Την υιοθέτηση των προτάσεων της ΚΕΔΕ για ριζικές λύσεις στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ζήτησε ο κ. Πατούλης από τον Αν. υπουργό Περιβάλλοντος
Τον κώδωνα του κινδύνου για το μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται σε πολλές περιοχές της χώρας και κυρίως στην Αττική στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων εξαιτίας της αδράνειας και της αδιαφορίας της Διοίκησης της Περιφέρειας, έκρουσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη σημερινή σχετική συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης, παρουσία του Αν. υπουργού Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλου.
«Υπάρχει σχέδιο για την Αττική;»
«Ας δούμε λίγο τι γίνεται με την μεγαλύτερη Περιφέρεια της Χώρας μας που δυστυχώς φιλοξενεί τη μεγαλύτερη χωματερή της Ευρώπης. Στις 25/8/2017 ανανεώθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι του ΧΥΤΑ Φυλής με εργασίες που αποσκοπούσαν στην αύξηση της χωρητικότητας του ΧΥΤΑ κατά 3,55 εκ κ.μ., δίνοντας μια παράταση ζωής κατά 2 έτη. Και μετά; Ποιο είναι το σχέδιο σας για την Αττική κ. Υπουργέ; Τι έχετε συμφωνήσει με την κ. Δούρου; Τι ήταν υποχρεωμένη να κάνει η Περιφέρεια Αττικής και τι έκανε τελικά;» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο»
Ο κ. Πατούλης κατηγόρησε την Περιφέρεια της Αττικής ότι δεν έχει κάνει καμία ενέργεια για να βελτιωθεί η κατάσταση εμμένοντας στην πρακτική να πηγαίνουν όλα τα απορρίμματα στη Φυλή και μάλιστα ανεπεξέργαστα, όπως ανέφερε και πρόσθεσε: «Πώς τιμωρεί τις Περιφερειακές αρχές που αδράνησαν, ο νόμος σας κ. Υπουργέ; Πώς θα τις εμπόδιζε εάν είχε θεσμοθετηθεί 5 ή 10 χρόνια νωρίτερα; Και καλά, τον κ. Σγουρό να δεχτώ ότι τον τιμώρησαν οι Πολίτες της Περιφέρειας Αττικής. Την κ. Δούρου; Θα μπορεί ανενόχλητη να καταδικάζει την Περιφέρεια Αττικής μέχρι να έρθει η σειρά της στις εκλογές;. Στο μεγάλο «έγκλημα» για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία που συντελείται, υπάρχουν ευθύνες με ονοματεπώνυμο»
Σ. Φάμελλος: Απαιτείται εθνικό πρόγραμμα για την Αττική η οποία έχει μείνει πίσω
Από την πλευρά του ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε τη βούληση του να συνεργαστεί με την Αυτοδιοίκηση προκειμένου να βρεθούν λύσεις στο ζήτημα και να σταματήσει η χώρα να απειλείται με πρόστιμα.
Μετά και τις σχετικές επισημάνσεις του Προέδρου της ΚΕΔΕ, επισήμανε ότι απαιτείται εθνικό πρόγραμμα για την Αττική προκειμένου να βρεθεί μία ριζική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αναγνωρίζοντας ότι έχει μείνει πίσω.
Ειδικότερα μετά και τις σχετικές προτάσεις που έχει καταθέσει η ΚΕΔΕ και αποδεχόμενος τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η νέα τιμολόγηση των ΚΔΑΥ επισήμανε ότι θα αντιμετωπιστούν μέσω ΚΥΑ των υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών. Επιπρόσθετα ανακοίνωσε ότι με κεντρικούς πόρους θα χρηματοδοτηθούν οι καφέ κάδοι για τη διαλογή βιοαποβλήτων και με τροπολογία που θα κατατεθεί αύριο στη βουλή θα διευκολυνθεί η χωροθέτηση μικρών πράσινων σημείων σε οικισμούς, μέσω της επιτάχυνσης των σχετικών διαδικασιών αδειοδότησης.
Γ. Πατούλης: « Δώστε πόρους στην Αυτοδιοίκηση»
Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως χωρίς σαφή επιχειρησιακό σχεδιασμό και πόρους οι Δήμοι δεν μπορούν να πιάσουν τους στόχους της ανακύκλωσης και σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Η ΚΕΔΕ πολύ έγκαιρα και τεκμηριωμένα έχει κάνει τις προτάσεις της, αλλά αγνοήθηκαν. Πρέπει να συμφωνήσουμε κ. Υπουργέ ότι οι ευθύνες είναι πρωτίστως του κεντρικού κράτους. Που ευκαιριακά «εκπονεί» σχεδιασμούς σε 4 τοίχους χωρίς καμία κοστολόγηση, χωρίς κανένα σχέδιο για την επίτευξη των στόχων που θέτει, χωρίς κανέναν μηχανισμό παρακολούθησης των αποτελεσμάτων. Αν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί πρέπει να δούμε με θάρρος τη νέα εποχή και να μιλήσουμε για κυκλική οικονομία, για πράσινη ανάπτυξη, για νέες θέσεις εργασίας. Γιατί αλλιώς τα σκουπίδια θα μας πνίξουν».
Στη συνεδρίαση παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Δ. Πολιτόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Γ. Ραζής και εκπρόσωπος των ΦΟΔΣΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου