Pages

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΧΑΡΙΤΣΗ ΓΙΑ ΠΟΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, μίλησε σήμερα στην ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης με θέμα: Πρόγραμμα «Κλεισθένης Ι» – Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Βασικά σημεία της ομιλίας του Υπουργού Εσωτερικών:
-Mε τον «Κλεισθένη» υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας μια τόσο μεγάλη προσπάθεια ενδοδημοτικής αποκέντρωσης με εμβάθυνση της δημοκρατίας και άνοιγμα της Αυτοδιοίκησηςστην κοινωνία.
-Δίνεται η δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης στα αυτοδιοικητικά πράγματα σε πολίτες, κινήσεις και πρωτοβουλίες που μέχρι τώρα ήταν εκτός των «τειχών».
-Η απλή αναλογική βάζει τέλος στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο και τον μονοπαραταξιακό έλεγχο των επιτροπών. Τελειώνει το καλπονοθευτικό σύστημα στο οποίο ο συνδυασμός του δημάρχου/περιφερειάρχη εξασφάλιζε το 60% των εδρών του συμβουλίου ανεξαρτήτως του ποσοστού που έπαιρνε στον 1ο γύρο.
-Νέοι θεσμοί όπως τα δημοτικά/περιφερειακά δημοψηφίσματα και η ισχυροποίηση των επιτροπών διαβούλευσης και των λαϊκών συνελεύσεων ενισχύουν τη συμμετοχή των πολιτών στα αυτοδιοικητικά πράγματα.
-Εγκαταλείπεται η ισοπεδωτική οικονομική μεταχείριση των ΟΤΑ στη βάση αποκλειστικά και μόνο του πληθυσμιακού κριτηρίου και θεσπίζονται νέα κριτήρια για την κατανομή των ΚΑΠ, όπως το ποσοστό ανεργίας, το τοπικό ΑΕΠ, η χωρική έκταση, το επίπεδο των τοπικών υποδομών, το μήκος των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, ο νησιωτικός ή ορεινός χαρακτήρας, το μήκος του δημοτικού και αγροτικού δικτύου, η δυνατότητα άντλησης τοπικών πόρων κ.α.
Βελτιώσεις του Κλεισθένη
-Ο Κλεισθένης είναι νόμος του Κράτους. Η συζήτηση ωστόσο, με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, για τη βελτίωσή του, όπου υπάρχει περιθώριο, δεν έχει τελειώσει και έτσι μετά από διάλογο και συνεργασία με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης προχωράμε σε δύο βελτιώσεις του νόμου:
  1. Η πρώτη αφορά την αλλαγή του τρόπου εκλογής του προέδρου των κοινοτήτων η οποία θα γίνεται πλέον ανάμεσα στους δύο πρώτους σε ψήφους, υποψηφίους, των δύο πρώτων συνδυασμών.
  2. Η δεύτερη αφορά την αύξηση του ορίου των υποψηφίων για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Με τη βελτιωτική ρύθμιση που θα φέρουμε στη Βουλή, ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και 50%.
-Ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη μια συστηματική προσπάθεια για την ενίσχυση των ΟΤΑ σε όλα τα επίπεδα:
Η Αυτοδιοίκηση δεν έχει ξαναδεί τόσους πολλούς, στοχευμένους σε πραγματικές ανάγκες πόρους
-Αυξήσαμε τη κρατική χρηματοδότηση (ΚΑΠ) για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια περικοπών.
-Αξιοποιήσαμε το ξεχασμένο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΔΕ. Από τα προγράμματα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και της λειψυδρίας δόθηκαν στους ΟΤΑ περισσότερα από 124 εκατ. ευρώ την περίοδο 2015-2018. Θυμίζω ότι αντίστοιχο ποσό για την περίοδο 2012-2014 ήταν λιγότερα από 8 εκατ. ευρώ.
-Πληρώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ με το πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ. ( 134 εκατ. ευρώ την περίοδο 2015-2018).
-Επιπλέον, 41 εκατ. ευρώ δόθηκαν για την ενίσχυση ορεινών και νησιωτικών δήμων.
-Και 95 εκατ. ευρώ διατίθενται τώρα για την αναβάθμιση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και την εναρμόνιση τους με τις προδιαγραφές που ορίζει το νέο προεδρικό διάταγμα.
-Με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση κρίσιμων υποδομών στις τοπικές κοινωνίες που θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες. Περισσότερα από 1,8 δισ. ευρώ από τον Φιλόδημο στους ΟΤΑ μόνο για το 2018 για έργα στην ύδρευση & αποχέτευση, τις κτιριακές υποδομές και την αγροτική οδοποιία. Τόσους πολλούς και στοχευμένους σε πραγματικές ανάγκες, πόρους δεν έχει ξαναδεί η Αυτοδιοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου