Από ψιλό κόσκινο περνούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Α
σφάλισης τα μητρώα των οφειλετών του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, οι οποίοι έχασαν τις διάφορες ρυθμίσεις εξόφλησης ή αναγκάστηκαν να κλείσουν τα βιβλία τους λόγω οικονομικής αδυναμίας κατά την περίοδο της κρίσης.
Ο στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι η διαμόρφωση ενός επικαιροποιημένου μητρώου του προφίλ όλων των οφειλετών, καθώς βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας η πρόταση για τη νέα ρύθμιση των χρεών από ασφαλιστικές οφειλές σε 120 δόσεις, η οποία θα προβλέπει και «κούρεμα» της αρχικής οφειλής επί της οποίας στη συνέχεια προστέθηκαν πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις ύψους 9,896 δισ. ευρώ, τα οποία συνέβαλαν στην εκτίναξη του συνολικού χρέους προς το ΚΕΑΟ στα 34,353 δισ. ευρώ.
Η βασική οφειλή -εκτός των προσαυξήσεων- ανέρχεται στα 24,457 δισ. ευρώ και αφορά το σύνολο των τομέων του ΕΦΚΑ, ανεξάρτητα από την παλαιότητα του χρέους. Ουσιαστικά, από το σύνολο της οφειλής των 34,3 δισ. ευρώ το 28,8% αφορά τις προσαυξήσεις.
Η νέα ρύθμιση θα αφορά οφειλές που έχουν δημιουργηθεί στα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017. Το σύνολο των οφειλετών ανέρχεται σε 1.400.091 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
Οι οφειλέτες
Το μεγαλύτερο πλήθος των οφειλετών σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ συγκεντρώνεται σε τρία ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ και είναι τα εξής:
* τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: 490.785 οφειλέτες με οφειλή 18.183.706.295 ευρώ,
* τ. ΟΑΕΕ: 556.190 οφειλέτες με οφειλή 14.221.901.458 ευρώ και
* τ. ΟΓΑ: 335.562 οφειλέτες με οφειλή 1.520.453.739 ευρώ.
Εκτιμάται ότι η νέα ρύθμιση θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες εγκλωβισμένους οφειλέτες, καθώς πολλοί από αυτούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, έχουν χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων (ν. 4321/2015) ακόμη και για 100 ή 150 ευρώ τον μήνα. Το 69% των περιπτώσεων που έχασαν τη ρύθμιση είχε μηνιαία δόση από 50 έως 300 ευρώ.
Η ρύθμιση θα προβλέπει ότι βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή των οφειλετών σε αυτήν θα είναι η εξόφληση ή η ένταξη σε ρύθμιση των τρεχουσών οφειλών, όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ και ο φόρος εισοδήματος για το 2018 (χρήση 2017).
Ειδική πρόβλεψη θα υπάρχει και για όσους αυτοαπασχολούμενους είναι ήδη σε ηλικία συνταξιοδότησης, αλλά δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση επειδή οι οφειλές τους έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ. Και για αυτήν την κατηγορία των οφειλετών, οι οποίοι εκτιμώνται σε περίπου 25.000, το σχέδιο προβλέπει ακόμη και «κούρεμα» της αρχικής οφειλής μέσω του επανυπολογισμού της συνολικής οφειλής.
Ασφαλιστική ενημερότητα
Στο πλαίσιο της διευκόλυνσης χιλιάδων επαγγελματιών που απώλεσαν τη δυνατότητα ασφαλιστικής ενημερότητας, ήδη «τρέχει» η πρόσφατη ρύθμιση που ψηφίστηκε μέσα στον Δεκέμβριο και δίνει τη δυνατότητα σε άνεργους, πρώην ελεύθερους επαγγελματίες να συμμετέχουν σε προγράμματα επανένταξης του ΟΑΕΔ, χορηγώντας τους ενημερότητα παρά τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, με την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές.
Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα ώστε «άνεργοι, πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι εντάσσονται σε προγράμματα έναρξης ή επανέναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας του ΟΑΕΔ, και οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, αποκτούν ασφαλιστική ενημερότητα και παραμένουν ενήμεροι καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των προγραμμάτων, εφόσον είναι συνεπείς ως προς τις τρέχουσες ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Από το ποσό της επιχορήγησης του ΟΑΕΔ που λαμβάνουν οι ενταγμένοι στα προγράμματα αυτά παρακρατείται ποσοστό 25%, το οποίο αποδίδεται στον ΕΦΚΑ έναντι εξόφλησης των οφειλών τους. Το ύψος της οφειλής των ανωτέρω προσώπων και η µη υπαγωγή τους σε ρύθμιση βεβαιώνεται από τον ΕΦΚΑ».
Από το σύνολο της οφειλής των 34,3 δισ. ευρώ στο ΚΕΑΟ, το 28,8% αφορά τις προσαυξήσεις, ήτοι 9,896 δισ., με τη βασική οφειλή να ανέρχεται στα 24,457 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου