Pages

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

Κουβέλης: «Στη Συμφωνία των Πρεσπών το κομματικό συμφέρον βλάπτει το εθνικό»

Στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις αναφορικά με  τη «Συμφωνία των Πρεσπών» αναφέρθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και στους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία  Χαρίτου. Ο Φώτης Κουβέλης  τόνισε αναφορικά με τη στάση της αντιπολίτευσης ότι «το κομματικό συμφέρον βλάπτει το εθνικό».
 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
-Για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού που φέρνει στη χώρα μας η «Συμφωνία των Πρεσπών».
Φ.Κ «Το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών τέμνει οριζόντια πάρα πολλά κόμματα, με την έννοια ότι υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι δεν ανήκουν στην κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ που θα ψηφίσουν, κατά την εκτίμηση μου, τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως υπάρχουν και άλλοι που ανεξάρτητα αν θα την ψηφίσουν έχουν έντονο τον προβληματισμό τους, όσο και για την αξιολόγηση που κάνουν σε σχέση με τη Συμφωνία και τι αυτή μπορεί να παραγάγει ως πολύ θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα και συνολικότερα για την ευρύτερη περιοχή».
–Για το εάν  ορισμένοι βουλευτές θα υποχρεωθούν να την καταψηφίσουν λόγω κομματικής πειθαρχίας
Φ.Κ «Αυτή είναι η εκτίμησή μου. Διότι αξιολογώντας κανείς τη Συμφωνία των Πρεσπών με όλα τα πολιτικά, οικονομικά, και γενικότερα μεγέθη της εξωτερική πολιτικής, μπορεί να κρίνουν ότι είναι εξαιρετικά θετική και σημαντική αλλά θα την καταψηφίσουν, λόγω του ότι είναι παρούσα η κομματική πειθαρχία, η οποία θέλει να επιβληθεί και μάλλον επιβάλλεται».
—Για το εάν υπερτερεί η κομματική πειθαρχία έναντι  του εθνικού συμφέροντος.
Φ.Κ «Αν συμβεί αυτό και που συμβαίνει, δυστυχέστατα υπερτερεί η κομματική «συνέπεια» και δεν υπηρετείται το εθνικό συμφέρον όπως αυτό απορρέει με τη συμφωνία των Πρεσπών. Έχω την εκτίμηση όμως ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί από αριθμό βουλευτών που είναι πέραν  των βουλευτών που αποτελούν την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ».
—Για το εάν η ΔΗΜΑΡ  φαίνεται ότι δεν θα  ακολουθήσει την κομματική πειθαρχία που τίθεται στο πλαίσιο του ΚΙΝΑΛ.
Φ.Κ «Θα είναι θετικό να το πράξει. Διότι η ΔΗΜΑΡ αλλά και τα στελέχη που έχουν μείνει, σε χρόνο ανύποπτο από τη συμφωνία των Πρεσπών, είχαν πάντοτε την άποψη και την πολιτική θέση ότι το λεγόμενο «Μακεδονικό» ζήτημα πρέπει να επιλυθεί. Και είναι αυτά τα στελέχη που υπερασπίζονται την άποψη ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος, και βρέθηκε, ακόμα και για το όνομα της FYROM. Ένα υπερψηφίσουν θα είναι πράξη συνέπειας, θα είναι πράξη θετική, πράξη που θα υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Και εύχομαι να το πράξουν.
—Ερωτηθείς για το εάν είναι πρωτοφανές όπως λέει η ΝΔ να υπάρχει κυβέρνηση μειοψηφίας σε περίπτωση που αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ.
Φ.Κ «Η αμφισβήτηση της κυβέρνησης γίνεται πάντα από τους βουλευτές. Κατά συνέπεια εάν η ΝΔ  εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, με την αποχώρηση των ΑΝΕΛ ή κάποιων εκ των ΑΝΕΛ ,ας φέρει πρόταση δυσπιστίας.  Όταν τίθεται θέμα δυσπιστίας εκεί θα χρειασθεί η απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών, δηλαδή να στηρίξουν την πρότασή της  151 βουλευτές. Εάν αποσυρθούν από την κυβέρνηση στελέχη των ΑΝΕΛ αυτό δε σημαίνει τίποτα από  την άποψη της συνταγματικής πρόβλεψης και ρύθμισης. Η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει ως κυβέρνηση-αυτός είναι ο σωστός όρος-ανοχής. Αν δει κανείς τον πολιτικό χάρτη στην Ευρώπη, θα διαπιστώσει ότι αυτές οι κυβερνήσεις  υπάρχουν σε πολλές  χώρες. Η δυνατότητα της κυβέρνησης  να παράγει έργο, μπορεί να τραυματισθεί όταν χάσει –πιστεύω ότι δεν θα χάσει– τη στήριξη  της πλειοψηφίας των βουλευτών του Κοινοβουλίου».
—-Για το εάν οι εξελίξεις  μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές.
Φ.Κ «Η επιλογή του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, είναι οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της συνταγματικής θητείας.
—-Για τα εξελίξεις και τις αποκαλύψεις στο σκάνδαλο ΝΟVARTIS  και τις κατηγορίες που αποδίδει η ΝΔ στην κυβέρνηση για θεσμικές παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης.
Φ.Κ «Δεν υπάρχει καμία παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη ασχολείται με την υπόθεση, αξιολογεί τα στοιχεία, και προωθεί τη δικογραφία, όπως κρίνει και θα κρίνει και περαιτέρω. Δεν είμαι εκείνος που θα σπεύσω να εκδώσω προδικαστική απόφαση για τον κ. Μανιαδάκη. Ο αρχικός του χαρακτηρισμός ως προστατευόμενου μάρτυρα στη βάση των στοιχείων που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη υπόθεση, οδήγησαν τη Δικαιοσύνη στο να τον καταστήσει κατηγορούμενο.  Αρχικά προσέφερε ο ίδιος  τον εαυτό του ως προστατευόμενο μάρτυρα. Το ερώτημα  γιατί σήμερα λέει αυτά που λέει είναι άλλης τάξεως ζήτημα. Η  υπεράσπιση της Δικαιοσύνης από κάποιους δικαστές θα πρέπει να γίνεται έναντι όλων. Ο Δικαστής δεν μπορεί να είναι ούτε διάδικος, ούτε να έχει κάποιες απόψεις φιλικότερες προς τον έναν και εχθρικότερες προς τον άλλον. Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ισχύει έναντι όλων των πολιτών και όλων των πολιτικών δυνάμεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου