Mε προβλήματα διεξήχθη φέτος η σταφιδοπαραγωγή, για δεύτερη συνεχή χρονιά. Ο βροχερός καιρός που επικράτησε κατά την καλλιέργεια διαδέχθηκε την περσινή ανομβρία, προκαλώντας προβλήματα. «Η ζημιά ήταν πολύ μεγάλη, έφτασε και το 50%» εκτίμησε ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιώργος Λαζόγιαννης, «ενώ σε ορισμένα κτήματα δεν μπήκαν καθόλου να τρυγήσουν, αφού δεν υπήρχε αντικείμενο», σημείωσε. Προβλήματα προκλήθηκαν και στις εξαγωγές, καθώς «παρόλο που οι παραγγελίες από το εξωτερικό είναι μεγάλες, δυστυχώς δεν υπάρχει εμπόρευμα για να γίνουν».
«Η Ένωση έχει παραλάβει αυτήν τη στιγμή 300 τόνους, ενώ πέρσι μέχρι το τέλος της χρονιάς είχε παραλάβει 500», δήλωσε ο διευθυντής, Γιάννης Πάζιος, εν αναμονή και της τελικής αποτίμησης των ζημιών. «Η ζήτηση είναι δεδομένη πια από τις αγορές του εξωτερικού, είναι δεδομένη όμως και η μείωση της παραγωγής», παρατήρησε ο ίδιος.
Μείωση της καλλιέργειας
«Η παραγωγή της Πελοποννήσου ανέρχεται στους 20.000 τόνους, όταν παλαιότερα μόνο η Μεσσηνία έδινε περίπου 25.000 τόνους» δήλωσε ο κ. Πάζιος, επισημαίνοντας ότι «εκτός από τα προβλήματα του καιρού, και η επί σειρά ετών χαμηλή τιμή της σταφίδας οδήγησε πολλούς παραγωγούς στην έξοδο από την καλλιέργεια, αφού κρίθηκε ως ασύμφορη λόγω του υψηλού κόστους». Ενδεικτικό στοιχείο της έλλειψης πρώτης ύλης του 2017 ήταν και η ακύρωση συμβολαίων με την Παναιγιάλειο Ένωση, που ξεπερνούσαν τους 5.000 τόνους.
Στα αρνητικά της υπόθεσης ήταν και η απόφαση μόλις πέρυσι να ενταχθεί η σταφίδα στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, σε αντίθεση με την επιδότηση της ελιάς. Τη δεκαετία του ‘80 με τις επιδοτήσεις να σημαδεύουν την ελιά ουσιαστικά η σταφίδα εκτοπίσθηκε, καθιστώντας κρίσιμη την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας για τη διατήρηση του προϊόντος. «Αν θέλει η Πολιτεία να αλλάξει το σκηνικό της παραγωγής στη μαύρη σταφίδα, οφείλει να επιδοτήσει την αναδιάρθρωση, αφού είναι απίθανο κάποιος σήμερα να αναλάβει το κόστος μίας τέτοιας προσπάθειας, που θα αποδώσει καρπούς μετά από τρία χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Πάζιος. Ωστόσο, και η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα της μείωσης της καλλιέργειας στις παραγωγικές αυτές περιοχές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου