους γονείς τους που είχαν από νωρίς κατακλύσει την Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού.
Ο χορογράφος, χορευτής και εικαστικός Josef Nadj και η κοντραμπασίστα Joëlle Léandre συγκίνησαν με το  ποιητικό Penzum, μια σύνθεση χορογραφίας, μουσικής και σχεδίου με  αυτοσχεδιασμό ενώ οιτέσσερις ανατρεπτικοίχορευτές των Svalbard Company  ξεσήκωσαν το κοινό με το All Genius All Idiot, μια προκλητική παράσταση γεμάτη χιούμορ, ενέργεια, ακροβατικά και στοιχεία τσίρκο.

Oι εξωπραγματικές χορευτικές ικανότητες  των  Αμερικανών Marquese Scott & Poppin Johnδύο από τους σημαντικότερους χορευτές animation και poppin στον κόσμο, δημιούργησαν ουρές για αυτόγραφα έξω από την Κεντρική Σκηνή ενώ το Φεστιβάλ έκλεισε με την «παιχνιδιάρικη» αλλά γεμάτη δύναμη και ευαισθησία χορογραφία Journey Home των Les Slovaks.
H συμμετοχή των τριών ελληνικών ομάδων στον Φεστιβάλ- η παράσταση της Κωνσταντίνας ΕυθυμιάδουIn case of Loss, μια συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Xoρού Καλαμάτας που παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα, η παράσταση AΝΩΝΥΜΟ της Τζένης Αργυρίου, μια συμπαραγωγή με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και η παράσταση The Art of Dying των Χριστίνα Γουζέλη & Paul Blackman, μια συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου-επίσης απέσπασε τα καλύτερα σχόλια.
Στο Φουαγιέ του Μεγάρου Χορού μπορούσε κανείς να δει καθημερινά την έκθεση φωτογραφίας Inhancutilitatem του Josef Nadj ανακαλύπτοντας μια ακόμη πλευρά του πολυσχιδούς αυτού καλλιτέχνη, ενώ την Πέμπτη 19 Ιουλίου  οι εκρηκτικοί μουσικοί El Violin Latino και η τραγουδίστρια Yumarya, ξεσήκωσαν με latin jazz μελωδίες τους  θεατές και τους χορευτές, παρασύροντας όλους στη σκηνή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη του Φεστιβάλ στις 13 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκαν  τα αποκαλυπτήρια δύο καλλιτεχνικών δημιουργημάτων, στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Το ένα είναι αφιερωμένο στο Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια και το άλλο στο Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Με τις δύο αυτές αναμνηστικές πλάκες, ο Δήμος Καλαμάτας αποδίδει τιμή προς τους συγκεκριμένους φορείς, δηλαδή προς τους μεγάλους χορηγούς του Φεστιβάλ Χορού, αλλά και όλων των μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην Καλαμάτα.
To Φεστιβάλ εκφράζει τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στονΑναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, και στους παρακάτω χορηγούς και υποστηρικτές:

“Το Οχυρό” στην παλαιά Καρδαμύλη αποκτά αξία

Η έκθεση με τίτλο “Το οχυρό” θα πραγματοποιηθεί στον οχυρό συγκρότημα των Τρουπάκηδων – Μούρτζινων στην παλαιά Καρδαμύλη με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και του Δήμου Δυτικής Μάνης.
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί το Σάββατο  28 Ιουλίου, 8.30μμ.
Το συγκρότημα του γένους των Τρουπάκηδων – Μούρτζινων, μια τυπική οχυρωμένη κατοικία καπετάνιου της Εξω Μάνης της εποχής της Τουρκοκρατίας στην παλαιά Καρδαμύλη, αποκαταστάθηκε πρόσφατα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, φιλοδοξώντας να αποτελέσει ταυτόχρονα χώρο εκπαίδευσης, αλλά και αναλογισμού της κοινωνικής συγκρότησης της περιοχής στη διάρκεια μιας μακράς περιόδου.
Επιμέλεια έκθεσης: Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες: Αρβανίτης Νίκος, Βελώνης Κωστής, Γεροδήμος Βασίλης, Γιαννίση Φοίβη, Γρηγοριάδης Γιάννης, Γυπαράκης Γιώργος, Ισιδώρου Γιάννης, Ιωαννίδης Κώστας, Κοτιώνης Ζήσης, Μπασσάνος Κώστας, Παπακωνσταντίνου Νίνα, Παππά Νίνα, Τσώλης Κώστας, Χανδρής Παντελής, Χριστόπουλος Κώστας, Ψυχούλης Αλέξανδρος
Βασικός άξονας της έκθεσης αποτελεί η διευρυμένη αποκωδικοποίηση των εννοιών που περικλείει ο όρος Οχυρό. Στόχος του εγχειρήματος είναι η διερεύνηση των επιμέρους δομών (αρχιτεκτονικών, κοινωνιολογικών και ανθρωπολογικών) που σχετίζονται με την ιστορική γενεαλογία του οικισμού και η μεταφορά τους σε σύγχρονες εικαστικές προτάσεις (ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, video, φωτογραφία, επιτελέσεις, αρχειακές παραθέσεις). Η οχύρωση, απαραίτητη αμυντική μέθοδος έναντι του επαπειλούμενου κινδύνου, συνυφασμένη με την γεωπολιτική και γεωλογική ιδιαιτερότητα της τοποθεσίας, συγκροτεί ένα ενιαίο σύνολο από υπέργεια και υπόγεια έργα που συνδέονται μεταξύ τους με πλέγματα πολιτισμικών αλληλεπιδράσεων. Η βιοπολιτική της οχύρωσης ως πράξη άμυνας σε συνδυασμό με το ενέργημα του καταφυγίου ως χωρικότητα προστατευμένης διαβίωσης, συνθέτουν μια σειρά από υβριδικά μοντέλα που αναλύουν τον καθημερινό βίο στο πλαίσιο μιας επισφαλούς ανθρωπογεωγραφίας. Ζητήματα όπως η οικιστική αυτονομία, η πατριαρχική οικογένεια ως κυρίαρχη κοινωνική δομή της εποχής, τα φεουδαρχικά κρησφύγετα, οι αμυντικοί μηχανισμοί, η σύνθετη αρχιτεκτονική τυπολογία του συγκροτήματος και οι ύστερες επεμβάσεις αποκατάστασης αποτελέσαν μερικά από τα διεπιστημονικά δεδομένα που συνέθεσαν το πεδίο έρευνας και έμπνευσης για τους 16 συμμετέχοντες εικαστικούς καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες. Οι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες φιλοξενήθηκαν για 4 ημέρες στην Καρδαμύλη από την Πέμπτη 12 έως την Κυριακή 15 Απριλίου. Εκεί ενημερώθηκαν από την έφορο, αρχαιολόγους, ιστορικούς μελετητές και αρχιτέκτονες που συμμετείχαν στην αποκατάσταση και σημερινή χρήση του μνημείου. Η εργαστηριακού τύπου διαμονή (residency) ήταν προσβάσιμη από την τοπική κοινωνία της Μάνης ώστε το κοινό να συμμετέχει ενεργά στις συζητήσεις και στην ερευνητική μεθοδολογία των καλλιτεχνών.
Το “Kardamili Project” είναι μια πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης που δραστηριοποιείται συστηματικά στην ευρύτερη περιοχή της Καρδαμύλης Μεσσηνίας. Με ερευνητικό πεδίο το συγκεκριμένο χωριό της Μάνης κάθε διοργάνωση επικεντρώνεται σε θεματικές που προσφέρουν αλληλεπιδράσεις με την ιδιαιτερότητα του τοπίου, το οικιστικό συμβάν, την κοινωνική συνοχή, την τοπική ανθρωπογεωγραφία. Η πλατφόρμα ιδρύθηκε το 2006 με πρωτεργάτη τον εικαστικό καλλιτέχνη Θεόδωρο Ζαφειρόπουλο, επίκουρο καθηγητή ΕΜΠ, τελεί υπό την αιγίδα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Δήμου Δυτικής Μάνης και υποστηρίζεται από φορείς, ιδιώτες και κατοίκους της περιοχής. Συνεργαζόμενο με καλλιτέχνες, επιμελητές, αρχιτέκτονες, θεωρητικούς και πολιτικούς επιστήμονες το “Kardamili Project” είναι ένα πειραματικό πολιτιστικό εγχείρημα που με εκθεσιακές δραστηριότητες και προγράμματα φιλοξενίας (residency) επιχειρεί να συστήσει και να δημιουργήσει υπέρ-τοπικούς επικοινωνιακούς διαύλους με την σύγχρονη καλλιτεχνική πρακτική.
Μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του “Kardamili Project” έχουν γίνει οι εξής διοργανώσεις σύγχρονης τέχνης: Το 2006 διοργανώθηκε η έκθεση με τίτλο “Opposite Choice / Αντίστροφη επιλογή” (επιμέλεια: Λίνα Τσίκουτα) στο παλιό δημοτικό σχολείο Καρδαμύλης Το 2007 διοργανώθηκε η έκθεση- περίπατος με τίτλο “TransMission / ΕκΠομπή” (επιμέλεια: Μαρίνα Λαγού) στο παλιό δημοτικό σχολείο Καρδαμύλης και σε πολλά σημεία μέσα στο χωριό (καταστήματα, εστιατόρια, ξενοδοχεία, ερειπωμένα κτήρια). Το 2010 διοργανώθηκε το residency – έκθεση με τίτλο “Legitimate Possession / Θεμιτή Κατοχή” (επιμέλεια: Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος) σε κεντρικό εγκαταλελειμμένο ζαχαροπλαστείο με σειρά υπαίθριων διαλέξεων και επιτελεστικών ομιλιών. Το 2012 διοργανώθηκε από την ομάδα “Φιλοπάππου” το residency με τίτλο “OffShore” στην βραχονησίδα Μερόπη που βρίσκεται 400 μ. από την ακτή της Καρδαμύλης. Η έκθεση με τίτλο “Οχυρό” αποτελεί το 5ο μέρος μιας σειράς καλλιτεχνικών δράσεων με στόχο την προβολή, την ανάπτυξη, την έρευνα και τον πολιτιστικό αναστοχασμό, με πρωτογενές υλικό την επιθυμία επιστροφής σε μια μικρή κοινότητα της μεθορίου.

Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, με sms ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Μετά την τραγωδία με τη φωτιά στο Μάτι, όσοι εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες στην περιοχή υποστήριξαν πως κανείς δεν τους προειδοποίησε και τους άφησαν εκεί να καούν. Ενδεικτικές ήταν εξάλλου οι μαρτυρίες ανθρώπους που κατάφεραν να γλιτώσουν από τη μανία της πυρκαγιάς, αλλά και η οργή κατοίκων της περιοχής προς τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο, ο οποίος σήμερα βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές.
Στα χαρτιά το Εθνικό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης 
Το τραγικό της υπόθεσης είναι πως στα χαρτιά υπάρχει από το 2014, στο νόμο του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια  για την αναδιοργάνωση της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, σχέδιο που προέβλεπε την έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων μέσω μαζικών sms.
Τα μαζικά sms που δεν στέλνονται ποτέ
Συγκεκριμένα ο νόμος προέβλεπε Εθνικό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και όριζε αναβάθμιση του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 αλλά και αξιοποίηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ώστε σε συνεργασία με τις εταιρείες η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να αποστέλλει γραπτά μηνύματα στους κατοίκους με οδηγίες για εκκένωση των περιοχών.

ΔΙΑΚΟΣ ΕΒΑΛΕ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΟΝ ΑΜΒΡΟΣΙΟ

Στο παραλήρημα Αμβρόσιου απάντησε ένας διάκος από την Καλαμάτα με ανάρτησή του στο Facebook.  Σε αυτήν – που λίγη ώρα μετά… κατέβηκε – σημειωνόταν:
“Σεβόμαστε τους πάντες ιδιαιτέρως δε τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας , όμως σε έναν συγκεκριμένο υπερήλικα πρέπει κάποιος να του πει ένα… «ΣΚΑΣΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ» σταμάτα να πονάς και να σκανδαλίζεις τον ορθόδοξο και μη κόσμο δεν σου φταίει ο Χριστός και η Εκκλησία σε τίποτε σταμάτησε να τους βάζεις μπροστά για να βγάζεις την κακία σου . Είμαστε παπάδες και τα λόγια μας πρέπει να είναι ΑΜΒΡΟΣΙΑ και ΝΕΚΤΑΡ στις ψυχές των ανθρώπων όχι ΧΟΛΗ και ΞΥΔΙ”.
Με πληροφορίες από iefimerida.gr

Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

4 ΦΩΤΙΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΥΛΙΑ!

Φωτιά ξέσπασε νωρίς το απόγευμα στη Γιάλοβα και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Διβάρι, ωστόσο η άμεση παρέμβαση ισχυρών επίγειων και εναέριων δυνάμεων της πυροσβεστικής είχε ως αποτέλεσμα η φωτιά να ελεγχθεί και να μην πάρει διαστάσεις. Νωρίτερα είχαν εκδηλωθεί πυρκαγιές σε Χανδρινού και Άγιο Κωνσταντίνο στην Πυλία οι οποίες επίσης άμεσα ελέγχθησαν. Παράλληλα πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στο Παλαιόκαστρο με δυνάμεις της πυροσβεστικής να επιχειρούν και στο σημείο εκεί έχοντας θέσει υπό μερικό έλεγχο το μέτωπο, με τη συνδρομή επίγειων δυνάμεων καθώς και εναέριων (δύο PZL κι ένα ελικόπτερο). Υπενθυμίζεται ότι η νότια Πελοπόννησος ήταν σήμερα σύμφωνα με το χάρτη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στις περιοχές με υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

ΕΡΧΕΤΑΙ..ΖΕΣΤΟ ΧΡΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Χρηματοδότηση 150.000 ευρώ από εθνικούς πόρους για την προστασία και ανάδειξη του Κάστρου Καλαμάτας ως του σημαντικότερου βυζαντινού μνημείου της πόλης ενέκρινε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης. Στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την πολιτιστική ανάπτυξη, το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με φορέα υλοποίησης την Εφορία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 
Περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της Πύλης του Κάστρου και την μελέτη φωτισμού του μνημείου. Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, στηρίζει όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.

Άρνηση του Δήμου αλαμάτας να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα wifi4EU

Ανεξήγητη η άρνηση της δημοτικής αρχής Καλαμάτας να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα wifi4EU όπως είχαμε προτείνει από τις 5/6/2018. 
Να σημειωθεί ότι στην  συνεδρίαση της ΠΕΔ Πελοποννήσου αποφασίστηκε η συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα των δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου πλην του Δήμου Καλαμάτας. Συγκεκριμένα υπογράφτηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ των Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου που δήλωσαν ενδιαφέρον, της Π.Ε.Δ. και του το Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Wifi4EU για την δωρεά ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο των Δήμων της Πελοποννήσου.
Το σύστημα WiFi4EU απευθύνεται σε δήμους και χρηματοδοτεί το κόστος εξοπλισμού και εγκατάστασης και μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα από την ένταξη σε κάποιο άλλο πρόγραμμα. Στόχος του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος είναι η ενθάρρυνση των τοπικών αρχών ώστε να αναπτύξουν και να προωθήσουν τις ψηφιακές τους υπηρεσίες, σε τομείς όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η ηλεκτρονική υγεία και ο ηλεκτρονικός τουρισμός μέσω μιας εξειδικευμένης εφαρμογής.
Με αυτόν τον τρόπο, πέρα της γρήγορης και αξιόπιστης σύνδεσης στο internet, οι πολίτες μπορούν να έχουν πολλαπλά οφέλη μέσω του κινητού τους, αλλά και άλλων συσκευών, στον τομέα της άμεσης και χωρίς γραφειοκρατία εξυπηρέτησης του δημότη από τον Δήμο.
Παράλληλα καμία απάντηση δεν έχουμε λάβει για την πρότασή μας για την δημιουργία εφαρμογής για κινητά ή τάμπλετ μιας χρηστικής και δωρεάν πλατφόρμας που να παρουσιάζει και να ενημερώνει τόσο τους Έλληνες όσο και τους ξένους επισκέπτες για τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της ευρύτερης περιοχής της Καλαμάτας, όπως αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, παραλίες, τοπικές εκδρομές, επιχειρήσεις εστίασης και πολλά άλλα.

 Η εφαρμογή αυτή θα προτείνεται σε κάθε άτομο που θα συνδέεται στο ασύρματο internet του Δήμου.
Θα πρόκειται επομένως για έναν σύγχρονο ηλεκτρονικό οδηγό ξενάγησης, όπου ο χρήστης, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του και τον χρόνο που διαθέτει, θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στα αξιοθέατα της πόλης μας μέσα από ένα ελκυστικό αισθητικά περιβάλλον, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, κείμενα και ακουστική ξενάγηση.
Τόσο η Δημοτική Παράταξη «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες» όσο και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Μανώλης Μάκαρης, πιστεύουν ότι είναι επιβεβλημένο να προσαρμοστεί τάχιστα η πόλη στην ψηφιακή εποχή με πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες και την τοπική οικονομία εκμεταλλευόμενη στο έπακρο όλα τα διαθέσιμα προγράμματα.


Μανώλης Μάκαρης
Επικεφαλής Μείζονος Μειοψηφίας
Δήμου Καλαμάτας

Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Πελοποννήσου μαζί στο νέο χάρτη

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις αλλάζουν και το μηχανογραφικό που θα πάρουν στα χέρια τους οι υποψήφιοι της επόμενης χρονιάς δεν θα θυμίζει σε τίποτα όσα ξέραμε. Οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές και τουλάχιστον 8 Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αναμένεται να συγχωνευθούν με Πανεπιστήμια της χώρας. Μεταξύ αυτών εκτιμάται ότι σύντομα θα τρέξουν και οι διαδικασίες που θ’ αφορούν το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Πελοποννήσου.

Ηλιoπαρατήρηση στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης

Ξεχωριστές οι εκδηλώσεις που ξεκίνησαν σήμερα το πρωί στον Αρχαιολογικό χώρο της Μεσσήνης. Η ηλιοπαρατήρηση ήταν στο επίκεντρο ενώ το βράδυ στο πλαίσιο της όλης δράσης Αστρονομία στη Μεσσήνη, ένα μουσικό ταξίδι στο σύμπαν, σειρά παίρνει το 1ο γυμνάσιο της Μεσσήνης και το εκεί προαύλιο.

ΣΧΟΛΕΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Απεστάλησαν προς την αρμόδια υπηρεσία οι ανάγκες για την κάλυψη σε εκπαιδευτικό προσωπικό για τη νέα περίοδο και ο γρήγορος προγραμματισμός υπάρχει αισιοδοξία ότι θα φέρει άμεση κάλυψη των όποιων κενών. Παράλληλα να τονιστεί ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων, με στόχευση όπως διεφάνη από τους σπουδαστές την σχολή κοντά στον τόπο κατοικίας τους και την επαγγελματική αποκατάσταση.

85% των κατοικιών στην Ελλάδα δεν έχει ασφάλεια έναντι πυρκαγιών

Το 85% των κατοικιών στην Ελλάδα δεν έχει ασφάλεια έναντι πυρκαγιών ή άλλων φυσικών καταστροφών. Πρόκειται για ένα έλλειμμα κουλτούρας που έχει η ελληνική κοινωνία σε έναν τομέα που άλλες χώρες έχουν εντελώς διαφορετική προσέγγιση.Και τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ανακούφιση των πληγέντων είναι απλά «ασπιρίνες» για τους περισσότερους εξ αυτών, καθώς έχασαν περιουσίες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ! 
Η καταστροφή σε Ανατολική και Δυτική Αττική φέρνει ακόμη μια φορά στο προσκήνιο το ζήτημα της ασφάλισης κατοικιών. Σήμερα στην Ελλάδα, οι ασφαλισμένες κατοικίες ανέρχονται σε ποσοστό περίπου 15% του συνόλου των κατοικιών. Το γεγονός πως περισσότερες από 8 στις 10 κατοικίες είναι ανασφάλιστες έναντι πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών αποτυπώνει το έλλειμμα κουλτούρας που έχει η ελληνική κοινωνία σε έναν τομέα που άλλες χώρες είναι έτη φωτός μπροστά. Το μόνο ενθαρρυντικό είναι πως τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως το 15% εκείνων που διαθέτουν ασφαλιστική συνείδηση και έχουν ασφαλιστεί έναντι πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών δεν εγκατέλειψαν τα ασφαλιστήριά τους μέσα στην κρίση.

Ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1 ΞΕΒΟΛΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΗΓΕΜΟΝΕΣ ΤΓΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

«Ο νόμος, πλέον, του κράτους, ο “Κλεισθένης Ι”, θεωρώ ότι κάνει κάποια αποφασιστικά βήματα και μας βάζει σε μια νέα μεταρρυθμιστική περίοδο», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, κατά την άφιξή του στην Τρίπολη, προκειμένου να εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στην έναρξη του 9ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Αρκάδων. Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη για την κυβέρνηση «κορυφαίο ζήτημα είναι αυτό της απλής αναλογικής». «Δίνουμε περισσότερο χώρο στη συμμετοχή των πολιτών. Πρόκειται για μια βαθιά μεταρρυθμιστική δημοκρατική τομή που θα μεταφέρει το κέντρο βάρους των αποφάσεων στα Δημοτικά Συμβούλια. Το δημαρχοκεντρικό μοντέλο κλείνει τον κύκλο του», πρόσθεσε. 
Όπως είπε, «ολα δείχνουν ότι υπάρχουν πια νέες δυνατότητες για την Αυτοδιοίκηση και στην υπόθεση της ανάπτυξης, αλλά κυρίως στην εξυπηρέτηση των πολιτών και την εξυπηρέτηση των τοπικών αναγκών. Η Κυβέρνηση έμπρακτα το τελευταίο διάστημα έχει δείξει ότι, παρά τις δυσκολίες, στηρίζει την Αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα τον πρώτο βαθμό κι αυτό αποδεικνύεται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μόνο για την φετινή χρονιά, το 2018, ξεπερνούν τα 850 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων υποδομής, ενώ για ένα βάθος πενταετίας πλησιάζουν τα 2,5 δισ». «Τέτοια χρήματα είχε χρόνια να δει η Αυτοδιοίκηση και είναι θετικό ότι και αυτό συμπίπτει με αυτή τη νέα φάση στην οποία μπαίνει η πατρίδα μας μετά το τέλος του προγράμματος», επεσήμανε. naftemporiki

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Συνελήφθησαν, σήμερα (27.7.2018) το πρωί, στον Κρατικό Αερολιμένα Καλαμάτας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Κρατικού Αερολιμένα Καλαμάτας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, δύο (2) αλλοδαποί, 39χρονος και ανήλικη, αντίστοιχα, για πλαστογραφία, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και παράβαση της Νομοθεσίας για τους Αλλοδαπούς. Ειδικότερα, αστυνομικοί του Αστυνομικού Σταθμού Κρατικού Αερολιμένα Καλαμάτας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, κατά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων των ανωτέρω, οι οποίοι είχαν σκοπό να ταξιδέψουν με πτήση για το Ντίσελντορφ Γερμανίας, διαπίστωσαν ότι τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα ήταν προφανώς πλαστά. Κατά τον αστυνομικό έλεγχο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο (2) Διαβατήρια Αρχών Λουξεμβούργου. Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας

ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΑ ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΑ

Τα ψάρια αποτελούν βασικό συστατικό της διατροφής μας. Η κίνηση στα ιχθυοπωλεία καταγράφεται αυξημένη την περίοδο αυτή, με τους καταναλωτές να έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε μία μεγάλη ποικιλία και σε προσιτές τιμές για όλους.

80 συλλήψεις σε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην Πελοπόννησο

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, πραγματοποιήθηκε χθες (26.7.2018), εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η επιχείρηση οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, έγιναν έλεγχοι σε χίλια επτά (1007) άτομα, εκ των οποίων τα επτακόσια ενενήντα πέντε (795) ήταν ημεδαποί και  διακόσια δώδεκα (212) ήταν αλλοδαποί, καθώς και σε επτακόσια πενήντα πέντε (755) οχήματα.Επιπλέον, προσήχθησαν εκατόν σαράντα έξι (146) άτομα, από τα οποία ογδόντα ένα (81) ήταν ημεδαποί και εξήντα πέντε (65) ήταν αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν ογδόντα (80) άτομα.
Πιο αναλυτικά συνελήφθησαν:
  • Τρεις (3) ημεδαποί στην Αργολίδα, για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Τρεις (3) ημεδαποί στην Αργολίδα, για καταδικαστικά έγγραφα.
  • Τρεις (3) ημεδαποί και δύο (2) αλλοδαποί στην Αργολίδα, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Ένας (1) ημεδαπός στην Αρκαδία, για ναρκωτικά.
  • Τρεις (3) ημεδαποί στην Αρκαδία, για καταδικαστικά έγγραφα.
  • Δύο (2) ημεδαποί κι ένας (1) αλλοδαπός στην Αρκαδία, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Δύο (2) ημεδαποί στην Κορινθία, για ναρκωτικά.
  • Ένας (1) ημεδαπός και μία (1) αλλοδαπή στην Κορινθία, για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της διατάραξης οικιακής ειρήνης και των παραβάσεων των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα.
  • Τρεις (3) ημεδαποί στην Κορινθία, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Δύο (2) αλλοδαποί στην Κορινθία, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.
  • Τρεις (3) ημεδαποί στη Λακωνία, για ναρκωτικά.
  • Δύο (2) ημεδαποί κι ένας (1) αλλοδαπός στη Λακωνία, για καταδικαστικά έγγραφα.
  • Δύο (2) ημεδαποί στη Λακωνία, για παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού.
  • Τρεις (3) ημεδαποί κι ένας (1) αλλοδαπός στη Λακωνία, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Δέκα (10) αλλοδαποί στη Λακωνία, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.
  • Δύο (2) ημεδαποί στη Μεσσηνία, για ναρκωτικά.
  • Ένας (1) ημεδαπός στη Μεσσηνία για κλοπή.
  • Τέσσερις (4) ημεδαποί στη Μεσσηνία, για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Έξι (6) ημεδαποί και ένας (1) αλλοδαπός στη Μεσσηνία, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Δεκαεπτά (17) αλλοδαποί στη Μεσσηνία, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.