«Κανόνια» τουλάχιστον 7,2 δισ. ευρώ και 3.222 πτωχεύσεις μετρά η ελληνική επιχειρηματική σκηνή για τη δεκαετία 2008-2017, με βάση τα επίσημα στοιχεία που προκύπτουν από τις αποφάσεις κήρυξης εταιρειών σε πτώχευση, στοιχεία που συγκεντρώνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) από τα πτωχευτικά δικαστήρια της χώρας. Και λέμε τουλάχιστον, διότι κατ’ αρχάς τα 7,2 δισ. ευρώ είναι το ποσό παθητικού που συνολικά έχει βεβαιωθεί στη δεκαετία όχι για τις 3.222 κηρυχθείσες πτωχεύσεις, αλλά για πολύ μικρότερο αριθμό, και συγκεκριμένα για 1.391 πτωχεύσεις για τις οποίες περατώθηκαν οι επαληθεύσεις.
Επιπλέον, για αρκετές περιπτώσεις εταιρειών που έχουν καταθέσει αίτηση πτώχευσης εκκρεμούν οι δικαστικές αποφάσεις, ενώ άλλες εταιρείες απλώς διακόπτουν τη λειτουργία τους, «πετούν το κλειδί» κατά το κοινώς λεγόμενο, και δεν καταθέτουν καν αίτηση πτώχευσης. Τα τελευταία χρόνια, εξάλλου, από το 2015 και έπειτα, οπότε ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, επιλέγεται επίσης ο δρόμος από τους πιστωτές, στην περίπτωση που πρόκειται για τράπεζες, της πώλησης ή ανάθεσης της διαχείρισης δανείων σε funds.
Στη διάρκεια της εξεταζόμενης δεκαετίας, το μεγαλύτερο ποσοστό των πτωχεύσεων αφορούσε κεφαλαιουχικές εταιρείες, δηλαδή ανώνυμες ή εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται το 2011 (40,5%) και το μεγαλύτερο το 2016 (56,8%).
Τα πρώτα χρόνια της κρίσης, πάντως, από το 2008 έως το 2011, πάνω από το 40% των επιχειρήσεων που οδηγούνταν σε πτώχευση ήταν ατομικές επιχειρήσεις, εξέλιξη εν πολλοίς αναμενόμενη, δεδομένης της συχνά ασθενούς οικονομικής τους υγείας και των περιορισμένων προοπτικών. Συνολικά στη δεκαετία κηρύχθηκαν σε πτώχευση 1.612 κεφαλαιουχικές εταιρείες, 1.176 ατομικές, 424 προσωπικές (δηλαδή ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες) και 10 εταιρείες λοιπών νομικών μορφών (συνεταιρισμοί, ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες και άγνωστες).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου