Πού αναμένονται πτώσεις από 200 έως 1.000 μόρια - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

 Πού αναμένονται πτώσεις από 200 έως 1.000 μόρια

Πού αναμένονται πτώσεις από 200 έως 1.000 μόρια

Share This
Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των Βάσεων 2019 για την εισαγωγή στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας έχει ήδη ξεκινήσει.
Οι υποψήφιοι πλέον υπέβαλλαν οριστικά τα μηχανογραφικά τους δελτία την περασμένη Παρασκευή και πλέον ξεκινά η επεξεργασία των επιλογών τους, που θα οδηγήσουν στην τελική διαμόρφωση των Βάσεων 2019, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν σε ένα μήνα από σήμερα, κατά τα τέλη Αυγούστου.
Ηδη από τις πρώτες ημέρες μετά το τέλος των Πανελληνίων εξετάσεων 2019, είχαν δημοσιοποιηθεί οι πρώτες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2019, που προέβλεπαν σημαντική πτώση σε τρία επιστημονικά πεδία.
Από την πλευρά του, ο πολύπειρος εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης είχε δηλώσει στο iefimerida ότι «αναμένουμε όντως πτώση στο 2ο και 3ο πεδίο. Προσωπικά “βλέπω” πτώση και στο 1ο πεδίο. Σε ό,τι αφορά το 4ο επιστημονικό πεδίο, εκτιμώ ότι θα ανέβουν λίγο οι υψηλόβαθμες σχολές, που κυμαίνονται γύρω στο 15».
Βάσεις 2019: Ποιες σχολές θα πέσουν έως και κατά 1.000 μόρια
Οι εκτιμήσεις των ειδικών για τις βάσεις 2019 δείχνουν να επιβεβαιώνονται καθώς, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», Ιατρικές, Πολυτεχνικές και Νομικές σχολές θα καταγράψουν πτώσεις που, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα αγγίξουν και τα 200 μόρια σε κεντρικά ιδρύματα. Σε ό,τι αφορά τα περιφερειακά ιδρύματα η πτώση αναμένεται να… ξεφύγει και να φτάσει έως και τα 1.000 μόρια κατά περίπτωση!
Κατά το ίδιο δημοσίευμα, η φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από τρεις βασικές ιδιορρυθμίες:
1) Φέτος, η πορεία των βάσεων στο σύνολό της είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί με ασφάλεια καθώς πάνω από 100 τμήματα είναι καινούργια στο μηχανογραφικό δελτίο. Πρόκειται για την πιο σαρωτική αλλαγή που έχει γίνει μέσα σ’ ένα χρόνο, φέρνοντας ανακατατάξεις στο φετινό μηχανογραφικό. Οι εκπαιδευτικοί αναλυτές είναι πολύ προσεκτικοί σχετικά με τα νέα τμήματα τα οποία έχουν διχάσει τους υποψηφίους και είναι άγνωστο αν η «ανωτατοποίησή» τους (σ.σ.: από ΤΕΙ σε ΑΕΙ) θα δώσε επιπλέον κίνητρο στους υποψηφίους να τα επιλέξουν ή αν θα προκαλέσει αμφιβολίες λόγω της fast track διαδικασίας με την οποία έγιναν πανεπιστήμια μέσα σε λίγους μήνες.
2) Μαζική είναι η συρρίκνωση και των αριστούχων τη φετινή χρονιά. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν καταγραφεί αυξομειώσεις, με κάποιες σχολές να σημειώνουν μεγάλες πτώσεις (π.χ. πολυτεχνικά τμήματα) και άλλες να εκτοξεύονται (π.χ. Ιατρικές). Φέτος όμως η αποτυχία των υποψηφίων να πιάσουν άριστα ήταν καθολική σε όλα τα επιστημονικά πεδία, με αποτέλεσμα η κάθοδος των βάσεων να είναι συνολική.
3)Η διάρθρωση του αριθμού εισακτέων άλλαξε άρδην μέσα σ’ ένα χρόνο. Ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου εκτόξευσε τον αριθμό εισακτέων στους 78.000, ενώ παράλληλα, με την ίδρυση επιπλέον τμημάτων, οδήγησε δύο από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία να έχουν «συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης». Ειδικότερα, το 2ο επιστημονικό πεδίο των Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών και το 4ο επιστημονικό πεδίο της Οικονομίας και της Πληροφορικής διαθέτουν σχεδόν αντίστοιχες θέσεις με τους υποψήφιους σε αυτά. Αυτό πρακτικά θα οδηγήσει, παρά την καθολική ανωτατοποίηση του ακαδημαϊκού χάρτη (κατάργηση όλων των ΤΕΙ και ίδρυση νέων πανεπιστημίων), στο θλιβερό φαινόμενο της εισαγωγής σε πανεπιστήμια με 3 ή 4. Σε ορισμένα μαθήματα σχεδόν το 50% έγραψε κάτω από τη βάση. Ομως λόγω πληθώρας θέσεων, οι υποψήφιοι ακόμα και με πολύ χαμηλές επιδόσεις θα μπορέσουν να διεκδικήσουν μία θέση σε πανεπιστημιακό αμφιθέατρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages